FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 10 juni 2010

VS roept Iran op mensenrechten na te leven

De Verenigde Staten hebben er donderdag bij Iran op aangedrongen de belofte de naleving van de mensenrechten in het land te verbeteren te houden. De Amerikaanse gezant voor de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties, Eileen Chamberlain Donahoe, zei dat Iran nog steeds minderheden in het land discrimineert en niet in staat is de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vergadering te beschermen.

"We roepen de regering van Iran op om zich te houden aan alle internationale verplichtingen en om eerlijk rekenschap te geven van de situatie op het gebied van de mensenrechten", zo zei Donahoe tegen de raad.

Iran moest voor de raad verschijnen vanwege de bespreking van de mensenrechtensituatie van het land. De Iraanse regering heeft 123 aanbevelingen van andere landen aangenomen, ze verwierp er 45 en wil zich nader beraden op twintig andere aanbevelingen.

"We zijn blij dat Iran überhaupt wilde deelnemen", vertelde Donahoe na afloop van de bespreking. Ze voegde daar echter aan toe dat 'loze beloftes niet voldoende zijn'.

Mensenrechtengroepen, die zich ook mochten uitspreken tijdens de bijeenkomst, klaagden dat Iran de afgelopen jaren heeft geweigerd VN-onderzoekers toe te laten. Bovendien waren de organisaties van mening dat Iran de verplichtingen die voortkomen uit internationale verdragen niet nakomt.

In een woensdag verschenen rapport beschuldigt mensenrechtenorganisatie Amnesty International de Iraanse regering ervan dissidenten het zwijgen op te willen leggen. Amnesty noemde als voorbeeld het ophangen van vijf Koerdische activisten.

Het hoofd van de Iraanse delegatie, Mohammad Javad Larijani, verwierp de kritiek van de Verenigde Staten. Hij zei dat het grotendeels 'slecht onderbouwd was en zonder enig gewicht'.

Man van 94 heeft seks met stofzuiger

Hulde voor de politie van het Amerikaanse Payson. Zij hebben een 94-jarige inwoner van die plaats in de kraag gevat wegens onzedelijk gedrag. Naast het misbruiken van enkele kindertjes wordt de man beschuldigd van het masturberen met een stofzuiger.

Dale Warren Graham is vandaag gearresteerd na een politie-onderzoek dat maar liefst drie weken in beslag nam. Hij werd op heterdaad betrapt in een garage van iemand anders. De agenten stormden net binnen toen de bejaarde een draaiende stofzuiger aan zijn gulp had hangen.

Tijdens het onderzoek ontdekten agenten dat Graham twee kinderen onzedelijk heeft betast. De politie vraagt zich af of er nog meer kinderen het slachtoffer van de hoogbejaarde man zijn geworden. Hij heeft zijn slachtoffers het liefst in de leeftijdscategorie van acht tot zeventien jaar. Graham wordt onder andere schennispleging en kindermishandeling ten laste gelegd.


Zuigen kreng!

Voorbeschouwing Grand Prix van Canada

Komend weekend staat in Montreal weer de Grand Prix van Canada op het programma. Na een jaar afwezigheid keren de coureurs terug op het circuit Gilles-Villeneuve. Robert Kubica won de laatste race op dit circuit, maar wat kan de Pool nu en zijn de McLarens in staat om deze race de Red Bulls wederom te verslaan? We weten het zondagavond.

Het circuit ligt op een kunstmatig eiland in de Saint-Lawrence Seeway in de stad Montreal en werd in 1978 geopend onder de naam Île Notre-Dame. Na de dood van Gilles Villeneuve in 1982 werd zijn naam aan de baan verbonden. Het semipermanente circuit kenmerkt zich door chicanes in het eerste gedeelte, uitmondend in een snel stuk voor de hairpin. Daarna volgt een lang recht stuk waar inhalen mogelijk is. Via een korte chicane komen de rijders bij het start/finishgedeelte. Hier moeten ze oppassen dat ze niet van de lijn raken, want dan wacht onherroepelijk de muur.


Bron: FIA.com

Lengte: 4,361 km
Aantal ronden: 70
Totale lengte: 305,270 km
Baanrecord: Rubens Barrichello 1:13.622 (2004)

Coureurs

Pos. Naam Team Punten
1 M. Webber Red Bull 93
2 J. Button McLaren 88
3 L. Hamilton McLaren 84
4 F. Alonso Ferrari 79
5 S. Vettel Red Bull 78
6 F. Massa Ferrari 67
7 R. Kubica Renault 67
8 N. Rosberg Mercedes 66
9 M. Schumacher Mercedes 34
10 A. Sutil Force India 22
11 V. Liuzzi Force India 10
12 R. Barrichello Williams 7
13 V. Petrov Renault 6
14 J. Alguersuari Toro Rosso 3
15 N. Hülkenberg Williams 1
16 K. Kobayashi BMW Sauber 1
17 S. Buemi Toro Rosso 1
18 P. de la Rosa BMW Sauber 0
19 H. Kovalainen Lotus Racing 0
20 K. Chandhok HRT 0
21 L. Di Grassi Virgin Racing 0
22 B. Senna HRT 0
23 T. Glock Virgin Racing 0
24 J. Trulli Lotus Racing 0


Constructeurs

Pos. Team Punten
1 McLaren 172
2 Red Bull 171
3 Ferrari 146
4 Mercedes 100
5 Renault 73
6 Force India 32
7 Williams 8
8 Toro Rosso 4
9 BMW Sauber 1
10 Lotus Racing 0
11 HRT 0
12 Virgin Racing 0


De Grand Prix van Canada staat sinds 1961 op het programma. Destijds werd er gereden op Mosport Park in Ontario, een baan die enkele malen afgewisseld werd door Mont Tremblant dat in Quebec ligt. Sinds 1978 rijden de coureurs op Île Notre-Dame in Montreal. De race is niet meer van de kalender verdwenen, hoewel 1975, 1987 en 2009 overgeslagen werden.

Het circuit ligt Michael Schumacher zeer goed, want de Duitser wist in Canada liefst zeven maal als eerste over de streep te komen, de laatste keer in 2004. Op gepaste afstand staat Nelson Piquet sr. tweede met drie zeges. Bij de teams is Ferrari dertien maal de sterkste geweest.

Het jaar 1982 was een tragisch jaar voor de Formule 1. Gilles Villeneuve was niet lang daarvoor om het leven gekomen in België en ook ditmaal zou er een dodelijk slachtoffer te betreuren zijn. Didier Pironi kwam niet weg bij de start, waarna Raul Boesel de Ferrari raakte. Riccardo Paletti reed in op de brokstukken. Die werd pas na een half uur uit de bolide bevrijd en daarna naar het ziekenhuis gevlogen. Daar bezweek hij uiteindelijk aan zijn verwondingen.

1995 was een jaar met veel vreugde, want de Fransman Jean Alesi behaalde de enige overwinning uit zijn carrière. De Ferrari-coureur had zijn winst te danken aan hydraulische problemen bij Damon Hill en versnellingsbakproblemen bij Michael Schumacher die pas na een lange pitstop verder kon rijden. Nadat de jarige Alesi over de streep gekomen was stormden de fans de baan op terwijl de andere coureurs nog moesten finishen. Hierdoor werd de laatste ronde uiteindelijk uit de uitslag geschrapt. De Fransman kwam in de uitloopronde zonder benzine te staan, waarna hij door Schumacher terug naar de pits werd vervoerd.

Vreugde en verdriet liggen dicht bij elkaar, want twee jaar na de winst voor Alesi ging het mis voor de Fransman Olivier Panis. Hij crashte zwaar en brak zijn been hierbij. Hij kon de zeven races die volgden niet racen en haalde daarna nimmer het niveau meer dat hij eerst had. Dat geldt niet voor Robert Kubica. De Pool crashte in 2007 zwaar nabij de hairpin waarbij hij zijn BMW Sauber volledig afschreef. Hij kwam vrijwel ongeschonden uit zijn bolide na een klap van 75G gekregen te hebben. Wel moest hij een week later de Grand Prix van de Verenigde Staten laten schieten. Kubica werd hierbij vervangen door Sebastian Vettel die in zijn debuutrace gelijk een punt behaalde.

De race in 2007 betekende voor rookie Lewis Hamilton zijn eerste overwinning in de Formule 1 en Takuma Sato behaalde met plaats zes het beste resultaat voor Super Aguri ooit. De Japanner stal de show door onder meer de Ferrari van Kimi Räikkönen en de McLaren van Fernando Alonso in te halen.

In 2001 schreven de gebroeders Ralf en Michael Schumacher geschiedenis door eerste en tweede te eindigen. Niet eerder waren twee broers op de bovenste plaatsen in een Formule 1-race geëindigd. In 2003 zouden de Duitsers deze prestatie herhalen, waarbij nu Michael als eerste werd afgevlagd.

In 2009 is de race niet verreden, maar het jaar er voor wel. Sebastian Vettel kon met de Toro Rosso niet deelnemen aan de kwalificatie na zijn crash in de derde vrije training. Vooraan pakte Lewis Hamilton wederom een poleposition, voor Robert Kubica en Kimi Räikkönen.

De start was voor Hamilton die al snel een gat van vijf seconden op Kubica bij elkaar reed. De race werd na zestien ronden onderbroken middels een safety car nadat Adrian Sutil zijn Force India met versnellingbakproblemen nabij bocht drie parkeerde en de auto vlam vatte. De toppers kwamen binnen voor hun pitstop, maar moesten wachten omdat het pitlicht op rood stond. De naast elkaar rijdende Räikkönen en Kubica hadden dit tijdig door, maar Hamilton daarachter niet, waarna een botsing tussen de Brit en de Ferrari van Räikkönen volgde. Beide rijders moesten daarna opgeven, waarna de Fin de McLaren-coureur woedend uitlegde dat hij het rode licht over het hoofd had gezien. Nico Rosberg reed nog in op Hamilton, maar die kon wel verder rijden.

Door alle leiderswisselingen lagen plotseling Kubica en teamgenoot Nick Heidfeld op de eerste twee plaatsen. De BMW-coureurs kenden geen problemen, terwijl daarachter de rijders die wel hadden. Zo viel de als derde rijdende Nelson Piquet jr. uit met remproblemen en moest Felipe Massa zich na zijn problemen bij de pitstops terugvechten door het veld. De Braziliaan liet een fraai kunstje zien door bij de hairpin de met grip worstelende Heikki Kovalainen en Rubens Barrichello tegelijk in te halen. Hij wist uiteindelijk als vijfde te finishen achter Kubica, Heidfeld, David Coulthard en Timo Glock.

Vrijdag 11 juni 2010

16:00 - 17:30 vrije training 1
20:00 - 21:30 vrije training 2

Zaterdag 12 juni 2010

16:00 - 17:00 vrije training 3
19:00 - 20:00 kwalificatie

Zondag 13 juni  2010
18:00 Formula 1 Grand Prix du Canada 2010

Nederlandse tijden

Datum Tijd Programma
Za 12 juni 18.55-20.15 uur RTL GP: Formule 1 - Canada - Kwalificatie
Zo 13 juni 17.00-17.55 uur RTL GP: Formule 1 - Canada - Pre-show
Zo 13 juni 17.55-20.10 uur RTL GP: Formule 1 - Canada - Race

Datum Tijd Programma
Za 12 juni 18.00-20.15 uur BBC2: Formule 1 - Canada - Kwalificatie
Zo 13 juni 17.05-20.15 uur BBC1: Formule 1 - Canada - Race
Ma 14 juni 1.00-2.15 uur BBC3: Formule 1 - Canada - Samenvatting
Nederlandse tijden


Dag Minimum Maximum Neerslagkans Weerbeeld
Vrijdag 14 °C 24 °C 20 % deels bewolkt
Zaterdag 16 °C 22 °C 40 % buien
Zondag 15 °C 24 °C 50 % buien
Bron: The Weather Channel

Guus Meeuwis gaat door met concerten

Guus Meeuwis heeft nog lang geen genoeg van zijn 'Groots met een Zachte G'-concerten. De Brabantse zanger maakt donderdag bekend dat hij ook volgend jaar in het Eindhovense Philips Stadion te vinden zal zijn. De voorverkoop voor de shows gaat vrijdagavond van start.

Meeuwis viert dit jaar het eerste lustrum van de 'Groots met een Zachte G'-shows. Dit weekeinde staat de Brabander voor het vijfde jaar op rij in het Philips Stadion. Vorig jaar stond Meeuwis voor het eerst in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen; daar trapte hij afgelopen zaterdag de lustrumconcerten af. "Het was in één woord geweldig", jubelt Meeuwis. "De mensen, de sfeer en de zon maakten de avond tot een belevenis om nooit te vergeten."

De 38-jarige Meeuwis viert dit jaar dubbel feest. Naast het lustrum van zijn stadionconcerten viert de Brabander zijn artiestenjubileum. Meeuwis zit vijftien jaar in het vak. Speciaal voor de stadionconcerten schreef de zanger een 'jubileumlied'. Met de bewerking van 'Lang Zal Ze Leven' opent Meeuwis de show.

De 'Groots met een Zachte G'-concerten vinden volgend jaar plaats op vrijdag 17 en zaterdag 18 juni. Of Meeuwis voor het derde jaar op rij naar het noorden trekt, is nog niet bekend. De kaartverkoop voor de shows van volgend jaar gaat vrijdagavond van start. Via een speciale presale kunnen fans donderdag al tickets kopen.

Guus Meeuwis
Guus Meeuwis (Foto: Novum)

Casillas wil als wereldkampioen terug naar Spanje

Twee jaar geleden werd Spanje Europees kampioen. De Spanjaarden zijn hongerig naar succes en willen nu ook het WK op hun naam schrijven. Doelman Iker Casillas wil hoe dan ook als wereldkampioen terugkeren naar zijn geboorteland.

"We hebben het aan onszelf te danken dat wij nu op het WK zijn. Nu we hier zijn willen we winnen ook", vertelt Casillas tegenover het Spaanse AS.

De Spanjaarden hebben hun route naar de finale al uitgestippeld. Brazilië wordt in Zuid-Europa gezien als de grootste concurrent. "Het zou mooi zijn als we de ontmoeting met Brazilië kunnen vermijden of zo lang mogelijk kunnen uitstellen."

Aan de instelling zal het bij de Europees kampioen niet liggen. "We doen alles wat we kunnen om zo ver mogelijk in het toernooi te komen", aldus de eerste keeper van Real Madrid en Spanje.

Afgehakte hoofden gevonden in Guatemala

Op verschillenden plekken in de hoofdstad van Guatemala, Guatemala-Stad, zijn donderdag vier afgehakte hoofden gevonden. De hoofden werden gevonden bij een toegangsdeur van een Congresgebouw, vlakbij een brandweerkazerne, op de trap van een populair winkelcentrum en in een wijk in het noorden van de stad, aldus politiewoordvoerder Donald Gonzalez. Op de hoofden was een stuk karton geprikt met daarop de boodschap dat de regering verantwoordelijk was voor de doden.

"Ze hebben de hoofden op strategische plaatsen achtergelaten, waar veel voetgangers komen, zodat iedereen ze kon zien", zo zei Gonzalez.

De politie heeft vermoedelijk de onthoofde lichamen van twee slachtoffers gevonden. Er zijn nog geen arrestaties verricht.

De politie denkt dat het om moorden gaat die gepleegd zijn als wraak voor nieuwe maatregelen tegen de georganiseerde misdaad. Kortgeleden zijn een aantal belangrijke drugshandelaren en ontvoerders opgepakt. Bovendien zijn er nieuwe regels gekomen voor gevangenen die geregeld drugs, alcohol, wapens en vrouwen de gevangenis insmokkelen.

Mexicaanse drugsbendes, die in Guatemala voet aan de grond beginnen te krijgen, hebben eerder mensen vermoord en vervolgens onthoofd om zo rivalen te intimideren. Er was echter geen bewijs dat deze bendes betrokken zijn bij de moorden.

Gewonde militair terug in Nederland

Een van de drie militairen die maandag in Uruzgan gewond raakten door een bermbom, is terug in Nederland. De militair is in het militair hospitaal in Utrecht, waar zijn verdere behandeling plaatsvindt, herenigd met zijn familie. Dat meldt het ministerie van Defensie donderdag.

De twee andere militairen zijn ontslagen uit het hospitaal in Kamp Holland. Zij zijn inmiddels teruggekeerd naar hun eenheid.

De drie raakten gewond door een zogenoemd geïmproviseerd explosief bij de vooruitgeschoven post Tahar in het westelijk Deh Reshan. De post ligt op zo'n tien kilometer van Kamp Holland.

Doden bij aanslag met bomauto in Irak

Ten minste drie personen zijn donderdag bij een aanslag met een autobom in het westen van Bagdad om het leven gekomen. Zeker negen personen raakten gewond.

Volgens de politie en medewerkers van een ziekenhuis ontplofte een met explosieven geladen auto toen een patrouille van Iraakse militairen en leden van de Zonen van Irak, een soennitische beweging die de strijd is aangegaan tegen de opstandelingen van Al-Qaida in Irak, langs de auto liepen. Een van de militairen kwam om het leven, evenals twee leden van de Zonen van Irak.

Ter Horst: ik word geen burgemeester

Oud-minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst wordt geen burgemeester in Amsterdam. Dat zei ze tegen AT5 tijdens de verkiezingsavond. De PvdA'er werd lange tijd gezien als een van de kandidaten om Job Cohen op te volgen. Tegenover de lokale zender zei ze 'nu geen interesse' te hebben in de functie.

Voor zover bekend heeft voormalig minister voor Wonen, Wijken en Integratie Eberhard van der Laan gesolliciteerd. Over de kandidatuur van D66'er Roger van Boxtel en VVD'er Annemarie Jorritsma wordt gespeculeerd. Van der Laan is populair in Amsterdam.

Een vertrouwenscommissie van de gemeenteraad selecteert twee kandidaten. Uit die twee wordt uiteindelijk gekozen.

Ter Horst: ik word geen burgemeester
Ter Horst: ik word geen burgemeester (Foto: Novum)

Opzet olympisch voetbaltoernooi onveranderd

De opzet van het voetbaltoernooi op de Olympische Spelen van 2012 in Londen blijft ongewijzigd. Net als tijdens de voorgaande Spelen mogen spelers maximaal 23 jaar zijn en mogen er drie dispensatiespelers mee.

De FIFA had het plan om de leeftijdsgrens voor het toernooi te verlagen naar 21 jaar. Dit was echter onacceptabel voor voor het IOC, dat vreesde voor een gedevalueerd toernooi. Pas na een ernstig gesprek tussen FIFA-voorzitter Sepp Blatter en IOC-voorzitter Jacques Rogge besloot de FIFA het voorstel nogmaals te bespreken. Vandaag werd daarop bij het FIFA-congres in Johannesburg besloten de huidige regels intact te laten.

Malisse verrast Djokovic in Queen's

Xavier Malisse heeft op het grastoernooi van Queens voor een verrassing gezorgd door Novak Djokovic uit te schakelen. De Belg klopte de nummer drie van de wereld in drie sets,  6-3, 4-6 en 6-2.

Beide spelers stonden nooit eerder tegenover elkaar. In de eerste set brak Malisse twee keer door de opslag van de Serviër, maar die bracht na een spannende tweede set de stand weer gelijk. De derde set was Malisse echter weer oppermachtig klopte Djokovic daarin ruim.

In de kwartfinale treft Malisse Amerikaan Sam Querrey, de nummer 23 van de wereldranglijst. Malisse staat zelf 74e.

Voorbeschouwing: Poule H

Op 11 juni gaat het wereldkampioenschap voetbal van start. In voorbereiding op de start van het toernooi zal FOK!sport vooruitblikken op alle acht poules van vier teams die zullen acteren op het WK in Zuid-Afrika. Vandaag is poule H aan de beurt.

Poule H

Poule H bestaat uit Spanje, Chili, Honduras en Zwitserland.

Spanje

Bondscoach: Vicente del Bosque
Captain: Iker Casillas
Sterspeler: Fernando Torres
Aantal WK deelnames: 12
Beste resultaat op een WK: Vierde (1950)
FIFA ranking: 2e

Europees Kampioen Spanje is het groepshoofd in groep H. Het team behaalde in 2008 in Oostenrijk en Zwitserland overtuigend de Europese titel en is ook met spelers als Fernando Torres, David Villa, Cesc Fabregas, Andrés Iniesta, Xavi en Sergio Ramos zeker niet kansloos voor de wereldtitel. De wereldtitel werd in het verleden nog niet behaald, een vierde plaats op het WK in 1950 is het beste resultaat voor de Spanjaarden.

Spanje ging soepel door de kwalificaties heen voor het WK. Het team van Vicente del Bosque verspeelde geen enkel punt in de groep met onder andere Turkije, België en Bosnië en Herzegovina. De ploeg bewees ook over een goede verdediging te bezitten, door slechts vijf tegentreffers te incasseren.

Resultaten

Spanje Bosnië en Herzegovina 1-0
Spanje Armenië 4-0
Estland Spanje 0-3
België Spanje 1-2
Spanje Turkije 1-0
Turkije Spanje 1-2
Spanje België 5-0
Spanje Estland 3-0
Armenië Spanje 1-2
Bosnië en Herzegovina Spanje 2-5


Chili

Bondscoach: Marcelo Bielsa
Captain: Claudio Bravo
Sterspeler: Humberto Suazo
Aantal WK deelnames: 7
Beste resultaat op een WK: Derde (1962)
FIFA ranking: 18e


Chili is voor het eerst sinds 1998 weer aanwezig op het WK. Het team van de Argentijnse bondscoach heeft geen uitgesproken topspelers, maar moet als Zuid-Amerikaans land niet uitgevlakt worden in deze poule. Topscorer van het team is de 28-jarige spits Humberto Suazo. De speler van Real Zaragoza scoorde zeventien keer in 51 interlands.

In de kwalificatie werd Chili knap tweede in de Zuid-Amerikaanse groep. Het eindigde op één punt achter Brazilië, waarvan wel twee keer werd verloren. Wel werd Argentinië thuis verslagen met 1-0.

Resultaten

Argentinië Chili 2-0
Chili Peru 2-0
Uruguay Chili 2-2
Chili Paraguay 0-3
Bolivia Chili 0-2
Venezuela Chili 2-3
Chili Brazilië 0-3
Chili Colombia 4-0
Ecuador Chili 1-0
Chili Argentinië 1-0
Peru Chili 1-3
Chili Uruguay 0-0
Paraguay Chili 0-2
Chili Bolivia 4-0
Chili Venezuela 2-2
Brazilië Chili 4-2
Colombia Chili 2-4
Chili Ecuador 1-0


Zwitserland

Bondscoach: Ottmar Hitzfeld
Captain: Alexander Frei
Sterspeler: Blaise N'Kufo & Alexander Frei
Aantal WK deelnames: 8
Beste resultaat op een WK: Kwartfinale (1934, 1938 en 1954)
FIFA ranking: 24e

Zwitserland plaatste zich pas voor de derde keer sinds 1966 en voor de tweede keer op rij voor het WK. Het team was één van de organisatoren van het afgelopen EK, waar het met een derde plaats in de poule teleurstelde. Absolute vedette bij de Zwitsers is spits Alexander Frei die met 35 goals in 61 wedstrijden topscorer aller tijden is van zijn land.

Zwitserland had geluk met de kwalificatie dat het de op papier zwakste groep trof. Het begon echter zwak met een gelijkspel tegen Israël en zelfs verlies tegen laagvlieger Luxemburg. Daarna ging het beter met de ploeg en wist het onder leiding van de Duitser Ottmar Hitzfeld na een 3-0 zege op Luxemburg zich direct voor het WK te plaatsen.

Resultaten

Israël Zwitserland 2-2
Zwitserland Luxemburg 1-2
Zwitserland Letland 2-1
Griekenland Zwitserland 1-2
Moldavië Zwitserland 0-2
Zwitserland Moldavië 2-0
Zwitserland Griekenland 2-0
Letland Zwitserland 2-2
Luxemburg Zwitserland 0-3
Zwitserland Israël 0-0


Honduras

Bondscoach: Reynaldo Rueda
Captain: Amado Guevara
Sterspeler: Wilson Palacios
Aantal WK deelnames: 1
Beste resultaat op een WK: Eerste ronde (1982)
FIFA ranking: 38e

Honduras plaatste zich voor de tweede keer voor de eindronde van het WK en is toch de underdog in de groep. De ploeg uit Noord- en Midden-Amerika heeft met Wilson Palacios zijn sterspeler. De speler van Real España scoorde in zijn interlandcarrière tot nu toe 57 keer. Amado Guevara is de routenier met zijn 132 interlands.

