FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 8 juni 2010

Noord-Korea vol zelfvertrouwen tegen Brazilianen

De Noord-Koreanen zijn voor het eerst in 44 jaar weer actief op het WK, maar veel word er niet verwacht van de ploeg. Desondanks zijn de spelers vol vertrouwen over hun eerste wedstrijd, dinsdag tegen Brazilië.

"We kunnen van Brazilië winnen. Iedereen is heel goed bezig met deze wedstrijd", aldus aanvaller Jong Tae-se. Hij baseerde zijn uitspraak op de grootste verrassing van het WK van 1966, toen de Noord-Koreanen met 1-0 wonnen van Italië. Over de 3-1 nederlaag in het, door paniek en gewonden onder toeschouwers overschaduwde, oefenduel van afgelopen zondag tegen Nigeria zweeg de spits. "We gaan in Zuid-Afrika opnieuw voor een verrassing zorgen. Onze mentaliteit is te vergelijken met die van de Duitsers."

Het Mortal Kombat toernooi gaat door

We hebben al een tijd niets meer vernomen van Mortal Kombat. En dat zal vast een reden hebben dat Ed Boon, de bedenker al een tijdje stil is. Maar er is een kleine filmtrailer verschenen van deze geruchtmakende vechtreeks. Maar of dit nu om een reboot van de vrij geflopte film gaat of een nieuwe game is nog niet duidelijk.

In de film zien we oude bekenden als Jax, Reptile, Baraka, Johnny Cage, Sub-Zero en natuurlijk "come over here" Scorpion. Hopelijk komen we snel te weten om wat voor nieuw onaangekondigde game- of filmtitel dit gaat. 

Amerikaan opgepakt voor schenden embargo Iran

De Amerikaanse justitie heeft dinsdag vijf Iraniërs en een Amerikaan van Iraanse afkomst aangeklaagd wegens schending van het handelsembargo tegen Iran. Ze zouden spullen en technologie hebben verkocht waardoor Iran in 2005 een satelliet kon laten lanceren door Rusland.

De mannen zouden enkele mantelbedrijven hebben opgezet om de Iraanse betrokkenheid te verdoezelen. Van de zes verdachten zit alleen de 49-jarige Amerikaan vast; de vijf Iraniërs zijn voortvluchtig.

Cťsar zwemt zich fit

Brazilië kan bij het WK rekenen op doelman Júlio César. De ervaren keeper van Internazionale miste gisteren de laatste oefenwedstrijd van de vijfvoudige wereldkampioen tegen Tanzania (5-1) door een rugblessure. Hij ontbrak voor de eerste keer in twee jaar in het Braziliaanse doel. Heurelho Gomes (ex-PSV) verving hem.

Bondscoach Dunga benadrukte vandaag dat César over een week in de openingswedstrijd tegen Noord-Korea weer van de partij is. De Braziliaanse doelman ondergaat in het spelershotel intensieve fysiotherapie en onderhoudt met zwemtrainingen zijn conditie en souplesse.

Stemvee krijgt politici dat het verdient

Er is geen slechter moment om naar politici te luisteren dan in verkiezingstijd. In verkiezingstijd vertellen ze ons wat ze denken dat we willen horen. Dat alles voor ons zoveel mogelijk bij het oude blijft. Dat we gewoon door kunnen gaan met consumeren, daarmee paaiden ze ons altijd al. Maar de laatste jaren zijn er politici bijgekomen die beloven dat ook de Nederlandse cultuur en identiteit, het resultaat van eeuwen van evolutie en invloeden van buitenaf, voortaan een beschermd dorpsgezicht is.

Toro Rosso wil weer klantenchassis

Scuderia Toro Rosso-teambaas Franz Tost pleit voor de terugkeer van de klantenchassis in de Formule 1. Zo denkt hij dat de kosten in de sport omlaag kunnen en het nog competitiever wordt dan het nu al is.

Dit seizoen moest Toro Rosso voor het eerst sinds het team in deze naam omgedoopt werd een eigen chassis bouwen. Andere jaren kon de renstal uit Faenza terugvallen op Red Bull, maar door de veranderde regelgevingen mag dit niet meer. Hierdoor moest een complete staf opgetuigd worden, iets wat de kosten opjaagt.

"Naar mijn mening is deze regel verkeerd," zei Tost tegen Auto Bild. "Met een intensieve samenwerking tussen twee teams kun je het budget in tweeën hakken." Hierbij zouden de mindere teams tegelijkertijd competitiever worden.

Tost is wel blij dat Red Bull Toro Rosso gewoon blijft behouden. "Onze huidige rijders Sébastien Buemi en Jaime Alguersuari zijn goed bezig en hen wacht dan ook een goede toekomst. Een teken van verkoop van het team zie ik op dit moment niet. In de Liechtensteinse Money Service Group hebben we zelfs onze eerste eigen sponsor aangetrokken."

Verkiezingstijd op FOK!

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag hebben de media veel aandacht aan de politiek geschonken. Ook FOK! heeft flink uitgepakt rondom de verkiezingen. Op het FOK!verkiezingenforum hebben drie politici live vragen van users beantwoord. Fred Teeven (VVD) was als eerste te gast, naar aanleiding van uitspraken die hij eerder deed over een internetfilter. Na Teeven volgden Marianne Thieme (PvdD) en Sabine Uitslag (CDA).

Op de FOK!frontpage verschenen in de aanloop naar de verkiezingen drie interviews met politici. Wesley Schwengle (Piratenpartij), Emile Roemer (SP) en Marianne Thieme waren bereid uitgebreid antwoord te geven op de vragen van onze redactie.

De lijsttrekkers van VVD, CDA, PvdA en PVV kruisten de degens in een premiersdebat. Een groter debat was het Carré-debat, waar acht lijsttrekkers de degens kruisten over het thema economie. De laatste dagen voor de verkiezingen vonden het EénVandaag-debat en twee NOS-debatten plaats. Van al deze debatten zijn verslagen op FOK! verschenen. Een debat waar eveneens aandacht aan is besteed, is het Nationaal Jeugddebat. In dit debat kregen jongeren de kans om de politici van de verschillende partijen eens stevig aan de tand te voelen.

Nationaal Jeugddebat 2010 door Bram Muller
Het Nationaal Jeugddebat (Foto: Bram Muller)

China klaagt bij Noord-Korea over schietincident

China heeft bij Noord-Korea een formele diplomatieke klacht ingediend na een schietincident, waarbij een Noord-Koreaanse grenswachter drie Chinese burgers doodschoot en een vierde verwondde. Het incident speelde zich afgelopen vrijdag af bij de grensplaats Dandong.

De Noord-Koreaanse grenswachter opende het vuur op de Chinezen omdat hij dacht dat ze de grens wilden oversteken om illegale handel te bedrijven, zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken dinsdag. Na de Chinese klacht is de zaak nu in onderzoek, voegde hij eraan toe. Noord-Korea heeft tot nog toe niets losgelaten over het incident, waarvan wel melding is gemaakt in de Zuid-Koreaanse pers.

Dandong is een belangrijk overslagpunt voor goederen van en naar Noord-Korea. China en Noord-Korea zijn bondgenoten en China valt zijn buurland zelden in het openbaar af, ook niet na het zinken van het Zuid-Koreaanse marinekorvet Cheonan, dat het gevolg zou zijn geweest van een Noord-Koreaanse torpedoaanval.

Noord-Korea is voor zijn voedsel- en brandstofvoorziening en investeringen sterk op China aangewezen. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il reisde vorige maand per trein naar Beijing om aanvullende economische hulp te vragen. In ruil daarvoor zegde Kim toe weer te zullen deelnemen aan internationale besprekingen over het Noord-Koreaanse atoomwapenprogramma, al is daarvoor nog geen datum vastgesteld.

Sandra Bullock tekent voor actiekomedie

Sandra Bullock gaat spelen in de actiekomedie 'Most Wanted'. De 45-jarige actrice wordt in de film wederom bijgestaan door acteur Ryan Reynolds, met wie zij in 'The Proposal' te zien was. Het wordt Bullocks eerste filmproject sinds bekend werd dat haar man Jesse James een aantal buitenechtelijke affaires had.

Filmvakblad The Hollywood Reporter schrijft dat Bullock in 'Most Wanted' een kroongetuige van de FBI speelt. Ze wordt op weg naar de rechtbank geëscorteerd door een FBI-agent, gespeeld door Reynolds. De twee worden echter in een hinderlaag gelokt, waardoor ze voor hun leven moeten rennen.

Bullock en Reynolds waren vorig jaar te zien in de romantische komedie 'The Proposal'. De film met een opbrengst van 317 miljoen dollar was een kassucces. De regisseuse van 'The Proposal', Anne Fletcher, tekent ook voor de regie van 'Most Wanted'. Onbekend is wanneer de opnamen starten.

In maart kwam naar buiten dat Bullocks echtgenoot, Jesse James, een avontuurtje had met Michelle McGee. Hierop onthulden meerdere vrouwen het bed met hem te hebben gedeeld. Bullock, die vijf jaar samen was met James, heeft inmiddels een scheiding aangevraagd.

Sandra Bullock tekent voor actiekomedie
Sandra Bullock tekent voor actiekomedie (Foto: Novum)

Saban B. in Turkije verhoord als getuige

De gevluchte vrouwenhandelaar Saban B. wordt in Turkije door een Nederlandse rechter-commissaris als getuige gehoord in de zaken van zijn medeverdachten. Dat bleek dinsdag tijdens een zitting van het gerechtshof in Arnhem. Het hof vindt het 'noodzakelijk' dat de 39-jarige vrouwenhandelaar ook als verdachte wordt gehoord.

B. is in oktober waarschijnlijk niet aanwezig bij zijn berechting in hoger beroep, hoewel hij volgens zijn advocaat graag bij de inhoudelijke behandeling aanwezig zou zijn. "De overbrenging van de betrokkene naar een ander land kan de interne rechtsgang frustreren", liet Turkije weten. Het land stelde ook dat een verhoor via de telefoon of een videoverbinding niet mogelijk is.

B. staat samen met vijf verdachten, onder wie zijn 45-jarige broer Hasan B., in hoger beroep opnieuw terecht. De Turks-Duitse broers stonden volgens justitie aan de top van een criminele organisatie met zo'n veertig medewerkers. De verdachten zouden zeker negentig vrouwen met veel geweld hebben gedwongen tot prostitutie. In 2008 veroordeelde de rechtbank in Almelo het vijftal tot celstraffen variërend van ruim twee tot 7,5 jaar. Zowel de verdachten als het OM gingen in beroep.

B., die tijdens een onbegeleid verlof in september de benen nam, werd in februari in de Turkse badplaats Antalya aangehouden. De vrouwenhandelaar runde na zijn vlucht een discotheek in de bekende badplaats. De Turkse autoriteiten zijn niet van plan B. uit te leveren aan Nederland, omdat zij hem in eigen land willen berechten voor afpersing en witwaspraktijken.

De inhoudelijke behandeling begint op 1 oktober. De eis in hoger beroep wordt vermoedelijk op 19 november geformuleerd. Het hof doet vermoedelijk nog voor de jaarwisseling uitspraak.

Ferry Mingelen blundert in NOS-debat

Ferry Mingelen maakte dinsdagavond twee flinke blunders tijdens het grote NOS-debat. De presentator dacht even dat GroenLinks-lijsttrekker Femke Halsema een omgebouwde man was. Toen Mingelen ging peilen hoeveel zetels Halsema voor haar partij verwacht woensdag bij de Tweede Kamerverkiezingen zei de debatleider: "Meneer euh euh mevrouw Halsema."

Halsema was lichtelijk geschokt, maar lachte de flater van Mingelen snel weg: "Oh oh oh oh ha ha ha ha, dit trek ik me niet persoonlijk aan." De GroenLinks-leider zei vervolgens ongeveer 15 zetels voor haar partij te verwachten.

Belediging Balkenende
Een andere, nog grotere flater van Mingelen was tegen CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende. De premier waarschuwde tegen VVD-lijsttrekker Mark Rutte voor 'vaagheden' in het coalitieakkoord van een nieuw kabinet na de verkiezingen. Mingelen antwoordde daarop: "U spreekt uit ervaring over die vaagheden."

Het publiek in de zaal en ook andere deelnemers aan het debat konden de opmerking van de NOS-presentator slecht waarderen: "Zo!", zei Halsema geschokt. "Onnodig", zei Rutte direct. Mingelen probeerde, met een rood hoofd, zichzelf te excuseren: "Het was een onnodige opmerking. Dit is mijn fout."

Bezoek ook het Verkiezingen 2010-forum.

BenŪtez nieuwe trainer Internazionale

Het zat er eigenlijk wel aan te komen, maar nu is het ook officieel: Rafael Benítez wordt de nieuwe trainer van Internazionale. De 50-jarige Spanjaard vertrok vorige week bij Liverpool en is in Milaan de opvolger van José Mourinho die is vertrokken naar Real Madrid.

Sinds 2004 was Benítez coach bij Liverpool. Zijn contract bij de club uit de Premier League liep nog door tot medio 2014. Na een teleurstellend seizoen zonder prijzen besloot hij vorige week op te stappen.

Taliban executeren man in het openbaar

De Pakistaanse Taliban hebben in Noord-Waziristan, het tribale gebied langs de grens met Afghanistan, voor het oog van honderden stamleden een man geëxecuteerd. De man was door een islamitische rechtbank veroordeeld voor de moord op twee broers.

De man werd twee weken geleden minuten na de moord op de broers door de Taliban opgepakt in Miran Shah, de belangrijkste stad in Noord-Waziristan. Een rechtbank van de Taliban veroordeelde de man vervolgens ter dood. Na de uitspraak werd de man naar een voetbalveld gebracht. Honderden stamleden keken daarna toe hoe een broer van de twee vermoorde mannen de dader doodschoot.

De Taliban dwingen in zowel Pakistan als Afghanistan een strenge vorm van de islamitische wetgeving af. Zij voeren vaker executies uit om hun macht te tonen en om de lokale bevolking te waarschuwen dat ze zich aan de regels moeten houden.

Geen proef spitsmijden in Amsterdam

De proef met het spitsmijden rond Amsterdam gaat niet door. Wethouder van verkeer Eric Wiebes (VVD) heeft dinsdag laten weten dat het draagvlak voor de pilot verdwenen is.

Wiebes heeft minister Camiel Eulings (CDA) laten weten dat er 'geen landelijk perspectief' is voor het spitstarief en dat hij het daarom ook niet ziet zitten om hiervoor een proef uit te voeren in Amsterdam. Het plan voor de landelijke invoering van de kilometerheffing van Eurlings gaat voorlopig niet door. Wiebes wil eerst de plannen van het nieuwe kabinet afwachten.

Eerder had het gemeentebestuur van Amsterdam al onenigheid over het tarief dat automobilisten in de spits zouden moeten betalen. De gemeente wilde dat automobilisten vijftien cent per kilometer in de spits zouden betalen, de minister was voor een veel lager tarief. Die discussie kan nu ook de ijskast in.

Duits politicus haalt uit naar LŲw

In aanloop naar het WK voetbal heeft Joachim Löw kritiek uit onverwachte hoek gekregen. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière had de bondscoach van Duitsland Torsten Frings moeten selecteren.

"Het is onbegrijpelijk dat zo een verstandig man zo een onverstandige beslissing heeft genomen", liet de politicus aan televisiezender N24 weten. "Elke andere bondscoach had Frings meegenomen. Hij is een speler waar je er niet veel van hebt. Zulke spelers moet je altijd meenemen."

Frings speelde gedurende zijn carrière als voetballer al 79 interlands voor Duitsland, maar wordt al geruime tijd niet meer opgeroepen. Toch heeft De Maizière alle vertrouwen in de Duitse ploeg. "We kunnen de halve finale halen. Dan komen we waarschijnlijk Brazilië tegen. Zij worden denk ik 'gewoon' weer wereldkampioen en wij winnen de troostfinale."

Murray door op Queens

Andy Murray heeft zich voor de derde ronde van het tennistoernooi van Queens geplaatst. De titelverdediger was in de tweede ronde te sterk voor zijn Spaanse tegenstander, Ivan Navarro. De standen waren 7-6(8) en 6-2.

Murray kwam vandaag pas voor het eerst in actie, aangezien hij in de eerste ronde een bye had. In de eerste set van de partij wist Navarro nog goed partij te geven. Een tie-break moest uiteindelijk de beslising brengen. De Spanjaard maakte het zijn tegenstander moeilijk en kreet zelfs twee setpoints. Deze wist hij echter niet te benutten, waarna zijn Schotse opponent dat wel deed.

In de tweede set was Murray oppermachtig. Hij brak Navarro op love en kreeg bij een stand van 2-0 zelfs de mogelijkheid op een dubbele break voorsprong. De Spanjaard slaagde er in om deze weg te werken, maar op de daaropvolgende break kon hij niet meer anticiperen.

Doel Van Bronckhorst: 106 caps en wereldtitel

Giovanni van Bronckhorst staat voor een mijlpaal. De aanvoerder van het Nederlands elftal kan maandag tijdens het WK-duel met Denemarken zijn honderdste interland spelen.

Edwin van der Sar heeft 130 caps op zijn naam staan, terwijl Frank de Boer er 112 heeft. Van Bronckhorst sluit zijn loopbaan na het WK af en kan Philip Cocu (101 interlands) nog passeren.

Mocht Oranje de finale halen, dan kan de teller voor Van Bronckhorst op 106 interlands staan. "Dan sta ik voorlopig op de derde plaats. Al weet ik niet hoe lang dat duurt. Van der Vaart heeft nu al 78 interlands gevoetbald. En die kan nog wel een tijdje mee."

Als aanvoerder van Nederland hoopt Van Bronckhorst vurig op een afscheid met het winnen van de wereldtitel. "Iets winnen met Oranje is natuurlijk het allermooiste wat er is", zegt Van Bronckhorst tegen Sport 1. "Op 11 juli wil ik natuurlijk na 106 interlands die wereldbeker optillen."

KNMI: slecht weer niet van invloed op opkomst

Het wordt woensdag bewolkt en regenachtig weer, met kans op onweer in het oosten en zuidoosten van het land. Volgens het KNMI heeft dat geen invloed op de opkomst of verkiezingsuitslag. De geschiedenis leert dat de opkomst bij slecht weer soms hoog is, en bij mooi weer laag.

Bij de laatste Kamerverkiezingen op 22 november 2006 was het een redelijke herfstdag met enkele buien, maar ook met zon. De opkomst was met 80,7 procent hoog te noemen. Bij de verkiezingen daarvoor, op 22 januari 2003, was het een wisselvallige dag met veel buien en een opkomst van 79,9 procent. Bij de Kamerverkiezingen op 15 mei 2002 was het twintig graden, warm en zonnig en lag de opkomst op 79,1 procent.

Ook op eerdere verkiezingsdagen bleek het weer nauwelijks van invloed op de opkomst.

China blijft internet stevig in de greep houden

China beschouwt internet als een 'onvervangbaar' middel om de economie tot bloei te brengen. Het wil over vijf jaar 45 procent van de bevolking online hebben en zal daartoe investeringen in plattelandsgebieden doen om de digitale kloof met stedelijke gebieden te dichten. Maar het zal alles wat staatsondermijnend is of de nationale eenheid bedreigt blijven blokkeren. Dat staat in een witboek dat de regering dinsdag heeft gepubliceerd.

In 2009 waren 384 miljoen Chinezen ofwel 29 procent van de bevolking op internet aangesloten. De regering stelt dat internet van grote invloed zal blijven op het dagelijks werk, onderwijs en levensstijl. Het witboek wijst er op dat de Chinese wet de verspreiding verbiedt van zaken die de staatsmacht en de nationale eenheid ondermijnen, inbreuk maken op de nationale eer en landsbelangen of aanzetten tot haat en afscheiding, alsmede pornografie en terreur.

De regering legt de verantwoordelijkheid bij internetaanbieders om 'veiligheidsmanagementsystemen' op te zetten en met technische middelen de verspreiding van allerlei 'illegale informatie' te voorkomen. Iedereen die in China internet gebruikt, zal de Chinese wetten moeten eerbiedigen. "Binnen het Chinese grondgebied valt het internet onder de rechtsmacht van de Chinese soevereiniteit. De internetsoevereiniteit van China dient te worden gerespecteerd en beschermd", aldus het witboek.

Williams: "KERS verplichten of verbieden"

Frank Williams wil dat de Formule 1 kiest voor of het verplichten van Kinetic Energy Recovery System of het verbiedt. Een tussenoplossing ziet de Britse teameigenaar niet zitten.

Binnen de Formula One Teams' Association wordt al langere tijd gesproken over de terugkeer van het in 2009 geïntroduceerde systeem, maar tot concrete resultaten heeft dit nog niet geleid. Daarom verwacht McLaren-teambaas Martin Whitmarsh dat in 2011 het systeem weer gebruikt gaat worden door enkele teams.

"Ik ben een groot voorstander van het gebruik van KERS. De automobielindustrie is bezig met het terugbrengen van CO2-emissies, en alleen al daarom moet de Formule 1 het voortouw nemen. Maar dan moeten we het wel verplicht stellen. We gebruiken het allemaal, of we gebruiken het niet," zei Williams tegen Formule1.nl.

Voor 2009 ontwikkelde Williams een systeem op basis van een vliegwiel, terwijl andere teams accu's kozen. Williams zal mocht het systeem terugkeren met een alternatief komen. "Ons systeem werkt prima; het wordt momenteel gebruikt door Porsche in langeafstandsraces. Maar het is groter dan de elektrische systemen. Omdat we nu met grotere brandstoftanks rijden, past het niet meer op een Formule 1-auto. Onze huidige auto zou langer worden dan een Londense dubbeldekker!"

Adriano terug naar Serie A

Adriano speelt vanaf volgend seizoen weer in de Serie A en gaat voor AS Roma spelen. De aanvaller, die transfervrij overkomt van het Braziliaanse Flamengo, tekende vandaag een contract, dat hem voor drie jaar aan de club uit Rome zal verbinden.

In de periode tussen 2001 en 2009 verdiende Adriano zijn brood bij Internazionale. Persoonlijke problemen zorgde er namelijk voor dat zijn prestaties steeds minder werden. Om die reden keerde de Braziliaan in 2008 terug naar zijn geboorteland en ging op huurbasis voor Sao Paulo spelen.

Een jaar later tekende Adriano een contract bij Flamengo, de club waar hij in 2000 zijn voetballoopbaan begon. Vanaf het seizoen 2010/2011 is de aanvaller echter weer in de Serie A te zien.

Afellay rekent op veel support uit Marokko

Ibrahim Afellay rekent tijdens het WK niet alleen op steun vanuit Nederland, maar verwacht ook dat in Marokko zijn verrichtingen op de voet worden gevolgd. "Als het Nederlands elftal speelt zitten de cafés daar helemaal vol", zegt de geboren Utrechter van Marokkaanse afkomst. "Je wilt niet weten hoe het voetbal daar wordt beleefd."

Nu Marokko zich zelf niet heeft weten te plaatsen voor het WK, kan Oranje in het Noord-Afikaanse land deze zomer op veel aanhang rekenen. Naast Afellay zit er met Khalid Boulahrouz nog een speler met Marokkaanse roots in de selectie. "Er lopen daar ongetwijfeld weer veel mensen in een shirtje van het Nederlands elftal rond", voorspelt Afellay, die in 2007 een selectie voor het Nederlands elftal verkoos boven de lokroep uit Marokko.

Afellay hoopt met zijn prestaties als voetballer ook een positieve bijdrage te leveren aan het beeld dat mensen hebben van de Marokkaanse gemeenschap in Nederland. "Als je het mij vraagt, wordt er teveel de nadruk gelegd op het negatieve." Hij wijst daarbij ook op Mohammed Allach, de oud-prof die veel sociaal-maatschappelijke projecten heeft opgezet voor Marokkaanse jongeren. "Hij is iemand die goede dingen doet voor de maatschappij en zou daarvoor best wat meer credits mogen krijgen."

Marijnen: "Leegloop geen geldkwestie"

Eva de Goede, Marieke Dijkstra, Michelle van der Pols, Willemijn Willemse, Fleur Sabaroedin en Dianne Bos. De teller van stoppende of vertrekkende spelers staat bij de vrouwen van Kampong - de nummer vier van het afgelopen seizoen - inmiddels al op zes.

"Het is inderdaad best flink", zegt coach Derk Marijnen dinsdag in Spits over de leegloop bij zijn ploeg, waarmee hij dit seizoen zo goed presteerde. "Maar ze zijn allemaal om uiteenlopende redenen vertrokken. Het heeft in ieder geval niets met geld te maken."

