FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 5 november 2010

Sam Drukker Kunstenaar van het Jaar

Sam Drukker is vrijdagavond uitgeroepen tot Kunstenaar van het Jaar 2011. Dat is vrijdagavond bekendgemaakt tijdens de aftrap van de landelijke Kunstweek in de Hermitage in Amsterdam. De nieuwe Kunstenaar van het Jaar krijgt tienduizend euro.

Drukker versloeg zeven andere bekende beeldend kunstenaars, onder wie Marlene Dumas en Anton Corbijn. De verkiezing Kunstenaar van het Jaar is de oudste en grootste verkiezing op het terrein van kunst in Nederland en kent vier rondes, waarbij zowel een panel van deskundigen als het publiek stemmen mogen uitbrengen.

Drukker tekent en schildert de mens, die centraal staat in zijn werk. Een van de mensen die op hem stemden vindt dat Drukker een veelzijdig kunstenaar is 'die de mens in al zijn kwetsbaarheid en zijn kracht op briljante wijze weet te portretteren'. Behalve autonoom kunstschilder is Drukker lid van het Nederlands Portretschap en doceert aan de Wackers Academie in Amsterdam.

Eerder wonnen onder anderen Ans Markus, Henk Helmantel en Corneille de prijs.

Ferrari hoopvol na eerste trainingen Interlagos

De derde plek tijdens de trainingen was voor coureur Fernando Alonso. Toch maakt hij zich niet druk over de rijders van Red Bull. Volgens de Spanjaard zijn concurrenten Sebastian Vettel en Mark Webber altijd snel op vrijdag, maar is hiermee nog niets beslist. Teamgenoot Felipe Massa moest vroegtijdig opgeven door een probleem met de koppeling. Ondanks dit werd hij vijfde op het circuit in zijn thuisland.

"Zoals gewoonlijk is het moeilijk om conclusies te verbinden aan de trainingen op vrijdag. De Red Bulls zijn altijd snel, dus er waren vandaag geen verrassingen. Ook de keren dat wij pole pakten, waren zij op vrijdag het snelste. Het is voor ons erg belangrijk om McLaren voor te blijven en ook Renault, Williams en Mercedes kunnen hier sterk zijn", zei Alonso. Zijn motor werd tussen de trainingen nog vervangen. "Dat was het plan al, dus eigenlijk heb ik niet zoveel verloren. Alleen een paar ronden."

Over de problemen met de koppeling vertelde Massa: "Ik ging wat te wijd door bocht 2 en raakte de kerbstone nogal hard. Ik merkte meteen dat de koppeling beschadigd was, en ik kon de auto niet meer in een versnelling krijgen en terugkeren naar de pitstraat. Het was erg jammer, want het was mijn eerste run op zachte banden. Ik verwacht dat we dit weekend ook sterk zullen zijn, net als Red Bull en McLaren."

Hamilton: "Eerste rij mogelijk als het nat wordt"

Coureur Lewis Hamilton hoopt dat het zal regenen tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Brazilië. In natte omstandigheden denkt de Brit wel op de eerste startrij te kunnen beginnen. Mocht het niet regenen denkt hij dat Red Bull de beste kansen heeft.

"De auto voelde vandaag goed aan en ik wist er alles uit te halen. Toch denk ik dat we nog wat meer neerwaartse druk nodig hebben. Ik blijf optimistisch voor de kwalificatie, vooral als het gaat regenen. De auto van dit jaar is veel beter in de regen dan die van vorig jaar, dus we moeten ons dan op de eerste rij kunnen richten", aldus Hamilton. "Red Bull lijkt weer erg snel, vooral wanneer het droog is, maar betrouwbaarheid en weer zullen erg belangrijk zijn. Alles is dus nog mogelijk.

"We hebben vandaag veel aan de balans gewerkt. De auto doet het goed in de snelle bochten, maar we moeten in de langzame bochten nog beter presteren. Met veel brandstof aan boord was de auto behoorlijk goed, en dat is natuurlijk veelbelovend", zei teamgenoot Button. "Het zal interessant zijn hoe het weer de kwalificatie zal beïnvloeden. Hopelijk zal de afstelling voor de race, wanneer het waarschijnlijk droog zal zijn, niet erg beïnvloed worden door de natte omstandigheden."

"Spelers Barça en Real respecteren elkaar"

Aartsrivalen Real Madrid en FC Barcelona treffer elkaar op 28 november in Madrid. David Villa verwacht een 'warm' welkom voor Barça.

"Toen ik voor Valencia speelde, zag ik altijd dat spelers van Barça en Real goed met elkaar overweg konden", zei Villa in gesprek met Four-Four-Two. "Ik verwach niet dat Xavi of Carles Puyol ooit voor Real Madrid gaat spelen. Hetzelfde geldt voor Casillas. Hij zal nooit naar Barcelona komen, maar ze respecteren elkaar wel."

"Het wordt een zware wedstrijd. Sergio Ramos en Xabi Alonso hebben mij vaak genoeg getackled in mijn tijd bij Valencia. Het wordt tijd dat zij iets het iets rustiger aan doen", vervolgt Villa, complimenten heeft voor Real-trainer José Mourinho. "Hij is een geweldige trainer, die normaal gesproken veel prijzen wint. Chelsea was in zijn tijd de sterkste tegenstander waar ik ooit tegen gespeeld heb", verklaart de spits van Barça.

"Chelsea was toen vooral fysiek sterk en een gedisciplineerd spelend elftal. We weten dat hij met Real de landstitel en de Champions League wil veroveren. Maar wij zijn ervan overtuigd dat we een beter team hebben. Ik geloof in de derde landstitel op rij", besluit Villa. Real treft dit weekeinde Atlético Madrid. Barcelona gaat op bezoek bij Getafe.

Ibrahimovic op de vuist met ploeggenoot

Zlatan Ibrahimovic is vrijdag tijdens de training van AC Milan slaags geraakt met ploeggenoot Oguchi Onyewu. De snel aangebrande Zweedse spits tackelde de Amerikaanse verdediger van achteren en pikte het vervolgens niet dat die daar erg boos om werd. De twee moesten uit elkaar worden gehaald.

"Het was een levendig gevecht", beaamde Milan-baas Adriano Galliani op de website van de club, "maar de vrede is nu weer getekend. Laten we blij zijn met spelers die scherp zijn. Ik zie liever pittige trainingen dan saaie."

De reactie van Onyewu was overigens volstrekt begrijpelijk. Hij stond een jaar buitenspel door een knieblessure en heeft zich ook dit seizoen nog niet kunnen bewijzen.

Ibrahimovic op de vuist met ploeggenoot
Ibrahimovic op de vuist met ploeggenoot (Foto: ANP)

Veroordeelde Schipholbrand wil schadevergoeding

De voor de Schipholbrand veroordeelde Libiër Ahmed al-J. gaat mogelijk een schadevergoeding eisen. Tegen Nieuwsuur zei hij vrijdagavond dat hij genoegdoening wil voor de tijd die hij in gevangenschap heeft moeten doorbrengen.

Vrijdag werd bekend dat advocaat-generaal bij de Hoge Raad Ad Machielse vindt dat de veroordeling van Al-J. moet worden vernietigd. Volgens Machielse is er onvoldoende bewijs dat Al-J. de brand opzettelijk heeft gesticht.

Bij de brand in het cellencomplex op Schiphol in oktober 2005 kwamen elf ingesloten vreemdelingen om het leven. Het vuur werd veroorzaakt doordat Al-J. zijn brandende sigaret achteloos had weggeschoten. Al-J. werd in september vorig jaar door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot anderhalf jaar cel wegens opzettelijke brandstichting. Hij hoefde deze straf niet meer uit te zitten, omdat hij die tijd al in voorarrest had gezeten. De Libiër is vorig jaar als ongewenst vreemdeling uitgezet.

De advocaat-generaal adviseert de Hoge Raad hoe zaken te beoordelen. Vaak worden deze adviezen overgenomen. De Hoge Raad doet naar verwachting 14 december uitspraak in de zaak.

Al-J. gaf vrijdag verder aan dat hij blij is met het oordeel van de advocaat-generaal.

Emanuelson: "Ik vertrek bij Ajax"

Nadat hij eerder aangaf na de winterstop nog om de tafel te gaan met Ajax, vertelde Urby Emanuelson vanavond via Ajax.nl dat hij komend seizoen bij een andere club zal voetballen.

Emanuelson heeft komende zomer een aflopend contract en daardoor kan hij gratis vertrekken bij Ajax. Hij verkiest een uitdaging in het buitenland boven een langer verblijf in Amsterdam.

"Het was een hele moeilijke beslissing in mijn leven. Ik denk dat het goed is om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Ik heb daar dan ook voor gekozen. Ik wil me ontwikkelen als voetballer. Ik wil een betere voetballer worden. Ik vond het een hele moeilijke beslissing, omdat ik heel veel aan Ajax te danken heb. Maar ook ik moet stappen maken en ik denk dat het voor mij de beste keuze is", aldus Emanuelson.

Heidfeld verrast in Brazilië

Nick Heidfeld heeft zichzelf en de buitenwereld vandaag verrast door tijdens de eerste vrije trainingen voor de Grand Prix van Brazilië de tiende en achtste tijd te rijden. De Duitse Sauber-coureur bleef hiermee zelfs zijn teamgenoot Kamui Kobayashi voor.

"Ik ben best wel blij met hoe het hier gegaan is," zei Heidfeld die eerder deze week nog uitlegde dat hij langzamer dan Kobayashi reed omdat hij minder motoren ter beschikking heeft. Over de Sauber was hij vandaag tevreden. "Ik heb het echt gevoel dat ik een stap vooruit heb gemaakt wat het afstellen van de auto betreft. Ik had niet verwacht dat we hier zo snel zouden zijn, want ik zat nog niet eens op het randje wat de rondetijden betreft."

Teamgenoot Kobayashi was minder tevreden. De Japanner eindigde de eerste vrije training met een lekke band in de bandenstapels maar reed daar wel een elfde tijd. In de tweede sessie werd hij twaalfde. "Hoewel het algehele tempo prima is, ben ik niet tevreden met mijn auto. Ik heb teveel last van onderstuur en ook de zachte banden konden me de grip waar ik naar op zoek was niet geven."

[WvdW] Uitslag Willem II - VVV Venlo

De Wedstrijd van de Week was ditmaal een treffen tussen twee ploegen uit de kelder van de Eredivisie. Hekkensluiter Willem II trof in eigen huis nummer zeventien VVV Venlo. De bezoekers wonnen verrassend met 1-4 en drukten daarmee de ploeg uit Tilburg nog dieper in de zorgen. De achterstand van Willem II op VVV liep door de nederlaag op naar zeven punten.

Willem II kwam goed uit de startblokken, kreeg een aantal kansen om de openingstreffer te scoren, maar halverwege de eerste helft ging het mis. Verdediger Swinkels voorkwam een doelpunt van VVV'er Musa met zijn arm en door deze actie kreeg hij de rode kaart van Blom. De daaropvolgende penalty werd door Boymans benut. Tot aan de rust wist Willem II zich sterk te verweren tegen VVV, maar kort na rust ging het opnieuw mis.

Door een fout van doelman Verhulst wist Boymans kort na de rust zijn tweede doelpunt van de avond te scoren. Niet veel later werd de marge zelfs drie. Tóth scoorde van grote afstand. Na zeventig minuten spelen lag het duel even stil wegens vuurwerk op het veld en spreekkoren richting arbiter Blom. Nadat Willem II-bestuurslid Paul Bottelier de aanhang van de Tilburgers aansprak, vervolgde Blom de wedstrijd. Kort na de hervatting bracht Viana VVV op een 0-4 voorsprong. In de slotfase deed Rigters nog wat terug, maar verder dan dit doelpunt kwam de ploeg van Gert Heerkes niet.


 

Willem II

1 - 4

VVV-Venlo

 86' Rigters
   24' Boymans (pen)
 49' Boymans
 53' Tóth
 75' Viana
 
 Gele kaart: Halilovic, (Willem II), De Regt, (VVV-Venlo)
 Rode kaart: Swinkels (23) (Willem II),
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 11.000
Arbiter: Blom
Bijzonderheden: Wedstrijd lag in de zeventigste minuut enige tijd stil wegens vuurwerk op het veld en spreekkoren richting arbiter Blom.
 
Opstelling:   Opstelling:
Verhulst
Lampi
Biemans (Sheotahul/51)
Halilovic
Swinkels
Landgren (Ippel/81)
v.d. Heijden
Pereira
Lasnik (Hutten/81)
Rigters
v.Zaanen
  Gentenaar
Timisela
De Regt (Yoshida/46)
Paauwe
Nkume
Leemans
Ahahoui
Tóth
Chula (Viana/46)
Boymans (Uchebo/70)
Musa

Nürburgring wil F1-race behouden

De Nürburgring wil ook in de toekomst het Formule 1-circus blijven ontvangen. Het huidige contract met het Duitse circuit loopt na volgend jaar af, maar directeur Jörg Lindtner heeft persbureau DPA al op laten tekenen dat de baan graag de Grand Prix van Duitsland afwisselend met Hockenheim wil blijven organiseren.

"We zijn er van overtuigd dat voor ons de Formule 1 vanuit economisch oogpunt uit kan en daarom willen we hier het circus graag blijven ontvangen," zei Lindtner.

Onwel geworden vrouw botst op stadsbus

Een 72-jarige automobiliste uit Breda heeft vrijdagmiddag in haar woonplaats een stadsbus geschampt en is vervolgens achterop een bestelbus gereden nadat zij vermoedelijk onwel was geworden. De vrouw is overleden. In de bus raakte niemand gewond. Ook de bestuurder van de bestelbus bleef ongedeerd, meldt de politie.

Het ongeval vond rond 13.30 uur plaats op de Bavelselaan. Ter hoogte van een bouwterrein werd de vrouw vermoedelijk onwel. Ze schampte de bus, die ze voorbijreed, om vervolgens achterop de bestelbus met laadbak die langs de kant van de weg stond te rijden. Inspanningen van de gewaarschuwde hulpverleningsdiensten mochten niet meer baten. De vrouw overleed op de plaats van het ongeval, vermoedelijk aan de gevolgen van een beroerte.

In de bus zaten naast een 45-jarige buschauffeur diverse passagiers. Zij zijn getuige geweest van het ongeval. Na verhoor zijn de passagiers met een andere bus verder vervoerd. De bestuurder van de bestelbus was op het moment van het ongeluk bezig geweest met laad- en loswerkzaamheden. Alle betrokkenen is slachtofferhulp aangeboden.

Zlatan en Onyewu raken slaags op training

Zlatan Ibrahimovic blijkt na een nieuw incident nog altijd uiterst onberekenbaar. De Zweed raakte slaags met ploeggenoot Oguchi Onyewu.

Zlatan zocht vandaag de confrontatie met Onyewu op de training van AC Milan. Het is niet geheel duidelijk wat de toedracht was van de vechtpartij, maar kort voor de ruzie werd Onyewu onderuit gehaald door Zlatan. De verdediger greep de Zweed vervolgens bij de keel, waarna de oud-Ajacied wilde uithalen.

Ploeggenoten voorkwamen dat de ruzie uit de hand liep tussen de twee boomlange spelers. Het is voor Zlatan niet het eerste incident na zijn komst bij Milan. Eerder trapte hij al richting zijn verbouwereerde ploeggenoot Rodney Strasser.

Vice-voorzitter Adriano Galliani wil de kwestie niet teveel opblazen. "Het was een vrij onschuldige vechtpartij", zei Galliani tegen Sky Italia. "Dat soort dingen gebeuren nog weleens als er op het scherpste van de snede wordt getraind. De spelers hebben het uitgesproken en ze hebben de hele kwestie achter zich gelaten", besluit de clubbestuurder.

Poolse priester zet grootste Jezusbeeld neer

Een Poolse priester staat op het punt zijn droom te verwezenlijken: het plaatsen van het grootste Jezusbeeld ter wereld in een kleine stad in het westen van Polen.

Het beeld, dat met 51 meter, ruim tien meter hoger is dan het iconische beeld van Jezus de Verlosser in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro, zou vrijdag geplaatst worden. Door harde wind konden echter niet alle delen van het lichaam door de kranen omhoog getild worden. Zaterdag zullen de werklieden het nog een keer proberen. Het beeld heeft omgerekend ongeveer één miljoen euro gekost, bijeengebracht door gelovigen.

Veel Polen schamen zich voor het project en beschuldigen de priester van megalomanie. Maar de inwoners van de stad Swiebodzin zijn blij met de komst van het beeld. Ze hopen dat het de economie ten goede komt als katholieken de stad op hun pelgrimsroutes hebben ingepast. Ook verwachten ze dat veel Duitsers -over het algemeen veel minder gelovig dan Polen- het beeld uit nieuwsgierigheid zullen bezoeken, met de grens op 45 kilometer afstand verwijderd.

Maciej Czerniewski (45) heeft een kleine sigarenwinkel tegenover de plek van het beeld. Hij is blij met de inkomsten, maar schaamt zich voor het project. "Over het algemeen interesseert dit project me niet, maar ik had liever in een normaal land gewoond", zegt hij. "We hebben slechte wegen, slechte infrastructuur, maar de meeste monumenten ter wereld en nu de grootste Jezus ter wereld."

Priester Sylwester Zawadzki wilde vrijdag niet met de media praten. Volgens de werklieden is hij 'bezorgd' over de gang van zaken. Er waren tegenslagen: vergunningen stonden op de tocht en Zawadzki kreeg een hartaanval. Hij herstelde en kreeg het project weer op de rails. Maar toen bleken de kranen niet groot genoeg en vrijdag was de wind te sterk. "Morgenochtend om zeven uur gaan we het nog een keer proberen", zei een van de werklieden tegen verslaggevers. Terwijl hij dat zei, vertrok de priester -die de hele dag op de plek van het beeld had doorgebracht- stilletjes in een zilvergrijze Mercedes.


Jezusbeeld nog niet af (Foto: Novum)

[NK] De Jong: "Domme fout"

Bob de Jong werd in de laatste rit van de 5.000 meter bij het NK afstanden in Heerenveen gediskwalificeerd. De Jong ging op de laatste kruising van zijn rit tegen Wouter Olde Heuvel in de fout.

"Dit is een fout die je niet mag maken op dit niveau," aldus De Jong na afloop. De Jong had als beschermde rijder bij de beste acht op de 5.000 meter moeten eindigen om een ticket voor de wereldbekerwedstrijden volgende week te krijgen.

Zaakwaarnemer Silberbauer ziet toekomst in Engeland

Michael Silberbauer staat mogelijk voor een overstap naar Engeland. De middenvelder van FC Utrecht heeft een aflopend contract.

"De Premier League zou fantastisch zijn", zei zaakwaarnemer Michael Johansen tegen TV2. "Een club in de Championship is echter ook een optie. Het belangrijkste is dat hij veel speelt en in beeld blijft bij de nationale ploeg van Denemarken."

Silberbauer lijkt komende zomer te gaan vertrekken uit Utrecht. Johansen verklaart dat de Deen rustig wacht op aanbiedingen. "We wachten op het juiste aanbod. Het contract van Michael loopt af in juli, dus we hebben geen haast."

Blackburn Rovers zou één van de gegadigden zijn om de aanvoerder van Utrecht over te nemen. Utrecht moet de Deense middenvelder in de winterstop van de hand doen om een transfersom te ontvangen. Komende zomer is Silberbauer transfervrij.

Federer eenvoudig naar laatste vier in Basel

Roger Federer heeft de halve finale van het ATP-toernooi in Basel bereikt. De mondiale nummer twee ondervond weinig tegenstand van de Tsjech Radek Stepanek: 6-3, 6-2. In de halve eindstrijd wacht de Zwitser een ontmoeting met de Amerikaan Andy Roddick, die de Argentijn David Nalbandian met tweemaal 6-4 versloeg.

Eerder op vrijdag werd Robin Haase al met 2-6 en 3-6 uitgeschakeld door Novak Djokovic, die nu Viktor Troicki ontmoet. De finale in Zwitserland staat voor zondag op het programma.

Paul de Leeuw wil doorgaan met Madiwodovrijdagshow

Als het aan Paul de Leeuw ligt, wordt de Madiwodovrijdagshow gewoon doorgezet. De late nightshow kampt met tegenvallende kijkcijfers en kreeg veel kritiek te verduren. De Leeuw staat open voor die kritiek, maar onlangs werd het hem even te veel.

"Ik vond het hard en vervelend, maar je moet stilzitten als je geschoren wordt", zegt De Leeuw in RTL Boulevard. "Op een gegeven moment dacht ik: nu is de gifbeker echt helemaal leeg." Met opbouwende kritiek vindt Paul niets mis. "Ik lees alles wel", zegt hij. "Maar ik ben gestopt met Twitter en Hyves. Ik vind die meningen prima, maar ik heb er even geen energie voor."

De kijkcijfers van zijn Madiwodovrijdagshow, die sinds augustus elke werkdag op de buis is, liepen al snel terug. "Je moet je niet laten leiden door cijfers", meent de presentator. "Dit is voldoende om ermee door te gaan." Toch vindt De Leeuw dat mensen altijd kritisch moeten blijven. "Ik ben ook duur, misschien moet je anderen neerzetten. Maar ik zou graag door willen gaan."

 'Je moet je niet laten leiden door cijfers' (foto: Novum)

 

Mongoolse spion opgepakt in Groot-Brittannië

Het voormalig hoofd van de Mongoolse inlichtingendienst is in Groot-Brittannië gearresteerd op verdenking van marteling en ontvoering. Duitsland had een internationaal arrestatiebevel tegen Bat Khurts uitgevaardigd.

Khurts wordt ervan beschuldigd een Mongoolse vluchteling uit Frankrijk te hebben ontvoerd, hem door Europa te hebben vervoerd en hem vervolgens te hebben teruggestuurd naar Mongolië, waar hij werd gemarteld. Khurts zou zijn diplomatieke bescherming en Mongoolse missies in Duitsland en Frankrijk hebben gebruikt om zich voor justitie schuil te houden.

De Mongoolse regering heeft haar verontschuldigingen aangeboden aan de regeringen van Frankrijk, België en Duitsland. Het Centraal-Aziatische land verzet zich echter juridische procedures omdat Khurts diplomatieke onschendbaarheid zou genieten.

Nieuwe cd Jackson volgende maand uit

Op 14 december, vlak voor de kerstdagen, ligt een nieuwe cd met niet eerder uitgebrachte liedjes van de vorig jaar overleden Amerikaanse zanger Michael Jackson in de winkel. Dat maakte het bedrijf Sony Music vrijdag bekend.

Het album gaat 'Michael' heten. Sony wilde verder weinig details bekendmaken over de cd. De titel van het in 2007 opgenomen nummer 'Breaking News' werd nog wel vrijgegeven. Dit liedje is vanaf maandag te beluisteren via www.michaeljackson.com.

Nieuwe cd Jackson volgende maand uit
Nieuwe cd Jackson volgende maand uit (Foto: ANP)

Brons voor achtervolgingsploeg op EK baan

De Nederlandse baanwielrenners hebben vanavond bij de Europese kampioenschappen brons gehaald op de ploegachtervolging. In het Poolse Pruszkow versloeg het viertal Levi Heimans, Arno van der Zwet, Tim Veldt en Sipke Zijlstra Spanje in de strijd om het brons.

Het Oranje-kwartet van bondscoach Robert Slippens noteerde een tijd van 4.06,049. Spanje kwam uit op 4.08,099. De finale werd gewonnen door Groot-Brittannië.

Brons voor achtervolgingsploeg op EK baan
Brons voor achtervolgingsploeg op EK baan (Foto: ANP)

Al Qaida eist verantwoordelijkheid bompakketten op

Al Qaida op het Arabisch Schiereiland heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de bompakketten die vorige week werden ontdekt. Ook voor de aanslag op een vrachtvliegtuig van UPS in Dubai afgelopen september heeft de extremistische groepering de verantwoordelijkheid opgeëist.

De in Jemen gevestigde beweging deed het bericht vrijdag uitgaan, een week nadat de autoriteiten in Dubai en Groot-Brittannië de bompakketten onderschepten die voor de VS bestemd waren. Ook meldde de groepering dat ze Amerikaanse doelen zullen blijven aanvallen.