Honduras moest drie kwalificatieronden doorlopen om zich te plaatsen voor het WK. De eerste twee rondes werden vrij soepel doorlopen, maar in de laatste groepsfase hadden ze het lastig. Het werd uiteindelijk op doelsaldo derde, nadat directe concurrent Costa Rica in de laatste speelde punten verspeelde en zich zo moesten tevreden stellen met een plaats in de play-offs.

Resultaten
Tweede ronde

Honduras Puerto Rico 4-0
Puerto Rico Honduras 2-2

Derde ronde

Mexico Honduras 2-1
Canada Honduras 1-2
Honduras Jamaica 2-0
Honduras Canada 3-1
Jamaica Honduras 1-0
Honduras Mexico 1-0


Vierde ronde

Costa Rica Honduras 2-0
Trinidad en Tobago Honduras 1-1
Honduras Mexico 3-1
Verenigde Staten Honduras 2-1
Honduras El Salvador 1-0
Honduras Costa Rica 4-0
Honduras Trinidad en Tobago 4-1
Mexico Honduras 1-0
Honduras Verenigde Staten 2-3
El Salvador Honduras 0-1



FOK!sport voorspelling

Spanje heeft verreweg de beste ploeg in deze groep. Mocht het de vorm van het EK en de WK-kwalificatie kunnen doortrekken dan is het zelfs een grote titelfavoriet. Spanje wordt dan ook volgens FOK!sport de nummer één in deze groep. Daarachter zal het gevecht gaan tussen Chili en Zwitserland, waarbij het onderlinge duel de doorslag zou moeten geven. FOK!sport zet zijn geld op Chili als nummer twee.

 

Veel actie in nieuwe Quantum Theory trailer

In de aanloop naar de E3 worden er veel nieuwe trailers gepost, waaronder deze nieuwe trailer van de game Quantum Theory.

In de trailer zien we hoe de gespierde Syd en de lenige Fillena verschillende monsters en kolossen verslaan om zo de 'Living Tower' een stukje verder te beklimmen. Ook komen we in deze trailer iets te weten over hoe deze monsters zich gevormd hebben.

De game heeft zijn releasedatum van lente 2010 verschoven naar zomer 2010. Bekijk hieronder de trailer.

 

Openingsconcert WK aan de gang

Het WK-voetbal wordt momenteel in het Orlando Stadion in Soweto geopend. In Johannesburg vind momenteel het officiële kick-off concert plaats. Morgenmiddag voorafgaand aan het duel tussen Zuid-Afrika en Mexico zal er nog een openingsceremonie plaatsvinden.

Het concert wat in het Orlando Stadion plaatsvind is het grootste concert dat ooit is gehouden in Afrika. Voor 30.000 toeschouwers treden naast Afrikaanse artiesten ook nog een keur aan internationale artiesten op. Zo geven onder andere Alicia Keys, Amadou & Mariam, Black Eyed Peas, Juanes en Shakira hun acte de présence

Busongeluk Britse scholieren in Zuid-Afrika

Bij een ongeluk met een bus met Britse scholieren in Zuid-Afrika zijn volgens de politie donderdag twee vrouwelijke inzittenden om het leven gekomen. De overige twintig inzittenden raakten gewond.

Het ongeluk deed zich voor bij Barberton, even buiten Nelspruit in het noordoosten van het land. De precieze toedracht wordt onderzocht.

Busongeluk Britse scholieren in Zuid-Afrika
Busongeluk Britse scholieren in Zuid-Afrika (Foto: Novum)

Jan Smit wil kind opvoeden met duidelijkheid

Aanstaande vader Jan Smit heeft al hele duidelijk ideeën over hoe hij zijn kind wil gaan opvoeden. De Volendamse zanger neemt daarbij een voorbeeld aan zijn eigen ouders. De 24-jarige Smit wordt eind november vader van zijn eerst kindje.

Smit kijkt met plezier terug op zijn eigen jeugd. "Wat ik belangrijk vind is hoe ik zelf ben opgevoed, met duidelijkheid. Dit is wat je niet mag doen en dit is wat je wel mag doen", vertelt Smit in Shownieuws.

"Als ik om 23.00 uur thuis moest komen, kwam ik om 23:00 uur thuis", geeft de zanger als voorbeeld. "En als ik om 23:15 uur thuiskwam, moest ik de week daarna om 22.30 uur thuiskomen. Dat doe je één keer, omdat je jezelf in de vingers snijdt."

Smit hoopt de traditie voort te kunnen zetten voor zijn eigen kroost. "Als ik kijk naar mijn jeugd, wens ik dat iedereen wel toe. Dus ook je eigen kinderen natuurlijk."

Amerikaan verliest arm na ongeluk met fornuis

Een Amerikaan die ten minste drie dagen met zijn arm vastzat in een fornuis heeft zijn eigen arm er bijna afgezaagd. De man, Jonathan Metz, rook dood weefsel en gebruikte zijn eigen gereedschap om zijn arm vlak onder de schouder door te zagen.

Volgens een arts van het Sint Francisziekenhuis, waar Metz is opgenomen, heeft hij met zijn actie waarschijnlijk zijn leven gered, maar moet hij onbeschrijfelijke pijn hebben doorstaan.

Metz kwam met zijn arm klem te zitten in het fornuis toen hij aan het apparaat werkte. Hij probeerde dinsdag zijn eigen arm te amputeren, maar kon zichzelf nog steeds niet bevrijden. Hij werd woensdagnacht gered, nadat vrienden hem als vermist hadden opgegeven.

Brandweerlieden moesten het apparaat openbreken om Metz uit zijn benarde positie te bevrijden.

Opa sterft tijdens hoerenbezoek

Een bezoek aan de hoeren is, in combinatie met de hitte, een 72-jarige Duitser fataal geworden. De man kreeg gisteren in een bordeel in Leipzig een hartaanval en viel ter plekke dood neer.

De bejaarde man bezocht gisteren zijn favoriete hoertje. Na het betalen van vijftig euro ging de ouwe baas een half uur met de 28-jarige Gaby van bil. Blijkbaar was dat te veel voor de man. Hij had zich net aangekleed, toen hij ineens naar zijn hart greep.

De beste man struikelde en viel, vermoedelijk door een zonnesteek. Een snel opgeroepen arts kon niets anders meer doen dan de dood van de man vaststellen. Een misdrijf is uitgesloten.

Waterpolovrouwen beginnen met winst aan World League

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn goed begonnen aan de voorronde van de World League. De regerend olympisch kampioenen wonnen in Athene met 14-11 van Spanje.

Nadat de vrouwen na de eerste periode met 3-4 achterstond, werd in de tweede periode het beslissende gat geslagen door die met 6-3 te winnen. Uiteindelijk kwamen de Spaanse dames niet dichterbij en wonnen de Oranjevrouwen. Topscorers waren Van Belkum, Hakhverdian en Cabout met drie doelpunten. De nummers één en twee van de voorronde plaatsen zich voor de Superfinale in juli in San Diego.

Cardozo onzeker voor WK

Het meespelen van Oscar Cardozo op het WK in Zuid-Afrika is nog onzeker. De spits van Paraguay heeft nog erg veel last van een enkelblessure. Het aantreden op 16 juni tegen Italië in de eerste wedstrijd op het WK lijkt uitgesloten.

Twee weken geleden raakte de 27-jarige speler geblesseerd aan zijn linkerenkel. Dat gebeurde tijdens een training van zijn land. "Het is voor hem bijna niet mogelijk om normaal tegen een bal te trappen, daarom traint hij nog steeds niet mee", zegt een van de Paraguayaanse trainers tegen Reuters. Bondscoach Gerardo Martino kan nog tot 24 uur voor de eerste wedstrijd een vervanger oproepen.

De spits van Benfica scoorde afgelopen seizoen 26 keer in 29 competitieduels. Hij toonde niet alleen in de Portugese competitie zijn klasse, maar liet ook zijn visitekaartje na in de Europa League. Hij zei zelf eerder graag naar een grotere competitie te vertrekken. Het WK is voor hem een mooie etalage. Mogelijk moet hij die nu missen.

Heerkes nieuwe trainer Willem II

Gert Heerkes is de nieuwe trainer van Willem II.  De Tilburgers maakten vandaag bekend dat de voormalig coach van Heracles Almelo een contact voor twee seizoenen met een optie voor nog een jaar tekent.

Bewindvoerder Paul Bottelier is blij met het binnenhalen van Heerkes. "Hij heeft bij Heracles bewezen een team op te kunnen bouwen. Gert houdt bovendien ook van vechtlust."

Heerkens was afgelopen seizoen bij sc Heerenveen assistent-trainer.

Soler moet mogelijk Tour missen

Caisse d'Epargne lijkt nog verder onthoofd te worden voor de Tour de France. Nadat het eerst Alejandro Valverde verloor door een twee jarige schorsing moet het nu ook mogelijk Mauricio Soler gaan missen. De Colombiaan kreeg na een val in de Dauphiné Libéré last van zijn knie en is allermist zeker voor La Grande Boucle.

Na de tijdrit van gisteren is Soler, in 2007 de bergkoning van de Tour, naar het ziekenhuis van Pamplona gegaan voor onderzoek. De manager van zijn ploeg, Yvon Ledanois meldde dat Soler alleen meedoet aan de Tour als hij zonder problemen de Route de Sud (17-20 juni) kan rijden.

 

[Video] Vrouw poept in broek tijdens arrestatie

De politie van Elyria, een plaats in de Amerikaanse staat Ohio, heeft vorige week een 46-jarige vrouw flink veel angst ingeboezemd. Wendy Philips liep het tijdens haar arrestatie namelijk letterlijk dun door de broek.

Philips reed op vrijdagmiddag dronken rond met haar vierjarige dochter op de achterbank. De vrouw raakte in de buurt van het politiebureau van de weg en ramde hierbij bijna een stopbord. Toen agenten hierop het voertuig naderden, gooide ze een wodkafles uit de auto.

De politie hield hierop de vrouw staande. Ze bleek echter zo dronken, dat ze amper meer op haar benen kon staan. Sterker nog, ze scheet letterlijk in haar broek. "Ik heb in mijn broek gepoept", zei Philips verschrikt. "Ik heb te veel maïs gegeten."

De vrouw is aangeklaagd voor onder andere rijden onder invloed en het in gevaar brengen van een kind. Het is overigens niet de eerste keer dat ze is betrapt op het rijden onder invloed.


Een filmpje over de arrestatie van de vrouw

Zestienjarige Amerikaanse zeilster vermist

Het Amerikaanse ‘zeilmeisje’ Abby Sunderland is vermist. De 16-jarige was uitgevaren om de Indische Oceaan over te steken en kwam in noodweer terecht. Donderdag verstuurde ze enkele noodsignalen, daarna is er niets meer van haar vernomen. Dat meldde haar moeder.

Sunderland vertrok in januari vanuit Californië, om via Mexico en Chili naar Zuid-Afrika te varen. In Kaapstad liet ze reparaties aan haar boot uitvoeren en eind mei vertrok ze voor de grote oversteek.

Abby’s doel is om het record van jongste solozeilster over te nemen van de Australische Jessica Watson. Deze zeilster zeilde in zeven maanden de wereld rond en kwam vorige maand aan in Sydney. Ook ons eigen zeilmeisje Laura Dekker, die pas veertien is, hoopt nog steeds het record te kunnen breken.

Het reisverslag van Abby Sunderland is op haar blog te bekijken.

Dreamcast-games naar Playstation en Xbox

Game-uitgever Sega heeft donderdag bekendgemaakt dat games die in het verleden op de Sega Dreamcast-spelcomputer verschenen binnenkort digitaal aangeboden worden op de Xbox 360 en Playstation 3.

In eerste instantie zullen slechts enkele games via digitale distributie beschikbaar worden gesteld. De games 'Sonic Adventure' en 'Crazy Taxi' worden in de herfst van dit jaar via de online winkels op de Xbox 360 en Playstation 3 te koop aangeboden.

Dreamcast-games naar Playstation en Xbox

Nadal bereikt kwartfinale Queens

Rafael Nadal heeft de kwartfinale van het tennistoernooi op het Londense Queens bereikt. De nummer een van de wereld leek op voorhand een gemakkelijke partij te hebben tegen de Oezbeek Denis Istomin, maar moest er nog erg voor vechten. De partij eindigde in 7-6 (4), 4-6, 6-4.

De wedstrijd duurde in totaal 3 uur en 53 minuten. De Spanjaard had vanaf begin af aan moeite met Istomin. Op een 4-4 tussenstand gooide het weer roet in het eten. De wedstrijd lag meer dan een uur stil en dat was niet goed voor de concentratie van de spelers. De eerste set werd beslist in een tiebreak. In de tweede set pakte Istomin de set. De derde set verliep hetzelfde als de tweede, maar deze keer trok Nadal aan het langste eind.

In de volgende ronde moet Nadal tegen zijn landgenoot Feliciano Lopez. De als achtste geplaatste Spanjaard won met 6-2, 6-4 van de Fransman Julien Benneteau.

Geen WK 2018 in Australië

Australië zal geen wereldkampioenschap voetbal in 2018 gaan organiseren, zo maakte wereldvoetbalbond FIFA vandaag bekend. De Australische voetbalfederatie FFA wil zich volledig focussen op het binnenhalen van het WK 2022. Hierdoor zien Nederland en België een belangrijke concurrent afhaken voor het toernooi.

De kans dat het WK 2018 naar een Europees land gaat lijkt groot. Naast Nederland en België zijn ook Spanje en Portugal, Engeland en Rusland in de race. Ook Japan, de Verenigde Staten, Qatar en Zuid-Korea willen het toernooi gaan organiseren, maar zij lijken zich meer te richten op 2022.

Op 2 december zullen de 24 uitvoerende leden van het uitvoerend comité van de FIFA in Zürich de landen aan gaan wijzen die het WK van 2018 en 2022 mogen gaan organiseren.

Joran van der Sloot overgeplaatst naar andere cel

Joran van de sloot is overgeplaatst naar een nieuwe cel bij het Openbaar Ministerie (OM) in de Peruaanse hoofdstad Lima. Hij werd onder zware bewaking in een auto naar het OM gebracht.

De Peruaanse politie heeft kenbaar gemaakt dat Joran van de Sloot Stephany Flores heeft gewurgd, mishandeld en haar nek heeft gebroken. Peruaanse psychiaters hebben vastgesteld dat Van der Sloot een psychopaat is.

Het gerucht gaat dat de vader van Joran van der Sloot een grote rol heeft gespeeld in de zaak Holloway. Hij zou mee hebben geholpen om het lichaam te verbergen.

Kogelslingeraars behouden OS-medailles

Kogelslingeraars Vadim Devyatovskiy en Ivan Tichon behouden hun zilveren respectievelijk bronzen medaille die de Wit-Russen gewonnen hebben tijdens de Olympische Spelen in Peking. Het sporttribunaal CAS kwam tot de conclusie dat tijdens de analyse van de dopingstalen er onregelmatigheden plaats hebben gevonden.

"Het CAS benadrukt dat dit besluit niet als een vrijspraak voor de atleten mag worden geïnterpreteerd. Ook kan hiermee niet worden gesteld dat beide atleten voor de wedstrijd geen testosteron hebben genomen," zo luidde een verklaring van het CAS.

Was Devyatovskiy veroordeeld, dan had hij een levenslange schorsing kunnen krijgen, omdat hij in het verleden al eens eerder veroordeeld is geweest wegens dopinggebruik.

FOK!games: Interview Charles Martinet

Here we gooo! Wat hoor je daar? Nee, het is niet Super Mario, het is Charles Martinet! De stem van 's werelds bekendste gamepersonage allertijden! Maar niet alleen dat. Martinet sprak onder meer Luigi, Wario, Walluigi, baby Mario en baby Luigi in; de pronkstukken van Nintendo. En laat het nou net zijn dat FOK!games de gelegenheid heeft gekregen om met de beste man in gesprek te gaan!

FOK! WK Pool; allerlaatste kans

Over een week begint het WK voetbal in Zuid-Afrika, dus is er nog maar een beperkte mogelijkheid om je in te schrijven voor de enige echte FOK! WK 2010 Pool! Twijfel je nog over deelname? Lees dan snel verder!

In de FOK! WK 2010 Pool is het de bedoeling dat je van alle wedstrijden de uitslagen voorspelt. Elke voorspelling levert na afloop van een wedstrijd een bepaald aantal punten op. Daarnaast kan je nog extra punten vergaren door het aantal getrokken kaarten juist te voorspellen.

Ook worden er gedurende het toernooi extra vragen gesteld, waardoor je je persoonlijke score aanzienlijk kan opschroeven. Deze extra vragen zullen niet aangekondigd worden, dus het is zaak om met regelmaat even op de pagina van de FOK! WK 2010 Pool te kijken.

De uiteindelijke winnaar van deze Pool ontvangt een waardebon van 100 euro van AvantiSport.nl. De nummer twee krijgt eveneens een waardebon, maar dan van 50 euro. De nummer drie van de FOK! WK 2010 Pool mag een voetbalshirt naar keuze uitzoeken bij voetbalschoenen.com. Dit zijn niet alle te winnen prijzen! Ben je nieuwsgierig geworden? Klik dan snel hier!

Mocht je na het lezen van dit bericht alsnog mee willen doen aan de FOK! WK 2010 Pool? Schrijf je hier dan in! Je hebt nog tot 11 juni 2010 02:00 uur om je voorspelling in te voeren.

Het is wel een vereiste dat je over een FOK!account beschikt! Heb je deze niet? Dan kan je die hier aanmaken.

De hele redactie van FOK!sport wenst je veel succes met de FOK! WK 2010 Pool!

Update:

Je hebt tot 11 juni 12:00 uur de tijd om je voorspellingen door te voeren! Dit was in eerste instantie midden in de nacht, maar we willen zoveel mogelijk mensen de kans geven om hun pool goed in te vullen.

De FOK!sportcrew voorspelt...

Morgen is het eindelijk zover en gaat het WK voetbal in Zuid-Afrika officieel van start. De afgelopen week hebben we verschillende specials en een overzicht van de poules gegeven. Nu rest alleen nog een voorspelling van de crew van FOK!sport.

De voltallige redactie kreeg een aantal vragen voorgelegd, waar een eerlijk antwoord op gegeven moest worden. Wil jij ook je mening ventileren? Reageer dan onder dit nieuwsbericht.

De vragen;

1. Wie wint het WK voetbal van 2010?
2. Welke speler gaat verrassen?
3. Welke speler zal tegen gaan vallen?
4. Welk land wordt de grootste verrassing?
5. Welk land valt door de mand?

De antwoorden per crewlid;

ChiefBigFoot
1. Brazilië
2. Michel Bastos
3. Franck Ribéry
4. Mexico
5. Argentinië

Chiel-Montage
1. Nederland
2. Mesut Özil
3. Cristiano Ronaldo
4. Slowakije
5. Portugal

DerMeister
1. Nederland
2. Luis Suárez
3. Lionel Messi
4. Uruguay
5. Duitsland

existenz
1. Nederland
2. Eljero Elia
3. Cristiano Ronaldo
4. Noord-Korea
5. Portugal

franklop
1. Brazilië
2. Ik laat me graag verrassen
3. Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder
4. Verenigde Staten
5. Nederland

methodmich
1. Spanje
2. Chu-Young Park
3. Kaká
4. Chili
5. Argentinië

JJdJ1984
1. Duitsland
2. Matthew Amoah
3. Lionel Messi
4. Ghana
5. Nederland

nyny83

1. Nederland
2. Maarten Stekelenburg
3. Franck Ribéry
4. Uruguay
5. Frankrijk

Olga
1. Spanje
2. Giovanni van Bronckhorst
3. Lionel Messi
4. Australië
5. Argentinië

Peterselieman
1. Brazilië
2. Keisuke Honda
3. Lionel Messi
4. Verenigde Staten
5. Italië

Rauzer
1. Nederland
2. Ibrahim Afellay
3. Lionel Messi
4. Australië
5. Frankrijk

Sj0rSz
1. Spanje
2. Luis Suárez
3. Lionel Messi
4. Australië
5. Frankrijk

sportfreak
1. Spanje
2. Joris Mathijsen
3. Lionel Messi
4. Mexico
5. Frankrijk

Tackleberry
1. Spanje
2. Eljero Elia
3. Lionel Messi
4. Uruguay
5. Frankrijk

WeebI
1. Brazilië
2. Efraín Juárez
3. Andrés Iniesta
4. Mexico
5. Frankrijk

Zeroku
1. Spanje
2. Maarten Stekelenburg
3. Lionel Messi
4. Servië
5. Argentinië

Akram vertrekt bij FC Twente

De wegen van FC Twente en Nashat Akram scheiden. De landskampioen en de middenvelder zijn na goed overleg tot de conclusie gekomen dat het beter is om het contract op te zeggen. De Irakees kwam vorig seizoen transfervrij over van Al-Gharafa uit Qatar. Hij werd in september 2009 gekozen tot beste Aziatische speler van het jaar.

"We hebben veel bewondering voor de manier waarop Nashat zich het afgelopen seizoen heeft gemanifesteerd", zegt voorzitter Joop Munsterman op de website van FC Twente. "Mede door een vervelende blessure, opgelopen tijdens het trainingskamp In La Manga, heeft hij zijn sportieve doelstellingen niet weten te bereiken."

Akram kwam afgelopen seizoen tot tien competitieduels en wist hierin niet te scoren. Hij speelde ook drie bekerduels en vier wedstrijden in de Europa League. Hierin kwam de 25-jarige middenvelder eveneens niet tot een doelpunt. Voor dat hij in Enschede ging spelen kwam hij uit in de competities van Saoedi-Arabië, Irak en de Verenigde Arabische Emiraten.

Gewonde kat zorgt voor ongeluk

Een aangereden kat heeft donderdag gezorgd voor een ongeluk in Zaandijk. Een automobilist zag het gewonde dier op het laatste moment op de weg liggen en ging op de rem staan. Een motorrijdster daarachter zag dat te laat en botste achterop. De 47-jarige vrouw uit Assendelft is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.

De 40-jarige automobilist uit Koog aan de Zaan die voor de kat remde, raakte niet gewond. Of de uitwijkmanoeuvre uitmaakte voor de kat is niet bekend. De politie zegt niets over het lot van het dier.

Man vermoordt 17 vrouwen en drinkt hun bloed

Een 32-jarige man uit Kenia heeft gisteren bekend maar liefst zeventien vrouwen te hebben vermoord. Na de dood dronk de seriemoordenaar het bloed van zijn slachtoffers, als onderdeel van een sektarisch ritueel.

Philip Onyancha gaf de gruweldaden gisteren toe tijdens een gesprek met een Keniaanse krant, na zijn arrestatie zondag. "Mijn doel was honderd vrouwen te doden", bekende hij. "Uiteindelijk slaagde ik erin zeventien vrouwen te vermoorden. Ik had er nog 83 te gaan."

Onyancha vertelde door een lerares in 1996 bij de sekte te zijn gekomen. Om hogerop te komen in de sekte, moest hij moorden plegen. "Geesten stuurden mij om te moorden", vertelde de seriemoordenaar.

Volgens de bewuste krant vertoonde de Keniaan geen spoor van emotie terwijl hij uitweidde over zijn gruweldaden. Hij gaf toe juist vrouwen te vermoorden omdat 'zij de makkelijkste slachtoffers zijn'. Hij vertelde ook dat hij een 'krachtige en niet te stoppen' drang voelde om te moorden en plezier te beleven aan het wurgen van de vrouwen en vervolgens hun bloed te drinken.

Onyancha heeft de politie en de media meegenomen naar een waterleidingsmaatschappij. Hier werd het skelet aangetroffen van een vrouw in een rode trui en een zwarte rok. Ook liet hij aan hen een huis zien waar hij drie jaar geleden werkte. Hier werden menselijke resten in het riool aangetroffen.

