VS voor Mensenrechtenraad

De Verenigde Staten moesten vrijdag met de billen bloot voor schending van de mensenrechten, variërend van rassendiscriminatie tot overbevolkte gevangenissen en mishandeling door militairen. Vriend en vijand berispte de VS tijdens de zitting van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties.

Harde woorden werden gesproken door traditionele vijanden als Cuba, Venezuela en Iran, maar de Amerikaanse onderminister Esther Brimmer pareerde die met een schimpscheut. Door te stellen dat de VS wel gewend is aan kritiek, omdat het dat thuis ook te horen krijgt, verwees ze fijntjes naar de beperkte vrijheid van meningsuiting in de drie landen. "Sommige (vormen van kritiek) zijn respectvol en constructief, andere niet, maar we beschermen ze allemaal", zei Brimmer.

Onder de eerste landen die Washington aanspraken op de schendingen bevonden zich Rusland, dat eiste dat de VS de doodstraf afschaft, Indonesië, dat aandrong op betere bevordering van religieuze verdraagzaamheid en Mexico, dat klaagde dat arrestaties op grond van ras steeds vaker voorkomen in de VS.

Opmerkingen van Amerikaanse critici, dat het onjuist is om te luisteren naar landen als Iran, verwerpt Michael Posner, de Amerikaanse onderminister van mensenrechten. "We proberen ons te laten leiden door voorbeelden. We doen dingen niet omdat andere regeringen zeggen dat we ze moeten doen, maar we doen ze omdat het het juiste is om te doen."

De druk op de VS werd onlangs opnieuw opgevoerd, toen bekend werd dat voormalig president George Bush toestemde in het martelen van het brein achter de aanslagen van 11 september, Khalid Sheikh Mohammed. Bij hem werd de methode 'waterboarding' toegepast, waarbij verdrinking wordt gesimuleerd. Barack Obama verbood de praktijken direct toen hij president werd. Het is niet duidelijk of Bush vervolgd kan worden voor het geven van toestemming voor marteling.

Posner zegt over de onthulling dat de VS 'een duidelijk beleid heeft dat er geen marteling, geen wrede behandeling plaatsvindt'. "We vergoelijken niets. Het verbod op marteling en wrede behandeling geldt voor elke Amerikaanse functionaris, elk bureau, overal ter wereld. Het is absoluut verboden door wet en beleid."

De bijeenkomst van de Mensenrechtenraad, waar de VS pas sinds vorig jaar deel van uitmaakt omdat de regering van Bush de raad boycotte, wordt gezien als een test voor de VS om daadwerkelijk bereidheid tot inzet te tonen richting de internationale gemeenschap.