Homostel Malawi uit elkaar vanwege vrouw

static

Een homopaar in Malawi dat afgelopen maand wereldwijde bekendheid kreeg toen het tot veertien jaar cel was veroordeeld en vervolgens gratie kreeg van de president, is alsnog uit elkaar.

Dit heeft een van de homo's, de 26-jarige Steven Monjeza, dinsdag gezegd tegen persbureau AFP. "Ik hou niet meer van Tiwonge Chimbalanga. Ik houd nu van een vrouw, die Dorothy Gulo heet." Volgens de 20-jarige Chimbalanga is Monjeza onder druk gezet door zijn familie om een vrouwelijke minnaar te zoeken.

"Ik blijf gay", aldus Chimbalanga, die nu op zoek gaat naar een nieuwe man. Het stel was veroordeeld wegens sodomie. President Bingu wa Mutharika verleende vorige maand amnestie aan de beide mannen na een gesprek met VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. De beide mannen zijn volgens mensenrechtenorganisaties in de gevangenis mishandeld.

Homoseksualiteit is verboden in Malawi en veel andere Afrikaanse landen. Ban noemde het besluit van de president moedig en riep op tot afschaffing van "verouderde" antihomowetten.