Sneijder: "Uitstralen dat we hoogst haalbare willen"

Wesley Sneijder is misschien wel de beste speler op de Europese velden dit seizoen. Met zijn club Internazionale won hij alles wat er te winnen viel. "Ik kom hier voor goud", zegt Sneijder enkele dagen voor het openingsduel van Nederland op het WK in Zuid-Afrika.

Zijn ambities spreekt de middenvelder bewust uit. "Op de eerste plaats geloof ik er echt in. Dan past het volgens mij niet om te gaan roepen dat de halve finale al heel mooi zou zijn. Ik vind ook dat wij als groep moeten uitstralen dat we voor het hoogst haalbare gaan. We moeten samen het juiste gevoel hebben. En geloof me, dat gevoel hebben we."

Vandaag wordt de Nederlander 26 jaar, en nadat hij de afgelopen weken de landstitel, de beker en de Champions League heeft gewonnen ontkent hij niet dat hij zich onoverwinnelijk voelt. "Dat kwam eigenlijk nadat we met Inter Europees de groepsfase hadden overleefd. Toen kregen we iets van: dit kan niet meer stuk. Onze trainer José Mourinho heeft daar natuurlijk ook een rol in gespeeld."

Over zijn eigen gevoel is Sneijder ook duidelijk. "Ik barst van het vertrouwen. Eigenlijk op een manier die ik niet eerder heb gehad. Misschien een beetje twee jaar geleden, op het EK. Maar de groep is nu verder. Meer ervaring, meer jongens die bij de Europese topclubs spelen. Ik zeg niet dat het nu of nooit is, maar dit is wel het moment voor deze lichting."

"We spelen nu vijf of zes jaar samen", zegt Sneijder. "In deze selectie is sprake van een perfecte mix van jong en oud. Zo lang al zijn we op zoek naar dat eindresultaat. Het moet nu gebeuren."

"Kijk bijvoorbeeld naar de oefenduels," vervolgt Sneijder. "Wij hebben uitgehaald tegen de Hongaren op een manier die je echt niet veel ziet op de internationale velden. Bij vlagen spelen we fantastisch. Ik ben ook niet de enige die een goed seizoen heeft gedraaid. Veel meer jongens hebben het geweldig gedaan. We hebben meer voetbalkwaliteit dan ooit en ook fysiek zijn we verder dan twee jaar geleden."

"Twee jaar geleden speelde 'dit' Oranje in Zwitserland prachtige wedstrijden tegen Italië en Frankrijk. Vooral in aanvallend opzicht was het niveau geweldig. Dat kunnen we wel overtreffen", denkt Sneijder. "We zijn gegroeid. Dat mooie voetbal hoort ook bij ons. Vergelijk ons met Barcelona, misschien de enige club in de absolute top die altijd aanvalt. Maar het is geen doel op zich. Het mag van mij straks best een hele lelijke finale worden. Als wij maar winnen."

Hij ziet echter wel een valkuil voor Oranje. "Dat is wat er met Arjen Robben is gebeurd. Ineens kan er een blessure zijn. We moeten fit zijn en in vorm. Maar dat is natuurlijk een punt dat bij alle landen speelt."