Plannen om mensen in bijstand te koppelen

static

De Friese gemeente Dongeradeel wil bijstandsmoeders en -vaders koppelen aan mannen en vrouwen met een baan.

Dat heeft een woordvoerder van de gemeente woensdag gezegd naar aanleiding van berichtgeving daarover in verscheidene media. De gemeente zou voor eenieder die in de bijstand zit, eenmalig 1400 euro willen uittrekken om een succesvolle relatiebemiddeling mogelijk te maken. De plannen zijn volgens de gemeentewoordvoerder in april in werking getreden. Door alle commotie die erover is ontstaan, heeft het college van burgemeester en wethouders besloten de plannen woensdagavond nog eens nader te bestuderen.

Met het plan probeert de gemeente haar kosten voor uitkeringsgerechtigden omlaag te brengen. Als iemand met een uitkering een relatie krijgt met iemand met een betaalde baan, hoeft de gemeente niet meer uit te keren. De eenmalige 1400 euro kan de bijstandsgerechtigde gebruiken om bijvoorbeeld naar de kapper te gaan en nieuwe kleren te kopen. Ook in de gemeente Dantumadiel, eveneens in Friesland, zouden dergelijke plannen zijn gemaakt.

Volgens wethouder Marianne Hofs is daar echter geen sprake van. "Het plan is hier geopperd door de cliëntenraad. Die hebben het naar buiten gebracht. Maar ik beloof met mijn hand op mijn hart dat wij ons niet wagen aan relatiebemiddeling."