Kameroen wil permanente VN-zetel voor Afrika

De president van Kameroen, Paul Biya, heeft de Verenigde Naties opgeroepen een permanente zetel voor Afrika in de Veiligheidsraad in te stellen. Hij noemde het een 'anomalie' dat Afrika niet permanent vertegenwoordigd is in de raad. Biya zei dit donderdag tijdens een ontmoeting met VN-secretaris-generaaal Ban Ki-moon.

Groot-Brittannië, China, Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten hebben elk een permanente zetel in de Veiligheidsraad. Tien andere zetels wisselen tussen verschillende landen, maar er wordt al lange tijd gesproken over het uitbreiden van het aantal permanente leden. Permanente leden hebben vetorecht.

Sastre en Hushovd in voorselectie Cervélo Tour

Carlos Sastre en Thor Hushovd maken deel uit van de voorselectie van Cervélo voor de Ronde van Frankrijk. De twee gelouterde wielrenners hopen op tijd fit te zijn voor de tourstart op 3 juli in Rotterdam.

Sastre herstelt van enkele zware valpartijen tijdens de Ronde van Italië, Hushovd maakt binnenkort zijn rentree in het peloton na een sleutelbeenbreuk. Sastre beslist in samenspraak met de medische staf van Cervélo of hij over drie weken fit genoeg is om te beginnen aan de Tour. "Iedereen moet 100 procent fit zijn om de Tour te kunnen rijden", zei algemeen directeur Joop Alberda vandaag.

Sastre won de Franse etappekoers in 2008. Hushovd kwam vorig jaar in de groene trui in Parijs aan, als winnaar van het puntenklassement. De Nederlandse sprinter Theo Bos behoort zoals verwacht niet tot de twaalf renners in de voorselectie. De voormalig wereldkampioen op de baan rijdt mogelijk later dit jaar wel de Ronde van Spanje.

FOK!tv Classic: The A-Team

Eindelijk draait de langverwachte verfilming van The A-team in de bioscoop. Drie jaar geleden sprak Stefan Tetelepta namens FOK!tv al met de echte Face en Murdock tijdens hun bezoek aan Nederland.

De twee hadden er destijds weinig vertrouwen in dat de film er ooit zou komen. Vooral de sterren die toen werden genoemd, zoals George Clooney en Jim Carrey zouden te duur zijn. Verder spreken de twee jeugdhelden over het internet, het respecteren van je ouders en David Hasselhof.

download als je een trage verbinding hebt. Kijken kan in dat geval in de gratis VLC mediaspeler.

Kohl en Rasmussen niet vervolgd

De wielrenners Bernard Kohl en Michael Rasmussen en de skiloper Christian Hoffmann worden niet strafrechtelijk vervolgd voor hun aandeel in de Weense bloeddopingaffaire. Dat heeft de Oostenrijkse justitie vandaag bekendgemaakt.

Het trio zou een bloedcentrifuge hebben gekocht, die gebruikt werd voor illegale bloedtransfusies. Justitie vond echter geen bewijs dat zij deze centrifuge ook na augustus 2008, toen een nieuwe dopingwet in werking trad, hebben verhuurd aan collega-sporters. "Het gebruik van deze centrifuge door derden vond plaats voordat de nieuwe wet in werking trad", vertelde een woordvoerder van justitie. "We hebben geen bewijs van gebruik na augustus 2008. Je kan stellen dat ze geluk hebben."

De Oostenrijker Kohl eindigde in de Tour van 2008 als derde, maar raakte die klassering kwijt na een positieve plas. De Deen Rasmussen werd door zijn werkgever Rabobank in 2007 gedwongen de Ronde van Frankrijk te verlaten, omdat hij over zijn whereabouts had gelogen. Rasmussen fietste op dat moment in de gele leiderstrui.

De Oostenrijkse skiloper Hoffmann is een voormalig olympisch kampioen. De manager van Kohl, de Oostenrijker Stefan Matschiner, wordt wel strafrechtelijk vervolgd. Volgens de openbaar aanklager heeft hij de antidopingwet overtreden door jarenlang sporters illegale middelen te hebben gegeven.

Den Bosch trekt Verhoek en Van Dinter aan

Het was vandaag een drukke dag voor FC Den Bosch. Behalve de nieuwe trainer Fons Groenendijk werden namelijk ook twee nieuwe spelers gepresenteerd. Daan van Dinter en John Verhoek signeerden allebei een contract tot medio 2012 bij de club uit de Jupiler League. Voorts tekende doelman Bruno Appels een contract tot medio 2011, met een optie op nog een seizoen.

Voor de 21-jarige John Verhoek betaalt FC Den Bosch een onbekende transfersom aan FC Dordrecht. Daar was de bij ADO Den Haag opgeleide spits, een jongere broer van ADO-vleugelspeler Wesley Verhoek, de afgelopen twee seizoenen actief. Na een lastige aanloop brak Verhoek dit seizoen door. Hij speelde in totaal 49 duels voor FC Dordrecht in de Jupiler League, waarin hij zeven keer scoorde.

De tweebenige centrale verdediger Daan van Dinter komt transfervrij over van Willem II, dat zijn aflopende contract niet wenste te verlengen. De 21-jarige Tilburger kon bij Willem II nooit volledig doorbreken en kwam in de drie seizoenen waarin hij tot de A-selectie hoorde tot acht optredens in de Eredivisie.

Nieuwe asfaltlaag in Canada

De organisatie van de Grand Prix van Canada verwacht dat er geen problemen met het asfalt zullen ontstaan nu er een nieuwe laag ligt. Tijdens de laatste Formule 1 Grand Prix in 2008 brokkelde het asfalt in de bochten af, waarna er in allerijl beton werd gestort om de problemen te verhelpen.

De kritiek op het circuit was niet mals. "We kunnen beter een crossfiets pakken, want het is haast onmogelijk om hier met een Formule 1-auto te rijden," zei Red Bull-rijder Mark Webber destijds.

De strenge winters eisen hun tol in Montreal en met het nieuwe asfalt hoopt Nico Rosberg dat de oplossing eindelijk gevonden is. "Elk jaar werden verbeteringen aangekondigd en elk jaar was het rampzalig. Maar de FIA heeft het nauwlettend in de gaten gehouden. Ik vertrouw er dus op dat het in orde is."

Naast het nieuwe asfalt op het circuit zijn ook bij de bochten zes en acht asfalt uitloopstroken gemaakt. Alleen bij bocht tien, de hairpin, ligt nu nog grind.

Rommedahl ziet gevaar voor Oranje

Dennis Rommedahl denkt dat het Nederlands elftal op het WK het slachtoffer kan worden van de torenhoge verwachtingen. "De spelers zelf zijn realistisch, maar de mensen in het land en de media denken dat Oranje de wereldbeker in Zuid-Afrika alleen maar even hoeft op te halen", vertelt de Deense international, die onder contract staat bij Ajax.

Volgens Rommedahl kan dat in het voordeel zijn van Denemarken, dat maandag in Johannesburg de eerste tegenstander is van Nederland. "Iedereen verwacht dat Oranje ons simpel aan de kant zet. Eigenlijk hebben ze maandag dus niets te winnen en dat kan nog wel eens een verrassende uitslag op gaan leveren."

Rommedahl kent vooral de Ajacieden in de selectie goed en weet dat zij zich nog absoluut niet rijk rekenen. "Anderhalf jaar geleden won Oranje een oefenwedstrijd tegen Japan met 3-0, maar die hadden ze net zo goed met 2-0 kunnen verliezen. Dat bewijst nog maar eens hoe lastig het kan zijn."

Tv-presentatrice RTL ontving kogelbrief

Een tv-presentatrice van RTL heeft begin vorig jaar een kogelbrief ontvangen. Dat bleek donderdag in Groningen tijdens een rechtszaak tegen een vader en dochter uit Coevorden.

De twee zouden de presentatrice, volgens regionale media Margreet Beetsma van Editie NL, bovendien maandenlang hebben bestookt met brieven en telefoontjes. De vader zei donderdag verliefd te zijn geweest op de vrouw.

Het lastigvallen begon volgens hem toen hij geen reactie kreeg op zijn verzoek hem een foto toe te sturen. Daarop begon hij de presentatrice telefonisch lastig te vallen en stuurde hij een brief met daarin twee kogels. Omdat de man blind is, werden de brieven geschreven door zijn dochter.

Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie bevestigde dat het om een presentatrice van een actualiteitenprogramma gaat die, net als Beetsma, in Groningen woont. RTL geeft geen commentaar omdat het volgens een woordvoerder een privé-aangelegenheid betreft.

Tegen de Coevordenaar is een voorwaardelijke celstraf van acht weken geëist en een geldboete van 500 euro. De dochter hoorde een voorwaardelijke werkstraf van tachtig uur tegen zich eisen en een boete van 250 euro.

Tv-presentatrice RTL ontving kogelbrief

Taliban hangen 7-jarige 'spion' op

In een poging de bevolking onder de duim te houden, hebben de Taliban een nieuwe gruweldaad gepleegd. De islamitische guerillabeweging heeft in Afghanistan onlangs een zevenjarig jongetje opgehangen. Het kereltje werd door de Taliban beschuldigd van spionage.

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft de executie vandaag scherp veroordeeld. Hij noemt de gruweldaad een 'misdaad tegen de menselijkheid'. "Volgens mij is er geen ergere misdaad denkbaar", liet de president weten. "Een zevenjarige jongen kan nooit een spion zijn. Iemand daarvoor ophangen is gewoon onmenselijk."

Het jongetje werd uit zijn huis meegevoerd en naar een nabijgelegen dorp gebracht. Hier volgde een schijnproces en werd hij veroordeeld voor het verrichten van hand-en-spandiensten voor de regering. Hierna werd het jongetje voor een groot publiek opgehangen in Heratiyan (provincie Helmand).


Een video van CNN over het drama

'VVD-aanhang wil rechtse coalitie'

VVD-kiezers hebben een voorkeur voor een coalitie met de PVV en het CDA. Van de mensen die de partij van Mark Rutte bij de verkiezingen de grootste maakten, vindt 57 procent dat er een rechtse coalitie moet worden gevormd. Dat blijkt uit een onderzoek van het EénVandaag opiniepanel onder zeventienduizend mensen.

Zoals verwacht voelen ook PVV-aanhangers voor een coalitie over rechts. Maar liefst 91 procent wil met VVD en CDA regeren.

CDA-stemmers zien liever een centrumcoalitie met PvdA en VVD. Nog geen derde wil regeren met de PVV. Een samenwerking met de voormalige coalitiepartner PvdA samen met verkiezingswinnaar VVD heeft de steun van 42 procent van de CDA'ers.

Miljoenenboete voor T-Mobile

T-Mobile heeft een boete van vijf miljoen euro gekregen, omdat het de gekochte UMTS-frequenties niet genoeg gebruikt. De boete kan oplopen tot veertig miljoen als T-Mobile niet alsnog zorgt dat het snel aan de voorwaarden rond de koop voldoet. Dat heeft het Agentschap Telecom van het ministerie van Economische Zaken bepaald.

In 2000 kochten T-Mobile, Telfort, Vodafone, Orange en KPN vergunningen om snel internet aan te mogen bieden via de nieuwe UMTS-frequenties. Een van de voorwaarden was dat ze een volledig netwerk zouden uitrollen. Na de overname van Orange moet het van oorsprong Duitse T-Mobile twee netwerken onderhouden.

In november is T-Mobile al gewaarschuwd door de toezichthouder. "Ze hebben weliswaar verbeteringen doorgevoerd, maar deze zijn niet voldoende gebleken. Het is belangrijk dat vergunninghouders zich houden aan de voorwaarden", zegt directeur Peter Spijkerman van het Agentschap Telecom.

De boete heeft niets te maken met de netwerkproblemen bij klanten van T-Mobile.

Amsterdamse winkel weigert PVV'ers als klant

Wie gisteren het vakje rood heeft gekleurd bij een willekeurig PVV-lid en op zoek is naar skatespullen, is niet meer welkom bij skateshop Toms Outlet in de Amsterdamse Nieuwe Hoogstraat. De eigenaar van de toko is zo teleurgesteld door de enorme verkiezingswinst van de PVV, dat hij PVV-stemmers niet meer in zijn winkel wil hebben.

Werknemer Tim Pen van de bewuste skateshop vindt het 'walgelijk' dat de partij van Wilders gisteren maar liefst 24 zetels wist te behalen. Hij heeft de tekst 'PVV-stemmers niet welkom' op het raam geschreven omdat hij het 'ernstig oneens is met het gedachtegoed van de PVV'. "Ik verdenk 70 procent van de mensen die op hem hebben gestemd ervan dat ze anders nooit zouden hebben gestemd omdat ze geen idee hebben wat er in de wereld speelt", verklaart hij.

Pen gaat overigens niet aan iedere klant vragen wat hij of zij heeft gestemd. "Het is meer een symbolische tekst." Wie het oneens is met Pens boodschap, wordt uitgenodigd erover te discussiëren.

Voor een foto van de boodschap, check de bron

Nieuwe Mortal Kombat in de maak

Warner Bros. Interactive Entertainment heeft het de afgelopen week nog even in het midden gelaten, maar terugdeinzen na de goed uitgewerkte trailer van gisteren kon niet meer: Mortal Kombat 9 is aangekondigd.

Het spel keert terug naar zijn roots en houdt het op snelle en tweedimensionale gevechten met de bekende vechters als Scorprion en Sub-Zero. Een tag-team mode voor vier spelers wordt er wel aan toegevoegd, evenals de twee spelers co-op mode in de welbekende arcade mode.

Het spel bevat ook, net als het laatst verschenen deel Mortal Kombat vs. DC Universie, graphics van vandaag de dag en zal soepel moeten lopen met zestig frames per seconde. Bekijk de trailer hieronder.

 

Rijkaards zien Rita-investering verdampen

Een groep Quote 500-leden hebben hun politieke investering in Rita Verdonk als sneeuw voor de zon zien verdampen. De rijkaards die geld in Verdonks Trots op Nederland (TON) staken, zagen afgelopen woensdag dat de partij geen enkele zetel haalde voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2010.

Voor Chris Thünessen (Quote 500 nr. 77, €323 miljoen) is het verlies van IJzeren Rita een zware dobber. De stenenmagnaat investeerde eerder al in de bodemloze put genaamd LPF en ook nu ziet hij z'n geld wegspoelen. Met een inleg van 100.000 euro was Thünessen, samen met Wim Zegwaard (Quote 500 nr. 307, € 83 miljoen), de belangrijkste donateur van TON.

Nina Brink (Quote 500 nr. 106, €249 miljoen), vooral bekend van het World Online-debacle, legde samen met haar moeder en zus ook 50.000 euro in de pot van Verdonk, terwijl mediatycoon John de Mol (Quote 500 nr. 11, €1,5 miljard) 35.000 euro in het laatje bracht.

Tot slot is daar Sylvia Tóth (Quote 500 nr. 193, €140 miljoen). De met onderscheidingen overspoelde zakenvrouw zag 10.000 euro verloren gaan. Tóth, die eens beweerde dat de crisis er nooit was geweest als vrouwen aan de macht stonden, ziet nu dat een vrouw aan het roer bij een politieke partij ook niet bij voorbaat een groot succes is.


Durfkapitaal Rita Verdonk

Verdonk: Verlies schuld van de media

Lijsttrekker Rita Verdonk van Trots op Nederland (TON) geeft de media - en zeker de televisie - de schuld van haar verlies bij de verkiezingen. Als zij van de media net zo veel zendtijd zou hebben gekregen als PvdA-leider Job Cohen zou ze 'op zijn minst vijf zetels hebben' veroverd.

Verdonk zei dat donderdag, een dag nadat ze haar enige zetel had verloren, op Radio 538. Het vertrekkend Kamerlid zei dat ze de laatste maanden niet in actualiteitenprogramma's is geweest. "Als dat niet gebeurt, dan is het lastig om de boodschap te verkondigen."

Daarom kon Verdonk haar 'prachtige programma' niet uitleggen en haar 31 kandidaten niet voorstellen, aldus de oud-VVD'er. De TON-leider heeft geen idee waarom ze geen aandacht kreeg.


Aan SchoolTV kan het niet gelegen hebben

Roddick onderuit op Queens

Andy Roddick is verrassend genoeg uitgeschakeld in de derde ronde van het toernooi op Queens. De als vierde geplaatste Amerikaan verloor in Londen in twee sets met 6-4 en 7-6 (8) van de Israëliër Dudi Sela.

De nummer zeven van de wereld werd in de gehele partij maar een keer gebroken. Dat was een dure game, omdat het hem de eerste set kostte. Doordat Roddick de eerste set verloor was hij erop gebrand de twee volgende sets te bemachtigen. Het lukt hem bijna, maar Sela trok uiteindelijk aan het langste eind in de tiebreak. Hij speelt in de volgende ronde tegen de Duitser Rainer Schüttler of tegen de Fransman Richard Gasquet.

Berlusconi loopt weg van persconferentie

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi, toch al niet verlegen om aandacht, heeft donderdag weer eens voor opschudding gezorgd.

Halverwege een persconferentie met zijn Spaanse college Jose Luis Zapatero liep Berlusconi plotseling weg. De premier van Spanje, die een bezoek aan Rome bracht, bleef verbijsterd achter.

Beide regeringsleiders hadden net een openingsverklaring afgelegd, toen Berlusconi onverwacht weer het woord nam. Hij zei tegen de verzamelde journalisten dat ze hun vragen moesten stellen aan Zapatero, schudde zijn gast de hand en liep zwaaiend weg. Zapatero lachte vertwijfeld, keek Berlusconi na en vertrok enkele seconden later zelf ook.

Berlusconi heeft een moeizame relatie met de Italiaanse pers. De media hebben het afgelopen jaar een aantal onthullingen over zijn privéleven gedaan.

Federer door in Halle

Roger Federer heeft de derde ronde van het toernooi in Halle bereikt. De Zwitser won zijn partij tegen de Colombiaan Alejandro Falla met 6-1 en 6-2. De nummer twee van de wereld had geen kind aan de Zuid-Amerikaan. In minder dan een uur had hij hem op de knieën.

In de eerste set brak Federer de nummer 67 van de wereld direct. Hierna kon hij de set rustig uitspelen. De tweede set leverde wat meer tegenstand op van de Colombiaan. Echt moeilijk kon hij het de recordtennisser niet maken en zo verloor hij ook deze set. In de derde ronde komt Federer uit tegen zijn landgenoot Marco Chiudinelli of tegen de Duitser Philip Kohlschreiber.

Roger Federer door in Halle
Roger Federer door in Halle (Foto: Novum)

TON Pijnacker-Nootdorp scheidt zich af

De afdeling Pijnacker-Nootdorp van Trots op Nederland (TON) heeft zich afgesplitst van de landelijke organisatie. De lokale partij heet sinds donderdagmiddag Gemeentebelangen en wil niet meer samenwerken met partijleider Rita Verdonk.

TON haalde gisteren geen enkele zetel in de Tweede Kamer. En dat is extra pijnlijk voor Verdonk, die zelf in Pijnacker-Nootdorp woont.

"TON geeft wel geld uit, maar er komt niks binnen", zei voorzitter Geurt Visser van de lokale partij donderdag in het NOS Radio 1 Journaal. "En als je in de peiling op 22 zetels staat en uiteindelijk naar 0 zetels gaat, moet je je conclusies trekken en dat doet Rita niet." Overigens zegt Visser dat hij nog wel achter het programma van TON staat.

Rita zelf is wel geïnfomeerd, maar heeft nog geen reactie gegeven.

Groot-Brittannië erkent misbruik terreurwetgeving

De Britse politie heeft de afgelopen tien jaar contraterrorismewetgeving misbruikt om illegaal duizenden mensen te fouilleren. Dat heeft het Britse ministerie van binnenlandse zaken donderdag gezegd. Politiekorpsen in het hele Verenigd Koninkrijk, waaronder de Londense Metropolitan Police, hebben herhaaldelijk het recht om personen in bepaalde daartoe aangewezen gebieden te kunnen aanhouden, te fouilleren en te ondervragen misbruikt.

Agenten kregen dit recht via de Britse Wet op terrorisme die in 2000 werd aangenomen. Er zijn echter beperkingen aan de manier waarop agenten de wet kunnen toepassen. Zo mogen ze dit recht alleen in een bepaald gebied gebruiken voor een periode van 28 dagen. Een minister moet bovendien binnen 48 uur zijn goedkeuring geven voor het inzetten van de wet.

Het ministerie van binnenlandse zaken zei echter dat uit een intern onderzoek blijkt dat deze regels tussen 2001 en 2008 meer dan veertig keer zijn geschonden. Agenten kregen bijvoorbeeld niet op tijd de goedkeuring voor het inzetten van de wet. Tijdens een operatie in 2004 hield Scotland Yard in Londen 840 mensen aan. De politie had hiervoor echter geen groen licht gekregen.

Minister van binnenlandse zaken Theresa May beschreef de overtredingen van de regels als 'historische administratieve fouten' en zei dat van het groot belang is dat de contraterrorismewetten op een juiste manier worden toegepast.

De kritiek op de wet, die ook wel 'stop and search' wordt genoemd, is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Sommige moslims hebben bovendien geklaagd dat de politie haar macht misbruikt ten nadele van minderheden.

Uit een onderzoek uit 2007 in opdracht van Scotland Yard blijkt dat slechts één op de tienduizend fouilleringen heeft geleid tot een arrestatie die gerelateerd was aan terrorisme en dat de fouilleringen leiden 'tot onnoemelijke schade in het vertrouwen van bepaalde gemeenschappen in de politie'.

In 2010 oordeelde het Europese Hof voor de Rechten van de Mens dat de praktijk een schending is van de individuele vrijheid. De nieuwe Britse regering pleit dan ook voor een herziening.

Groot-Brittannië erkent misbruik terreurwetgeving
Groot-Brittannië erkent misbruik terreurwetgeving (Foto: Novum)

Acupuncturist verdacht van hiv-besmetting

Een Zwitserse acupuncturist wordt ervan verdacht tussen 2001 en 2005 negentien mensen met het aidsvirus te hebben besmet. Een onderzoeksrechter bevestigde donderdag berichten daarover in het schandaalblad Blick.

Onderzoeksrechter Hermann Fleischhackl zei dat het onderzoek in 2005 werd geopend nadat een beweerd slachtoffer aangifte had gedaan. Hij zei dat negentien hiv-dragers met de acupuncturist in het kanton Bern contact hebben gehad. Fleischhackl overweegt tegen de man een aanklacht wegens opzettelijke verspreiding van ziekte en toebrengen van ernstig lichamelijk letsel.

Het kiezersbedrog is begonnen

We leven in een land dat wordt geregeerd door coalities, en dus in een land dat wordt geregeerd door partijen die concessies doen. Altijd. Dat weet Geert, als gepokt en gemazeld politicus, donders goed. Het feit dat hij minder dan 12 uur voor de opening van de stembussen de AOW-leeftijd nadrukkelijk als breekpunt bestempelt, en amper 12 uur na de sluiting van de stemlokalen  de AOW nadrukkelijk niet als breekpunt bestempelt  omdat concessies doen nu eenmaal bij meeregeren hoort, dat is niets meer en niets minder dan kiezersbedrog van het schandaligste soort.

Gascoyne: "Lotus gaat voor punten in Canada"

Tijdens de Grand Prix van Canada zijn er in het verleden al enkele opvallende resultaten neergezet en als het aan de technisch directeur van Lotus ligt komt daar geen einde aan. De Brit stelt dat er een gerede kans aanwezig is dat het Maleisische team met een punt naar huis kan gaan.

"We moeten onszelf in kansrijke positie brengen," zei Gascoyne die beseft dat een plek in de top tien niet zomaar behaald zal worden. "Maar Canada is een race waar een mogelijkheid ligt om punten te scoren, en die moeten we benutten. Je ziet in Canada vaak veel mensen de muur raken, wat voor safetycar-situaties kan zorgen."

De Brit denkt dat is de chaotische race Lotus met Jarno Trulli en Heikki Kovalainen in het voordeel is. "Wij hebben twee ervaren krachten in onze auto's. Dat moet ons zeker helpen de eindstreep te halen. Canada is bovendien zwaar voor de remmen, maar op dat vlak hebben wij geen problemen gehad. We hebben speciaal voor deze race wat nieuwe onderdelen op de auto. Het doel is om de goede prestaties van de laatste tijd een vervolg geven en met beide auto's te finishen."

