Opkomst blijft achter bij 2006

De opkomst bij de verkiezingen blijft rond 18.00 uur achter op die van de laatste verkiezingen rond die tijd. Vooralsnog heeft volgens onderzoeksbureau Synovate 49 procent van de mensen zijn stem uitgebracht, terwijl dat in 2006 58 procent was, meldt de NOS.

Volgens Maurice de Hond, die de opkomst via Twitter berekent, had rond 17.00 uur 45 procent van de stemgerechtigden de gang naar de stembus gemaakt. Vier jaar geleden stemde ruim tachtig procent.

In Amsterdam was de tussenstand om 18.00 uur 39,3 procent, tegen 44 procent vier jaar geleden. In Den Haag zijn de laatste opkomstcijfers van 16.00 uur. Toen was 33,7 procent van de mensen naar de stembus geweest, zo'n vier procentpunt onder de tussenstand van 2006.

Of de voorlopige opkomstcijfers iets zeggen, is de vraag. Mogelijk wachten mensen tot het weer opklaart. Overigens stelt het KNMI dat het weer in Nederland geen invloed heeft op de opkomst. Mensen zouden zich door het weer niet laten weerhouden om te gaan stemmen, maar op zijn hoogst even wachten tot het opklaart.