Wikileaksbaas overweegt asiel in Zwitserland

De oprichter van klokkenluiderswebsite Wikileaks heeft vrijdag gezegd dat hij wellicht asiel zal aanvragen in Zwitserland. Julian Assange stelt dat hij en zijn organisatie onder groeiende druk staan sinds ze honderdduizenden geheime Amerikaanse oorlogsdocumenten publiceerden.

De in Australië geboren Assange zei dat hij Zwitserland overweegt omdat 'de Zwitsers onafhankelijkheid van oudsher hoog in het vaandel hebben staan'. In oktober werd zijn aanvraag voor een verblijfsvergunning in Zweden afgekeurd. Assange had graag vanuit dat land met Wikileaks gewerkt vanwege de Zweedse wetten ter bescherming van klokkenluiders. Zweden onderzoekt nog steeds aanklachten van twee Zweedse vrouwen tegen Assange voor verkrachting en aanranding. Assange ontkent de aantijgingen.

Assange riep eerder deze week op tot een onderzoek door de Verenigde Staten naar mogelijke mensenrechtenschendingen door Amerikaanse militairen in Irak en Afghanistan, die tot in detail beschreven staan in de documenten die door Wikileaks werden vrijgegeven. Volgens een juridisch medewerker van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken was de informatie in de documenten bekend en hebben er al honderden onderzoeken plaatsgevonden.


Assange naar Zwitserland? (Foto: Novum)

De Bakker treft qualifier in Parijs

Thiemo de Bakker zal in de eerste ronde van het ATP Masters Series toernooi van Parijs een speler uit het kwalificatietoernooi treffen. Mocht De Bakker de eerste ronde van het toernooi doorkomen, dan wacht in de tweede ronde een partij tegen Jurgen Melzer.

Roger Federer is door de afwezigheid van Rafael Nadal als eerste geplaatst in Parijs. Hij treft in de tweede ronde de winnaar van de partij tussen Nicolas Mahut en Richard Gasquet. Novak Djokovic, de nummer twee van de plaatsingslijst, treft of Juan Monaco of Sam Querrey.

Britten wijzigen 'universele rechtsbevoegdheid'

De Britse regering heeft beloofd de wet te veranderen die private groepen en activisten de mogelijkheid biedt arrestatiebevelen te verkrijgen voor bezoekende buitenlandse functionarissen die oorlogsmisdaden zouden hebben begaan.

Het principe, bekend als 'universele rechtsbevoegdheid', wordt door pro-Palestijnse activisten in Groot-Brittannië gebruikt in een poging de arrestatie van Israëlische functionarissen die het land bezoeken af te dwingen. Eerder deze week brak Israël daarom een speciale strategische dialoog met Groot-Brittannië af en namen de spanningen tussen beide landen toe.

Het Britse ministerie van buitenlandse zaken zegt dat de wetswijziging wordt gesteund door het parlement en snel zal worden aangenomen.

Roorda voorlopig aan de kant

sc Heerenveen zal het voorlopig moeten doen zonder Geert Arend Roorda. Vorige week voelde de middenvelder iets aan de knie waaraan hij eerder werd geopereerd. Uit voorzorg is er een mri-scan gemaakt.

"Het is moeilijk aan te geven hoe lang Geert niet in actie komt. Op de scan viel weinig te zien, maar we moeten eerst het oordeel van professor Heijboer afwachten voor we meer kunnen zeggen”, aldus Ron Jans, de trainer van Heerenveen.

Acteur gechoqueerd door Hangover 2

Zach Galifianakis vindt sommige scènes uit The Hangover 2 te gortig. De acteur zit momenteel middenin de opnames van het vervolg op de zomerhit van vorig jaar. "Het is af en toe echt gênant."

Galifianakis is echter vol lof over regisseur Todd Philips."Het goede aan hem is dat hij het publiek blijft verrassen en choqueren, maar ik kan zo nu en dan niet geloven wat we aan het filmen zijn. Het is een compleet gekkenhuis", zei de acteur tegen het Britse persbureau Press Association.

The Hangover, een film over een uit de hand gelopen vrijgezellenfeest, gaf de carrière van Galifianakis een forse impuls. Hij vertolkt daarin een prachtrol als manisch-depressieve broer van de bruidegom. De 41-jarige acteur is vanaf deze week te zien in de comedy Due Date naast Robert Downey Jr, ook van de hand van Philips.

De regisseur is zelf ook vol vertrouwen over de voortgang van The Hangover 2. "We zijn een film aan het maken die net zo goed is als de eerste. Dat beloof ik", zei Philips. The Hangover 2 verschijnt waarschijnlijk in mei in de Amerikaanse bioscopen.


Zach Galifianakis gechoqueerd door Hangover 2 (Foto: Novum)

Rowwen Hèze houdt de blik op vooruit

Rowwen Hèze kijkt niet graag achterom. De Limburgse band viert dit jaar zijn 25-jarig jubileum, maar houdt de blik vooruit. "Terugkijken vind ik meer iets voor bands die al vijf jaar gestopt zijn", zegt accordeonist Tren van Enckevort.

Om die reden is het dubbelalbum Zilver, dat de heren ter ere van de mijlpaal uitbrachten, naast een terugblik ook een kijkje in de toekomst. "Want er staan ook wat balkanachtige liedjes op, we zijn nu heel erg 'into' de wereld van Gogol Bordello en die muziek", legt Rowwen Hèze-zanger Jack Poels vrijdag uit in Metro. "Ik zet nu weer het raam open naar de toekomst."

De Limburgse band werd in 1985 opgericht en bracht tot nu toe zestien albums uit. Vorige maand werden de heren onderscheiden met de oeuvreprijs Edison Pop 2010.


Rowwen Hèze (Foto: Novum)

[Upd] Dode man en vrouw gevonden in IJmuiden

In een woning in IJmuiden is vrijdagmiddag het stoffelijk overschot van een vrouw aangetroffen. Ze is vermoedelijk door een misdrijf om het leven gekomen, meldt de politie vrijdagavond. Kort nadat de vrouw werd gevonden, werd op straat ook een dode man aangetroffen

Het lichaam van de vrouw werd rond 17.00 uur gevonden in de woning aan de Lange Nieuwstraat. De politie is een onderzoek gestart. Zo wordt in het pand een sporenonderzoek gehouden. De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekendgemaakt.

Update 20.31 uur
AB Radio meldt dat dat buurtbewoners vermoeden dat de man eerst de vrouw heeft omgebracht en vervolgens zichzelf van het leven heeft beroofd. De politie kan dit niet bevestigen.

Zesdaagse van Apeldoorn afgelast

De zesdaagse van Apeldoorn zal dit jaar niet worden verreden. Libéma Profcycling, organisator van het evenement, geeft de voorkeur aan extra aankleding van het Nederlands kampioenschap baanwielrennen, dat eind december wordt verreden.

De toekomst van de zesdaagse is volgens de organisatie niet in het gedrang. In maart 2011 worden in Apeldoorn ook het wereldkampioenschap baanwielrennen verreden.

VS voor Mensenrechtenraad

De Verenigde Staten moesten vrijdag met de billen bloot voor schending van de mensenrechten, variërend van rassendiscriminatie tot overbevolkte gevangenissen en mishandeling door militairen. Vriend en vijand berispte de VS tijdens de zitting van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties.

Harde woorden werden gesproken door traditionele vijanden als Cuba, Venezuela en Iran, maar de Amerikaanse onderminister Esther Brimmer pareerde die met een schimpscheut. Door te stellen dat de VS wel gewend is aan kritiek, omdat het dat thuis ook te horen krijgt, verwees ze fijntjes naar de beperkte vrijheid van meningsuiting in de drie landen. "Sommige (vormen van kritiek) zijn respectvol en constructief, andere niet, maar we beschermen ze allemaal", zei Brimmer.

Onder de eerste landen die Washington aanspraken op de schendingen bevonden zich Rusland, dat eiste dat de VS de doodstraf afschaft, Indonesië, dat aandrong op betere bevordering van religieuze verdraagzaamheid en Mexico, dat klaagde dat arrestaties op grond van ras steeds vaker voorkomen in de VS.

Opmerkingen van Amerikaanse critici, dat het onjuist is om te luisteren naar landen als Iran, verwerpt Michael Posner, de Amerikaanse onderminister van mensenrechten. "We proberen ons te laten leiden door voorbeelden. We doen dingen niet omdat andere regeringen zeggen dat we ze moeten doen, maar we doen ze omdat het het juiste is om te doen."

De druk op de VS werd onlangs opnieuw opgevoerd, toen bekend werd dat voormalig president George Bush toestemde in het martelen van het brein achter de aanslagen van 11 september, Khalid Sheikh Mohammed. Bij hem werd de methode 'waterboarding' toegepast, waarbij verdrinking wordt gesimuleerd. Barack Obama verbood de praktijken direct toen hij president werd. Het is niet duidelijk of Bush vervolgd kan worden voor het geven van toestemming voor marteling.

Posner zegt over de onthulling dat de VS 'een duidelijk beleid heeft dat er geen marteling, geen wrede behandeling plaatsvindt'. "We vergoelijken niets. Het verbod op marteling en wrede behandeling geldt voor elke Amerikaanse functionaris, elk bureau, overal ter wereld. Het is absoluut verboden door wet en beleid."

De bijeenkomst van de Mensenrechtenraad, waar de VS pas sinds vorig jaar deel van uitmaakt omdat de regering van Bush de raad boycotte, wordt gezien als een test voor de VS om daadwerkelijk bereidheid tot inzet te tonen richting de internationale gemeenschap.

RDM-topman ook verdacht van meineed

Het Openbaar Ministerie verdenkt zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen nu ook van meineed en het voorhanden hebben van een vals paspoort. Een woordvoerder van het functioneel parket van het Openbaar Ministerie bevestigt vrijdag een bericht hierover in NRC Handelsblad.

Het OM moet nog beslissen of de oud-topman van de omgevallen Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM) daadwerkelijk zal worden vervolgd voor meineed en het valse paspoort, benadrukt de woordvoerder. Volgens de krant begint het strafproces tegen Van den Nieuwenhuyzen eind maart. De woordvoerder kan dit niet bevestigen.

Van den Nieuwenhuyzen werd al verdacht van faillissementsfraude. Ook zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan omkoping van oud-directeur van het Rotterdamse Havenbedrijf Willem Scholten. Scholten werd medio vorige maand veroordeeld tot acht maanden cel voor valsheid in geschrifte, corruptie en oplichting. Het OM had drie jaar cel geëist en is in beroep gegaan tegen het vonnis.

De beschuldiging van meineed heeft volgens de woordvoerder betrekking op zaken die Van den Nieuwenhuyzen in augustus heeft verteld aan de faillissementsrechter rond het faillissement van RDM-dochter SPO Aerospace. Toen zou hij een verklaring hebben afgelegd die niet klopt. De woordvoerder van het OM wil niet verder ingaan op wat Van den Nieuwenhuyzen zou hebben verklaard. "Dat komt wel aan bod als de zaak voor de rechter komt."

Rutte verhuist wekelijkse persconferentie

Premier Mark Rutte (VVD) geeft zijn wekelijkse persconferentie voortaan in het Haagse perscentrum Nieuwspoort, en niet meer op zijn eigen ministerie van Algemene Zaken. Dat heeft Rutte vrijdag aangekondigd.

Rutte herstelt de traditie dat de premier elke vrijdag na de ministerraad op uitnodiging van de parlementaire pers naar Nieuwspoort komt. Zo ging dat sinds 1971. Ruttes voorganger Jan Peter Balkenende (CDA) brak met de traditie en liet de journalisten naar hem toekomen, in plaats van andersom. Dat was tegen het zere been van veel Haagse journalisten.

"Ik heb begrepen dat ik enkelen van u een groot plezier doe als ik de traditie herstel", zei Rutte vrijdag tegen de pers. Een bijkomend voordeel is het feit dat Nieuwspoort beschikt over een bar, zodat er na afloop nog wat gedronken kan worden, zei Rutte.


(Foto: Novum)

'De Jongh maakt rentree in wielerpeloton'

Wielerland weet te melden dat wielrenner Steven de Jongh terugkeert in het peloton. Dit zei de 36-jarige Nederlander op Curaçao. De oud-renner van Quick Step en Rabobank zal gaan rijden voor een kleinere Belgische ploeg.

De ploeg zal een clubteam zijn, waarvoor hij voornamelijk in kermiskoersen gaat fietsen. Gisteren eindigde De Jongh nog als tweede in de Jan Thiel Criterium op Curaçao, achter Koos Moerenhout. Naast het koersen zal De Jongh zijn werkzaamheden als ploegleider bij Team Sky gewoon behouden.

Van fraude verdachte zorgdirecteur vrijgelaten

De 48-jarige vrouw uit Lelystad die ervan wordt verdacht als directeur van een zorgorganisatie geld voor patiënten in eigen zak te hebben gestoken, is vrijdag vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie in Lelystad wilde dat de vrouw voor veertien dagen werd vastgezet, maar de rechter-commissaris van de rechtbank in Lelystad heeft dat verzoek afgewezen.

Volgens de rechter-commissaris is er weliswaar een serieuze verdenking tegen de vrouw, maar is er onvoldoende reden haar langer vast te laten zitten. De rechter-commissaris achtte het voor de voortgang van het onderzoek niet noodzakelijk dat de directeur nog langer in voorarrest blijft.

De vrouw werd dinsdag aangehouden. De organisatie van de 48-jarige vrouw houdt zich onder meer bezig met begeleid wonen. Sinds 2007 zijn bij de politie vijf aangiften en acht meldingen van verduistering, oplichting of valsheid in geschrifte over de organisatie binnengekomen. Het personeel van de organisatie wordt niet verdacht.

Webber: "Ik rijd volgend jaar nog voor Red Bull"

Terwijl het team van Red Bull Racing midden in een titelstrijd is, hebben zij ook te maken met een kleine rel. Eerder dit weekend verklaarde coureur Mark Webber dat Sebastian Vettel binnen het team de voorkeur geniet. Ondanks dit denkt de rijder er niet aan om te vertrekken bij het team.

"Alles is oké. Er zijn gisteren wat uitspraken gedaan, maar de relatie met het team is goed", aldus Webber tegen de pers in Brazilië. "Ik heb met de juiste mensen een goede relatie en heb daardoor een geweldige kans om goed te presteren. Dat is het belangrijkste. Zolang ik geniet van het rijden en goed presteer, en niet vergeet hoe ik moet racen, ben ik hier volgend jaar nog gewoon."

"Theo is Theo en ik ben de trainer"

Michel Preud'homme verklaart dat hij geen problemen heeft met Theo Janssen. De trainer van FC Twente ziet een belangrijke rol voor Janssen.

Deze week werd gesproken over een problematische relatie tussen de Belgische oefenmeester en de sterkhouder van Twente. Het nieuws werd door de spelersgroep bestreden. Nadat Janssen bij Voetbal International liet weten dat hij geen problemen heeft met Preud'homme, liet de trainer in TC/Tubantia weten dat er inderdaad geen stubbelingen zijn.

"Theo is Theo en ik ben de trainer. We praten veel met elkaar, voeren discussies, maar dat doe ik ook met anders spelers", zei de oefenmeester van Twente. "Wie is de speler die ik tijdens een wedstrijd het meest spreek langs de kant van het veld? Theo. Hij heeft een centrale rol, begrijpt tactische dingen snel en heeft inzicht", vervolgt Preud'homme.

"Als ik problemen met hem zou hebben, zou ik dat niet doen." Janssen werd eerder deze week in verband gebracht met een mogelijke overgang naar Ajax en het Duitse VfL Wolfsburg. Bij de Duitsers staat Steve McClaren aan het roer. Onder de Engelsman bloeide Janssen bij Twente. Samen met McClaren werd Janssen vorig seizoen landskampioen.

Geheugensteuntje FOK! F1-manager: Brazilië

Ronde 18 gaat in voor de FOK! Formule 1-manager. In Brazilië is aanstaande zaterdag om 17:00 uur de kwalificatie voor de avondrace en op zondag wordt op Interlagos de race vanaf 17:00 uur verreden. Beide evenementen worden uitgezonden op RTL 7 en BBC One.

Uiteraard doet FOK!sport verslag van zowel de vrije trainingen, kwalificatie, als de race. Maar ook voor het laatste nieuws moet je hier zijn. 

De FOK! Formule 1-manager is altijd een extra belevenis als je tv zit te kijken om jouw 'team' aan te moedigen. Vrijdag 5 november om 23:59 uur zal de F1-manager weer op slot gaan voor het raceweekend in Brazilië, dus zorg dat je voor die tijd je (gewijzigde) team opgeslagen hebt!

Om direct naar de FOK! Formule 1-manager te gaan klik je hier. Voor meer uitleg over de FOK! Formule 1-manager lees je [Upd] FOK! Formule 1-manager 2010 gelanceerd of de Speluitleg in de manager. Wil je weten welke prachtige prijzen FOK! heeft geregeld? Lees dan dit bericht even!

Wil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan eerst. Veel succes en vooral plezier gewenst met de FOK! Formule 1-manager!

'Deul heeft uitzicht op speelminuten bij Bayern'

Boy Deul maakte deze zomer de overstap naar Bayern München. Na een sterke periode bij de beloften heeft hij zich op de hoofdmacht.

Deul kwam deze zomer over van Willem II en sloot als amateur aan bij het tweede elftal van Bayern München. De aanvaller heeft zich bij de beloften met vier treffers in de kijker gespeeld. "De deur staat open voor Boy", zegt assistent-trainer Andries Jonker tegen Voetbal International. "Hij doet het goed en wie zich zo manifesteert krijgt vanzelf een kans van Louis."

Jonker kende Deul uit zijn tijd bij Willem II en tipte Bayern deze zomer. "Het ging zo: bij Bayern München II kwamen we spelers tekort en omdat ik vertrouwen heb in zijn talent, heb ik zijn naam genoemd. Hij kwam een maand op proef, is ook mee geweest met het eerste elftal op trainingskamp en deed het zó goed dat hij een contract kreeg."

"De eerste twee weken had hij het heel moeilijk, maar daarna ging het steeds beter", vervolgt de assistent van hoofdtrainer Louis van Gaal. "Vergis je niet in de 3. Bundesliga, die competitie is vergelijkbaar met de Nederlandse Eerste divisie. Boy moet ervoor gaan, voor het A-elftal. Dat dwingt hij zelf af, door goed te trainen en goed te spelen."

Gesneuvelde WO I-soldaten opgegraven in België

De lichamen van zes Britse soldaten die gesneuveld zijn in de Eerste Wereldoorlog zijn opgegraven in een akker in het Belgische Komen-Waasten. De lichamen van de Britten zijn ontdekt door amateur-archeoloog Patrick Roelens.

De stoffelijk overschotten van de Britse strijders zijn opgebaard binnen de muren van een militaire basis en worden later overgedragen aan de Commonwealth War Graves Commission. Het Britse ministerie van Defensie is uiteindelijk verantwoordelijk voor de identificatie en definitieve teraardebestelling van de resten.

De opgravingen startten in 2008 en zijn begin november afgerond. Dit meldden het Instituut voor Veteranen (IV-INIG) en het Nationaal Instituut voor Oorlogsinvaliden, Oud-strijders en Oorlogsslachtoffers (IV-NIOOO).

Jaarlijks vindt men gemiddeld nog tien stoffelijke overschotten van soldaten in België. In het stadhuis van Harelbeke vindt dinsdag 9 november een persconferentie plaats. Daar wordt meer bekendgemaakt over de bijzondere vondst.

Meer informatie over de Eerste Wereldoorlog en deze vondst kun je vinden op het Forum Eerste Wereldoorlog.

[NK] Bob de Vries wint verrassend 5.000 meter

Bob de Vries is Nederlands kampioen op de 5.000 meter bij de mannen geworden. Met een tijd van 6.22,29 bleef hij Wouter Olde Heuvel en Jorrit Bergsma voor. Hij volgt Sven Kramer op als nationaal kampioen, die wegens trainingsachterstand niet aanwezig was tijdens dit kampioenschap.

Tot aan de dweilpauze namen de marathonschaatsers de topdrie in beslag. Bob de Vries, die een ijzersterke rit schaatste, leidde met een tijd van 6.22,29. Kort daarachter namen Jorrit Bergsma en Robert Bovenhuis verrassend de tweede en derde plek in. Outsiders als Koen Verweij en Ted-Jan Bloemen kwamen niet aan de tijd van de Vries. Na de dweilpauze stonden er nog twee ritten op het programma en daarin kwamen de favorieten voor de eindzege in actie. De voorlaatste rit ging tussen Jan Blokhuijsen en Arjen van der Kieft.

Ook zij kwamen niet aan de tijd van De Vries. Van der Kieft kwam nog het dichtsbij, maar zijn tijd van 6.26,05 was op dat moment genoeg voor een teleurstellende vierde plaats. In de laatste rit stonden Bob de Jong en Wouter Olde Heuvel tegenover elkaar. Olde Heuvel startte goed en bleef in het begin van de partij ruim onder het schema van De Vries. De Jong daarentegen opende een stuk voorzichtiger en dit resulteerde al snel in een achterstand op het schema van De Vries. Na drie kilometer behield Olde Heuvel nog steeds zijn ruime marge op De Vries, maar De Jong naderde ook.

In de laatste rondes verloor Olde Heuvel toch zijn marge op De Vries en tot overmaat van ramp zag hij De Jong zelfs nog passeren. De Jong werd later echter gediskwalificeerd, omdat hij Olde Heuvel tijdens de laatste wissel raakte. Daardoor zal De Jong volgende week niet in actie kunnen komen tijdens de Wereldbekerwedstrijden in Heerenveen.

# Naam Tijd
1 Bob de Vries 6:22,29
2 Wouter Olde Heuvel 6:22,74
3 Jorrit Bergsma 6:23,77
4 Robert Bovenhuis 6:24,57
5 Arjen van der Kieft 6:26,05
6 Renz Rotteveel 6:26,09
7 Koen Verweij 6:28,36
8 Jan Blokhuijsen 6:29,50
9 Ted-Jan Bloemen 6:30,17
10 Willem Hut 6:31,87

FC Dordrecht voert boetesysteem in

In een poging de stroom aan gele en rode kaarten te stoppen heeft FC Dordrecht een boetesysteem ingevoerd. Gele kaarten worden vanaf nu zelf betaald, bij rode kaarten volgt een fikse boete.

De Schapenkoppen zijn tot nu toe bepaald geen lieverdjes. In elf wedstrijden werden al 22 gele en drie rode kaarten verzameld. Reden voor de clubleiding om in te grijpen. "Je mag best hard spelen, maar het moet wel fatsoenlijk blijven. We hebben bepaalde normen en waarden die we dienen na te leven. We hebben de spelersgroep gewaarschuwd. Op dit moment zijn we volop in de race voor een periodetitel. Het zou zonde zijn als we spelers door een schorsing zouden moeten missen," zegt technisch directeur Marco Boogers.

Concreet houdt het plan in dat spelers de kosten voor een gele kaart zelf moeten betalen. Bij een rode kaart volgt een boete van tien procent van het maandsalaris van de betreffende speler.

Uitslag tweede vrije training Brazilië

Red Bull-coureur Sebastian Vettel heeft ook de snelste tijd op de klokken gebracht tijdens de tweede vrije training voor de Braziliaanse Grand Prix. De Duitser was met een tijd van 1.11.968 de enige die onder de 1.12 wist te komen.

Uitslag tweede vrije training

Pos. Coureur Team Tijd Ronden
1 S. Vettel Red Bull Racing 1:11.968 28
2 M. Webber Red Bull Racing 1:12.072 34
3 F. Alonso Ferrari 1:12.328 36
4 L. Hamilton McLaren-Mercedes 1:12.328 33
5 F. Massa Ferrari 1:12.677 19
6 R. Kubica Renault 1:12.882 37
7 J. Button McLaren 1:13.206 33
8 N. Heidfield Sauber 1:13.222 40
9 N. Rosberg Mercedes Grand Prix 1:13.333 34
10 M. Schumacher Mercedes Grand Prix 1:13.346 36
11 R. Barrichello Williams 1:13.520 37
12 K. Kobayashi Sauber 1:13.610 41
13 N. Hulkenberg Williams 1:13.725 39
14 A. Sutil Force India 1:13.741 32
15 V. Petrov Renault 1:13.818 26
16 V. Liuzzi Force India 1:14.045 37
17 S. Buemi Toro Rosso 1:14.304 33
18 J. Alguersuari Toro Rosso 1:14.578 37
19 J. Trulli Lotus 1:14.984 47
20 H. Kovalainen Lotus 1:15.101 34
21 L. Di Grassi Virgin 1:15.433 35
22 B. Senna HRT 1:16.070 42
23 C. Klien HRT 1:16.082 38
24 T. Glock Virgin 1:18.150 35

Schorsing dreigt voor Lopes

Een schorsing dreigt voor FC Dordrecht-spits Cecilio Lopes. De KNVB wil de aanvaller voor drie duels schorsen vanwege een elleboogstoot jegens Ramon Voorn van Fortuna Sittard. Lopes is in beroep gegaan.

