VVD maakt Twitterfout met NSB-bericht

De VVD beging woensdag op Twitter een opmerkelijke uitglijder door een bericht van een stemmer te plaatsen die 'Voor volk en vaderland!' schreef. Volk en Vaderland was de naam van het weekblad van de NSB dat tussen 1933 en 1945 verscheen. De VVD heeft de retweet inmiddels verwijderd en distantieert zich van de slogan.

Politieke partijen en politici twitteren woensdag meer dan ooit in de hoop de laatste kiezers voor zich te winnen. Hierbij wordt veel geretweet: dit betekent dat berichten van andere twitteraars opnieuw worden geplaatst. Vaak gaat dit om mensen die melden dat ze op een bepaalde partij of kandidaat gestemd hebben.

Toen iets na 14.00 uur een man een foto van zijn ingevulde stembiljet plaatste en hierbij schreef: 'Voor volk en vaderland (en laat je niet afleiden door een rood potlood)', werd dit door de VVD geretweet. Minuten later was het bericht weer verwijderd, nadat de partij was geattendeerd op de NSB-verwijzing. "We hebben hier overheen gelezen. Excuus daarvoor", verontschuldigde de partij zich.