FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 6 november 2010

Anton Wachterprijs voor Maartje Wortel

Schrijfster Maartje Wortel heeft zaterdag de Anton Wachterprijs 2010 gekregen voor haar verhalenbundel Dit is jouw huis. De prijs werd in de Grote Kerk in Harlingen uitgereikt.

De Anton Wachterprijs is een tweejaarlijkse onderscheiding voor het beste literaire debuut naar het oordeel van een vakjury. Deze koos voor Wortel (1982) wegens de 'bijna nuchtere en daardoor vervreemdende wijze waarop zij alledaagse gebeurtenissen beschrijft'.

Niet alle juryleden waren bij de uitreiking aanwezig, omdat zij de begrafenis van Harry Mulisch in Amsterdam bijwoonden. De tafels in de kerk waren zwart gedekt. Tijdens de prijsuitreiking werd stilgestaan bij de dood van Mulisch en Simon Vestdijk. Anton Wachter is een romanfiguur van Vestdijk. De uitreiking van de prijs is in Harlingen omdat Vestdijk daar is geboren.

Kromowidjojo verslaat Veldhuis

Ranomi Kromowidjojo heeft op de eerste dag van het internationale zwemgala in Bolzano (kortebaan) zeges geboekt op de 100 vrij en de 50 vlinder. Op beide nummers bleef de pupil van Jacco Verhaeren bij de Eiffelswimmers onder anderen haar ploeggenote Marleen Veldhuis voor. Sharon van Rouwendaal was in de Noord-Italiaanse plaats de beste op de 100 rug. Ze finishte ruim binnen de minuut: 59,42.

Kromowidjojo was op de 100 vrij een klasse apart. Ze tikte na 52,95 aan. De Amerikaanse ster Natalie Coughlin gaf bijna een volle seconde toe. Veldhuis werd derde in 54,45. Op de 50 vlinder was de podiumbezetting hetzelfde wat het Eindhovense aandeel betrof. Nu nestelde echter Triin Aljand uit Estland zich met 26,35 in de uitslag tussen Kromowidjojo (26,33) en Veldhuis (26,55) in.

De Eindhovense vrouwen werden op de 4x50 wissel tweede achter SG Essen. Het Duitse viertal, onder wie Daniela Samulski, noteerde 1.52,41. Kromowidjojo, Van Rouwendaal, Veldhuis en Ilse Kraaijeveld kwamen tot 1.53,12. De mannen in de selectie van Verhaeren haalden zaterdag het podium niet. Op de 100 rug werden Jurjen Willemsen en Bastiaan Lijesen vijfde respectievelijk zesde.

Zoekactie met sonar en honden op Wolderwijd

De politie heeft zaterdagmiddag en -avond met een sonarboot en honden naar mogelijke inzittenden gezocht van een auto die zaterdagochtend in het water van het randmeer Wolderwijd bij Zeewolde is gevonden.

Duikers van de brandweer hebben intensief gezocht, maar niemand gevonden. Dat meldde een woordvoerder van de politie. Zondag gaat de zoektocht verder.

Na een melding vond de politie de auto op de kop in het water langs de Knardijk. Er werden geen inzittenden aangetroffen. De eigenaar van de auto, een 39-jarige man uit Zeewolde, was niet thuis. Familieden van de man zijn op de hoogte gebracht.

De politie gaat ervan uit dat de auto uit de bocht gevlogen is en in het water is terechtgekomen. Het is niet bekend wanneer het ongeval plaatsvond en hoe lang de auto in het water heeft gelegen. De N707 tussen Zeewolde en Harderwijk was in beide richtingen enige uren afgesloten.

Dodental cholera Haïti boven 500

De uitbraak van cholera in Haïti heeft inmiddels aan 501 mensen het leven gekost. Meer dan 7300 mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen na besmetting. Dat heeft het Haïtiaanse ministerie van Volksgezondheid zaterdag bekendgemaakt.

Enkele dagen geleden stond het dodental nog op 442, op een totaal aantal besmettingen van ongeveer 6700. De cholera-uitbraak is de grootste medische crisis van het land sinds de verwoestende aardbeving van 12 januari.

Een infectie met het choleravirus veroorzaakt diarree en uitdroging. Na besmetting kan dat binnen enkele uren tot de dood leiden als de patiënt niet snel water en zout krijgt toegediend. Volgens functionarissen vormt de ziekte een ernstige bedreiging voor de 1,3 miljoen overlevenden van de zware aardbeving in januari die nog in tentenkampen rondom de hoofdstad verblijven.

Dodental cholera Haïti boven 500
Dodental cholera Haïti boven 500 (Foto: ANP)

WB-brons Rijken op brug

Bij wereldbekerwedstrijden turnen in het Kroatische Osijek heeft Marlies Rijken brons op de brug veroverd. De 17-jarige Zuid-Hollandse turnster kwam tot een score van 12,400 punten.