Tijdens de wedstrijd werd de overtreding niet geconstateerd. Op basis van televisiebeelden besloot de tuchtcommissie om de 31-jarige Rotterdammer te straffen. Lopes, die dit seizoen in elf duels drie keer scoorde voor FC Dordrecht, ging in beroep tegen de straf. Daardoor kan de aanvoerder vanavond gewoon meespelen tegen MVV.

Been: "Punten kunnen voor rust zorgen"

Feyenoord wil in de komende twee weken proberen de gang naar het linkerrijtje te maken. De Rotterdammers spelen in die periode namelijk twee keer thuis tegen respectievelijk Roda JC Kerkrade en sc Heerenveen. Volgens trainer Mario Been staat er veel op het spel.

"Beide duels moeten wij winnen," was de duidelijke taal van Been. "Daar moeten we niet voor weglopen. Zeker Roda is bezig aan een indrukwekkende serie, maar wij zijn ook vol vertrouwen. Voor de beker hadden we Roda eigenlijk al moeten verslaan."

Feyenoord slaagde er echter niet in om Roda JC Kerkrade over de knie te leggen. Mocht de club uit Rotterdam-Zuid komend weekend wel van de Limburgers winnen, dan zou dat mogelijk een gunstige uitwerking op de groep kunnen hebben. "Alleen door punten te pakken komen we uit deze situatie en wordt het rustiger rond de club," aldus Been. "Ook voor de ploeg zou dat goed zijn. De jongens doen hun stinkende best om het tij te keren."

De trainer besloot met de woorden dat Feyenoord vooral moet profiteren van het diepe spel van de Limburgers. "Roda speelt met veel diepgaande middenvelders, waardoor ik denk dat er voor ons kansen liggen in de omschakeling. Wijnaldum moet daar een aantal keer gebruik van kunnen maken."

Van den Berg langer bij Zwolle

FC Zwolle heeft de ontwikkeling van Joey van den Berg beloond met een contractverlenging. De verbintenis van de aanvaller werd opengebroken en verlengd tot medio 2013. Daarmee lijkt Van den Berg alsnog te slagen in het betaald voetbal.

De 24-jarige Van den Berg werd door Zwolle afgelopen zomer aangetrokken van zondaghoofdklasser Alcides. Eerder kon de speler bij SC Heerenveen, FC Omniworld en Go Ahead Eagles niet volledig doorbreken. Daarop koos hij in de zomer van 2008 voor een terugkeer naar het amateurvoetbal. Bij Zwolle is Van den Berg basisspeler. In elf duels in de Jupiler League dit seizoen scoorde de vleugelspits één keer.

Kerkhove op dreef in ITF Antalya

Lesley Kerkhove heeft zich vandaag geplaatst voor de halve finales van het ITF-toernooi in Antalya. De Zeeuwse tennister versloeg in de kwartfinales Christina-Andreaa Mitu met tweemaal 6-4.

Kerkhove, nummer drie van de plaatsinglijst, speelde een sterke partij tegen de als vijfde geplaatste Andreea Mitu. Beide keren had onze landgenote aan een break genoeg om de set naar zich toe te trekken.

In de halve eindstrijd treft Kerkhove, die gisteren negentien werd, de winnares van de partij tussen de als eerste geplaatste Marta Sirotkina en de als zevende geplaatste Emilie Bacquet.

De halve finale betekende voor Kerkhove de tweede halve finale op rij in Antalya. Vorige maand bereikte ze ook de laatste vier in de Turkse badplaats.

Rutte presenteert zeventien 'hervormingen'

Premier Mark Rutte (VVD) heeft op verzoek van de Tweede Kamer een lijstje met zeventien hervormingen die zijn kabinet wil doorvoeren, naar het parlement gestuurd. Dat maakte hij vrijdag bekend tijdens zijn eerste wekelijkse persconferentie na de ministerraad.

De Kamer vroeg de premier tijdens de algemene beschouwingen om het lijstje. De zaken die de premier opsomt variëren van de invoering van de nationale politie tot meer marktwerking in de zorg. Maar ook zaken als de bezuinigingen op kunst en cultuur en het invoeren van hogere straffen krijgen het stempel hervorming.

Rutte benadrukte tijdens zijn persconferentie dat het invoeren van hogere straffen wel degelijk een hervorming is, omdat achter de maatregel een 'hervormende filosofie' schuilgaat.

D66-leider Alexander Pechtold wil een debat met Rutte over dit lijstje, zo liet hij vrijdag weten. In het debat zou Rutte ook hebben toegezegd om met een nulmeting te komen, en dat laat hij nu na. "Rutte en ik vroegen Balkenende in 2006 om de feiten op tafel te leggen. Ik vraag Rutte nu hetzelfde. Hij heeft mooie doelen als drieduizend extra agenten en twaalfduizend verplegers, maar dan wil ik ook weten waar we nu staan: wat zijn de feiten?"

Wolter Kroes moet tropische trip laten schieten

Wolter Kroes heeft een optreden in Curaçao moeten afzeggen. De volkszanger laat de reis naar het tropische eiland op advies van zijn dokter aan zich voorbij gaan.

Kroes zou vrijdag een optreden geven op Mambo Beach. "Maar helaas heeft mijn arts mij een negatief reisadvies gegeven", schrijft hij op zijn website."Ik heb erg veel last van een hardnekkige bronchitis en de vliegreis zal mij geen goed doen."

Geen zon, zee en strand dus voor de zanger, maar even ontspannen in het druilerige Nederland. "Ik neem nu even mijn rust, want ik wil zo graag weer honderd procent fit zijn."


Wolter Kroes (Foto: Novum)

Pastoor: "Twente heeft veel calorieën verspeeld"

Alex Pastoor gaat zaterdagavond met Excelsior op bezoek bij landskampioen FC Twente. De trainer van de promovendus hoopt op een stunt.

Pastoor weet dat het een zware wedstrijd wordt in Enschede, maar hij vindt dat Excelsior van de eigen kracht moet uitgaan. De trainer hoopt dat Twente zijn kruit al heeft verschoten na de Champions League-zege op Werder Bremen dinsdagavond. "Twente heeft immers veel calorieën verspeeld afgelopen week in de Champions League", zei Pastoor tegen RTV Rijnmond.

De oefenmeester legt zijn formatie geen druk op voor een stunt. "Winnen is voor ons niet verplicht. We voelen geen druk en zullen ons eigen spel gaan spelen", vervolgt Pastoor, die weet dat Twente een kwalitatief sterkere ploeg heeft dan Excelsior. "Ik heb ook de wedstrijd tegen Bremen gezien en dat was indrukwekkend."

Met name aanvaller Bryan Ruíz imponeerde Pastoor. "Die is moeilijk af te stoppen. Nelom zal veel met hem te maken krijgen. Maar het begint al met de aanvoer naar hem, dat moeten we afstoppen." Excelsior staat op een veertiende plaats. Tegenstander Twente is koploper in de Eredivisie. De Tukkers hebben een punt voorsprong op PSV.

 

Dreigende taal Donner richting ambtenaren

Als ambtenaren twee procent loonsverhoging krijgen, zal het kabinet meer ambtenaren moeten ontslaan. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) vrijdag gezegd in reactie op de looneis van ambtenarenvakbond Abvakabo FNV.

Het kabinet wil de komende jaren miljarden bezuinigen op het ambtenarenapparaat, door het aantal banen te verminderen en de lonen niet te laten stijgen. Gebeurt dat laatste wel, dan zullen er meer ambtenaren uit moeten, zei Donner. "Want meer geld is er niet."

Volgens Donner is het niet meer dan terecht dat ambtenaren er niet in salaris op vooruitgaan. De afgelopen jaren is hun loon gewoon blijven stijgen, ondanks de crisis. "Het kan niet zo zijn dat iedereen erop achteruitgaat, behalve de ambtenaren", zei Donner.

De onderhandelingen tussen Donner en de vakbonden over een nieuwe cao beginnen dinsdag. Donner wilde niet vooruitlopen op de uitkomst daarvan. Abvakabo FNV heeft al gezinspeeld op acties.

Alle auto's uit Haarlemse parkeergarage gesleept

Alle 275 auto's in de Haarlemse parkeergarage waarin vorige week dinsdag een brand woedde zijn uit de garage gehaald. Dat meldt de gemeente Haarlem vrijdag.

Het wegslepen van de auto's uit de parkeergarage de Appelaar begon maandagmiddag, onder regie van SOS International. De auto's zijn naar een opslagterrein in Halfweg gebracht, waar een schade- en herstelbedrijf kijkt hoe de wagens eraan toe zijn. Eigenaren kunnen hier hun auto bezoeken.

De garage blijft voorlopig gesloten. Beveiligingsmensen blijven bij de parkeergarage totdat er een goed afsluitbare deur is geplaatst.

President Tanzania herkozen

De president van Tanzania, Jakaya Kikwete, heeft met 61 procent van de stemmen een tweede en laatste termijn van vijf jaar veiliggesteld. Dat heeft de Tanzaniaanse kiescommissie vrijdag bekendgemaakt. Kikwete's tegenstrever in de verkiezingen van vorig weekend, Wilbrod Slaa, bleef steken op 26 procent van de stemmen. Het percentage waarmee Kikwete de overwinning kan claimen is echter een stuk lager dan de tachtig procent van de stemmen die hij in 2005 kreeg.

Het was de eerste keer dat de oppositie een hevige politieke strijd voerde met de regerende partij. Die partij is al bijna vijftig jaar aan de macht en zal met ongeveer zeventig procent van de zetels de meerderheid in het parlement behouden.

Kikwete heeft verbetering en uitbreiding van de infrastructuur beloofd, evenals meer buitenlandse investeringen en een betere gezondheidszorg. "Ik zal mijn best doen om de beloftes na te komen en aan de verwachtingen van de Tanzanianen te voldoen nu ze me hun vertrouwen hebben gegeven door mij opnieuw te kiezen", zei hij. Verwacht wordt dat Kikwete zaterdag beëdigd wordt.


President Tanzania herkozen (Foto: Novum)

Onderzoek naar 'jumboverpakking' pijnstillers

Paracetamol en andere pijnstillers worden mogelijk in te grote verpakkingen verkocht. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) laat bekijken of de verpakkingen kleiner moeten, omdat het aantal vergiftigingen door pijnstillers blijft toenemen.

Drogisterijen verkopen pijnstillers veelal in jumboverpakkingen van vijftig tot honderd stuks. Schippers is daar bezorgd over. Sinds 2001 is het aantal vergiftigingen met pijnstillers flink gestegen. Het aantal vergiftigingen met paracetamol is verdubbeld, van zo'n 1300 naar 2600 per jaar. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen moet gaan bekijken of kleinere verpakkingen dit kunnen helpen terugbrengen, heeft Schippers vrijdag gemeld.

Een overdosis paracetamol veroorzaakt schade aan de lever en kan dodelijk zijn. De pijnstiller wordt ook wel gebruikt bij zelfmoordpogingen.

Rutte wil minder en kortere Kamerbrieven

Premier Mark Rutte (VVD) wil dat ambtenaren antwoorden op Kamervragen beknopter gaan formuleren. Als een 'ja' of 'nee' kan volstaan, dan is dat genoeg, zei Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad. "Waar dat kan, proberen we het."

Kamerbrieven vol met overbodige, lange betogen zijn de premier een doorn in het oog; hij vindt het zonde van de tijd van zijn ambtenaren. Ambtenaren die toch al veel schaarser worden nu het kabinet flink wil snijden in de overheid. Daarom wil hij zo min mogelijk onnodige brieven en stukken naar de Tweede Kamer sturen. "We gaan alleen brieven sturen als er echt iets nieuws in staat."

De premier beloofde dat de Kamerleden nog steeds antwoord krijgen op de vragen die zij stellen. "Natuurlijk zullen we zaken goed uitleggen als dat nodig is." Maar als de parlementariërs verzuimen om een toelichting te vragen, moeten ze niet gek opkijken als het antwoord voortaan uit een eenvoudig 'ja' of 'nee' bestaat, aldus Rutte.


Rutte wil minder en kortere Kamerbrieven (Foto: Novum)

Stamsnijder naar wielerploeg Schleck-broers

Wielrenner Tom Stamsnijder zal vanaf volgend seizoen bij Luxembourg Pro Cycling Project, het team van de gebroeders Schleck, gaan rijden. Vandaag werden de drie nieuwe namen voor het nieuwe seizoen bekend gemaakt. Naast Stamsnijder, komen ook Anders Lund en Martin Mortensen uit Denemarken over naar het team.

"Stamsnijder houdt van de klassiekers en ik ben ervan overtuigd dat hij zich op dat gebied verder gaat ontwikkelen", aldus de teammanager Kim Andersen over het binnenhalen van de 25-jarige Nederlander. "Daarnaast is hij een echte teamspeler."

"Ik wil me als prof verder ontwikkelen", zei Stamsnijder over zijn overgang. "Ik moet mijn tijdrit nog verbeteren en ik wil bewijzen dat ik belangrijk kan zijn voor de ploeg."

 

De afgelopen twee seizoen reed Stamsnijder in het tenue van de Rabobank.

Aantal dienstauto's Defensie mogelijk uitgedund

Het ministerie van Defensie zet mogelijk het mes in het aantal dienstauto's. Dat heeft minister van Defensie Hans Hillen (CDA) vrijdag gezegd.

Defensie blijkt te beschikken over 37 dienstauto's met chauffeur. Tegelijkertijd moet het ministerie de komende jaren honderden miljoenen bezuinigen en klagen militairen nu al over gebrekkig materieel.

Hillen komt in het voorjaar met zijn bezuinigingsplannen voor de komende jaren. Daarbij zullen de dienstauto's ook worden bekeken, ook al kosten die relatief niet veel. "Maar je moet ook aan de psychologie denken", zei Hillen.

Drie nieuwe demo's op Xbox Live

Er is goed nieuws voor de Xbox 360-bezitters, er staan vandaag drie nieuwe demo's op Xbox Live Marketplace. De demo's zijn van Rock Band 3, Apache: Air Assault en Kinect Joyride. Zoals gewoonlijk zijn de demo's de eerste week alleen te downloaden voor Xbox Live Gold-leden.

Rock Band 3 is het nieuwe deel in de succesvolle Rock Band-serie. In de demo zijn vier nummers te spelen, waaronder Cold as Ice van Foreigner en Before I Forget van Slipknot. Er kan via de gitaar en keyboard worden gespeeld.

In Apache: Air Assault nemen we plaats in een gevechtshelikopter bewapend met verscheidene moderne wapens. Het doel is om terroristen te bestrijden die vanuit de lucht aanvallen.

Kinect Joyride is een game die alleen met Kinect te spelen valt, zeer weinig mensen kunnen hem nu dus al spelen. In de demo zitten vijf verschillende modes en drie parcoursen. 

[Video] Suárez baalt van zijn eigen spel

Ajacied Luis Suárez baalt van zijn huidige vorm. Dat heeft de aanvaller vandaag gezegd tegen AT5.

Suárez werd vorig seizoen met 35 doelpunten topscorer van Nederland. Dit seizoen staat de teller na tien competitieduels pas op zeven. Hij gaf wel zeven assists.

Het missen van de kansen lijkt de Suárez niet in de koude kleren te zijn gaan zitten. De afgelopen wedstrijden oogde de Uruguyaan geïrriteerd. Tegen Auxerre gebeurde dat al na tien minuten. De aanvaller maakte de nodige wegwerpgebaren. Volgens Suárez reageerde hij zo omdat hij niet tevreden was met zijn eigen spel. Zijn frustratie was niet gericht op zijn ploeggenoten.

Naakte bejaarden kosten tv-zenders geld

Naakte Roemenen blijven de gemoederen maar bezighouden. Waren het gisteren nog een paar naakte pornosterren die toeristen naar het land wilden lokken, vandaag weet een bejaard stel de Roemeense headlines te halen. Het hoogbejaarde paar heeft er voor gezorgd dat vijf tv-zenders in het land elk een boete van 5750 euro moeten betalen.

De 81-jarige Iurie Darie liet zich onlangs met zijn 64-jarige vrouw Anca Pandera halfnaakt en wild zoenend afdrukken in een lokale krant. Het stel hoopte met deze stunt aan de bak te kunnen komen in de porno-industrie. Vijf landelijke televisiezenders pikten het nieuws op en lieten de foto's zien op tv.

Helaas waren de omroepbazen te vroeg met het nieuws. Het was namelijk nog voor negen uur 's avonds, en dat is te vroeg om erotische beelden te vertonen. De Roemeense televisiewaakhond CNA heeft de zenders allemaal een boete opgelegd van omgerekend 5750 euro voor het overtreden van het uitzendverbod omtrent pikante beelden.

"De beelden zijn vertoond op miljoenen televisies op een tijdstip dat kinderen het konden zien", luidt het oordeel van CNA. "Het beeld is zelfs niet al te prettig voor volwassenen, laat staan voor kinderen. Die kinderen moeten er nachtmerries aan hbben overgehouden."

Wie kickt op een paar naakte en uitgezakte bejaarden: de beelden zijn te zien in het bronartikel (NSFA!)

Team Ninja annuleert twee projecten

Het vertrek van Tomonobu Itagaki heeft een ernstig effect op Team Ninja. Dat is te merken doordat twee projecten waar de man direct mee verbonden was nu officieel geannuleerd zijn.

Het gaat om Dead or Alive: Code Cronus en Project Progressive, waarbij gezegd moet worden dat Project Progressive al lang voordat dat Itagaki het bedrijf verliet geen toekomst meer had. Hoofd van Team Ninja Yosuke Hayashi wil benadrukken dat Ninja Gaiden 3, Ni-oh en Dead or Alive: Dimensions er wel gewoon gaan komen.

Over hun grootste serie Ninja Gaiden wilde Hayashi nog wat meer kwijt. Blijkbaar willen ze een soort herstart maken met dit derde deel: “Ninja Gaiden 3 is a numbered title. We’re developing it with the idea of restarting at the beginning. We’d like to make the action game that’s most interesting for the current era. With this meaning, it’s going to be a game that’s not bound by the past more than necessary.”

Wat dat precies betekent zullen we waarschijnlijk ergens volgend jaar gezien. Waarschijnlijk, want er zijn voor alle drie de genoemde games nog geen release-data genoemd.

Van Persie traint weer mee met Arsenal

Robin van Persie heeft vrijdag voor het eerst in negen weken volop meegetraind met de selectie van Arsenal. De Oranje-international raakte eind augustus geblesseerd in de competitiewedstrijd tegen Blackburn Rovers. Door een kwetsuur aan zijn enkel moest hij bijna twee maanden toekijken.

Manager Arsene Wenger verwacht dat Van Persie snel weer in actie kan komen in het shirt van The Gunners. Ook bondscoach Bert van Marwijk verwacht de spits snel terug. Hij heeft hem al opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal voor het duel met Turkije.

Wenger vindt de uitnodiging voor Van Persie veel te vroeg. ''Ik hoop dat Van Marwijk mijn mening respecteert. Van Persie komt terug van een blessure. Het lijkt me niet vreemd dat wij hem graag eerst weer voor Arsenal zien spelen. Het is voor ons van minder belang dat hij een oefenwedstrijd speelt", aldus Wenger.

[Upd] Fittie meisjes en documaker in DWDD

Vier meisjes uit de Amsterdam West zijn woest op documentairemaker Mildred Roethof. Donderdag ontaardde een discussie in De Wereld Draait Door (DWDD) in een flinke fittie tussen de dames. Volgens de tienermeiden worden zij op een negatieve manier in beeld gebracht in de nieuwe docu 'Rauw en puur'.

Roethof beet van zich af en zei dat de meiden onzin verkochten. Op Radio 1 zei Roethof vrijdag dat ze zich genaaid voelt door de redactie van DWDD. In eerste instantie zou één van de moeders van de meiden aan tafel schuiven, maar dat ging opeens niet door.

De 4-delige documentaire Rauw en puur is vanaf zondag te zien om 16.05 uur op Nederland 2.

Update 18:10
DWDD-eindredacteur Dieuwke Wynia zegt in een reactie dat Roethof uit haar nek zwamt: "Er is echt helemaal niets van haar bewering waar. We hebben geen afspraken gemaakt, we zijn heel duidelijk geweest in de communicatie. Dit is echt heel vreemd. Het is zo dat we haar in eerste instantie met de moeder van Monica hadden gevraagd."

"Toen werd ik door de voogden gebeld dat die meisjes heel boos waren. We hebben de meisjes gebeld en die wilden wel in de uitzending komen. De voogden zeiden dat het wel kon. Toen hebben we de moeder afgebeld, die is toch mee gekomen, dat had niet gehoeven en dat wist ze ook. Dat Mildred een minuut van tevoren hoorde is niet waar. Zo zou ik ook niet willen werken", vervolgde Wynia.


DWDD donderdag: documentairemaker Mildred Roethof vs. meisjes

Haase onderuit tegen Djokovic

Robin Haase is er in de kwartfinales van het ATP-toernooi in Basel niet in geslaagd om voor een verrassing te zorgen. De Hagenaar ging met 2-6 en 3-6 onderuit tegen Novak Djokovic, de nummer drie van de wereld.

In de eerste set verloor Haase direct zijn service maar hij wist die break achterstand ook gelijk ongedaan te maken. Djokovic brak Haase, de nummer 66 van de wereld, op 3-2 nogmaals en werkte in de game daarop drie breekkansen weg. Na een vroege break in de tweede set kwam Djokovic niet meer in de problemen.

Tottenham moet Van der Vaart missen

Rafael van der Vaart is zaterdag niet beschikbaar voor zijn club Tottenham Hotspur. De middenvelder ondervindt nog te veel hinder van zijn hamstringblessure en laat het treffen met Bolton Wanderers schieten. "Het is gewoon een vervelende blessure, toch een beetje overbelast", zegt Van der Vaart tegen Novum Nieuws.

"Tegen Manchester United had ik er al last van en dan komt Internazionale eraan, die wil je ook spelen", blikt de spelmaker terug. "Dan ben je bereid een beetje risico te nemen. Op een gegeven moment voelde ik tegen Inter dat mijn hamstring weer op ging spelen en ik had al gescoord, toen vond ik het wel mooi geweest."

Ondanks de goede resultaten dit seizoen denkt Van der Vaart dat Tottenham tekort komt voor de titel. "Je moet realistisch zijn. Met een Chelsea dat heel sterk is zit dat er niet in." De spelmaker heeft wel andere doelen gesteld. "We moeten weer bij de Champions League-plaatsen zien te komen, dus bij de eerste vier."

De 27-jarige Van der Vaart heeft er alle vertrouwen in dat de Londenaren dat gaan redden. "We staan nu vijfde dus dat ziet er goed uit. Er komen nu ook nog twee wedstrijden aan met Sunderland en Bolton, die gewoon zes punten op moeten leveren." De Spurs hebben momenteel vijftien punten, twee minder dan Manchester City dat vierde staat.

Lorenzo content over eerste trainingen Valencia

Motorcoureur Jorge Lorenzo kijkt met een zeer goed gevoel terug aan de eerste trainingen voor de laatste Grand Prix van het jaar in Valencia. Tijdens de tweede training zette Lorenzo een tijd van 1.32.690 op de klokken en bleef concurrent Casey Stoner daarmee nipt voor.

