Rapport over MIVD'ers blijft in kluis

Een rapport over twee medewerkers van de militaire inlichtingendienst MIVD blijft achter slot en grendel. Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) weigert de Tweede Kamer vertrouwelijk inzage in het rapport te geven. Dat heeft hij vrijdag laten weten.

Het rapport is geschreven door Harry Borghouts, voormalig commissaris van de koningin in Noord-Holland, en bevat naar verluidt zware kritiek op de top van Defensie. Hillen zegt geen inzage te kunnen geven, omdat er in het rapport informatie staat over de bronnen, de werkwijze en de actuele kennis van de MIVD.

Het geheime rapport gaat over twee MIVD-agenten die enkele jaren geleden werden beticht van corruptie en daarom waren geschorst. Borghouts moest onderzoeken of dat terecht was. Het antwoord, waar hij in 2008 mee kwam, was nee, meldde De Telegraaf, die het rapport heeft ingezien. De twee zouden tot zondebok zijn gemaakt voor een uit de hand gelopen spionagemissie in Jordanië.

De commissie die toezicht houdt op de veiligheidsdiensten, de CTIVD, constateerde enkele maanden geleden dat de MIVD in strijd met de regels heeft gehandeld door de twee agenten af te luisteren. Inmiddels zijn de twee gerehabiliteerd en hebben ze een schadevergoeding gekregen.