Russische rebellenleider opgepakt

Redactie

Ali Tazijev, een belangrijke rebellenleider die wordt beschuldigd van meerdere terroristische aanslagen in de Noordelijke Kaukasus, is door Russische regeringstroepen aangehouden. Dat heeft de directeur van de Federale Veiligheidsdienst, Alexander Bortnikov, woensdag gezegd.

Tazijev wordt ervan beschuldigd betrokken te zijn geweest bij een aanslag op kantoren van de politie en de regering in Nazran in 2004. Bij deze aanslag kwamen 79 mensen om het leven. Bovendien zou hij de hand hebben gehad in een zelfmoordaanslag op een hoofdbureau van politie in 2009, waarbij 24 mensen werden gedood en meer dan tweehonderd mensen gewond raakten.

Volgens Bortnikov speelde Tazijev ook een rol bij de voorbereiding van een zelfmoordaanslag in 2009 waarbij de president van Ingoesjetië, Joenoes-Bek Jevkoerov, gewond raakte.

De onrustige Noordelijke Kaukasus is ernstig gedestabiliseerd door geweld dat voorkomt uit twee onafhankelijkheidsoorlogen in Tsjetsjenië. Hoewel grootschalige gevechten tussen Tsjetsjeense rebellen en federale troepen al tien jaar niet meer voorkomen, blijven islamitische militanten aanslagen plegen op de politie en andere autoriteiten in de regio.

Ook in andere delen van Rusland plegen de opstandelingen aanslagen. Kortgeleden kwamen bij een zelfmoordaanslag in de metro van Moskou veertig personen om het leven. Zeker negentig mensen raakten toen gewond.