International Michelle van der Pols was zondag voorlopig de laatste die Kampong verliet. Marijnen: "Ze belde zondag om te vertellen dat ze naar SCHC gaat. Ik vind het heel vervelend. Ja, natuurlijk heb ik geprobeerd haar op andere gedachten te brengen. Dat is niet gelukt."

Intussen is Marijnen druk bezig om vervangers te halen. Tot nu toe is Charlotte Bech (Den Bosch) de enige die al haar jawoord aan Kampong heeft gegeven. "Maar het gaat de goede kant op. We spelen volgend seizoen echt wel met zijn elven."

WK verzekerd voor 7,4 miljard euro

Aankomend WK voetbal in Zuid-Afrika is verzekerd voor ruim 7,4 miljard euro. Lloyd's of London, 's wereld grootste verzekeraar, heeft dit vandaag bekend gemaakt.

Volgens de verzekeraar zijn er veel verschillende partijen die een verzekering hebben afgesloten. Zo heeft wereldvoetbalbond FIFA een verzekering lopen, de nationale teams en de uitzendgerechtigen. De stadions en trainingscomplexen nemen met 3,8 miljard euro ook een groot deel van de verzekeringen in beslag.

Wat opvallend is aan de cijfers van Lloyd's is dat de verzekeringspolissen van individuele spelers missen. Vaak worden deze verzekerd voor als ze bij blessures en/of ziekte afwezig moeten zijn op het toernooi. Experts verklaren dat topspelers, die in de bloei van hun carrière zijn, vaak verzekerd zijn voor het absurde bedrag van 48 miljoen euro.

BraziliŽ tankt vertrouwen tegen Zimbabwe en Tanzania

Brazilië heeft vertrouwen getankt in aanloop naar het WK. Dat stelt bondscoach Carlos Dunga na de oefenserie.

Brazilië speelde ter voorbereiding op het WK tegen de nietige voetballanden Zimbabwe en Tanzania. Opmerkelijk genoeg was Dunga opvallend lovend over de twee landen. "We hebben twee goede wedstrijden gespeeld tegen teams die met een hoog tempo spelen. We zitten zeker op het juiste spoor", gaf de bondscoach van De Goddelijke Kanaries aan in de pers.

"Nu moeten we de puntjes op de i zetten naar aanleiding van het werk dat we in de afgelopen weken hebben verricht. Dan zijn we klaar voor de eerste wedstrijd van ons op het WK. We hebben zeer verschillende spelers in de groep, waarvan we kunnen profiteren", aldus Dunga.

Brazilië zit bij Ivoorkust, Portugal en Noord-Korea in Groep F.

'Sochi vanaf 2014 op de F1-kalender'

De Grand Prix van Rusland komt steeds dichterbij. Badplaats Sochi is in overleg gegaan om vanaf 2014 een Grand Prix te organiseren. Yuri Reilyan laat tegenover Russische media weten in serieus gesprek te zijn met Formule 1-opperhoofd Bernie Ecclestone. Reilyan is als afgevaardigde van Sochi verantwoordelijk voor de plaatselijke ontwikkeling en organisatie van grote evenementen.

"Ecclestone heeft het plan om hier in de herfst van 2014 te gaan rijden", verklaart Reilyan. Volgens de afgevaardigde kan de bouw van het circuit beginnen zodra het definitief is dat de race ook daadwerkelijk plaats gaat vinden. "We willen de garantie hebben dat er geracet wordt en het circuit in de toekomst niet verlaten wordt."

Sochi lijkt een logische keuze aangezien de Olympische Spelen van 2014 ook hier plaats zullen vinden, en daarvoor nog de nodige voorbereidingen getroffen moeten worden. ESPN bericht dat het circuit waarschijnlijk in de buurt van de olympische faciliteiten komt te liggen. Tevens weet men te melden dat de omstreden Herman Tilke gevraagd is een eerste ontwerp te maken voor de baan.

De constructie gaat volgende de geruchten een ruime tweehonderd miljoen euro kosten. Over het kostenplaatje wil Reilyan echter niet uitwijden: "Daar is het te vroeg voor. Er moet eerst nog het één en ander worden uitgewerkt, maar we richten daarvoor nog voor het eind van het jaar een speciaal organisatiecomité op."

Ecclestone loopt al lang met het idee voor een Grand Prix in Rusland. Volgens de grote baas is het samen met de Verenigde Staten een markt die nog flink kan groeien.

[E3] Maker Dead Or Alive komt met nieuwe game

Tomonobu Itagaki, voormalig hoofd van Tecmo's Team Ninja en bedenker van de Dead Or Alive en de 3D Ninja Gaiden serie heeft aangegeven een compleet nieuw spel te gaan tonen op de E3.

Itagaki is in 2008 vertrokken bij Tecmo en heeft daarna samen met anderen uit Team Ninja de Valhalla Game Studio opgericht. In een blogpost op de website van de gamestudio geeft Itagaki aan dat hij in het verleden vier games(series) heeft gemaakt; Dead Or Alive, Dead Or Alive Extreme, Ninja Gaiden: Dragon Sword en de 3D Ninja Gaiden serie. Nu is hij met zijn team begonnen aan een vijfde game die helemaal vanaf het nulpunt is bedacht en ontwikkeld. Itagaki zelf vindt dit toch een behoorlijke presentatie.

Enige informatie over de game (naam, console) is niet bekend dus we zullen echt de E3 moeten afwachten.

Itagaki
Itagaki keurt het goed!

Ook Toulalan verlaat de Franse training

Jeremy Toulalan heeft de dinsdagtraining van Frankrijk niet aangevangen vanwege vermoeidheidsverschijnselen. De zware inspanningen die de Fransen moeten leveren lijken hun tol te eisen, omdat maandag Eric Abidal vanwege soortgelijke klachten al stopte met de oefensessie van Les Bleus.

Toulalan zou volgens de Franse krant L'Équipe hebben laten weten dat hij zich voor de training van dinsdag niet in orde voelde. Daarom werd de middenvelder, die normaliter zijn brood bij Olympique Lyonnais verdient, gespaard.

Evenals Abidal keerde ook Toulalan terug naar het hotel. De spieren van het tweetal zouden vermoeid zijn en als er dan getraind zou worden, was het risico op blessures groot. Frankrijk zit in Groep A van het WK met Mexico, Uruguay en gastland Zuid-Afrika.

Mertesacker over Duitsers: "We kunnen niet wachten"

Duitsland kan niet wachten om van start te gaan op het aankomende WK. Dat zegt centrumverdediger Per Mertesacker.

Aanstaande zondag is het eindelijk zo ver voor de Duitsers, die het opnemen tegen Australië. Mertesacker kan niet wachten. "De volgende trainingen zullen doorslaggevend zijn om goed voorbereid voor de dag te komen tegen Australië", zegt de speler van Werder Bremen op de site van de FIFA.

"We zitten allemaal op het puntje van onze stoel en kunnen niet wachten om te spelen op het WK", aldus Mertesacker. "We concentreren ons nu op de eerste groepswedstrijd, omdat we weten dat er veel kan gebeuren in de groepsfase en dan vooral in het begin."

"We moeten zo snel mogelijk zoveel mogelijk punten bij elkaar sprokkelen. Het zou slecht zijn als we verliezen van Australië", zegt de reusachtige verdediger, die de Australiër Tim Cahill roemt. "Hij heeft veel ervaring en heeft zich ontwikkeld in Engeland. Hij is één van de meest gevaarlijke speler van Australië. We moeten hem kort dekken."

[Upd] NOS-lijsttrekkersdebatten

De NOS organiseert aan de vooravond van de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag 9 juni aanstaande de twee laatste lijsttrekkersdebatten. Aan het eerste debat zullen de lijsttrekkers van de kleine partijen meedoen. SGP-leider Kees van der Staaij zal met Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) en Rita Verdonk (Trots op Nederland) in debat gaan.

In het tweede grote debat zullen de lijsttrekkers Jan Peter Balkenende (CDA), Job Cohen (PvdA), Mark Rutte (VVD), Alexander Pechtold (D66), Femke Halsema (GroenLinks), Geert Wilders (PVV), André Rouvoet (ChristenUnie) en Emile Roemer (SP) de strijd met elkaar aan gaan.

De debatten zullen live te zien zijn op Nederland 1. Het eerste debat zal plaatsvinden van 19:00 tot 20:00 uur. In deze uitzending wordt ook teruggekeken op de afgelopen campagneperiode van deze verkiezingen. De presentatie van dit eerste deel zal in handen zijn van Joost Karhof en Ron Fresen.

Na het achtuurjournaal zal van 20:30 tot 22:10 uur het tweede grote debat worden uitgezonden, hierbij zullen Ferry Mingelen en Dominique van der Heyde de presentatie verzorgen.

Update 19:00 uur
Het eerste deel van de uitzending is begonnen.

Update 20:30 uur
Het tweede grote NOS-debat is begonnen.

Bekijk hier de hele uitzendingen terug:
NOS-debat drie kleine partijen | NOS-debat acht grote partijen

Alle Tweede Kamerverkiezingen 2010-lijsttrekkersdebatten:
Premiersdebat | Carré-debat | EénVandaag-debat | NOS-debatten

Bezoek ook het Verkiezingen 2010-forum.


Peiling: gat VVD-PvdA naar 4 zetels

Volgens de jongste peiling van Maurice de Hond is het gat tussen de VVD en de PvdA nog maar 4 zetels. Precies een week geleden was het verschil bij De Hond nog 9 zetels. De VVD verloor in vergelijking met de vorige peiling 2 zetels. Ook het CDA verloor een zetel.

Winnaars zijn SP (13 zetels), GroenLinks (11 zetels) en D66 (11 zetels), alledrie de partijen wonnen een zetel. Woensdag volgt een echte peiling, dan zijn er namelijk Tweede Kamerverkiezingen.


Peiling Maurice de Hond 8 juni 2010

Leden Poolse regering vliegen apart naar Brussel

De Poolse premier Donald Tusk, vicepremier Waldemar Pawlak en enkele ministers vliegen woensdag in verschillende vliegtuigen voor besprekingen naar Brussel. De bewindslieden maken gebruik van twee regeringsvliegtuigen en verschillende lijntoestellen.

Regeringswoordvoerder Pawel Gras verklaarde dat de leiding van het land heeft geleerd van de vliegramp van 10 april bij het Russische Smolensk. Bij het ongeluk verloor Polen in een klap president Lech Kaczynski en een groot deel van zijn politieke en militaire elite.

'Dienstauto Verhagen reed te hard'

Een dienstauto met demissionair minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) op de achterbank reed eind mei 150 kilometer per uur waar 90 was toegestaan. Dat meldt BNR dinsdag. Een medeweggebruiker spotte de Citroën C6 en maakte een filmpje, dat inmiddels op internet staat.

Verhagen kwam van een debat op de Radbout Universiteit Nijmegen en was op weg naar Den Haag. Via Twitter liet hij weten dat het verkeer vaststond. Waarschijnlijk besloot zijn chauffeur daarom om het gaspedaal wat dieper in te drukken.

Tegenover BNR heeft Verhagen laten weten dat hij de verantwoordelijkheid op zich neemt als blijkt dat de chauffeur te hard reed. "Dat was niet correct en mag niet gebeuren."

Davydenko zegeviert bij rentree

Nikolay Davydenko heeft zijn eerste wedstrijd bij zijn rentree op de tennisbaan gewonnen. De Rus bereikte de tweede ronde van het ATP-toernooi in Halle door de Duitser Simon Greul met 7-6 en 6-0 te verslaan.

Sinds maart van dit jaar stond de Rus aan de kant met een polsblessure. Davydenko liep de kwetsuur op bij het ABN Amro-toernooi in Rotterdam, maar de breuk kwam een maand later pas aan het licht.

Linkdump Dinsdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met dit keer:      

  • Kende jij hem al? De Africaman! Met dank aan jim-E 
  • Strijken voor gevorderden.. Met dank aan D.Richard 
  • We hebben ook nog een paar coole dancemoves! Met dank aan tactic_to 
  • Heb jij het ook helemaal gehad met die standaard tentjes? Neem een van deze design tenten! Met dank aan lilaliss 

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Doe dan eens snel submitten!

USADA straft Greene en Gipson

Het Amerikaanse antidopingbureau USADA heeft twee (indertijd) in Nederland actieve basketballers bestraft wegens poging tot het manipuleren van controles.

Orien Greene, inmiddels teruggekeerd naar zijn vaderland, kreeg een schorsing van twee jaar. Teddy Gipson is voor zes maanden uitgesloten. Dat heeft de Nederlandse Dopingautoriteit, die de overtredingen constateerde, vandaag bekend gemaakt.

Beide Amerikanen stonden vorig jaar onder contract bij EclipseJet-MyGuide Amsterdam. Greene leverde, toen hij bezoek kreeg van een controleur, urine van een ander in. De Dopingautoriteit toonde dat aan door onder meer een DNA-analyse. Doordat de basketballer wegens een ander vergrijp tegen het dopingreglement al was ontslagen en teruggekeerd naar de Verenigde Staten werd USADA gevraagd de zaak verder af te handelen.

Daarbij bleek ook de betrokkenheid van Gipson, die afgelopen seizoen in Frankrijk speelde. Omdat hij bekende en meewerkte aan het onderzoek kreeg hij een relatief lage straf. Deze is ingegaan op 5 juni 2010. Greene is met ingang van 12 maart 2009 geschorst. De Nederlandse basketbalbond (NBB) moet nog beslissen of deze affaire ook nog gevolgen heeft voor hun Amsterdamse werkgever.

Drie arrestaties na vondst hasj in boot

Drie mannen zijn dinsdag aangehouden in verband met de vondst van 3200 kilo hasj aan boord van een zeiljacht. Het schip werd op 19 mei onbemand aangetroffen voor de Noordzeekust bij Schoorl. Dat meldt het Openbaar Ministerie dinsdag.

De arrestanten zijn een 41-jarige man uit Ede, een 26-jarige man uit Putten en een 56-jarige man uit Beverwijk. Ze zouden op de boot zijn geweest waar de drugs werd gevonden.

Enkele dagen voor de vondst werd iets ten noorden van Terschelling een zeiljacht met zo'n drieduizend kilo hasj aangetroffen. Drie mannen en een vrouw die aan boord van dat schip waren, werden ingerekend.

Hushovd maakt rentree in Zwitserland

Thor Hushovd zal zaterdag in de Ronde van Zwitserland zijn rentree maken in het wielerpeloton. De Noor van Cervélo brak eerder zijn sleutelbeen tijdens een trainingsrit en probeert nu fit te raken voor de Tour de France.

"Het genezingsproces verliep uitstekend," aldus Hushovd op de website van Cervélo. "Ik sta te popelen om weer te fietsen. De Ronde van Zwitserland is een mooie wedstrijd, een ideale test voor de Tour de France"

Ook de manager van zijn ploeg, Joop Alberda, is blij met de terugkeer van de renner die vorig jaar de groene trui won in de Tour. "We zijn erg blij met de terugkeer van Thor. De gezondheid van de sporter gaat altijd voor, we wilden geen enkel risico nemen. Alles is nu in orde, onze medische staf heeft hem groen licht gegeven."

LibiŽ zet UNHCR het land uit

Libië heeft de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zonder opgaaf van redenen gelast haar werkzaamheden te staken en het land te verlaten. Dat heeft woordvoerster Melissa Fleming dinsdag in Genève meegedeeld. Libische functionarissen reageerden nog niet op verzoeken om commentaar.

De UNHCR is sinds 1991 actief in Libië en draagt zorg voor duizenden vluchtelingen en asielzoekers in het Noord-Afrikaanse land. Zij worden door de UNHCR gescreend omdat Libië zelf geen procedure kent om asielzoekers of vluchtelingen te registreren. Het gaat veelal om Afrikanen die via Libië naar Italië of Malta hopen over te steken.

De UNHCR probeert uitleg te krijgen van de Libische autoriteiten en hoopt dat het besluit slechts tijdelijk is. "De UNHCR ís het asielsysteem in Libië en dit laat een enorm vacuüm achter voor de duizenden vluchtelingen en asielzoekers die zich daar al bevinden en uiteraard ook degenen die gestaag per boot aankomen", zei Fleming.

Emirates bestelt 32 Airbus-superjumbo's

Luchtvaartmaatschappij Emirates uit Dubai heeft bij Airbus nog eens 32 A380 superjumbojets besteld. Airbus-topman Tom Enders maakte het nieuws dinsdag op de luchtvaartshow van Berlijn bekend. Hij sprak van een 'blijk van vertrouwen in de A380 en in Airbus'.

Emirates had al 58 A380's in bestelling. Het eerste exemplaar werd in juli 2008 afgeleverd en de maatschappij heeft er nu tien in bedrijf. Bestuursvoorzitter Sheikh Ahmed bin Saeed Al Maktoum zei dat de onderneming een internationaal toonaangevend vervoersbedrijf wil worden en Dubai verder wil uitbouwen tot een centrale draaischijf in het luchtvervoer.

Airbus heeft nu 234 vaste orders in portefeuille voor het reuzenvliegtuig, waarvan tot nog toe dertig stuks zijn afgeleverd. De fabrikant had bij de productie aanloopproblemen, maar Airbus hoopt in 2015 het break-even point te bereiken.

Volleybalvrouwen onderuit tegen Cuba

De vrouwen van de Nederlandse volleybalploeg zijn het oefentoernooi in het Zwitserse Montreux begonnen met een 3-1 nederlaag tegen Cuba (25-18, 25-22, 17-25, 25-23).

Bondscoach Avital Selinger koos voor een basisploeg met spelverdeelster Laura Dijkema, de middenaanvalsters Robin de Kruijff en Quinta Steenbergen, de buitenaanvalsters Manon Flier, Anne Buijs en Debby Stam en libero Janneke van Tienen. Manon Flier was de topscorer van Oranje met 22 punten.

Morgen speelt Nederland in Montreux tegen China.

Interview met Marianne Thieme

Marianne Louise Thieme werd geboren in 1972 in Ede. Door haar interesse in de ‘rechten van dieren’ besloot ze Nederlands recht aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam te gaan studeren. Na haar studie werd ze beleidsmedewerker bij de stichting Bont voor Dieren en daarna directeur van Stichting Wakker Dier. In de tussentijd besloot ze de politiek in te gaan en richtte in 2002 samen met andere dierenbeschermers de Partij voor de Dieren (PvdD) op.

De PvdD, met Thieme als lijsttrekker, deed voor het eerst mee aan de landelijke verkiezingen in 2003 maar behaalde toen net geen Kamerzetel. In 2006 lukte het de partij wel om twee zetels te veroveren. Het is nu tijd om de PvdD een stap verder te brengen en FOK! kreeg de gelegenheid om Marianne Thieme een aantal vragen te stellen.

Geen fusie Quick Step en Omega Pharma-Lotto

Korte tijd geleden maakte Quick Step-manager Patrick Lefevere een openlijke flirt met Omega Pharma-Lotto, om samen één groot Belgische wielerploeg op te zetten. Marc Sergeant, manager van de Lotto formatie, ziet er echter geen brood in.

"Ik snap het concept zeker," aldus de reactie van Sergeant in de Gazet van Antwerpen. "Maar juist de strijd tussen de twee teams in België is leuk. De fans komen naar de wedstrijden voor de rivaliteit tussen Omega Pharma en Quick Step. Als we dat weghalen, verliezen we fans. Bovendien krijg je een probleem in wedstrijden als de Ronde van Vlaanderen. Wie is de kopman: Tom Boonen of Philippe Gilbert?"

Desondanks ziet zelfs Sergeant de voordelen in van een eventuele fusie. "Het is hier niet gemakkelijk om de sponsors te vinden voor twee grote ploegen. Als Quick Step na 2011 stopt met sponsoren, zou het team weleens kunnen stoppen. In het verleden hebben we gedacht aan een fusie met Quick Step, zeker als de sponsor zou stoppen."

Haase al klaar in Lugano

Robin Haase is er niet in geslaagd om de tweede ronde van het challengertoernooi in Lugano te bereiken. De Nederlander, die vorige week het toernooi in Fürth won, moest zijn meerdere in de Italiaan, Potitio Starace, erkennen. De setstanden waren 6-4 en 6-4.

Haase kende een stroeve start van de partij, waardoor Starace al snel een break voor stond. De Nederlander ging daarna wel beter spelen, maar kon zijn fout niet meer rechtzetten. Op 4-3 kreeg hij nog wel een breakpoint, maar deze werd door de Italiaan weggewerkt.

Aan het begin van het tweede bedrijf kreeg Starace opnieuw een break. Ditmaal wist Haase deze wel weg te werken. In het vervolg kreeg hij zelf ook een aantal breakkansen, maar deze werden niet verzilverd. De Italiaan wist hiervan te profiteren en brak zijn tegenstander in de zevende game. Daarna was het gedaan en serveerde hij de partij uit.

Robben sluit naar verwachting dit weekeinde weer aan

Het herstel van Arjen Robben verloopt voorspoedig. OnsOranje meldt dat de buitenspeler dit weekeinde weer aansluit bij de groep.

Vanavond vond een overleg tussen de medische staf van Oranje, Robben en diens fysiotherapeut Dick van Toorn plaats. Daaruit bleek dat het herstel van de rechtsbuiten voorspoedig verloopt.

Robben raakte zaterdag in het uitzwaaiduel met Hongarije (6-1 winst) aan zijn hamstring geblesseerd. Nader onderzoek wees uit dat er een scheurtje in de hamstring zat. Vervolgens besloot Robben te herstellen bij Van Toorn in Rotterdam. De verwachting is dat Robben door de revalidatietechnieken van de fysiotherapeut komend weekeinde in Johannesburg kan aansluiten bij de selectie.

Kroaten verdacht van voetbalfraude

De Kroatische politie heeft meer dan twintig mensen aangehouden die worden verdacht van omkoping en het manipuleren van voetbalwedstrijden. De actie, operatie Offside genoemd, is het gevolg van een uitgebreid onderzoek naar de handel en wandel van de gokmaffia.

De wegens corruptie opgepakte personen zijn afkomstig uit het hele land. Vorig jaar november maakten de autoriteiten in Duitsland, Groot-Brittannië, Oostenrijk en Zwitserland een eind aan de praktijken van een internationale bende, die duels, vooral in de lagere divisies, probeerde te beïnvloeden. De UEFA noemde dat indertijd het grootste corruptieschandaal in het Europees voetbal.

Het onderzoek naar de voetbalfraude richtte zich onder meer op de competities in Duitsland, Turkije en België, maar ook op die in Kroatië, Hongarije en Slovenië. Volgens Kroatische officials ging het indertijd maar om één verdachte wedstrijd.

Voorbeschouwing: Poule F

Poule F

Poule F bestaat uit Italië, Paraguay, Nieuw-Zeeland en Slowakije

Italie

Bondscoach: Marcello Lippi
Captain: Fabio Cannavaro
Sterspeler: Gianluigi Buffon
Aantal WK deelnames: 16
Beste resultaat op een WK: Winnaar (1934, 1938, 1982, 2006)
FIFA ranking: 5e

Italië is de regerend wereldkampioen en groepshoofd in poule D. Met vrijwel dezelfde kern belangrijke spelers en dezelfde hoofdcoach hopen zij ook in Afrika hoge ogen te gooien. De Italianen hebben veel routine en zijn traditioneel een stug team, dus de verwachting is dat het team ver kan komen. Vooral de backposities lijken zwak bezet, dus vooral teams die snel over de vleugels kunnen spelen kunnen het de Italianen moeilijk maken. Het middenveld en de aanval zijn daarentegen ijzersterk met veel scorend vermogen.

Italië rolde eenvoudig door de poulefase heen met zeven overwinningen en drie gelijke spelen. Bulgarije en Ierland waren nog de zwaarste tegenstanders, en dat zegt eigenlijk wel voldoende. Echter, zoals we van Italië gewend zijn werd er meestal moeizaam gewonnen ondanks de aanwezigheid van veelscorende spelers als Di Natale en Gilardino.

Resultaten:

Thuis Uit Uitslag
Cyprus Italië 1-2
Italië Georgië 2-0
Bulgarije Italië 0-0
Italië Montenegro 2-1
Montenegro Italië 0-2
Italië Ierland 1-1
Georgië Italië 0-2
Italië Bulgarije 2-0
Ierland Italië 2-2
Italië Cyprus 3-2

Paraguay

Bondscoach: Gerardo Martino
Captain: Denis Caniza
Sterspeler: Roque Santa Cruz
Aantal WK deelnames: 7
Beste resultaat op een WK: Tweede ronde
FIFA ranking: 23

Het Paraguayaanse elftal is in een soort overgangsfase vanwege het stoppen van sleutelspelers als Carlos Gamarra, Celso Ayala en keeper José Chilavert. Het jeugdelftal van Paraguay behoort echter al jaren tot de wereldtop en inmiddels zijn veel spelers van die jeugdelftallen aan het doorbreken in het nationale elftal. Verder speelt Lucas Barrios tegenwoordig voor Paraguay. Kort voor het WK kreeg deze Argentijn, die bij Borussia Dortmund speelt en veelvuldig scoort, een paspoort. Salvadar Cabañas werd onlangs neergeschoten bij een roofoverval en zal waarschijnlijk ontbreken.