Voetballer Flachi twaalf jaar geschorst

Het Italiaans olympisch comité (CONI) heeft voetballer Francesco Flachi voor maar liefst twaalf jaar geschorst. Dat maakte het CONI vandaag op de website bekend.

De 35-jarige aanvaller van Brescia werd begin dit jaar voor de tweede keer in zijn carrière betrapt op het gebruik van cocaïne. Flachi ontsnapte aan een levenslange schorsing, maar zal zijn professionele voetbalcarrière toch moeten beëindigen omdat zijn schorsing pas afloopt op 12 januari 2022.

De Italiaan testte positief na de wedstrijd tegen Modena, op 19 december vorig jaar. Flachi werd in 2007 ook al betrapt toen hij voor Sampdoria voetbalde. Hij werd toen voor twee jaar geschorst. De spits beweerde destijds dat de coke in een sigaret zou hebben gezeten die een onbekende hem had aangeboden.

Blatter wil ook na 2011 door bij de FIFA

Joseph Blatter zou graag nog langer preses van de FIFA zijn en zal zich in 2011 opnieuw kandidaat stellen voor het voorzitterschap. Dit meldt het ANP.

De Zwitserse preses kondigde zijn verkiesbaarheid vandaag aan bij het FIFA-congres in Johannesburg, waar het WK morgen begint. "Mijn werk is nog niet klaar. Ik ben bereid, als jullie het willen", verklaarde Blatter, die vervolgens applaus ontving van de aanwezigen.

De verkiezing vindt juni volgend jaar op het hoofdkantoor van de FIFA in Zürich plaats. Blatter is sinds 1998 de voorzitter van de wereldvoetbalbond.

Real or Fake

Al jaren zijn onderzoekers opzoek naar het fenomeen "free energy", dat wil zeggen: "Meer energie uit een apparaat halen dan je erin stopt".

Muammer Yildiz heeft blijkbaar de oplossing gevonden en heeft deze ten toon gesteld op de universiteit van Delft.

Wat vinden jullie "Real or Fake"??

Zie de lees verder voor een ander filmpje (bij de universiteit van Eindhoven) over dit systeem. 

Dagzege Vogondy in Dauphiné

De vierde etappe in de Dauphiné Libéré is gewonnen door Nicolas Vogondy. De Fransman van Bouygues kwam na 210 kilometer koersen, van St.-Paul-Trois-Chateaux naar Risoul, alleen over de finish.

Klassementsleider Janez Brajkovic kwam in de etappe van vandaag, met aankomst bergop, niet veel later over de finish in een groep met de favorieten. De Sloveen van RadioShack behield de gele leiderstrui. Denis Menchov wist zich, na de goede tijdrit van gisteren, in de top van het klassement te handhaven, en kwam als tiende over de finish.



Uitslag vierde etappe:

# Naam renner Ploeg Tijd
1 Nicolas Vogondy (Fra)
Bouygues 06:03,25
2 Romain Sicard (Fra)
Euskaltel + 0,12
3 Janez Brajkovic (Slo)
Team RadioShack + 0,15
4 Alberto Contador (Spa)
Astana z.t.
5 Rein Taaramae (Est)
Cofidis + 0,18


Algemeen klassement:

# Naam renner Ploeg Tijd
1 Janez Brajkovic Team RadioShack 16:25,44
2 Tejay van Garderen Team HTC-Columbia + 1,15
3 Alberto Contador Astana + 1,41
4 David Millar Team Garmin + 1,56
5 Nicolas Vogondy Bouygues + 2,43
6 Denis Menchov Rabobank + 2,55

[Upd] NOS haalt slotdebat in

De NOS haalt donderdagavond het slotdebat met politieke kopstukken in dat woensdagavond sneuvelde wegens onduidelijkheid over de uitslag van de verkiezingen. Dat heeft Nederland 1-netmanager Marcel Peek donderdag gezegd.

De politici gaan vanaf 21.20 uur met elkaar in discussie en het debat duurt een uur. Welke lijsttrekkers eraan deelnemen kon Peek nog niet zeggen. De VVD heeft al wel bekendgemaakt dat Edith Schippers, nummer twee op de VVD-lijst, Mark Rutte in de tv-uitzending zal vervangen.

Door het ingelaste programma vervalt Andere Tijden Sport, dat over het WK van 1998 gaat. Voor dat programma zoekt de netmanager nog een ander plaatsje in het uitzendschema.

Update 16.55 uur

Wederom zal het slotdebat van de NOS geen succes worden. Op NOS Teletekst wordt gemeld dat de animo bij de politieke partijleiders gering is. Er is besloten het slotdebat over de uitslag van de verkiezingen af te gelasten.

Spelers Griekse WK-selectie bestolen

Drie voetballers van de Griekse WK-selectie zijn bestolen. Uit hun hotelkamer is geld ontvreemd. "Drie spelers hebben mij verteld dat het gaat om een bedrag van ongeveer zestienhonderd euro dat uit hun kamer in het Beverly Hills Hotel in Umhlanga is gestolen. De spelers willen er geen zaak van maken", zegt een woordvoerder van de Zuid-Afrikaanse politie.

Het is niet het eerste incident wat zich heeft voorgedaan in Zuid-Afrika. Eerder werden vier Chileense journalisten overvallen in hun huurauto. Ook een Spaanse en een Portugese journalist zijn beroofd. Bij allebei werd de hotelkamer overhoop gehaald. Van de Portugees werd onder meer een camera gestolen.

Spelers Griekse WK-selectie bestolen
Spelers Griekse WK-selectie bestolen (Foto: Novum)

'Twente trekt Noors talent Kolseth aan'

Op de dag dat bekend werd dat Miroslav Stoch volgend jaar niet meer bij FC Twente speelt heeft de landskampioen een nieuw talent aangetrokken. Het Noorse talent is pas 15 jaar oud, maar staat in eigen land te boek als een zeer groot talent.

Jens Marius Kolseth zal de komende jaren uitkomen voor de club uit Enschede. FC Twente heeft een overeenstemming bereikt met de Noorse club Vålerenga. Dat meldt de regionale krant T/C Tubantia.

Kolseth laat in een reactie weten:"Spelen in het buitenland was een droom was voor mij." Kolseth vindt bij Twente nog een klein beetje Noorwegen terug in de persoon van Flamur Kastrati, die ook bij de Tukkers actief is.

Scheidsrechters leren Engelse scheldwoorden

Carlos Simon, de Braziliaanse scheidsrechter die zaterdag de WK-wedstrijd tussen Engeland en de Verenigde Staten fluit, moet de meest gebruikte Engelse scheldwoorden uit zijn hoofd leren. Ook zijn beide Braziliaanse assistenten worden bijgespijkerd. De FIFA wil daarmee voorkomen dat de spelers zich op het veld ongestraft verbaal kunnen misdragen.

Het is niet bekend of de beslissing van de FIFA is ingegeven door het recente wangedrag van Wayne Rooney. De Engelse sterspeler raakte in opspraak nadat hij maandag in een oefenwedstrijd tegen de Zuid-Afrikaanse club Platinum Stars 'Fuck you, ref' naar de scheidsrechter zou hebben geroepen.

'Bekentenis Joran ongeldig'

De Peruaanse advocaat van Joran van der Sloot wil dat de bekennende verklaring van zijn cliënt ongeldig wordt verklaard. Raadsman Maximo Altez gaat de verantwoordelijke rechter daarom vragen. Volgens hem is de bekentenis ongeldig omdat Van der Sloot tijdens zijn verhoor niet werd vertegenwoordigd door een advocaat, meldt CNN.

Van der Sloot wordt verdacht van de moord op de 21-jarige Peruaanse Stephany Flores. De zaak is inmiddels door de politie overgedragen aan justitie.

Milieuclub waarschuwt voor te grote WK-televisie

Wie speciaal voor het WK een gigantische televisie koopt, moet zich wel bedenken dat hij er de komende jaren aan vast zit. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal waarschuwt dat het energieverbruik daardoor ook omhoog gaat. Verder zou een te grote televisie in een kleine huiskamer onprettig kijken.

Wie het WK per se op een groot scherm wil zien, kan volgens de organisatie beter naar een café gaan. Voor de grootte van een televisie geeft de organisatie een vuistregel: 'voor een goed zicht moet de kijkafstand minstens drie keer zo groot zijn als de diagonaal van het beeldscherm'.

'Game-industrie wacht enorme crisis'

Vandaag staan we aan de vooravond van de eerste grote crisis van de game-industrie. Dit zegt Olivier Comte, vice-president van Namco Bandai, in een interview met het Britse vakblad MCV. Comte is van mening dat gamers met een Xbox 360 of Playstation 3 helemaal niet zitten te wachten op digitaal gedistribueerde games.

"Er is bijna geen geld, er is veel piraterij, en wanneer je een winkel binnenloopt, bestaat 80 procent van de schappen uit tweedehands games. Maar ondertussen is het digitaal verkopen van games sterk in opkomst."

Tegenwoordig worden digitaal gedistribueerde games vooral verkocht op de PC. Japanse bedrijven als Namco Bandai maken bijna geen PC-games. Het succes van digitale distributie op de PC gaat echter ook in Japan niet ongemerkt voorbij.

Als voordelen voor digitale distributie ziet Comte de grotere marge die in de kas van Namco Bandai kan verdwijnen, en de directe connectie met de consument. De topman van de Japanse uitgever twijfelt echter over de welwillendheid van gamers met een Xbox of Playstation om te betalen voor digitaal gedistribueerde games. Dergelijke spellen zijn duurder door de hoge licentiekosten.

''Het enige businessmodel op een spelcomputer is het aanbieden van extra downloadbare levels. Consumenten willen toch altijd de doos in handen hebben, want het zijn grote uitgaves", beredeneert Comte.

'Game-industrie wacht enorme crisis'
'Game-industrie wacht enorme crisis' (Foto: Novum)

The 3rd Birthday naar het westen

Square Enix toont The 3rd Birthday op de E3 in Los Angeles. Hiermee voegt de uitgever de daad bij het woord. Yoichi Wada, voorzitter van de Japanse uitgever, gaf eind april al aan dat dit derde deel uit de Parasite Eve-serie één van de grote games van Square Enix zou worden.

Door The 3rd Birthday op de E3 te tonen, geeft Square Enix al aan dat het spel ook in het westen zal verschijnen. De action-rpg verschijnt op een nader te bepalen moment voor de PSP.

Het verhaal van The 3rd Birthday begint op een late kerstavond. Aya en de andere leden van het CTI-team in New York worden opgeroepen omdat er een grootschalige verspreiding is van wezens die bekend staan als de Twisted. De hoofdrol van de game wordt opgeëist door de jong ogende dertiger Aya Brea.

De Parasite Eve-serie is erg geliefd in Japan. Het verhaal verscheen in 1995 in boekvorm op de Japanse markt, en werd twee jaar later verfilmd. Pas in 1998 verscheen de eerste Playstation-game over micro-organismen die alles op aarde dreigen over te nemen.

'The 3rd Birthday' naar het westen
'The 3rd Birthday' naar het westen (Foto: Novum)

Twente raakt Stoch kwijt aan Fenerbahçe

Miroslav Stoch speelt volgend seizoen niet meer voor FC Twente. De Slowaakse aanvaller vertrekt naar Fenerbahçe, waar hij een contract zal tekenen voor vier seizoenen. Stoch werd vorig jaar door Twente gehuurd van Chelsea. Voorzitter Joop Munsterman verwachtte al na de zomer niet meer over de vleugelaanvaller te kunnen beschikken.

Stoch werd ook genoemd bij het Galatasaray van trainer Frank Rijkaard, maar kiest voor Fenerbahçe, dat afgelopen seizoen als tweede eindigde in de Turkse competitie. De 20-jarige Slowaak had een belangrijk aandeel in de landstitel van FC Twente. In 31 wedstrijden maakte de international, die met Slowakije actief is op het WK in Zuid-Afrika, tien doelpunten.

2K maakt fitnessgame voor kinderen

Dit najaar komt 2K Play, een afdeling van 2K Games speciaal voor kinderen, met het spel Nickelodeon Fit. Nickelodeon Fit is de eerste fitnessgame ontworpen voor kinderen.

Door verschillende oefeningen te doen, moeten de kinderen meer kracht en uithoudingsvermogen krijgen. Volgens 2K Play speelt ook de gezondheid van het hart een rol.

Nickelodeon Fit bevat diverse oefeningen, en tijdens deze speelse oefeningen wordt de speler bijgestaan door diverse tekenfilmhelden. Onder andere Diego en Dora geven hun act de présence.

Nickelodeon Fit moet in november 2010 uitkomen. Het is niet bekend op welke spelcomputers de game zal verschijnen.

2K maakt fitnessgame voor kinderen
2K maakt fitnessgame voor kinderen (Foto: Novum)

FC Oss sleept KNVB voor de rechter

FC Oss gaat een allerlaatste poging doen om niet te degraderen naar de Topklasse. Hiervoor wordt voetbalbond KNVB voor de rechter gesleept. De ploeg werd vorig seizoen laatste in de Jupiler League en degradeerde op basis hiervan naar de nieuw gevormde Topklasse.

Oss stelt dat de KNVB haar eigen regels omtrent het licentiebeleid niet goed gehandhaafd heeft en dat hierdoor alle clubs beschermd en gelijk behandeld moeten worden. Zo is de status van onder meer BV Veendam nog altijd onduidelijk. Het kort geding dat Oss aangespannen heeft dient op 23 juni bij de voorzieningenrechter in Utrecht.

Twee keer levenslang voor genocide Srebrenica

Het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag heeft donderdag de Bosnisch-Servische legerofficieren Vujadin Popovic and Ljubisa Beara ieder tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Beiden werden wegens hun aandeel in de massamoord op achtduizend Bosnische moslims in 1995 bij Srebrenica schuldig bevonden aan genocide.

Een derde officier, Drago Nikolic, kreeg wegens medeplichtigheid aan volkenmoord een straf van 35 jaar opgelegd. Vier andere verdachten werden veroordeeld tot straffen variërend van vier tot negentien jaar. Popovic, Beara en Nikolic stonden alle drie onder commando van generaal Ratko Mladic, die vijftien jaar nadat hij werd aangeklaagd nog steeds voortvluchtig is. Het is nog onduidelijk of zij in beroep gaan.

Het donderdag afgesloten proces was het grootste dat nog toe voor het Joegoslaviëtribunaal werd gevoerd. Het vonnis kan indirect gevolgen hebben voor het proces van de voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic, die in verband met Srebrenica eveneens is aangeklaagd wegens volkenmoord.

Het tribunaal oordeelde dat Popovic de executie van gevangenen in een schoolgebouw in Orahovac organiseerde en er bij toe had gekeken. "Hij wist dat het niet de bedoeling was om alleen degenen die in handen van de Bosnisch-Servische strijdkrachten waren gevallen te vermoorden, maar om er zoveel mogelijk te vermoorden", aldus het vonnis. Zijn 'robuuste deelname' toonde aan dat hij de intentie om de moslimgemeenschap te vernietigen deelde -het belangrijkste criterium voor een veroordeling wegens volkenmoord.

Popovic schudde zijn hoofd toen het vonnis werd voorgelezen.

Beara coördineerde de moord op gevangen moslims en regelde dat zij in massagraven werden gelegd. Hij had persoonlijk zicht op 'het onthutsende aantal' slachtoffers dat voor executie was aangemerkt. Ook hij 'zon op het vernietigen van een groep door alle leden daarvan die binnen zijn bereik waren te vermoorden', oordeelde het tribunaal.

Het tribunaal veroordeelde maar een keer eerder een verdachte wegens genocide, generaal Radislav Kristic in 2001. Diens veroordeling werd echter in hoger beroep gereduceerd tot medeplichtigheid aan genocide.

Protestantse haan bivakkeert jaren op roomse kerk

Een protestantse windhaan is jarenlang de rooms-katholieke kerk van Haaksbergen van dienst geweest. Hij heeft de kerk in het Gelderse dorp Eibergen, waar hij vandaan komt, echter niet onbewaakt achtergelaten. Zijn plaats werd ingenomen door de windhaan van het Overijsselse dorp Haaksbergen, schrijft het Reformatorisch Dagblad donderdag.

Tot woensdag kraaide er volgens de krant geen haan naar, maar toen werd bij de inrichting van een expositie ontdekt dat de haan op de dorpskerk in Eibergen niet dezelfde is als een haan op een foto uit het historisch archief.

De kerk ging op onderzoek uit en ontdekte dat de hanen in 1999 zijn verwisseld. Beide kerktorens werden toen gerestaureerd en een leidekkersbedrijf verwisselde de hanen per ongeluk.

De hanen lijken volgens een woordvoerder van de Eibergse kerk niet op elkaar. De Haaksbergse haan zou meer op een kip lijken. Het is niet bekend wanneer de hanen weer naar huis gaan. Tot commotie heeft de ontdekking niet geleid.

Broertjes van 8 en 9 misbruiken andere kinderen

Twee broertjes van 8 en 9 jaar oud, uit het Brabantse Uden, worden verdacht van seksueel misbruik van een aantal kinderen. Het gaat om een 'zeer ernstige vorm van misbruik', meldt de politie donderdag. De broertjes zijn naar Bureau Jeugdzorg doorverwezen, meldt de politie, die verder geen informatie wil geven over de zaak.

Het tweetal kan niet strafrechtelijk worden vervolgd, omdat ze jonger dan 12 jaar zijn. De politie meldt niet hoe de zaak aan het licht is gekomen en hoeveel slachtoffers de jongens gemaakt hebben.

Groenendijk nieuwe trainer FC Den Bosch

FC Den Bosch heeft zojuist haar nieuwe trainer/coach Alfons Groenendijk gepresenteerd. Manager voetbalzaken Fred van der Hoorn legde tijdens de persconferentie de keuze van de club uit.

"Met Alfons hebben we een jonge en enthousiaste trainer voor de duur van een jaar vastgelegd. Vorig jaar hebben we Fons al benaderd en met hem gesproken over de trainersfunctie, maar destijds kon hij naar eredivisionist Willem II. De afgelopen weken hebben we met vier kandidaten voor de trainerspositie gesproken, waaronder wederom Fons. Hij is een echt voetbaldier, die bijna twintig jaar betaald voetbal heeft gespeeld en als trainer ervaring heeft op het hoogste niveau bij Ajax en Willem II. Fons is zeer ambitieus op ons overgekomen en is erop gebrand om te laten zien dat onze keus een juiste is. Hij heeft ontzettend veel zin om bij FC Den Bosch aan de slag te gaan."

Groenendijk (46) kwam als speler negentien seizoenen in het betaalde voetbal uit. Hij voetbalde voor FC Den Haag, Roda JC, Ajax, Manchester City (Eng.), Sparta en FC Utrecht.

Ajax was de eerste profclub waar Groenendijk als trainer aan de slag ging. Eerst als assistent-trainer van Jong Ajax, een jaar later, in seizoen 2006-2007, als assistent-trainer van de Amsterdamse hoofdmacht. Daarvoor was hij trainer van zaterdaghoofdklasser Katwijk. Sinds seizoen 2008-2009 werkte hij als trainer van Willem II, eerst als assistent en sinds februari 2009 een jaar als hoofdtrainer van de Tilburgers.

Turkije vormt vrijhandelszone met buren

Turkije, Syrië, Jordanië en Libanon hebben besloten een zone te vormen waarbinnen 'vrij verkeer van goederen en personen' mogelijk moet worden. Andere geïnteresseerde landen worden uitgenodigd zich hierbij aan te sluiten. De Turkse minister van buitenlandse zaken Ahmet Davutoglu heeft dit donderdag gezegd.

De nieuwe zone moet niet worden gezien als een alternatief voor de Europese Unie, zei Davutoglu. Turkije wil nog steeds graag toetreden tot de EU, maar het blok 'kan en mag de Turkse relaties met zijn buren niet beperken', zei hij.

De overeenkomst tussen de vier landen werden werd donderdag beklonken tijdens het Turks-Arabisch Economisch Forum in Istanbul. Arabische deelnemers gaven de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan een ovationeel applaus toen hij het podium op kwam. Turkije is in het Midden-Oosten sterk in aanzien gestegen door zijn houding ten opzichte van de Israëlische blokkade van Gaza en de sancties van de Verenigde Naties tegen Iran.

Trichet verwelkomt Europees noodfonds

De president van de Europese Centrale Bank (ECB), Jean-Claude Trichet, verwelkomt de oprichting van een Europees noodfonds voor eurolanden die in financiële problemen komen. Dat zei hij in een toelichting op het rentebesluit.

De ECB hield donderdag de rente zoals verwacht onveranderd op 1 procent. Volgens Trichet is het cruciaal dat de eurolanden structurele hervormingen doorvoeren om het duurzame economische herstel te ondersteunen. Ook is het van groot belang dat de tekorten van overheden worden weggewerkt en dat de afspraken om schulden terug te dringen worden nageleefd.

De eurolanden hebben samen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een noodpakket van 750 miljard euro opgezet om eurolanden die met financiële problemen kampen te helpen.

Bondscoach Denen kan weer trainen

Morten Olsen is hersteld van zijn virusinfectie. Hij kan hierdoor de voorbereidingen voor het duel van maandag tegen Oranje voortzetten. De bondscoach van Denemarken lag sinds maandag in bed met de infectie. In de tussentijd moesten zijn assistenten de trainingen leiden. Vandaag was hij weer op het trainingsveld te vinden.

De 60-jarige keuzeheer zocht maandagavond met koorts zijn bed op. Dinsdag en gisteren was er nog steeds geen verbetering waar te nemen en moest hij in bed blijven van de artsen. Ook vandaag was de oud-trainer van Ajax nog steeds niet helemaal beter, maar kon hij wel de training leiden.

Gebroeders Boateng praten niet meer met elkaar

Jerome Boateng en Kevin-Prince Boateng praten niet meer met elkaar. De aanleiding voor de ruzie tussen de twee broers is de tackle van Kevin-Prince op Michael Ballack. De Duitse sterspeler kan hierdoor niet deelnemen aan het WK. Beide broers komen uit Duitsland en Jerome komt uit voor het Duitse team. Zijn broer speelt voor Ghana. Kevin-Prince vindt dat zijn broer hem niet genoeg heeft gesteund in de media.

"Het was een duidelijke rode kaart", zei Jerome vlak na het voorval tegen de media. Hier was Kevin-Prince niet blij mee. "Volgens Kevin-Prince had ik hem moeten verdedigen en Ballack moeten afvallen. Ik had van hem niet mogen zeggen dat het een rode kaart was", zegt Jerome vandaag tegen Bild.

Kevin-Prince deelde nog een sneer uit. "Iedereen heeft zo zijn familie", zei hij. Jerome vindt dit echt te ver gaan. "Ik wil geen contact meer met hem. Het is te gek voor woorden wat zich heeft voorgedaan."

Op het WK in Zuid-Afrika komen de twee broers elkaar tegen. Duitsland en Ghana spelen op 23 juni tegen elkaar in de groepsfase.

Gebroeders Boateng praten niet meer met elkaar
Gebroeders Boateng praten niet meer met elkaar (Foto: Novum)

'Winst PVV klap voor Marokkanen'

De winst van de PVV is een klap in het gezicht van de Marokkaanse Nederlanders. Dit stelt het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) in een reactie op de verkiezingsuitslag, waarbij de partij van Geert Wilders van 9 naar 24 zetels steeg.

SMN-voorzitter Farid Azarkan stelt dat meer dan anderhalf miljoen mensen hebben gestemd op een partij die geen plaats voor de islam ziet in Nederland en mensen afrekent op hun geloof en afkomst. De PVV handelt daarmee in strijd met de grondbeginselen van de Nederlandse grondwet, vindt Azarkan.

"De grote winst van de PVV maakt Marokkaanse Nederlanders verdrietig en boos, geeft hen een sluimerend gevoel van onbehagen en angst", laat Azarkan weten. Hij noemt het 'hoopvol' dat de meerderheid van de Nederlanders niet op Wilders heeft gestemd en kiest voor 'een toekomst van gedeeld burgerschap en ruimte voor pluriformiteit en diversiteit'. "Dat is ook het Nederland dat wij van oudsher kennen: een land van democratie, vrijheid, gelijkheid, tolerantie en solidariteit."