Dat was ruim een punt minder dan winnares Jana Sikulova (13,725). Dianne Teunisse eindigde als achtste. De twee Nederlandse turnsters komen morgen nog in actie in de finales op vloer en balk.

Kas van Weelden kon in de finale op vloer niet voor een verrassing zorgen. Met een score van 13,150 werd hij achtste. Tomislav Markovic won met een puntenscore van 14,825.

Uitslag De Graafschap - N.E.C. Nijmegen

Om kwart voor negen begon de competitiewedstrijd tussen De Graafschap en N.E.C. Nijmegen. Hieronder vind je de uitslag.

De Graafschap

1 - 4

N.E.C. Nijmegen

 51' Nalbantoglu
   21' Will
 48' Vleminckx
 61' Vlemninckx
 84' Vleminckx
 
 Gele kaart: Meijer, (De Graafschap),
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 11.000
Arbiter: v. Boekel
Bijzonderheden: In de 74e minuut mist Vleminckx voor N.E.C. een strafschop.
 
Opstelling:   Opstelling:
Waterman
Nalbantoglu
Wormgoor
J.Buijs (Bargas/65)
Fränkel
De Ridder
Meijer (Overgoor/73)
Rose
Jungschläger
Hersi (Saeijs/85)
Poepon
  Cillessen
Will
Otten (v.Eijden/35)
Zomer
Nuytinck
Schöne
Sibum
Goossens
Zimling
Davids
Vleminckx (Chatelle/89)

Nominatie voor actrice Lotte Verbeek

Lotte Verbeek maakt kans op de titel beste Europese actrice 2010 voor haar rol in Nothing Personal. Haar nominatie werd zaterdag bekendgemaakt op het filmfestival van Sevilla. De film heeft al veel prijzen gewonnen.

Andere genomineerden voor de titel zijn onder meer Sibel Kekilli voor haar rol in Die Fremde en Sylvie Testud voor Lourdes. Bij de mannen maken onder meer Jakob Cedergren (Submarino), Ewan McGregor (The Ghost Writer) en Luis Tosar (Celda) kans op de titel beste Europese acteur.

De filmnominaties zijn: Bal, Des Hommes en des Dieux, The Ghost Writer, Lebanon, El Secreto de Sus Ojos en Soul KItchen. Verdeeld over de diverse categorieën sleepten The Ghost Writer (7) en Lebanon (5) de meeste nominatie binnen. De prijsuitreiking van de 23e European Film Awards 2010 is op 4 december in Tallinn, de hoofdstad van Estland.

Nominatie voor actrice Lotte Verbeek
Nominatie voor actrice Lotte Verbeek (Foto: ANP)

Datum bedevaart Mekka vastgesteld

De jaarlijkse bedevaart van moslims naar de heilige stad Mekka begint dit jaar op dinsdag 14 november. Dat hebben de autoriteiten in Saudi-Arabië zaterdag bepaald op grond van de stand van de maan.

Waarschijnlijk maken twee miljoen moslims dit jaar de tocht naar Mekka, de geboorteplaats van de profeet Mohammed. De bedevaart is een van de vijf grondbeginselen van de islam.

Twee dagen na het begin van de bedevaart, op 16 november, is de feestdag Eid al-Adha (Offerfeest). Moslims herdenken dan hoe de profeet Ibrahim (Abraham) bereid was zijn oudste zoon Ismaïl (Ismaël) te offeren voor God.

Afronden belminuten is niet toegestaan

Het naar boven afronden van belminuten mag niet. Dat zei eurocommissaris Neelie Kroes zaterdagavond in het televisieprogramma Kassa. Volgens Europese regels moeten mobiele belbedrijven per seconde afrekenen.

Sommige Nederlandse telecombedrijven brengen voor een gesprek dat een minuut en een seconde duurt twee minuten in rekening. En dat mag volgens Europese regels niet, zegt Kroes. "De Europese wetgeving staat boven de Nederlandse wetgeving."

KPN heeft onlangs, na forse kritiek van consumenten, besloten om weer per seconde af te rekenen.

Ongeveer 1 miljoen mensen op wintersport

Deze winter gaan ongeveer een miljoen Nederlanders op wintersport. Dat meldt de ANWB op haar website. Het aantal wintersporters ligt daarmee op het niveau van vorige winter.

Oostenrijk is nog steeds de favoriete wintersportbestemming, iets meer dan de helft gaat daar naartoe. Daarna volgen Frankrijk (18 procent), Duitsland (13 procent), Zwitserland (7 procent) en Tsjechië (5 procent).

Volgens de ANWB dragen steeds meer wintersporters een helm bij het skiën of snowboarden, al zijn het er nog lang niet genoeg. Bij de uitrusting van de meeste kinderen zit al een helm, maar volwassenen moeten er nog aan wennen.