"We zijn sterk aan het weekend begonnen", zei Lorenzo. "Ik voel me erg goed hier en de motor werkt hier ook uitstekend. We moeten deze vorm nu zien vast te houden voor morgen. Hopelijk kunnen we de afstelling van de motor dan nog een heel klein beetje verbeteren. Verder is het een erg lekker gevoel om als wereldkampioen voor eigen publiek te rijden. Ik hoop nu op een goed resultaat in de kwalificatie."

Geen openheid over belangen ministers

Het kabinet is niet van plan openheid van zaken te geven over de zakelijke belangen van ministers en staatssecretarissen. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) vrijdag gezegd op zijn wekelijkse persconferentie.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat openbaar wordt gemaakt welke zakelijke belangen ministers en staatssecretarissen hebben, meldden de GPD-kranten deze week. Daarbij moet ook duidelijk worden door wie zij deze belangen laten beheren voor de duur van hun ambtstermijn.

Rutte vindt het huidige systeem voldoende. Ministers en staatssecretarissen worden voor hun aantreden op de regels gewezen. Het is verder hun eigen verantwoordelijkheid om aan de regels te voldoen. "Ik geloof echt dat we dit in Nederland nu goed hebben geregeld", zegt Rutte. Volgens hem is het logisch dat bewindslieden zakelijke belangen hebben.

Bewindslieden moeten hun zakelijke belangen nu 'op afstand plaatsen', bijvoorbeeld door ze onder te brengen in een stichting. De details daarover hoeven ze niet openbaar te maken. Zo was niet bekend dat staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) subsidie krijgt voor het beheer van natuurgrond, tot de GPD-dagbladen dat deze week onthulden. Bleker is nu in het kabinet verantwoordelijk voor natuurbeheer.

Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) bleek te hebben geïnvesteerd in het bedrijf van de vrouw van VVD-Kamerlid Han ten Broeke. Zij is de uitvindster van de Mummymug, een mok voor hete dranken die zich na elke slok automatisch sluit. Dat is veiliger als er kleine kinderen in de buurt zijn.

Afgelopen week ontstond bovendien ophef over de manier waarop minister voor Immigratie Gerd Leers (CDA) zijn zakelijke belangen had geregeld. Hij had een stichting opgericht die ervoor moest zorgen dat hij geld terugkrijgt van een mislukt villaproject in Bulgarije. Na kritiek van twee hoogleraren paste Leers de constructie aan.

"Gerrard is de beste speler die Liverpool ooit had"

Liverpool won gisterendonderdagavond van Napoli met dank aan Steven Gerrard. De aanvoerder scoorde drie keer.

Gerrard begon op de bank. Manager Roy Hodgson hield zijn beste speler aan de kant met het oog op de competitiewedstrijd van komend weekend tegen Blackburn Rovers. Toen Ezequiel Lavezzi Napoli na een half uur spelen op voorsprong zette, moest Gerrard toch nog aantreden. Hij kantelde de wedstrijd volledig en bracht Liverpool de winst.

"We moeten hem dankbaar zijn", zegt Hodgswon op de website van de FIFA. "Halverwege wist ik dat we de meeste kans op winst hadden door Steven in te brengen. Hij wil ook graag spelen, jongens als hij en Jamie Carragher snappen waarmee ik bezig ben, dus het is nooit een probleem om ze op te stellen. Steven is een geweldige speler."

"De beste die Liverpool ooit had", gaat Carragher verder op de clubwebsite. "Een ongelooflijk getalenteerde voetballer. We hebben hem al eerder dingen zien doen als donderdag, maar hij doet het altíjd als het erom gaat. Juist dát maakt hem de beste speler van de club ooit en degene die in de Premier League het belangrijkst voor zijn team is."

Amerikanen gepakt in azc voor kinderontvoering

Twee mannen die door de Verenigde Staten worden gezocht wegens kinderontvoering zijn in de nacht van woensdag op donderdag opgepakt in het asielzoekerscentrum in Dronten. De twee broers van 50 en 48 jaar verdwenen in juli 2008 met hun drie minderjarige zoons uit Californië.

De kinderen zijn na de arrestatie van hun vaders overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming, meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie vrijdag.

De twee broers hadden hun ex-echtgenotes wijsgemaakt dat ze met de kinderen een cruise zouden maken. Bij doorzoeking van hun woning bleek echter dat de mannen overhaast met de kinderen waren vertrokken. Vermoed wordt dat de twee op de vlucht zijn geslagen uit angst voor wraak van slachtoffers van een grootschalige fraude waar ze bij betrokken zijn.

De autoriteiten ontdekten dat de twee mannen waarschijnlijk in Nederland verbleven. Begin deze week werd het landelijk parket gevraagd de broers op te sporen en aan te houden. De mannen bleken met hun kinderen onder een valse identiteit in het azc te zitten.

Ook de ouders van de broers zijn aangehouden voor betrokkenheid bij de ontvoering van de kinderen. Zij werden aangehouden in Athene en zouden in Griekenland een ontmoeting hebben gehad met hun kinderen.

De twee broers zijn vrijdag door de rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam voor zestig dagen vastgezet.

Gal hippisch atleet van het jaar

Edward Gal is door de paardensportfederatie FEI uitgeroepen tot hippisch atleet van het jaar. De 40-jarige dressuurruiter dankt zijn uitverkiezing vooral aan zijn uitstekende prestaties op de Wereldruiterspelen in Kentucky. Met zijn inmiddels verkochte toppaard Totilas won hij drie keer goud.

"Dit is een enorme stimulans om door te gaan op de weg die ik ben ingeslagen na het vertrek van Totilas", reageerde een trotse Gal op zijn website. "Ik hoop met andere paarden in mijn stal binnen de kortste keren weer op het hoogste niveau te presteren."

Verdachte schouwburgdirecteur weer op vrije voeten

De 63-jarige oud-directeur van de stadsschouwburg en concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen die vastzat op verdenking van het aannemen van giften, is dinsdag vrijgelaten. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag. Het OM heeft inmiddels meerdere getuigen gehoord, waardoor het voor het onderzoek niet langer nodig is dat de verdachte vastzit.

De man uit Ravenstein werd 19 oktober aangehouden en heeft dus ongeveer tweeënhalve week in een cel doorgebracht. De gemeente Nijmegen, de enige aandeelhouder van het concertgebouw en de schouwburg, deed in januari aangifte. Tijdens het daaropvolgende onderzoek zijn in juni de woning van de verdachte en een cateringbedrijf doorzocht.

De man heeft volgens het OM van januari 2007 tot mei vorig jaar als directeur van het beheerbedrijf Mensec giften aangenomen van twee catering- en horecabedrijven in ruil voor het afsluiten of voortzetten van een contract. In een geval zou hij zich ongeveer vijftigduizend euro hebben laten betalen, in het andere 6500 euro. Ook zou de directeur om een gift hebben gevraagd in ruil voor verlenging van een contract.

De 63-jarige man stapte in april vorig jaar al op, nadat aan het licht kwam dat hij had gelogen over zijn arbeidsverleden. Zo had hij ten onrechte op zijn cv gezet dat hij piloot voor de KLM, wethouder in Rotterdam en topvolleyballer was geweest. Daarvoor lag hij ook al onder vuur vanwege zijn salaris, dat meer dan twee ton zou hebben bedragen. De kwestie rond schouwburgbeheerder leidde tot het aftreden van de Nijmeegse wethouder van financiën, wonen en facilitaire diensten Peter Lucassen (SP).

Schietende agente hoort 150 uur werkstraf eisen

Tegen een 41-jarige agente uit 's-Heerenberg is vrijdag een werkstraf geëist van 150 uur voor poging tot zware mishandeling. De vrouw had tijdens haar werk haar dienstwapen onrechtmatig gebruikt.

De agente was vorig jaar in de nacht van 5 september met collega's bij de C1000 in het Gelderse Didam na een inbraakmelding. Ze schoot op de parkeerplaats van de supermarkt tweemaal op een van de verdachten. Deze raakte gewond aan zijn been.

Het Openbaar Ministerie in Zutphen concludeert op basis van het Rijksrechercheonderzoek dat de agente de instructies rond geweld heeft overtreden. De rechtbank doet op 19 november uitspraak.

Advies: rechtszaak Schipholbrand moet over

De veroordeling van de Libiër Ahmed al-J. voor de Schipholbrand moet worden vernietigd. Er is onvoldoende bewijs dat Al-J. de brand opzettelijk heeft gesticht. Dat concludeert de advocaat-generaal bij de Hoge Raad Ad Machielse. Als zijn advies wordt overgenomen, moet de zaak opnieuw worden bekeken.

Bij de brand in het cellencomplex op Schiphol in oktober 2005 kwamen elf ingesloten vreemdelingen om het leven. Het vuur werd veroorzaakt doordat Al-J. zijn brandende sigaret achteloos had weggeschoten. Al-J. werd in september vorig jaar door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot anderhalf jaar cel. Hij hoefde deze straf niet meer uit te zitten, omdat hij die tijd al in voorarrest had gezeten. De Libiër is vorig jaar als ongewenst vreemdeling uitgezet.

Het hof oordeelde dat Al-J. schuldig was aan opzettelijke brandstichting, maar stelde dat de man niet aansprakelijk kon worden gesteld voor het overlijden en gewond raken van slachtoffers van de brand. Verschillende zaken, zoals het laten openstaan van de celdeur nadat Al-J. uit zijn cel was gehaald, de constructie van het cellencomplex en de gebruikte materialen, hebben volgens het hof een wezenlijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van de brand.

De Onderzoeksraad voor veiligheid heeft de brand onderzocht. De advocaat-generaal stelt behalve dat er onvoldoende is gebleken dat sprake was van opzet dat de veroordeling mede is gebaseerd op een rapport van een deskundige die op zijn beurt weer heeft geput uit het rapport van de Onderzoeksraad voor veiligheid. Dat mag volgens Machielse niet gelet op de Rijkswet Onderzoeksraad voor veiligheid. Daarnaast heeft het hof een verzoek van de verdediging om een deskundige te horen ontoereikend gemotiveerd.

De advocaat-generaal adviseert de Hoge Raad hoe zaken te beoordelen. Vaak worden deze adviezen overgenomen. De Hoge Raad doet naar verwachting 14 december uitspraak in de zaak.

Al-J.'s advocaat Benno de Boer was in cassatie gegaan. De Boer zei tegen het radioprogramma Argos dat drie van zijn vier argumenten zijn overgenomen. Het hof heeft de opzettelijke brandstichting onvoldoende onderbouwd, had geen gebruik mogen maken van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en heeft ten onrechte een verzoek om een nader onderzoek naar de kans op brand door een weggeworpen sigaret afgewezen. "Er zijn veel andere mogelijke oorzaken van de brand genoemd, en die zullen in een nieuwe procedure allemaal weer aan de orde moeten komen", zei De Boer tegen het VPRO-programma.

De raadsman gaat ervan uit dat zijn cliënt naar Nederland terugkeert als er een nieuw proces komt. Al J. heeft brandstichting altijd ontkend. "Dit is goed nieuws", zei de Libiër tegen Argos. "Maar het is een eerste stap, de Hoge Raad moet nog beslissen. Inshallah."

'Emanuelson na winterstop om de tafel met Ajax'

Het is nog allerminst zeker dat Urby Emanuelson aan het einde van het seizoen vertrekt bij Ajax. De 24-jarige linkerflankspeler gaat na de winterstop met Ajax opnieuw praten over zijn aflopende verbintenis, zo heeft hij volgens RTV Noord-Holland gezegd.

Afgelopen week liepen onderhandelingen op niets uit en meldde De Telegraaf dat de linkspoot aan zijn laatste seizoen in Amsterdam bezig is. Trainer Martin Jol zegt dat Ajax Emanuelson een goede aanbieding had gedaan. "Urby zit al in de top vijf qua salaris. Daar was hij nu ook weer ingekomen."

Emanuelson is opgeleid bij Ajax. Hij brak in het seizoen 2004/2005 door bij het eerste elftal en speelde tot dusver 163 wedstrijden, waarin hij zeventien keer doeltreffend was. Dit seizoen startte hij in elf van de twaalf competitiewedstrijden in de basis.

Publieke omroep wil vijftig miljoen bezuinigen

De publieke omroep wil de komende jaren vijftig miljoen euro bezuinigen. De verschillende omroepen hebben hierover overeenstemming bereikt, bevestigt een woordvoerder vrijdag.

De ene helft van het bedrag komt voor rekening van de koepelorganisatie Nederlandse Publieke Omroep (NPO). De andere helft moet worden opgebracht door de afzonderlijke omroepen. Gedacht wordt aan het terugbrengen van het aantal omroepen tot maximaal acht, het schrappen van een aantal programma's en efficiënter werken.

De NPO heeft deze plannen deze week besproken met minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA). Het kabinet wil in totaal tweehonderd miljoen euro bezuinigen op de publieke omroep.

De plannen komen grotendeels overeen met de visie op de toekomst van het publieke bestel die voorzitter van de raad van bestuur van de NOP Henk Hagoort eind september al ontvouwde in een ingezonden brief in de Volkskrant.

[NK] Titel 500m vrouwen voor Boer

Margot Boer heeft bij het NK afstanden in Heerenveen de titel op de 500 meter bij de vrouwen gepakt. Nadat ze in de eerste omloop Laurine van Riessen nog voor zich moest dulden, won Boer wel de tweede 500 meter in een tijd van 38,55. In het eindklassement hield ze genoeg over om de titel te pakken.

Van Riessen eindigde als tweede in 38.63 en die plaats bezet ze ook in het eindklassement. Het brons werd een prooi voor Marrit Leenstra. Marianne Timmer, die op de eerste 500 meter nog derde werd, kwam ten val in haar race tegen Marrit Leenstra. Ireen Wüst, elfde op de eerste 500 meter, meldde zich af voor de tweede omloop.


Uitslag tweede 500 meter, vrouwen:

# Naam Tijd
1 Margot Boer
38,55
2 Laurine van Riessen 38,63
3 Marrit Leenstra 39,48
4 Thijsje Oenema 39,50
5 Anice Das 39,53
6 Jorien Kranenborg 39,60
7 Janine Smit 39,65
8 Natasja Bruintjes 39,70


Eindstand 500 meter, vrouwen:

# Naam Punten
1 Margot Boer
78.270
2 Laurine van Riessen 78.330
3 Marrit Leenstra 78.980
4 Anice Das 79.140
5 Thijsje Oenema 79.300
6 Jorien Kranenborg 79.330
7 Janine Smit 79.340
8 Sophie Nijman 79.510

Trein met kernafval op weg naar Duitsland

Vanuit Valognes in Noord-Frankrijk is vrijdagmiddag een trein met 123 ton verwerkt kernafval vertrokken naar Duitsland. Het in glas gevatte en speciale stalen containers verpakte afval moet zaterdag aankomen in Gorleben, waar het in een zoutkoepel zal worden opgeslagen.

Tegenstanders van kernenergie hebben zich langs de route opgesteld om te protesteren. Hun boosheid geldt vooral het recente besluit van de Duitse regering om op de eerder besloten gefaseerde stillegging van de zeventien Duitse kerncentrales terug te komen en ze gemiddeld nog twaalf jaar langer in bedrijf te houden.

Bondskanselier Angela Merkel noemt kernenergie een 'overbruggingstechnologie', die de regering tijd moet geven zich te richten op de verdere ontwikkeling van duurzame energiebronnen zoals wind en zonnekracht en biobrandstoffen. Er zijn geen plannen om nieuwe kerncentrales te bouwen in Duitsland.


(Foto: Novum)

Haagse scooterrijders uit klas geplukt

De politie heeft vrijdagochtend twee 15-jarige Hagenaren aangehouden die ervan worden verdacht een 75-jarige man met een scooter omver te hebben gereden. De man uit Capelle aan den IJssel raakte zwaargewond. De jongens werden op hun school aangehouden en zitten vast.

De man werd maandag aangereden nadat de twee jongens een stopteken van de politie hadden genegeerd. De scooter week uit en reed de bejaarde man, die voor een etalage aan de Leyweg stond, omver. Ook de twee jongens op de scooter vielen, waarna ze op de vlucht sloegen.

Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd. Hoewel de toestand van de bejaarde man zeer ernstig was, lijkt het inmiddels wat beter met hem te gaan. Hij wordt vrijdag aan zijn enkel geopereerd en is weer aanspreekbaar.

Sijsling naar halve finale Eckental

Igor Sijsling heeft de halve finales bereikt bij de Challenger in het Duitse Eckental. Sijsling was in de kwartfinales de Luxemburger Gilles Muller met 6-7, 6-4 en 7-5 te snel af.

In de eerste set gaven beide spelers elkaar weinig toe. Sijsling kreeg in de tiebreak op 8-7 de kans om de setwinst te pakken maar hij faalde. Muller sloeg vervolgens toe op zijn vijfde setpunt.

In de tweede set ging het ook lange tijd gelijk op. Sijsling benutte bij de stand 5-4 zijn derde setpunt op de service van de Luxemburger. In de beslissende derde set liet Sijsling twee wedstrijdpunten onbenut op 5-4. Op de service van Muller sloeg hij vervolgens wel toe.

Treinbotsing station Leiden

Een binnenkomende passagierstrein is vrijdagmiddag rond half vier op een stilstaande trein gebotst op het station Leiden. Een achttal passagiers raakte hierbij gewond. Dat heeft het KLPD gemeld.

De trein reed met een snelheid van 20 km per uur. Twee mensen zijn naar het ziekenhuis overgebracht. Door de aanrijding is het treinverkeer tussen Leiden en Alphen aan den Rijn/Utrecht  tijdelijk stilgelegd.

Reizigers moeten rekening houden met een half uur tot een uur extra reistijd. Prorail verwacht dat de stremming rond 19.30 uur voorbij is.

Gewonden door treinbotsing station Leiden
Gewonden door treinbotsing station Leiden (Foto: ANP)

[NK] R. Mulder lost Smeekens af op 500m

Ronald Mulder is de nieuwe Nederlands kampioen op de 500 meter bij de mannen. Nadat hij eerder vandaag al de eerste 500 meter won, was de 24-jarige schaatser van de APPM-ploeg zojuist bij de tweede 500 meter Jan Smeekens in een rechtstreeks duel te snel af.

Mulder kwam tot 35,11. Smeekens, die de titel de afgelopen drie jaar pakte, kwam in 35,12 over de meet. Het brons ging naar Stefan Groothuis. Simon Kuipers, die na de eerste 500 meter nog zesde stond, werd gediskwalificeerd na twee valse starts.


Uitslag tweede 500 meter, mannen:

# Naam Tijd
1 Ronald Mulder 35,11
2 Jan Smeekens 35,12
3 Stefan Groothuis 35,56
4 Mark Tuitert 35,64
5 Jacques de Koning 35,70
6 Jan Bos 35,74
7 Hein Otterspeer 35,77
8 Lars Elgersma 35,79


Eindstand 500 meter, mannen:

# Naam Punten
1 Ronald Mulder 70.230
2 Jan Smeekens 70.310
3 Stefan Groothuis 70.940
4 Jacques de Koning 71.190
5 Mark Tuitert 71.260
6 Hein Otterspeer 71.280
7 Lars Elgersma 71.650
8 Pim Schipper 71.720

Eerbetoon aan Theo...

FC Twente is weer eens hot en zijn in ieder geval tot dinsdagavond in de winning mood. Dit is een eer betoon aan Theo Janssen: 

Had ik maar een schot als Theo!
Schoot ik maar zo zuiver en strak!
Dan liet ik alle keepers zweten
en knalde alle ballen keihard
als een streep tussen de palen
als een raket in het net
Alle tegenstanders balen
en ik dolle pret!

Met dank aan Gianthuust voor de submit.

Rumenigge optimistisch over oplossing zaak-Robben

Het einde van het conflict tussen Bayern München en de KNVB over de blessure van Arjen Robben lijkt in zicht. Bayern-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge zegt 'voorzichtig optimistisch' te zijn over een oplossing. "De KNVB heeft erkend verantwoordelijkheid te dragen", zegt Rummenigge in de Duitse krant Kicker. "We hebben afgesproken om in de nabije toekomst weer om de tafel te gaan."

De KNVB en Bayern leven op gespannen voet sinds Arjen Robben deze zomer met een zware spierblessure terugkeerde van het WK in Zuid-Afrika, waar Oranje de finale haalde. Volgens zijn Duitse werkgever had hij tijdens het titeltoernooi nooit mogen spelen nadat hij in de voorbereiding een hamstringblessure had opgelopen. Robben komt dit kalenderjaar niet in meer in actie en Bayern eist daarom een schadevergoeding.

[NK] Van Riessen het snelst op eerste 500m

Laurine van Riessen heeft de eerste 500 meter voor vrouwen bij het Nederlands kampioenschap afstanden in Heerenveen op haar naam geschreven. De rijdster van Control kwam tot een tijd van 38,70.

Margot Boer werd tweede in 38,72. Boer en Van Riessen waren de enige twee vrouwen die onder de 39 seconden bleven. Marianne Timmer reed met 39,39 de derde tijd en bleef daarmee Marrit Leenstra net voor. Ireen Wüst werd in een tijd van 39,93 elfde.

Later vandaag wordt de tweede en beslissende 500 meter bij de vrouwen verreden.


Uitslag eerste 500 meter, vrouwen:

# Naam Tijd
1 Laurine van Riessen 38,70
2 Margot Boer 38,72
3 Marianne Timmer 39,39
4 Marrit Leenstra 39,50
5 Anice Das 39,61
6 Janine Smit 39,69
7 Sophie Nijman 39,71
8 Jorien Kranenborg 39,72

Turnbond schorst Noord-Korea voor twee jaar

De Noord-Koreaanse turners en turnsters mogen tot oktober 2012 niet meedoen aan internationale wedstrijden. Dit heeft de internationale turnfederatie (FIG) bepaald.

Door de straf zal Noord-Korea ook bij de Olympische Spelen van 2012 bij het turnen afwezig zijn. Het Aziatische land krijgt de schorsing omdat turner Hong Su Jong vorige maand aan het WK deelnam met een andere geboortedatum dan bij een eerder toernooi. Bij drie toernooien deed Hong met drie verschillende geboortedata mee.

Hong, die ook geschorst is voor wedstrijden in eigen land, en de turnbond van Noord-Korea kunnen nog in beroep gaan tegen de straf.

Duitsland: VS wanhopig

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble heeft scherpe kritiek geuit op het financiële beleid van de Verenigde Staten. Afgelopen woensdag maakte de Amerikaanse centrale bank de Fed bekend om voor 600 miljard dollar extra staatsobligaties op te kopen.

"Met alle respect, maar mijn indruk is dat de Verenigde Staten wanhopig zijn", aldus Schäuble vrijdag in Berlijn. De minister zegt het beleid van de Fed niet te begrijpen. De problemen van de Amerikaanse economie komen volgens hem niet door een gebrek aan geld. "Om nu te zeggen: we doen er nog eens 600 miljard dollar bij, dat zal het probleem niet oplossen", zei Schäuble.

De kritiek is volgens de minister echter geen reden tot leedvermaak, want ook Europa heeft volgens Schäuble reden tot zorg. Europa zou echter geen verkeerde voorbeelden moeten volgen. Hij hekelde ook het Amerikaanse valutabeleid. Volgens de Duitser doen de VS nu precies hetzelfde wat ze China al jarenlang verwijten, namelijk de koers van hun munt kunstmatig laag houden.


Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble: VS wanhopig

[NK] R. Mulder is Smeekens te snel af op eerste 500m

Ronald Mulder heeft de eerste 500 meter voor mannen gewonnen bij het Nederlands kampioenschap afstanden in Heerenveen. Mulder kwam in de eerste omloop tot een tijd van 35,12.

Jan Smeekens, die de afgelopen drie jaar de titel won, reed met 35,19 de tweede tijd. Stefan Groothuis werd in 35,38 derde. Later vandaag volgt de tweede en beslissende 500 meter bij de mannen.


Uitslag eerste 500 meter, mannen:

# Naam Tijd
1 Ronald Mulder 35,12
2 Jan Smeekens 35,19
3 Stefan Groothuis 35,38
4 Jacques de Koning 35,49
5 Hein Otterspeer 35,50
6 Simon Kuipers 35,59
7 Mark Tuitert 35,62
8 Pim Schipper 35,83

Uitslag eerste vrije training Brazilië

Sebastian Vettel heeft in de eerste vrije training voor de Grand Prix van Brazilië de snelste tijd gereden. De Duitser bleef op Interlagos Red Bull-teamgenoot Mark Webber en McLaren-rijder Lewis Hamilton voor.