Verhagen fractievoorzitter CDA

Maxime Verhagen is donderdag unaniem gekozen tot fractievoorzitter van het CDA. Hij maakte dat zelf na het fractieberaad bekend.

Het aanwijzen van een fractievoorzitter betekent nog niet de komst van een nieuwe partijleider, na het terugtreden van Jan Peter Balkenende. Volgens Verhagen is het nu eerst zaak om te kijken naar de oorzaken van de grote verkiezingsnederlaag van het CDA.

De christendemocraten verloren woensdag bij de verkiezingen twintig zetels. "Na zo'n verlies zal het geen makkelijke periode zijn. Tegelijkertijd zie ik het als een opdracht om je verantwoordelijkheid te nemen", aldus Verhagen.

Weer rumoer rond Semenya

De slepende sekse-affaire rond de Zuid-Afrikaanse hardloopster Caster Semenya verdreef vandaag heel even het WK voetbal naar de achtergrond. Het ministerie van Sport gelastte op het laatste moment een persbijeenkomst van de wereldkampioene 800 meter af. Het ministerie gaf geen reden voor de actie.

Semenya raakte na het WK van 2009 in Berlijn in opspraak wegens haar mannelijke verschijning. De atlete onderging de nodige onderzoeken om haar sekse vast te stellen. De internationale atletiekfederatie IAAF heeft de uitslagen daarvan nog altijd niet naar buiten gebracht.

Op de bijeenkomst van vandaag zou Semenya vermoedelijk haar rentree op de atletiekbaan bekendmaken. Ze liep sinds haar gouden race in Berlijn geen enkele wedstrijd meer. "We hebben alleen te horen gekregen dat de persconferentie niet doorgaat. Waarom weet ik niet", aldus een woordvoerster van het pr-bureau dat de bijeenkomst zou beleggen.

'Omzet supermarkten gestegen'

De omzet in de supermarkten en voedingswinkels in Nederland is in 2009 gestegen als gevolg van volumegroei bij gelijk blijvende prijzen, maakt brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) donderdag bekend. De omzet steeg vorig jaar ten opzichte van 2008 met 2,6 procent naar 31,2 miljard euro.

Het CBL roept het nieuw te vormen kabinet op om met maatregelen te komen om de economie te stimuleren, meldt de brancheorganisatie in een persbericht. "Dus geen btw-verhogingen of uitbreiding van statiegeldregelingen en laat onze klanten hun boodschappen doen op uren en dagen die hen goed uitkomen", zegt CBL-voorzitter Dick Boer in de persverklaring. Hij pleit voor lokale regelgeving van winkeltijden en geen landelijke wetgeving daarvoor.

Volgens CBL blijkt uit onderzoek dat 80 procent van de supermarktklanten die op zondag kunnen winkelen daar blij mee is. Volgens hetzelfde onderzoek blijkt verder dat 77 procent van de klanten het leuk vindt om nieuwe producten uit te proberen en dat 40 procent bereid is om daar ook meer voor te betalen.

Update: Bjoetie goeroe Anita!

Wie kent haar niet bjoetie goeroe Anita! Op het forum loopt inmiddels al een topic reeks over deze diva en de soap gaat maar verder. Ze is vandaag namelijk jarig, en ze heeft als cadeautje van FOK! een verjaardagskaart gekregen. Die gaat ze oplezen in het volgende filmpje...

De Reactie:

Ik wil grote waardering uitspreken naar de direktie van fok.nl. Erg fijn dat jullie mij via deze weg feliciteren. Ik sie dit als erkenning voor mijn tips en bjoetie imperium. Ook ervaar ik hierdoor steun van de direktie van fok.nl door alle leed dat mij is aangedaan door wat fokkers. Heel erg dank voor dit fijne bericht.

De mensen die hier seggen dat ik nep ben wil ik seggen houden zo. Jammer dat men 2 weken geleden dze mening niet had want dan was mij veel gepest en geplaag bespaart gebelevn. Had ik gewoon fijn met mijn fans besig kunnen zijn die mij wel srieus nemen. Duh!

Oud-Willem II'er Sylla (39) overleden

Oud-profvoetballer Mohamed Sylla is op 39-jarige leeftijd overleden. De aanvaller uit Guinee stierf gisteren na een lang ziekbed in een Frans ziekenhuis. Sylla kwam zes seizoenen uit voor Willem II. Tussen 1989 en 1995 scoorde hij voor de Tilburgse eredivisionist 27 keer in 163 wedstrijden.

Sylla werd in 1989 door scout Piet de Visser van Guinee naar Nederland gehaald. Na zijn periode in Tilburg had de aanvaller nog Europese werkgevers in Schotland (Ayr), Griekenland (Panilaikos) en Frankrijk (Chamois Niortais en Istres). In 2002 sloot Sylla zijn carrière af in Tunesië.

Strenge beveiliging bij persconferentie Team USA

De Zuid-Afrikaanse overheid doet er alles aan om aanslagen te voorkomen. Bij de trainingen van het Nederlands elftal was de strenge beveiliging al merkbaar. Bij een persconferentie van de Amerikaanse nationale ploeg gaat de politie nog een stapje verder.

"Het is hier zwaar beveiligd", vertelt Peter Pedroncelli van Goal.com. "Zoiets als dit heb ik nog nooit meegemaakt op een persconferentie. Er is zelfs een explosieventeam aanwezig."

"Toen ik naar binnen wilde werd mijn tas zeker een minuut doorzocht", vervolgt Pedroncelli. "Toen alles in orde was mocht ik doorlopen. Eenmaal binnen was het nog niet afgelopen. Alle journalisten moesten naar voren komen en daar snuffelden getrainde politiehonden aan ons en onze tassen om te checken of we absoluut geen explosieven of andere schadelijke dingen bij ons hadden."

De strenge beveiliging bij de persconferentie van de Amerikaanse ploeg is slechts een klein onderdeel van de grote operatie die de Zuid-Afrikaanse overheid te wachten staat tijdens het WK.

Tijdens de openingswedstrijd in Johannesburg staan bijvoorbeeld twee F16-vliegtuigen klaar rond het stadion om in te grijpen waar nodig. Daarnaast komen de internationals van alle landen hun hotel niet uit zonder een horde aan beveiligers. Ook worden de bussen van de spelers richting de trainingen en wedstrijden begeleid door een politie-escorte.

Staatsschuld VS: $19,6 biljoen in 2015

De staatsschuld van de VS zal de komende 5 jaar oplopen van 13 naar 19,6 biljoen (19.600.000.000.000) dollar, zo meldt de financiële nieuwszender RTL Z. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Amerikaanse ministerie van Financiën, dat een rapport heeft gestuurd naar het Congres.

Niet alleen zal de staatsschuld 19,6 biljoen dollar in 2015 bedragen, maar ook als percentage van het Amerikaanse bruto binnenlands product (bbp) stijgt de schuld van de overheid van de huidige 90 procent naar 102 procent over 5 jaar.

In 2012 is de verwachting dat de totale Amerikaanse staatsschuld over de magische grens van 100 procent van het bbp zal komen, vergelijkbaar met dat van Griekenland en Italië.

Het Amerikaanse tekort op de begroting vliegt omhoog door de kredietcrisis, de redding van de banken, de vergrijzing, defensieuitgaven voor Afghanistan en Irak, en door het economische stimuleringsprogramma van de regering Obama. Adviseurs van president Barack Obama stellen dat elk procent tekort 1 miljoen banen oplevert.


Staatsschuld VS over de 100 procent van het bbp in 2012

Wilders: 'ik pleeg geen kiezersbedrog'

PVV-leider Geert Wilders spreekt tegen dat hij kiezersbedrog pleegt door zijn enige breekpunt, dat de AOW-leeftijd 65 moet blijven, direct na de verkiezingen te laten vallen. Hij wil dolgraag regeren en dan is het volgens hem nodig compromissen te sluiten.

Wilders zegt ervoor te blijven knokken dat de AOW op 65 blijft en stelt dat er financieel en arbeidstechnisch alternatieven zijn voor een verhoging van die leeftijd. Maar als de PVV koste wat het kost vasthoudt aan het eerder geformuleerde breekpunt, veroordeelt de partij zichzelf tot de oppositie.

Het kan volgens Wilders niet zo zijn dat de PVV alleen om dat punt eventuele samenwerking in een kabinet met VVD en CDA voorbij laat gaan en daarmee ook de mogelijkheden om de criminaliteit aan te pakken, de immigratie te beperken en de zorg te verbeteren. "Als we dat voor elkaar willen krijgen, dan moet je over je schaduw heenstappen", aldus Wilders.

Ondanks dat Wilders nu beweert dat hij geen kiezersbedrog pleegt, spreekt hij zichzelf wel erg tegen. In een interview met Paul Witteman, wat het slotdebat had moeten zijn, heeft de 'Blonde God', zoals Wilders door enkele FOK!'ers wordt genoemd, zelf gezegd dat het laten vallen van zijn breekpunt kiezersbedrog zou zijn.


Wilders noemt zijn eigen draaien 'kiezersbedrog'

Obama wil aanpassing blokkade Gaza

De Amerikaanse president Barack Obama wil een drastische aanpassing van de Israëlische blokkade van de Gazastrook. "De toestand in Gaza is onhoudbaar", zei Obama woensdag na een gesprek met de Palestijnse leider Mahmoud Abbas in het Witte Huis.

Obama zei dat de blokkade zo moet worden aangepast dat er geen wapens de Gazastrook binnenkomen, maar spullen die nodig zijn voor het dagelijks leven en de economische ontwikkeling niet worden tegengehouden. Hij kondigde aan daarover contact te zullen opnemen met Europese leiders, Egypte, Israël en de Palestijnse Autoriteit.

In samenhang met het bezoek van Abbas maakte het Witte Huis woensdag een hulppakket van vierhonderd miljoen dollar voor de Gazastrook en Westoever bekend, waaronder 240 miljoen voor hypotheekverstrekking op de Westoever en tien miljoen voor vijf nieuwe scholen in Gaza. Israël laat echter geen bouwmaterialen toe tot de Gazastrook. "Wij weten dat Hamas met dit materiaal geen scholen gaat bouwen, maar militaire bunkers", zei Michael Oren, de Israëlische ambassadeur in Washington.

Oren zei dat Israël als blijk van goede wil artikelen naar de Gazastrook heeft doorgelaten die voorheen werden tegengehouden, zoals chips, koekjes, kruiden en andere voedselproducten. "Ja, wij hebben wat chocola en andere snacks doorgelaten, maar Hamas heeft ze afgewezen", zei Oren. Critici noemden het Israëlische gebaar onbeduidend en Hamas-woordvoerder Sami Abu Zuhri zei dat het geen commentaar waard was.

Ondanks de 'tragedie' rond de Israëlische commandoraid, waarbij negen activisten die met een scheepskonvooi goederen naar de Gazastrook wilden brengen werden gedood, zei Obama te verwachten dat er in indirecte onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen genoeg vooruitgang kan worden geboekt. Voorwaarde is wel dat beide partijen proberen te zorgen voor een gunstig klimaat, zei hij.

Dopingcontroleurs doen hun huiswerk slecht

Vorige week heeft Team RadioShack tijdens een oefenstage in de Franse Alpen eens goed gelachen tijdens een dopingcontrole. Dit meldt Sporza.

Een aantal controleurs van het Franse antidopingagentschap waren naar de Alpen afgereisd, waar enkele RadioShack-renners de Alpenetappes van de Tour de France aan het verkennen waren. De controleurs hadden echt hun huiswerk niet echt goed gemaakt.

Op de lijst van de renners die moesten worden gecontroleerd stond namelijk ook de naam van Geert Tybergien. Tybergien is echter geen wielrenner, maar een verzorger van de ploeg. "Nadat ik mijn buikje had getoond, waren ze er toch van overtuigd dat ik geen renner ben", aldus de Belg in Gazet van Antwerpen.

Damschreeuwer donderdag vrijgelaten

Het gerechtshof in Amsterdam heeft donderdag besloten dat de man die de herdenking op de Dam met een schreeuw verstoorde, moet worden vrijgelaten. Dat laat zijn advocaat Mariëlle van Essen weten.

Het voorarrest werd vorige maand met drie maanden verlengd. Zo'n lange verlenging kan alleen bij ernstiger misdrijven. Om een langer voorarrest te regelen had justitie aangevoerd dat de man met zijn schreeuw koningin Beatrix in gevaar zou hebben gebracht of haar zou hebben 'aangerand'. Van Essen ging daartegen in hoger beroep en riep getuigen op zich te melden.

Het hof heeft nu bepaald dat er niet genoeg bewijs is dat de koningin daadwerkelijk gevaar heeft gelopen door de schreeuw. Ook zou niet vaststaan dat de man schreeuwde met de bedoeling de koningin in gevaar te brengen. Daarom wordt de man in de loop van de dag vrijgelaten.

"Het wordt interessant wat de rechtbank nu gaat bepalen als de zaak inhoudelijk wordt behandeld", zegt Van Essen, die blij is met de uitspraak. "Als justitie niet met nieuw bewijs komt kan het hof niet zomaar zeggen dat sprake is van aanranding van de koningin, want het hof heeft nu uitvoerig onderbouwd dat dit niet het geval is."

Het gaat volgens Van Essen zeker nog een halfjaar duren voordat de zaak inhoudelijk wordt behandeld. "Ik heb zestig onderzoeksvragen ingediend en er moeten een heleboel getuigen worden gehoord."

Poll: welke coalitie wil jij?

Koningin Beatrix begint donderdagavond haar eerste gesprekken over de vorming van een coalitie. De koningin staat voor een moeilijke opgave. De coalitievorming is niet vaak zo lastig geweest als nu.

De VVD en de PVV zijn de grote winnaars van deze verkiezingen, ten koste van het CDA. Hoewel Geert Wilders donderdag al wel zijn AOW-breekpunt opgaf, blijft een regering vormen met de PVV lastig. Volgens PvdA-leider Cohen en voorman van D66 Alexander Pechtold kunnen zowel de VVD als de PVV echter niet genegeerd worden.

Een coalitie moet een meerderheid van 76 zetels hebben. Op dit moment lijkt een coalitie van PvdA, CDA en VVD of 'Paars Plus', VVD, PvdA, D66 en GroenLinks, het meest waarschijnlijk. Maar ook de coalitie VVD, PVV en CDA kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer.

Wat vind jij? Kies je favoriete coalitie in de poll, en laat weten welke regering jij de komende vier jaar het meest ziet zitten.

Verloren politiepistool teruggevonden

Het dienstwapen dat een motoragent uit Steenwijk zaterdag kwijtraakte, is donderdagochtend teruggevonden. Een 47-jarige man uit Vollenhove vond het wapen in de berm tijdens maaiwerkzaamheden.

Door de val was het magazijn volgens de politie uit het wapen gevallen. Zondag liet de politie weten dat het wapen 'op onverklaarbare wijze' tijdens het motorrijden uit de holster van de agent is gevallen.

De politie zocht met man en macht naar het wapen en kreeg daarbij hulp van de landmacht. De agent heeft een reprimande gekregen voor het 'ongelukje'.

Koningin ontvangt adviseurs

Koningin Beatrix begint donderdagavond aan haar eerste gesprekken over de uitslag van de verkiezingen en de kabinetsformatie. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt.

Als eerste ontvangt Beatrix haar vaste adviseurs. Dat zijn vicepresident Herman Tjeenk Willink van de Raad van State, voorzitter René van der Linden van de Eerste Kamer en diens collega in de Tweede Kamer, Gerdi Verbeet.

Vervolgens gaan één voor één alle fractievoorzitters langs op paleis Noordeinde. Dat gebeurt mogelijk vrijdag. Nadat Beatrix alle gesprekken heeft gevoerd, wijst zij een of meer informateurs aan. Die moeten gaan bekijken of er een coalitie kan worden gevormd.

Voor een meerderheidskabinet is een coalitie nodig die minstens 76 zetels in de Tweede Kamer heeft. De combinatie van VVD, PVV en CDA komt daar precies aan. Een andere mogelijkheid is 'paars plus': de combinatie van VVD, PvdA, GroenLinks en D66 heeft 81 zetels.

Cameron op bezoek in Afghanistan

De Britse premier David Cameron is op bezoek in Afghanistan. Hij sprak er onder anderen met de Afghaanse president Hamid Karzai. Het is Camerons eerste bezoek aan het land sinds hij vorige maand Gordon Brown als regeringsleider opvolgde.

Groot-Brittannië heeft na de Verenigde Staten met zo'n tienduizend man de grootste troepenmacht in Afghanistan. Cameron zei op een gezamenlijke persconferentie met Karzai dat 2010 het cruciale jaar is waarin zal moeten blijken of de door de VS aangevoerde strijd tegen de Taliban succes heeft.

De nieuwe Britse regering -een coalitie van de Tories en de Liberaal-Democraten- is niet van plan meer troepen naar Afghanistan te sturen. "Het sturen van meer troepen is een kwestie die niet eens in de buurt van onze agenda komt", zo maakte Cameron onomwonden duidelijk.

Doelman Jones niet terug naar Zuid-Afrika

De Australische keeper Brad Jones haakt definitief af voor het WK. De doelman van Middlesbrough verliet zondagavond het trainingskamp in Zuid-Afrika nadat hij te horen had gekregen dat bij zijn 4-jarige zoontje leukemie is geconstateerd. Gisteravond vertelde Jones aan bondscoach Pim Verbeek niet meer terug te keren.

Jones, bij de Socceroos reservedoelman achter Mark Schwarzer, heeft nu iets anders aan zijn hoofd dan voetbal. "Toen ik thuis kwam en ik zag mijn zoontje naar me lachen, wist ik dat dat meer waard was dan een WK ooit zou kunnen zijn. Hij wordt nu vijf weken lang behandeld en daar wil ik zoveel mogelijk bij zijn."

Nog onbekend is of Australië een vervanger voor Jones mag oproepen. Normaal gesproken is dat alleen maar toegestaan als een speler afvalt met een zware blessure. Geeft de FIFA toch groen licht, dan haalt Verbeek doelman Eugene Galekovic van Adelaide United bij de selectie.

Rabobank blij met vorm Menchov

Denis Menchov werd in de tijdrit in de Dauphiné Libéré derde waardoor hij in het algemeen klassement naar de achtste plaats steeg. Frans Maassen, de ploegleider van Rabobank, toonde zich tevreden.

"We hebben nooit getwijfeld en Denis zelf ook niet. Zijn snelle afstappen in België verdiende niet de schoonheidsprijs, maar nu blijkt hij toch beter dan velen dachten,” aldus Maassen op de website naar Rabosport.

“Het zag er na de proloog al goed uit en hij voelde zich goed. Nog niet goed genoeg om de Dauphiné te winnen, maar wel voor een paar serieuze testen. Dit was de eerste en hij is glorieus geslaagd."

'Kabinet voor 1 juli nog steeds mogelijk'

Het wordt heel ingewikkeld om voor 1 juli een nieuw kabinet te formeren, maar het is nog steeds mogelijk. Dat zei VVD-leider Mark Rutte donderdag voorafgaand aan de fractievergadering.

De winnaar van de verkiezingen hield zich nog op de vlakte over de coalitie die hij wil vormen. "We moeten eerst het stof laten neerdalen en onderzoeken welke partijen een werkzame coalitie kunnen vormen." Wat hem betreft ontbiedt koningin Beatrix snel haar vaste adviseurs en stelt ze snel een informateur aan die dit gaat onderzoeken.

Rutte werd met gejuich en gebak onthaald door de nieuwe VVD-fractie, die voortaan 31 Kamerleden telt. Datzelfde gold voor PVV-leider Geert Wilders, die zijn fractie zag groeien van negen naar 24 man.

Omdat de fractiekamer van de PVV te klein is voor dit aantal, namen de nieuwbakken Kamerleden hun intrek donderdag in een commissiezaal van de Tweede Kamer. Wilders herhaalde dat hij graag wil regeren met CDA en VVD; die combinatie is goed voor 76 zetels. Daarvoor laat hij zijn AOW-breekpunt vallen.

De sfeer was minder uitbundig bij de PvdA en met name het CDA. De gezichten waren bedrukt bij het binnengaan van de fractiekamer. Daar wordt een nieuwe fractieleider gekozen, nu demissionair premier Jan Peter Balkenende (CDA) woensdag per direct zijn partijleiderschap neerlegde.

Potentiële kandidaten hielden zich op de vlakte. "We zullen zien", zei demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink. "Ik voer daar geen discussie over voor de camera", stelde zijn collega van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen.

PvdA-leider Job Cohen, die met een zetel verschil nipt verloor van de VVD, ging met gemengde gevoelens de fractievergadering van de sociaaldemocraten tegemoet. "We zijn als partij heel flink teruggekomen, maar net die paar meters, zoals het er nu naar uitziet heeft de VVD gewonnen."

Cohen werd ook met applaus onthaald. Over een mogelijke coalitie liet hij zich evenmin uit. "Ik heb daar allerlei ideeën over, maar dat gaan we straks bespreken."

D66-leider Alexander Pechtold sprak donderdag van een 'versplinterd' politiek landschap. De VVD zal een belangrijke rol moeten spelen in de formatie, maar ook 'andere mogelijkheden' moeten worden onderzocht, zei Pechtold. "1 juli wordt krap."

Jeugd wordt niet langer, wel dikker

Nederlandse kinderen worden niet langer, maar wel zwaarder. Dat blijkt uit de landelijke groeistudie van het TNO. Vooral Turkse en Marokkaanse jongeren kampen vaak met overgewicht.

Jongens die zijn uitgegroeid, zijn nu gemiddeld 183,8 centimeter lang. Bij de vorige meting in 1997 was dit nog 184 centimeter. Bij uitgegroeide meisjes nam de lengte sinds 1997 0,1 centimeter toe tot 170,7. Ten opzichte van 1850 zijn mannen gemiddeld zestien centimeter en vrouwen veertien centimeter langer.

Het is voor het eerst sinds 1850 dat de lengte van Nederlandse kinderen niet toeneemt. De stagnatie kan volgens TNO een waarschuwingssignaal zijn dat de leefomstandigheden van de jeugd niet verder verbeteren of zelfs achteruitgaan. Volgens het onderzoeksbureau kan dit komen doordat de welvaart sinds 2000 niet verder gegroeid is.

Niet alleen de stagnatie van de lengtetoename, maar ook het stijgen van het gewicht van de jeugd baart TNO zorgen. Volgens onderzoeker Stef van Buuren is overgewicht van jongeren een belangrijk probleem voor de volksgezondheid. Dit geldt vooral voor Turkse en Marokkaanse jongeren. Onder kinderen van Turkse komaf is er bij 32 procent sprake van overgewicht. Bij jongens en meisjes van Marokkaanse afkomst is dit respectievelijk 25 en 29 procent. Onder autochtone jongens is dertien procent te zwaar, bij meisjes is dit vijftien procent.

Lancering Zuid-Koreaanse satelliet mislukt

Een Zuid-Koreaanse observatiesatelliet is donderdag kort na de lancering geëxplodeerd. Dat de lancering van de tweetraps Naro-raket is mislukt, werd bekendgemaakt door minister van onderwijs, wetenschap en technologie Ahn Byong-man.

Het ging na de lancering 137 seconden goed; daarna ging het contact met de Naro verloren, aldus Ahn.

Lancering Zuid-Koreaanse satelliet mislukt
Lancering Zuid-Koreaanse satelliet mislukt (Foto: Novum)

Parreira hekelt volksfeest

Bondscoach Carlos Alberto Parreira van Zuid-Afrika heeft gezegd verre van blij te zijn geweest met het volksfeest dat in Johannesburg spontaan rond zijn WK-selectie losbarstte. Het heeft volgens de Braziliaan de voorbereiding op het openingsduel van morgen tegen Mexico danig verstoord.

Ongeveer 50.000 Zuid-Afrikanen zongen en dansten rond de spelersbus, die in de wijk Sandton het hotel probeerde te bereiken. De rit nam daardoor een paar uur in beslag. Parreira: "Feest vieren doe je volgens mij na een overwinning. Het is er nu in elk geval veel te vroeg voor. Ik heb liever dat de spelers zich concentreren op de wedstrijd."