Ten Rouwelaar vol woede over arbitrage

Jelle ten Rouwelaar, doelman van NAC Breda, was na afloop van de wedstrijd tegen FC Groningen woedend op de scheidsrechter. De doelman richtte zijn woede vooral op Björn Kuipers, die de thuisploeg twee strafschoppen wegens vermeend hands toekende. Beide penalty's werden benut.

"Ik zit vol woede", liet Ten Rouwelaar verbolgen weten. "Natuurlijk moet je altijd eerst naar jezelf kijken. Maar ik geloof dat we de laatste weken wel vier strafschoppen tegen hebben gekregen. De eerste penalty in deze wedstrijd vond ik een schande. Triest om mee te maken. Die tweede was volgens mij ook gemakkelijk gegeven. Die man heeft gewoon heel slecht gefloten voor ons."

Stroetinga wint ook in Utrecht

Arjan Stroetinga heeft vanavond in Utrecht de derde wedstrijd in de strijd om de KPN Marathon Cup gewonnen. De 29-jarige Fries was de snelste in de massasprint. Karlo Timmermans en Cees Juffermans kwamen als de nummers twee en drie over de finish.

Stroetinga was vorige week ook al de snelste in Heerenveen. In het algemeen klassement blijft Rob Hadders aan de leiding.

Bij de vrouwen ging de overwinning naar Carla Zielman die in de eindsprint Foske Tamar van der Wal versloeg. In het algemeen klassement nam Zielman de leiding over van Van der Wal.

Allegri: "Ruzie Zlatan en Onyewu opgeblazen"

Volgens Massimiliano Allegri is het incident tussen de twee spelers "een beetje opgeblazen". Hij herstelt de rust in aanloop naar de confrontatie met Bari.

"Het eindigde met knuffels en kusjes, wij zijn blij", grapte Massimiliano Allegri tegen de pers toen hij duidelijk maakte dat er geen sluipende problemen zijn bij de club. Hiermee smoorde hij de geruchten dat Zlatan Ibrahimovic en Oguchi Onyewu op voet van oorlog zouden leven. "De media hebben het incident uiteindelijk een beetje opgeblazen."

De rust keerde met deze woorden terug rondom AC Milan. Enkele spelers zijn zondag afwezig bij de confrontatie met Bari. Zo mist Milan Thiago Silva, Luca Antonini, Massimo Oddo, Daniele Bonera ee Kevin Prince Boateng. Laatstgenoemde is geschorst.

Allegri gaf ook aan dat hij Andrea Pirlo mogelijk rust geeft. De enige linie die al zeker lijkt te zijn, is de verdediging. Die zal bestaan uit Ignazio Abate, Alessandro Nesta, Mario Yepes and Gianluca Zambrotta.

"We hebben net twee wedstrijden tegen topteams (Juventus en Real Madrid) gespeeld, maar we moeten ook kunnen winnen tegen Bari. Milan moet kunnen winnen van teams die lager geklasseerd staan, maar alles op alles zetten om ons te verslaan."

Uitslagen Eredivisie (06/11/2010)

Om kwart voor acht begonnen er twee duels in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

FC Groningen

2 - 1

NAC Breda

 17' Granqvist(pen)
 44' Granqvist(pen)
   2' Granqvist e.d.
 
 Gele kaart: Kietenbeld, Enevoldsen, (FC Groningen), Horváth, Ten Rouwelaar, (NAC Breda)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21.000
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Loo
Kieftenbeld
Ivens
Granqvist
Stenman
Enevoldsen (v.d. Laak/82)
Holla
García (Andersson/76)
Sparv
Tadic (Bacuna/86)
Matavz
  Ten Rouwelaar
Koenders
Penders (Lurling/65)
Horváth
Schilder
Leonardo
Gudelj (Idabdelhay/81)
Boussaboun (Janse/53)
Luijckx
Gorter
Amoah


sc Heerenveen

3 - 2

Heracles Almelo

 25' Breuer
 40' Beerens(pen)
 90+3' Maertens e.d.
   70' Overtoom (pen)
 76' Everton
 
 Gele kaart: Jong-A-Pin, (sc Heerenveen), Pasveer, Looms, Cairo, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 25.500
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Stuhr-Ellegaard
Koning (Janmaat/70)
Breuer
Kruiswijk
Jong-a-Pin
Grindheim
Assaidi
vec
Narsingh
Dost
Beerens (Elm/63)
  Pasveer
Breukers
Maertens
v.d.Linden
Looms
Quansah
Overtoom
Fledderus
Douglas (Cairo/81)
Armenteros (Plet/85)
Rendla (Everton/65)

Hülkenberg hoopt dat pole F1-toekomst helpt

Nico Hülkenberg pakte vandaag op het circuit Interlagos verrassend de poleposition voor de Grand Prix van Brazilië. De Williams-coureur profiteerde met zijn slicks optimaal van een opdrogende baan en was uiteindelijk meer dan een seconde sneller dat de Red Bulls van Sebastian Vettel en Mark Webber.