In de traditioneel sterke Zuid-Amerikaanse kwalificatiepoule met landen als Argentinië, Brazilië, Chili en Uruguay eindigde Paraguay als derde, nog boven Argentinië dat een plaats lager eindigde. Paraguay liet zien dat ze kunnen stunten met overwinningen op zowel Argentinië als Brazilië, maar ook dat ze wisselvallig zijn met nederlagen tegen laagvliegers.

Resultaten:

Thuis Uit Uitslag
Peru Paraguay 0-0
Paraguay Uruguay 1-0
Paraguay Ecuador 5-1
Chili Paraguay 0-3
Paraguay Brazilië 2-0
Bolivia Paraguay 4-2
Argentinië Paraguay 1-1
Paraguay Venezuela 2-0
Colombia Paraguay 0-1
Paraguay Peru 1-0
Uruguay Paraguay 2-0
Ecuador Paraguay 1-1
Paraguay Chili 0-2
Brazilië Paraguay 2-1
Paraguay Bolivia 1-0
Paraguay Argentinië 1-0
Venezuela Paraguay 1-2
Colombia Paraguay 2-0

Nieuw-Zeeland

Bondscoach: Ricki Herbert
Captain: Ryan Nelsen
Sterspeler: Ryan Nelsen
Aantal WK deelnames: 1
Beste resultaat op een WK: Eerste ronde
FIFA ranking: 79

Nieuw-Zeeland is de ploeg die gedoemd is laatste te worden in deze poule. In de belachelijk eenvoudige kwalificatiepoule, zonder de naar de Aziatische zone overgestapte Australianen die meer tegenstand zochten, werden zij eerste door vijf overwinningen en één verliespartij. In de playoffwedstrijden tegen Bahrein, de nummer vijf van de Aziatische zone, werd over twee wedstrijden gewonnen waardoor Nieuw-Zeeland zich voor de tweede maal in de historie plaatste voor het WK.

Sterspeler van het team is de bij de Blackburn Rovers in de Premier League spelende aanvoerder Ryan Nelsen. Ook ex-eredivisiespeler Ivan Vicelic speelt in het elftal. Hij heeft de meeste interlands gespeeld van het elftal en kwam in het verleden uit voor Roda JC en RKC Waalwijk. Het overgrote deel van de spelers speelt echter in de relatief zwakke Australische competitie waardoor het onwaarschijnlijk is dat zij ook maar een doelpunt zullen maken in de groepsfase van het WK.

Resultaten:

Thuis Uit Uitslag
Fiji Nieuw-Zeeland 0-2
Vanuatu Nieuw-Zeeland 0-2
Nieuw-Zeeland Vanuatu 4-1
Nieuw-Caledonië Nieuw-Zeeland 1-3
Nieuw-Zeeland Nieuw-Caledonië 3-0
Fiji Nieuw-Zeeland 2-0
Bahrein Nieuw-Zeeland 0-0
Nieuw-Zeeland Bahrein 1-0

Slowakije

Bondscoach: Vladimir Weiss
Captain: Marek Hamsik
Sterspeler: Marek Hamsik
Aantal WK deelnames: 0 (8x als Tsjechoslowakije)
Beste resultaat op een WK: Nvt
FIFA ranking: 33

Slowakije debuteert dit jaar op een WK, maar gaf als Tsjechoslowakije al acht keer acte de présence. Het team bestaat uit spelers van Europese subtoppers en topclubs in mindere competities met als uitblinkers Marek Hamsik van Napoli en Martin Skrtel die voor Liverpool uitkomt. De verwachting is dat deze selectie met het stugge Paraguay moet gaan duelleren voor de tweede plaats in de poule.

In een lastige kwalificatiepoule met rivaal Tsjechië, Slovenië, Polen, Noord-Ierland en San Marino werden de Slowaken eerste terwijl rivaal Tsjechië werd uitgeschakeld. Van de tien wedstrijden werden er zeven gewonnen en één gelijkgespeeld.

Resultaten:

Thuis Uit Uitslag
Slowakije Noord-Ierland 2-1
Slovenië Slowakije 2-1
San Marino Slowakije 1-3
Slowakije Polen 2-1
Tsjechië Slowakije 1-2
Slowakije San Marino 7-0
Slowakije Tsjechië 2-2
Noord-Ierland Slowakije 0-2
Slowakije Slovenië 0-2
Polen Slowakije 0-1

Portugal in tweede bedrijf voorbij Mozambique

Portugal heeft vandaag een oefeninterland tegen Mozambique met 3-0 gewonnen, maar daar zag het in de eerste helft niet naar uit. De Portugezen maakten alle doelpunten pas in de tweede helft. Daarnaast beleefde Pepe zijn rentree na een half jaar blessureleed.

In de eerste helft was Portugal de betere partij, maar de kansen waren verrassend genoeg voor Mozambique. De doelman van de Portugezen, Eduardo, hield zijn ploeg op de been met een aantal prachtige reddingen. The Mambas legden in elk geval mooi voetbal op de mat en hadden voor de thee op voorsprong moeten staan. Domingues schoot echter op de paal.

Na de pauze leek Portugal beter bij de les te zijn en kwam goed uit de startblokken. Na zeven minuten schoot Danny raak. In navolging van deze treffer brak het verzet van Mozambique, waardoor de Portugezen verder uit kuonden lopen middels twee goals van Hugo Almeida. Toch was het geen overtuigende overwinning, waardoor bondscoach Carlos Queiroz niet geheel tevreden was.

Celstraf voor ontucht met jonge werkneemsters

Een man moet twee maanden de cel in omdat hij tussen 2006 en 2009 seksuele handelingen met een minderjarige werkneemster heeft verricht. Ook probeerde de man andere jonge meisjes te verleiden. De rechtbank Zwolle-Lelystad legde hem dinsdag daarnaast de maximale taakstraf van 240 uur op. Ook moet hij zich laten behandelen en twee slachtoffers een schadevergoeding betalen. Het OM had een jaar cel geëist.

De man werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Als hij de komende drie jaar weer de fout ingaat, moet hij die ook uitzitten. Het risico van herhaling wordt echter 'buitengewoon laag' ingeschat.

De man misbruikte een minderjarige ondergeschikte en probeerde drie minderjarige meisjes te verleiden tot ontuchtige handelingen door hen geld aan te bieden. Ook stuurde hij een van de meisjes een afbeelding van zijn geslachtsdeel. Het wordt de man aangerekend dat hij de jonge meisjes gedurende een lange periode lastigviel in plaatsen als Raalte, Lichtenvoorde, Assen, Rijssen, Emmen en Spier. Zij zijn hiervan zeer uit hun evenwicht geraakt, aldus de rechtbank.

KroatiŽ en ServiŽ sluiten militaire overeenkomst

De ministers van defensie van Kroatië en Servië, gezworen vijanden tijdens de Balkanoorlog in de jaren negentig, hebben dinsdag een militaire samenwerkingsovereenkomst getekend. Het verdrag voorziet in samenwerking op het gebied van onderwijs en de uitwisseling van personeel en militaire kennis.

De Kroatische minister van defensie, Branko Vukelic, is erg blij met de overeenkomst en noemde het 'een stap vooruit' richting stabiliteit in de hele regio.

Servië steunde de Servische minderheid in Kroatië in haar rebellie tegen de Kroatische onafhankelijkheid van het toenmalige Joegoslavië. Dit was het begin van een vier jaar durende oorlog. Sommige spanningen uit dit oorlogsverleden spelen nog steeds in de regio.

"Freire stopt in 2011 definitief"

Oscár Freire stopt in 2011 met zijn wielrennen. Dit heeft zijn broer en zaakwaarnemer, Antonio Freire, vandaag laten weten. Een week geleden verlengde de Spanjaard zijn contract met Rabobank met één seizoen.

"Of ik na 2011 nog eens de mentale kracht kan opbrengen voor nog een jaar, betwijfel ik," liet Freire na het verlengen van zijn overeenkomst met Rabobank weten. Zijn broer schepte tegenover de Europa Press echter meer duidelijkheid. "Oscar gaat met pensioen in 2011. Hij kan het niet meer opbrengen om zoveel te trainen, reizen en weg te zijn van zijn gezin."

"Eigenlijk was dit het laatste jaar, maar door zijn zege in Milaan-Sanremo zal 2011 pas het jaar van zijn pensionering worden", vervolgde Antonio zijn relaas. "Het team wilde hem graag nog twee jaar behouden, maar het probleem is zijn mentale kracht. Het wordt tijd om de fiets op te bergen."

Senderos verkast naar Fulham

Philippe Senderos zet zijn carrière voort bij Fulham. De 25-jarige verdediger is afkomstig van Arsenal en tekende vandaag een contract voor de duur van drie seizoenen.

Senderos stond in de afgelopen zeven jaar bij The Gunners onder contract en werd in die periode verhuurd aan AC Milan en Everton. Daarnaast kwam de defensieve speler ook nog 39 keer uit voor de nationale ploeg van Zwitserland en maakte in die periode vijf doelpunten.

Albers in beeld bij HRT als testrijder

Christijan Albers lijkt in beeld te zijn voor een terugkeer in de Formule 1. Teambaas van Hispania Racing Colin Kolles heeft de Nederlander gevraagd of hij wil testen voor het Spaanse team. Wel moet Albers hiervoor geld meenemen.

"Misschien lukt het met behulp van mijn trouwe sponsors," zei Albers die Kolles nog uit zijn jaren uit de Formule 1 kent. De Duitser was destijds teambaas bij Spyker en ontsloeg de Nederlander omdat hij niet meer aan zijn verplichtingen kon voldoen aan het team. Toch is Kolles in Albers blijven geloven, want vorig jaar mocht de coureur in het DTM voor Kolles rijden. Ook debuteerde de Nederlander in 2009 in de 24 uur van Le Mans.

"Vorig jaar was er ook een mogelijkheid, maar toen was er geen kans om ook te kunnen rijden. Dat had geen zin," zei Albers tegen het Algemeen Dagblad. De mogelijkheid van nu wordt geboden door HRT dat dringend op zoek is naar een ervaren rijder om de bolides van Bruno Senna en Karun Chandhok te verbeteren. Na Christian Klien en Sakon Yamamoto wil Albers de derde rijder worden die hier aan meewerkt. De reglementen bieden hem hiertoe een kans.

"Colin weet hoe sterk ik daarin ben. Ik ben technisch goed onderlegd. Bij alle teams waarvoor ik heb gereden, hebben we steeds progressie geboekt," zei Albers die al druk bezig is om het geld er voor te zoeken. "Ik blijf het proberen, misschien lukt het met behulp van mijn trouwe sponsors. Ik heb eigenlijk een partner nodig die net dat laatste zetje kan geven. Maar voor ik zoiets doe wil ik supergoed voorbereid zijn."

WK-gadget: 'Africaman groot succes'

Vergeet Beesies, Handjes en andere WK-prullaria: de WK-gadget van 2010 is de AfricaMan.

Gisteren werd de AfricaMan uitgeroepen tot meest foute gadget en sindsdien is het niet aan te slepen, aldus de producent/leverancier. Je stapt in een pak en het is net of je op de rug zit van een neger. Overigens is het principe niet nieuw. André van Duin deed zulke acts al in de jaren 80 en ook Plien en Bianca hadden een act waar ze op de rug zaten van een neger. De makers van AfricaMan zeggen overigens dat dit ludiek is bedoeld en niet racistisch.

Nigeria gaat Messi niet 'continu schaduwen'

De Zweedse oefenmeester Lars Lagerbäck is nog niet zo lang trainer van het Nigeriaans elftal, maar hij gaat met vertrouwen het eerste WK-duel tegen Argentinië tegemoet.

"Ik ben er al uit welke spelers aan de aftrap zullen staan, als er tenminste geen blessures of iets dergelijks optreden", laat de Zweedse oefenmeester vanuit het Nigeriaanse trainingskamp in Zuid-Afrika weten, aldus Voetbal International. "In het laatste oefenduel met Noord-Korea van zondag (3-1 winst) zag ik veel verbetering en ik verwacht dat mijn spelers tijdens het toernooi nog meer gaan groeien."

De Nigerianen openen tegen het Argentinië van Lionel Messi. Lagerbäck is niet van plan de Barcelona-aanvaller een speciale behandeling te geven. "We spelen tegen Argentinië, niet tegen Messi. Ik ga geen speler opofferen om hem continu te schaduwen."

De Nigerianen kenden geen ideale voorbereiding. Lagerbäck kwam er laat bij, wedstrijden werden afgelast en tot overmaat van ramp viel sterspeler Jon Obi Mikel uit.

'Joran legde valse verklaring af'

De advocaat van Joran van der Sloot, Bert de Rooij, heeft twijfels over de bekentenis die zijn cliënt gisteren heeft afgelegd. De raadsheer beroept zich op een telefoongesprek dat Van der Sloot gisteren met zijn moeder had, kort voor hij bekende Stephany Flores om te hebben gebracht. Daarin zou hij hebben gezegd zwaar onder druk te worden gezet door de ondervragers. Overigens is De Rooij officieel nog niet op de hoogte gesteld van een eventuele bekentenis. 

De Rooij vertegenwoordigt Joran niet officieel in Peru, maar houdt zich op de achtergrond wel met de zaak bezig. "Ik heb de ambassade in de fax ook gevraagd uit te zoeken of Joran inmiddels een Peruaanse advocaat heeft en of die bij de verhoren aanwezig is geweest. En ik wil dat ze nagaan of het bericht van Joran klopt dat hij is gedwongen een verklaring te tekenen waarin hij akkoord gaat met de hulp van een raadsman die is aangewezen door de overheid. Dat is niet per se slecht, maar er bereiken me ook berichten dat je in Peru beter iemand anders kan inschakelen."

De advocaat zoekt ook zelf actief naar een Peruviaanse collega die de verdediging van Joran van der Sloot op zich kan nemen. Daarbij adviseert De Rooij ook Jorans moeder. "Het gaat moeilijk voor haar worden om een advocaat te betalen. Ze is aan het kijken of ze geld kan lenen of fondsen kan werven".

'Joran betrokken bij vermissingszaak Colombia'

Joran van der Sloot wordt inmiddels in verband gebracht met een andere vermissingszaak, zo meldt de Peruviaanse krant El Comercio. Het gaat om twee meisjes die een maand geleden vermist raakten tijdens hun verblijf in Bogóta. Van der Sloot verbleef in dezelfde periode in de Colombiaanse hoofdstad.  

De meisjes bezochten dezelfde casino's als Joran, die tussen 6 en 14 mei in Bogóta verbleef. Van der Sloot is vastgelegd op beveiligingscamera's van verschillende casino's. 

Scholieren: Piratenpartij 8 zetels, PVV grootste

Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) heeft dinsdag om 18:00 uur de uitslag van de Scholierenverkiezingen 2010 bekendgemaakt. Verspreid over 386 scholen brachten 91.263 van de 177.723 aangemelde middelbare scholieren maandag en dinsdag virtueel hun stem uit voor de Tweede Kamer. Dat is een opkomst van 51 procent.

Vooral opvallend is de slechte positie van het CDA: als het aan de scholieren ligt, zouden de christendemocraten met slechts 6 zetels in de Tweede Kamer terechtkomen. Nu heeft het CDA 41 zetels in de Tweede Kamer. Het is dan ook te hopen voor CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende dat zijn achterban niet overlijdt voordat de stemlokalen woensdag open gaan.

De PVV van Geert Wilders zou de grootste worden met 30 zetels. Ook GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren doen het relatief goed onder de stemmende jongeren.

Bij de nieuwkomers is vooral de Piratenpartij met 8 zetels de grote verrassende winnaar. Lijst 17, nota bene een jongerenpartij, kreeg geen zetels van de scholieren.

Alhoewel scholieren anders stemmen dan de gemiddelde Nederlander, ziet het IPP ook raakvlakken met de echte verkiezingen. IPP-deskundige Eddy Habben Jansen: "Je ziet dat partijen die winnen bij de Scholierenverkiezingen, die winnen ook bij echte verkiezingen en als ze verliezen bij de scholieren, verliezen ze ook bij echte verkiezingen."


(Bron: RTL Nieuws)

Van Marwijk tevreden over voorbereiding Oranje

Bert van Marwijk, de bondscoach van het Nederlands elftal, heeft gezegd dat hij tot nu toe tevreden is over de wijze waarop Oranje zich voorbereidt op het WK.

"We hebben geprobeerd alles zo optimaal te regelen. Volgens mij is dat aardig gelukt", aldus Van Marwijk die Oranje drie oefenduels zag winnen. Sinds een paar dagen is de selectie in Johannesburg waar op 14 juni de eerste groepswedstrijd tegen Denemarken wordt gespeeld.

"We liggen op schema. Dat biedt echter geen enkele garantie voor een goed resultaat,” aldus de bondscoach die verder zei dat zijn spelers in staat zijn om om te gaan met de toenemende druk. "Druk hebben de jongens altijd. Dat hoort erbij. We hebben een bepaalde arrogantie over ons die ons sterk maakt. Daar moeten we echter niet mee overdrijven. Die boodschap heb ik de spelers al vaker meegegeven."

Gesprekken met een comapatiŽnt (1)

Ze zei letterlijk: “Op een gegeven moment plaste hij bloed. Nou, toen gingen bij míj de alarmbellen af, hoor. Ik heb natuurlijk al zoveel gezien. Ik wist dat het niet goed was.” De nadruk die ze legde op de woorden 'ik' en 'mij', was zo irritant, niet te harden. Kom op zeg. Ze klopt zichzelf op de borst, omdat zíj wist dat het niet goed was dat haar man bloed plaste. Blóéd plaste. Alsof er ook maar iemand zou zeggen: “Oh, hij plaste bloed? Geen enkel probleem, dat gaat wel weer over.”

Briand maakt overstap naar Lyon

Olympique Lyon heeft zich voor komend seizoen verzekerd van de diensten van Jimmy Briand. Dat maakte de voorzitter van Lyon, Jean-Michel Aulas, vandaag bekend. De 24-jarige aanvaller komt over van Stade Rennes en tekent een contract voor vier jaar.

Briand komt 15 juni naar Lyon om zich medisch te laten keuren, zegt Aulas, die zei dat er al een akkoord is met de speler. "Er moeten alleen nog een paar kleine details met Stade Rennes besproken worden."

Briand haalde de voorlopige selectie van Frankrijk, maar viel uiteindelijk buiten de boot voor Zuid-Afrika. Hij speelde sinds 2002 voor Stade Rennes. Dit seizoen moest hij het begin door een blessure aan zich voorbij laten gaan. Daardoor speelde hij slechts 23 duels, waarin hij vijf keer tot scoren kwam.

Nieuwe voorvleugel McLaren in Canada

Het Formule 1-team van McLaren zal komend weekend naar de Grand Prix van Canada een nieuwe voorvleugel meenemen. Het Britse team introduceerde een nieuwe vleugel in Turkije, maar deze bleek minder goed te werken dan verwacht. Daarom wordt deze vervroegd vervangen.

"We hebben ontdekt waar dat aan lag en we hebben de noodzakelijke aanpassingen gedaan. Hopelijk werkt de voorvleugel nu wel goed. We hebben verder ook de achtervleugel en de diffuser een beetje veranderd. Alles bij elkaar hebben we dus een redelijk aangepast aërodynamisch pakket. Hopelijk kunnen we hiermee weer een paar stappen voorwaarts zetten," zei teambaas Martin Whitmarsh die hiermee de Red Bulls nog meer het vuur aan de schenen hoopt te kunnen leggen.

Houkes en Van Alten rolmodel voor talenten

Judoka Ruben Houkes en boogschutter Wietse van Alten zijn gekozen tot rolmodel voor de deelnemers aan de eerste Jeugd Olympische Spelen. Die worden tussen 14 en 28 augustus in Singapore gehouden. Voor iedere sport werd een of meerdere atleten gekozen om de olympische waarden op de jeugdige deelnemers over te brengen.

In totaal werden 27 atleten uit zestien landen aangewezen. Daarnaast zijn de zeventien leden van de IOC-atletencommissie, onder wie Sergei Bubka en Hicham El Guerrouch, ook rolmodel. Voor voetbal en handbal zijn nog geen voorbeelden gekozen.

De rolmodellen brengen tijdens de Jeugdspelen tijd door met de deelnemers, die tussen de 14 en 18 jaar oud zijn, en doen mee aan culturele en educatieve programma's. Daarbij richt het IOC zich op de olympische waarden, het verbeteren van sportvaardigheden, een gezonde levensstijl, sociale verantwoordelijkheid en het zich uitdrukken via digitale media.

Sony: PSPgo was een test

Sony Computer Entertainment Europe (SCEE) president Andrew House heeft aangegeven dat de PSPgo een test was om de toekomstplannen van het bedrijf in de handheldsector te bekijken.

Sony heeft nooit officiële cijfers bekend gemaakt over hoe de PSPgo het heeft gedaan, wanneer dit gevraagd wordt aan House antwoordt hij: "De PSPgo is geïntroduceerd om meer te leren over wat de consument wil en leren hebben we zeker gedaan" en "Als dat te meten is in succes door verkopen, ik denk van niet


House gaat verder: "Één van de redenen om de PSPgo te lanceren was om te begrijpen waar het consumentengedrag heen zou gaan. We kregen signalen van de consument dat dit is wat ze wilden hebben, maar we hebben moeten erkennen dat de consument van een mediabibliotheek houdt bestaande uit fysieke games.

Wat SCEE verder heeft geleerd over de verkopen van de PSPgo is niet bekend. Komende E3 is er de mogelijkheid dat de PSP2 onthuld gaat worden, misschien zien we dan meer invloeden vanuit de PSPgo.

psp go
Niets meer dan een test?

Cohen: verkiezingen gaan over richting land

De verkiezingen van woensdag gaan over de richting die Nederland kiest. Dat zei PvdA-lijsttrekker Job Cohen dinsdag. "Wordt Rutte premier, of gaan we verder onder mijn leiding. Aan wie vertrouw je dit land toe? Ik heb het volste vertrouwen dat Nederland de juiste keuze maakt", aldus Cohen.

Volgens hem leidt een kabinet onder leiding van VVD-leider Mark Rutte tot 'een tweedeling'. Volgens de sociaaldemocraat zal er dan worden 'gehakt' in de sociale zekerheid en de zorg waarbij 'mensen die het goed hebben', het beter krijgen en 'middengroepen en lagere inkomens erop achteruitgaan'.

Cohen sprak in Amsterdam een team campagnemedewerkers toe, kort voordat hij op weg ging naar het laatste lijsttrekkersdebat voor de verkiezingen bij de NOS.

EU-hof blijft bij maximumkosten mobiel telefoonverkeer

Het Europese hof van justitie, de hoogste rechtbank in de Europese Unie, heeft dinsdag een protest van vier Britse mobiele telefoonaanbieders verworpen. De aanbieders willen af van de Europese maximumtarieven voor het gebruik van een mobiele telefoon in het buitenland.

De Britse takken van Vodafone, Telefonica O2, T-Mobile en Orange zijn het er niet mee eens dat de Europese Unie maximumtarieven invoert voor het zogenaamde 'roaming', de extra kosten voor bellen en gebeld worden in het buitenland.

Het Europese hof veegde hun argumenten van tafel en zei dat de uitvoerende EU-commissie haar macht niet heeft misbruikt toen zij in 2009 in heel Europa de tarieven voor roaming-kosten vastzette. Het hof steunde ook de maximumtarieven die zijn ingesteld door de EU. Volgens het hof heeft de EU heel goed gekeken naar de economische gevolgen die het instellen van het maximumtarief met zich meebrengt.

Doordat de EU maximumtarieven heeft ingesteld is de telefoonrekening van Europese reizigers met ongeveer 35 procent gedaald. De gemiddelde kosten voor roaming binnen de Europese Unie waren 1,15 euro per minuut. Dat was meer dan vijf keer zoveel als de kosten die telecombedrijven moesten maken om de telefoontjes naar elkaar door te zetten. Een telefoongesprek van vier minuten van Cyprus naar België kostte meer dan twaalf euro.

De Europese Commissie heeft niet alleen voor bellen een maximumtarief ingesteld, maar heeft ook de kosten voor het versturen van sms-berichten en het gebruik van mobiel internet aan banden gelegd.