De sessie begon rustig, maar in de laatste minuten was er toch nog enige sensatie. Zo raakte Vitaly Petrov de controle over zijn Renault kwijt en parkeerde de auto in de bandenstapels, waarbij de rechterzijde van de auto beschadigd raakte. Kamui Kobayashi liep met zijn Sauber een lekke linkerachterband op en ook hij raakte de bandenstapels, maar liep minder schade op dan Petrov. Tot slot viel Ferrari-rijder Fernando Alonso in de laatste minuut nog stil met een elektrisch probleem.

Uitslag eerste vrije training

Pos. Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull Racing 1:12.328   23
2 M. Webber Red Bull Racing 1:12.810 + 0.482 28
3 L. Hamilton McLaren-Mercedes 1:12.845 + 0.517 24
4 J. Button McLaren-Mercedes 1:13.267 + 0.939 24
5 R. Kubica Renault 1:13.370 + 1.042 24
6 N. Rosberg Mercedes GP 1:13.516 + 1.188 26
7 R. Barrichello Williams 1:13.546 + 1.218 26
8 M. Schumacher Mercedes GP 1:13.643 + 1.315 25
9 A. Sutil Force India 1:13.918 + 1.590 26
10 N. Heidfeld Sauber 1:14.000 + 1.672 23
11 K. Kobayashi Sauber 1:14.004 + 1.676 23
12 N. Hülkenberg Williams 1:14.155 + 1.827 29
13 F. Alonso Ferrari 1:14.246 + 1.918 20
14 F. Massa Ferrari 1:14.267 + 1.939 26
15 V. Petrov Renault 1:14.370 + 2.042 23
16 V. Liuzzi Force India 1:14.487 + 2.159 26
17 J. Alguersuari Toro Rosso 1:14.618 + 2.290 30
18 S. Buemi Toro Rosso 1:14.734 + 2.406 29
19 J. Trulli Lotus 1:15.603 + 3.275 25
20 T. Glock Virgin 1:15.860 + 3.532 20
21 H. Kovalainen Lotus 1:16.057 + 3.729 26
22 J. D’Ambrosio Virgin 1:16.707 + 4.379 28
23 C. Klien HRT 1:16.839 + 4.511 18
24 B. Senna HRT 1:17.360 + 5.032 30

Ook in hoger beroep geen bezwaar posters Sint

Ook in hoger beroep heeft de Reclame Code Commissie bepaald dat de omstreden posters van de film Sint niet de grenzen van het toelaatbare overschrijden. Dat liet de commissie vrijdag weten. "Het college onderschrijft het oordeel van de commissie dat de poster voor kinderen niet angstaanjagend is."

Nadat de commissie in korte tijd duizenden klachten over de reclame-uitingen rond de komische horrorfilm van Dick Maas had ontvangen, boog zij zich twee weken geleden over de vraag of de beeltenis van de duistere Sinterklaas traumatisch zou kunnen zijn voor jonge kinderen. De commissie bepaalde toen dat de posters konden blijven hangen.

Filmmaker Johan Nijenhuis trok fel van leer tegen het promotiemateriaal en ging tegen de uitspraak van de Reclame Code Commissie in hoger beroep.

Ook in hoger beroep geen bezwaar posters Sint
Ook in hoger beroep geen bezwaar posters Sint (Foto: ANP)

Aantal banen VS stijgt harder dan verwacht

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in oktober harder dan verwacht gestegen, blijkt vrijdag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid.Het aantal banen steeg met 151.000, terwijl economen vooraf rekening hielden met een stijging van 60.000.

Het cijfer voor september werd opwaarts bijgesteld tot een afname van het aantal banen met 41.000, van de eerder gemelde daling van 95.000 banen.Het werkloosheidspercentage voor oktober bleef in vergelijking met een maand eerder gelijk op 9,6 procent. Economen hadden dit ook verwacht.

Het gemiddeld uurloon steeg in oktober met $0,05 en kwam uit op $22,73. De duur van de gemiddelde werkweek steeg met 0,1 uur tot 34,3 uren ten opzichte van een maand eerder.

Sneijder speelt 'nooit meer' voor Real

Wesley Sneijder sluit uit dat hij in de toekomst ooit weer voor Real Madrid uitkomt. "Ik zal nooit meer spelen voor Real. Ik wil niet terugkeren naar een club die me zo slecht behandeld heeft", zegt de 26-jarige middenvelder van Inter tegen de Franse sportkrant L'Équipe. Sneijder speelde twee seizoenen in de Spaanse hoofdstad, waarna José Mourinho hem vorig jaar zomer naar Milaan haalde.

De afgelopen maanden werden de geruchten steeds sterker dat de nieuwe Real-trainer Mourinho hem terug naar Madrid wilde halen. Sneijder tekende vorige week echter een nieuw vijfjarig contract en verbond daarmee zijn toekomst aan Inter.

Wel geeft Sneijder heel veel respect te hebben voor de Portugese trainer, onder wie hij het beste voetbal uit zijn loopbaan speelde. "Het succes van Inter behoort toe tot Mourinho. Zijn aandeel in de treble was enorm. Een jaar met Mourinho is tien keer zoveel waard als tien seizoenen met iemand anders."

Sneijder won vorig seizoen het landskampioenschap, de nationale beker en de Champions League. "Geweldig. Het was het beste seizoen uit mijn carrière. En het kan nog mooier worden", doelt Sneijder op het WK voor clubteams in de Verenigde Arabische Emiraten, waar Inter begin december aan meedoet.

BN'ers in discussie over Bijbelse literatuur

De Bijbel een bron voor fundamentalisme? Of is het juist een boek van de menselijkheid? Tijdens de Nacht van de Bijbel bespreken meerdere bekende Nederlanders met twee schriftgeleerden een aantal kwesties rondom de Bijbel. Dat doen ze in het kader van de Bijbel10daagse die nog tot en met maandag duurt.

Historicus Maarten van Rossem, schrijver Abdel Kader Benali, televisiemaker Ursul de Geer en VVD'er Jeanine Hennis bespreken een aantal bekendere bijbelverhalen samen met twee predikanten van de Thomaskerk. Visserzanger Jeroen Zijlstra zal liedjes van dichter en schrijver Karel Eykman ten gehore brengen. Eykman neemt zelf ook plaats in het discussiepanel.

De Nacht van de Bijbel begint vrijdagavond om half negen in het Amsterdamse Thomastheater.

BN'ers in discussie over Bijbelse literatuur
BN'ers in discussie over Bijbelse literatuur (Foto: ANP)

"PSV is gewaarschuwd voor FC Utrecht"

PSV reist zondag af naar de Galgenwaard, waar FC Utrecht tegenstander is. Fred Rutten beseft dat het een lastige wedstrijd is.

"Een lastige horde die je moet nemen", zei Rutten over dat duel op de website van PSV. "Het zal niet makkelijk zijn. We zijn gewaarschuwd naar aanleiding van de wedstrijd van vorig jaar." Vorig jaar speelde PSV met 0-0 gelijk de Domstedelingen, maar mocht het Andreas Isaksson dankbaar zijn.

"Dat zegt de geschiedenis ook, het zal niet makkelijk zijn. Utrecht heeft goede prestaties geleverd in de Europa League, zoals tegen Celtic en Liverpool. In de Eredivisie hebben ze gewonnen in Amsterdam. Maar anderzijds verliezen ze van ADO Den Haag. We zijn gewaarschuwd naar aanleiding van de wedstrijd van vorig jaar. Het was aan Andreas Isaksson te danken dat we daar met één punt weggingen. Utrecht toont nog steeds zijn agressiviteit, maar probeert ook te voetballen."

Jarige René Froger ereburger van Amsterdam

René Froger is benoemd tot ereburger van de stad Amsterdam. De zanger, die in de hoofdstad werd geboren, heeft vrijdag het Ereteken van Verdienste ontvangen uit handen van de locoburgemeester, wethouder Gehrels.

"Je kunt de jongen uit de stad halen maar de stad nooit uit de jongen", sprak Gehrels tijdens de uitreiking. Froger, die niet meer woont in zijn geboortestad, krijgt de onderscheiding voor zijn grote verdiensten voor de stad Amsterdam en mag zich van nu af aan ereburger van zijn geliefde stad noemen. Deze eer viel eerder ten deel aan onder anderen André Hazes, Manke Nelis en Willeke Alberti.

Froger bevindt zich momenteel in een 'rollercoaster', zoals hij het zelf noemt. De zanger, die vrijdag Abraham ziet, wordt al de hele week in het zonnetje gezet. Dinsdag vond ter ere van zijn vijftigste verjaardag een concert plaats in Koninklijk Theater Carré. Donderdag ontving hij een Lifetime Achieve Award en vrijdag werd hij - naast zijn benoeming - getrakteerd op een rondvaart door de Amsterdamse grachten.


Vanaf vandaag ereburger in Amsterdam (Foto: Novum)

Staking bij BBC om pensioenen

De BBC moet vrijdag en zaterdag verscheidene nieuws- en actualiteitenuitzendingen op radio en televisie laten vervallen. Journalisten bij de Britse publieke omroep hebben voor twee dagen het werk neergelegd uit protest tegen voorgestelde veranderingen in hun pensioenvoorziening.

Leden van de journalistenvakbond NUJ bij de BBC beschouwen die voorstellen als 'pensioenroof', zei vakbondsleider Jeremy Dear. Als er geen verbetering komt worden later in november en rond kerst nieuwe acties voorbereid.


(Foto: Novum)

Red Bull tot eind 2012 met Renault-motoren

Red Bull Racing heeft bekend gamaakt dat het in ieder geval tot en met eind 2012 gebruik zal blijven gaan maken van de Renault-motoren. Het nieuws zorgt er voor dat het logo van de Franse fabrikant prominenter op de Oostenrijkse bolides te zien zal zijn.

"We zijn blij dat we de verlenging bekend kunnen maken. We zijn blij met de relatie met Renault dat ons gedurende de afgelopen vier jaar zeer goed gesteund heeft en enorm bij heeft gedragen aan de dertien zeges tot nu toe," zei Red Bull-teambaas Christian Horner. "De samenwerking blijft zich doorontwikkelen en we kijken er naar uit om in 2011 weer met ze samen te gaan werken."

Lancering space shuttle nogmaals afgeblazen

De lancering van de space shuttle Discovery voor zijn laatste vlucht is vrijdag opnieuw afgeblazen. Nadat NASA het sein aanvankelijk op groen had gezet, ontstond bij het vullen van de brandstoftanks een lek, waardoor waterstof ontsnapte.

De lancering heeft door eerdere technische problemen en ongunstige weersomstandigheden al vier dagen vertraging opgelopen. De Nasa heeft nog tot zondag, anders moet de vlucht naar het internationale ruimtestation ISS tot december worden uitgesteld.


Lancering space shuttle weer afgeblazen (Foto: Novum)

Film: Due Date

'Van de maker van Old School en The Hangover', luidt de ondertitel op de filmposter. Deze zin wekt heel wat verwachtingen op. Deze twee films van regisseur Todd Philips mogen wel een groot succes genoemd worden, maar kan Due Date aan het succesvolle rijtje worden toegevoegd en zal het alle verwachtingen waarmaken? In de film spelen Robert Downey Jr. (Iron Man) en Zach Galifianakis (The Hangover) twee onwaarschijnlijke reisgenoten die toch met elkaar moeten samenreizen.

Nederland loopt verder weg van Turkije op coëfficiëntenlijst

Door de Europese zeges van FC Twente en PSV is Nederland op de UEFA-coëfficiëntenlijst uitgelopen op Turkije.

Dat was het positieve aan deze speelronde, waarin nummer acht Oekraïne weer wat wegliep van Nederland. Dat terwijl in de vorige speelrondes het gaatje kleiner werd.

De verliespartijen van Ajax, AZ en FC Utrecht hadden zo geen dure gevolgen. Het was wel een gemiste kans om Oekraïne te naderen. Vooral AZ, dat in een rechtstreeks duel met Dinamo Kiev stond, had wat dat betreft een duit in het zakje kunnen doen.

Zeven landen zijn dit seizoen beter in vorm dan Nederlandse clubs: Duitsland, Engeland, Portugal, Spanje, Italië, Frankrijk en Rusland.

Amnesty hekelt vreemdelingendetentie in Nederland

De manier waarop vreemdelingen in ons land worden opgesloten, is in strijd met de internationale mensenrechten. Dat stelt Amnesty International Nederland, dat een humaner detentieregime wil. Volgens Amnesty zijn aanbevelingen die de mensenrechtenorganisatie twee jaar geleden aan de overheid deed, niet opgevolgd.

Amnesty presenteerde in 2008 een kritisch rapport over de manier waarop vreemdelingen in Nederland worden gedetineerd. De mensenrechtenorganisatie deed daarin aanbevelingen ter verbetering van de situatie. Toenmalig staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) kondigde aan dat de omstandigheden in detentiecentra voor vreemdelingen zouden worden verbeterd.

Volgens Amnesty zijn de bezoektijden sindsdien verruimd en het activiteitenprogramma uitgebreid. "Maar onze belangrijkste kritiek staat nog steeds overeind. Vreemdelingendetentie wordt te vaak toegepast en heeft ten onrechte een strafrechtelijk karakter, terwijl het een bestuursrechtelijke maatregel is", stelt Amnesty-directeur Eduard Nazarski.

In Nederland worden jaarlijks tussen de acht- en tienduizend vreemdelingen gedetineerd. Volgens Amnesty worden regelmatig kwetsbaren opgesloten als zwangere vrouwen, alleenstaande minderjarigen en zieken.

Vorige week kwam de Inspectie voor de Sanctietoepassing, een onderdeel van het ministerie van Justitie, ook met een rapport over de vreemdelingendetentie in ons land. De inspectie concludeert onder meer dat vreemdelingen die het land uit moeten, nog steeds onder slechtere omstandigheden worden opgesloten dan criminelen.

OM houdt themazitting over bezit kinderporno

Zes verdachten moeten volgende week vrijdag voor de rechtbank in Den Haag verschijnen wegens het bezit van kinderporno. Alle zaken worden tegelijk behandeld in een zogeheten themazitting. Daarmee wil het Openbaar Ministerie aandacht vragen voor de ernst van het bezit van kinderporno.

De verdachten die voorkomen wegens het bezit van kinderporno zijn volgens het OM medeverantwoordelijk voor het in stand houden van het maken en verspreiden ervan. Zolang mensen kinderporno kopen, zijn er immers ook mensen die het produceren of verspreiden, stelt het OM.

Justitie eist in rechtszaken over kinderporno in beginsel onvoorwaardelijke celstraffen omdat het vindt dat werkstraffen en voorwaardelijke celstraffen 'onvoldoende recht doen aan de ernst van de feiten'.

Rapport over MIVD'ers blijft in kluis

Een rapport over twee medewerkers van de militaire inlichtingendienst MIVD blijft achter slot en grendel. Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) weigert de Tweede Kamer vertrouwelijk inzage in het rapport te geven. Dat heeft hij vrijdag laten weten.

Het rapport is geschreven door Harry Borghouts, voormalig commissaris van de koningin in Noord-Holland, en bevat naar verluidt zware kritiek op de top van Defensie. Hillen zegt geen inzage te kunnen geven, omdat er in het rapport informatie staat over de bronnen, de werkwijze en de actuele kennis van de MIVD.

Het geheime rapport gaat over twee MIVD-agenten die enkele jaren geleden werden beticht van corruptie en daarom waren geschorst. Borghouts moest onderzoeken of dat terecht was. Het antwoord, waar hij in 2008 mee kwam, was nee, meldde De Telegraaf, die het rapport heeft ingezien. De twee zouden tot zondebok zijn gemaakt voor een uit de hand gelopen spionagemissie in Jordanië.

De commissie die toezicht houdt op de veiligheidsdiensten, de CTIVD, constateerde enkele maanden geleden dat de MIVD in strijd met de regels heeft gehandeld door de twee agenten af te luisteren. Inmiddels zijn de twee gerehabiliteerd en hebben ze een schadevergoeding gekregen.

Massagraf vermoorde joden gevonden in Roemenië

In een bos bij Popricani ten noordoosten van Boekarest is een massagraf met de resten van naar schatting honderd tijdens de Tweede Wereldoorlog door Roemeense militairen vermoorde joden gevonden.

In het graf liggen de resten van mannen, vrouwen en kinderen, die volgens het Elie Wiesel Nationaal Instituut voor Onderzoek naar de Holocaust in Roemenië in 1941 werden omgebracht. De vondst vormt bewijs van de pogroms die in de regio plaatsvonden en die lang zijn gebagatelliseerd. Volgens de officiële geschiedschrijving in Roemenië waren het uitsluitend Duitsers die joden vermoordden.

De autoriteiten begonnen een onderzoek nadat de eerste vage berichten over een mogelijk massagraf in het bos bij Popricani begonnen door te sijpelen. In eerste instantie werd niets gevonden, maar in 2009 werd het onderzoek weer opgepakt en werden ooggetuigen ondervraagd.

Tijdens het pro-fascistische bewind van maarschalk Ion Antonescu werden in Roemenië 280 duizend joden en elfduizend zigeuners vermoord. De joodse gemeenschap in Roemenië telt nu nog maar zesduizend mensen.

Antonescu was premier van 1941 tot 1944. Na de oorlog werd hij in 1946 door de communisten terechtgesteld, maar nadat het communisme in 1989 ten val was gekomen werd de rol van Roemenië in de jodenvervolging door opeenvolgende regeringen weggemoffeld. Nadat hierover in 2004 een conflict met Israël was ontstaan besloot toenmalig president Ion Iliescu tot de instelling van een internationale commissie van onderzoek onder leiding van Nobelprijswinnaar Elie Wiesel.


Joods massagraf in Roemenië (Foto: Novum)

FIFA verkoopt 100 miljoen keer

Electronic Arts heeft zojuist bekendgemaakt dat de FIFA-reeks 100 miljoen keer verkocht is. Dit zijn sales over de gehele periode dat FIFA actief is (ongeveer 18 jaar). FIFA 11 heeft daar zeker aan meegeholpen, met 2.6 miljoen verkochte exemplaren in de eerste vijf dagen. Dit heeft FIFA 11 de status van beste verkopende sporttitel aller tijden opgeleverd. 

Speciaal om de FIFA-fans te belonen, zal de DLC Ultimate Team gratis te downloaden zijn. Bij vorige edities moest men de DLC nog kopen. Ultimate Team is een extra optie binnen FIFA waarbij je met behulp van een kaartsysteem spelers moet kopen, trainen en uiteindelijk zo je Ultimate Team moet samenstellen. De speler kan Ultimate Team geheel gratis spelen, maar er zijn ook opties om kaarten te kopen voor een kleine prijs. Dus als jij een PS3 of Xbox 360 bezit, ga dan snel naar FIFA en download Ultimate Team.

rooneyfifa

Rock Band 3 Pro Fender Guitar releasedatum bekendgemaakt

Fender heeft zojuist meer bekendgemaakt over de releasedatum van hun besnaarde gitaar voor Rock Band 3. De Pro Fender Guitar is de eerste gitaar uit de reeks met snaren die je als een echte gitaar gaat bespelen. 

Pre-orders beginnen op 1 januari en de gitaar zal verscheept worden op 1 maart 2011. De voorlopige prijs is $279.99. Een Europese prijs is nog niet bekend, maar deze zal niet veel verschillen van de Amerikaanse prijs. Ook is er een kleine trailer verschenen van de gitaar.

Vlaar inzetbaar tegen Roda JC

Ron Vlaar is komende zondag weer inzetbaar bij Feyenoord in de competitiewedstrijd tegen Roda JC. Vandaag trainde de verdediger voor de derde keer op rij mee nadat hij in september van dit jaar een hamstringblessure opliep in de wedstrijd tegen Ajax.

"Als er niets geks gebeurt, speelt Ron tegen Roda JC," aldus trainer Mario Been op de website van de Rotterdammers.

Kamohelo Mokotjo is zondag ook inzetbaar. De Zuid-Afrikaan had last van knieklachten maar is weer fit. Fedor Smolov speelt in elk geval niet mee. De Rus liep afgelopen maandag in de wedstrijd van de beloften een verrekking in een hamstring op.

Rijksambtenaren vaakst verdacht van omkoping

Binnen de overheid wordt omkoping van rijksambtenaren relatief het vaakst gemeld. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd rapport van de Rijksrecherche. Een van de conclusies is dat ambtenaren in Nederland niet op grote schaal worden omgekocht.

Meer dan de helft van de onderzoeken van de Rijksrecherche speelt zich af rondom de sectoren bouw en ontroerend goed. Het gaat daarbij meestal om gemeenteambtenaren. Ambtenaren die betrokken zijn bij projecten waarin met bedrijven wordt samengewerkt, zijn extra kwetsbaar voor omkoping, omdat ze meerdere belangen moeten dienen.

Over gemiddeld een op de zesduizend ambtenaren komt jaarlijks een melding binnen van omkoping. Een op de negentienduizend komt daadwerkelijk voor in een opsporingsonderzoek. Omkoping van rijksambtenaren wordt het vaakst gemeld. Over een op de vierduizend komt jaarlijks een melding binnen.

Bij gemeenteambtenaren gebeurt dit bij een op de tienduizend. Meldingen van omkoping bij ambtenaren van provincies, rechterlijke macht of waterschappen komen het minst voor. In deze sectoren samen wordt over een op de 34 duizend ambtenaren een melding gedaan.

De recherche of de opsporingsdiensten Fiod en Siod onderzoeken de meldingen niet in alle gevallen. Bij de rijksambtenaren komt het in een op de veertienduizend gevallen daadwerkelijk tot een opsporingsonderzoek. Bij de gemeente wordt er bij een op de 24 duizend een onderzoek ingesteld. Bij provincieambtenaren gebeurt dit in een van de 67 duizend gevallen.

Het onderzoek in opdracht van de top van het Openbaar Ministerie is gebaseerd op 221 meldingen en 73 onderzoeken tussen 2003 en 2008. Doel is het in beeld brengen van kwetsbare factoren die kunnen leiden tot omkoping van ambtenaren.

Het Openbaar Ministerie meldt dat allochtone afkomst binnen de meldingen en onderzoeken geen rol van betekenis speelt. Terwijl de helft van de mensen die voor het onderzoek zijn ondervraagd dit anders zien. Volgens hen zijn allochtonen kwetsbaarder vanwege groepsdruk.

De Rijksrecherche gaat de komende tijd het veld in om 'blinde vlekken die uit het rapport naar voren zijn gekomen nader te verkennen'.

Krijg gratis Pokémonknuffel op je verjaardag

Niet gelijk uit je bureaustoel springen en het van de daken schreeuwen. Een voorwaarde is dat je in Japan woont. Nu zullen de meeste Fokkers niet in Japan wonen, maar voor diegene die toch interesse hebben.... Je kan op je verjaardag een leuke Pokémon cadeau krijgen van Tabunne (zie onderstaand)

Pokemon Tabunne

In Japan loopt nu een campagne waarbij je een gratis Pokémon-knuffel kan krijgen als je jouw eigen Pokémon Black of White meeneemt naar een PokéCenter aldaar. Je kan ook kiezen voor een gratis sticker en een gratis Pokémon card game 'Jumbo'-kaart, of een keuze uit twee coupons; 800 yen korting op Pokémon Black of White of 10% korting op iets anders uit de winkel.

Je mag een dag voor of een dag na je verjaardag nog langskomen. Het is niet bekend wanneer de campagne afloopt. Laten we hopen dat deze actie ook naar Europa komt zodat we snel een gratis Pokémon kunnen oppikken.

DICE kondigt Battlefield: Play4Free aan

Nu we het toch over Battlefield hebben - Weet je nog dat EA een 'nieuwe Battlefield' zou gaan aankondigen vandaag? De kogel is door de kerk. Het gaat Battlefield: Play4Free heten, en is dus -verrassing- gratis om te spelen. De engine van Battlefield 2 is uitgebreid en verbeterd om dit te bewerkstelligen.