De positie van Hülkenberg bij Williams zou onder druk staan, maar volgens het team doet de rookie het juist goed. Mede dankzij de eerste pole voor Williams sinds vijf jaar is de 23-jarige rijder zekerder over zijn toekomst. "Het zal mijn salaris gaan verhogen," grapte Hülkenberg. "De situatie bij Williams is erg duidelijk, maar nog niets is bevestigd, dus ik concentreer me op goed rijden en dat werkt tot nu."

"Als ik dat doe en geen kleine foutjes maak dan haal ik het maximale er uit. Dan is het aan het team of ze me willen behouden, maar ik ben positief gestemd over een goede uitkomst."

"Ik kan het nog steeds niet geloven," zei Hülkenberg over het voorblijven van Vettel, Webber, Lewis Hamilton en Fernando Alonso. "Het naar buiten gaan op slicks was duidelijk de juiste beslissing. Mijn engineer zei tegen mij dat ik als laatste de laatste ronde in zou gaan, dus ik haalde het maximale uit de auto, waarbij ik probeerde niet op de natte delen van de baan te komen. Het was makkelijk om een foutje te maken, maar die ronde ging alles goed. Het was een fantastisch moment voor ons."

Hülkenberg verwacht niet dat hij de titelfavorieten achter zich kan houden, maar hij wil er voor zorgen dat Williams in het constructeurskampioenschap Force India voorbij gaat. "Ik ga mijn best doen, maar deze jongens vechten voor de titel, dus ik wil ze niet in de problemen brengen. We moeten wel naar onze eigen prestaties kijken."

Ferrer mag hopen op World Tour finale

David Ferrer heeft vandaag de finale bereikt van het ATP-toernooi in Valencia. De Spanjaard versloeg in de halve eindstrijd de als tweede geplaatste Zweed Robin Söderling met 6-3, 3-6 en 6-3. Door de winst heeft Ferrer nog uitzicht op deelname aan het officieuze wereldkampioenschap, eind november in Londen.

In de finale treft Ferrer de winnaar van de partij tussen de Fransman Gilles Simon en de Spanjaard Marcel Granollers.

Amstel Curaçao Race afgelast

De Amstel Curaçao Race die vandaag zou worden verreden is afgelast. De organisatie heeft dit besloten vanwege zware regenval en onweer. Morgenochtend om tien uur plaatselijke tijd zal er ter compensatie een criterium voor de renners worden georganiseerd.

"De wegen zijn ondergelopen, waardoor de gevaren op het parcours niet meer zichtbaar zijn. We kunnen de veiligheid van de renners niet meer garanderen," aldus organisator Leo van Vliet.

Massa baalt van negende startplek voor eigen publiek

Felipe Massa heeft als opdracht gekregen punten af te snoepen van tegenstanders van zijn teamgenoot Fernando Alonso. Echt makkelijk maakt hij zichzelf het echter niet met een negende plek op zijn thuiscircuit Interlagos.

"De omstandigheden waren zeker niet makkelijk. Op intermediates was ik wel snel, maar we stapten te snel over naar slicks. Ik voelde meteen dat ik minder grap had. Het hele seizoen lukt het me al niet mijn banden op temperatuur te krijgen, en het water maakte het er niet makkelijker op", aldus Massa. "Ik hoopte de Brazilianen een goed resultaat te kunnen geven, dus dit is wel jammer."

Schreuder wederom te sterk voor Alshammar

Hinkelien Schreuder heeft bij wereldbekerwedstrijden kortebaan in het Zweedse Stockholm wederom overtuigend de 50 meter vrije slag gewonnen.

Schreuder tikte aan in een tijd van 23,91, de Zweedse Therese Alshammar zwom 24,25. Alshammar won wel de de 100 meter vlinderslag. Haar winnende tijd van 55,53 was maar 0,45 seconden boven het in polyurethaan gezwommen wereldrecord van Bui Duyet.

Uitslag FC Twente - Excelsior

Vanavond om 18:45 uur begon de wedstrijd tussen FC Twente en Excelsior, die in de Grolsch Veste werd gespeeld. Hieronder vind je de uitslag en bijbehorende karakteristieken.

FC Twente

2 - 1

Excelsior

 26' Chadli
 75' Janko
   2' van Steensel
 
 Gele kaart: Vujicevic (FC Twente), van Steensel, Nieveld (Excelsior)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 23.700
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Michailov
Rosales
Wisgerhof
Douglas
Leugers
Landzaat
de Jong
Vujicevic (Brama/65)
Ruiz
Janko (Diba/83)
Chadli (Schimpelsberger/90+2)
  Paauwe
Bovenberg
Nieveld
van Steensel (Isoufi/83)
Nelom
Clasie
Ramsteijn
Koolwijk
Lagouireh (Baltes/84)
Fernandez
Wattamaleo (Vincken/65)

Pirelli pleit voor agressievere bandenkeuze

Bandenfabrikant Pirelli pleit voor een agressieve bandenstrategie in de Formule 1. De Italiaanse rubbermaker is volgend jaar de opvolger van Bridgestone en roept de teams op zich achter deze keuze te scharen. Zo mogen de rijders en de teams niet meer klagen over het feit dat de banden minder lang goed blijven.

