Geen openheid over belangen ministers

Het kabinet is niet van plan openheid van zaken te geven over de zakelijke belangen van ministers en staatssecretarissen. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) vrijdag gezegd op zijn wekelijkse persconferentie.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat openbaar wordt gemaakt welke zakelijke belangen ministers en staatssecretarissen hebben, meldden de GPD-kranten deze week. Daarbij moet ook duidelijk worden door wie zij deze belangen laten beheren voor de duur van hun ambtstermijn.

Rutte vindt het huidige systeem voldoende. Ministers en staatssecretarissen worden voor hun aantreden op de regels gewezen. Het is verder hun eigen verantwoordelijkheid om aan de regels te voldoen. "Ik geloof echt dat we dit in Nederland nu goed hebben geregeld", zegt Rutte. Volgens hem is het logisch dat bewindslieden zakelijke belangen hebben.

Bewindslieden moeten hun zakelijke belangen nu 'op afstand plaatsen', bijvoorbeeld door ze onder te brengen in een stichting. De details daarover hoeven ze niet openbaar te maken. Zo was niet bekend dat staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) subsidie krijgt voor het beheer van natuurgrond, tot de GPD-dagbladen dat deze week onthulden. Bleker is nu in het kabinet verantwoordelijk voor natuurbeheer.

Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) bleek te hebben geïnvesteerd in het bedrijf van de vrouw van VVD-Kamerlid Han ten Broeke. Zij is de uitvindster van de Mummymug, een mok voor hete dranken die zich na elke slok automatisch sluit. Dat is veiliger als er kleine kinderen in de buurt zijn.

Afgelopen week ontstond bovendien ophef over de manier waarop minister voor Immigratie Gerd Leers (CDA) zijn zakelijke belangen had geregeld. Hij had een stichting opgericht die ervoor moest zorgen dat hij geld terugkrijgt van een mislukt villaproject in Bulgarije. Na kritiek van twee hoogleraren paste Leers de constructie aan.