Vanaf 1 juli worden de kosten voor bellen in het buitenland opnieuw verlaagd. De EU stelt dan een maximumtarief in van 39 cent per minuut voor een telefoontje vanuit het buitenland en 15 cent voor het ontvangen van een telefoongesprek in het buitenland. Consumenten moeten wel vanaf 1 juli een limiet instellen voor de kosten die ze bereid zijn te maken voor het gebruik van mobiel internet in het buitenland. Ze krijgen vervolgens een waarschuwing als ze in de buurt van de limiet komen. Zo wordt voorkomen dat klanten enorme telefoonrekeningen krijgen.

Afstand tussen VVD en PvdA groeit in peiling

De VVD blijft de grootste partij in de peiling van TNS Nipo. De partij van Mark Rutte verliest weliswaar een zetel ten opzichte van vorige week, maar blijft met 36 zetels aanzienlijk groter dan de PvdA. Die verliest twee zetels en komt uit op 29. Het CDA blijft op 21 zetels staan.

Opvallend is de opkomst van de SP. Stond de partij van Emile Roemer twee weken geleden nog op negen zetels, inmiddels zijn dat er vijftien. Ten opzichte van vorige week winnen de socialisten twee zetels. De PVV wint er een en komt uit op achttien. GroenLinks wint er twee en staat daardoor op tien en D66 wint er ook een en belandt daarmee op elf zetels.

De ChristenUnie levert maar liefst drie zetels in en houdt er zes over, terwijl de SGP een van de twee zetels kwijtraakt. Rita Verdonk komt volgens de huidige peiling terug in de Tweede Kamer, haar Trots op Nederland staat op een zetel.

Problemen op de weg door hevige regenval

De hevige regenbuien die vanuit het zuiden over het land trekken, zorgen voor problemen op de weg. Met name bij Rotterdam is sprake van aquaplaning, waardoor het lokaal spekglad is, waarschuwt de VerkeersInformatiedienst (VID).

Rond 17.00 uur staat er op de wegen 255 kilometer file, maar dit loopt volgens een woordvoerder van de VID nog op tot zo'n driehonderd kilometer. In het zuiden wordt het al droog, maar in de regio Amsterdam is het noodweer net losgebarsten.

Door rubberresten zou het regenwater minder snel in de wegen worden opgenomen. Daardoor blijft het liggen en is het glad. Dat geldt vooral bij het Terbregseplein bij Rotterdam, waar op de A20 nog zo'n tien kilometer file staat.

Ook op de A2 is het drukker dan normaal. Op de weg van Amsterdam naar Den Bosch staat vanaf Maarssen 27 kilometer file. Andere grote uitschieters zijn er volgens de VID niet op de snelwegen. Wel is het op veel plekken drukker dan normaal.

Olielek Golf van Mexico bijna onder controle

BP heeft het afgelopen etmaal bijna 15.000 vaten olie opgevangen van de lekkende bron in de Golf van Mexico. Dat hebben de Amerikaanse autoriteiten dinsdag bekendgemaakt.

Volgens de NOAA, de overheidsdienst die gaat over het beheer van de zeeën, is onder de zeespiegel van de Golf van Mexico nog maar weinig olie te vinden. BP plaatste vorige week een kap over het olielek op de zeebodem. Die moest alle olie opvangen, maar dat lukte maar ten dele.

Volgens officiële schattingen spuiten nog 12.000 tot 19.000 vaten olie per dag de zee in. De olie wordt naar een schip aan het oppervlak geleid en daar verwerkt. Een vat is ongeveer 159 liter.

Het olielek is een gevolg van een ontploffing eind april op een door BP gehuurd booreiland in de Golf van Mexico. Naar schatting meer dan 80 miljoen liter ruwe olie is in zee gestroomd. Het is de ernstigste milieuramp in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

Yakuza 4 naar Europa

Het heeft even geduurd, maar Sega heeft het nu dan toch officieel gemaakt: Yakuza 4 komt naar Europa. Het derde deel heeft blijkbaar zo goed verkocht, dat Sega overstag is gegaan. Een groot minpunt is wel dat we nog moeten wachten tot de lente van 2011. Of ze die tijd alleen gebruiken om te vertalen of dat ze weer delen van het spel er uit gaan halen is nog niet bekend.

In Yakuza 4 kruip je in de huid van Kazuma Kiryu. De yakuza, zeg maar lid van Japanse maffia, komt eindelijk uit de gevangenis, na een straf van tien jaar te hebben uitgezeten. Hij merkt dat zijn vriend Yumi Sawamura is verdwenen en dat er van zijn clan, Tojo genaamd, veel geld gestolen is, waar de hele Japanse onderwereld naar op zoek is.

Yakuza 4

Activision kondigt DJ Hero 2 aan

Vorig jaar kwam er een nieuw soort muziekspel uit dat jou de controle gaf over de draaitafel, namelijk het spel DJ Hero. Het spel verkocht goed en dit is de reden dat Activision DJ Hero 2 heeft aangekondigd, die deze herfst voor de PlayStation 3, Xbox 360 en Wii moet uitkomen.

In dit nieuwe deel zullen uiteraard een aantal aanpassingen zijn, zo zal er dit keer een echte career-mode in zitten, waarin jij als rookie de beste deejay van de wereld moet worden. Dit zal uiteraard gebeuren met nieuwe mixtapes, er zullen weer veel artiesten in het spel zitten, de volgende artiesten heeft Activision al aangekondigd: Dr. Dre, The Chemical Brothers, Kanye West, Metallica, Lady Gaga, Rihanna. Er zullen nog 85 andere artiesten in het spel zitten. Dit keer zullen de mixtapes in elkaar worden gezet door de grootste producers ter wereld, hierdoor moet de kwaliteit van deze liedjes erg hoog liggen.

De game zal dit keer ook komen met een microfoon, of je deze microfoon erbij krijgt om te zingen of om de MC uit te hangen is nog niet bekend. De game zal ook veel meer multiplayer opties krijgen. Om te vieren dat dit deel uitkomt, zullen alle bezitters van de originele DJ Hero een gratis voorproefje krijgen van dit spel. Tussen 8 en 14 juni zal er een liedje uit deel 2 te downloaden zijn, namelijk Lady Gaga's 'Just Dance', geremixed met Deadmau5’s 'Ghosts ‘n’ Stuff'.

Verkiezingen 2010 - De feiten

Woensdag 9 juni 2010: Tweede Kamerverkiezingen. Vooral door onvermijdelijk grote 'ombuigingen', begroot door het Centraal Planbureau (CPB) op 29 miljard euro structureel, worden deze verkiezingen door critici nu al historisch genoemd in de geschiedenis van Nederland.

De stemlokalen zullen van 7:30 tot 21:00 uur open zijn. Elke stemgerechtigde kan met zijn stempas en een Nederlands paspoort, ID-kaart of rijbewijs zijn stem uitbrengen.

Kieslijst
In totaal doen er 18 partijen mee aan de deze Tweede Kamerverkiezingen. De kieslijst is als volgt (links naar de officiële websites van de partijen):

1 CDA | 2 PvdA | 3 SP | 4 VVD | 5 PVV | 6 GroenLinks | 7 ChristenUnie | 8 D66 | 9 Partij voor de Dieren | 10 SGP | 12 Nieuw Nederland | 13 Trots op Nederland | 14 Partij voor Mens en Spirit | 15 Heel Nederland | 16 Partij één | 17 Lijst 17 | 18 Piratenpartij | 19 Evangelische Partij Nederland

Heel Nederland (lijst 15) en de Evangelische Partij Nederland (lijst 19) doen niet in alle zogeheten kieskringen mee, en daarom kan er in bepaalde gebieden niet op deze twee partijen gestemd worden. Op alle andere partijen kan wel overal in Nederland gestemd worden.

Verkiezingsprogramma's
Alle partijen, behalve de Evangelische Partij Nederland, hebben hun definitieve verkiezingsprogramma's gepubliceerd. Deze programma's zijn hier te downloaden (allen in PDF-formaat):

CDA | PvdA | SP | VVD | PVV | GroenLinks | ChristenUnie | D66 | Partij voor de Dieren | SGP | Nieuw Nederland | Trots op Nederland | Partij voor Mens en Spirit | Heel Nederland | Partij één | Lijst 17 | Piratenpartij

Download via deze link (pop-up alert) alle verkiezingsprogramma's in één keer (in RAR-formaat).

Debatten
In totaal zijn er vier grote lijsttrekkersdebatten gehouden:
Premiersdebat | Carré-debat | EénVandaag-debat | NOS-debatten

Uiteraard zal FOK! de komende dagen verslag doen van de verkiezingen.

Bezoek ook het Verkiezingen 2010-forum.


Woensdag 9 juni 2010: historische Tweede Kamerverkiezingen

Sprintzege Haedo in Dauphinť

De tweede etappe in de Dauphiné Libéré is gewonnen door Juan José Haedo. Na 177 kilometer koersen was de Argentijn van Team Saxo Bank de snelste in de sprint.

Een groep van vijf man, met daarin Bram Tankink, zorgde voor de vlucht van de dag. De vijf renners kregen een maximale voorsprong van ruim zeven minuten. Ze leken het aanvankelijk te gaan redden, maar in de laatste tien kilometer van de etappe ging het echter erg hard. Op twee kilometer voor de finish werden ze teruggepakt door het jagende peloton.

In de massasprint die volgde was Haedo vervolgens de Duitser Reimer en Greg Bole, de winnaar van gisteren, te snel af.Uitslag tweede etappe:

# Naam renner Ploeg Tijd
1 Juan José Haedo (Arg)
Saxo Bank
04:24,10
2 Martin Reimer (Dui)
Cervélo z.t.
3 Grega Bole (Slo) Lampre z.t.
4 Sebastian Chavanel (Fra)
Francaise des Jeux z.t.
5 Roger Kluge (Dui) Milram z.t.


Klassement na de eerste etappe:

# Naam renner Ploeg Tijd
1 Alberto Contador (Spa)
Astana 09:20,08
2 Tejay van Garderen (VS)
Team HTC-Columbia + 0,02
3 Janez Brajkovic (Slo)
Team RadioShack + 0,05
4 Geraint Thomas (GB)
Team Sky + 0,10
5 Dario Cataldo (Ita)
Quick-Step + 0,12

Documentaire Joran van der Sloot bij SBS 6

SBS 6 zendt een speciaal ingelaste documentaire uit over Joran van der Sloot. Dat heeft de zender dinsdag bekendgemaakt.

Joran van der Sloot: het complete verhaal is donderdag om 23.20 uur te zien bij SBS 6. De documentaire over Joran bevat exclusieve interviews met de casinobezoekers die op de avond van de moord op Stephany Flores met Joran hebben gepokerd en met het personeel van het hotel waar het meisje is vermoord.

Ook vertellen de familieleden van het slachtoffer hoe zij omgaan met de moord en komt de Peruaanse politiechef die het onderzoek leidt aan het woord.

Oranjekoorts in supermarkten stijgt gestaag

Supermarkten zagen afgelopen week hun omzet mede door de verkoop van Oranjeproducten stijgen. Met 604 miljoen euro lag de omzet zeven miljoen euro hoger dan in een gemiddelde week van 2010. De Oranjekoorts stijgt gestaag, meldde marktonderzoeksbureau GfK dinsdag.

De verkoop van WK-producten zoals Oranjevla en oranje wc-papier blijft nog wel achter bij het WK Voetbal in 2006 en het EK Voetbal in 2008. Vooral in Friesland, Flevoland en Noord-Holland werden veel Oranjeproducten gekocht. Met name gezinnen zijn gretig naar de Oranjeproducten. Gepensioneerden en alleenstaanden daarentegen een stuk minder.

AGOVV denkt aan Winter en Bogarde

AGOVV Apeldoorn denkt in de zoektocht naar een opvolger voor de naar ADO Den Haag vertrokken trainer John van den Brom aan twee voormalig internationals. Aron Winter en Winston Bogarde staan in Apeldoorn op de shortlist.

Technisch en commercieel directeur Jan Artz is volgens Omroep Gelderland zeer gecharmeerd van Winter en Bogarde. Winter is al vijf jaar in het bezit van een trainersdiploma. Hij was ook al trainer van Jong Ajax. Bogarde heeft sinds kort de ambitie om trainer te worden. Behalve de twee voormalig spelers van Ajax zijn ook Raymond Atteveld en Edward Sturing in beeld bij AGOVV.

Van Marwijk: "Robben niet tegen Denemarken"

Arjen Robben speelt niet met Nederland in de eerste wedstrijd op het WK tegen Denemarken. Dat heeft bondscoach Bert van Marwijk vandaag gezegd.

"Sinds Arjen de finale van de Champions League speelde heeft hij bijna niet meer getraind of gespeeld. Dat kun je er niet zomaar ineens staan. Bovendien wil ik met hem geen risico nemen. Hij heeft een serieuze blessure."

Van Marwijk verwacht op korte termijn te horen hoe het herstel van de aanvaller verder gaat verlopen. "Dan weet ik wanneer hij kan komen en mogelijk weer kan spelen."

Robben raakte afgelopen zaterdag geblesseerd in de wedstrijd tegen Hongarije.

[Upd] Boulahrouz verzwikt enkel op training Oranje

Khalid Boulahrouz is vanmorgen op de training van het Nederlands elftal geblesseerd uitgevallen. De verdediger verzwikte tijdens een partijspelletje zijn rechterenkel en strompelde van het speelveld.

Medisch onderzoek moet de ernst van de blessure uitwijzen.

Update @ 16:15 uur

Bondscoach Bert van Marwijk heeft gezegd dat de blessure van Boulahrouz meevalt. "Hij ging door zijn enkel. Het was even schrikken. Gelukkig valt het mee."

Van Marwijk verwacht Boulahrouz morgen weer op de training.

Wielerunie waarschuwde Landis

De UCI heeft Floyd Landis gewaarschuwd dat zijn dopingbeschuldigingen aan het adres van Lance Armstrong en de UCI hem op een rechtszaak wegens laster kon komen te staan. Dat zegt oud-UCI-voorzitter Hein Verbruggen dinsdag. De waarschuwing staat in een brief die de wielerunie twee à drie weken voordat Landis' beschuldigingen openbaar werden aan de Amerikaan stuurde.

Landis beweerde eind mei dat hij door Amstrong en Johan Bruyneel tot dopinggebruik was aangezet. Ook toenmalige teamgenoten David Zabriskie en Levi Leipheimer bij US Postal zouden aan de prestatiebevorderende middelen hebben gezeten.

Ook beweerde Landis, die in 2006 de Tour won maar tijdens die ronde een positieve dopingtest aflegde en daarom de eindzege werd ontnomen, dat Armstrong was betrapt op doping. Dat zou in de Ronde van Zwitserland in 2002 zijn gebeurd, waarna Armstrong Verbruggen zou hebben betaald om het bewijs weg te moffelen. De zevenvoudig Tourwinnaar deed echter in 2002 niet mee aan de Ronde van Zwitserland.

Landis had zijn beschuldigingen voordat hij ermee naar buiten trad al aan de UCI gemaild. De UCI reageerde daarop volgens Verbruggen met een brief waarin de unie stelde dat er wellicht een rechtszaak zou volgen als Landis leugens vertelde.

[MotoGP] Rossi ondergaat tweede operatie

MotoGP-coureur Valentino Rossi heeft een tweede kleinere operatie ondergaan na zijn beenbreuk die hij afgelopen zaterdag op het circuit van Mugello opliep. De Italiaan gaat nu werken aan zijn herstel, maar een snelle terugkeer van de Yamaha-coureur wordt niet verwacht.

"Vandaag (gisteren, red.) onderging Valentino een operatie om de wond te dichten. Het ziet er goed uit," zei de behandelend arts Roberto Buzzi. "We hebben de wond met vijftien hechtingen afgesloten en het herstel van Valentino gaat volgens verwachting, omdat hij een goede conditie heeft."

Yamaha heeft ondertussen weinig haast om Rossi te vervangen. Het Japanse team had de negenvoudig wereldkampioen liever helemaal niet vervangen, maar moet dat vanwege contractuele verplichtingen toch doen. De komende twee races zal Jorge Lorenzo nog geen teamgenoot hebben, maar daarna lijkt Tech 3-rijder Colin Edwards de meeste kans te hebben om Rossi tijdelijk te vervangen.

Soldaten verdacht van vliegramp-diefstal

De Russische autoriteiten hebben vier soldaten in staat van beschuldiging gesteld wegens diefstal van persoonlijke bezittingen van een van de slachtoffers van de ramp met het Poolse regeringsvliegtuig dat op 10 april bij Smolensk neerstortte. De vier waren gestationeerd op het vliegveld van Smolensk. Dit heeft het openbaar ministerie in Moskou dinsdag bekendgemaakt.

Aanvankelijk ontkende het Russische ministerie van binnenlandse zaken de berichten uit Polen over de diefstal. Volgens Monika Lewandowska van het openbaar ministerie in Warschau werd uren na de crash al de creditcard van de omgekomen Andrzej Przewoznik gebruikt om geld op te nemen bij geldautomaten in Smolensk.

De eerste opname werd volgens Lewandowska twee uur na de crash gedaan. De drie dagen erna volgden nog meer opnames. In totaal werd zesduizend zloty (1450 euro) met deze gestolen creditcard opgenomen.

Volgens Lewandowska werd met nog een andere creditcard van Przewoznik ook geprobeerd geld op te nemen. Dat mislukte tot zes maal toe.

Destiny's Child niet bezig met reŁnie

Een reünie van Destiny's Child zit voorlopig niet in de pijplijn. De drie dames ontkennen de geruchten dat de r&b-groep weer bij elkaar zou komen, schrijft de Amerikaanse nieuwszender CNN maandag.

"In tegenstelling tot verschillende roddels is Destiny's Child niet bezig met een reünie", zei Matthew Knowles, vader van Beyoncé en oud-manager van de groep. "Er komt geen reünieconcert of comebackalbum."

Destiny's Child, dat hits scoorde als 'No, No, No' en 'Survivor', ging in 2004 uit elkaar. "Beyoncé, Kelly Rowland en Michelle Williams hebben ieder een eigen succesvolle solocarrière opgebouwd", gaat Knowles verder. "De leden blijven close, maar zullen niet meer als een groep de studio induiken."

Destiny's Child niet bezig met reünie
Destiny's Child niet bezig met reünie (Foto: Novum)

Iran opent bank voor vrouwen

Bank Melli, een van de grootste banken in Iran heeft in Mashad, ongeveer duizend kilometer ten oosten van Teheran, een kantoor geopend waar financiële diensten worden aangeboden door vrouwen voor vrouwen. Het is het eerste bankfiliaal speciaal voor vrouwen. Dat heeft financieel dagblad Doniay-e Eghtesda dinsdag gemeld.

De directeur van Bank Melli, Mahmoud Reza Khavari, zei dat het nieuwe kantoor onderdeel is van een poging vrouwen de mogelijkheid te geven te bankieren in een omgeving die vrij is van interactie met mannen. Bovendien laat het volgens Khavari zien dat vrouwen een 'belangrijke rol' spelen bij financiële zaken.

Sinds de Islamitische Revolutie in 1979 hebben de Iraanse autoriteiten aangedrongen op grotere separatie van mannen en vrouwen in ziekenhuizen, parken, universiteiten en het openbaar vervoer.

'Piratenpartij kan voor schokgolf zorgen'

De Nederlandse Piratenpartij kan woensdag voor een 'schokgolf' zorgen. Dit zegt Rickard Falkvinge, de oprichter en leider van de eerste Piratenpartij in Zweden. "De wereld kijkt naar Nederland door de aanstaande verkiezingen. Als de Piratenpartij één of misschien meerdere zetels krijgen, dan zorgt dat voor een schokgolf over de hele wereld."

Dit gebeurde volgens Falkvinge ook toen de Zweedse Piratenpartij succes boekte bij de nationale Zweedse verkiezingen en het Europees Parlement. De Piratenpartij veroverde in 2009 twee zetels in het Europees Parlement met 7,1 procent van de stemmen. In Zweden is de partij de grootste onder jongeren, en de derde wat ledenaantal betreft.

De leider van de Piratenpartij spreekt van een schokgolf omdat "het betekent dat een politicus zijn baan kwijt is omdat hij niet begrijpt hoe belangrijk internet voor de samenleving is. En dat is precies wat er moet gebeuren. Politici begrijpen niet dat het internet onderdeel is van de samenleving. Zij denken dat het iets is wat van kinderen afgenomen kan worden wanneer ze stout zijn. De politiek denkt dat het internet gecensureerd en afgetapt kan worden en dat het internet niet echt is", aldus Falkvinge.

De Piratenpartij (lijst 18) doet woensdag 9 juni voor het eerst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. Volgens peilingen staat de partij op bijna één zetel en is naast Lijst 17 één van de grootste kanshebbers onder de nieuwe partijen.

Bezoek ook het Verkiezingen 2010-forum.


Oprichter Rickard Falkvinge:
Nederlandse PiratenPartij kan voor schokgolf zorgen

Weer agressieve aanranding in Almere

Opnieuw is in Almere een vrouw mishandeld en aangerand. Dat gebeurde dinsdag rond 09.30 uur in het bos tussen de A6 en Almere Haven. De politie vermoedt dat het om dezelfde man gaat die vorige week zeker vijf vrouwen en een meisje mishandelde in de wijk Almere-Hout. Het meisje was slachtoffer van een ernstig zedenmisdrijf.

De dader droeg dinsdag een bruine leren jas en een zwarte helm en ging er volgens het 46-jarige slachtoffer met een brommer vandoor. "Er komen niet veel mensen in het gebied, dus we hopen dat hij iemand is opgevallen", zegt een politiewoordvoerder.

Eerdere slachtoffers spraken van een scooter. "Maar het verschil tussen een brommer en een scooter is niet voor iedereen even duidelijk, we houden dus nog open waar het om gaat."

De politie heeft het gebied dinsdagochtend met man en macht doorzocht. Ook werd een politiehelikopter ingezet, maar dat bleef zonder resultaat. De vrouw kon na behandeling in een ziekenhuis naar huis.

Rechter vermoord in Dagestan

In de Russische republiek Dagestan is een rechter doodgeschoten. Het lichaam van het slachtoffer, Abdoerachman Gamzatov, werd maandagnacht in zijn huis in Oentsoekoel door de politie gevonden. Gamzatov was door twee kogels getroffen, zei een politiewoordvoerder dinsdag.

Gamzatov was een lokale bekendheid, hij was de voormalige burgemeester van Oentsoekoel.

De politie schoot dinsdag een man dood die verdacht werd van het voorbereiden van een bomaanslag op 12 juni, een nationale feestdag. In de auto van de man vond de politie explosieven, meldde het persbureau ITAR-Tass.

Dagestan en andere regio's in de noordelijke Kaukasus, waaronder Ingoesjetië en Tsjetsjenië hebben vrijwel dagelijks te maken met geweld. Het meeste geweld wordt toegeschreven aan opstandelingen.

Alanis Morissette getrouwd

Alanis Morissette is in het huwelijksbootje gestapt. De zangeres maakte het blijde nieuws zelf bekend via Facebook. De 36-jarige Morissette trouwde met de 30-jarige rapper Souleye, oftewel Mario Treadway.

De ceremonie vond volgens entertainmentwebsite People plaats op 22 mei bij het koppel thuis in Los Angeles. "Ik ben zo blij om met jullie te kunnen delen dat mijn man Souleye en ik getrouwd zijn", schreef de zangeres op Facebook. "We zijn zo verheugd om deze reis met elkaar aan te gaan."

Morissette en Treadway zijn samen sinds 2009. Eerder was Morissette nog verloofd met acteur Ryan Reynolds.

Alanis Morissette getrouwd
Alanis Morissette getrouwd (Foto: Novum)

Bethune niet langer lid van Sea Shepherd

Peter Bethune, een activist van milieuorganisatie Sea Shepherd die in februari aan boord van een Japanse walvisvaarder klom, is geroyeerd als lid van Sea Shepherd. De reden is dat Bethune het beleid van de organisatie heeft geschonden door wapens mee te nemen op een missie.

Bethune had aan boord van de Ady Gil, een actieschip van Sea Shepherd, pijl en boog meegenomen. Hij heeft de boog nooit gebruikt en de groep gelooft ook niet dat Bethune de intentie had om de wapens te gebruiken, aldus Chuck Swift van Sea Shepherd. Toch noemde hij het besluit van Bethune de pijl en boog mee te nemen op een missie van Sea Shepherd 'onacceptabel'.

De 45-jarige Bethune klom in februari aan boord van walvisvaarder Shonan Maru 2. Hij werd aan boord vastgehouden en werd aangehouden toen het schip in maart terugkeerde naar Tokyo. Vervolgens werd hij voor de rechter gedaagd. De activist bekende schuld aan wederrechtelijke betreding en vernieling, maar ontkende dat hij lichamelijk letsel heeft toegebracht. Hij gaf ook toe dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan het verboden bezit van een steekwapen en belemmering van het uitoefenen van een bedrijf.

