Voorbeschouwing: Poule G

Niels (DerMeister)

Op 11 juni gaat het wereldkampioenschap voetbal van start. In voorbereiding op de start van het toernooi zal FOK!sport vooruitblikken op alle acht poules van vier teams die zullen acteren op het WK in Zuid-Afrika. Vandaag is poule G aan de beurt.

Poule G

In poule G zullen Brazilië, Ivoorkust, Noord-Korea en als laatste Portugal actief zijn. Natuurlijk zijn alle ogen in deze poule gericht op Brazilië. Het land dat de meeste Wereldtitels op haar naam heeft staan.

Brazilië

Trainer: Dunga
Aanvoerder: Lúcio
Sterspeler: Kaká
Aantal WK Deelnames: 18
Beste resultaat: Winnaar in 1958, 1962, 1970, 1994, 2002
Huidige plek op de Fifa Ranglijst: 2

Hoofd van de poule, en hiermee automatisch favoriet. Brazilië kwam als winnaar uit de bus bij de kwalificaties, en liet onder meer landen als Chili, Paraguay, en voetbalgrootheid Argentinië achter zich. Het land herbergt zoveel kwaliteit dat Ronaldinho zelfs thuis mag blijven. Het land is ook nog eens favoriet voor de eindzege. Het land heeft al vijf keer de Wereldtitel mee naar Zuid-Amerika mogen meenemen.

Waar te beginnen als je het hebt over goede spelers in het Braziliaanse elftal? Robinho, Kaká, Daniel Alves en Luis Fabiano zijn zomaar een greep namen uit de selectie van de Goddelijke kanaries. Het team staat bol van aanvallende topspelers, maar is het defensief ook sterk genoeg?

Resultaten

Brazilië Venezuela 0-0
Brazilië Chili 4-2
Argentinië Brazilië 1-3
Brazilië Paraguay 2-1
Uruguay Brazilië 0-4
Brazilië Peru 3-0
Ecuador Brazilië 1-1
Brazilië Colombia 0-0
Venezuela Brazilië 0-4
Brazilië Bolivia 0-0
Chili Brazilië 0-3
Brazilië Argentinië 0-0
Paraguay Brazilië 2-0
Brazilië Uruguay 2-1
Peru Brazilië 1-1
Brazilië Ecuador 5-0
Colombia Brazilië 0-0

Noord-Korea

Trainer: Kim Jeong-Hoon
Aanvoerder: Nam Song Chol
Sterspeler: Hong Yong-Jo
Aantal WK Deelnames: 1
Beste resultaat: Kwartfinales
Huidige plek op de Fifa Ranglijst: 106

Noord-Korea is de voetbaldwerg uit Poule G. Het land eindigde zowel in de eerste als in de tweede kwalificatiepoule als tweede achter aartsrivaal Zuid-Korea. Dit was genoeg om voor de tweede keer deel te mogen nemen aan het Wereldkampioenschap in Zuid-Afrika. Het land eindigde weliswaar op een gedeelde plek met Saoedi-Arabië, maar de Koreanen hadden een beter doelsaldo. De kansen voor Noord-Korea, dat voor de tweede keer meedoet aan een WK, zijn echter nihil, aangezien het land aan mag treden tegen de Brazilianen, Portugesen en Ivorianen.

Of de eigen landgenoten de successen van Noord-Korea kunnen zien, is nog maar de vraag. President Kim Dong-Il gaf eerder dit jaar aan dat alleen bij winst de hoogtepunten van de wedstrijd op televisie zullen verschijnen. De kans is dus erg klein dat een Noord-Koreaan zijn land op de buis zal bekijken. Noord-Korea probeerde lange tijd Guus Hiddink binnen te halen, zodat hij het land kan leiden in Zuid-Afrika. Onze landgenoot bedankte echter en koos voor een avontuur in Turkije.

