Mohammed Rabbae stapt op bij GroenLinks

Mohammed Rabbae heeft zijn lidmaatschap van GroenLinks opgezegd. Dat meldt het radioprogramma Dit is de Dag. Rabbae zegt dat hij tot zijn besluit is gekomen omdat hij zich daarmee vrijer voelt om standpunten in te nemen in het publieke debat.

"Op deze manier heeft GroenLinks geen last van wat ik in het publieke debat zeg, en hoef ik me niet te ergeren aan bepaalde standpunten van GroenLinks waar ik het soms niet mee eens ben", meldt Rabbae, die voorzitter is van het Landelijk Beraad Marokkanen. Partijvoorzitter Henk Nijhof laat in een reactie weten het vertrek van Rabbae te betreuren. Officieel heeft hij geen bericht gehad van Rabbae.

Nijhof heeft de afgelopen dagen, net als partijleider Femke Halsema, verschillende malen tevergeefs geprobeerd contact op te nemen met Rabbae. Volgens Nijhof zou er sprake zijn van een misverstand, en is er best plaats voor Rabbae binnen GroenLinks.

Halsema wil niet reageren op het vertrek van Rabbae. Onlangs meldde zij dat ze zich wel eens 'ongemakkelijk' voelt bij de toevoeging 'oud-GroenLinks-Kamerlid' bij Rabbae. Kamerlid Tofik Dibi voegde hieraan toe: "Natuurlijk mag Rabbae zich roeren op de manier die hij wil, maar het straalt ook op ons af. En GroenLinks staat niet voor hetgeen Rabbae uitdraagt."

Rabbae liet donderdagochtend al in de Volkskrant optekenen dat hij zich niet meer thuisvoelt bij de partij, waarvoor hij van 1994 tot 2002 in de Kamer zat. Rabbae en GroenLinks verschillen over de manier waarop PVV-leider Geert Wilders bestreden moet worden.

Rabbae is een van de aanklagers in het proces tegen Wilders. Dat proces werkt averechts, meent GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi zondag. "Door mensen via de rechter het zwijgen op te leggen gaan gevoelens in de samenleving niet weg. Ze worden alleen minder zichtbaar." Rabbae vindt echter dat Wilders overal, dus ook in de rechtszaal, moet worden bestreden. "Alsof de Tweede Kamerfractie als enige het mandaat heeft om Wilders te verzwakken", zegt hij in de Volkskrant.

Donderdagmiddag twitterde GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent nog: '"Mohammed Rabbae moet natuurlijk bij GroenLinks blijven!" 's Ochtends zou de voormalige duo-lijsttrekker zijn lidmaatschap echter al opgezegd hebben. Volgens Nijhof is de kwestie-Rabbae geen splijtzwam binnen de partij. Bang dat andere leden het voorbeeld van Rabbae volgen is hij dan ook niet. "GroenLinks biedt ruimte voor mensen met verschillende opvattingen. Het enige wat wij duidelijk hebben willen maken is dat de officiële partijlijn is dat een rechtszaak zoals die tegen Wilders, niet onze manier is."


(Foto: Novum)