Kritiek op 'voorspelbare' dopingtests UCI

Pierre Bordry heeft weer eens kritiek geuit op het dopingtestprogramma van de UCI. De baas van de Franse antidopingwaakhond AFLD noemt het testprogramma van de wielerunie tijdens de Tour de France 'voorspelbaar en niet effectief'. Bordry deed dat dinsdagavond in het Duitse tv-programma Frontal 21. Vorige maand e-mailde Bordry UCI-baas Pat McQuaid al met het verzoek om ook dopingtests uit te mogen voeren tijdens de Tour.

"De tests zijn zo opgezet dat de renners van tevoren weten wanneer ze plaatsvinden", meent Bordry. "Er zijn niet genoeg gerichte controles, te weinig training voor testers en te weinig onaangekondigde dopingcontroles. Iemand die doping wil gebruiken, kent het systeem goed."

Bordry uitte ook kritiek op de volgens hem lakse testers van de UCI. Die wachtten vorig jaar tijdens de Tour tot wel vijftig minuten buiten de Astana-bus voor ze werden toegelaten. "We weten dat een paar minuten al voldoende zijn om een bloedprofiel weer op orde te krijgen."

Doping zou vooral tijdens de trainingsweken worden gebruikt en niet zozeer tijdens een grote koers. Bordry onderschrijft dat en wil van de UCI de 'whereabouts' ontvangen van teams die in Frankrijk trainen. "Er zijn teams die hun gegevens nooit geven of pas als het te laat is. We willen renners controleren tijdens hun trainingen in Frankrijk, maar zonder whereabouts wordt het moeilijk om ze te vinden."