"We willen graag een agressieve aanpak gaan voeren," zei het hoofd van de motorsportafdeling van Pirelli Paul Hembery. "Voor een bandenmaker is het beter om een conservatieve aanpak te nemen, waardoor mensen niet spreken over het minder worden van de banden. Vanuit een sportief en een toeschouwersoogpunt willen we dat beide bandencompounds achteruit gaan, want als je een agressieve en een conservatieve keuze hebt krijg je allemaal dezelfde strategieën."

"Als je twee keuzes hebt en beiden zijn agressief dan denken teams en rijders er over na wanneer en hoe ze te gebruiken. Dat is wat er gebeurde in Canada," zei Hembery. Hij wijst er op dat teams en rijders dan gaan klagen dat de banden te slecht zijn. "Ga je iets aan deze klachten doen dan krijg je banden die vijftig ronden mee kunnen, iets wat we wel kunnen."

Hembery wil dat de teams zich scharen achter de keuze van de fabrikant. Hij wijst er op dat de Formule 1 draait om entertainment en dan de banden hierin een grote rol kunnen spelen. De vraag is en blijft of de teams dit ook zo ervaren.

Koster: "Spelers staan achter mij"

Adrie Koster presteert dit seizoen niet goed met Club Brugge. Zelf laat de oefenmeester weten dat de spelers nog achter hem staan.

In Europa presteert Club ondermaats. Het verlies tegen Dinamo Zagreb betekent dat de ploeg van Koster vrijwel zeker uitgeschakeld is in de Europa League. Ook in de competitie wil het niet vlotten. Daar staat Club Brugge momenteel achtste, met de confrontatie tegen Anderlecht in het verschiet voor zondagavond.

De druk op Koster neemt toe, maar hij weet zelf niets van een mogelijk ontslag: "Een ultimatum van het bestuur heb ik niet gekregen", aldus de Zeeuw tegen Sporza. "Ook de spelers staan nog altijd achter mij. Als dat niet zo zou zijn, zou ik dat als eerste aanvoelen. Over mijn positie kan ik niks zeggen, want mijn lot ligt niet in mijn eigen handen."

Doelman Geert de Vlieger neemt het op voor Koster. Hij benadrukt dat iedereen ervan overtuigd is dat Koster niet het probleem is: "Laat ons zo goed mogelijk met de commotie omgaan en resultaten behalen," voegde de keeper hieraan toe.

Webber opgelucht: "Had ook P17 kunnen zijn"

De meest tevreden titelkandidaat was na afloop misschien wel Mark Webber. Hij start morgen namelijk voor Fernando Alonso en heeft geen grote fouten gemaakt in aan verradelijke kwalificatie.

"Ik had het wel naar m'n zin", aldus Webber. "Het was een zeer uitdagende sessie voor ons allemaal. Het is makkelijk om iets fout te doen en ik ben blij om vooraan te staan. Het was ontzettend moeilijk om strakke ronden te rijden en ik deed mijn best om zo dicht mogelijk bij Seb te komen. Ik ben blij, het had ook de zeventiende plaats kunnen zijn. Als team hebben we professioneel gehandeld."

'Vrede tussen Zidane en Materazzi'

Kopstoot of niet: Zinedine Zidane en Marco Materazzi hebben elkaar afgelopen woensdag omhelst. Daarmee lijken de twee in staat van vrede.

Voorafgaand aan de Champions League-confrontatie tussen AC Milan en Real Madrid kwamen de twee elkaar tegen. Materazzi zat in de lobby van het spelershotel van Real toen Zidane binnen kwam lopen.

De Duitse krant Bild zag hoe te twee elkaar eerst kil begroeten. Maar daarna raakten ze aan de praat. Dit gesprek werd zelfs afgesloten met een omhelzing.

Een paar maanden geleden zei Zidane nog liever te sterven dan zijn excuses aan te bieden aan de Italiaan.

Duits protest tegen vervoer kernafval

Tienduizenden mensen hebben zaterdag gedemonstreerd tegen het vervoer van een lading kernafval naar het noorden van Duitsland. Sommige demonstranten probeerden het spoor te blokkeren, maar het protest verliep vreedzaam, zei de politie.

Het afval kwam zaterdag aan vanuit het noordwesten van Frankrijk. Het afval wordt in Dannenberg overgebracht op vrachtwagens om uiteindelijk te worden opgeborgen in een opslagplaats in Gorleben.