Definitief streep door Team US F1

Door de naam van Team US F1 kan definitief een streep gezet worden nu bekend is geworden dat de Amerikaanse renstal afziet van plannen om in 2011 te Formule 1 te willen betreden. Het team wordt dan ook ontbonden.

US F1 was vorig jaar een van de renstallen die van de FIA de kans kreeg om op de grid in 2010 te staan, maar het Amerikaanse team bleek over niet genoeg financiële middelen te beschikken om een chassis te bouwen om hiermee voor het nieuwe seizoen te kunnen testen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het een compleet Amerikaans team zou worden, maar doordat er enkele sponsors afhaakten werd de Argentijn José Maria Lopez als eerste rijder vastgelegd.

Team US F1 had de Formule 1 in de Verenigde Staten weer op de kaart moeten zetten na het drama van Indianapolis waar bij de sport in Noord-Amerika forse imagoschade heeft opgelopen. US F1 zette in om in 2011 alsnog het dertiende gridslot te bemachtigen, maar de schuldeisers hebben dit verhinderd, waardoor er aan het bestaan van de renstal een einde gekomen is zonder ook maar een meter gereden te hebben.

Nepal hoopt op regen tijdens WK voetbal

In Nepal moeten de voetbalfans die het WK voetbal op televisie willen volgen hopen op regen. Het land is namelijk afhankelijk van stroom dat is opgewekt door water, en juist nu hebben ze een ernstig elektriciteitstekort. Dat meldt persbureau AFP.

Tot ergens in juni, als de moessonregens losbarsten, zitten Nepalezen ongeveer achttien uur per dag zonder stroom. Inmiddels hebben voetbalfans in het Aziatische land de overheid gevraagd om tijdens de wedstrijden op het WK de stroom niet af te sluiten. Maar dat kan niet volgens de autoriteiten.

Rijkere buurten in Kathmandu, de hoofdstad van Nepal dat zelf overigens niet meedoet aan het WK, hebben nu geld ingezameld om generatoren te kopen die stroom opwekken. Op deze manier kunnen ze toch het WK volgen.

Pelé: "Lastig om favoriet aan te wijzen"

Pelé hoopt dat een Afrikaans land de finale van het WK haalt. De droom van een heel continent, al zal het lastig worden.

Gastland Zuid-Afrika lijkt wellicht de tweede ronde te kunnen halen, maar een kanshebber op de finale lijkt Bafana Bafana niet. Pelé blikt in The Daily Mirror vooruit op de grootste kanshebbers.

"Spanje en Brazilië hebben de beste teams, maar het is lastig om een favoriet aan te wijzen", zei de drievoudig wereldkampioen, die vertrouwen heeft in de organisatie. "Ik ken Afrika erg goed en ik heb geen twijfel dat het een groots wereldkampioenschap wordt komende zomer."

"Er zijn zoveel goede voetballers op dit WK. Eto'o, Rooney, Pirlo, Xavi, Messi, Ronaldo, Robinho en nog veel meer spelers kunnen een wedstrijd beslissen", weet Pelé.

Interview: Sungrazer op Pinkpop 2010

Er zijn veel interviews die je zullen bijblijven. Marco Borsato is zo'n naam, maar ook bijvoorbeeld Alphabeat en het leuke duo Steffen en Flip. Maar naast de grote namen zijn er ook nog gesprekken met kleinere bands die je niet snel vergeet. Sungrazer is daar een voorbeeld van. Een dag nadat ze op Pinkpop speelden zaten we wegens gebrek aan backstage-toegang op het veld van de 3FM Stage te praten over de Bloodhound Gang, astronomie, Pinkpop en FOK!, met een odeur van wiet om de bandleden heen. Iets wat het gesprek zeer goed bevordert.

Beelden van FFXIV-beta op Youtube

Square Enix heeft vandaag via Youtube beelden vrij gegeven van de beta-versie van Final Fantasy XIV. Het thema van het filmpje is geïnspireerd door spionnenfilms als Mission Impossible, waarbij een Japanse en een Amerikaanse 'spion' bij Square Enix binnensluipen om exclusief met de beta kennis te maken. Het filmpje heeft dan ook een nogal hoog Bassie-en-Adriaan-gehalte, zeker als je je bedenkt dat Square Enix zelf deze beelden naar buiten heeft gebracht.

Het filmpje laat zien hoe je een character aanmaakt, waarbij duidelijk is te zien hoe er is nagedacht over presentatie. Final Fantasy XIV is een van de spellen in de line-up van Square Enix voor de E3.

final fantasy xiv

Weer slachtoffers Tripoli terug naar Nederland

De ANWB Alarmcentrale heeft de afgelopen week 29 slachtoffers van de vliegramp in Libië teruggehaald naar Nederland. Twee lichamen werden op verzoek van de familie naar Zuid-Afrika gebracht. In totaal zijn nu 66 slachtoffers van de ramp in Tripoli gerepatrieerd.

Bij de vliegtuigcrash, die op 12 mei plaatsvond, kwamen 103 inzittenden om, onder wie zeventig Nederlanders. Een Nederlandse jongen van 9 jaar was de enige overlevende. Hij is al eerder terug naar Nederland gebracht.

Twee jaar cel geëist tegen activist Bethune

Aanklagers in Japan hebben twee jaar gevangenisstraf geëist tegen de Nieuw-Zeelandse dierenactivist Peter Bethune. Bethune klom in februari aan boord van een Japanse walvisvaarder, met het doel de walvisjacht te verstoren. Hij was toen nog lid van Sea Shepherd, maar werd onlangs uit de organsiatie gezet omdat hij in strijd met het beleid van Sea Shepherd, wapens had meegenomen op een missie.

De 45-jarige Bethune klom in februari aan boord van de walvisvaarder Shonan Maru 2. Hij werd aan boord vastgehouden en toen het schip in maart terugkeerde naar Japan formeel onder arrest geplaatst. Bethune heeft schuld bekend aan wederrechtelijke betreding en vernieling, maar ontkend dat hij lichamelijk letsel heeft toegebracht. Hij heeft ook toegegeven dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan het verboden bezit van een steekwapen en belemmering van het uitoefenen van een bedrijf.

PVV laat AOW-breekpunt vallen

Nu dat de kiezers hun stem hebben uitgesproken, kan de grote stoelendans voor het pluche beginnen. In de campagne was het al duidelijk dat de VVD aan het flirten was met de PVV. Een coalitie met deze twee partijen leek echter onwaarschijnlijk, aangezien Wilders de AOW-leeftijd tot breekpunt had verheven. Nu het pluche lonkt draait de PVV en laat Wilders dit punt vallen.

"Het is een belangrijk punt. Maar ik wil het kabinet er niet kapot op laten gaan", aldus de blonde leider. Met een bijna ongekende winst van 15 zetels mag de PVV zich terecht de grote winnaar van de verkiezingen noemen. Over regeren zegt Wilders "Wij zijn er klaar voor."

Rutte
Ondanks dat een coalitie van VVD-PVV-CDA (76 zetels) voor de hand ligt, wil Rutte niet vooruitlopen op de komende coalitiebesprekingen. "Er is niet veel over te zeggen. Laten we eerst kijken hoe we zo snel mogelijk scherp krijgen welke partijen een werkbare coalitie kunnen vormen", aldus de leider van de VVD.

Reacties
Ook Cohen wil momenteel nog geen commentaar leveren op de mogelijke opties. Hij wijst er op dat de VVD en PVV als grote winnaars het voortouw moeten nemen. Ook D66-leider Pechtold wijst er op dat het formeren aan de winnaars is. Hij ziet echter wel mogelijkheden voor zijn partij om een belangrijke rol te spelen in de komende formatie.


Wilders herhaalt zijn breekpunt bij Witteman aan tafel

Fittipaldi steward in Canada

Bij de Grand Prix van Canada komend weekend zal Emerson Fittipaldi de stewards bij gaan staan. De 63-jarige Braziliaan heeft ruime ervaring in zowel de Formule 1 als in de IndyCar Series.

Fittipaldi werd in 1972 voor Lotus en 1974 voor McLaren wereldkampioen in de Formule 1. De Braziliaan stapte in 1980 over naar de IndyCars waar hij in 1989 de titel voor zich opeiste. Datzelfde jaar won hij de Indianapolis 500, een race die hij in 1993 nogmaals op zijn naam zou weten te schrijven. Een blessure maakte in 1996 een einde aan zijn actieve racecarrière op het hoogste niveau.

Daarna kwam Fittipaldi in 2003 terug in de CART Series als teameigenaar. Later werd hij baas van het A1GP Team Brazilië, maar deze klasse is aan de financiële problemen ten onder gegaan.

Drankrijder schuift schuld op tweelingbroer

Een automobilist die woensdagnacht in Maarssen werd betrapt met een slok te veel op bleek geen toonbeeld van broederliefde. Hij gaf volgens de politie de naam van zijn tweelingbroer op om zijn straf te ontlopen.

De agenten trapten daar echter niet in. De 29-jarige man uit Maarssen bleek zelf niet eens een rijbewijs te hebben, in tegenstelling tot zijn broer. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt voor het rijden zonder rijbewijs, het opgeven van een valse naam en het rijden onder invloed.

Wekelijkse Releaselijst week 23

Releaselijst week 23, 07-06-2010 t/m 13-06-2010

Ook deze week blijft rustig met het aantal releases, met de grootste release deze week van Super Mario Galaxy 2 en Rock Band: Greenday

PS3
- Rock Band: Greenday (Bekende muziekgame met de bekende band Greenday)

Xbox 360
- Rock Band: Greenday
- Naval Assault: The Killing Tide (Bevaar je WWII onderzeeër en vecht in de oorlog)

DS
- Beat City (Red de stad in deze muziekbeatgame)
- Mega Man Zero Collection (De 4 Mega Man Zero-games nu voor de DS)

Wii
- Super Mario Galaxy 2 (Het avontuur van Mario gaat verder in deel 2 van de Galaxy-serie)
- Rock Band: Greenday


De lijst is onder voorbehoud want de uitgevers schuiven soms nogal behoorlijk.

F-duct Red Bull verre van perfect

De F-duct die Red Bull Racing in Turkije introduceerde werkt nog niet zoals werd verwacht. Het Oostenrijkse team lijkt het onderdeel komend weekend in Canada niet te gaan gebruiken en de F-duct is naar verwachting ook niet klaar om te racen in Valencia en op Silverstone.

Volgens de Finse krant Turun Sanomat zal Red Bull wel testen met verbeteringen van de F-duct die in Turkije niet de beloofde prestaties leverde maar er pas in Duitsland mee willen gaan racen. Voor Valencia staat een update aan het onderdeel gepland, welke in de eerste vrije trainingen uitgebreid zal worden getest.

Vloekverbod voor Engeland en Verenigde Staten

De voetballers van het Engelse en Amerikaanse elftal moeten zaterdag in hun eerste wedstrijd op het WK in Zuid-Afrika op hun woorden letten. De Braziliaanse scheidsrechter van het duel, Carlos Simon, en zijn assistenten hebben namelijk twintig Engelse scheldwoorden uit hun hoofd geleerd. Dat meldden Engelse media vandaag.

"We moeten de woorden leren die de spelers gebruiken. Alle spelers schelden, dat weten we", meldde Altemir Hausmann, een van de assistenten van Simon. Het lijstje van de Braziliaanse arbitrage komt kort nadat de Engelse aanvaller Wayne Rooney in een oefenwedstrijd een scheidsrechter uitschold. Rooney kreeg maandag een gele kaart voor de uitbarsting. "Als hij dit soort dingen op het WK doet, kan hij eruit gestuurd worden", zei de Zuid-Afrikaanse scheidsrechter Jeff Selogilwe na de wedstrijd.

Rita Verdonk weg uit Den Haag

Na zeven woelige jaren is Rita Verdonk door de kiezer weggestemd uit Den Haag. Dat wil zeggen, ze kreeg niet genoeg stemmen om terug te mogen komen in de tweede kamer.

Bij de vorige verkiezingen kreeg ze voor haar VVD-zetel nog zoveel voorkeursstemmen dat Verdonk het partijleiderschap opeiste. Na vele strubbelingen met Mark Rutte werd ze uit de partij gegooid en ging ze als eenmansfractie Trots op Nederland (TON) verder. In de peilingen van 2007 zou ze 30 zetels krijgen met TON.

Maar de belangstelling voor TON liep al snel terug. Lange tijd geloofde Rita dat TON wel tien zetels zou halen, ook al stond ze in de peilingen op nul. Ook tijdens de prognoses gisteravond bleef ze hopen op winst. Maar uiteindelijk kreeg ze geen een zetel. Haar terugval was volgens de politica de schuld van de media. Wat Verdonk nu gaat doen is nog niet bekend.

Rock Band 3 lessen, liedjes en nieuwe instrumenten

Het is definitief, Rock Band 3 gaat gebruik maken van een keyboard. Eerst ging nog het gerucht over een keytar maar de controller zal een keyboard worden, alleen zal deze kleiner zijn dan een echt keyboard.

Het keyboard is een 25 key MIDI-versie van een echt keyboard en is één van de twee nieuwe dingen in Rock Band 3. Een ander nieuw ding is de PRO mode, in deze mode zie je in plaats van de gekleurde knopjes de echte muzieknoten op je scherm zien en zal je ook gebruik moeten maken van alle toetsen op het board of van de snaren op je gitaar. Ja je leest het goed, snaren.

Om de PRO mode te ondersteunen worden er op het moment ook twee nieuwe gitaren ontwikkeld met snaren. De twee gitaren zijn op ware grootte nagemaakt en het zal gaan om een Fender Stratocaster en een Fender Mustang Pro. Volgens de ontwikkelaar zullen Bar Chords, Power Chords, Tapping en Sliding allemaal mogelijk zijn.

Rockband 3 zal naast deze twee grote toevoegingen ook nog eens op verschillende andere vlaktes verbeterd worden. Bekijk hieronder een gedeelte van de tracklist en daaronder een filmpje van USA Today met de keyboard in actie en uitleg hierover.

2000s
Combat Baby - Metric
Dead End Friends - Them Crooked Vultures
Get Free - The Vines
Lasso - Phoenix
Me Enamora - Juanes
Oh My God - Ida Maria
Portions of Foxes - Rilo Kiley
The Hardest Button to Button - The White Stripes

1990s
Been Caught Stealing - Jane's Addiction
In the Meantime - Spacehog
Plush - Stone Temple Pilots
Walkin' on the Sun - Smash Mouth

1980s
Crazy Train - Ozzy Osbourne
Here I Go Again - Whitesnake
I Love Rock and Roll - Joan Jett
Just Like Heaven - The Cure
Rainbow in the Dark - Dio
The Power of Love - Huey Lewis and the News
Sister Christian - Night Ranger

1960s-1970s
Bohemian Rhapsody - Queen
Break On Through - The Doors
Crosstown Traffic - Jimi Hendrix

 

Spanje favoriet bij de bookmakers

De bookmakers geven Spanje de meeste kans om bij het komende WK de wereldtitel te winnen. Wie een euro inzet op de Europees kampioen, kan die inzet in vijfvoud terugverdienen. Het Nederlands elftal levert gemiddeld tien euro op bij een euro inleg.

In de rangorde van de bookmakers staat Nederland vijfde achter Spanje, Brazilië, Argentinie en Engeland, maar voor Duitsland en wereldkampioen Italië. Honduras, gemiddeld duizend keer de inleg, kan op weinig vertrouwen van de bookmakers rekenen, maar het land doet het nog altijd beter dan Noord-Korea en Nieuw-Zeeland. Mocht een van de laatste twee landen de wereldtitel pakken, dan levert dat per ingelegde euro het tweeduizendvoudige op.

De dubbelzinnigheid van de verkiezingen

Als er iets is wat deze verkiezingen ons geleerd hebben, dan is het wel de betekenis van dubbelzinnigheid. Stemmers van de Partij van de Vrijheid schamen zich voor hun vrijheid van meningsuiting. Peilingen zijn geen afspiegeling van de maatschappij, behalve dan dat het weer iets is waar de allochtoon niet aan mee doet. Stemmen op de partij die het dichtste bij je staat betekend, stemmen op de partij die het dichtst bij jou partij staat, maar groter is.

CDA-partijvoorzitter Van Heeswijk stapt op

Partijvoorzitter Peter van Heeswijk van het CDA is donderdagochtend opgestapt. Dat heeft hij bekendgemaakt na een beraad van het partijbestuur.

Het bestuur besprak de historisch grote nederlaag van het CDA woensdag bij de Tweede Kamerverkiezingen. De christendemocraten verloren twintig van hun 41 zetels.

"Na een historisch lage uitslag voor de christendemocratie heb ik mijn conclusies getrokken", aldus Van Heeswijk. "Ik ben de afgelopen vier jaar eindverantwoordelijk geweest voor de partij. Dat heeft niet geleid tot het gewenste succes, integendeel. Daarom neem ik, net als lijsttrekker Jan Peter Balkenende, mijn verantwoordelijkheid. Ik ben trots op de mensen die de afgelopen weken campagne hebben gevoerd. Wij hebben tot het laatste moment geknokt maar het resultaat is teleurstellend."

De 47-jarige katholieke bakkerszoon Van Heeswijk was partijvoorzitter sinds 2007. Hij was daarvoor voorzitter van het CDA Brabant, lid van het partijbestuur en lid van het campagneteam in 1998. In de jaren negentig en rond het millennium was hij in totaal negen jaar lid van de Provinciale Staten van Noord-Brabant. Zijn ouders hadden een bakkerij, waar hij in speeches op partijcongressen wel eens naar verwees.

Microsoft: Halo 3 verkoopt beter dan zes PS3-toptitels samen

Aaron Greenberg van Microsoft maakt wel vaker opmerkingen over hoe goed de Xbox 360 is of Microsoft in tegenstelling tot de PS3 en Sony. Nu heeft Greenberg weer wat opgemerkt om het komende klassieke E3 gevecht tussen MS en Sony aan te wakkeren.

Greenberg twitterde namelijk het volgende; "Net binnen van het onderzoeksteam (NPD): Halo 3 heeft meer verkocht dan Resistance 1+2, Uncharted 1+2, Killzone 2 en God of War III bij elkaar... WOW..."

Microsoft geeft aan dat Halo 3 al in januari 2008, 8.1 miljoen stuks had verkocht en volgens de onofficiële VGChartz is de 10 miljoen in augustus 2009 gepasseerd toen de game bij de XBLA games on demand line up toegevoegd werd.

Volgens Sony hebben de twee Uncharted games samen 4.5 miljoen stuks verkocht, GoW III 1.1 miljoen. De eerste Resistance en Killzone 2 hebben net de 1 miljoen bereikt, van Resistance 2 zijn geen cijfers bekend volgens Sony.

Aaron Greenberg wordt ook wel eens de "Minister of Propaganda" genoemd en lijkt hier totaal geen moeite mee te hebben, hij is ook betrokken bij de persconferentie van Microsoft volgende week op de E3.

vs
Wat zal het antwoord van Sony zijn?

Minister Iran ontwijkt Ierse eieren

De Iraanse minister van buitenlandse zaken Manouchehr Mottaki zag zich woensdag tijdens zijn bezoek aan Dublin geconfronteerd met woedende Iraanse dissidenten. Hij wist nog net de eieren te ontwijken die de dissidenten hem naar het hoofd gooiden.

Zijn bodyguards stortten zich op twee dissidenten die zijn bezoek aan het Instituut voor Internationale en Europese Betrekkingen in de Ierse hoofdstad verstoorden. De twee schreeuwden de minister toe dat hij het terrorisme en de dictatuur vertegenwoordigt. Zij werden door de bodyguards geschopt en de trap af gewerkt.

Buiten stonden nog meer dissidenten. Zij bestookten Mottaki met eieren. Drie van hen werden door de Ierse politie gearresteerd.

'McClaren wil Ballack gratis naar Wolfsburg halen'

De nieuwe trainer van VfL Wolfsburg, Steve McClaren, heeft naar verluidt zijn pijlen op de Duits international Michael Ballack gericht. Daily Mail meldt dat de algemeen directeur van Wolfsburg, Dieter Hoeness, heeft laten weten dat het onderwerp 'Ballack' snel ter sprake komt. Op korte termijn zou de mogelijke transfer van Ballack naar Wolfsburg besproken worden.

Vanuit Duitsland is er nog meer belangstelling voor Ballack. Ook Schalke 04 en Bayer Leverkusen zouden op het vinkentouw zitten voor de 33-jarige middenvelder, die bij Chelsea transfervrij weg mag.

Ballack eiste bij de Londenaren een tweejarig contract, maar daar wilden The Blues niets van weten. De middenvelder is vanwege een blessure overigens niet actief met Duitsland op het WK. Bondscoach Löw zei dat Ballack al diverse 'mooie aanbiedingen' heeft gehad.

Uitslag wijkt fors af van peilingen

De drie peilingen zaten een dag voor de verkiezingen flink naast de uiteindelijke uitslag. Vooral de PVV werd fors te laag ingeschat, de VVD kreeg van TNS Nipo, Maurice de Hond en Synovate te veel zetels toebedeeld.

Bij de laatste peiling, die dinsdag werd uitgegeven, stond de PVV bij TNS Nipo en Maurice de Hond op achttien zetels en bij Synovate op zeventien zetels. De partij van Geert Wilders kreeg bij de verkiezingen 24 zetels.

De VVD kreeg dinsdag 37 zetels van TNS Nipo, 34 van De Hond en 33 van Synovate. De liberalen werden uiteindelijk de grootste partij met 31 zetels. Het CDA kreeg bij de laatste peiling van Synovate en De Hond 24 zetels, TNS Nipo zat met 21 zetels wel goed.

Uitgaande van de uitslag nadat 98,5 procent van de stemmen was geteld zat Synovate er bij de laatste peiling16 zetels, De Hond 18 zetels en TNS Nipo 24 zetels naast.

Alle bureaus gaan bij hun peilingen overigens uit van de vraag: "Op welke partij zou u stemmen als er vandaag verkiezingen zouden zijn?" Het is dus mogelijk dat op de laatste dag nog grote verschuivingen in het electoraat hebben plaatsgevonden.

Oude coach: "Van Persie beter dan Ronaldo"

"Ik wil naar het volgende niveau, van Lionel Messi, Wayne Rooney en Cristiano Ronaldo. Liever vandaag dan morgen", sprak Robin van Persie onlangs in NuSport. Volgens zijn oude jeugdcoach René Hessel gaat dat lukken, als het meezit al op het WK.

Hessel was trainer van Van Persie in de D-jeugd van Excelsior. "Hij begon als tweedejaar E bij mij in het elftal en ik had hem tot en met zijn twaalfde drie jaar onder mijn hoede. We werden drie keer op rij kampioen", aldus de jeugdtrainer tegen Goal.com. "Hij was toen al heel erg goed. Je kon al heel snel zien dat hij meer kon dan andere jongens. Zijn balbehandeling, zijn traptechniek, zijn balcontrole, hij kon al veel. Dat had hij op straat en op het pleintje geleerd, waar ik ook vaak ging kijken. Hij zat samen met Saïd Boutahar in mijn team en die twee wisten elkaar blindelings te vinden."

"Hij was niet kopsterk en was puur éénbenig, stijf links", noemt Hessel ook twee minpunten. "Daar heeft hij hard aan gewerkt. Nu heeft hij een prima rechterbeen. Zijn driftigheid was ook even een probleem, maar dat was snel over. Pingelen deed hij ook veel, maar moedigden we juist aan. Je moet die jongens op die leeftijd niet te veel opdrachten geven. Ze moeten een mannetje kunnen passeren. Robin pakte alles heel gemakkelijk op."

Bij Arsenal en Oranje is Van Persie tegenwoordig centrumspits en dat verbaast Hessel. "Dat had ik niet verwacht. Bij mij was hij het eerste jaar nog linksbuiten. Hij was klein, razendsnel, kon passeren, gaf voorzetten en schoot uit alle hoeken en standen op doel. Het jaar erop was hij linkermiddenvelder en daarna kwam hij centraal op het middenveld te staan. Als nummer tien was hij het beste. Het verbaast me dat hij nu spits staat, nooit gedacht. Hij is natuurlijk wel goed in het controleren en kaatsen, maar hij mist de echte startsnelheid voor een spits."

