Verlenging voorarrest in zaak Dost onzeker

Redactie

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft nog niet besloten of de twee verdachten die zijn aangehouden in de zaak Willeke Dost donderdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris voor verlenging van hun voorarrest. Dat meldde het OM in Assen woensdagmiddag.

Volgens een woordvoerder is het ook nog mogelijk dat pleegmoeder Herna (66) en pleegbroer Bart (38) M. van Willeke als verdachten in vrijheid worden gesteld. "Alles ligt nog open. Pas donderdagochtend nemen we een beslissing."

De resultaten van het omvangrijke onderzoek bij de boerderij van de pleegmoeder, dat nog bezig is, kan een van de factoren zijn die invloed hebben op het besluit van justitie, aldus de woordvoerder. Een team van dertig politiemensen en forensisch experts verricht sinds maandagochtend een grootscheeps onderzoek in en om de boerderij, gelegen aan de Koekangerdwarsdijk.

Er wordt rekening mee gehouden dat het lichaam van Willeke begraven ligt op het erf. Bij het onderzoek daarnaar, dat al meerdere dagen in beslag neemt, wordt onder meer een grondradar ingezet. Met deze apparatuur kan de bodem tot enkele meters diepte worden doorgelicht. De omgeving rond de boerderij is hermetisch afgesloten.

Als het OM de twee verdachten niet in vrijheid wil stellen, moeten ze donderdag worden voorgeleid aan de onderzoeksrechter. Die beslist dan of er voldoende reden is om ze nog langer vast te houden.