Vrijwel de hele wereld wordt wereldkampioen

jorrit.smink

Maandagavond zat ik in een panel op de Chileense televisie, samen met mensen uit Zuid-Afrika, Argentinië, Duitsland, Engeland, Italië, Brazilië, Spanje en Chili. Hamvraag was natuurlijk welk land wereldkampioen wordt. De antwoorden waren sociologisch gezien interessant. Rara, welke mensen zeiden niet dat hun land de titel pakt?

Jij denkt de Zuid-Afrikaan? Dan heb je het mis. Zuid-Afrika heeft een bondscoach die wereldkampioen geworden is en speelt thuis. Kortom, Zuid-Afrika wordt gewoon kampioen. De man meende het echt.

Jij denkt nu de Chileen? Welnee, Chili maakte de meeste indruk tijdens de WK-kwalificatie van de CONMEBOL. Chili wordt gewoon wereldkampioen. Wie van Argentinië kan winnen, kan van iedereen winnen.

Jij denkt nu aan mij, de Nederlander? Ook mis. Wij gaan er echt niet weer uit tegen Brazilië of Portugal. Daar is Bert van Marwijk te slim voor en de selectie te goed. Maken die landen er drie tegen onze verdediging, dan maken wij er vier.

Nu denk je: wie kan het zijn, de Braziliaan en de Argentijn in ieder geval niet. Dat klopt. Deze landen zijn zo overtuigd van de WK-winst dat je er misselijk van wordt.

Ehmmm, Engeland dan? Nee. Die hebben Rooney en Capello. Een dodelijke combinatie. Zij weten het ook al zeker.

Spanje? Haha, ben je gek. De Spanjaard had al naald en draad meegenomen, om een ster op zijn shirt te naaien.

Blijft over: Italië en Duitsland. Ja! En dat is dus het opmerkelijke. Deze landen hebben samen zeven wereldtitels gewonnen, van de achttien in totaal. Maar Italianen en Duitsers doen uitspraken als dat ze het allemaal nog maar moeten zien, of dat de halve finale al mooi zou zijn en dat ze dit jaar geen sterk team hebben.

Let wel, ik sprak de afgelopen maanden ook met Uruguayanen en Paraguayanen. Denk je dat die tevreden zijn met een halve finale? Onzin! Die landen gaan gewoon het WK winnen. Ik heb serieuze mensen gesproken uit die landen, dokters, journalisten, managers en die denken dat echt. Paraguay wereldkampioen! Uruguay na zestig jaar ook weer!

En lees je bijvoorbeeld Marca, As, of L´Équipe, dan kom je tot de conclusie dat Nigerianen ook denken dat ze wereldkampioen worden en mensen uit Ivoorkust ook. Kameroeners denken het ook! Of Ghanezen! Hoe erg kun je in een fantasiewereld leven? Vraag mensen in Mexico en ze worden wereldkampioen!

Het WK staat op het punt van beginnen. Het wachten is op de eerste teleurstellingen. Slechts twee landen kunnen de finale halen. Teleurstellingen ontstaan door hoge verwachtingen, hoge verwachtingen leveren druk op. Met minder druk spelen is makkelijker. De afgelopen twintig jaar kon alleen Brazilië twee keer als favoriet met druk omgaan en winnen. Argentijnen, Nederlanders, Spanjaarden; iedere keer faalden ze weer, net als andere landen met teveel zelfvertrouwen en verwachtingen. Hopeloze landen als Italië, Duitsland kwamen steeds weer bovendrijven.

Finale WK 2010: Italië - Duitsland. Er valt eigenlijk niet aan te ontkomen. Of zullen de Fransen, van wie helemaal niemand meer iets verwacht, nog iets verrassends doen? Er was niet eens een Fransman uitgenodigd voor het panel!