Sea Shepherd zei Bethune te blijven steunen tijdens zijn rechtszaak in Japan. De organisatie beschouwt Bethune als een held. "Maar helaas is hij niet langer formeel verbonden met of een vertegenwoordiger van de Sea Shepherd Conservation Society", zei Swift.

Sea Shepherd probeert al jaren de Japanse walvisvaart te dwarsbomen. De walvisvaart is door de Internationale Walvisvaartcommissie toegestaan. Officieel heet het een wetenschappelijk onderzoeksprogramma te zijn, maar volgens tegenstanders is het een dekmantel voor commerciële walvisvangst, die sinds 1986 verboden is. Japan vangt overwegend potvissen, die geen bedreigde soort vormen. Walvisvlees dat niet nodig is voor onderzoek, wordt in Japan voor consumptie verkocht.

'FinanciŽle markten wantrouwen BelgiŽ'

Het vertrouwen van beleggers in de Belgische staat is sterk gedaald, schrijft dagblad De Morgen dinsdagochtend, naar aanleiding van het oplopen van de rendementen op Belgische staatsobligaties maandag.

Redenen voor zorg van beleggers over de Belgische financiën zijn de vrees voor een politieke impasse na de verkiezingen, een hoge staatsschuld en de risico's die Belgische banken lopen in Oost-Europa, aldus de Belgische krant.

Na een stijging tot 3,59 procent maandag, noteren tienjarige Belgische leningen dinsdagochtend 3,56 procent. Dat komt neer op een opslag of 'spread' van 105 basispunten ten opzichte van de tienjarige Duitse bund, die de marktstandaard is voor de veiligste staatslening. Een week geleden was dit rendement nog 3,15 procent, en bedroeg de spread 58 basispunten.

De stijgende rente maakt het duurder voor de Belgische overheid om geld te lenen op de internationale markten.

Het rendement op tienjarige Nederlandse leningen stijgt dinsdag licht tot 2,92 procent, of een spread ten opzichte van de tienjarige bund van 40,6 basispunten, tegen 38 basispunten op maandag en 22,8 basispunten een week geleden.

Japan last extra oefenduel in

Japan, een van de tegenstanders van het Nederlands elftal in de groepsfase van het WK, oefent donderdag tegen Mozambique. De directeur van de Japanse meldde vandaag dat dat duel zal worden verdeeld in drie delen van dertig minuten.

Japan verloor de afgelopen vier oefenwedstrijden van Servië, Zuid-Korea, Engeland en Ivoorkust. Met de extra oefenwedstrijd lijkt de ploeg van bondscoach Takeshi Okada een kans te willen pakken de voorbereiding alsnog winnend af te sluiten.

Enorme reclame Partij vd Dieren vernield

Een advertentie die de Partij voor de Dieren had in laten zaaien in een graanveld in Nieuw-Vennep bij Schiphol is vernield. Onbekenden hebben vermoedelijk afgelopen weekeinde een chemisch middel rond de letters ervan gespoten, waardoor de boodschap nu langzaam verdwijnt, meldt de Partij voor de Dieren dinsdag.

De Partij voor de Dieren en de boer op wiens land de 35 duizend vierkante meter grote boodschap is gepland doen aangifte. De boer ontdekte de vernieling dinsdag.

Met de enorme advertentie hoopte de partij een gooi te doen naar een notering in het Guiness Book of Records voor de grootste reclameboodschap. Of de recordpoging nu gevaar loopt, is nog niet bekend.

De partij is geschokt door de vernieling. "Het is echt ongekend dat er mensen zijn die kennelijk de duurzaamheidsboodschap van de Partij voor de Dieren niet kunnen verdragen. Het is kenmerkend dat voor de vernieling chemische middelen zijn ingezet."

Manchester City neemt afscheid van drie spelers

Manchester City neemt afscheid van Martin Petrov, Sylvinho en Benjani. Hun aflopende contracten worden niet verlengd, maakte de club vandaag bekend. Geen van de spelers had een basisplaats in de formatie van Roberto Mancini.

Martin Petrov speelde het langst voor Manchester City. De 31-jarige vleugelspeler kwam in 2007 over van Atlético Madrid. Ondanks vele blessures kwam de Bulgaar tot 57 wedstrijden voor The Sky Blues, waarin hij vijftien keer scoorde. Petrov kwam ook uit voor het Duitse VfL Wolfsburg.

Sylvinho, die twee keer de Champions League won met Barcelona, speelde pas een jaar in Manchester. De 36-jarige Braziliaan wilde ondanks zijn reserverol graag bij de club blijven. Aanvoerder van Zimbabwe Benjani speelde sinds 2008 bij City. De 31-jarige aanvaller scoorde in totaal zeven keer in 27 wedstrijden. Na de winterstop speelde hij op uitleenbasis voor Sunderland.

WK 2002: een toernooi zonder Oranje

In 2002 werd het WK voor het eerst door twee landen georganiseerd. Japan en Zuid-Korea waren de gelukkige landen en voor het laatst werd de regel van de Golden Goal gebruikt. Brazilië won het toernooi en werd voor de vijfde keer wereldkampioen. Zuid-Korea was met coach Guus Hiddink de revelatie. En Nederland? Dat ontbrak, omdat ons land zich onder leiding van bondscoach Louis van Gaal niet wist te plaatsen.

Nieuw chassis voor Liuzzi in Canada

Vitantonio Liuzzi zal bij de Grand Prix van Canada gebruik gaan maken van een ander chassis. De Italiaan worstelde in de laatste races om een goede set-up voor zijn Force India te vinden en daarom wordt teruggevallen op het chassis dat hij in de eerste vier races van het seizoen gebruikte.

"De laatste races zijn zwaar geweest, omdat we worstelden met de grip en ik niet tot het maximum kon gaan," zei Liuzzi. "Monaco was prima en ik dacht dat we de problemen opgelost hadden, dus was het in Turkije frustrerend dat we niet het maximale uit de nieuwe delen konden halen. We hebben in de fabriek lang gekeken naar het chassis en geconstateerd dat het in Monaco licht beschadigd is geraakt. Dat moesten we repareren, maar uit voorzorg zijn we teruggevallen op het chassis dat ik in de eerste vier races gebruikte. We kijken er in de fabriek nogmaals naar en mogelijk dat we dan nog enkele andere zaken tegenkomen."

Force India zal dit weekend in Canada wederom gebruik gaan maken van de F-duct. Omdat deze uitgebreid getest moet worden en de race in Montreal vorig jaar niet op de kalender stond zal derde coureur Paul di Resta niet in actie gaan komen.

Geen WK voor Nani

Portugal zal het  het komende WK voetbal moeten stellen zonder Nani. De vleugelaanvaller van Manchester United heeft te veel last van een schouderblessure.

Afgelopen vrijdag, bij een training in Lissabon, liep Nani de kwetsuur op. "Na enkele onderzoeken is gebleken dat hij niet op tijd fit is om aan het WK te kunnen deelnemen," aldus een verklaring van de Portugese voetbalbond.

Domme opmerkingen...

Komende vrijdag begint het WK-voetbal in Zuid-Afrika. Heerlijk weer zoveel mogelijk wedstrijden kijken. Alleen, met familie, met vrienden, het maakt niet uit als het maar gezellig is. En meestal heb je er wel iemand bij die weinig van voetbal weet. En dat laat hij of zij dan ook blijken. 

Op het forum is een mooie bloemlezing over heel veel domme opmerkingen te vinden... herkenbaar?

"Na uitschakeling: mag Nederland nu nooit meer voetballen?

Deense bondscoach ligt ziek op bed

Nog geen week voor de eerste wedstrijd op het Wereldkampioenschap heeft de Deense bondscoach 'het' zwaar te pakken. Hij komt niet op trainingsveld vanwege een virus dat hij onder de leden heeft.

Enkele dagen voor de wedstrijd tegen Oranje heeft de Deense bondscoach Morten Olsen de training overgeslagen. Dat meldt Sport1. De 60-jarige oefenmeester voelde zich maandagavond niet goed, waarna hij vroeg naar bed ging. Dinsdag verscheen de voormalig coach van Ajax niet op het trainingsveld. Olsen heeft last van een virus.

De afwezigheid van de coach is echter niet het enige probleem bij de Denen. Sterspeler Nicklas Bendtner van Arsenal is nog altijd een twijfelgeval voor de wedstrijd tegen Oranje. Hij kampt met een liesblessure.

Gallas boycot media gedurende WK

William Gallas praat tijdens het WK niet met de pers. De Franse verdediger kwam vandaag niet opdagen bij een persconferentie, waarna een woordvoerder van de Franse ploeg die verklaring gaf voor de absentie van de Arsenal-speler. Een reden voor de beslissing van Gallas gaf de woordvoerder van Les Bleus niet.

Franse media speculeren dat Gallas kwaad is op bondscoach Raymond Domenech. Die heeft de aanvoerdersband aan Patrice Evra gegeven nu voormalig captain Thierry Henry op de bank is beland. Dat zou Gallas in het verkeerde keelgat zijn geschoten.

Frankrijk speelt vrijdagavond zijn eerste wedstrijd van het WK. Dan is Uruguay de tegenstander van de Haantjes.

Fable III moet breder publiek aanspreken

Peter Molyneux wil met Fable III een breder publiek aanspreken dan met de voorgaande delen is gelukt. Volgens de bekende game-ontwikkelaar ligt de sleutel in een grotere toegankelijkheid.

"Ik hoor soms mensen roepen dat ze 'Fable' fantastisch vonden 'toen ze er eenmaal in zaten'," aldus Molyneux in gesprek met de website Gamasutra. "Dat is een ramp! Het is niet leuk voor een ontwikkelaar om te horen dat iemand moeite had om de regels van je game te leren."

Molyneux doet er alles aan om dit in Fable III te voorkomen. "Toegankelijkheid en simpliciteit zijn belangrijke waarden in de productie van Fable III. Je moet binnen enkele minuten weten wie jij bent in het spel en wie je vijanden en vrienden zijn. Dit is een enorme uitdaging voor ons, maar absoluut noodzakelijk om een groot publiek aan te spreken."

Meer spelers betekent ook meer financieel succes voor de ontwikkelaar. "Natuurlijk speelt commercie hierin ook een belangrijke rol. Ik wil dat straks vijf miljoen mensen onze game gaan spelen. Daarin ben ik gewoon een hebberig kind dat altijd meer wil hebben. Zolang iedereen maar plezier aan onze game beleeft," aldus Molyneux.

'Fable III' moet breder publiek aanspreken
Fable III moet breder publiek aanspreken

FarmVille komt naar iPhone

Gamestudio Zynga brengt eind juni de game FarmVille naar de iPhone. Dit is tijdens de Worldwide Developers Conference van Apple in San Francisco bekendgemaakt. FarmVille wordt momenteel door 70 miljoen spelers gespeeld via het sociale netwerk Facebook.

In FarmVille moeten spelers hun eigen boerderij onderhouden. Het vee moet onderdak en eten krijgen, en er worden zo nu en dan ook nieuwe beestjes geboren. Een belangrijk onderdeel van FarmVille is de sociale connectie met andere spelers en de mogelijkheid om samen te werken. Daarnaast speelt het verzamelen van alle beesten een belangrijke rol in de populariteit van het spel.

Het is niet de eerste keer dat Zynga een spel op de iPhone uitbrengt, ook Mafia Wars was al op de iPhone te spelen. Hierbij werd een koppeling gemaakt tussen het spel op de iPhone en Facebook.

'FarmVille' komt naar iPhone
FarmVille komt naar iPhone

'Meeste kans op WK-finale BraziliŽ - Spanje'

Voor de Nederlanders die de WK-toto nog niet hebben ingevuld, hebben Infostrada Sports en adviesbureau Hypercube een gouden tip: Uit statistische informatie blijkt dat een finale tussen Brazilië en Spanje het waarschijnlijkst is.

Uit een analyse van alle resultaten op WK's, continentale toernooien en kwalificatiewedstrijden daarvoor sinds 1980 wordt duidelijk dat die landen de meeste kans op de titel hebben. Brazilië heeft 14,3 procent kans op de eindzege, Spanje 12,9. Er is 4,7 procent kans op een finale tussen beide toplanden.

Opvallend genoeg is een finale tussen Nederland en Spanje daarna het waarschijnlijkst. Volgens de statistici is er 3,5 procent kans op zo'n eindstrijd, gevolgd door een finale met Brazilië en Duitsland (3,4). "Deze analyse is gefilterd van alle chauvinisme en afkeer van rivalen", stelt Hypercubeoprichter Pieter Nieuwenhuis.

Lesbische ouders voeden beter op

Kinderen die opgroeien in lesbische gezinnen ontwikkelen zich psychologisch beter en vertonen minder gedragsproblemen dan hun leeftijdgenoten in heteroseksuele gezinnen. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van de Amerikaanse universiteit UCLA en de Universiteit van Amsterdam.

De uitkomsten kunnen volgens de onderzoekers deels worden verklaard door het verschil in ouderschap en opvoeding. Lesbische ouders geven vaak verbaal de grenzen aan, terwijl heteroseksuele ouders vaker een fysieke straf geven. De verbale stijl zou minder gedragsproblemen opleveren.

In het langstlopende onderzoek naar lesbische gezinnen in de VS volgden de onderzoekers 78 kinderen en hun ouders sinds de verwekking via donorinseminatie. De kinderen zijn nu gemiddeld 17 jaar. Op verschillende momenten werden schoolprestaties, gedragingen en sociale en algemene vaardigheden gemeten door middel van vragenlijsten en interviews.

De resultaten werden vergeleken met die van leeftijdgenoten uit heteroseksuele gezinnen. De kinderen in lesbische gezinnen scoorden hoger in hun sociale, algemene en schoolcompetenties, waren minder agressief, overtraden minder regels en hadden minder probleemgedrag.

Medeauteur Henny Bos van de afdeling pedagogiek en onderwijskunde van de Universiteit van Amsterdam doet in Nederland een vergelijkbaar langlopend onderzoek naar lesbische gezinnen. Bij de eerste twee metingen is geen verschil gevonden tussen de kinderen uit lesbische en heteroseksuele gezinnen. In september start de derde meting, de kinderen zijn dan 15 jaar.

Everse wordt nieuwe trainer Sparta

Jan Everse wordt de nieuwe trainer van Sparta Rotterdam. Hij tekent een contract tot volgend jaar zomer, laat de club weten. In 1999 en 2000 zwaaide hij ook al de scepter bij de club uit Spangen. Afgelopen seizoen was hij interim-trainer bij SC Heerenveen.

De 56-jarige trainer volgt Aad de Mos op, die de ploeg niet kon behoeden voor degradatie naar de eerstedivisie en vertrok. Everse wist in het seizoen 1999/2000 wel lijfsbehoud te bewerkstelligen. In oktober 2000 ging hij weg na een conflict met de clubleiding.

Met de Friezen werd Everse dit jaar elfde. Voor hij aan de slag ging in Friesland, was hij drie seizoenen trainer van FC Zwolle. Hij heeft dus al ervaring in de Jupiler League. In een eerder stadium gaf hij aan dat hij niet meer in werkzaam wilde zijn op dat niveau. Door zijn contract bij Sparta komt hij hierop terug.

Naakte man stapt in politieauto voor lift naar paradijs

Een verwarde naakte man is maandagnacht in Nijmegen bij agenten in de auto gesprongen en heeft hen om een lift naar het paradijs gevraagd. De agenten hebben hem ergens anders heen gebracht, laat de politie weten.

De politie kreeg in het holst van de nacht te horen dat iemand naakt in de Duindoornstraat rondrende. Op de Muntweg werd de naaktloper al snel gespot. Toen de politieauto bij de man stopte, deed hij meteen het achterportier open.

Vervolgens stapte hij in en deed hij netjes de gordel om. In een mengeling van Engels en Duits vroeg hij de agenten hem naar het paradijs te brengen. Het leek de agenten 'verstandiger om hem eerst mee te nemen naar het politiebureau'. Daar is de crisisdienst van de GGZ gewaarschuwd. Wie de man is, is nog onbekend.

Griekenland tegen Zuid-Korea zonder Moras

Griekenland moet het in het eerste groepswedsrijd op het komende WK, aankomende zaterdag tegen Zuid-Korea, doen zonder centrale verdediger Vangelis Moras. De lange voetballer kampt met een dijbeenblessure.

"Het is zeer onwaarschijnlijk dat hij zaterdag kan spelen, of er moet een medisch wonder plaatsvinden," aldus een teamofficial.

De afgelopen dagen heeft Moras al niet kunnen trainen. Hij wordt intensief behandeld door de medische staf. Zijn plek zal zaterdag waarschijnlijk worden ingenomen door Kostas Katsouranis.

Boulahrouz blesseert enkel op training

Khalid Boulahrouz is dinsdag tijdens een training van het Nederlands elftal in Johannesburg door zijn enkel gegaan. De verdediger liet zich vallen en sloeg hard op het gras.

Omringd door de medische staf strompelde Boulahrouz wel op eigen kracht van het veld, waarna hij de rest van de training van de kant toekeek. Het is nog niet duidelijk hoe ernstig de blessure is.

De blessure van Boulahrouz is de tweede bij Oranje nadat Arjen Robben tijdens de uitzwaaiwedstrijd tegen Hongarije een kwetsuur aan zijn hamstring opliep. Maandag speelt Nederland zijn eerste wedstrijd op het WK. Dan is Denemarken de tegenstander.

Verkiezingsconference Freek de Jonge

Dinsdagavond zal de verkiezingsconference van Freek de Jonge worden uitgezonden, genaamd De Stemming 3. De cabaretier neemt met zijn show net zoals bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2003 en 2006 de politiek fors op de hak. De Jonge doet dat rechtstreeks vanuit het Compagnietheater in Amsterdam.

Over de inhoud van de conference valt er volgens De Jonge veel en weinig te zeggen. Veel, omdat het in crisistijd om zeer belangrijke keuzes gaat en weinig, omdat de actualiteit tot op het laatste moment een inhoudelijke rol zal blijven spelen. Hij hoopt alvast zichzelf en de zwevende kiezer houvast te bieden in de waan van de verkiezingsstrijd.

De Stemming 3 is dinsdagavond van 22:10 tot 23:15 uur te zien op Nederland 1, direct na het grote NOS-lijsttrekkersdebat.

Bekijk hier De Stemming 3 terug via Uitzendinggemist.

[E3] Big Time Announcement van Respawn

Respawn Entertainment oprichters Jason West en Vince Zampella, die de meeste wel kennen als de twee topmannen van Infinity Ward die vrij lullig ontslagen zijn door Activision, hebben laten weten dat je een flink nieuwtje hebben voor de pers op de E3.

Ze hebben het bekend gemaakt op Facebook waar ze de volgende opmerking hadden geplaatst: "big time announcement at E3 next week. stay tuned, kiddies!" Je hoeft niet al te ver door te denken om in te zien dat het waarschijnlijk om hun nieuwe game zal gaan.

Herstel Pirlo verloopt voorspoedig

Het herstel van de Italiaanse spelmaker Andrea Pirlo verloopt voorspoedig. Pirlo heeft zichzelf als doel gesteld er tijdens het derde groepsduel tegen Slowakije weer bij te zijn.

"Ik voel me al een stuk beter," aldus Pirlo. De Italiaan raakte afgelopen donderdag, in het oefenduel tegen Mexico, aan zijn kuit geblesseerd. Aanvankelijk werd verwacht dat Pirlo alle groepswedstrijden aan zich voorbij moest laten gaan.

Laat aliens kennis met je maken

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA geeft de gewone wereldburger de kans om een foto van zichzelf in een baan om de aarde te brengen. Het initiatief past in een lange traditie om gewone mensen de kans te geven iets van zichzelf de ruimte in te schieten.

De Keplersonde werd bijvoorbeeld voorzien van allerlei boodschappen aan buitenaardse wezens geschreven door kinderen. Een reis naar Mars nam een DVD vol handtekeningen van scholieren mee.

Nu wil NASA de laatste shuttlemissies vieren door mensen de gelegenheid te geven een foto van zichzelf mee de ruimte in te sturen. Het zogenaamde ‘Face in Space' programma heeft een eigen website, waar je een foto of je naam kan uploaden. Zodra de shuttle is geland en je foto of naam de ruimte in is gestuurd krijg je een certificaat met de handtekening van de missieleider.

Via deze site van de NASA kan je een foto uploaden.

AustraliŽ wijkt uit naar ander veld

Het Australische nationale team traint vanwege de slechte conditie van het veld niet meer in Roodepoort. De selectie bereidt zich nu in Johannesburg voor op het komende WK.

Bondscoach Pim Verbeek noemt het veld in het Ruimsigstadion hopeloos. "Ze proberen het veld goed te krijgen maar het is niet goed. De staat van het veld kan tot blessures lijden," aldus de Nederlander.

De wereldvoetbalbond FIFA gaf de Australische selectie toestemming om uit te wijken naar een ander veld.

Todt: "FIA beslist over bandenkeuze 2011"

FIA-president Jean Todt heeft er op gewezen dat niet de teams maar de FIA en de FOM beslissen welke fabrikant vanaf volgend jaar de banden in de Formule 1 zal gaan leveren. De teams verenigd in de Formula One Teams' Association zijn dicht bij een deal met Pirelli, maar Todt vindt niet dat de deelnemers moeten beslissen.

De teams wilden al voor de Grand Prix van Spanje de bandenleverancier bekend hebben, maar tot op heden is er nog geen overeenstemming. Michelin deed in Turkije een laatste poging, maar de voorkeur lijkt uit te gaan naar Pirelli. Todt wil nu dat de FIA het heft in handen gaat nemen, waardoor de bekendmaking van de leverancier nog enkele weken langer op zich zal kunnen laten wachten. Via een tender kunnen de fabrikanten zich in gaan schrijven.

Het commentaar van Todt in de Franse krant Le Parisien laat niets aan duidelijkheid te wensen over. "De FOTA mag dan suggereren dat het beslissingsrecht heeft, maar de sterkste is niet degene diegene die het meeste lawaai maakt."

Winnaars John Kraaijkamp Musical Awards 2010

Maandagavond vond de uitreiking van de John Kraaijkamp Musical Awards 2010 plaats. Het elfde Musical Awards Gala was live te volgen op Nederland 1, Frits Sissing presenteerde het geheel. Als grote winnaar kwam de musical Mary Poppins naar voren en sleepte maar liefst vijf awards in de wacht. Zo won Noortje Herlaar een award voor aanstormend talent en mocht William Spaaij verblijd worden met de award voor beste mannelijke hoofdrol in een grote musicalproductie.

Bij de vrouwen ging er verder een award naar Mariska van Kolck, ze kreeg de award voor beste vrouwelijke hoofdrol in een grote musical voor haar rol als Roxy Hart in de musical Chicago. De awards voor beste hoofdrol in een kleine productie gingen naar Suzan Seegers en Zjon Smaal.

Tijdens het gala werden ook de Ouvre award en ANWB Publieksprijzen uitgereikt. De Ouvre Award werd door Joop van den Ende uitgereikt aan Henk van de Meijden, voor zijn jarenlange inzet in de showbizz en het in contact brengen van  het publiek met kunst. De ANWB Publieksprijzen kwamen op naam van de musical Ja zuster nee zuster en Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat.

Lieke van Lexmond, die een award aan Zjon Smaal mocht uitreiken, droeg voor de gelegenheid een nogal pittig jurkje van Monique Collignon. De actrice, bekend van onder meer 'Goede Tijden, Slechte Tijden', trok veel bekijks. Presentator Frits Sissing wist nog de opmerking 'Wat leuk dat Lieke haar jurk aangepast heeft op The Full Monty!' te maken. Uiteraard zijn er naderhand ook kiekjes opgedoken van een zogenaamde 'nipslip'.

Een overzicht van alle winnaars in alle categorieën kun je hier terugvinden.

Jan-Dirk Paarlberg 4,5 jaar de cel in

Zakenman Jan-Dirk Paarlberg heeft 4,5 jaar celstraf gekregen voor het witwassen van zeventien miljoen euro. Dat meldt de NOS. Justitie had twee weken geleden vier jaar cel geëist. De advocate van Paarlberg, Bénédicte Ficq, zei die eis toen 'onvoorstelbaar hoog' te vinden.

Volgens de rechtbank in Haarlem waren de betalingen die vastgoedhandelaar Willem Endstra aan Paarlberg deed in feite betalingen aan topcrimineel Willem Holleeder. Het geld werd overgemaakt naar vennootschappen van Paarlberg. Voordat Endstra in 2004 werd geliquideerd in Amsterdam, zei de 'onderwereldbankier' dat Paarlberg waarschijnlijk door Holleeder werd gedwongen het geld te bewaren.