Volgens de demonstranten zijn zowel de containers waar het afval in wordt bewaard als de opslagplaats niet veilig.

Twee activisten van Greenpeace hadden zichzelf aan de rails geketend -een favoriet vertragingsmiddel-, maar de trein passeerde de grens elders.

Geoloog waarschuwt voor mega-uitbarsting Merapi

De Indonesische vulkaan Merapi is mogelijk hard op weg naar een mega-uitbarsting die de mensheid sinds lange tijd niet meer heeft meegemaakt. Dat zegt Geoloog Birger Lühr, vulkaanwetenschapper bij het Duitse geologische bureau GFZ.

Uit onderzoek blijkt dat de vulkaan, welke al dagen aswolken van meer dan 800 graden Celcius uitstoot, een ondergrondse magmakamer heeft die zo'n drie keer meer magma bevat dan de vulkaan Tambora die in 1815 uitbarstte. De uitbarsting van de Tambora was de grootste uitbarsting in de laatste 10.000 jaar en zorgde wereldwijd voor een dalende temperatuur.

Toch zijn geologen er niet zeker van wat deze magmakamer precies gaat betekenen. Om niet als onnodige paniekzaaier te worden gezien durven de meesten niet openlijk te spreken over de kans op een mega-uitbarsting, ook omdat het voorspellen van zo'n ramp en de gevolgen hier van erg onzeker zijn. De kans op een grote uitbarsting is niet goed te berekenen, "We kunnen alleen maar speculeren wat de vulkaan gaat doen", zegt Lühr in de Duitse krant Der Spiegel. De recente uitbarstingen van de Merapi hebben tot nu toe aan zo'n 122 mensen het leven gekost.

Meer informatie over vulkanen en de Merapi op het forum.

[NK] Wüst: "Geslaagde dag"

Ireen Wüst plaatste zich vandaag bij de Nederlandse afstandskampioenschappen in Heerenveen op zowel de 1.000 als 3.000 meter voor de eerste wereldbekerwedstrijden van dit seizoen. Op de kilometer werd ze vijfde en op de drie kilometer prolongeerde ze haar Nederlandse titel.

"Dit had ik niet verwacht. Ik was blij dat ik kort na de operatie alweer zo aan de start stond." aldus de rijdster van TVM.

Wüst onderging eind september een medische ingreep aan haar buik. Aanvankelijk overwoog ze om het NK afstanden aan zich voorbij te laten gaan. "Maar stilzitten is niets voor mij. De passie voor het schaatsen is zo groot. Ik ben blij dat ik er weer ben. Het is een geslaagde dag.”

Rentree Hargreaves weer maar van korte duur

Owen Hargreaves heeft vanmiddag zijn rentree gemaakt in de hoofdmacht van Manchester United. Coach Alex Ferguson gunde de middenvelder verrassend een basisplaats in de competitiewedstrijd tegen Wolverhampton Wanderers op Old Trafford.

Hij had niet lang plezier van die keus. Al na vijf minuten greep Hargreaves, die met een luid applaus was begroet, naar zijn dijbeen. Even later strompelde hij, met naar het zich liet aanzien een spierkwetsuur, naar de kant en werd vervangen door Bébé.

Hargreaves mocht voor het laatst in september 2008 beginnen. Een zware knieblessure leek zelfs een einde te maken aan zijn carrière. Vorig seizoen viel Hargreaves tegen Sunderland even in. Die comeback duurde evenwel nog geen tien minuten.

Paus: Europa moet zich openen voor God

Paus Benedictus XVI heeft Europa opgeroepen zich open te stellen voor God en Hem zonder angst te ontmoeten. "We moeten God weer horen onder de hemelen van Europa", zei de kerkvorst zaterdag tijdens een openluchtmis in Santiago de Compostela. Daar begon de paus aan zijn tweedaagse bezoek aan Spanje.

Benedictus XVI beklaagde zich over de ontkerkelijking in Europa. Sinds de negentiende eeuw "groeide de overtuiging dat God op de een of andere manier een tegenstander van de mens is en een vijand van zijn vrijheid", aldus de paus.

Onderweg naar Spanje had Benedictus XVI vergelijkbare woorden gesproken. In het vliegtuig waarschuwde hij voor een "sterke botsing tussen de moderniteit en het geloof in Spanje".

Paus: Europa moet zich openen voor God
Paus: Europa moet zich openen voor God (Foto: ANP)

Vluchten naar Jakarta geannuleerd vanwege vulkaan

Internationale luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM, hebben vluchten naar de Indonesische hoofdstad Jakarta zaterdag geannuleerd vanwege de uitbarstingen van de vulkaan Merapi. Het aantal doden dat sinds 26 oktober is gevallen is opgelopen tot 138.

Enkele dagen voordat de Amerikaanse president Barack Obama een bezoek brengt aan Indonesië gingen luchtvaartmaatschappijen over op het annuleren van vluchten, omdat vulkanische as in de lucht een gevaar kan vormen voor vliegtuigmotoren.

