'Abvakabo eist twee procent loonsverhoging'

Ambtenarenvakbond Abvakabo FNV eist een loonsverhoging van twee procent en gaat niet akkoord met gedwongen ontslagen. Dat zegt cao-onderhandelaar Jan Willem Dieten vrijdag in de Volkskrant. Zijn eisen staan haaks op de afspraak in het regeerakkoord dat de lonen van ambtenaren in 2011 worden bevroren.

De cao voor rijksambtenaren loopt 1 januari af. Dinsdag beginnen de onderhandelingen over de nieuwe cao. Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) is niet alleen tegen een loonstijging, hij wil ook af van de speciale ontslagregeling voor ambtenaren.

Dat is volgens onderhandelaar Dieten 'een natte droom en een illusie'. Hij sluit acties van ambtenaren niet uit als de cao-onderhandelingen niet het gewenste resultaat opleveren.

In Nederland zijn bijna 130 duizend rijksambtenaren die werkzaam zijn bij onder meer de Belastingdienst en het UWV. Zij maken vier procent uit van de totale beroepsbevolking.

In het regeerakkoord staat niet hoeveel ambtenaren er moeten verdwijnen. Deze week lekte uit dat de Belastingdienst vreest dat daar vijfduizend banen moeten worden geschrapt.