Rutte presenteert zeventien 'hervormingen'

Premier Mark Rutte (VVD) heeft op verzoek van de Tweede Kamer een lijstje met zeventien hervormingen die zijn kabinet wil doorvoeren, naar het parlement gestuurd. Dat maakte hij vrijdag bekend tijdens zijn eerste wekelijkse persconferentie na de ministerraad.

De Kamer vroeg de premier tijdens de algemene beschouwingen om het lijstje. De zaken die de premier opsomt variëren van de invoering van de nationale politie tot meer marktwerking in de zorg. Maar ook zaken als de bezuinigingen op kunst en cultuur en het invoeren van hogere straffen krijgen het stempel hervorming.

Rutte benadrukte tijdens zijn persconferentie dat het invoeren van hogere straffen wel degelijk een hervorming is, omdat achter de maatregel een 'hervormende filosofie' schuilgaat.

D66-leider Alexander Pechtold wil een debat met Rutte over dit lijstje, zo liet hij vrijdag weten. In het debat zou Rutte ook hebben toegezegd om met een nulmeting te komen, en dat laat hij nu na. "Rutte en ik vroegen Balkenende in 2006 om de feiten op tafel te leggen. Ik vraag Rutte nu hetzelfde. Hij heeft mooie doelen als drieduizend extra agenten en twaalfduizend verplegers, maar dan wil ik ook weten waar we nu staan: wat zijn de feiten?"