Onder de maatschappijen die tot annulering overgingen, zijn Singapore Airlines, Cathay Pacific, Japan Airlines, Lufthansa, Malaysia Airlines en AirAsia.

Een vlucht van KLM zaterdag naar Jakarta wordt ingekort en vliegt niet verder dan Kuala Lumpur in Maleisië. Reizigers met bestemming Jakarta kunnen ervoor kiezen tot Kuala Lumpur te vliegen of een latere vlucht te nemen.

Eeuwenoud gebouw ingestort in Pompeii

Een eeuwenoud huis in de historische Romeinse stad Pompeii is zaterdag ingestort. Het gebouw werd in het verleden gebruikt door gladiatoren, die hier voorafgaand aan arenagevechten trainden. Dat heeft een woordvoerder van de archeologische dienst in Pompeii gezegd.

Hoe het kon gebeuren dat het gebouw instortte, is onduidelijk. Mogelijk dat grote hoeveelheden water, als gevolg van hevige regenval, de fundamenten aantastten.

Pompeii werd in 79 na Christus verwoest na een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. Duizenden mensen werden overrompeld door de hete as, die de hele stad onder een zes meter dikke laag bedekte.

[WK volleybal] Overzicht na dag 9

Vrijdag 29 oktober is het WK volleybal voor vrouwen in Tokio van start gegaan. Ook de Nederlandse volleybalvrouwen doen een gooi naar de titel. De dames hielden hun kansen op plaatsing voor de halve finale in leven door te winnen van Cuba. Hieronder zijn de overige uitslagen te vinden

Poule E

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag Setstanden
Servië Turkije 0-3 19-25, 16-25, 20-25
Peru Rusland 0-3 15-25, 15-25, 20-25
Polen Zuid-Korea 3-2 12-25, 25-17, 25-18, 22-25, 17-15
Japan China 1-3 23-25, 23-25, 29-27, 12-25

Stand

# Land Punten Winst Verlies
1 Rusland 8 4 0
2 Japan 7 3 1
3 Polen 6 2 2
4 Turkije 6 2 2
5 Zuid-Korea 6 2 2
6 Servië 6 2 2
7 China 5 1 3
8 Peru 4 0 4

Poule F

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag Setstanden
Nederland Cuba 3-1 25-12, 22-25, 25-12, 25-20
Tsjechië Verenigde Staten 0-3 20-25, 20-25, 13-25
Brazilië Thailand 3-0 25-19, 25-19, 25-16
Italië Duitsland 3-1 22-25, 32-20, 25-8, 25-15

Stand

# Land Punten Winst Verlies
1 Brazilië 8 5 0
2 Verenigde Staten 8 4 0
3 Nederland 6 2 2
4 Duitsland 6 2 2
5 Italië 6 2 2
6 Cuba 5 1 3
7 Tsjechië 5 1 3
8 Thailand 4 0 4

D66 claimt het politieke centrum

D66 is het alternatief voor het kluitjesvoetbal op de flanken. Dat zei Alexander Pechtold tijdens het D66-partijcongres dat zaterdag in het Haagse congrescentrum World Forum plaatsvond. Pechtold neemt hiermee nadrukkelijk afstand van de indeling van D66 als onderdeel van het linkse blok van PvdA, GroenLinks en de SP.

Pechtold heeft al eerder aangegeven dat hij zich niet senang voelt bij het etiket 'links' dat nog wel eens op zijn partij wordt geplakt. Zaterdag claimde hij 'het politieke centrum'. "Het progressieve midden, waar D66 eenzaam is na de vlucht van Cohen richting Roemer en de onomkeerbare vrijage van Verhagen en Rutte met Wilders", zo sprak Pechtold.

Zaterdag werd bekend werd dat PvdA-leider Job Cohen en GroenLinks-leider Femke vertrouwelijke gesprekken voeren over vergaande politieke samenwerking tussen hun partijen. In het artikel in NRC Handelsblad dat hier kond van doet staat dat de PvdA en GroenLinks in de toekomst een permanente politieke alliantie willen aangaan, waaraan mogelijk ook SP en D66 gaan deelnemen. Pechtold liet zaterdag weten dat zijn partij een eigen koers blijft varen.

D66 en de SP zijn overigens wel aanwezig bij het maandelijkse overleg van de directeuren van de wetenschappelijke bureaus van de vier partijen. Tijdens dit 'Broodje progressief' wordt ook over de mogelijkheden van politieke samenwerking gediscussieerd.

Tijdens het congres werd Ingrid van Engelshoven herbenoemd als voorzitter van D66. Van Engelshoven, die tevens wethouder is in Den Haag, is als sinds 2007 voorzitter van de partij. Ze riep zaterdag op tot meer financiële transparantie van politieke partijen. Volgens haar is het vaak onduidelijk waar partijen hun geld vandaan halen. Het kabinet zou een wetsvoorstel moeten indienen die het mogelijk maakt om meer inzicht te verkrijgen in de financiën van partijen.