Easy, een afdeling van DICE en makers van Battlefield Heroes, hebben de touwtjes stevig in handen. Met Battlefield: Play4Free hebben ze de cartoony stijl van Battlefield Heroes ingeruild voor de serieuze actie van Battlefield 2. Het combineert voertuiggevechten (16 maar liefst, inclusief vliegtuigen) met de wapens en klassen van BF: Bad Company 2.

Je kunt stijgen in rang en via een microtransactiesysteem kleine esthetische upgrades kopen. Of de wapens die je kan kopen ook een voordeel geven blijft nog de vraag. Ook zullen er speciale awards zijn voor spelers die een bepaalde rang bereiken voor gebruik in games als BF3. Opvallend hierbij is dat DICE het niet kan laten om constant Battlefield 3 te noemen, terwijl de game niet eens formeel is aangekondigd.

Momenteel zijn de Closed Beta-inschrijvingen voor BF: P4F begonnen. Klik hier om je in te schrijven. Kijk hieronder voor een trailer. De game moet in 2011 uitkomen.

True Crime: Hong Kong profiteert van extra ontwikkeltijd

Activision heeft officieel naar buiten gebracht dat True Crime: Hong Kong een stuk beter aan het worden is door de additionele ontwikkeltijd. Hoewel het vreemd zou zijn als het tegenovergestelde het geval was creëren ze wel weer wat aandacht voor hun aankomende game.

True Crime: Hong Kong is in ontwikkeling bij United Front Games. Deze mensen waren verantwoordelijk voor ModNation Racers. True Crime zou oorspronkelijk deze herfst uitkomen, maar de game werd uitgesteld naar ergens in 2011. CEO Eric Hirshberg zei het volgende:” The additional development time we’ve invested in this game is really paid off, with game clinic mechanics that make the fighting, shooting is sophisticated of the driving, which is something that’s very hard to achieve in the OpenWorld of genre.”

Klinkt goed in ieder geval. De game zal uitkomen op de PS3 en de Xbox360, zoals gezegd is alleen bekend dat de game in 2011 uit zal komen.


'Niet iedereen past op paspoort'

Wie een nieuw paspoort nodig heeft, is over het algemeen gedwongen een speciale foto te laten maken. Er zijn namelijk nogal wat eisen die de Nederlandse overheid stelt aan die paspoortfoto's. Hein Daanen, hoogleraar aan de VU in Amsterdam, vroeg zich af of een gewone foto zou volstaan, toen hij een nieuw paspoort nodig had: "Ik ben naar de eisen van het paspoort gaan kijken en verbaasde me over normen voor hoogte en breedte van het gezicht. Dat impliceert een bepaalde verhouding, waarvan ik me meteen afvroeg of alle Nederlanders daar in zouden passen."

Niet dus. Sommigen hebben zo'n lang of breed gezicht, dat ze niet op het paspoort passen. Daanen weet zelfs hoeveel Nederlanders dit probleem hebben: 2,7 procent van de volwassenen. Dat staat gelijk aan meer dan 378.000 Nederlanders van veertien jaar of ouder. Daanens bevindingen publiceerde hij in het 'Journal of BTHA', een blad voor gezondheidsdeskundigen. Daaruit blijkt dat ook in Griekenland en China foto-eisen gelden die groepen paspoortdragers een probleem op kunnen leveren.

Volgens de voorschriften heeft een portretfoto voor een Nederlands paspoort een hoofdhoogte van 36 tot 30 millimeter, en een gezichtsbreedte van 16 tot 20 mm. De verhouding van hoogte en breedte ligt daarmee tussen de minimaal 1,3 en maximaal 1,875. Gemeenteambtenaren gebruiken een speciale mal om de foto's te testen op toelaatbaarheid. Uitzonderingen hierop zijn mogelijk en ondanks de hierboven geschetste problemen, ontstaan er volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zelden conflicten. Daanen: "Maar vaak vergt een ontheffing een hoop geregel en vertraging."

Daanen kon de paspoorteisen makkelijk toetsen, omdat hij in 2000 een studie voor het TNO maakte, waarin hij de lichaamsverhoudingen van Nederlanders mat. Daartoe werden 1.250 personen met een laserscanner in drie dimensies vastgelegd. Gegevens die nu veelvuldig worden gebruikt door auto- en kledingfabrikanten. De uitkomsten tonen aan dat een op de veertig Nederlandse gezichten niet op het paspoort passen. "Aangezien gemeenten niemand vanwege zijn hoofd een paspoort kunnen weigeren, zou mijn advies zijn om de regels te verruimen en alleen een minimale hoogte in de wet te eisen. Van de EU mag dat en het zal een hoop gedoe schelen."

Versla monsters op je iPhone in Infinity Blade

Infinity Blade laat van zichzelf zien in een debuut-trailer en het ziet er goed uit. Zeker als je bedenkt dat het spel op iOS gaat uitkomen voor de iPhone en iPad. Het spel wordt ontwikkeld door Chair Entertainment en wordt uitgegeven door Epic Games. De game gebruikt de Unreal Engine 3.

Het spel stond al eerder bekend als Project Sword en liet ons al intense zwaardgevechten zien die je bestuurt door je vinger te gebruiken op het scherm. Er is nog geen datum bekend wanneer de game bij de app-store komt te liggen maar het zal wel al snel moeten zijn. Bekijk hieronder de trailer.

Kwart jongeren 'krijgt AIDS van wc'

Een onderzoek van Durex naar het neukgedrag van 15.700 Europese jongeren heeft schokkende resultaten opgeleverd. Maar liefst een kwart van de duizend ondervraagde Oostenrijkse jongeren is bang AIDS op te lopen tijdens het gebruik van een openbaar toilet.

Onder de werktitel 'The Face of Global Sex 2010' heeft de condoomfabrikant een kleine zestienduizend Europese jongeren tussen de vijftien en twintig jaar het hemd van het lijf gevraagd. De uitslag van dit onderzoek is gisteren bekendgemaakt.

Zo zegt een op de vier Oostenrijke jongeren nooit gebruik te willen maken van een vreemde wc. Zij denken besmet te raken met het hiv-virus als ze in contact komen met de toiletbril. Nog eens zestien procent van hen denkt zelfs AIDS te krijgen van zoenen. Ongeveer de helft van alle Oostenrijkse jongeren denkt echter weinig risico te hebben om hiv op te lopen.

Verover 'Hill 137' in BF: Bad Company 2 Vietnam

We worden wederom lekker gemaakt voor de grillige actie van BF:BC2 Vietnam, met als hoogtepunt een vlammenwerper. Niet alleen de draagbare variant, maar ook voor tanks. Het filmpje laat ook een stukje 'authentiek oorlogsdialoog' horen, waar ze bij de ontwikkeling van de uitbreiding zo prat op gaan.

We zullen deze winter de uitbreiding mogen verwachten voor PC, Xbox 360 en PlayStation 3. Er zitten vier maps in, 15 wapens en zes voertuigen.

'Celstraf voor Massa als hij Alonso laat passeren'

Formule 1-coureur Felipe Massa riskeert een gevangenisstraf als hij zijn Ferrari-teamgenoot Fernando Alonso zondag opzichtig laat passeren in de Grand Prix van Brazilië. Dat heeft procureur Paulo Castilho van de rechtbank in Sao Paulo laten weten. "Als dat gebeurt, zal hij het circuit in de boeien verlaten", zei Castilho volgens diverse media.

In Brazilië is het bij wet verboden om te frauderen in de sport. Doen sporters dat toch, dan riskeren ze een celstraf van maximaal zes jaar.

Massa's ploeggenoot Alonso is momenteel in een spannende strijd verwikkeld om het wereldkampioenschap en de 29-jarige Braziliaan liet al weten waar mogelijk zijn ploeggenoot te willen helpen. Massa, die zelf al uitgeschakeld is in de strijd om de titel, zat in 2007 al eens in een soortgelijke situatie. Hij liet toen zijn toenmalige teammaat Kimi Räikkönen passeren en de Fin pakte de wereldtitel.

Eerder dit jaar raakte Massa weer in opspraak toen hij bij de Grote Prijs van Duitsland Alonso voorbij liet gaan.

Alonso heeft in het algemeen klassement met nog twee races te gaan elf punten voorsprong op de Australiër Mark Webber en 21 punten op de Brit Lewis Hamilton.

[NK] Nuis ook niet op 1.000 en 1.500 meter

Kjeld Nuis zal dit weekeinde de NK afstanden aan zich voorbij laten gaan. De 20-jarige schaatser van Control meldt dat hij te veel hinder heeft van een buikspierblessure.

"Mijn buikspier laat het nog niet toe om volle bak van start te gaan dit weekend," aldus Nuis op zijn Twitter. Gisteren werd al bekend dat hij de 500 meter vandaag aan zich voorbij zou laten gaan. Nuis zou in Heerenveen ook in actie komen op de 1.000 en 1.500 meter.

Renault-motoren voor Lotus in 2011

Renault heeft voorafgaand aan de Grand Prix van Brazilië bekend gemaakt dat het vanaf 2011 motoren zal gaan leveren aan het Formule 1-team Lotus. Het is een grote stap voor het Maleisische team dat eerder al bekend maakte de versnellingsbakken van Red Bull Racing af te gaan nemen.

Het is niet voor het eerst dat Lotus en Renault een samenwerking aan gaan. In de jaren tachtig leidde een zelfde constructie voor een aantal overwinningen van Ayrton Senna. Dit jaar hing de bekendmaking van het nieuws al enige tijd in de lucht, maar werd vandaag pas bevestigd. De overeenkomt met Red Bull zorgde er voor dat de aankondiging nog slechts een kwestie van tijd was.

Teameigenaar van Lotus Racing Tony Fernandes is blij met het nieuws. "Ik ben dolblij met het feit dat we eindelijk officieel kunnen spreken over de samenwerking met Renault. Er is al veel over gespeculeerd en nu het officieel is, kan iedereen zien hoe ambitieus we zijn. De combinatie van de Renault-motor en de Red Bull-technologie geeft onze nieuwe auto een succesvolle en goed geteste basis. We weten wat er voor nodig is om te strijden voor het hoogst haalbare in de Formule 1 en dit zal ons helpen om die kant op te gaan."

Ook technisch directeur Mike Gascoyne is blij met de nieuwe stap voor zijn team. "Ik heb eerder met Renault gewerkt en ik weet wat ze ons team kunnen brengen en ik ben blij dat ze een belangrijke rol zullen spelen in het volgende hoofdstuk van ons verhaal."

Georgië arresteert Russische 'spionnen'

De regering van Georgië heeft vrijdag de aanhouding bekendgemaakt van dertien personen die voor de Russische strijdkrachten gespioneerd zouden hebben. Onder de arrestanten zijn vier Russische staatsburgers. Het Russische ministerie van buitenlandse zaken spreekt van 'een politieke farce'.

De twee voormalige Sovjetrepublieken leven op gespannen voet met elkaar en voerden in de zomer van 2008 zelfs een korte oorlog. Twee opstandige provincies, Abchazië en Zuid-Ossetië, scheidden zich af van Georgië en werden vervolgens door Rusland als zelfstandige staten erkend.

Otar Ordzjonikidze, plaatsvervangend hoofd contraspionage in het Georgische ministerie van binnenlandse zaken, zei dat onder de arrestanten veel luchtmachtpiloten zijn. De aanhoudingen werden in oktober verricht en bekendgemaakt op de dag dat Rusland de 'Dag van de Militaire Inlichtingenofficier' viert. Ordzjonikidze zei dat de operatie om buitenlandse spionnen op te sporen vier jaar geleden begon.

'Spoeddebat over Gouda'

De PVV wil een spoeddebat met minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) over de 'uit de hand gelopen straatterreur' in Gouda. Dat meldt de partij van Geert Wilders vrijdag.

Aanleiding zijn berichten dat het opnieuw mis is in de Goudse wijk Oosterwei. Bewoners worden belaagd, met stenen en eieren bekogeld, beroofd en uitgescholden door Marokkaanse jongeren, schrijft De Telegraaf vrijdag. De gemeente zou weinig doen met klachten van bewoners. Kamerlid Sietse Fritsma (PVV) wil de minister daarom ter verantwoording roepen.

Onlusten met Marokkaanse jongeren in de wijk leidden er twee jaar geleden nog toe dat buschauffeurs besloten de wijk te mijden. Ze waren de intimidatie door hen zat. Dit leidde tot grote ophef in de Tweede Kamer over de problematiek. PVV-leider Geert Wilders stelde destijds voor om het leger in te zetten in de stad. Zijn collega Hero Brinkman stelde deze week in het weekblad Vrij Nederland dat het leger nog deze kabinetsperiode inderdaad wordt ingezet in probleemwijken.

De gemeente Gouda laat weten dat Marokkaanse jongeren zich inderdaad weer misdragen. De stad is 'verbijsterd' over de manier waarop dat is gebeurd. Omdat de daders veelal jonger dan 12 zijn, is het niet mogelijk om ze strafrechtelijk te vervolgen.

Niettemin wil de gemeente dat ze worden opgepakt en met hun ouders worden ontboden op het politiebureau voor een goed gesprek. Zo mogelijk worden de kosten voor de schade die zij hebben veroorzaakt, verhaald op de ouders.

Gouda verklaart verder dat de situatie de afgelopen jaren wel degelijk is verbeterd, maar dat de problematiek nog steeds 'fors is'. "En wijkbewoners die dagelijks last hebben van treitergedrag, hebben er weinig aan om te zien dat de cijfers een positieve ontwikkeling laten zien."

Zoon Den Uyl gaat de politiek in

Xander den Uyl, een zoon van oud-premier Joop den Uyl, staat op de kandidatenlijst van de PvdA voor de Statenverkiezingen in Noord-Holland. Hij staat op de vierde plaats van de vrijdag gepubliceerde lijst.

Den Uyl was tot voor kort bestuurslid van de vakbond Abvakabo FNV. Hij is een van de zeven kinderen van Joop den Uyl, die premier was van 1973 tot 1977 en partijleider van de PvdA tot 1986. Zijn zus Saskia Noorman-den Uyl was van 1994 tot 2006 lid van de Tweede Kamer, ook voor de PvdA.

Het gaat om de voorlopige kandidatenlijst, die nog moet worden goedgekeurd door de Noord-Hollandse PvdA-leden. De lijst wordt aangevoerd door huidig fractievoorzitter Tjeerd Talsma. De nummer twee is Elvira Sweet, voormalig voorzitter van het stadsdeel Amsterdam-Zuidoost.

'Wouter Bos vroeg om ontslag columnist'

Wouter Bos heeft er in 2007 bij de hoofdredacteur van de Volkskrant op aangedrongen om columnist Bert Wagendorp te ontslaan. Dat beweerde Wagendorp vrijdag in een interview op Radio 1. De artikelen van Wagendorp zouden de PvdA zetels kosten, vreesde Bos, die in 2007 partijleider, vicepremier en minister van Financiën was.

Volgens Wagendorp heeft een boze Bos na een kritisch stuk van Wagendorp toenmalig hoofdredacteur Pieter Broertjes gebeld. De sociaaldemocraat vroeg aan Broertjes om Wagendorp weg te sturen, stelt de columnist. Zijn verzoek sorteerde weinig effect, Wagendorp schrijft zijn column in de Volkskrant nog steeds.

Geheugensteuntje FOK! Voetbalmanager Ronde 13/14

De dertiende en veertiende KNVB-speelronde in de Eredivisie staan weer op de agenda. Denk eraan dat je nog even hebt om wijzigingen in je FOK! Voetbalmanagerteam op te slaan. Dat geldt dus ook voor degenen die zich onlangs hebben ingeschreven en hun voetbalteam nog niet konden bevestigen.

De FOK! Voetbalmanager 2010/2011 sluit voor Ronde 13/14 op morgen, vrijdagmiddag 5 november om 17:59 uur, dus zorg dat je voor die tijd je (gewijzigde) team opgeslagen hebt!

Ben je op vakantie geweest of ga je nog op vakantie? Niet getreurd: er is nog niets verloren als je een ronde moet missen. Zeker aan het begin van de FOK!competitie ligt alles nog open, en heb je nog alle kans om je concurrenten in- of bij te halen. De bal is rond, toch?

Schrijf je hier alsnog in voor de FOK! Voetbalmanager 2010/2011. Je moet wel geregistreerd zijn op FOK! En als je al een team hebt, heb je dus nog tot morgenmiddag 17:59 uur om je wijzigingen door te voeren en op te slaan.

Zondagavond 14 november na 24:00 uur gaat de manager weer open en is Ronde 13/14 gespeeld. Daarna kan er weer een Puntenbericht opgemaakt worden. Pas na 15 november kun je dus eventuele wijzigingen in je team weer bevestigen, in de tussentijd kun je alleen wat proberen met verschuivingen. Je kunt je wel wel inschrijven en je aanmelden bij een subleague, maar geen voetbalteam samenstellen inclusief opslaan.

Prijzen zijn bekend

De prijzen die je kunt winnen in de voetbalmanager zijn bekend. Zo ligt er onder meer voor de eerste drie in het eindklassement een officieel wedstrijdshirt van zijn of haar voetbalclub klaar. De prijzen zijn hier te vinden.

Domenicali haalt uit naar Horner

Ferrari-teambaas Stefano Domenicali heeft uitgehaald naar zijn collega bij Red Bull Racing. Christian Horner beklaagde zich namelijk de teamorders die Ferrari dit seizoen had en mogelijk toe zal gaan passen in de resterende races. "Als wij hun auto hadden, was het kampioenschap allang beslist," was het gevatte antwoord van Domenicali.

Bij de BBC haalde Horner deze week de teamorder van Ferrari in Duitsland aan waar Felipe Massa Fernando Alonso voorbij liet. De Spanjaard pakte hierdoor zeven punten meer en deze kunnen in het kampioenschap beslissend zijn. Alonso staat momenteel met 231 punten aan de leiding in de stand om de wereldtitel, op elf punten gevolgd door de eerste Red Bull-coureur Mark Webber.

Domenicali verwijst tegenover SID de klachten van Horner naar de prullenbak. "Als je de auto van Red Bull in ogenschouw neemt, is het een wonder dat wij überhaupt nog meedoen voor de titel. Als wij zo’n voordeel hadden, was het kampioenschap allang beslist."

Vijf miljoen extra voor Pakistan

Nederland geeft vijf miljoen euro extra aan Pakistan voor hulp aan de slachtoffers van de watersnoodramp van deze zomer. Dat maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag bekend.

Nederland reageert hiermee op een nieuw verzoek om noodhulp van de Verenigde Naties. Het bedrag gaat naar Unicef, het kinderfonds van de VN. Het fonds kan hiermee onmiddellijk zorgen voor voeding voor zuigelingen en jonge kinderen, en voor schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en noodvoorzieningen voor onderwijs, aldus Buitenlandse Zaken.

Volgens de VN hebben het komende jaar ruim veertien miljoen mensen hulp nodig. Het verzoek om noodhulp bedraagt totaal twee miljard dollar, ruim vier keer zoveel als oorspronkelijk werd gevraagd. Met het geld voor Unicef komt de totale Nederlandse bijdrage op 14,6 miljoen euro. Dit bedrag komt uit de bestaande budgetten voor ontwikkelingssamenwerking.

De hevige moessonregens veroorzaakten deze zomer de ergste overstromingen in Pakistan sinds mensenheugenis. Volgens de VN werden twintig miljoen mensen getroffen.


Nederland geeft vijf miljoen extra voor hulp watersnoodramp (Foto: Novum)

Bioware reageert op kritiek EA-medewerker

Bioware heeft gereageerd op de anonieme rant van 'EA Louse' (luis) die EA, Mythic (ontwikkelaar Warhammer Online) en Bioware met de grond gelijk maakte. De gefrustreerde medewerker riep daarnaast dat The Old Republic keihard gaat floppen, en daar was Bioware niet blij mee.

EA Louse schreef in zijn (enige) blogpost 'why warhammer failed' gefrustreerd te zijn over de manier waarop de hoge heren van EA niets anders deden dan hun eigen ideeën doordrukken en wachten op de volgende salarisstrook. Hij verwijt Bioware en EA Mythic nalatigheid en het feit dat de medewerkers daarvoor moeten opdraaien. 'The Old Republic will be one of the greatest failures in the history of MMOs from EA' - liet hij in niet mis te verstane woorden weten.

BioWare's oprichters Ray Muzyka en Greg Zeschuk waren 'teleurgesteld' en 'bedroefd' na het lezen van deze klachtwaterval. Ze verwijzen naar het winnen van een top-100 werkgever-award, en dat ze veel investeren in de werkplek. 'Het is erg belangrijk voor ons. We nemen dat serieus.' Maar ze reageren niet op geruchten van anonieme 'slecht-geïnformeerde' mensen. 'Als het anoniem is, dan is er geen bewijs. Dan kan je alles roepen.'

Zeschuk en Muzyka waren het over eens dat The Old Republic 'een grote gok' is, maar wel 'de juiste voor EA en BioWare. The Old Republic heeft alles wat een goede MMO moet hebben. Verkenning, gevechten, costumization en vooruitgang.'

Opvallend is dat BioWare constant refereert naar 'de werkplek'. EA Louse had kritiek op het management en de manier waarop men omging met de normale medewerker. Het probleem is jammer genoeg schering en inslag.

Hakenkruizen bij huis PVV'er

Onbekenden hebben in de nacht van donderdag op vrijdag hakenkruizen geschilderd rond de woning van de PVV'er Jan Lautenbach in het Friese Oudwoude.

De hakenkruizen zijn onder meer aangebracht op het wegdek voor het huis van Lautenbach, zegt de Friese politie. Ook zijn er vernielingen aangericht. Een woordvoerder kon niet zeggen van welke aard. Lautenbach heeft aangifte gedaan.

Volgens Omroep Friesland zijn de hakenkruizen aangebracht door de Anti Fascistische Actie. De omroep weet verder te melden dat Lautenbach op de Friese kandidatenlijst van de PVV staat voor de Statenverkiezingen van volgend jaar. In het verleden was hij actief voor de Friese Nationale Partij.

Advocaat: "Wenger klaagt altijd wel over iets"

Arsène Wenger is er niet blij mee dat Andrey Arshavin is opgeroepen voor het nationale elftal van Rusland. Dick Advocaat, bondscoach van Rusland, kan zich op zijn beurt niet vinden in de woorden van de Fransman. Arshavin moest onlangs de Champions League-wedstrijd tegen Shakhtar Donetsk nog missen vanwege ziekte.

"Wenger klaagt altijd wel over iets. Hij wil kampioen van Engeland worden, ik wil met Rusland naar het EK 2012. We moeten elkaars belangen respecteren", zegt Advocaat tegenover The Daily Mail.

Wenger kon zich ook niet vinden in de invitatie van Robin van Persie voor het Nederlands elftal. De spits heeft nog geen duel gespeeld voor The Gunners sinds zijn blessure, maar is al wel uitgenodigd door Bert van Marwijk.

Grote vuurwerkvangst in Leeuwarden

De politie heeft donderdagavond in Leeuwarden zevenduizend kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Het is een van de grootste vuurwerkvangsten van de afgelopen jaren in het noorden van het land, meldt de politie. Drie mannen en een vrouw zijn aangehouden op verdenking van handel in en bezit van illegaal vuurwerk.

Aan het begin van de avond werd op de A32 in de buurt van het Friese dorp Haskerdijken een 68-jarige automobilist uit Leeuwarden aangehouden. De politie kwam de man op het spoor na anonieme tips.

Later die avond vielen agenten een loods binnen aan de Pieter Sipmawei in Leeuwarden. Daar werd het illegale vuurwerk aangetroffen. Vervolgens werden twee 48-jarige mannen en een 25-jarige vrouw uit Leeuwarden aangehouden in verband met de zaak. De vrouw is inmiddels weer vrij. De drie mannen zitten nog vast.

Activision zal muziekgames blijven maken

Activision zal muziekgames zoals Guitar Hero en DJ Hero blijven maken in de toekomst. Dat heeft CEO Eric Hirshberg bevestigd. Het is nog niet bekend of beide games het kunnen overleven. Hirshberg zei: "In 2011 we'll have releases for our other proven franchises including the Hero brand, Spider-Man, X-Men and Transformers."

