Duitsland: VS wanhopig

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble heeft scherpe kritiek geuit op het financiële beleid van de Verenigde Staten. Afgelopen woensdag maakte de Amerikaanse centrale bank de Fed bekend om voor 600 miljard dollar extra staatsobligaties op te kopen.

"Met alle respect, maar mijn indruk is dat de Verenigde Staten wanhopig zijn", aldus Schäuble vrijdag in Berlijn. De minister zegt het beleid van de Fed niet te begrijpen. De problemen van de Amerikaanse economie komen volgens hem niet door een gebrek aan geld. "Om nu te zeggen: we doen er nog eens 600 miljard dollar bij, dat zal het probleem niet oplossen", zei Schäuble.

De kritiek is volgens de minister echter geen reden tot leedvermaak, want ook Europa heeft volgens Schäuble reden tot zorg. Europa zou echter geen verkeerde voorbeelden moeten volgen. Hij hekelde ook het Amerikaanse valutabeleid. Volgens de Duitser doen de VS nu precies hetzelfde wat ze China al jarenlang verwijten, namelijk de koers van hun munt kunstmatig laag houden.


Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble: VS wanhopig