Vijf kandidaten voor leiderschap Labour

Redactie

Vijf kandidaten hebben woensdag hun deelname aan de race voor het leiderschap van de Britse Labourpartij veiliggesteld. Het gaat om Diane Abbott, de enige vrouwelijke kandidaat en op dit moment parlementslid, David Miliband, de voormalige minister van buitenlandse zaken, Ed Miliband, de voormalige minister van milieu, Ed Balls, de ex-minister van onderwijs en Andy Burnham, die tijdens de regering van Gordon Brown de functie van minister van volksgezondheid vervulde.

Abbott (56) is de meest ervaren kandidate. Ze werd in 1987 als eerste zwarte vrouw gekozen in het parlement. David Miliband (44) en de 40-jarige Burnham werden in 2001 gekozen en Ed Miliband (40) werd in 2005 parlementariër.

"De aankomende maanden zullen vier miljoen mensen de kans hebben de progressieve toekomst van Groot-Brittannië te bepalen door de nieuwe leider van de Labourpartij te kiezen", zei Harriet Harman, die sinds het aftreden van Gordon Brown in mei de waarnemend leider van de partij is.

Het is de eerste keer sinds 1994 dat er een nieuwe leider moet worden gekozen. In 1994 volgde Tony Blair de overleden John Smith op als roerganger. Labour won onder leiding van Blair drie opeenvolgende verkiezingen, maar de steun voor de partij liep in 2005 sterk terug na de beslissing deel te nemen aan de oorlog in Irak.

Het tij keerde zich uiteindelijk definitief tegen Labour, nadat Gordon Brown tot opvolger van Blair werd benoemd en Groot-Brittannië werd getroffen door de financiële crisis.

De strijd om het leiderschap gaat door tot 16 augustus. Tot 22 september kan er worden gestemd en op 25 september wordt de winnaar bekendgemaakt.