Beide series verkeren momenteel in zwaar weer. Guitar Hero: Warriors of Rock is in de eerste twee weken slechts 86.000 keer over de toonbank gegaan in de Verenigde Staten. DJ Hero kwam vorige maand als de nummer 25 binnen qua verkopen in het Verenigd Koninkrijk. Niet dat Activision het slecht heeft, want de game-ontwikkelaar heeft 745 miljoen dollar aan omzet verdiend in het derde kwartaal van het fiscale jaar.

 http://i.fokzine.net/upload/10/11/101105_192227_guitar-hero-6-14.jpg

Scooterrijder omgekomen bij ongeluk

Een 16-jarige Rijnsburger is vrijdagochtend bij een verkeersongeval om het leven gekomen. De jongen reed rond 06.50 uur op zijn scooter op de Noordwijkerweg in Rijnsburg toen hij frontaal op een tegemoetkomende snorfietser botste. Dat meldt de politie.

De Rijnsburger overleed ter plaatse, de 30-jarige snorfietser uit Katwijk is, vermoedelijk met hersenletsel, naar het ziekenhuis overgebracht. De politie onderzoekt het ongeval.

De Mer-aapie in Donkey Kong-trailer

De Merapi zorgt op dit moment voor veel problemen in Indonesië. Niet alleen in het echte leven kunnen vulkanen voor veel problemen zorgen maar ook in de wereld van de videogames zijn vulkanen regelmatig een pain in the ass.

Dit wordt ook ondervonden door Donkey Kong die in zijn nieuwe game, Donkey Kong: Country Returns, het eiland zal moeten redden van een uitbarstende vulkaan. Hoe dit in zijn werk gaat is te zien in onderstaande trailer.

Kuyt mogelijk zondag tegen Chelsea weer inzetbaar

De rentree van Dirk Kuyt is aanstaande. De 30-jarige Katwijker is zo goed als hersteld van zijn enkelblessure. Hij hervat vrijdag bij zijn club Liverpool de groepstraining en is mogelijk zondag tegen Chelsea alweer van de partij. "Hopelijk verloopt de trainingssessie goed. Dan is het aan de manager om een keuze te maken", zegt Kuyt tegen Sky Sports.

"Ik heb erg hard gewerkt met de medische staf en ben nu klaar om de training te hervatten", zegt Kuyt, die de blessure op 11 oktober opliep in de wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Zweden. De rechtsbuiten kwam na een duel ongelukkig op zijn enkel terecht en verliet gelijk geblesseerd het veld.

De terugkeer van Kuyt komt voor Liverpool op een goed moment. De Reds presteren onder leiding van de nieuwe trainer Roy Hodgson teleurstellend met een dertiende plaats in de Premier League. "We hebben allemaal kunnen zien hoe goed hij het heeft gedaan bij Fulham. Door hard te werken willen we ook bij Liverpool successen met hem gaan behalen", zegt Kuyt. "We hebben een hoop nieuwe spelers, maar ik merk dat het elke week beter gaat. We raken op elkaar ingespeeld."

Slaap zacht in creepy Dead Space 2-trailer

In 2008 verscheen de eerste Dead Space in de serie. De game speelt zich af op een ruimtestation waar verschrikkelijke dingen zijn gebeurd. De game is vooral erg creepy te noemen en werd door jullie verkozen tot de op twee na engste game aller tijden.

Begin 2011 zal Dead Space 2 verschijnen die natuurlijk net zo eng zal zijn als het eerste deel. Van de game is nu een nieuwe trailer verschenen die goed de sfeer weergeeft. Doe de lichten uit, zet je volume op tien en geniet van onderstaande trailer.

Beroemdheden gaan los in Black Ops-reclame

Met de releasedatum van Call of Duty: Black Ops in zicht, heeft Activision een nieuwe reclame uitgebracht. De mensen daar hebben vast gedacht: "Wat zou er gebeuren als de Black Ops-multiplayer echt was?". In de wekelijkse 'Advertising Budgets Gone Wild' heeft Activision basketbalster Kobe Bryant en televisiehost Jimmy Kimmel gestrikt.

Zie hieronder hoe de Amerikaanse beroemdheden de real-life multiplayer spelen. Call of Duty: Black Ops komt 9 november uit voor de PC, Xbox 360, Playstation 3, Wii en Nintendo DS.

Doden bij aanslag op moskee Pakistan

Een bomaanslag op een moskee in het noordwesten van Pakistan heeft aan zeker vijftien mensen het leven gekost. Dertig mensen raakten gewond. Dat heeft een medewerker van het plaatselijk bestuur gezegd.

De aanslag vond plaats in Darra Adam Khel, een ruig gebied nabij de Pakistaanse stammenregio's waar islamitische opstandelingen actief zijn.

De bom was gericht tegen een soennitische moskee en ontplofte op het moment dat binnen het vrijdaggebed, het meest bezochte gebed van de week, plaatsvond.

Gen gevonden dat hiv onder controle houdt

Mensen die besmet zijn met hiv kunnen jarenlang gezond blijven zonder medicijnen. Wetenschappers van de Amerikaanse Harvard Medical School hebben nu het gen opgespoord dat daarvoor verantwoordelijk is. Geneticus Paul de Bakker, ook werkzaam bij het UMC Utrecht, is een van de hoofdonderzoekers.

Een op de driehonderd mensen die met hiv besmet raken, merkt daar praktisch niets van. Het immuunsysteem houdt het virus onder controle, waardoor de geïnfecteerde niet ziek wordt. De wetenschappers vergeleken in hun onderzoek niet-zieke hiv-positieven, met mensen met hiv die wel ziek zijn geworden.

De Bakker en zijn medeonderzoekers ontdekten dat de patiënten slechts in één gen van elkaar verschilden. Ze hopen dat hun ontdekking kan helpen bij een betere behandeling van hiv, het virus dat aids kan veroorzaken.

Gebied Utrecht afgezet vanwege verdachte koffer

De politie heeft vrijdagochtend een deel van de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgezet nadat een verdachte koffer op straat was aangetroffen. Enkele panden werden ontruimd. Er bleken geen explosieven in de koffer te zitten. Een persoon is aangehouden, meldt een politiewoordvoerder.

De koffer werd rond 09.00 uur gevonden. De politie nam geen enkel risico en zette een gebied in een straal van zo'n honderd meter rond het verdachte object af. Rond 10.25 uur werd duidelijk dat er niets gevaarlijks in de koffer zat.

De persoon die is aangehouden is de eigenaar van de koffer. Onduidelijk is wat de precieze toedracht van het incident is.

Suikeroom Hendriks teleurgesteld in MVV

Arnold Hendriks is teleurgesteld in MVV. De geldschieter van de club uit Maastricht baalt van de samenwerking.

Hendriks hielp de club uit de Jupiler League in het verleden uit de brand, maar heeft daar naar eigen zeggen veel te weinig voor teruggekregen. De kans op een nieuwe samenwerking tussen Hendriks en MVV is daardoor erg klein geworden.

De suikeroom was afgelopen jaar de redder in nood van MVV. Samen met twee andere investeerders leende hij de club een bedrag van 1,1 miljoen euro. De voorwaarde werd daaraan gesteld dat de transferopbrengsten van spelers naar de investeerders zou gaan.

"Daarvan is niets terechtgekomen", zegt Hendriks tegenover L1. "Met Rinkens kan ik niet door een deur. Ik pas niet in die cultuur. Het taalgebruik van hem vind ik ongelooflijk."

Sportief gaat het MVV ook niet voor de wind. De club staat met twee punten onderaan in de Jupiler League. Onlangs kreeg MVV nog een achtste strafpunt.

Kijkcijferrecord Bonje Met De Buren

Het RTL-programma Bonje Met De Buren heeft donderdag een kijkcijferrecord geboekt. Volgens vrijdag gepubliceerde cijfers van Stichting KijkOnderzoek trok het hulpprogramma van John Williams en Natasja Froger bijna 1,4 miljoen kijkers. Dit terwijl Bonje Met De Buren meestal rond een miljoen kijkers zit.

In de uitzending van donderdag hielpen John en Natasja een vrouw die met maar liefst 19 katten samenleefde. Buren klaagden vooral over de gigantische stankoverlast die de dieren veroorzaakten, de woning zat namelijk onder de kattenpoep, urine en ongedierte. Bonje Met De Buren was donderdag zelfs het bestbekeken programma, wanneer nieuwsuitzendingen niet meegerekend worden.

De laatste uitzending van het vakantieprogramma Oh Oh Cherso kon op 1,1 miljoen kijkers rekenen. Volgende week duiken de Oh Oh Cherso-jongeren de studio in om samen met Bridget Maasland en Dennis Weening terug te blikken op hun tv-avontuur.

Bekijk hier de aflevering van Bonje Met De Buren terug via RTL XL.

Bezoek ook het centrale Bonje Met De Buren-topic op het forum.


Bonje Met De Buren donderdag bestbekeken tv-programma

Warmste novembernacht sinds 1901

Nederland heeft de warmste novembernacht in zeker 109 jaar beleefd. In de nacht van woensdag op donderdag werd het in De Bilt niet kouder dan 14,5 graden. Dat meldde het KNMI vrijdag. In 1901 begon het weerinstituut met het registreren van etmaaltemperaturen.

Het oude record voor de minimumtemperatuur van een etmaal dateerde van 1 november 1968, toen De Bilt niet lager kwam dan 14,1 graden. Normaal is het in deze tijd overdag maximaal ongeveer 10 graden en in de nacht minimaal zo'n 4 graden.

Donderdag was het in ons land over de hele dag gezien behoorlijk warm met gemiddeld 15,2 graden. Dat is het op een na hoogste etmaalgemiddelde in november in ruim honderd jaar. Op 3 november 2005 was het met gemiddeld 15,9 graden nog net iets warmer.

Oudste vrouw ter wereld overleden

Eugénie Blanchard, een non die werd gezien als de oudste nog levende persoon op aarde, is donderdag op het Frans-Caribische eiland Sint-Bartholomeus overleden. Ze werd 114 jaar. Blanchard overleed in het Bruyn-ziekenhuis, waar ze sinds 1980 woonde op de geriatrische afdeling, zei ziekenhuisdirecteur Pierre Nuty vrijdag.

Blanchard, die zuster Cyria werd genoemd, werd geboren op 16 februari 1896 op Sint-Bartholomeus. Een groot deel van haar leven bracht ze door in een klooster op Curaçao, voordat ze in de jaren vijftig weer terugkeerde naar haar eiland. In het klooster werkte ze waarschijnlijk in de keuken.

De oudste nog levende persoon is nu de Amerikaanse Eunice G. Sanborn uit Jacksonville in Texas.

Jongens vast voor misbruik meisjes in Zwijndrecht

Twee meisjes van 14 en 15 jaar uit Zwijndrecht hebben aangifte gedaan van een seksueel misdrijf tegen drie minderjarige plaatsgenoten. De drie jongens van 15 en 16 jaar oud zijn aangehouden en worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Volgens de politie zou het incident woensdagmiddag hebben plaatsgevonden op een 'paar honderd meter' van de middelbare school in Zwijndrecht waar de meisjes op zaten. De jongens zijn woensdagavond aangehouden. Of de jongens op dezelfde school zitten, wil de politie niet zeggen.

Volgens een woordvoerder van de politie kenden de meisjes en de jongens elkaar wel. De politie kon nog niets zeggen over de aard van het misdrijf en of sprake is van verkrachting. "Voorlopig houden we het op een seksueel misdrijf."

[NHL] Blues blijven thuis ongeslagen

De St. Louis Blues hebben hun zesde thuiswedstrijd op rij gewonnen. Dit keer waren zij te sterk voor de San Jose Sharks: 2-0. Man van de wedstrijd werd Jaroslav Halak, de playoff-held van de Montreal Canadiens vorig seizoen. Daar kozen zij echter voor Carey Price als eerste goalie, waardoor Halak mocht vertrekken. Deze ruil heeft de Blues geen windeieren gelegd, want ze zijn het seizoen uitstekend begonnen.

Halak stopte alle 25 schoten op doel van de Sharks. Voor de Sharks was dit het laagste aantal schoten op doel dit seizoen. "Vanaf het begin hadden we een wedstrijdplan en daar hebben we ons uitstekend aan gehouden. Vooral in de derde periode hebben we sterk verdedigd", aldus de goalie. "Ik doe niets bijzonders, ik doe gewoon mijn best."

Matt D'Agostini opende laat in de eerste periode de score, waarna David Perron in de tweede periode de 2-0 scoorde. Tien minuten daarvoor moest hij nog naar de kleedkamer door een elleboog van Sharks-captain Joe Thornton. Jumbo Joe werd hiervoor de rest van de wedstrijd geschorst. Thornton vindt overigens dat hij zelf weinig fout deed: "Ik beschermde me gewoon tegen een aankomende bodycheck. Hij kwam tegen mij aan eerlijk gezegd."

De Sharks werden voor de tweede keer op rij zonder doelpunten gehouden, terwijl in een aantal andere wedstrijden het net veelvuldig werd gevonden. "Het is bij ons alles of niets dit seizoen. We hebben aanvallend een probleem en dat moeten we oplossen." Coach Todd McLellan maakt zich iets minder zorgen en vindt dat zijn spelers moeten ontspannen. "We hadden drie breakaway-kansen maar schoten niet op doel. Ook hadden we een paar twee tegen één-situaties waarbij we niet op doel schoten. Dit zijn kansen waarvan er normaal gesproken altijd wel één of twee ingaan. Nu gebeurde dat niet."

Uitslagen NHL

Thuis Uit Uitslag
St. Louis Blues San Jose Sharks 2-0
Philadelphia Flyers New York Rangers 4-1
Atlanta Thrashers Columbus Blue Jackets 0-3
Colorado Avalanche Vancouver Canucks 1-3
Los Angeles Kings Tampa Bay Lightning 1-0

Lingeriebedrijf shirtsponsor Veendam

BV Veendam heeft een nieuwe shirtsponsor. Het lingeriebedrijf Lingerie at Home is per direct de nieuwe shirtsponsor van de club uit de Jupiler League.

Afgelopen woensdag won het bedrijf de verlotingsactie die BV Veendam de afgelopen weken hield. Elke ondernemer kon voor een bedrag van 500 euro een kans kopen om voor de rest van het seizoen achterop het shirt van BV Veendam terecht te komen. Lingerie at Home is overigens het bedrijf van Aniek Mulder, vriendin van speler Michael Jansen.

Joop Gall, trainer van Veendam, kan wel lachem om de nieuwe sponsor: "Sexy voetballen deden we toch al".

Exclusieve screens Castlevania bij FOK!games

Dat je Solid Snake zijn bandana en solid eye optical unit kon gebruiken in Castlevania: Lords of Shadow was geen geheim. Maar wij van FOK!games kunnen jullie als eerste ter wereld de officiële screenshots laten zien van Gabriel met bandana en de solid eye met dank aan Konami.

Beide zijn te verkrijgen door het spel voor de eerste keer uit te spelen en zijn daarna te dragen door Gabriel. Alhoewel de bandana en solid eye geen extra krachten hebben staan ze wel cool bij Gabriel zijn outfit. Castlevania: Lords of Shadow kwam begin oktober uit in Europa en Amerika en kreeg een goede ontvangst, ook van FOK!games.

De game komt in december uit in Japan maar check hieronder de eerste, officiële screens van de extra's.

GabSnakeGabSnake

Rutten vindt dat Bouma nu 'veel verder' is

Toen Wilfred Bouma eerder dit seizoen werd uitgenodigd voor Oranje zette PSV-trainer Fred Rutten daar zijn vraagtekens bij. Nu ligt dat anders.

Bouma maakte deel uit van de voorlopige selectie die Bert van Marwijk woensdag naar buiten bracht. Volgens Rutten is zijn pupil 'veel verder' dan ten tijde van de eerste invitatie.

"Hij heeft veel wedstrijden in de benen. Het is een compliment voor Wilfred dat hij alweer in beeld is bij het elitekorps. Als ik hem zie tijdens trainingen en wedstrijden, is het geen probleem voor hem", aldus Rutten in De Telegraaf.

Overigens twijfelt Bouma zelf nog wel, liet hij gisteren na afloop van het duel met Debrecen blijken. "Ik ben weer opgenomen in de voorselectie, maar zal eerst nog contact moeten hebben met de bondscoach", zei de verdediger na afloop tegenover Goal.com. "Voor de rest laat ik me daar nog niet over uit."

"Wat er de vorige keer tussen mij en de bondscoach is besproken, zal nu weer gebeuren. Maar we hebben nog geen contact gehad. Wanneer we een gesprek hebben weet ik nog niet maar dat zal voor 12 november zijn als de definitieve selectie bekend wordt. Ik heb altijd zin in Oranje, maar het heeft niet altijd te maken met zin hebben", aldus Bouma.

Opnieuw auto in brand in Vught

In Vught is opnieuw een auto in vlammen opgegaan. Dat gebeurde donderdagavond rond 22.15 uur op de hoek van de St. Catharinastraat en Vendelstraat, meldt de politie. De Brabantse plaats is de afgelopen weken opgeschrikt door een reeks autobranden. In totaal zijn nu tien auto's uitgebrand.

De politie onderzoekt of de branden het werk zijn van een pyromaan. In oktober brandden in Vught negen auto's uit in anderhalve week tijd. De politie heeft toen extra gepatrouilleerd, maar dat leidde niet tot arrestaties.

De laatste melding van een brand was op 26 oktober. Na de melding van een buurtbewoner werd een klopjacht ingezet, maar die leverde niets op. De politie roept de inwoners van Vught op om waakzaam te zijn.

CD: Linkin Park - A Thousand Suns

Nou nou, 15 tracks op de nieuwe Linkin Park, dat is een hoop denk je in eerste instantie. En het intro klinkt lekker duister en veelbelovend. Eerst een engelenstem, daarna een monotone stem die op David Lynch-achtige wijze zijn verhaal vertelt, gestut door instrumentale en grauwe eenvoud. Je kijkt echter op je cd-speler en je bent blijkbaar al bij track 3 beland. Zo gaat het hard met de 15 nummers, als korte nummers op deze manier in elkaar overlopen. Maar goed, dan is het daarna tijd voor een flink stukje rockende cross-over zou je zeggen. Linkin Park à la beginjaren? Veel geschreeuw, vette beats en messcherpe lagen? Nee, denken Chester Bennington en kornuiten...

 

Rusland roept NAVO op tactiek te veranderen

Rusland en zes voormalige Sovjetlanden, verenigd in de Collectieve Veiligheidsorganisatie (CSTO) hebben donderdag de door de NAVO geleide troepenmacht in Afghanistan opgeroepen een einde te maken aan hun 'inefficiënte tactieken'. Hiermee wordt gedoeld op het verdrijven opstandelingen uit het zuiden naar andere gebieden, waaronder het eens rustige noorden van het land.

De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin zei dat het antiterreurbeleid primair moet zijn gericht op het elimineren van terroristen en extremisten. Tijdens een bijeenkomst van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zei hij dat vier lidstaten van de CSTO -Kazachstan, Kirgizië, Oezbekistan en Tadzjikistan- grenzen aan Afghanistan en dat de landen vrezen voor een groeiende instabiliteit in het gebied, omdat de strijders noordwaarts trekken.

Staatsmedia: geen overlevenden crash Cuba

Geen van de 68 inzittenden heeft het vliegtuigongeluk donderdag (lokale tijd) overleefd in Cuba. Dat meldden Cubaanse staatsmedia vrijdag. Aan boord waren 28 buitenlanders, onder wie drie Nederlanders, en veertig Cubanen, zo wordt gemeld.

De eerste slachtoffers zijn uit de wrakstukken gehaald. Reddingswerkers moesten bulldozers gebruiken om het wrak in het dichtbegroeide gebied in Centraal-Cuba te bereiken in de provincie Sancti Spiritus.

Het toestel, een ATR-72-212 van Areo Carribean, was in de oostelijke stad Santiago de Cuba vertrokken naar de hoofdstad Havana. De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend. Er zou voor de crash nog een noodoproep zijn gedaan, waarna het contact wegviel.

Staatsmedia: geen overlevenden crash Cuba
Staatsmedia: geen overlevenden crash Cuba (Foto: ANP)

[NBA] New York Knicks verslaan Chicago Bulls

De basketballers van de New York Knicks hebben in de NBA een zege op de Chicago Bulls geboekt. De ploeg won de wedstrijd met 120-112.

Toney Douglas was de grote man bij de Knicks. Hij maakte dertig punten, een persoonlijk record. Danilo Gallinari voegde er 24 punten aan toe. Derrick Rose kwam tot 24 punten en 14 assists voor de Bulls.

Oklahoma City Thunder won in de verlenging met 107-106 van Portland Trail Blazers. Kevin Durant en Russell Westbrooks maakten beiden 28 punten en pakten elf rebounds voor de Thunder.

New York Knicks verslaan de Chicago Bulls
New York Knicks verslaan de Chicago Bulls (Foto: ANP)

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over linke kroegen.

In een café aan Wisseloord, een straat in het Ghetto Amsterdam-Zuidoost, is bij een schietpartij een bezoeker gewond geraakt. Ik ben weleens in dat café geweest, overigens met bijzonder weinig plezier. Bij de ingang stond toen een metaaldetector. Of dat ding is verwijderd, of het stond uit. Want hoe komt anders iemand met een vuurwapen binnen? De hamvraag:

Verbeek: "Kiev gewoon maatje te groot"

Gertjan Verbeek was weliswaar teleurgesteld na de 2-0 nederlaag tegen Dynamo Kiev, ontgoocheld was hij niet.

AZ had moeten winnen om de kansen in eigen hand te houden. Dat gebeurde niet. "Dinamo Kiev is gewoon een maatje te groot voor ons", was Verbeek eerlijk. "We konden niet in ons spel komen. Dat was vooral de verdienste van de tegenstander. Dinamo is gewoon een goede ploeg. Op die 2-0 valt niets af te dingen."

Ook middenvelder Martens moest voor de camere van RTL 7 eerlijk zijn. "We hebben het vooral in de tweede helft weggegeven. Ik heb daar geen verklaring voor. Misschien hebben we toch iets te veel jonge jongens in de ploeg die nog weinig Europese ervaring hebben."

In theorie maakt AZ nog een kans op de tweede ronde, maar in de praktijk wordt dat zeer lastig. Kiev staat vier punten voor met nog twee wedstrijden te gaan. Bate Borisov is al verder.

VS onderzoekt terreurgroepen India

President Barack Obama bereidt zich voor op een bezoek aan India komende zaterdag. Enkele personen worden ondertussen door het Amerikaanse ministerie van financiën onderzocht op het onderhouden van banden met terroristen die in India een aanslag pleegden.

Uit het onderzoek zou blijken dat de drie mannen de terroristen financierden en trainden die in 2008 een bloedbad aanrichtten in de Indiase stad Mumbai. Kort na de terreuraanslag werden de Pakistaanse bewegingen Lashkar-e-Taiba en Jaish-e-Mohammed verantwoordelijk gehouden voor het gebeuren. In de stad kwamen in vier dagen tijd 166 mensen om het leven, onder wie zes Amerikanen.

Eén van de maatregelen die het ministerie heeft genomen, is het bevriezen van de tegoeden van de mannen.

Geen overlevenden bij vliegtuigongeluk Pakistan

Een klein privévliegtuig is vrijdag vlakbij de luchthaven van Karachi neergestort. Alle 21 inzittenden zijn om het leven gekomen. Dat heeft de Pakistaanse burgerluchtvaartautoriteit bekendgemaakt.

Het toestel kwam vlak na opstijgen in Karachi in de problemen. De piloot maakte melding van een defecte motor, waarna hij de opdracht kreeg rechtsomkeert te maken. Terwijl het vliegtuig een bocht maakte, stortte het neer in een open veld en vloog direct in brand.

Op televisiebeelden was te zien dat het toestel volledig uit elkaar was gevallen. De staart lag los van de verkoolde cabine.

Het vliegtuig was gehuurd door een oliebedrijf en was onderweg naar de zuidelijke provincie Sindh. Mogelijk waren er ook buitenlanders aan boord.

'Abvakabo eist twee procent loonsverhoging'

Ambtenarenvakbond Abvakabo FNV eist een loonsverhoging van twee procent en gaat niet akkoord met gedwongen ontslagen. Dat zegt cao-onderhandelaar Jan Willem Dieten vrijdag in de Volkskrant. Zijn eisen staan haaks op de afspraak in het regeerakkoord dat de lonen van ambtenaren in 2011 worden bevroren.