Resultaten

Kwalificatie WK 2010 Azië 2010 Groep 3

Jordanië Noord-Korea 0-1
Noord-Korea Zuid-Korea 0-0
Turkmenistan Noord-Korea 0-0
Noord-Korea Turkmenistan 1-0
Noord-Korea Jordanië 2-0
Zuid-Korea Noord-Korea 0-0

Kwalificatie WK 2010 Azië 2010 Groep 2

VAE Noord-Korea 1-2
Noord-Korea Zuid-Korea 1-1
Iran Noord-Korea 2-1
Noord-Korea Saoedi-Arabië 1-0
Noord-Korea VAE 2-0
Zuid-Korea Noord-Korea 1-0
Noord-Korea Iran 0-0
Saoedi-Arabië Noord-Korea 0-0

Ivoorkust

Trainer: Sven-Göran Eriksson
Aanvoerder: Didier Drogba
Sterspeler: Didier Drogba, Salomon Kalou
Aantal WK Deelnames: 1
Beste resultaat: Eerste ronde
Huidige plek op de Fifa Ranglijst: 27

Ivoorkust mag proberen om in deze groep de prestatie van vier jaar terug te verbeteren. Het land kwam destijds, in een groep met Nederland, Argentinie en Servie-Montenegro, niet verder dan de groepsfase. De opgave is lastig, maar wel te doen. In de eerste grote test voor het WK, de Afrika Cup, stelde het land echter teleur. De Olifanten overleefden wel de groepsfase, maar verloren al in de kwartfinales met 3-2 van Algerije.

Het voetballand, dat zich erg gemakkelijk plaatste voor het eindtoernooi, herbergt veel kwaliteit, met spelers als Didier Drogba, Salomon Kalou en de gebroeders Yaya en Kolo Touré. Cheick Tioté, middenvelder van FC Twente, zal naar alle waarschijnlijkheid ook bij de WK-selectie zitten. Het land staat komende zomer onder leiding van de Zweedse bondscoach Sven-Göran Eriksson. Hij werd speciaal aangesteld om het land tijdens het WK naar een mooie plaats te loodsen.

Resultaten

Kwalificatie WK 2010 Afrika 2010 Groep 7

Ivoorkust Mozambique 1-0
Madagascar Ivoorkust 0-0
Botswana Ivoorkust 1-1
Ivoorkust Botswana 4-0
Mozambique Ivoorkust 1-1
Ivoorkust Madagascar 3-0

Kwalificatie WK 2010 Afrika 2010 Groep 5

Ivoorkust Malawi 5-0
Guinea Ivoorkust 1-2
Burkina Faso Ivoorkust 2-3
Ivoorkust Burkina Faso 5-0
Malawi Ivoorkust 1-1
Ivoorkust Guinea 3-0

Portugal

Trainer: Carlos Queiroz
Aanvoerder: Cristiano Ronaldo
Sterspeler: Cristiano Ronaldo, Deco
Aantal WK Deelnames: 3
Beste resultaat: Derde plaats in 1966
Huidige plek op de Fifa Ranglijst: 3

Het scheelde niet veel, of het WK in Zuid-Afrika startte zonder Portugal. Het land eindigde met slechts één punt voorsprong op Zweden als tweede in de groepsfase en plaatste zich ternauwernood via play-offs tegen Bosnie-Herzegovina voor het eindtoernooi. Op het eindtoernooi zal de opgave eveneens lastig worden, om in de sterke Poule G te overleven. Alle ogen zullen naar alle waarschijnlijkheid gericht worden op sterspeler Cristiano Ronaldo. De duurste speler aller tijden liet in de kwalificatie een matige indruk achter. Hij scoorde geeneen doelpunt in de zeven kwalificatiewedstrijden die hij meespeelde.

In Zuid-Afrika gaat Portugal op jacht om de beste prestatie uit 1966 te verbeteren. Destijds eindigde het land op een derde plaats en kreeg legende Eusebio de Gouden Schoen. Vier jaar terug werden de halve finales bereikt, maar daarin was Frankrijk uiteindelijk de sterkste. Het land herbergt genoeg kwaliteit om een uitstekende prestatie neer te zetten in Zuid-Afrika, maar daarvoor zullen ze eerst moeten afrekenen met onder anderen Brazilie en Ivoorkust.

Resultaten

Kwalificatie WK 2010 Europa 2008-2010

Malta Portugal 0-4
Portugal Denemarken 2-3
Zweden Portugal 0-0
Portugal Albanië 0-0
Portugal Zweden 0-0
Albanië Portugal 1-2
Denemarken Portugal 1-1
Hongarije Portugal 0-1
Portugal Hongarije 3-0
Portugal Malta 4-0

Play-offs WK 2010

Bosnië-Herzegovina Portugal 0-1
Portugal Bosnië-Herzegovina 1-0