V-raad stemt over sancties Iran

static

De Verenigde Staten en hun bondgenoten willen dat een resolutie over nieuwe sancties tegen Iran woensdag in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in stemming wordt gebracht. De Amerikaanse minister van defensie Robert Gates gaat ervan uit dat de resolutie wordt aangenomen. Naast de internationale sancties zullen de Amerikanen en enkele Europese landen nog eigen strafmaatregelen treffen tegen Iran, zei Gates.

Eerdere maatregelen hebben Iran er niet toe gebracht verdachte nucleaire activiteiten te stoppen. "De strategie hier is een combinatie van diplomatie en druk om de Iraniërs ervan te overtuigen dat ze wat hun eigen veiligheid betreft de verkeerde kant opgaan, dat ze door te streven naar kernwapens hun veiligheid ondermijnen in plaats van versterken", zei Gates in Londen.

De VN-resolutie ontzegt Iran 'iedere activiteit met betrekking tot ballistische raketten die in staat zijn kernwapens te dragen'. Verder wordt het Iran verboden te investeren in zaken als uraniumwinning of bepaalde categorieën zware wapens aan te schaffen, zoals aanvalshelikopters en raketten. Tevens is overeenstemming bereikt over een nieuwe lijst van personen en instellingen, zoals de machtige Revolutionaire Garde, die met sancties te maken krijgen, zoals een bevriezing van hun tegoeden.

Iran houdt vol dat zijn atoomprogramma louter vreedzaam bedoeld is, gericht op het opwekken van kernenergie. De VS en andere westerse landen menen echter dat Teheran in het geheim uit is op kernwapens.

Na wekenlange onderhandelingen hebben de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië ook Rusland en China voor nieuwe sancties weten te winnen. Deze twee permanente leden van de Veiligheidsraad kunnen besluiten met een veto blokkeren.