Paarlberg zei vorig jaar dat hij inderdaad geld heeft ontvangen, maar dat zou hij hebben gekregen omdat hij zich wilde laten uitkopen. Paarlberg wilde niet langer zakendoen met Endstra omdat die zaken deed met mensen bij wie hij 'geen goed gevoel had' en omdat banken kritischer werden.

De multimiljonair werd ook bestraft voor valsheid in geschrifte en belastingontduiking. De rechtbank wilde eigenlijk vijf jaar opleggen, maar haalde er een halfjaar af, omdat hij onder de media-aandacht zou hebben geleden.

Brinkman: Geert ziet mij als bedreiging

Geert Wilders ervaart de campagne om voorkeurstemmen die Hero Brinkman voert als een bedreiging voor zijn positie. Dat zegt Brinkman dinsdagavond in Netwerk.

Netwerk volgde de nummer elf van de kandidatenlijst afgelopen week in het kader van een portret dat dinsdagavond zal worden uitgezonden. Brinkman deed de uitspraken tegenover een PVV-aanhanger, terwijl hij zijn draadloze microfoon nog omhad.

"Wat Geert natuurlijk ook niet wil, is dat ik te groot word. De grote dreiging voor hem zit er (...) in dat ik misschien drie- tot vierhonderdduizend stemmen haal. Dat is wel heel veel. Dat is voor hem een bedreiging. Ik ken Geert." Als zijn gesprekspartner zegt dat Wilders het ook op zou kunnen vatten als een signaal, zegt Brinkman: "Zo zie ik dat en zo zie jij dat. Maar zo denkt Geert niet."

Als Netwerk Brinkman vervolgens interviewt over het onderwerp, zegt hij echter heel wat anders. Op de vraag of Wilders zich bedreigd voelt in zijn positie, antwoordt Brinkman: "Daar maakt Geert zich totaal geen zorgen over en dat hoeft hij ook niet, want dat zal ook zeker niet gebeuren." Brinkman ontkent ten stelligste dat Wilders zich door veel voorkeurstemmen voor Brinkman in het nauw gedreven zal voelen. "Absoluut niet, daar ben ik van overtuigd."

Hero Brinkman kwam al eerder in het nieuws toen hij stelde dat hij de PVV democratischer wilde maken. Ook pleitte hij voor een jongerenafdeling. Geert Wilders zei toen geen problemen te hebben met Brinkman. De PVV-leider heeft nog niet gereageerd.

 

Crysis 2 ziet er pakkend uit

Na alle teasers, screenshots en nieuwtjes komt er eindelijk videos met daadwerkelijke gameplay op het internet. Crytek is al een tijdje bezig met Crysis 2 en dat is te zien in onderstaande video. Het ziet er veelbelovend uit. In de video wordt onder het spelen door verteld over de nieuwe mogelijkheden van de nanosuit, het pak dat je niet alleen bovenmenselijke krachten, maar ook andere handige snufjes geeft.

Naast het rennen, springen, cloaken en beschermen van het pak, kan het meer. Je kunt het pak dit keer aanpassen, zoals je in deel 1 je wapen kon aanpassen. De makers hopen zo dat spelers in een level gaan bekijken hoe je desbetreffende problemen het best kan oplossen, naar gelang je favoriete speelstijl. Dus wil je volledig stealth gaan sniperen, dan kan dat, maar wil je met de botte bijl door een level, dan kun je je pak daarop aanpassen, zodat je wat beter tegen kogels en explosieven kan.

Ook hebben ze het even over de lokatie, waarom hebben ze New York gekozen? De reden is vrij simpel, New York heeft veel verscheidenheid in wijken, die ook duidelijk herkenbaar zijn voor de speler. Ze hebben het niet precies nagemaakt, omdat dat gewoon te groot zou zijn, maar ook juridisch wat haken en ogen zou krijgen.

Kijk en oordeel zelf over de beelden. En begin maar vast te sparen voor die nieuwste videokaart, als je de PC versie wil gaan spelen...

Motoragent raakt pistool kwijt

Een motoragent uit Steenwijk heeft tijdens zijn werk zijn dienstwapen verloren. Het pistool is volgens de politie 'op onverklaarbare wijze tijdens het motorrijden uit zijn holster gevallen'. De politie zoekt met man en macht naar het wapen en krijgt daarbij hulp van de landmacht.

De agent verloor het wapen zaterdag, maar het is nog niet boven water. De politie IJsselland waarschuwt mensen het pistool niet zelf in te leveren als ze het vinden, maar de politie te bellen. Mogelijk is het wapen beschadigd door de val.

De agent heeft een reprimande gekregen, maar is niet gestraft voor het 'ongelukje', zegt een woordvoerder. "Dit is het ergste wat ons kan overkomen. We zijn er voor de veiligheid en dan gebeurt dit."

Het dienstwapen is zoekgeraakt in een afgelegen gebied in de omgeving van Steenwijk, maar waar precies is niet bekendgemaakt. De politie houdt er rekening mee dat iemand het pistool mee naar huis heeft genomen.

Het wapen staat geregistreerd. "Je mag hopen dat het daardoor minder aantrekkelijk is voor criminelen om het te gebruiken."

Motoragent raakt pistool kwijt
Motoragent raakt pistool kwijt (Foto: Novum)

[NASCAR] EkstrŲm racet op Sonoma

Het NASCAR-team van Red Bull heeft bekend gemaakt dat DTM-coureur Mattias Ekström op de eerste road course van het seizoen het stuur in de Sprint Cup Series over zal nemen van Casey Mears. De wedstrijd zal op 20 juni verreden worden op de Infineon Raceway, een circuit dat nabij Sonoma, Californië, ligt.

Ekström testte op 25 mei al op de Virginia International Raceway en het kostte de Zweed weinig tijd om op snelheid te komen, ondanks dat de bolide enorm verschilt van de Audi DTM waar hij normaal gesproken mee rijdt. "We waren bang dat hij in die ene dag niet op snelheid kon komen," zei Jay Frye, de onder-directeur van het team. "Hij zat binnen een uur al op snelheid. Hij is een fenomenaal talent."

Auto 83 behoort normaal gesproken toe aan Brian Vickers, maar deze staat de rest van het seizoen langs de zijlijn omdat hij geopereerd moet worden vanwege bloedproppen die in zijn lichaam gevonden werden. Mears rijdt momenteel in de Toyota, maar hij wordt eenmalig vervangen door Ekström.

"Ik wil Red Bull bedanken, omdat zij een Zweed zonder NASCAR-ervaring in de Verenigde Staten te laten rijden en Audi voor de toestemming om deze droom uit te laten komen. Het is leuk om nieuwe dingen uit te proberen en in de test voelde ik me al gelijk thuis. Het lastigste zal zijn om met 42 andere coureurs te racen, terwijl wij er in het DTM maar achttien hebben. Ik kijk erg uit naar deze ervaring," zei Ekström.

Onduidelijk is nog of Ekström ook op 8 augustus op Watkins Glen zal racen. Dit is het tweede niet-oval-circuit op de kalender, maar botst met de DTM-kalender. Die dag wordt er namelijk geracet op de Nürburgring.

'Geen Vuelta voor Skil en Vacansoleil'

Skil-Shimano en Vacansoleil maken weinig kans op deelname aan de Vuelta. De Nederlandse ploegen staan niet op een naar de Spaanse sportkrant Marca uitgelekte deelnemerslijst.

Achttien plaatsen zijn al vergeven. Voor de overige vier ploegen hebben de Nederlandse wielerploegen concurrentie van een aantal grote teams. Komende maandag maakt de Vuelta-organisatie de definitieve startlijst bekend.

Vanwege een akkoord uit 2008 zijn zestien ploegen sowieso zeker van deelname aan de drie grote rondes. De Rabobankploeg behoort daartoe, evenals Caisse d'Épargne, Columbia-HTC, Euskaltel, Astana, Footon-Servetto, Liquigas, Omega Pharma-Lotto, Cofidis, Lampre, QuickStep, Team Milram, Saxo Bank, AG2R, Française des Jeux en Bouygues.

Volgens Marca kunnen ook de kleinere Spaanse ploegen Xacobeo-Galicia en Andalucia-Cajasur op een uitnodiging voor de Spaanse rittenkoers rekenen en zijn Team RadioShack en Cervélo al zo goed als zeker. Cervélo zou daarvoor wel de Spanjaard Carlos Sastre moeten meenemen. BMC, waar wereldkampioen Cadel Evans al heeft aangekondigd zich op de Tour te willen concentreren, maakt weinig kans op een van de resterende twee tickets.

Voor die deelnamebewijzen zijn Skil-Shimano en Vacansoleil in de race, maar de Nederlandse ploegen maken weinig kans. Ze hebben concurrentie van onder anderen Garmin-Transitions, Katusha, Team Sky en Acqua & Sapone. Vorig jaar maakte Vacansoleil nog furore in de Vuelta met een etappezege van sprinter Borut Bozic en de twaalfde plaats van Johnny Hoogerland in het eindklassement.

De Vuelta gaat dit jaar op 28 augustus van start in Sevilla. De finish is als vannouds in Madrid. Daar komt het peloton op 19 september aan.

Oranje traint met fitte groep

Met allemaal fitte spelers heeft bondscoach Bert van Marwijk de selectie van het Nederlands elftal de training laten hervatten. Oranje staat vandaag voor de tweede keer op het trainingsveld van de Wits University, sinds de aankomst zondag in Zuid-Afrika.

Zoals bekend ontbreekt Arjen Robben nog. De aanvaller revalideert in Nederland van een vorige week opgelopen blessure. Waarschijnlijk vliegt hij binnenkort naar Johannesburg.

Bedreigen met smileys mag

In Amsterdam heeft het gerechtshof onlangs de nu 15-jarige scholier R.P. vrijgesproken van het bedreigen van demissionair premier Balkenende. P. deed dit via Hyves met de woorden "ey bolle vet zak met je kanker bolle kanker bril je gaat died bitch ik kom je halen."

Volgens het hof wordt er met de tekst niet voldaan aan de wettelijke omschrijving van bedreiging. Om van bedreiging te kunnen spreken moet er namelijk sprake van zijn dat de 'omstandigheden van het geval zodanig zijn geweest dat bij de bedreigde de redelijke vrees heeft kunnen ontstaan dat hij het leven zou verliezen, dan wel zwaar mishandeld zou gaan worden.'

Aangezien P. (overmatig) gebruik heeft gemaakt van smileys, was er van bedreiging geen sprake. Ook werd er rekening gehouden met de gebruikte bewoording in de krabbel. Het hof heeft de krabbel bij het voorlezen van het oordeel wel eerst moeten vertalen naar het Nederlands.

Nederlander wil liever online stemmen

Bijna zestig procent van de Nederlanders geeft aan het liefst online te willen stemmen. Daarnaast zou veertig procent van de mensen die niet gaan stemmen, dit wel doen als ze online of via de mobiele telefoon hun politieke voorkeur kenbaar zouden kunnen maken.

Dit blijkt uit onderzoek van het comminucatiebureau Mobillion. Veel mensen vinden het stembureau blijkbaar te ver, hoewel 38 procent aangeeft het stemhokje trouw te blijven. Indien de mogelijkheid zou bestaan om via de mobiele telefoon te stemmen, zou dit drie procent van de niet-stemmers over de streep trekken. Zij verkiezen de telefoon nog boven internet.

Vooral jonge kiesgerechtigden (18-35 jaar) zien wel wat in het online uitbrengen van hun stem. Ouderen zijn beduidend positiever over de ‘ouderwetse' manier van stemmen in het kieshokje. Fraudegevoeligheid wordt opvallend genoeg als argument voor en tegen online stemmen gezien. Dat er niet handmatig geteld hoeft te worden zien vooral 65-plussers als een betrouwbaar aspect van online stemmen, terwijl een kwart van de ondervraagden de privacy een dermate hoog risico vindt, dat ze liever het stemhokje gebruiken.

In Zweden, Finland en Estland is online stemmen al een ingeburgerd verschijnsel. Nu lijkt in Nederland het animo dus ook toe te nemen. Marc Schoutens, algemeen directeur van Mobillion: "Jongeren zijn opgegroeid in een online wereld en raken meer betrokken bij de samenleving door sociale media. Bij de vorige verkiezingen ging tachtig procent van de bevolking stemmen. Als we deze opkomst met een paar procent kunnen verhogen door een tweede stemmogelijkheid te bieden, dan lijkt me de keuze snel gemaakt."

Akkoord tussen Advocaat en KBVB

Dick Advocaat en de Belgische voetbalbond hebben een akkoord bereikt over een schadevergoeding. Officieel is de hoogte van het bedrag niet bekendgemaakt. Naar verluidt moet Advocaat een bedrag van 950.000 euro betalen.

In april van dit jaar stapte Advocaat na zeven maanden op als bondscoach van de Rode Duivels. Advocaat, inmiddels bondscoach van Rusland, had bij de KBVB nog een contract tot 2012.

CDA wil crisiswet permanent maken

De crisis- en herstelwet moet permanent worden. Dat heeft het CDA dinsdag bepleit. Volgens de partij wordt het zo mogelijk sneller wegen en spoorverbindingen aan te leggen.

Door de wet worden veel regels, bijvoorbeeld op het gebied van milieu, opzijgezet. Dat maakt het mogelijk sneller wegen aan te leggen en andere grote bouwprojecten uit te voeren. De wet, een persoonlijk project van premier Jan Peter Balkenende (CDA), is bedoeld als middel om tijdens de economische crisis voor extra banen te zorgen. De wet geldt sinds dit voorjaar en loopt tot 2014.

Volgens het CDA moet de wet ook na 2014 blijven gelden, om een einde te maken aan 'overbodige regels en vertraging', zei minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) dinsdag op een campagnebijeenkomst van zijn partij. Als de crisiswet permanent wordt, kunnen veel weg- en spoorprojecten die al gepland zijn eerder worden uitgevoerd, stelt het CDA.

Limburgse politie schiet op vluchtauto

Een agent heeft maandagnacht in Eygelshoven geschoten op een auto die kort daarvoor een andere agent had klemgereden. De agent raakte bekneld tussen de deur van een politieauto waar de auto tegenaan was gereden. Hij liep kneuzingen over zijn hele lichaam op. De dader slaagde erin te ontkomen, maar werd later aangehouden.

Of de vluchtende auto is geraakt, is niet bekend. De 25-jarige verdachte uit Eygelshoven raakte niet gewond. Het incident vond plaats toen een patrouillerende politieauto was gestopt bij een mogelijk gestolen auto in de Berghofstraat. Toen een andere auto opeens wilde wegrijden vroeg een agent de chauffeur naar zijn identiteitsbewijs. Daarop gaf de Limburger gas en ramde de politieauto.

De auto werd een paar straten verderop gevonden met nog draaiende motor. De verdachte werd dinsdagochtend aangehouden. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Werder Bremen vergoedt opleidingskosten Utrecht

FC Utrecht kan enkele tonnen tegemoet zien van Werder Bremen. Dat laat een woordvoerder van de club vandaag weten. De Utrechters eisten een opleidingsvergoeding voor voormalig jeugdkeeper Robbert te Loeke.

Te Loeke maakte in 2007 de overstap naar Bremen, nadat hij zich na drie seizoenen in de jeugdopleiding van Utrecht eerst had ingeschreven bij de amateurs van Bennekom. Utrecht was niet blij met de gang van zaken en meende recht te hebben op een vergoeding. Dat was de wereldvoetbalbond FIFA met de club eens. Werder heeft inmiddels aangegeven de vergoeding te betalen, meldt Utrecht.

"Deze opleidingsvergoeding is het bewijs dat het opleiden van jeugdspelers werkt", reageert technisch directeur Foeke Booy op de site van de club. "Het feit dat jonge voetballers niet zo maar kunnen overstappen naar een andere club maakt het voor ons mogelijk om te blijven investeren in deze jongens."

Overigens speelt de 21-jarige Te Loeke sinds de zomer van 2008 bij SC Cambuur.

Bomaanslag in Istanbul

Bij een bomaanslag op een politievoertuig in de Turkse stad Istanbul zijn dinsdag vijftien mensen gewond geraakt. Dat heeft de Turkse politie gezegd. De bom ging af in het district Kucukcekmece, aan de rand van Istanbul, toen het voertuig langsreed. De agenten in de auto en een aantal voorbijgangers raakten lichtgewond.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag werd niet direct opgeëist, maar Koerdische rebellen hebben in het verleden gelijksoortige aanslagen op de politie gepleegd. De rebellen voerden kortgeleden hun activiteiten op. Hun leider, Abdullah Öcalan, zei vorige week dat hij geen heil meer ziet in een dialoog met de Turkse regering.

In Istanbul zijn naast de Koerdische rebellen ook radicale linkse en islamitische groepen actief.

Deel vmbo's tweetalig

Een deel van de lessen in het voorbereidend beroepsonderwijs wordt voortaan in het Engels gegeven. Dat heeft demissionair staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) dinsdag laten weten.

Komend schooljaar starten minstens vijf vmbo-scholen met tweetalig onderwijs, waarbij leerlingen jaarlijks dertig procent van de lestijd in het Engels krijgen. Zestien andere scholen volgen in de loop van 2011 en 2012. De verwachting is dat dit aantal nog verder zal toenemen.

De bewindsvrouw wijst op het belang van beroepsgerichte lessen in het Engels nu de arbeidsmarkt steeds internationaler wordt. "Juist ook voor toekomstige lassers, verpleegkundigen of hotelmedewerkers is het van groot belang dat je een taal als Engels of Duits goed beheerst. Vakmanschap houdt echt niet op bij de landsgrenzen."

In Nederland bieden steeds meer scholen tweetalig onderwijs aan, tot op heden vooral op vwo en havo. Het aantal is van 26 scholen in 2000 opgelopen tot meer dan 110. In totaal volgen ongeveer 25.000 leerlingen het onderwijs deels in het Engels. Het leren van de tweede taal mag overigens niet ten koste gaan van de moedertaal.

Zware avondspits verwacht door onstuimig weer

Regen, hagel, onweersbuien en windstoten zorgen dinsdag voor een zware avondspits. Dat verwacht de VerkeersInformatieDienst, die waarschuwt dat de eerste buien rond 15.00 uur vanuit het zuiden het land binnentrekken.

In de vroege avondspits zorgt dat volgens de VID al voor drukte in de zuidelijke provincies. De kern van het neerslaggebied verschuift middenin de spits naar het centrum van Nederland, waardoor meer dan driehonderd kilometer file wordt verwacht.

Zuid-Koreaan Lee herstelt snel

Lee Dong-guk kan waarschijnlijk toch in actie komen op het komende WK voetbal in Zuid-Afrika. De spits van Zuid-Korea herstelt sneller dan verwacht van een dijbeenblessure.

"Lee heeft veel vooruitgang geboekt. Misschien kan hij in de eerste wedstrijd al even meedoen”, aldus bondscoach Huh Jung-moo over de speler van Jeonbuk.

Voor de 31-jarige topscorer uit de Koreaanse K-League zal het zijn eerste WK worden sinds 1998. In 2002 werd Lee door toenmalig bondscoach Guus Hiddink gepasseerd. Het WK van 2006 in Duitsland moest hij aan zich voorbij laten gaan door een knieblessure.

Op 12 juni is Griekenland in groep B de eerste tegenstander van Zuid-Korea. Daarnaast zitten ook Argentinië en Nigeria in die groep.

Passagiersboot in Bangladesh gezonken

Op een meer in het noordoosten van Bangladesh is een passagiersboot dinsdag in een regenstorm terechtgekomen en gezonken. Zeker twaalf mensen, onder wie zes schoolmeisjes, zijn verdronken.

Zo'n 25 mensen konden worden gered of wisten zelf veilig aan land te komen. Negen passagiers worden nog vermist. Dit hebben de autoriteiten van het district Sunamganj, waar de ramp zich voltrok, bekendgemaakt.

Schiphol gaat met vogelradar experimenteren

Schiphol gaat nog dit jaar experimenteren met een radar die vogels herkent en hun vluchtpatroon voorspelt. Dat zegt een woordvoerder van de luchthaven dinsdag na een bericht hierover in Trouw. Wanneer de radar voor het eerst wordt gebruikt, is nog niet bekend.

Zondagavond viel een motor van een Boeing 737 van Royal Air Maroc vlak na het opstijgen uit door een botsing met grote vogels, waarschijnlijk ganzen. Het toestel moest daardoor op lage hoogte omkeren en een noodlanding maken.

Het incident is niet de reden dat Schiphol met de radar gaat experimenteren. "We zijn al jaren met dit probleem bezig", zegt de woordvoerder. Het aantal botsingen met vogels is vorig jaar bijna verdubbeld. Het nieuwe radarsysteem heet Robin Lite (radar observation for bird intensity) en is de afgelopen drie jaar door TNO ontwikkeld.

In een straal van tien kilometer rond de luchthaven bevinden zich nu tienduizend ganzen, vierduizend meer dan vorig jaar. Ganzen zijn door hun regelmatige vleugelslag goed waarneembaar en omdat ze in rechte lijnen vliegen, is hun route ook voorspelbaar.

Toestel Air Maroc
Het toestel dat door vogels in de problemen kwam (Foto: Rowin van Diest)

Kuijt: "Ik hoop echt van ganser harte dat hij zo snel mogelijk terug is"

Dirk Kuijt hoopt dat zijn grote concurrent Arjen Robben op tijd fit is en snel terugkeert bij Oranje. De blessure van Robben heeft zijn weerslag gehad op de hele selectie.

Tegen OnsOranje zegt Kuijt: "Ik hoop echt van ganser harte dat hij zo snel mogelijk terug is. Voor het team is dat gewoon heel belangrijk. Daarom hebben we iedereen nodig. Zeker een bepalende speler als Arjen."

De sfeer wordt langzamerhand beter, nu de berichten positief worden over de blessure en waarschijnlijk snelle terugkeer van Robben. "We lachen, maar we werken ook heel hard. Dat is een goede mix. Als je plezier hebt, ga je ook beter voetballen. In trainingen en wedstrijden zie je een heel fris Nederlands elftal, dat het – denk ik – een heel eind kan schoppen op dit WK."

Robben is in Nederland voor de behandeling van zijn hamstringblessure. Volgens zijn fysiotherapeut Dick van Toorn komt het WK niet in gevaar. Mogelijk stapt Robben maandag al in het vliegtuig naar Zuid-Afrika. Mogelijk mist Robben de eerste poulewedstrijd en is daarna wedstrijdfit.

Memorial-winnaar Rose niet op US Open

Justin Rose heeft zich niet geplaatst voor de US Open. De Britse golfer verloor gisterenin het kwalificatietoernooi. Zondag wist de 29-jarige Rose de Memorial in Dublin in de Amerikaanse staat Ohio nog op zijn naam te schrijven, een toernooi in de PGA Tour.

De Memorial was de eerste toernooizege van Rose in de Verenigde Staten. Na twaalf jaar en 162 optredens wist hij het lucratieve toernooi op zijn naam te schrijven, waarvoor hij ongeveer negenhonderdduizend euro ontving. Rose staat momenteel 33e op de wereldranglijst.

'Onregelmatigheden bij verkiezingen Amsterdam'

De gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam zijn niet ordelijk verlopen. Meerdere personen stonden soms in één stemhokje en in het stembureau zelf werden volmachten afgegeven, zegt gemeentelijk ombudsman Ulco van de Pol.

Ook klaagden de ondervraagde stembureauvoorzitters over te weinig ruimte om de stemmen ordelijk te kunnen tellen. Verder leidde de identificatieplicht tot vertraging en verwarring. Omdat iedereen zich moest identificeren ontstond volgens de ombudsman grote drukte.

Van de Pol beveelt aan stembureauvoorzitters beter te trainen, burgers beter voor te lichten en de stemlokalen anders in te richten.

Al met al zijn de verkiezingen volgens Van de Pol beter verlopen dan in 2006. Toen deed hij ook al onderzoek naar de verkiezingen. Dat gebeurde op verzoek van het toenmalige stadsdeel Bos en Lommer en de gemeenteraad naar aanleiding van meerdere incidenten bij stembureaus.

Nadat in Rotterdam soortgelijke onregelmatigheden waren geconstateerd kondigde de gemeente aan maatregelen te nemen om de de verkiezingen voor de Tweede Kamer beter te laten verlopen.

"Geen teamorders bij McLaren in Turkije"

Bronnen binnen het Formule 1-team McLaren melden dat het Britse team tijdens de Grand Prix van Turkije geen gebruik gemaakt heeft van verkapte teamorders. Na afloop van de race was er twijfel gerezen omdat er op de boordradio's werd gehamerd op het terugdringen van het brandstofverbruik.

