CDA geschokt, blijdschap bij D66

Redactie

Bij het CDA is geschokt gereageerd op het verlies van twintig zetels. "Deze klap komt veel harder aan dan we hadden kunnen denken", reageert de nummer twee van de partij Ank Bijleveld op de exit-poll.

Het CDA komt uit op nog maar 21 zetels en wordt voorbijgestreefd door de PVV van Geert Wilders die op 22 stuks uitkomt. Demissionair premier Jan Peter Balkenende kondigde naar aanleiding van deze verkiezingsnederlaag zijn aftreden aan.

"Dit is een enorme klap", reageert ook demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink. Hij zei dat zijn partij nu 'enige bescheidenheid' past en wilde niet speculeren op mogelijke coalities. Wel is hij overtuigd dat het CDA over de 'veerkracht' beschikt om er weer bovenop te komen.

VVD en PvdA gaan gelijk op
De VVD en PvdA durven nog geen conclusies te trekken. Beide partijen halen 31 zetels in de exitpoll. "Het is ongelooflijk spannend", zegt VVD-voorzitter Ivo Opstelten. "Het is het begin van de avond. We moeten de resultaten afwachten".

Ook PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen noemt de uitslag 'ontzettend spannend'. "Het is even afwachten. Het wordt een hele lange avond." Die mening is ook Mariëtte Hamer toegedaan. "Verkiezingsnachten zijn altijd lang." Ze wil nog niet speculeren over een mogelijke coalitie, maar benadrukt dat de PvdA altijd heeft ingezet op een 'zo progressief mogelijke' coalitie.

De nummer twee op de lijst bij D66 Boris van der Ham reageert verheugd op de voorlopige uitslag. De partij van Alexander Pechtold groeit van drie naar tien zetels. "De afgelopen zestien jaar hebben we geen enkele verkiezing voor de Tweede Kamer gewonnen. Het is de eerste keer dat we dat doen. Ik ben ontzettend blij", zei Van der Ham. "We zijn echt terug in het parlement, dat is grote winst."

'Een verlies met een gouden randje'
Opluchting is er ook bij de SP, ondanks het verlies van negen zetels. De socialisten krijgen zestien zetels. "Tien zetels verlies is best een klap, maar we hebben in de peilingen ook op acht gestaan", zei Harry van Bommel, die er op wees dat zijn partij bij de vorige verkiezingen in 2006 nog een 'monsterzege' behaalde.

SP-leider Emile Roemer ziet het verlies van zijn partij als 'een verlies met een gouden randje'. "We hebben het heel zwaar gehad", zei Roemer. "Velen hadden ons al afgeschreven." Roemer wees er verder op dat de uitslag die zijn partij in 2006 boekte, ongewoon goed was voor de SP. De partij haalde toen 25 zetels.

GroenLinks gaat van zeven naar elf zetels. "Ik ben ontzettend blij. Dit is een prachtig resultaat", zegt Kamerlid Jolande Sap.

GroenLinks-leider Femke Halsema vindt de uitslag van de verkiezingen een 'fantastische overwinning' voor haar partij. "Ik ben er een beetje beduusd van", zei Halsema, die door een zaal vol juichende aanhangers werd verwelkomd. "In een zo versplinterd politiek landschap, met een zo harde premiersstrijd, is dit echt een fantastische en ongelooflijke overwinning."

De kleinste regeringspartij ChristenUnie verliest een zetel, om op vijf uit te komen "Ik ben natuurlijk teleurgesteld", zei fractievoorzitter Arie Slob. "We hadden gehoopt op zetelbehoud, daar zitten we nu onder."

ChristenUnie-leider André Rouvoet is teleurgesteld over de uitslag die zijn partij woensdag heeft geboekt. "We hebben nog een lange avond te gaan, maar dit is een teleurstellend begin", zei Rouvoet, die nog hoop houdt dat de einduitslag beter uitpakt voor zijn partij. Rouvoet toonde zich onder de indruk van de twintig zetels verlies van het CDA. "Het mag duidelijk zijn dat er vanavond grote dingen zijn gebeurd, waarbij de christelijke politiek een flinke tik heeft opgelopen."

Verdonk verdwijnt
Zoals het er nu uit ziet verdwijnt Rita Verdonk uit de Kamer. Zij haalde nul zetels in de voorlopige exitpoll. Zij wil zich nog niet bij deze uitslag neerleggen. "De kiezer heeft nog niet gesproken. We wachten nog even af." Het vertrek van Verdonk uit het parlement betekent niet het einde van haar beweging Trots op Nederland. "We zitten nog in een aantal gemeenten."