Gek word ik van dat stemmen!

Vandaag zou ik eigenlijk moeten stemmen. De kans is verdomde groot dat ik het nog doe ook. Op het moment van schrijven zit ik echter nog wel op de dinsdag en schijt ik in mijn broek vanwege de keuze die ik morgen (lees: vandaag) nog steeds moet maken.

Wat als ik persoonlijk Nederland naar de vernieling help, omdat die ene stem van mij nu net bij de partij belandt, die één stem tekort komt om daadwerkelijk mee te regeren, waardoor een partij die ik liever niet mee zie regeren, wel in het kabinet belandt?

Moeilijke lange zin? Dan moet je hem nog maar een keer of wat te lezen, want is verdorie de kern van mijn betoog!

Als ik nu een uitgesproken Rutte-fan zou zijn, was het makkelijk zat geweest. Dan zou ik meestemmen met de grootste groep en hoop ik op een zo groot mogelijke VVD. Of ik ga met de massa mee en stem PVV. Mijn voorkeur ligt echter toch meer aan de linkerzijde, waar het ook niet makkelijk is een keuze te maken. Teveel links en te socialistisch is gewoon een historisch bewezen utopie, dus niet haalbaar. En dan komen we weer terug bij te vormen coalities tussen midden, links en rechts, waar we als simpel kiezer ook geen vat meer op hebben. En dan schijt ik dus weer in mijn broek!

Als ik op een kleinere, linkse partij stem, loop ik het risico dat de PvdA net niet groot genoeg wordt om die ene kleine partij mee te nemen. Als ik de PvdA nu net die ene extra stem bezorg, maar er zijn niet genoeg medestanders, is de PvdA veroordeeld tot een stelletje rechtse rakkers. Of half Nederland vertrouwt op mijn stem en blijft gewoon thuis, terwijl de extremistische democraten (?) wél naar de stembus rennen. Dan had ik weer net zo goed thuis kunnen blijven.
Of kan ik sowieso net zo goed thuis blijven? Dan winnen de extremisten toch ook?

Er is dus ooit besloten dat een simpele ziel als ik kan besluiten welke kant we op gaan met Nederland. Als ik niet stem, kunnen zaken ernstig veranderen. Als ik wel stem, kan ik de uitwerking daarvan niet meer volledig inschatten.
Ik kan inschatten wat een links kabinet zou doen en ik kan inschatten wat een rechts kabinet zou doen. Ik weet zelfs dat er bij een redelijk evenwicht tussen één linkse en één rechtse partij vooral heel weinig gebeurt. Maar wat gebeurt er bij een coalitie tussen vijf of zes partijen, die feitelijk geen van allen werkelijke steun hebben gekregen van het volk?
Geen idee. Maar ik ben er dadelijk wel zelf debet aan!

Oké. Laat me eerlijk en helder zijn. Ik ben er nog niet 100% uit, maar ik stem PvdA of Groen Links. Ik stem geen SP, omdat die me net iets te ver gaan. D66 vind ik persoonlijk nog te vaag, met hervormingen die ik niet graag op de proef stel in crisistijd. Mijn ideaal is om links groot genoeg te laten worden, om hen niet de absolute macht te geven, en hen te dwingen om met bijvoorbeeld een niet al te grote VVD een realistisch beleid neer te leggen. En dan lijkt een VVD premier mij niet erg handig.

Ik heb echter alleen maar die ene stem. De politici kunnen na de verkiezingen nog met vierentachtig stemmetjes in hun hoofd hun eigen draai geven aan de uitslag en die ene stem van mij om zeep helpen. Als er aan één zijde net die ene stem meer valt, is de zin om iemand aan de andere kant erbij te betrekken alweer over.

Het gevolg van de tweedeling in het land, die het vrijwel onmogelijk maakt om je stem te gebruiken voor het algemeen belang. Men kiest tenslotte vooral voor één persoon met één stelling, waardoor er altijd iemand wordt geslachtofferd.

Eerlijk. Ik word gek van dat stemmen! Na morgen kan ik gelukkig weer gewoon vanaf de zijlijn van hopelijk de winnende partij, gaan zitten schelden.