Autosport.com meldt dat McLaren de coureurs al in de tiende ronde van de race opgedragen heeft om te beginnen met brandstof besparen, omdat het verbruik hoger was dan verwacht. Zo moesten ze de motor in een zuiniger modus zetten, eerder opschakelen en in de beruchte bocht acht rustig aan doen om de rechtervoorband te sparen.

Dat Lewis Hamilton verteld werd dat hij brandstof moest besparen en dat Jenson Button hem niet in zou halen mag dan ook niet opgevat worden als een verkapte teamorder. Hamilton reageerde na afloop van de race verbaasd dat Button hem toch ingehaald had, ondanks dat zijn ingenieur verteld had dat dit niet zou gebeuren. Reden hiervoor was volgens ingenieur Phil Prew dat Button alleen verteld was dat hij op de banden en de brandstof moest letten en niet dat hij Hamilton niet aan mocht vallen. De Brit reed verloor in ronde 48 ruim een halve seconde in bocht acht, waardoor de huidige wereldkampioen in staat was zijn teamgenoot te passeren.

Hamilton haalde Button uiteindelijk weer in, waarna beide McLarens het rustig aan deden. Button liet zich terugzakken, omdat het team hem vertelde dat de hoeveelheid brandstof in zijn bolide niet veel meer was. Volgens de Britse renstal had Hamilton na afloop van de race nog slechts brandstof voor één ronde en moest de bolide van Button het stellen met een vrijwel lege tank.

Al-Qaidaverdachten opgepakt in Turkije

De Turkse politie heeft dinsdagochtend bij invallen in vier steden in totaal veertien mensen opgepakt die verdacht worden van banden met het terreurnetwerk Al-Qaida. Dit meldt het persbureau Anatolia.

In januari vond een grootscheepse politieoperatie tegen terreurverdachten plaats. Toen werden in totaal 120 mensen gearresteerd.

Aan Al-Qaida gelieerde Turkse moslimextremisten pleegden in 2003 een serie zelfmoordaanslagen in Istanbul die aan 58 mensen het leven kostten. In 2008 vonden bij een aanslag op het Amerikaanse consulaat in Istanbul drie politiemensen de dood.

TenneT en National Grid leggen kabel onder Noordzee

Een joint-venture tussen het Nederlandse TenneT en het Britse National Grid plc is dinsdag in Engeland begonnen met het trekken van een kabel onder de Noordzee, die de hoogspanningsnetwerken van Nederland en het Verenigd Koninkrijk zal verbinden. Het project van 500 miljoen pond, ofwel ruim 600 miljoen euro, is het tweede in zijn soort tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland.

"Deze joint-venture tussen National Grid en TenneT draagt bij aan een opener Europa en zal de betrouwbaarheid van de levering van elektriciteit in zowel het Verenigd Koninkrijk als Nederland helpen", aldus de directeur van het samenwerkingsverband Bill Russell in een toelichting.

De kabel met een capaciteit van 1.000 megawatt zal lopen over de 260 kilometer tussen de Maasvlakte en het Isle of Grain ten zuidwesten van England.

Werkgevers zien omslag arbeidsmarkt

Nederlandse werkgevers zijn opvallend positiever over de werkgelegenheid in het derde kwartaal van 2010 dan drie maanden geleden. Dit blijkt dinsdag uit de Manpower Arbeidsmarktbarometer van de gelijknamige uitzendonderneming.

Het voorspellende nettowerkgelegenheidscijfer bedraagt nu +3 procent tegen -1 procent in maart van dit jaar. Zowel het verschil met het tweede kwartaal als met hetzelfde kwartaal vorig jaar bedraagt vier procentpunten. Het nettowerkgelegenheidscijfer is een voorspellend cijfer voor de arbeidsmarkt. Het wordt berekend door het percentage werkgevers dat denkt het volgende kwartaal minder medewerkers te zullen aantrekken, af te trekken van het percentage werkgevers dat verwacht het eigen personeelsbestand uit te breiden. Deze berekening wordt gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.

Manpower Nederland liet begin april al weten dat de vraag naar uitzendkrachten weer aantrok. Haiko van der Pol, directeur Marketing & Communicatie bij Manpower Nederland, spreekt van een omslag in de verwachtingen voor de arbeidsmarkt, "omdat in op drie na alle regio's en sectoren die we in het onderzoek onderscheiden, weer positieve prognoses worden gerapporteerd".

Met name de kwartaal-verbeteringen met acht procentpunten van de voorspellingen voor de Nederlandse transportsector (+13 procent) en de sector Nutsbedrijven (+5 procent) spreken hierbij volgens Van der Pol boekdelen. "En kijken we naar onze belangrijkste handelspartner Duitsland, dan zien we ook daar een forse vooruitgang van acht procentpunten in het nettowerkgelegenheidscijfer voor het komende kwartaal van +9 procent. De algemene economische situatie in Europa is op dit moment wel onzeker."

Voor alle regio's in Nederland geldt een substantiële verbetering. Het hoogste regionale netto werkgelegenheidscijfer voor het derde kwartaal van 2010 wordt gerapporteerd voor het oosten: +5 procent tegen +1 procent over het tweede kwartaal van 2010. Voor het westen bedraagt het cijfer +4 procent tegen eveneens +1 pocent over het tweede kwartaal. Het zuiden staat op +3 procent tegen -3 procent en voor het noorden steeg naar -2 procent van -6 procent.

Van de negen sectoren zijn er zeven die een positieve verwachting laten zien. De bouwnijverheid staat na vier kwartalen met een negatieve uitkomst nu neutraal: 0, een verbetering met vier procentpunten ten opzichte van het vorige kwartaal.

Verder wordt er vooruitgang gerapporteerd door de werkgevers in de sector zakelijke dienstverlening (+6 procent) en de sector transport, opslag en communicatie (+5 procent). De verwachtingen in de sector Landbouw, bosbouw en visserij zijn negatief met een werkgelegenheidscijfer van -3 procent.

In Duitsland en Zweden is een groeiend optimisme in de bouwsectoren gemeten waar de nettowerkgelegenheidscijfers voor het derde kwartaal respectievelijk +9 en +8 zijn tegen +2 en +4 in het tweede kwartaal.

In 31 van de 36 onderzochte landen en gebiedsdelen wereldwijd worden positieve nettowerkgelegenheidscijfers voor het derde kwartaal van 2010 voorspeld, een duidelijke verbetering ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar toen in 13 Europese landen nog negatieve nettowerkgelegenheidscijfers werden voorspeld.

De hoogste nettowerkgelegenheidscijfers wereldwijd worden voorspeld door India, Brazilië, Taiwan, China, Peru, Australië en Singapore.

De krachtige stijging van de werkgelegenheid in India zal zich naar verwachting voortzetten, vooral dankzij het vertrouwen van de werkgevers in de sectoren mijnbouw en bouwnijverheid en productiebedrijven.

Ook de werkgevers in China voorzien een stijging van de werkgelegenheid. 31 procent van de werkgevers verwacht dat ze hun personeelsbestand in het komende kwartaal zullen uitbreiden. Het stijgende vertrouwen van de werkgevers in de dienstensector en de groot- en detailhandel in China is een belangrijke stimulerende factor achter het goede werkgelegenheidscijfer voor het derde kwartaal in dat land. De laagste prognoses wereldwijd worden afgegeven door Italië, Ierland, Spanje en Griekenland, overigens ook de enige vier landen met een negatief nettowerkgelegenheidscijfer.

Verbeteringen in vergelijking met het vorige kwartaal zijn zichtbaar in 23 van de 36 landen. Jaar-over-jaar-cijfers zijn beschikbaar voor 34 landen. In 30 daarvan is het cijfer positiever dan in het derde kwartaal 2009.

In de VS is het nationale werkgelegenheidscijfer ten opzichte van dat van drie maanden eerder relatief stabiel gebleven, maar is deze wel verbeterd ten opzichte van het derde kwartaal van 2009.

De Manpower Arbeidsmarktbarometer wordt elk kwartaal bepaald door de verwachtingen van werkgevers te meten over een toename of afname in hun personele bezetting, voor het aankomende kwartaal. Grondslag voor de arbeidsmarktbarometer rapporteert zijn interviews met ruim 61.000 publieke en private werkgevers wereldwijd. In Nederland betreft het ruim 750 werkgevers.

Rooney: "We zijn er klaar voor"

In de oefenduels ter voorbereiding op het WK voetbal maakte het Engelse nationale team weinig indruk. Wayne Rooney zegt dat er echter geen reden tot zorg is.

"We zijn er klaar voor. Om die oefenduels gaat het ook niet. We gaan voor de grote wedstrijd van zaterdag. Ik kan bijna niet meer wachten. Hoe sneller het duel komt, hoe beter," aldus de aanvaller.

Gisteren deed Rooney 45 minuten mee in het oefenduel tegen de Zuid-Afrikaanse club Platinum Stars. Engeland won de wedstrijd met 3-0, maar het was niet echt overtuigend. In de tweede helft, toen Rooney in het veld kwam, ging het beter. "We hebben uit deze wedstrijd gehaald wat we nodig hadden. Ik had wel iets meer kunnen spelen, maar die 45 minuten was goed."

Engeland speelt aankomende zaterdag in groep C tegen de Verenigde Staten.

Niet stemmen!

Morgen mogen we allemaal weer zogenaamd invloed uitoefenen op het reilen en zeilen van Nederland. Dat de heren op het pluche ons dan weer de komende vier (?) jaar negeren, nemen we maar op de koop toe. Of je stemt gewoon niet en als je dan de opmerking krijgt: ' als je niet stemt, mag je ook niet klagen' dan heeft George Carlin daar een heel mooi antwoord op.

Haringseizoen van start

Het haringseizoen is dinsdag officieel geopend. Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe gaat traditiegetrouw in de Scheveningse visafslag onder de hamer. De opbrengst gaat naar de Stichting Kinderpostzegels.

De kwaliteit van de haring dit jaar is volgens het Nederlands Visbureau goed. Bij de start is voldoende haring voorhanden, aangezien voor het eerst sinds jaren het haringbestand weer toeneemt. De haring die dit jaar wordt gebruikt is geboren in 2006 en die is vermoedelijk ook nog eens twee keer groter dan vooraf werd gedacht.

Haring wordt vooral in Denemarken en Noorwegen gevangen. Toch wordt gesproken over Hollandse Nieuwe, omdat het hele procedé van inkoop, verwerking en logistiek sinds jaar en dag in handen is van Nederlandse bedrijven.

Rabo-renner Martens weken aan de kant

Rabo-renner Paul Martens zal op zijn minst een aantal weken uit de roulatie zijn. Gisteren, in de eerste etappe van de Dauphiné Libéré, was de Duitser een van de slachtoffers van een massale valpartij.

Martens brak bij de valpartij een rib en liep daarnaast een scheurtje in een nier op. Zijn teamgenoot Dennis van Winden kwam ook ten val maar hij kan vandaag gewoon van start gaan in de tweede etappe.

Joran dinsdag weer naar hotel voor reconstructie

De Peruaanse politie wil Joran van der Sloot dinsdag meenemen naar het hotel in Lima waar hij Stephany Flores vermoordde. De politie is van plan met Van der Sloot de aanloop naar de moord te reconstrueren, zei politiekolonel Abel Gamarra dinsdag.

Van der Sloot heeft maandag bekend dat hij Flores heeft vermoord, bevestigt Gamarra. Verder wilde hij niets toelichten. Peruaanse media meldden eerder dat Van der Sloot tijdens de verhoren heeft gezegd dat hij de moord in een opwelling pleegde.

Nadat hij koffie had gedronken, keerde hij terug in zijn hotelkamer. Toen zag hij dat Flores achter zijn laptop zat. Op de laptop zou ze informatie over Natalee Holloway hebben gevonden. In een schrikreactie zou hij daarom haar nek hebben gebroken.

Strafrechtspecialist Mario Amoretti zei op de Peruaanse radiozender RPP dat Van der Sloot dat zegt om een lagere straf te krijgen. Als Van der Sloot de moord op Flores had gepland om haar geld af te pakken, kan hij 35 jaar celstraf of zelfs levenslang krijgen. Als het in een opwelling gebeurde, krijgt hij zes tot twintig jaar cel.

De Peruaanse politie draagt de zaak over aan justitie. Die moet dan met een formele aanklacht tegen Van der Sloot komen. Het nationale gevangenisinstituut moet nog bepalen in welke gevangenis Van der Sloot zijn proces moet afwachten.

FC Oss ziet leegloop en sombere toekomst

FC Oss heeft zeven dagen voor het verstrijken van de overschrijvingstermijn voor amateurspelers nog geen nieuwe voetballers mogen verwelkomen. Daarentegen vertrekken er wel aardig wat spelers.

Onder anderen Tim Peters, Thijs Geurts (Germania), Chris de Wagt (ONS Sneek) en Mike Thijssen (Overpelt) vertrekken bij de naar de Topklasse gedegradeerde ploeg uit Brabant, meldt het Brabants Dagblad.

Tim Hofkens legde onlangs een aanbieding naast zich neer. Reden: de trainingstijden waren moeilijk te combineren. Joost Ebergen, gehuurd van NEC, weigert in de Topklasse te gaan spelen: "Topklasse is voor mij geen optie. Ik wil proberen alles uit het betaalde voetbal te halen."

Verschillende spelers zijn niet akkoord gegaan met nieuwe voorwaarden die FC Oss stelt aan haar contracten en spelers hebben de VVCS ingeschakeld om dit te onderzoeken. Danny Hesp, werkzaam bij de VVCS, reageert: "FC Oss krijgt van de KNVB een vergoeding mee die benut kan worden om gemaakte afspraken te respecteren. Naar mijn gevoel vallen daar ook contracten onder."

Koreaanse Starcraft-spelers geschorst

Kespa, de Koreaanse professionele Starcraft-bond, heeft elf professionele Starcraft-spelers voor het leven geschorst. Dit is gebeurd naar aanleiding van een schandaal dat een maand geleden heeft plaatsgevonden. Uit dit schandaal bleek dat een aantal pro-gamers samenspanden met mensen uit het illegale gokcircuit en zo op afspraak wedstrijden verloren. Ook kwamen op deze manier replay-files van matches in het illegale circuit terecht.

Met deze schorsing zijn een aantal hele grote namen effectief verboden om ooit nog deel te nemen aan e-sports evenementen. Ja Mae Yoon (oftewel sAviOr, zie foto), een van de grootste starcraftspelers ooit, is een van de namen die gevallen zijn. Behalve dat deze spelers het verboden wordt nog deel te nemen aan toekomstige wedstrijden, worden ook alle prijzen die ze al gewonnen hadden ingenomen en worden bovendien hun prestaties en records uit alle archieven verwijderd.

Starcraft is altijd al gigantisch geweest in Zuid-Korea. Pro-gamers hebben een celebrity-status en matches worden op tv uitgezonden, onderandere op twee tv-kanalen die puur gewijd zijn aan Starcraft. Zodoende vervult Starcraft praktisch de functie van een volkssport als voetbal hier en de impact van dit schandaal is dan ook te vergelijken met die van de gokschandalen rondom het betaald voetbal.

Ja Mae Yoon, oftewel sAviOr

Massagraf in verlaten Mexicaanse zilvermijn

Een verlaten zilvermijn in de Mexicaanse deelstaat Guerrero blijkt een massagraf, waarin slachtoffers van de bloedige strijd tussen rivaliserende drugsbendes zijn gedumpt. Tot dusverre zijn 55 lijken uit de 150 meter diepe mijnschacht geborgen. Dit hebben de autoriteiten maandag bekendgemaakt.

Het massagraf werd eind vorige maand ontdekt, nadat een drugsverdachte tijdens verhoor het bestaan ervan had onthuld.

Mexico is al jaren het toneel van een uiterst gewelddadige strijd tussen concurrerende drugsbendes. Sinds president Félipe Calderon na zijn aantreden eind 2006 een campagne tegen de drugskartels startte zijn als gevolg van de strijd tussen de bendes al meer dan 22.700 doden gevallen.

'56-plusser niet ontzien bij hervorming pensioenen'

Ook werknemers vanaf 56 jaar moeten volgens het akkoord van vakbonden en werkgevers inleveren als het gaat om de oudedagsvoorzieningen. Zij krijgen volgens de plannen vanaf hun 65ste een lagere pensioenuitkering dan waarvoor zij nu rechten opbouwen, schrijft het Financieele Dagblad dinsdag.

Tot nu toe werd aangenomen dat 56-plussers in het vorige week gesloten akkoord worden ontzien. In het akkoord staat dat de AOW-leeftijd in 2020 wordt verhoogd naar 66 jaar.

Deskundigen uit de pensioensector noemen de lagere pensioenuitkering volgens het dagblad een bezuinigingsmaatregel voor 56-plussers. Dat zou alleen niet zo worden gezegd omdat het gevoelig ligt bij de achterban van vakcentrale FNV.

De lagere uitkering komt doordat de pensioenfondsen al vanaf volgend jaar uitgaan van een pensioenleeftijd vanaf 66 jaar. Wie eerder met pensioen gaat, moet inleveren. Een 56-jarige die over negen jaar dertigduizend euro dacht te ontvangen, moet het met 540 euro per jaar minder doen.

Om zijn volledig pensioen te behouden moet hij na zijn 65e drie maanden doorwerken. Dat kan vaak niet, omdat in veel cao's is afgesproken dat iemand met zijn 65e verjaardag wordt ontslagen.

Het akkoord moet nog door de leden van de vakbonden worden goedgekeurd.

Bundesliga meest winstgevende competitie

De Duitse Bundesliga is de meest winstgevende voetbalcompetitie van Europa. Dat heeft het onderzoeksbureau Deloitte becijferd.

De Duitse eredivisie heeft de eerste plaats in het seizoen 2008-2009 overgenomen van de Engelse Premier League. In het seizoen 2008-2009 werd volgens het onderzoek in de Bundesliga 1,575 miljard euro omgezet. Dat is een stijging van 10,9 procent. De achttien clubs maakten een winst van 172 miljoen euro.

In de Premier League ging een bedrag van 2,326 miljard euro om. De winst zakte echter van 141 naar 93 miljoen euro. De omzetgroei bedroeg vier procent. Ook de Spaanse Primera Division en de Italiaanse serie A zagen hun omzet stijgen, maar ondanks dat werd er toch verlies gemaakt.

[E3] Driver scheurt vroegtijdig voorbij

Ubisoft heeft voor zijn deelname aan de E3 eventjes een trailer uitgebracht van Driver. Ja, die game die aanvankelijk best goed was, dan weer heel slecht, en daarna hoorden we er niets meer van. Met een countdownsite lijken ze op de E3 meer te gaan vertellen.

In de trailer zien we het karakteristieke scheurijzer van John Tanner en de welbekende garage waar mening speler een poging heeft gewaagd alle capriolen tot een schadeloos einde te brengen. Met een nieuwe paintjob en een verwijzing naar E3, kunnen we niets anders dan wachten, en kijken of Ubisoft de vergane glorie kan herstellen van deze racegame.

Mphela waarschuwt tegenstanders

Vrijdagmiddag speelt Zuid-Afrika de openingswedstrijd van het WK tegen Mexico. Katlego Mphela voorspelt dat Mexico het zwaar gaat krijgen.

"Onze tegenstanders kunnen zeker zijn van één ding: ze gaan negentig zware minuten tegemoet", aldus de speler die de afgelopen maand de aandacht op zich vestigde met zes doelpunten in vijf wedstrijden.

Zuid-Afrika is al twaalf wedstrijden ongeslagen. In Groep A zijn Frankrijk en Uruguay  de andere tegenstanders.

Oranje traint eenmaal

De selectie van het Nederlands voetbalelftal traint ook vandaag slechts eenmaal op de velden van de Wits University in Johannesburg. Dat deed de groep onder leiding van bondscoach Bert van Marwijk gisteren ook.

Ook bij de tweede oefensessie wordt geen publiek toegelaten. De eerste openbare sessie is morgen. Oranje speelt de eerste wedstrijd op het WK op 14 juni, in Johannesburg tegen Denemarken.

Sastre nog vraagteken voor Tour

Carlos Sastre weet nog altijd niet of hij volgende maand in Rotterdam aan de start staat van de Tour de France. Zijn ploeg Cervélo wacht de resultaten af van een medisch onderzoek dat na afloop van de Giro d'Italia werd verricht. De Tourwinnaar van 2008 kwam in de Giro meerdere malen ten val en kampt nu met rugproblemen.

Berichten dat Sastre zijn deelname aan de Tour al zou hebben toegezegd, worden door Cervélo-manager Joop Alberda als voorbarig bestempeld. "Voor een grote ronde moet een renner in topvorm zijn. We zullen zeker geen risico nemen met de gezondheid van Carlos en wachten daarom op groen licht van de medische staf."

De resultaten van het medisch onderzoek worden later deze week verwacht. Dan zal Cervélo ook de voorlopige Tourselectie bekendmaken.

Sastre nog vraagteken voor Tour
Sastre nog vraagteken voor Tour (Foto: Novum)

Marquez traint weer mee bij Mexico

Rafael Marquez lijkt net op tijd fit voor de openingswedstrijd van het WK tegen Zuid-Afrika. De aanvoerder van Mexico trainde gisteren voor het eerst sinds zijn vorige week opgelopen beenblessure weer mee met de groep. Mexico trapt vrijdag om 16.00 uur in Johannesburg het toernooi af tegen het gastland.

Marquez zet na het WK een punt achter zijn interlandcarrière. De 31-jarige verdediger van FC Barcelona kwam tot nu toe 88 keer uit voor de nationale ploeg. In de groepsfase stuiten de Mexicanen naast Zuid-Afrika ook op Frankrijk en Uruguay. Mexico verloor in de voorbereiding met 2-1 van het Nederlands elftal, maar maakte indruk door met dezelfde cijfers van wereldkampioen Italië te winnen.

Marquez traint weer mee bij Mexico
Marquez traint weer mee bij Mexico (Foto: Novum)

Bondscoach: "Kameroen kan halve finales halen"

Bondscoach Paul Le Guen van Kameroen denkt dat zijn ploeg de halve finales van het WK kan halen. Het Afrikaanse land is één van de opponenten van Nederland in groep E. Een plaats bij de laatste vier zou de beste WK-prestatie ooit zijn voor Kameroen.

"Ik ben trots dat ik een goede en fitte ploeg heb. Ik denk dat we ver kunnen komen, en waarom niet voorbij de kwartfinales?", aldus de Fransman vlak voor vertrek naar Zuid-Afrika. In 1990 haalde Kameroen bij het WK in Italië de kwartfinales, mede door de doelpunten van Roger Milla.

Juist die flamboyante oud-aanvaller schopte de voorbereiding op de mondiale titelstrijd in de war. Milla bekritiseerde sterspeler Eto'o die daarop dreigde met een afmelding. Le Guen vertrouwt op de vedette van Internazionale: "Ik heb spelers waarop ik kan rekenen en Eto'o is de eerste. Ik geloof in hem." De oefenmeester was ook positief over de 'frisse' Eyong Enoh van Ajax.

Kameroen begint het WK op 14 juni in Bloemfontein tegen Japan. Bij het laatste groepsduel op 24 juni is Oranje de tegenstander.

Helen Thomas stopt per direct

Helen Thomas is gisteren per direct gestopt als correspondent in Washington. Dat heeft haar werkgever, Hearst News Service, meegedeeld.

De 89-jarige Thomas was de Witte Huis-correspondent met de langste staat van dienst; vanaf het aantreden van John F. Kennedy is ze niet weg te denken geweest uit de perskamer van het Witte Huis. Zij vertrekt na controversiële uitlatingen over Israël en de Palestijnen.

Zo zei zij op 27 mei dat de Israëliërs 'als de hel uit Palestina weg' moesten en terug naar Duitsland, Polen of de Verenigde Staten. "Bedenk u dat de huidige bewoners bezet worden, en het is hún land." Witte Huis-woordvoerder Robert Gibbs had de uitspraken van Thomas eerder maandag 'beledigend en laakbaar' genoemd.

Thomas heeft haar excuses aangeboden. De video is hier te zien.

Helen Thomas stopt per direct
Helen Thomas stopt per direct (Foto: Novum)

'VVD sluit PVV toch uit'

De VVD sluit een kabinet met de PVV toch uit. Regeren met de PVV zou een onhaalbare zaak zijn omdat de partij niet in de Eerste Kamer zit, schrijft het AD vandaag op basis van 'verschillende prominente VVD'ers'.

VVD-leider Mark Rutte blijft in de campagne zeggen geen enkele partij, inclusief de PVV, uit te sluiten. Maar intern is het volgens de krant al lang duidelijk dat met de PVV geen daadkrachtig hervormingsbeleid kan worden gevoerd. Dit omdat het kabinet dan geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft.