Van Persie is in de ogen van Hessel volwassen geworden. "Hij durft meer te eisen. Laat blijken dat hij het anders ziet en het anders kan. Dat zag je aan zijn opmerkingen over de Grote Vier."

De aanvaller van Arsenal hoopt de komende tijd geen last te hebben van blessures en met constante prestaties door te groeien naar de status van Messi, Ronaldo en Rooney. Zijn oude jeugdcoach Hessel vindt Van Persie al van dat niveau. "Qua balbehandeling is hij misschien niet beter dan Messi, maar wel beter dan Ronaldo. Zeker weten. Messi en Ronaldo zijn in mijn ogen meer individualisten. Wat dat betreft lijkt hij meer op een teamspeler als Rooney." Eén ding is wel belangrijk. "Hij moet fit blijven. Je zag het aan Didier Drogba tegen Japan. Het kan zo verkeerd gaan. Maar als hij heel blijft, gaat hij op het WK veel laten zien."

Aanslag op Iraanse politie

Drie Iraanse politieagenten zijn om het leven gekomen bij een bermbomaanslag die het werk was van Koerdische rebellen. Dit heeft een Iraanse staatskrant donderdag gemeld.

Het geweld voltrok zich in de buurt van de stad Piranshahr, een kleine duizend kilometer ten westen van de hoofdstad Teheran. Volgens de krant is de verboden Iraans-Koerdische rebellenbeweging PEJAK verantwoordelijk voor de aanslag. De PEJAK is de Iraanse tak van de Turks-Koerdische PKK.

In mei werden in Iran vijf Koerdische activisten opgehangen na ter dood te zijn veroordeeld wegens lidmaatschap van de PEJAK en betrokkenheid bij bomaanslagen.

Button: "Brandstofstrategie McLaren juist"

Jenson Button is blij met de brandstofstrategie zoals McLaren die hanteerde in de Grand Prix van Turkije. Het Britse team neemt minder brandstof mee dan eerst, waardoor het in het begin van de races sneller is dan voorheen. Wel moeten de rijders later in de wedstrijd brandstof sparen om aan de finish te kunnen komen.

In het begin van de race konden beide McLarens het tempo van de Red Bulls bijhouden, waarna ze na het incident tussen Mark Webber en Sebastian Vettel vrij spel hadden om te strijden om de winst. Button haalde Hamilton uit, maar de wereldkampioen van 2008 sloeg terug, waarna Button afhaakte omdat hij meer brandstof moest besparen.

"Als je 2,5 kilo meer meeneemt, dan scheelt dat een tiende per ronde. Dat is aan het einde van de race vijf seconden. Hierdoor moet je proberen zo weinig mogelijk brandstof mee te nemen," zei Button die in het parc fermé net als teamgenoot Hamilton slechts nipt boven de minimumhoeveelheid zat die er aan het einde van de race nog aan brandstof in de bolide moet zitten om door de keuring te komen.

FIFA eert Cruijff

De wereldvoetbalbond FIFA heeft Johan Cruijff geëerd met de Order of Merit. Het Nederlandse voetbalicoon heeft de hoge onderscheiding gekregen voor de maatschappelijke verdiensten met zijn Johan Cruyff Foundation.

Cruijff ontving de prijs gisteravond bij de opening van het FIFA-congres in Johannesburg. Zeven anderen vielen dezelfde eer ten deel, onder wie oud-president Thabo Mbeki van Zuid-Afrika, het land dat het WK voetbal organiseert.

Tv toont beelden Joran en Stephany in casino

De televisiezender Canal N en andere Peruaanse media hebben nog niet eerder getoonde beelden van Joran van der Sloot en Stephany Flores uitgezonden of op hun website gezet. Uit de beelden blijkt dat de twee elkaar vermoedelijk al kenden toen ze samen in casino Atlantic City in de Peruaanse hoofdstad Lima zaten.

Van der Sloot komt als eerste het casino binnen en gaat aan een speeltafel zitten. Flores schuift later aan de tafel met de Nederlander aan. Ze geeft hem een hand en gaat daarna zitten.

De beelden zouden dateren van zondag 30 mei en met een beveiligingscamera van het casino zijn gemaakt. Op die dag zou Van der Sloot de Peruaanse in een vlaag van woede hebben omgebracht. Op de beelden is onder meer te zien dat Stephany Flores geld uit haar portemonnee haalt, vermoedelijk om in te zetten bij het pokeren.

'Politieke aardverschuiving in Nederland'

Ook in de media van de buurlanden van Nederland is de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen groot nieuws. De Belgische krant De Morgen kopte in de nacht van woensdag op donderdag op haar internetsite met: 'Politieke aardverschuiving in Nederland'.

De Vlaamse krant noemt de vierde plaats voor het CDA van Jan Peter Balkenende een "enorme vernedering". De Gazet van Antwerpen kopt: "Nederlanders straffen Balkenende af".

De Duitse krant Süddeutsche Zeitung stelt dat Nederland 'Balkenende-moe' is geworden. Het zou de premier hebben geschaad dat "hij bij alle problemen heeft afgewacht en geen belangrijke besluiten heeft genomen".

PVV-leider Geert Wilders heeft met de verkiezingsuitslag "zijn overwicht bewezen", zo meent de Süddeutsche. Over PvdA-leider Job Cohen is de kwaliteitskrant uit München aanmerkelijk minder positief: hij heeft "passief en conflictschuw" campagne gevoerd.

Zeer grote brand bij Boerenbond in Schijndel

Bij een filiaal van de Boerenbond aan de Boschweg in Schijndel is donderdagochtend een zeer grote brand uitgebroken. De brand brak rond 07.30 uur uit. In het pand ligt ongeveer 1000 kilo vuurwerk opgeslagen, wat explosiegevaar kan geven.

In een straal van honderd meter rondom het pand hebben bewoners hun huis moeten verlaten. Dat heeft een politiewoordvoerster gezegd.

Volgens de brandweer is het pand door de brand totaal verwoest en niet meer te redden.

'Nederlandse non gezocht voor dood door schuld'

De Deense politie is op zoek een Nederlandse non voor dood door schuld en mishandeling. Het gaat om Theresa Brenninkmeijer, zij maakt deel uit van de C&A-familie Brenninkmeijer, schrijft De Telegraaf donderdag.

In 1993 zou ze haar agressie op verschillende manieren op nonnen in een klooster in Denemarken hebben gebotvierd. Een oudere, demente vrouw werd aan een stoel vastgebonden. Een andere oudere non werd in de kou met dunne kleding in de tuin buitengesloten omdat ze de mis had verstoord. Een half uur later werd ze volgens de krant dood gevonden.

De zusters moesten tegen de politie zeggen dat de vrouw in bed is overleden. Één zuster stapte naar een Deense bisschop, maar die weigerde volgens De Telegraaf iets tegen de politie te zeggen en meldde het alleen bij het Vaticaan. Daar zou het voorval in de doofpot zijn gestopt.

De zaak is verjaard, maar de politie hoopt dat de kerk door het onderzoek alsnog ingrijpt. De non zou nu in Peru zitten, waar ze net als in Denemarken, Duitsland en Tsjechië een klooster bezit. Binnen een paar dagen wordt ze terug in Denemarken verwacht.

Uitslag trekt drie miljoen kijkers

De uitzendingen over de verkiezingsuitslagen hebben drie miljoen kijkers getrokken. Dat zijn er driehonderdduizend meer dan het laatste debat tussen de lijsttrekkers. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek.

Het laatste verkiezingsdebat trok dinsdag 2,7 miljoen kijkers. De NOS-uitzending over de uitslagen trok woensdag gemiddeld bijna 2,3 miljoen kijkers. De uitzending van RTL trok er bijna zevenhonderdduizend. Samen is dat goed voor drie miljoen.

De NOS trok op het hoogtepunt 3,8 miljoen kijkers. Dat was tijdens de toespraak van PVV-leider Geert Wilders. Naar de speech van PvdA-leider Job Cohen keken 3,4 miljoen Nederlanders.

Naar de speech waarin Jan Peter Balkenende bekendmaakte op te stappen keken 3,4 miljoen mensen. De VVD werd met 31 zetels de grootste partij, maar wat betreft het aantal kijkers moet VVD-leider Mark Rutte het met een vierde plaats doen. Hij trok 3,3 miljoen kijkers.

Braziliaan verwekt zeven kinderen bij dochter

In de buurt van een afgelegen Braziliaans vissersdorp heeft een man zijn dochter twaalf jaar lang opgesloten gehouden en in die tijd zeven kinderen bij haar verwekt. Hij heeft niet alleen zijn dochter talloze malen verkracht, maar wordt er ook van verdacht een van de dochtertjes die hij bij zijn dochter heeft verwekt seksueel te hebben misbruikt. Dit heeft de Braziliaanse politie bekendgemaakt.

De 54-jarige José Agostinho Pereira werd in 1998 door zijn vrouw verlaten, waarna hij zich aan zijn dochter ging vergrijpen. Hij heeft zijn nu 28 jaar oude dochter twaalf jaar thuis opgesloten gehouden, in een hutje met slechts twee kamertjes. Het hutje van de familie, bij een dorpje in het noordoosten van Brazilië, is alleen per kano te bereiken. Toen de politie arriveerde, bleken de kinderen die Pereira heeft verwekt er slecht aan toe. Zij waren ondervoed en de meesten hadden geen kleren en liepen naakt rond. De kinderen kunnen nauwelijks communiceren en lezen en schrijven kunnen ze al helemaal niet.

Hoe oud de kinderen -vier meisjes en drie jongens- zijn is niet met zekerheid bekend, omdat er nooit aangifte van hun geboorte is gedaan. De politie schat dat de oudste 12 jaar en de jongste twee maanden oud is.

Pereira werd dinsdag gearresteerd.

Dead Nation Live Action Trailer

Zombies neerschieten of verminken kan nooit saai worden en zeker niet met de komende PSN game Dead Nation. Dead Nation is een top down zombie shooter exclusief voor PSN.

Dead Nation wordt ontwikkeld door Housemarque en ze hebben samen met SONY hun best gedaan om een trailer te maken. De trailer die een mix is tussen Live Action en Gameplay beelden laat ons snelle zombies zien en explosieve acties. Er is verder nog niet veel bekend over de game.

Dead Nation staat voor een release gepland aan het einde van het jaar, exclusief voor PSN

 

CD: Nada Surf - If I Had A Hi-Fi

Die ene single blijft ze achtervolgen, typ nu Nada Surf in op Google en één van de hoogst gerankte voorstellen is "Popular lyrics". Het is bijna veertien jaar geleden dat deze hit uitkwam en totaal anders dan de rest van het oeuvre van de band. De olijke poprock die destijds zelfs  tegen de malheid van Bloodhound Gang aanschurkte is niet de Nada Surf van het laatste decennium. Die Nada Surf laat veelal zacht fluwelen pop doorklinken met een flinke dosis melancholie erin. Met het laatste album Lucky, ondanks sommige mooie momenten, bleek het voor velen zelfs iets te zacht en te braaf.

Nada
 Surf

Van Marwijk: "Fout Elia kost ons energie"

International Eljero Elia heeft zich op het internet niet van zijn beste kant laten zien door iemand tijdens een spelletje op de Playstation voor 'kankermarokkaan' uit te maken.

"Hij benadrukt niemand te hebben willen kwetsen en zich er ook niet van bewust te zijn geweest, dat de beelden openbaar zouden worden", aldus de woordvoerder van het Nederlands elftal, Kees Jansma. "Elia vindt het rot dat men nu een verkeerde indruk van hem krijgt."

"Ik vind het vooral zo vervelend, omdat we de internationals in zo'n lang trainingskamp hun vrijheid willen gunnen. Daar kunnen ze dus blijkbaar niet allemaal even goed mee omgaan. Het is 2010, er is nieuwe communicatie en er zijn nieuwe communicatiemiddelen. Daar moet je als jonge volwassene verantwoord mee omgaan. Ik dacht dat het kon", laat de zegsman weten.

Bondscoach Bert van Marwijk was teleurgesteld. "We hebben dat onderschat, heel jammer. Elia is zelf ook geschrokken van alle reacties die zijn binnengekomen. Dat is vervelend voor hem. Voor het Nederlands elftal is het nog vervelender dat dit afleidt van het grote doel waarvoor we hier bijeen zijn: een topprestatie op het WK neerzetten. Deze publiciteit als gevolg van zeer ongepaste opmerkingen kost energie. Dat is een slechte zaak en Elia realiseert zich dat ten volle."

[NHL SC Finals] Blackhawks winnen Stanley Cup

De ijshockeyers van de Chicago Blackhawks hebben de Stanley Cup gewonnen. De zwarte haviken wonnen in de finale van de play-offs van de NHL van Philadelphia Flyers met 4-3. Daarmee nam het met 4-2 een beslissende voorsprong in de best-of-seven series.

Patrick Kane maakte gisteren in de verlenging de winnende goal. Aanvoerder Jonathan Toews, die zeven keer scoorde in de play-offs, kreeg de Conn Smythe trofee voor beste speler.

49 jaar geleden veroverde Chicago Blackhawks voor het laatst de Stanley Cup.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de waardige aftocht van Jan Peter Balkenende.

Het kan de lezer niet zijn ontgaan. Ik heb een diepgewortelde hekel aan het CDA. Daarom is de halvering van deze partij bij de kamerverkiezingen van gisteren voor mij een grote bron van vreugde. Ik heb ook een diepgewortelde hekel aan het leugenachtige gedrag en totale gebrek aan charisma van Balkenende. Dat neemt niet weg dat de zware nederlaag van zijn partij een groot persoonlijk drama is. Die nederlaag is het gevolg van het feit, dat het CDA de strijd is aangegaan met een versleten en beschadigde lijsttrekker. Beschadigd omdat hij wederom met zijn kabinet de eindstreep niet had gehaald. De partijvoorzitter is verantwoordelijk voor de keuze, Balkenende toch weer als boegbeeld aan te stellen. Maar:

[E3] Deadliest Catch: Sea of Chaos komt eraan

Deadliest Catch: Sea of Chaos zal zichzelf gaan tonen op de komende E3, in dit vervolg ben je de kapitein van het schip en zal strategisch te werk moeten gaan om genoeg vangst binnen te halen.

Het spel is het tweede deel in de serie, het eerste deel; Deadliest Catch: Alaskan Storm deed het niet al te best en met dit tweede deel is er een nieuwe ontwikkelaar en uitgever die de rechten op hebben gepikt en een goede game hopen neer te zetten.

Als kapitein zal je een eigen schip hebben en als speler zal je strategische locaties moeten kiezen om je fuiken uit te gooien. In de game zitten ook een aantal gameplay elementen zoals het repareren van je boot, je vangst sorteren, ijs wegbreken en mensen redden die overboord zijn geslagen.

Als je eenmaal terug in de haven bent en de totale vangst is bekend gemaakt kan je deze vergelijken met resultaten die de echte kapiteins hebben behaald in de show. Daarnaast zullen er ook multiplayer zijn in de vorm van; Multi Season Campaigns en Rival Faceoffs. Daarnaast zullen er ook nog online competities zijn.

De game zal gebruik gaan maken van de Playstation Move, hoe dat werkt is nog niet bekend, mogelijk meer op de E3 waar de game aanwezig is.

Deadliest Catch
IGN heeft de enige screenshots, dus met dank aan IGN voor dit plaatje.

Brinkman: mogelijk tijdelijk leider voor CDA

Ex-partijleider Jan Peter Balkenende wordt mogelijk opgevolgd door een tijdelijke fractievoorzitter. Dat zei oud-partijleider Elco Brinkman donderdag op Radio 1. Het CDA ging woensdag van 41 naar 21 zetels, waarop Balkenende opstapte als partijleider.

Een tijdelijke fractievoorzitter kan volgens Brinkman een nieuwe koers uitzetten. Elke partij die verliest, is volgens hem in verwarring. Een nieuwe tijd zou om nieuwe mensen vragen.

Een voorkeur voor een nieuwe fractievoorzitter wilde Brinkman nog niet uitspreken. Wel vindt hij dat minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen een goede kandidaat is omdat hij al ervaring heeft als fractievoorzitter.

Gullit promoot HollandBelgium Bid in Z-A

Ruud Gullit is momenteel druk bezig met het promoten van het HollandBelgium Bid. Afgelopen dinsdag heeft de ex-international een presentatie gegeven aan de Zuid-Afrikaanse voetbalbond (Concacaf) en vandaag zal hij bij het FIFA Congress aanwezig zijn. Alle kandidaten voor het WK 2018 en 2022 mogen van de wereldvoetbalbond een stand inrichten en zich presenteren aan de FIFA-leden.

Eerder waren de leden van het HollandBelgium Bid aanwezig bij de opening van het Johan Cruijff Court in Hillbrow, een achterstandswijk in Johannesburg. Na vandaag zal Ruud Gullit terugkeren in de functie van analist van ESPN tijdens het WK in Zuid-Afrika.

Robben wil ploeg niet laten vallen

Arjen Robben is volop bezig met zijn herstel van een hamstringblessure. Met hulp van fysiotherapeut Dick van Toorn hoopt hij zo snel mogelijk aan te sluiten bij Oranje in Zuid-Afrika.

Robben richtte het vizier kort na zijn blessure vol op het herstel. "Mijn wereld was voor even ingestort, maar ik ben niet in een hoekje van de kleedkamer gaan zitten janken. Ik heb mezelf snel weer opgeraapt. Ik ben strijdvaardig, ik wil naar het WK!", aldus de aanvaller tegen VI.

"De sfeer in de groep is zó goed, we hebben zó veel plezier en zó veel kwaliteiten met die gasten voorin. Als ik zag hoe iedereen meteen met mij meeleefde, de mensen zijn zó bezorgd. Dat geeft mij een enorme motivatie om snel terug te komen. Ik wil de jongens niet teleurstellen."

De vleugelaanvaller kan nog geen datum noemen waarop hij weer volledig fit is: "Ik wil me nergens op vastpinnen. Het belangrijkste is: er is een kans, dat is het enige dat telt. Het kan in een week weer goed zijn, het kan ook drie weken duren. Garanties zijn er niet. Ik moet afwachten hoe deze week verloopt en op basis daarvan kunnen we zeggen wat realistisch is. Er moet progressie in mijn herstel zitten, dat bekijken we van dag tot dag. Als ik goede progressie boek en er is uitzicht op een rentree, dan stap ik in het vliegtuig naar Zuid-Afrika."

Van der Wiel in belangstelling Real Madrid

Real Madrid heeft interesse in Gregory van der Wiel, zo meldt de Spaanse sportkrant Marca. De Ajacied stond al in de belangstelling van FC Barcelona, Arsenal, Aston Villa, Manchester City, AS Roma en Juventus. Real Madrid zou Van der Wiel willen contracteren als een overgang van Maicon van Internazionale naar Real Madrid niet lukt.

Tegenover Marca reageerde Van der Wiel dat hij van de belangstelling wist, maar zich eerst met Oranje op het WK wil concentreren.

Sauerbreij niet blij met nieuwe regels skifederatie

Nicolien Sauerbreij is niet blij met een nieuwe regels van de internationale skifederatie FIS. De FIS wil de kledingregels gaan aanpassen.

Tijdens het FIS-congres is besloten dat deelnemers aan de parallelreuzenslalom en de parallelslalom niet meer in een strak snelheidspak mogen racen. In plaats daarvan zullen ze in een tweedelig snowboardpak naar beneden moeten.

Sauerbreij is van mening dat de nieuwe outfit veel te wijd is. Daarnaast pas het volgens de Nederlandse niet bij een snelheidssport. "Het gaat blijkbaar niet om de atleten. Niet om de sport. Het gaat dus uiteindelijk om de commercie en dat is doodzonde."

Elia: "Ongeloofllijk veel spijt"

Eljero Elia heeft zijn excuses aangeboden aan de Marokkaanse gemeenschap. Elia riep tijdens een potje voetbal op de playstation, dat live op internet te volgen was, "kankermarokkaan". "Ik wil mijn excuses maken aan de hele Marokkaanse gemeenschap," aldus de aanvaller van Oranje.

"Ik ben geen racist, groeide op in de Haagse Molenwijk met 75 procent Marokkanen, heb ook veel Marokkaanse vrienden en mag daar binnenkort een Cruyff Court openen. Er zullen hopelijk heel veel Marokkaanse voetballertjes gebruik van maken. Ik wou dat ik het kon, maar ik kan mijn uitspraak niet terugdraaien. Ik moet de gevolgen dragen als een man. Het spijt me echt. Ook voor alle collectanten van het kankerfonds, de zieke mensen en hun familie."

De Hagenaar onderstreept nogmaals dat zijn taal op internet niet gemeend was. "Ik zei het tegen een hele goede Marokkaanse vriend, Reduan. Hij noemt mij altijd gekscherend 'neger'. Het klinkt misschien heel raar, maar dit is de 'lol' van de straat. Zo gaan we met elkaar om. Ik had echter moeten beseffen dat ik een voorbeeldfunctie heb. Ik ben een bekende Nederlander, speler van het Nederlands elftal. Ik ben te ver gegaan."
.

Oranje opent Cruyff Court in township

De selectie van het Nederlands elftal opent vandaag om 11.00 uur in township Hillbrow van Johannesburg een Orange Cruyff Court. De naamgever van het trapveldje, de legendarische nummer veertien Johan Cruijff, is tijdens de bijeenkomst van de partij.

De spelers van het Nederlands elftal hebben 100.000 euro voor het veldje gedoneerd. Ze vinden het belangrijk dat de jeugd in de kansarme wijk kan voetballen. De KNVB, de Nederlandse ambassade in Johannesburg en de Johan Cruyff Foundation hebben in het project samengewerkt.

De internationale pers heeft grote belangstelling voor het trapveldje. Meer dan honderd journalisten willen de opening bijwonen.

Kijkers blijven weg bij CL-finale op zaterdag

De finale van de Champions League heeft minder kijkers getrokken dan Michel Platini had gehoopt. Platini koos ervoor de finale naar zaterdag te verhuizen zodat jonge kinderen langer mochten opblijven en gezellig met de familie mee konden kijken. Naar nu blijkt heeft dit alleen in de landen waar de beide clubs uit komen plaatsgevonden.

De wedstrijd tussen Internazionale en Bayern München trok zelfs het laagste aantal kijkers ooit en in het Verenigde Koninkrijk het minste aantal kijkers sinds 1998. Diverse televisiestations waaronder het Britse ITV hebben al aangekondigd de finale graag op woensdag te willen hebben.

Groenendijk naar FC Den Bosch

Alfons Groenendijk zal komend seizoen de leiding nemen bij FC Den Bosch. De oud-trainer van Willem II zal later vandaag worden gepresenteerd als opvolger van Marc Brys die eerder naar KV Mechelen vertrok.

Naast Groenendijk was ook John van Loen in de race voor de trainersfunctie. Uitendelijk kreeg Groenendijk dus de voorkeur. De Leidenaar was eerder ook in beeld bij ADO Den Haag maar de residentieclub koos uiteindelijk voor John van den Brom.

Ook Utrecht naar PvdA

De PvdA is in Utrecht met 24,3 procent ruim de grootste partij gebleven. De VVD heeft de SP in de Domstad van de tweede plaats verdreven.

De liberalen haalden 18,5 procent van de stemmen, dik 4 procent meer dan bij de Kamerverkiezingen van 2006. De SP verloor fors en viel terug van 16,2 naar 6,8 procent van de stemmen.

Ook in Utrecht boekten de PVV en D66 dikke winst. De PVV ging van 4,6 naar 9,6 procent en D66 van 4,8 naar 14,2 procent van de stemmen. De opkomst in Utrecht was 77,3 procent.

Zelfmoordaanslag op bruiloft in Kandahar

Een zelfmoordterrorist heeft in de Zuid-Afghaanse provincie Kandahar een aanslag gepleegd op een bruiloft. De man sloeg toe toen het feest in volle gang was. Er vielen zeker veertig doden en nog eens tientallen mensen raakten gewond.

Kandahar is de bakermat van de Taliban. De Amerikaanse troepen in Afghanistan hebben een grootscheeps offensief tegen de Taliban in Kandahar in voorbereiding.

Van der Sloot: vader hielp bij begraven Holloway

De inmiddels overleden vader van Joran van der Sloot heeft hem in 2005 geholpen bij het begraven van Natalee Holloway. Dat heeft Joran van der Sloot gezegd, de bewering is op band opgenomen, zegt een privédetective die door de advocaat van de familie is ingeschakeld.