De cao voor rijksambtenaren loopt 1 januari af. Dinsdag beginnen de onderhandelingen over de nieuwe cao. Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) is niet alleen tegen een loonstijging, hij wil ook af van de speciale ontslagregeling voor ambtenaren.

Dat is volgens onderhandelaar Dieten 'een natte droom en een illusie'. Hij sluit acties van ambtenaren niet uit als de cao-onderhandelingen niet het gewenste resultaat opleveren.

In Nederland zijn bijna 130 duizend rijksambtenaren die werkzaam zijn bij onder meer de Belastingdienst en het UWV. Zij maken vier procent uit van de totale beroepsbevolking.

In het regeerakkoord staat niet hoeveel ambtenaren er moeten verdwijnen. Deze week lekte uit dat de Belastingdienst vreest dat daar vijfduizend banen moeten worden geschrapt.

Verbod op export Zimbabwaanse diamanten blijft

De wereldwijde diamantindustrie heeft donderdag besloten dat een verbod op de export van Zimbabwaanse diamanten afkomstig uit de diamantvelden van Marange van kracht blijft. Volgens Sharon Gefen van het Israëlische Diamant Instituut zijn gesprekken met het Kimberly Process Certification Scheme geëindigd zonder dat een compromis werd bereikt.

Het Kimberly Process Certification Scheme is een organisatie die zich inzet voor het beëindigen van de handel in diamanten die gebruikt worden om gewapende strijd in Afrika te financieren, de zogenoemde 'bloeddiamanten'.

Zimbabwe wil diamanten exporteren die zijn gedolven in de diamantvelden van Marange. Het land ontkent aantijgingen van mensenrechtengroepen dat er in de diamantvelden sprake is van dwangarbeid, martelingen en mishandelingen door regeringstroepen.

Zimbabwe heeft gedreigd de markt te overspoelen met goedkope diamanten, als het geen toestemming krijgt voor de export van de stenen.


(Foto: Novum)

Vorm: "Domme doelpunten"

Het was gisteren niet de avond van Michel Vorm. De doelman van FC Utrecht ging twee keer de mist in tegen Steaua Boekarest (3-1). "We hebben domme doelpunten tegengekregen", sprak hij na afloop schuldbewust voor de camera.

Utrecht had over negentig minuten te weinig in de melk te brokkelen in Boekarest. "Voor de rust hebben we goed gevoetbald. Maar helaas konden we dat niveau niet vasthouden. Internationaal worden foutjes snel afgestraft. Dat heeft deze wedstrijd aangetoond."

Vliegtuig uit Amsterdam vrijgegeven in Mumbai

Het vliegtuig uit Amsterdam dat donderdag na de landing in de Indiase stad Mumbai werd gecontroleerd omdat er mogelijk verdachte lading aan boord zou zijn, is weer vrijgegeven. Veiligheidsdiensten hebben niets verdachts gevonden, meldt een woordvoerder van het vliegveld van Mumbai.

Het vliegtuig is nadat het was vrijgegeven naar een parkeerplaats voor vliegtuigen verplaatst. Aanvankelijk was het vliegtuig, dat 244 passagiers vervoerde, na de landing door brandweerwagens en andere voertuigen van hulpdiensten naar een geïsoleerde plek gedirigeerd om te worden doorzocht.

Het vliegtuig van Delta Airlines was donderdagochtend vanaf Schiphol vertrokken naar Mumbai. De controle vond plaats, nadat medewerkers van Delta in Amsterdam de piloot berichtten dat er mogelijk lading aan boord was waarvan de herkomst onduidelijk was.

Alle passagiers werden veilig geëvacueerd. Zij zouden wel zijn gevraagd op het vliegveld te blijven totdat de doorzoeking van de bagage en lading die het vliegtuig vervoerde is afgerond. Andere vluchten hebben geen last gehad van het incident.

Het incident vindt twee dagen voordat de Amerikaanse president Barack Obama moet aankomen op het vliegveld in Mumbai plaats. Mumbai is zijn eerste halte tijdens een tiendaags bezoek aan Azië.

Afgelopen week werden twee bompakketten via luchtvrachten van Jemen naar de Verenigde Staten gestuurd. De pakketten werden in Engeland en de Verenigde Arabische Emiraten onderschept. Een van de bommen werd volgens een Franse minister slechts zeventien minuten voordat het explosief zou afgaan ontmanteld.

Schaatsseizoen van start in Thialf

Het nieuwe schaatsseizoen gaat vrijdag van start. In Thialf wordt drie dagen lang gestreden om de Nederlandse afstandskampioenschappen. Bij de NK zijn deelnamebewijzen te verdienen voor wereldbekerwedstrijden in november en december.

De mannen en vrouwen werken vrijdag de 500 meter af. Jan Smeekens verdedigt zijn titel. Hij komt, in de eerste 500 meter, in de laatste rit in actie tegen Lars Elgersma. Bij de vrouwen ontbreekt Annette Gerritsen, die vorig seizoen de snelste was op de kortste afstand. De rijdster van Team Liga heeft een hamstringblessure.

De 5 kilometer voor mannen is vrijdag de laatste afstand die op het programma staat. Ook hier ontbreekt de titelverdediger. Sven Kramer is niet fit en komt op zijn vroegst eind december weer in actie. Zijn TVM-ploeggenoot Wouter olde Heuvel is in de laatste rit ingedeeld. Bob de Jong is zijn tegenstander.

Bekijk Atlantis voor God of War II

Vandaag is de Europese release van God of War: Ghost of Sparta op de PSP en in het spel ga je ook naar Atlantis voor de eerste keer. Maar het was niet de bedoeling dat dit de eerste keer zou worden want er zou ook een Atlantis level in God of War II komen, helaas is dat idee toen geschrapt.

Jonathan Hawkins, senior level-designer, kreeg voor God of War II zijn eerste opdracht, namelijk een Atlantis-level maken. Hawkins ging hier mee aan de slag en had behoorlijk leuke ideëen maar helaas is zijn level nooit realiteit geworden. Ben je nu benieuwd hoe het level in elkaar stak? Bekijk hieronder dan een video van de designer die zijn design erbij pakt en uitleg geeft.

Dodental Merapi klimt naar honderd

De vulkaan Merapi op het Indonesische eiland Java heeft sinds de eerste uitbarsting op 26 oktober al honderd levens geëist.

Vrijdag vond een zware uitbarsting plaats waardoor zeker 54 mensen omkwamen. De meeste slachtoffers zijn verbrand. Vele tientallen mensen zijn met brandwonden in het ziekenhuis opgenomen. De vulkaan spuwt as uit die tot 18 kilometer in de omgeving neerkomt. Dat meldden Indonesische autoriteiten.

De meeste slachtoffers van de eruptie op vrijdag woonden in de stad Bronggang die 15 kilometer van de krater ligt in de gevarenzone. De slachtoffers hadden geweigerd om het gebied te verlaten, aldus de autoriteiten.

Dodental Merapi klimt naar honderd
Dodental Merapi klimt naar honderd (Foto: ANP)

Singapore Airlines hervat vluchten A380

Singapore Airlines hervat de vluchten met de A380 na een technische controle van de vloot van dit type toestel. Dat heeft de vliegmaatschappij vrijdag op haar website bekendgemaakt.

Na een noodlanding met een A380 van Qantas Airlines op donderdag in Singapore besloot Singapore Airlines ook haar A380's aan de grond te houden op advies van Airbus en motorfabrikant Rolls Royce.

Een A380 van Qantas had problemen met een van de motoren. Qantas vliegt niet met de A380 tot onderzoek heeft uitgewezen wat de oorzaak van de motorproblemen was.

Drie Nederlanders in gecrasht toestel Cuba

Aan boord van het vrijdag in Cuba gecrashte toestel met 68 mensen aan boord zijn drie Nederlanders. Ook zaten er veertig Cubanen, negen Argentijnen, zeven Mexicanen, twee Duitsers en twee Oostenrijkers in het toestel. Uit Spanje, Frankrijk, Italië, Japan en Venezuela was ieder één persoon aan boord. Dat meldden Cubaanse staatsmedia.

Het is niet bekend of er overlevenden zijn. Reddingsteams hebben de eerste lichamen uit het toestel gehaald, dat tijdens een binnenlandse vlucht in Centraal-Cuba neerstortte. Volgens een getuige viel het het toestel uit de lucht en ontstond er een "bal van vuur midden op de berg". Mogelijk heeft de tropische storm Tomas, die Cuba nadert, met de oorzaak van de crash te maken, aldus een verklaring van de autoriteiten.

Vliegveldbronnen uit Havana en Santiago de Cuba meldden dat het om een toestel van Aero Carribean gaat van het type ATR-72 van Frans-Italiaanse makelij. Het toestel was op weg van de hoofdstad Havana naar de oostelijke stad Santiago de Cuba en stortte neer in de regio Guasimal in de provincie Sancti Spiritus. Er zou voor de crash nog een noodoproep zijn gedaan, waarna het contact wegviel.

Onder de 68 inzittenden zijn zeven bemanningsleden.

Drie Nederlanders in gecrasht toestel Cuba
Drie Nederlanders in gecrasht toestel Cuba (Foto: ANP)

'Defensie kort niet op luxe wagenpark'

Ondanks het enorme tekort bij de krijgsmacht, wordt er niet gekort op luxe. Voor generaals en andere hooggeplaatsten zijn in totaal 37 auto's met chauffeur beschikbaar. De Telegraaf schrijft vrijdag dat de Tweede Kamer hierover opheldering eist van minister van Defensie Hans Hillen (CDA).

Naast de minister hebben achttien hoge militairen en topambtenaren bij Defensie een eigen auto met chauffeur. Daarnaast zijn achttien auto's beschikbaar waarvan hooggeplaatste militairen en ambtenaren op aanvraag gebruik kunnen maken.

VVD, CDA, PvdA, PVV, SP en GroenLinks vinden dat de top niet kan worden ontzien nu er bij Defensie zwaar wordt bezuinigd. Komend jaar moet minister Hillen een besparing van 200 miljoen euro realiseren. Daarbij lijkt het wagenpark buiten schot te blijven.

De partijen erkennen dat snijden in dat wagenpark nauwelijks iets oplevert, maar het zou een belangrijk signaal naar de militairen zijn. Een woordvoerder van Defensie zegt dat er vanaf 2012 mogelijk wel op de auto's wordt bezuinigd.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke vindt dat het hele wagenpark van Defensie onder de loep moet worden genomen. "Als rekruten door geldgebrek nog geen kistjes kunnen aanschaffen en de generaals in een auto met chauffeur rijden, dan zijn de verhoudingen zoek."


(Foto: Novum)

StarCraft II verscheept veel in eerste maand van release

Het is alweer een tijdje stil rondom de discussie of PC-gaming dood is of niet. Nu heeft Blizzard bekendgemaakt dat Starcraft II in de eerste maand van de release drie miljoen keer verscheept is. Daarnaast staan er nog twee uitbreidingen van het spel op de planning, helaas hebben deze nog geen datum.

Starcraft II is sinds 2003 in de maak en de game werd in 2007 officieel aangekondigd. Toen de game uitkwam heeft deze tijdelijk op één in de Nederlandse top tien gestaan. Daarna bleef de game nog eventjes hangen voordat hij eruit verdween. Wil je weten wat FOK!games van de game vond, kijk dan hier.

SCII

Super Meat Boy brengt meer vlees naar Steam

Super Meat Boy is al uit voor XBLA en zal eind november ook beschikbaar worden via Steam en iets later voor de Mac. Er staat een patch klaar voor Super Meat Boy die de auto-save functie op XBLA gaat maken en andere bugs maakt. Daarnaast zitten er ook wat extra's bij de patch.

Zo krijg je ook twintig nieuwe levels, nieuwe muziek en Team Meat Tweets. De Steam-versie zal over dertig achievements bevatten waarvan enkele geweigerd zijn door Microsoft omdat ze te moeilijk zouden zijn. Daarnaast zal de PC-versie extra's krijgen zoals een level-editor, Mr. Minecraft en vijf extra karakters en vrijspeelbare warp-zone karakters.

Een precieze datum voor Super Meat Boy op Steam is niet gegeven, wel zal de XBLA-versie tot 21 november 800 MSP kosten, daarna 1200 MSP. Check ondertussen onze review van Super Meat Boy hier.

SMB

'Rose keert terug in basis De Graafschap'

Yuri Rose is hersteld van griep en hierdoor weer beschikbaar voor De Graafschap in het duel met N.E.C. Nijmegen. Volgens Omroep Gelderland keert de middenveld terug in de basisopstelling van de Superboeren. Clubtopscorer Hugo Bargas wordt door coach Darije Kalezic wederom op de bank geposteerd.

Rose zal in de streekderby tegen NEC in ieder geval geflankeerd worden door Youssouf Hersi. Voor Jan-Paul Saeijs lijkt een plek in de basisopstelling niet voor de hand liggend.

De routinier heeft al sinds het begin van dit seizoen last van zijn knie, maar zal wel gewoon opgenomen worden in de wedstrijdselectie voor het treffen met de Nijmegenaren. Saeijs neemt waarschijnlijk plaats op de bank.

Veel vraag naar tekentablet voor Nintendo Wii

De productie van het tekentablet voor de Nintendo Wii is verhoogd naar 300 duizend exemplaren per maand. De grote vraag vanuit winkelketens heeft THQ tot deze productieverhoging doen besluiten. Dat heeft bestuursvoorzitter Brian Farrell woensdagavond bekendgemaakt in een gesprek met investeerders. De game-uitgever weigert cijfers vrij te geven over het aantal bestellingen voor het uDraw-tekentablet en de bijbehorende software. Farrell sprak wel zijn hoop uit dat consumenten ook in de toekomst software blijven kopen voor het tekentablet. THQ is van plan diverse soorten software uit te geven voor het tekentablet.

De uitgever krijgt steun van Nintendo op het gebied van de productie en de marketing rond het tekentablet. Farrell liet aan investeerders weten dat THQ winst maakt op elk tablet. Het tekentablet komt in februari samen met het educatieve tekenprogramma Udraw Studio in de winkel te liggen. Voor het tekentablet zijn dan ook de spellen Pictionary Udraw en Dood's Big Adventure verkrijgbaar.


Sevilla zes weken zonder Navas

Jesus Navas zal de komende zes weken niet in actie kunnen komen voor Sevilla. De Spaanse aanvaller heeft een operatie aan zijn enkel ondergaan en dit houdt hem anderhalve maand buitenspel. Dit maakte zijn club vandaag bekend.

Navas liep de blessure half september op tijdens het Europa League-duel met Paris Saint-Germail. Als gevolg van deze blessure zal Navas dus waarschijnlijk pas na de winterstop weer in actie komen.

Bargas vreest Schöne

Hugo Bargas neemt het komend weekend met De Graafschap op tegen N.E.C. Nijmegen. Op de website van De Graafschap kijkt Bargas vooruit op het treffen met de Nijmegenaren morgenavond.

"N.E.C. heeft een goed team met goede spelers. Onder meer Lasse Schöne, die voorheen voor De Graafschap voetbalde, is een topper", aldus de middenvelder annex aanvaller op het digitale huis van de club.

"Het wordt zeer lastig, maar op eigen veld kunnen wij iedereen aan." De Graafschap won op de Vijverberg onder meer al van Excelsior (3-0) sc Heerenveen (3-2) en AZ (2-1).

Ontwikkelaars Michael Jackson-game overgenomen

De Canadese gamestudio Longtail Studios Quebec is overgenomen door de Franse game-uitgever Ubisoft. Volgens de Canadese krant Le Soleil zijn 48 medewerkers van Longtail Studios Quebec per direct ondergebracht bij Ubisofts eigen gamestudio in Quebec. Waarschijnlijk verliezen zes medewerkers hun baan. Welk bedrag gemoeid is met de overname, is niet bekendgemaakt.

De gamestudio is verantwoordelijk voor de dansgames Dance on Broadway en Michael Jackson: The Experience. Laatstgenoemde game is ook te spelen met de nog te verschijnen Kinect-camera voor de Xbox 360. De ervaring die is opgedaan met de camera en de ontwikkeling van dansgames vindt Ubisoft waardevol.

Longtail Studios telt nog drie gamestudio's en een hoofdkantoor in New York. Deze takken van het bedrijf blijven onaangetast door de overname. Michael Jackson: The Experience, de laatste game van Longtail Studios Quebec, ligt eind november in de winkel voor de Nintendo Wii, PSP en Nintendo DS. De Playstation 3- en Xbox 360-versies van het spel komen begin volgend jaar op de markt.


OM eist 3,5 jaar cel voor inrijden op agent

Justitie heeft donderdag 3,5 jaar celstraf geëist tegen een 25-jarige man uit Den Haag die verdacht is van poging tot doodslag op een politieagent. De man zou met een scooter opzettelijk op de agent zijn ingereden.

De verdachte reed in juli op de Scheldestroom in Zoetermeer zonder licht, helm en kenteken. Hij zou een stopteken van de politie hebben genegeerd, waarna hij vervolgens op een van de agenten is ingereden. Hij zou daarbij extra gas hebben gegeven. Het OM meent dat de man genoeg tijd had om uit te wijken.

De verdachte werd na de aanrijding in zijn been geschoten. Hij ontkent de agent met opzet te hebben aangereden. De agent hield aan het incident een open beenbreuk over. De rechter doet over 14 dagen uitspraak.

Turkije pakt 142 migranten op

De Turkse autoriteiten hebben donderdag 142 illegale migranten opgepakt nabij Istanbul. De migranten trachtten per boot Turkije te bereiken. Dat heeft het Turkse persbureau Anatolia gemeld.

De politie en de kustwacht gingen donderdag aan boord van de boot bij de stad Tekirdag. Veertien mensen werden gearresteerd om gehoord te worden. Zij worden ervan beschuldigd de vluchtelingen naar Europa te willen smokkelen. De migranten zijn naar een sporthal in Tekirdag gebracht en worden uitgezet.

Turkije worstelt met de duizenden migranten uit Azië en Afrika die Turkije illegaal binnenkomen en vervolgens doorreizen naar de Europese Unie, op zoek naar werk en een beter leven. Smokkelaars brengen de migranten vaak met gammele en overvolle boten naar de Griekse eilanden. Er vinden regelmatig ongelukken plaats met de boten.

Toyota roept weer auto's terug

De Japanse autofabrikant Toyota heeft weer duizenden auto's teruggeroepen wegens softwareproblemen waardoor de stuurbekrachtiging kan uitvallen. In totaal 135.000 auto's in Japan en Europa moeten terug naar de fabriek. Het gaat om de modellen iQ en Passo.

Er zijn geen berichten dat door het probleem daadwerkelijk ongelukken zijn ontstaan of gewonden zijn gevallen, aldus Toyota, maar het sturen kan bijzonder zwaar worden als de voertuigen over een hobbel rijden en daardoor een softwareprobleem oplopen.

Het afgelopen jaar heeft de autofabrikant wereldwijd tien miljoen auto's teruggeroepen vanwege verschillende problemen.


Toyota roept auto's van het type iQ terug (Foto: Novum)

Nederlandse F16 doodt Talibanstrijders

Twee Talibanstrijders zijn vorige week omgekomen in Afghanistan door toedoen van een Nederlandse F16. Ook raakte er een gewond. Dat maakte het ministerie van Defensie donderdag bekend. De F16 werd in de provincie Kandahar ingezet in samenwerking met Canadese grondtroepen. De vijandelijke strijders waren bezig een bermbom te plaatsen.

In augustus droegen de Nederlanders het commando in Uruzgan over aan de Amerikanen. Sindsdien trekt het leger zich steeds verder terug uit Afghanistan.


Afghaanse Talibanstrijders gedood door Nederlandse F16 (Foto: Novum)

Mohammed Rabbae stapt op bij GroenLinks

Mohammed Rabbae heeft zijn lidmaatschap van GroenLinks opgezegd. Dat meldt het radioprogramma Dit is de Dag. Rabbae zegt dat hij tot zijn besluit is gekomen omdat hij zich daarmee vrijer voelt om standpunten in te nemen in het publieke debat.

"Op deze manier heeft GroenLinks geen last van wat ik in het publieke debat zeg, en hoef ik me niet te ergeren aan bepaalde standpunten van GroenLinks waar ik het soms niet mee eens ben", meldt Rabbae, die voorzitter is van het Landelijk Beraad Marokkanen. Partijvoorzitter Henk Nijhof laat in een reactie weten het vertrek van Rabbae te betreuren. Officieel heeft hij geen bericht gehad van Rabbae.

Nijhof heeft de afgelopen dagen, net als partijleider Femke Halsema, verschillende malen tevergeefs geprobeerd contact op te nemen met Rabbae. Volgens Nijhof zou er sprake zijn van een misverstand, en is er best plaats voor Rabbae binnen GroenLinks.

Halsema wil niet reageren op het vertrek van Rabbae. Onlangs meldde zij dat ze zich wel eens 'ongemakkelijk' voelt bij de toevoeging 'oud-GroenLinks-Kamerlid' bij Rabbae. Kamerlid Tofik Dibi voegde hieraan toe: "Natuurlijk mag Rabbae zich roeren op de manier die hij wil, maar het straalt ook op ons af. En GroenLinks staat niet voor hetgeen Rabbae uitdraagt."

Rabbae liet donderdagochtend al in de Volkskrant optekenen dat hij zich niet meer thuisvoelt bij de partij, waarvoor hij van 1994 tot 2002 in de Kamer zat. Rabbae en GroenLinks verschillen over de manier waarop PVV-leider Geert Wilders bestreden moet worden.

Rabbae is een van de aanklagers in het proces tegen Wilders. Dat proces werkt averechts, meent GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi zondag. "Door mensen via de rechter het zwijgen op te leggen gaan gevoelens in de samenleving niet weg. Ze worden alleen minder zichtbaar." Rabbae vindt echter dat Wilders overal, dus ook in de rechtszaal, moet worden bestreden. "Alsof de Tweede Kamerfractie als enige het mandaat heeft om Wilders te verzwakken", zegt hij in de Volkskrant.

Donderdagmiddag twitterde GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent nog: '"Mohammed Rabbae moet natuurlijk bij GroenLinks blijven!" 's Ochtends zou de voormalige duo-lijsttrekker zijn lidmaatschap echter al opgezegd hebben. Volgens Nijhof is de kwestie-Rabbae geen splijtzwam binnen de partij. Bang dat andere leden het voorbeeld van Rabbae volgen is hij dan ook niet. "GroenLinks biedt ruimte voor mensen met verschillende opvattingen. Het enige wat wij duidelijk hebben willen maken is dat de officiële partijlijn is dat een rechtszaak zoals die tegen Wilders, niet onze manier is."


(Foto: Novum)

Man valt van regenpijp na vergeten sleutel

Een 29-jarige man uit Geleen is donderdag van een regenpijp gevallen, nadat hij zijn sleutel in zijn woning had laten liggen. Hij brak daarbij een arm en een been. Dat meldt de politie.

Het slachtoffer wilde via de regenpijp naar zijn woning klimmen om de sleutel op te halen. De man was al aardig op weg toen plots de pijp brak en hij acht meter naar beneden tuimelde. De man kwam in de struiken terecht. Hij is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Vrijwilliger met WW moet weer gaan solliciteren

Werklozen in de WW en gedeeltelijk arbeidsongeschikten in de WIA moeten geen ontheffing van de sollicitatieplicht meer krijgen voor vrijwilligerswerk. Dat vindt minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD). Kamp wil hiervoor de regels aanpassen, schrijft hij donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Werklozen met een WW-uitkering en gedeeltelijk arbeidsongeschikten met een WIA-uitkering kunnen nu nog worden ontheven van de sollicitatieplicht, als ze minstens twintig uur in de week vrijwilligerswerk verrichten. Het gaat hierbij om mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Het vrijwilligerswerk moet de kans van de werkloze op werk verbeteren.

Volgens Kamp vergroot de regeling de kans op werk van de werklozen en gedeeltelijk arbeidsongeschikten echter niet. Daarbij kunnen deze mensen volgens de minister vrijwilligerswerk doen, zolang zij maar beschikbaar blijven voor gewoon werk.

De verwachting is dat de wijziging begin volgend jaar in werking treedt.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.