Alle wetten die door de Tweede Kamer zijn opgesteld moeten door de Eerste Kamer worden bekrachtigd. "Je moet wel je plannen kunnen verwezenlijken", zegt een VVD-Kamerlid volgens de krant.

'VVD sluit PVV toch uit'
'VVD sluit PVV toch uit' (Foto: Novum)

Hiddink: "Oranje moet het zichzelf niet te moeilijk maken"

Guus Hiddink ziet in het Nederlands elftal geen titelfavoriet voor het WK in Zuid-Afrika. De succestrainer schaart daarentegen Brazilië, Spanje en Argentinië wel tot de grootste kanshebbers.

Hiddink liep enkele maanden geleden op een haar na het WK mis met Rusland, dat met minimaal verschil werd uitgeschakeld door Slovenië. De 63-jarige Achterhoeker kijkt echter naar de toekomst en dicht de teams met het meeste voetballende vermogen de meeste kans toe.

"Snel omschakelen wordt steeds belangrijker. Natuurlijk verlies je meer de bal, maar ik verlang altijd van mijn spelers dat ze zich inspannen om zo snel mogelijk de bal weer terug te krijgen", aldus Hiddink in Kicker. "Op die manier kom je als ploeg in lange balbezitperiodes."

Nederland heeft volgens Hiddink minder in de melk te brokkelen. "Hopelijk maken ze het voor zichzelf niet te moeilijk. In mijn ogen is dat het grootste gevaar. Ze hebben een enorm potentieel, maar ze moeten zorgen dat ze niet zelf hun eigen problemen veroorzaken."

[Upd] 'Joran bekent moord op Flores'

Joran van der Sloot heeft bekend dat hij Stephany Flores heeft vermoord, Dat meldt althans website El Comercio.

Tijdens een verhoor bekende Joran volgens de bronnen dat hij de studente vermoordde om een zakelijk geschil. Dat zou om geld gaan. Peter R. de Vries vertelde gisteravond dat Joran veel gokschulden had. Vorige week vroeg hij Terror Jaap al om geld. Flores had de avond van de moord vijfduizend dollar gewonnen met pokeren.

Update 6.45 uur
Het gerucht gaat dat Stephany iets op de laptop van Joran had gezien dat niet voor haar ogen bestemd was en dat ze daarom is vermoord.

Update 7.10 uur
Ook CNN meldt dat Joran heeft bekend. Hoge politiefunctionarissen hebben gezegd dat Joran huilend een bekentenis heeft afgelegd. Hij zou bekend hebben om strafvermindering te kunnen krijgen.

 

Paarlberg wacht oordeel rechter

Na jarenlang onderzoek en een proces waarvoor de rechtbank 25 dagen uittrok, velt de rechter dinsdag naar verwachting eindelijk een oordeel in de strafzaak tegen zakenman Jan-Dirk Paarlberg. Justitie verdenkt hem onder meer van het witwassen van de miljoenen die misdaadkopstuk Willem Holleeder heeft afgeperst van Willem Endstra.

Endstra werd in 2004 geliquideerd en legde voor zijn dood verschillende verklaringen af over de afpersing. Daarin stelt hij onder meer dat Paarlberg onder dwang zou hebben meegeholpen. In totaal maakte hij 17 miljoen euro over op rekeningen van Paarlberg in Nederland en Zwitserland. Volgens Paarlberg waren de betalingen onderdeel van de afspraken die de twee hadden over de ontvlechting van hun samenwerking.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste op 11 mei vier jaar onvoorwaardelijke celstraf tegen Paarlberg. Voor het witwassen van de afpersingsmiljoenen van Holleeder eiste het OM drie jaar cel, voor andere feiten zoals valsheid in geschrifte anderhalf jaar. De lange duur van het onderzoek en aanwijzingen dat Paarlberg onder druk is gezet, leidde voor het OM tot aftrek van zes maanden.

Fiscus jaagt op anonieme creditcards

De Belastingdienst gaat op zoek naar betalingen met anonieme creditcards en pinpassen die in Nederland gebruikt worden maar gekoppeld zijn aan bankrekeningen in belastingparadijzen.

Deze rekeningen zijn niet bij de fiscus opgegeven en bevatten naar verwachting honderden miljoenen euro's aan zwart geld. De fiscus overlegt momenteel met organisaties die creditcardbetalingen in Nederland verwerken om zo de eigenaren van de rekeningen op te sporen.

"Het is onbestaanbaar dat mensen volledig anoniem via een buitenlandse bankrekening dure spullen kopen en belasting proberen te ontduiken", aldus minister Jan Kees de Jager (Financiën) dinsdag.

Buitenlanders in Jemen opgepakt

De veiligheidsdiensten in Jemen hebben de afgelopen tijd zo'n vijftig buitenlanders gearresteerd die banden zouden hebben met het terreurnetwerk al-Qaeda.
Dit heeft de krant al-Hayat maandag gemeld. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat twaalf Amerikanen zijn opgepakt. Daarnaast zijn er arrestanten uit Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Maleisië. Een Jemenitische veiligheidsfucntionaris repte zondag al over dertig arrestanten. De meesten waren volgens de functionaris naar Jemen gekomen om Arabisch te studeren aan het Instituut voor de Arabische Taal in Sanaa.

Op die instelling zat ook de Nigeriaan Omar Farouk, die eind vorig jaar een vliegtuig van Northwest Airlines, dat onderweg was van Amsterdam naar de Amerikaanse stad Detroit, probeerde op te blazen.

[E3] Robots slopen in Enslaved

Voor de E3 heeft Ninja Theory een trailer uitgegeven om hun nieuwste game te promoten. Enslaved speelt zich honderdvijftig jaar in de toekomst af, waarin een wereldwijde oorlog de mensheid op aarde bijna volledig heeft uitgeroeid. Robots teisteren de aarde, ze zijn nog steeds geprogrammeerd om de mensheid uit te roeien.

De hoofdpersoon in de game is Monkey. Hij heeft zijn hele leven te maken gehad met deze robots en is een eenzame man. Uiteindelijk wordt hij gevangen genomen door een val van de machines, waarna hij op een luchtschip wordt geplaatst. Daar ontmoet hij een vrouw genaamd Trip. Trip is een techneut die ook gevangen is genomen. Samen ontsnappen ze, maar Trip zorgt er voor dat Monkey haar slaaf wordt, door een hoofdband om zijn hoofd te plaatsen. Door deze hoofdband moet hij haar orders opvolgen. Maar toch hebben ze elkaar nodig om veilig te blijven van de robots.

Het spel komt dit jaar nog uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

Bole wil nu naar de Tour

Grega Bole won gisteren de eerste etappe in de Dauphiné Libéré. Na afloop zei de Sloveense wielrenner van Lampre dat hij graag aan de Tour de France wil meedoen. Hij ziet voor zichzelf een rol als helper van Alessandro Petacchi.

Dit jaar viel Bole voor het eerst op in Parijs-Nice, waar hij in de eerste etappe alleen de Nieuw-Zeelander Greg Henderson voor zich moest dulden. Een dag later kwam hij hard ten val. Daarbij liep hij twee gebroken ribben op wat hem zijn verdere voorjaar kostte.

"Ik ben zo blij, ik kan het gewoon niet beschrijven. Ik heb zes weken niet kunnen fietsen na mijn val in Parijs-Nice, het grootste deel van die tijd heb ik noodgedwongen in bed doorgebracht. Langzaamaan ben ik weer teruggekomen op niveau, met deze zege als resultaat."

Geil zoenen met Rita

Ik ben het volkomen eens met de Verdonken in dit land die vinden dat we in het maatschappelijk verkeer elkaar een hand behoren te geven, ook wanneer de handenschudders van verschillende geslachten zijn. Maar zo’n vieze opgedrongen zoen? Smerig. Heel smerig. En Rita noemt zo’n zoen dan ook nog een cadeautje. Dat vieze mens heeft de seksuele intimidatie verheven tot de seksuele belediging. Echt, nooit was de politieke campagne in ons land zo smerig totdat Rita mee ging doen.

Hideo Kojima en Square Enix werken samen

Hideo Kojima, game-ontwikkelaar pur sang, is weer in het nieuws. Nadat Hashimoto, baas van Square Enix een tweet plaatste over een samenwerkingsverband met hem en onderstaande foto. Kojima reageerde op de tweet met een simpele "Een nieuwe samenwerking met Square Enix" en een link naar dezelfde foto.

De onderstaande foto laat ons Front Mission Evolved zien. Dit spel is nog niet uitgekomen, maar zou in de herfst in de winkel moeten liggen. Het spel speelt zich in de toekomst af, inclusief robots. Het wordt ontwikkeld door Double Helix Games. Waarom dit spel op de voorgrond geschoven wordt met betrekking tot dit nieuws is niet duidelijk, het spel is namelijk al bijna klaar. Maar Kojima heeft al eerder aangegeven iets met robots te willen doen. Wordt er dan al een vervolg op dit spel gewerkt voordat dit spel uit is?

Kojima poseert

v.l.n.r. Shinkawa (art director Metal Gear), Hashimoto, Kojima

Cohen: vader Maxima mag bij kroning

PvdA-leider Job Cohen kan zich voorstellen dat de vader van prinses Máxima aanwezig is bij de inhuldiging van prins Willem-Alexander tot koning.

Jorge Zorreguita mocht in 2002 niet bij de bruiloft van het paar zijn vanwege zijn omstreden verleden als lid van de regering van de Argentijnse dictator Videla. Maar dat is al weer zo veel jaren geleden, vindt Cohen. "Het zou misschien kunnen na al die jaren." Cohen zei dat maandag in NOVA Politiek. Hij vindt niet dat Zorreguita een grote rol zou moeten spelen bij de ceremonie. De PvdA-leider vindt dat Willem-Alexander 'er zeker klaar voor is' om koning te worden.

Hij vindt dat de prins een enorm brede ervaring heeft opgedaan en verstandig is. Ook vindt Cohen dat de prins goed voorbereid is en weet wat hij wel en niet kan doen als koning. Hoewel hij eigenlijk vindt dat een koningshuis niet in een moderne democratie past, wil Cohen niet per se toe naar een ceremonieel koningschap.

Hij verwees naar het baken dat koningin Beatrix is geweest voor Nederland en dit had volgens hem niet gekund met een ceremoniële functie.

Bloedigste maand in jaren in Darfur

Door gevechten in Darfur zijn in mei bijna 600 mensen om het leven gekomen. Dit is het hoogste dodental inéén maand sinds de stationering van de VN-vredesmacht Unamid in januari 2008. Dit is maandag vernomen van bronnen bij de VN-macht in de West-Sudanese regio.

Daar laaide in 2003 een conflict op tussen zwarte rebellengroepen enerzijds en Arabische milities en de regering in Khartoem anderzijds. De vredesgesprekken inzake Darfur liepen in mei vast toen de belangrijkste rebellenbeweging JEM haar deelname opschortte. De rebellen beschuldigen het regeringsleger van schendingen van het staakt-het-vuren. Humanitaire organisaties in Darfur klagen dat zij sommige hulpbehoevenden door de opgelaaide gevechten al een week niet kunnen bereiken. Ook zitten hulpverleners vast op afgelegen plekken.

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen president Omar al-Bashir en twee andere Sudanezen wegens oorlogsmisdaden in Darfur.

Hitzfeld: "Spanje is lastig, maar heeft wel zwakheden"

Zwitserland start het WK met een zware wedstrijd tegen Spanje, de regerend Europees kampioen. Een lastige opgave voor de manschappen van Ottmar Hitzfeld, die zijn team echter niet geheel kansloos acht.

De kans op succes tegen Spanje lijkt niet bijster groot voor de Zwitsers. Niettemin denkt Hitzfeld dat Zwitserland wel degelijk kansen heeft in hun eerste duel in Zuid-Afrika. "Spanje heeft namelijk ook zwakheden", aldus Hitzfeld in het trainingskamp van de Zwitsers.

"We weten dat het een lastige opgave zal worden om Spanje te verslaan, maar we maken wél kans. Alles is mogelijk in een wedstrijd. De bal is rond", stelde de keuzeheer clichématig. "Als we Spanje over twee wedstrijden moeten verslaan wordt het lastig, maar in negentig minuten ligt dat anders."

Sterspeler Tranquillo Barnetta zit echter in een vormcrisis, wat tot negatieve geluiden heeft geleid in de pers. Hitzfeld erkent de problemen van de Bayer Leverkusen-speler. "Barnetta mist wedstrijdritme, omdat hij een groot gedeelte van de tweede seizoenshelft heeft gemist. Hij is een beetje moe."

820 jaar cel na moord op o.a. Nederlander

Een man die in 2008 betrokken was bij de moord op 15 Nicaraguanen en een Nederlander, is maandag door de rechter in Guatemala tot 820 jaar celstraf veroordeeld.

De Guatemalteek kreeg die straf voor moord, afpersing en samenzwering. De man, genaamd Juan Carlos García Policarpo, maakte deel uit van een bende die in november 2008 een bloedbad aanrichtte onder de passagiers van een bus die op weg was van Nicaragua naar Guatemala. De bende zocht in de bus naar een zending drugs. Toen die lading onvindbaar bleek, schoten de criminelen de passagiers dood en staken ze de bus in brand. Aan boord van de bus was ook een 28-jarige Nederlandse student toerisme, die stage liep in Nicaragua. Hij zou in Guatemala op het vliegtuig naar Nederland stappen.

Voor de moordpartij, die plaatsvond in het oosten van het Centraal-Amerikaanse Guatemala, zitten nog twee andere mannen vast.

Militair aangeklaagd voor moord Afghanen

Een Amerikaanse militair is in staat van beschuldiging gesteld voor moord met voorbedachten rade op drie Afghaanse burgers. Dat zou zijn gebeurd op of vlakbij een militaire basis in de provincie Kandahar.

Dit heeft een Amerikaanse militaire woordvoerster maandag (plaatselijke tijd) in Washington laten weten. Naast de 22-jarige Jeremy Morlock worden mogelijk nog andere Amerikaanse militairen in staat van beschuldiging gesteld. Nadere bijzonderheden over de moord zijn niet meegedeeld. De Amerikaanse strijdkrachten hebben er een beleidsprioriteit van gemaakt om in de strijd tegen de radicaal-islamitische Taliban de Afghaanse burgerbevolking te ontzien.

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft veel kritiek op het feit dat het optreden van de buitenlandse troepenmacht geregeld burgerslachtoffers maakt.

Pepe maakt rentree

Pepe is klaar voor zijn rentree op het voetbalveld. De Portugees krijgt vandaag speelminuten in het oefenduel tegen Mozambique. Zes maanden geleden speelde de verdediger zijn laatste wedstrijd voor zijn club Real Madrid.

"Hij gaat zeker minuten maken in de tweede helft, als het tempo lager ligt", aldus Carlos Queiro, de bondscoach van Portugal. Pepe liep in december een gescheurde kruisband op.

BuZa niet blij met behandeling Joran

De Nederlandse ambassadeur in Peru gaat de behandeling van Joran van der Sloot onder de aandacht brengen bij de Peruaanse autoriteiten. De aanleiding hiervoor is de uitgebreide presentatie van Van der Sloot aan de Peruaanse media. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag laten weten.

Volgens een woordvoerder van het ministerie keurt minister Maxime Verhagen het niet goed hoe Peru is omgegaan met de privacy van de van moord verdachte Joran van der Sloot. De ambassadeur zal de autoriteiten vragen hier in het vervolg zorgvuldiger mee om te gaan, aldus de woordvoerder.

Van der Sloot moest tot drie keer heen en weer lopen terwijl de media uitgebreid foto's en videobeelden van hem konden maken. De Nederlander wordt verdacht van de moord op de 21-jarige Peruaanse Stephany Flores.

[NASCAR] Uitslag Gillette Fusion ProGlide 500

Denny Hamlin heeft in Pocono de Gillette Fusion ProGlide 500 op zijn naam geschreven. Hij bleef na 204 ronden Kyle Busch en Tony Stewart voor. Kevin Harvick blijft ook na deze wedstrijd aan de leiding in het klassement.

De race moest met twee uur worden uitgesteld, omdat op het moment dat de rijders de wedstrijd aan zouden vangen er een regenbui losbarstte. Nadat de baan drooggeblazen was mocht Kyle Busch de race op de 2,5 mijl lange tri-oval van poleposition aan gaan vangen. Lang kon hij niet genieten van de eerste plaats, van Denny Hamlin haalde hem al na vijf ronden in.

Dit zou zo blijven tot de eerste gele vlag van de dag die na vijftien ronden door de organisatie gezwaaid werd om teams de kans te geven de bolides aan de veranderende omstandigheden aan te passen. Het team van Kyle Busch deed dit het snelste, waardoor hij de eerste plaats pakte. Jimmie Johnson bleek over een goede auto te beschikken, want hij reed vanaf plaats 25 na 29 ronden al de top tien binnen.

Clint Bowyer wist na 33 ronden Busch te passeren en de leiding over te nemen. Hij zou deze plaats ook na de eerste series pitstops onder groen behouden. Juan Montoya worstelde ondertussen met zijn bolide en verloor langzaam maar zeker terrein. De Colombiaan lag na 63 ronden op plaats negen. Daarna reed hij bij zijn derde stop na tachtig ronden te snel door de pitstraat wat hem een drive-through-penalty opleverde. Hij zakte terug in het veld, maar bleef in dezelfde ronde als de leider. De Ganassi-rijder werd gered doordat er in de 97e ronde rommel op de baan lag.

Kevin Harvick kende de beste stop en hij nam de leiding dan ook over. De auto bleek echter niet optimaal afgesteld te zijn, waardoor Hamlin de eerste plaats over kon nemen. Bowyer kon geen vuist meer maken om de leidende positie nadat zijn auto even daarvoor de muur lichtjes geraakt had. Na de volgende serie stops leidde Hamlin nog steeds, maar nu voor Johnson die ruim vijf seconden achter de eerste man lag.

Hamlin werd door zijn teambaas verteld om na 145 ronden brandstof te besparen om ze te proberen de race nog maar op één stop uit te rijden. Deze strategie kon na 155 ronden in de prullenbak toen de gele vlag voor de derde maal uitgehangen werd. De herstart leverde een eerste plaats voor Kyle Busch op, maar lang zouden de coureurs er niet van kunnen genieten, omdat Casey Mears na contact met Elliott Sadler een beschadigde rechterzijde van zijn auto opliep.

Montoya profiteerde van de situatie door als enige in ronde 163 brandstof en nieuwe banden te halen. Een ronde later volgde nog een tiental coureurs voor brandstof, waardoor de Colombiaan flink opklom. Zij probeerden zo de race in één keer uit te rijden. De gok pakte goed uit toen Jamie McMurray niet veel later in de muur belandde en zo wederom een neutralisatie veroorzaakte.

Ditmaal gingen ook de leiders naar binnen, waardoor het veld opgeschud werd. Hierdoor ging plotseling Kurt Busch aan de leiding, voor Sam Hornish jr. en Montoya. Busch leverde al snel zijn eerste plaats in aan Hornish jr., terwijl David Reutimann na 175 ronden wederom een gele vlag veroorzaakte. Johnson was een van de weinigen die naar binnen ging voor nieuwe banden om zo in de slotfase van de race toe te kunnen slaan.

Hornish jr. bracht het veld op gang, terwijl Hamlin al snel van achteruit de vierde plaats opeiste. Hij haalde daarna onder meer Tony Stewart om na 189 ronden de eerste plaats over te nemen. Montoya viel ondertussen langzaam terug, maar hij wist een plaats in de top tien te behouden. Met nog één ronde te gaan probeerde Harvick Joey Logano te passeren, maar beide rijders wilden van het zelfde deel van de baan gebruikmaken, waarna Logano uiteindelijk spinde. Hij moest de pits opzoeken voor nieuwe banden terwijl de race geneutraliseerd werd. Na afloop van de wedstrijd was Logano witheet en haalde verhaal bij Harvick.

Na 202 ronden bracht Hamlin het veld weer op gang om de eerste plaats niet meer af te staan. Hij won voor Kyle Busch en Stewart. In de laatste ronde ging het helemaal mis voor Kasey Kahne die door AJ Allmendinger het gras op werd geduwd en de controle over zijn bolide verloor. Hij ging dwars over de baan en werd hard door Mark Martin en Gregg Biffle geraakt. Daarna reden onder meer Marcos Ambrose en Jeff Gordon nog in op de brokstukken.

In het klassement gaat Kevin Harvick nu aan de leiding met 2063 punten. Hij heeft er negentien meer verzameld dan Kyle Busch. Denny Hamlin staat op een achterstand van 136 punten als derde geklasseerd, voor Matt Kenseth en Kurt Busch. Nieuw in de top twaalf is Clint Bowyer met 377 punten minder dan Harvick.

Uitslag Gillette Fusion ProGlide 500

Pos. Grid Coureur Merk Punten/Bonus Ronden Uitval
1 5 Denny Hamlin Toyota 195/10 204  
2 1 Kyle Busch Toyota 175/5 204  
3 6 Tony Stewart Chevrolet 165/0 204  
4 22 Kevin Harvick Chevrolet 165/5 204  
5 25 Jimmie Johnson Chevrolet 155/0 204  
6 4 Kurt Busch Dodge 155/5 204  
7 13 Jeff Burton Chevrolet 146/0 204  
8 7 Juan Montoya Chevrolet 142/0 204  
9 2 Clint Bowyer Chevrolet 143/5 204  
10 17 A.J. Allmendinger Ford 134/0 204  
11 19 Sam Hornish Jr. Dodge 135/5 204  
12 26 Carl Edwards Ford 127/0 204  
13 12 Joey Logano Toyota 124/0 204  
14 9 Ryan Newman Chevrolet 121/0 204  
15 29 David Reutimann Toyota 118/0 204  
16 33 Paul Menard Ford 115/0 204  
17 15 Matt Kenseth Ford 112/0 204  
18 24 Regan Smith Chevrolet 109/0 204  
19 3 Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 106/0 204  
20 31 Scott Speed Toyota 103/0 204  
21 11 Brad Keselowski Dodge 100/0 204  
22 38 Travis Kvapil Ford 97/0 204  
23 23 Casey Mears Toyota 94/0 204  
24 43 David Stremme Ford 91/0 204  
25 27 Martin Truex Jr. Toyota 88/0 204  
26 35 David Ragan Ford 85/0 204  
DNF 8 Kasey Kahne Ford 82/0 203 Accident
DNF 28 Greg Biffle Ford 79/0 203 Accident
DNF 14 Mark Martin Chevrolet 76/0 203 Accident
DNF 16 Marcos Ambrose Toyota 73/0 203 Accident
31 21 Elliott Sadler Ford 70/0 203  
DNF 10 Jeff Gordon Chevrolet 67/0 203 Accident
33 37 David Gilliland Ford 64/0 202  
34 20 Max Papis Toyota 61/0 200  
35 42 Kevin Conway * Ford 58/0 199  
DNF 18 Jamie McMurray Chevrolet 55/0 167 Accident
DNF 36 J.J. Yeley Dodge 52/0 40 Brakes
DNF 41 Bobby Labonte Chevrolet 54/5 32 Electrical
DNF 32 Michael McDowell Toyota 46/0 27 Brakes
DNF 34 Dave Blaney Toyota 43/0 24 Overheating
DNF 40 Geoffrey Bodine Chevrolet 40/0 23 Rear Gear
DNF 39 Chad McCumbee Toyota 37/0 22 Rear Gear
DNF 30 Joe Nemechek Toyota 34/0 11 Transmission
DNF = did not finish;
* = rookie;
Bonus: 5 bonuspunten voor het leiden van minimaal 1 ronde;
5 extra bonuspunten voor het leiden van de meeste ronden


Stand na 14 van de 36 races (top 12)

Pos. Coureur Punten Verschil Races Poles Wins Top5
1 Kevin Harvick 2063 Leader 14 0 1 5
2 Kyle Busch 2044 -19 14 2 2 5
3 Denny Hamlin 1927 -136 14 0 4 6
4 Matt Kenseth 1893 -170 14 0 0 4
5 Kurt Busch 1881 -182 14 1 2 5
6 Jimmie Johnson 1849 -214 14 0 3 6
7 Jeff Gordon 1827 -236 14 0 0 5
8 Jeff Burton 1803 -260 14 0 0 3
9 Carl Edwards 1729 -334 14 0 0 1
10 Greg Biffle 1727 -336 14 0 0 2
11 Mark Martin 1711 -352 14 1 0 5
12 Clint Bowyer 1686 -377 14 0 0 1

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Random Pics van de Dag #946
special
Random Pics van de Dag #945
©FOK.nl e.a.