Een deel van de bewering is in ieder geval gelogen, want het lijk is niet gevonden. De vader van Joran, Paul van der Sloot, werd eerder genoemd door de Arubaanse minister van Justitie Rudy Croes.

Hij beweerde dat het onderzoek naar Natalee Holloway ernstig is gehinderd door de Nederlandse oud-politiecommissaris Jan van der Straten. Die zou het onderzoek hebben tegengewerkt om zijn vriend Paul van der Sloot te helpen bij het beschermen van zijn zoon.

Na het overlijden van Holloway heeft Joran van der Sloot volgens de door de FBI opgenomen verklaring zijn vader gebeld, die hem hielp bij het begraven. De bewering staat op tape omdat de FBI bezig was met een operatie om hem als moordenaar van Natalee Holloway te ontmaskeren.

De vader van Van der Sloot, een jurist, heeft altijd gezegd dat zijn zoon onschuldig is. In januari overleed hij aan een hartaanval. Het onderzoek naar de verdwijning van Holloway werd in april nieuw leven in geblazen. Van der Sloot had volgens de privédetective, Bo Dietl , de advocaat van de familie rond Pasen benaderd. Hij wilde in ruil voor geld vertellen hoe Holloway omkwam en waar ze lag begraven.

De advocaat, John Kelly, benaderde daarop de FBI. Die stuurde tien tot twaalf agenten naar Aruba.

Samen zetten ze een operatie op. Van der Sloot zou meteen 25.000 dollar krijgen en nog eens 225.000 dollar als het lichaam was gevonden. Daarop ontmoette Kelly Van der Sloot in een hotelkamer in Aruba. Hun gesprek werd opgenomen door de FBI.

In de hotelkamer beweerde Van der Sloot dat hij hulp van zijn vader had gehad. "Hij wilde zijn hart luchten, maar hij wilde ook geld", zegt privédetective Bo Dietl. "We wisten niet of hij de waarheid sprak, maar omdat er een kans was dat we het lijk zouden vinden, gingen we met hem mee."

Onder toezicht van de FBI gingen Kelly en Van der Sloot vervolgens naar de plaats waar het lichaam zou zijn begraven, maar er werd niets gevonden.

De FBI zegt dat Van der Sloot destijds niet kon worden opgepakt. "Er was simpelweg niet genoeg bewijs om hem aan te houden", zegt een woordvoerder. Uiteindelijk ging Van der Sloot er met het geld vandoor naar Peru, waar hij Stephany Flores vermoordde.

Voorzitter van de senaatscommissie voor juridische zaken Patrick Leahy heeft FBI-directeur Robert Mueller in een brief om uitleg gevraagd. Hij wil weten wat de FBI in deze zaak heeft gedaan en wat er precies is gebeurd.

Pato met vuvuzela achter Brazilië

Alexandre Pato is deze zomer niet als speler, maar als supporter op het WK actief. De Braziliaanse aanvaller van AC Milan kende door blessureleed een tegenvallend seizoen en werd daarom niet geselecteerd door bondscoach Dunga. Toch is Pato afgereisd naar Zuid-Afrika om zijn ploeggenoten aan te moedigen.

Pato verzorgde gisteren namens een sponsor een training aan Zuid-Afrikaanse kinderen, maar zal ook wedstrijden gaan bezoeken. "Ik wil Brazilië naar de wereldtitel schreeuwen en zal ze met mijn vuvuzela aanmoedigen", verzekert hij. "Ik ben ervan overtuigd dat ze de finale halen en die ook gaan winnen."

Over vier jaar vindt het WK plaats in Brazilië en dan wil Pato geen genoegen nemen met een plaats op de tribune. "Als ik hard blijf werken ben ik er zeker van dat ik terugkeer in de selectie. En een WK in eigen land wil ik natuurlijk voor geen goud missen."

Speciale aandacht heeft de 20-jarige aanvaller voor Klaas-Jan Huntelaar, zijn ploeggenoot bij AC Milan. "Natuurlijk wens ik hem heel veel succes en ik zal hem ook zeker aan gaan moedigen", zegt hij over zijn collega-spits. "Ik denk ook dat Oranje een van de smaakmakers van het WK gaat worden, maar Brazilië is waarschijnlijk toch wel een maatje te groot."

Pato met vuvuzela achter Brazilië
Pato met vuvuzela achter Brazilië (Foto: Novum)

Drie Iraakse juweliers vermoord bij overval

Zes gemaskerde schutters hebben tijdens een overval in de zuidelijke Iraakse stad Basra drie juweliers doodgeschoten. Vervolgens ging het zestal er met een groot aantal juwelen vandoor. Dat heeft de politie gezegd. Er vielen twee gewonden.

Bij een vergelijkbare aanval in Bagdad, twee weken geleden, kwamen vijftien mensen om het leven.

Straatgeweld in Irak neemt hand over hand toe, terwijl het sektarische geweld afneemt. Het straatgeweld wordt door regeringsmedewerkers ten dele toegeschreven aan terreurgroepen die nieuwe manieren zoeken om hun operaties te financieren.

PvdA net voor VVD in Den Haag

In Den Haag hebben de meeste mensen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op de PvdA gestemd. 24,4 procent van de stemmen ging naar de partij van lijsttrekker Job Cohen. In 2006, bij de vorige verkiezingen, was dat nog 25,7 procent.

Achter de PvdA komt de VVD met 21,6 procent, een winst ten opzichte van vier jaar geleden, toen het nog 17,6 procent was. De PVV steeg van 7,8 naar 17,7 procent. Het CDA verloor in Den Haag en ging van 17,0 naar 6,9 procent.

PlayStation 3D update vandaag beschikbaar

Sony heeft aangekondigd dat het bedrijf vandaag de eerste 3D-games zal uitbrengen voor de PS3. Tegelijkertijd komt natuurlijk de benodigde firmwareupdate uit, die 3D mogelijk moet maken op de PlayStation 3.

De titels, waaronder WipEout HD, SuperStardustHD, Pain en een demo van MotorStorm: Pacific Rift zijn straks te downloaden voor € 29,99, en zullen ook beschikbaar worden gesteld voor de kopers van een Sony Bravia 3D TV pakket. Mensen die de games al hebben kunnen deze gratis upgraden.

WipEout HD in 3D bevat geen Fury DLC, en PAIN bevat twee nieuwe spelmodi die specifiek voor 3D zijn geschreven. Dit zijn Alien Toss en Ice Blocks, die gratis te downloaden zijn bij de Bravia TV of voor € 2,99 als je deze niet gekocht hebt. De 3D MotorStorm Pacific Rift demo bevat de race rond Kanaloa Bay.

Volgens SCEE baas Andrew House zal 3D in combinatie met Move Sony in staat zijn om in een spel een meer realistische en meeslepende ervaring te creëren. Tel daarbij de online mogelijkheden, de interactie met de community, de muziek- en filmservice op en het beeld voor de toekomst ziet er mooi uit, aldus House.

WipEout HD
Vanaf vandaag ook in 3D

Gehad

Nooit verandert er iets ooit. Daar was ze. De vrouw die onbedoeld en ongewild een tijdlang een liefde van mijn leven was en mijn woelige wereld nog verder in de war schopte. Hoe oud en getrouwd ik ook was. (En ben. En blijf.) De slapeloze nachten die ze me bezorgde, zijn even ontelbaar als de brieven, verhalen en boeken die ik over haar schreef. Nóg meer brieven, verhalen en boeken over haar schreef ik nooit. Zij liggen opgeslagen op de verre speelzolders van mijn bovenkamer. Daar was Marianne.

Lippi: "Gezeur over gemiddelde leeftijd moet stoppen"

Marcello Lippi is de discussie zat over de gemiddelde leeftijd van de Italiaanse WK-selectie. De bondscoach grijpt volgens critici teveel terug op WK-winnaars van vier jaar geleden, ten koste van nieuwe talenten.

Lippi vindt de discussie zinloos. "We hebben nu een juiste mix van ervaring en talent", aldus de Italiaanse keuzeheer tegenover diverse media. Lippi wijst erop dat hij negen spelers op heeft geroepen die wereldkampioen werden bij het vorige WK in Duitsland.

"Dat is minder dan vijftig procent. Ik heb geen enkel team gezien die met drieëntwintig nieuwe spelers op het WK is gekomen. We hebben absoluut niet de oudste ploeg van het toernooi", vervolgt Lippi, die vol enthousiasme aan zijn tweede WK begint.

"Ik ben een stuk meer gemotiveerd dan vier jaar geleden. Ik weet niet hoe dat komt, het is gewoon een gevoel in mijn lichaam", besluit de ervaren oefenmeester, die goed nieuws kreeg over Mauro Camoranesi. De middenvelder is op tijd hersteld voor de eerste groepswedstrijd.

Transformers: War for Cybertron-demo op Xbox Live

De oorlog tussen consoles zorgt weer voor wat kleine commotie. Er komt vandaag een demo voor Transformers: War for Cybertron uit op Xbox Live. Het is een exclusive demo en dat zal het blijven. Vreemd, omdat een demo juist moet zorgen dat je twijfelaars over de streep trekt, maar Activision zal wel een een bedrag van Microsoft op hun bankrekening hebben gekregen, waardoor ze daar van af hebben gezien.

Matt Tieger, ontwikkelaar bij Highmoon Studios, geeft aan dat de demo een online multiplayer zal bevatten. Maar voor PS3-spelers is er slechter nieuws, de demo zal dus nog niet voor de echte release van het spel op de PlayStation 3 verschijnen.

Voor veel fans zal dit niet zo'n probleem zijn, die hebben waarschijnlijk toch al een pre-order staan. Ook in Nederland kun je namelijk Shockwave als gratis DLC krijgen als je een beetje oplet waar je het spel reserveert.

Naast Xbox 360 en PlayStation 3 komen er op 22 juni ook PC-, Wii- en DS-versies.

Transformers: War for Cybertron

 

G. Silva: "Ik kan een bijdrage leveren aan de wereldtitel"

Brazilië wordt beschouwd als een van de grootste favorieten voor de eindzege tijdens het WK in Zuid-Afrika. Routinier Gilberto Silva vindt dat de Brazilianen dan voor niets minder moeten gaan dan de titel.

"We gaan niet naar Zuid-Afrika om een leuke tijd te hebben. Wij willen wereldkampioen worden. Maar om met zekerheid te zeggen dat we dat ook daadwerkelijk worden, heb ik een glazen bol nodig", aldus de middenvelder van Panathinaikos tegen diverse media.

"Dat kan ik dus ook niet zeggen. Maar sinds we drieënhalf jaar geleden de voorbereiding zijn gestart hebben we naar dit toernooi toegewerkt. We gaan voor de finale. En als we daar staan willen we de finale uiteraard winnen", vervolgt de oud-speler van Arsenal.

"Ik denk dat ik een groot aandeel kan hebben bij het Braziliaanse team. De discussie over mijn leeftijd heeft mij wel enigzins verbaasd. Maar nu haal ik daar mijn inspiratie uit. Het werkt alleen maar motiverend", aldus de 33-jarige Gilberto Silva, die nog niet zeker is van zijn basisplaats.

Alleen Wilders bij 'slotdebat'

Alleen PVV-leider Geert Wilders is woensdagavond als lijsttrekker komen opdagen voor het slotdebat van de NOS. PvdA-leider Job Cohen en VVD-leider Mark Rutte vonden het nog te vroeg, omdat niet duidelijk was welke partij de grootste is.

Ook andere lijsttrekkers zegden af voor het debat, waarna presentator Paul Witteman zich beperkte tot een interview met Wilders. Die benadrukte dat hij graag wil regeren. "We hebben niet gewonnen om in de oppositie te gaan zitten. Ik wil dolgraag aan tafel zitten, en ben bereid compromissen te sluiten." Het debat had rond 23.30 uur moeten beginnen. Dat werd uiteindelijk rond middernacht. D66-lijsttrekker Alexander Pechtold zei bereid te zijn eventueel later in de nacht alsnog in debat te gaan met zijn opponenten.

Cohen feliciteert Rutte met winst

PvdA-leider Job Cohen heeft zijn rivaal Mark Rutte gefeliciteerd met de verkiezingswinst. Dat deed hij rond 03.45 uur voor de camera van Novum Nieuws bij het verlaten van de verkiezingsbijeenkomst in Paradiso.

Hij hield nog wel een slag om de arm, omdat een paar procent van de stemmen nog geteld moet worden. "Het is heel jammer, maar als dit de uitslag is, is dit de uitslag."

Veel PvdA'ers hadden op dat moment de poptempel in Amsterdam al verlaten. Fractievoorzitter Mariëtte Hamer en Wouter Bos hielden het lang vol, maar waren inmiddels toch ook al vertrokken. Lijsttrekker Cohen wachtte in de kelder de beslissing af.

De partij van Cohen stond een deel van de verkiezingsavond in zetels op gelijke hoogte met de VVD en in stemmen zelfs voor. De partij van Mark Rutte liep de laatste uren echter alsmaar verder uit. Rutte claimde in Den Haag rond 03.30 uur onder voorbehoud de overwinning.

De stand lijkt deze nacht niet meer te veranderen, want er wordt niet meer geteld. De Kiesraad komt volgende week dinsdag pas met de definitieve uitslag. Later deze week zullen de gesprekken van de lijsttrekkers met de koningin plaatsvinden, waarna de formatie feitelijk begint.

Van der Sloot donderdag overgedragen aan OM

Joran van der Sloot, die ervan wordt verdacht de Peruaanse Stephany Flores te hebben vermoord, wordt donderdag vanuit zijn politiecel overgedragen aan het openbaar ministerie, waar hij zal worden vastgehouden. Dat maakte de onderzoekspolitie DIRINCRI woendagavond (Peruaanse tijd) bekend.

De openbaar aanklager zal een aanklacht tegen Van der Sloot formuleren. Hij wordt naar verwachting donderdag of vrijdag voorgeleid aan de rechter. Daarna wordt hij vrijdag of zaterdag overgebracht naar een gevangenis. Het INPE, het Peruaanse instituut voor penitentiare inrichtingen, bepaalt in welke gevangenis Van der Sloot wordt ondergebracht.

Voordat Van der Sloot aan het OM wordt overgedragen, belegt de DIRINCRI een persconferentie. Daar wordt uitleg gegeven over het onderzoek van de afgelopen dagen. De politie heeft sinds Van der Sloots opsluiting in de DIRINCRI geen enkele mededeling gedaan over het onderzoek naar de dood van Stephany Flores en Joran van der Sloots betrokkenheid daarbij.

[Upd] VVD neemt voortouw in voorlopige uitslag

Het nummer 'Simply the best' van Tina Turner was te horen bij de VVD in afwachting van de complete uitslag van de verkiezingen. De gehele avond en nacht heerst er een nek-aan-nekrace tussen de VVD en de PvdA. Urenlang stonden beide partijen op 31 zetels. Inmiddels heeft PvdA een zetel moeten afstaan aan de Partij voor de Dieren, van Marianne Thieme. De partij van Job Cohen zou hiermee op 30 zetels komen.

Grote winnaar in deze verkiezingsstrijd is in ieder geval de partij van Geert Wilders. Zijn PVV staat in de tussenstand op maar liefst 24 zetels. De partij wist tijdens de verkiezingen in 2006 nog maar 9 zetels te behalen. In de toespraken van Rutte en Cohen gedurende de avond feliciteerden beide heren bovendien de partijen van Alexander Pechtold en Femke Halsema. De D66 zou op dit moment 7 zetels winnen en daarmee op een totaal van 10 uitkomen. GroenLinks, de partij van Halsema, klimt er 3 en komt daarmee ook uit op 10 zetels.

Inmiddels is meer dan negentig procent van het aantal stemmen geteld. Stemmen van mensen met het Nederlandse staatsburgerschap die vanuit het buitenland stemmen (46.000) zijn hier nog niet in meegenomen. De verwachting is dat de VVD hierbij nog een voordeel zou kunnen behalen. Met oog op deze voorlopige uitslag wordt ook al gekeken naar een mogelijke coalitie. Hierbij zou een reële optie een regering 'Paars-plus' zijn. Deze zou dan gevormd gaan worden door de VVD, PvdA, GroenLinks en D66.

Een livestream van de NOS kun je hier volgen. Ook kun je updates van de percentages en het aantal stemmen vinden op de site van Trouw. Een duidelijkere uitslag zal in de loop van de ochtend bekend worden.

Update 3.35

Met vijf procent van de stemmen te gaan heeft Mark Rutte zich voorzichtig uitgesproken over de vermoedelijke zege. Hij nam de gelegenheid om er bij stil te staan dat de VVD dus mogelijk de boeken ingaat als de grootste partij van Nederland. Ook sprak hij lof uit over Jan Peter Balkenende, die in de loop van de verkiezingsavond bekendmaakte afstand te willen nemen van zijn functie als partijleider bij het CDA. Rutte bedankte iedereen voor de getoonde inzet, zijn campagneleider Stef Blok in het bijzonder. De partijleider van de VVD wil zich vanaf donderdag al hard inzetten om het vertrouwen van de kiezer waar te maken. In een interview met de NOS wilde Rutte zich nog geen minister-president noemen.

Manchester City licht optie in contract Vieira

Patrick Vieira blijft nog een seizoen bij Manchester City. De ambitieuze Engelse club maakt op de clubsite bekend dat de Fransman ook volgend seizoen in actie komt voor The Citizens.

Vieira kwam in januari over van Internazionale en tekende voor zes maanden met een optie voor nog een seizoen. Manchester City zou volgens eerdere berichten de oud-speler van Arsenal willen laten vertrekken. Maar aan die geruchten hebben beide partijen een einde gemaakt.

"Ze hebben me gehaald in de hoop dat ze iets speciaals naar de club zouden halen en ik weet zeker dat ik de ploeg volgend jaar nog kan helpen", liet Vieira al weten aan de BBC. De middenvelder was de eerste aankoop van manager Roberto Mancini en kwam tot acht competitiewedstrijden.

Vieira hoopte in de Premier League zichzelf in de kijker te spelen voor het WK. Maar de Franse bondscoach Raymond Domenech nam de 33-jarige middenvelder niet op in de WK-selectie voor Zuid-Afrika. Vieira kwam tot op heden tot honderdzeven interlands voor Frankrijk.

PVV groeit enorm in Rotterdam

De PvdA blijft de grootste partij in Rotterdam. De partij van Job Cohen verloor wel ten opzichte van vier jaar geleden en gaat van 29,2 naar 26,7 procent. De PVV groeit enorm en is nu de tweede partij in de maasstad met 19,4 procent. De partij haalde in 2006 nog 8,5 procent van de stemmen.

De VVD groeit ook flink, van 11,9 naar 16,8 en is nu de derde partij. Het CDA krijgt, net als elders in het land, ook in Rotterdam een knauw en is nu slechts de zevende partij. Vier jaar geleden waren ze nog derde na de PvdA en de SP.

De SP verliest ook flink en gaat van 17,6 naar 9,8 procent. D66 en GroenLinks winnen en gaan naar respectievelijk 7,7 en 7,6 procent.

Beenhakker baalt van vertrek talent naar Arsenal

Feyenoord ziet met pijn het hart een groot talent vertrekken naar het buitenland. De jonge Kyle Ebicilio had bij kunnen tekenen in Rotterdam. Maar de middenvelder kiest voor een overstap naar Arsenal.

"En daar kunnen we helemaal niets aan doen", sprak de teleurgestelde technisch directeur Leo Beenhakker in Voetbal International. De oud-trainer van onder meer Real Madrid vindt dat de Rotterdammers er alles aan hebben gedaan om Ebicilio te behouden voor de stadionclub.

"Wij hebben gedaan wat we moesten doen, die jongen op tijd een contract aanbieden. Maar hij wilde wachten, zijn goed recht. Dat hij nu naar Arsenal gaat, betekent dat wij alleen een opleidingsvergoeding krijgen", vervolgt Don Leo, die al eerder een groot talent zag vertrekken.

"Dit is het Bruma-verhaal; ook hij was een groot talent dat helaas nooit voor ons heeft gespeeld. Ebicilio schat ik ook hoog in. Of hij uiteindelijk door zal breken weet ik niet, maar dat die jongen kan voetballen staat als een paal boven water. Zonde dat we hem in De Kuip niet kunnen zien."

Yolanthe laat tatoeage zetten

Yolanthe Cabau van Kasbergen heeft een tatoeage laten zetten. De presentatrice liet het plaatje woensdag zetten bij tatoeëerder Dick de Wit in Utrecht. Yolanthe zou de tattoo speciaal voor de verjaardag van Wesley hebben genomen.

Yolanthe zou een spreuk hebben laten tatoeëren. Het plaatje werd op haar rug gezet, vertelt een medewerker van de tatoeageshop aan Novum Nieuws. Haar verloofde Wesley Sneijder liet er al vaker diverse afbeeldingen op zijn lijf vereeuwigen.

Cabau van Kasbergen zou het vliegtuig naar Zuid-Afrika hebben gepakt om haar jarige verloofde te verrassen. Speculaties over een verjaardagscadeau lijken met de kersverse tatoeage te worden beantwoord.

Stembiljetproblemen in Rotterdam

Net als bij de gemeenteraadsverkiezingen drie maanden geleden waren er weer problemen bij stemlokalen in Rotterdam. Dat blijkt uit klachten van Rotterdammers.

In sommige stemlokalen waren de stembiljetten gedurende de middag op, waardoor kiezers moesten wachten met stemmen. Er werden wel auto's gestuurd om de lokalen te bevoorraden, maar die kwamen in de file terecht. Wie toch wilde stemmen moest naar een ander stemlocatie.

Drie maanden geleden werden er problemen bij het stemmen geconstateerd. Zo stonden meerdere mensen in een hokje om te stemmen. Dat is deze keer tegengegaan door bewaking bij de stembureaus te laten posten. Overigens was de opkomst in Rotterdam 50 procent. 

Celstraf en jeugd-tbs voor moord Den Haag

Een 17-jarige Hagenaar is woensdag veroordeeld tot twintig maanden celstraf en jeugd-tbs voor de moord op een 33-jarige plaatsgenoot. De strafmaat komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie in Den Haag.

De jongen stak op 3 september op het Hobbemaplein in de hofstad het slachtoffer drie keer in zijn rug. Die overleefde dit niet. Aan de steekpartij zou een ruzie tussen de twee zijn voorafgegaan. De man had de jongen een oneerbaar voorstel gedaan, waarop hij boos werd en hem neerstak.

PvdA grootste in Amsterdam

De PvdA heeft in Amsterdam 35,2 procent van de stemmen gehaald. Dat betekent een winst van 5,1 procent voor de partij van oud-burgemeester Job Cohen. In Amsterdam maakte 69,5 procent van de stemgerechtigden de gang naar de stembus.

Ook de PVV heeft woensdag winst geboekt in Amsterdam. De partij van Geert Wilders gaat van 4,5 naar 9,4 procent. De VVD boekte lichte winst: van 13,9 procent in 2006 naar 16,8 procent. D66 gaat van 4,5 naar 11,8 procent.

Verlies was er in de hoofdstad voor de SP (van 18,5 naar 7,4 procent), het CDA (van 9,6 naar 3,3 procent) en de Partij voor de Dieren (3,5 naar 1,8 procent). GroenLinks blijft stabiel op 12,5 procent.

Suárez aan aftrap tegen Frankrijk

Luis Suárez mag in de eerste wedstrijd van Uruguay op het WK rekenen op een basisplaats. Bondscoach Oscar Tabárez gaf twee dagen voor het duel met Frankrijk al zijn volledige opstelling prijs. Ajacied Suarez vormt een spitsenduo met Diego Forlán, vorige maand namens Atlético Madrid nog matchwinnaar in de Europa League-finale.

Verrassingen in de opstelling zijn verdediger Mauricio Victorino (Universidad) en middenvelder Egidio Arévalo Ríos (Penarol), die de voorkeur krijgen boven Andrés Scotti (Colo Colo) en Walter Gargano (Napoli). Uruguay hield zich in aanloop naar het WK opvallend rustig. Er werd alleen geoefend tegen Israël, een wedstrijd die de Zuid-Amerikanen met 4-1 wonnen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.