Frans protest tegen hogere pensioenleeftijd

Tienduizenden mensen zijn zaterdag in Frankrijk de straat op gegaan uit protest tegen het verhogen van de pensioenleeftijd. President Nicolas Sarkozy moet de pensioenwetten alleen nog tekenen om ze van kracht te laten worden.

Volgens het ministerie van binnenlandse zaken waren zo'n 142 duizend mensen op de been. In oktober waren door vergelijkbare demonstraties de brandstofvoorziening in Frankrijk, maar ook het trein- en vliegverkeer ernstig ontregeld.

Nazi-oorlogsmisdadiger overleden in Italië

Michael Seifert, een voormalige SS-gevangenisbewaker die veroordeeld werd voor zijn aandeel in een door de nazi's aangericht bloedbad in Italië, is zaterdag op 86-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Caserta. Dat heeft het persbureau ANSA gemeld.

Seifert werd in Oekraïne geboren en zat een levenslange gevangenisstraf uit in de gevangenis Santa Maria Capua Vetere in het zuiden van Italië. Na een val vorige maand werd Seifert overgebracht naar het ziekenhuis.

'Het beest van Bolzano' werd Seifert genoemd, vanwege zijn wreedheid. In 2000 werd hij schuldig bevonden aan negen moorden, die hij beging toen hij een SS-bewaker was in een gevangenis in Bolzano, in Zuid-Tirol.

In het proces legden getuigen verklaringen af dat Seifert een 15-jarige gevangene de hongerdood liet sterven, dat hij iemands ogen uitdrukte en een vrouw martelde, waarna hij haar en haar dochter vermoordde. Lachend zou hij mensen hebben gemarteld.

VS bespioneerde ook Zweden

De Amerikaanse ambassade in Zweden heeft inwoners van de hoofdstad Stockholm bespioneerd. Dat heeft de Zweedse minister van Justitie Beatrice Ask zaterdag naar buiten gebracht. Eerder deze week waren vergelijkbare Amerikaanse activiteiten in de buurlanden Noorwegen en Denemarken aan het licht gekomen.

De Amerikaanse spionage was vooral gericht op bescherming van het ambassadegebouw in Stockholm, aldus minister Ask. Ze zei niet te weten welke informatie de geheim agenten hebben vergaard. Het Openbaar Ministerie in Zweden onderzoekt nog of de Amerikanen de wet hebben overtreden. Volgens de krant Svenska Dagbladet hebben de spionnen geen toegang gehad tot Zweedse politiegegevens.

Inzittenden verongelukte auto A12 aangehouden

De politie heeft drie inzittenden van een auto aangehouden die zaterdagmiddag even voor half vier op de afrit van de A12 bij Woerden uit de bocht vloog.

De politie trof niemand in de auto aan. In de omgeving werden drie jongemannen aangetroffen, die in de auto hadden gezeten. De politie heeft de drie aangehouden en naar het bureau gebracht.

Bij inspectie van de auto trof de politie 'verdachte zaken' aan, zei een woordvoerder van het Korps landelijke politiediensten (KLPD). Het Explosieven Opruimingscommando Koninklijke Landmacht onderzoekt de auto.

De A12 was enige tijd in beide richtingen bij Woerden afgesloten. Maar om kwart over zes ging de A12 richting Den Haag weer open. Er staan nog wel lange files. Bij het Prins Clausplein bij Den Haag wordt het verkeer nog omgeleid. De omleiding ter hoogte van het Utrechtse knooppunt Oudenrijn is opgeheven.

Inzittenden verongelukte auto A12 aangehouden
Inzittenden verongelukte auto A12 aangehouden (Foto: ANP)

Federer verslaat Roddick voor de twintigste keer

Roger Federer zal de tegenstander zijn van Novak Djokovic in de finale van het ATP-toernooi van Basel. In de halve finale versloeg hij de Amerikaan Andy Roddick in twee sets; 6-2 en 6-4.

Het was alweer de twintigste keer dat de Zwitser sterker was dan Roddick. De laatste keer dateerde echter van juli 2009, toen Federer de finale van Wimbledon won met 16-14 in de laatste set. Roddick zelf wist Federer maar twee keer te verslaan.

[F1] Uitslag kwalificatie GP van Brazilië

Nico Hülkenberg vertrekt morgen van poleposition tijdens de Grand Prix van Brazilië. De Duitser was verrassend veruit de snelste tijdens de kwalificatie op een opdrogende baan. Sebastian Vettel zal vanaf de tweede plek vertrekken, gevolgd door Mark Webber, Lewis Hamilton en Fernando Alonso.

De kwalificatie ging van start op een natte baan, maar het regende op dat moment niet meer. Veel coureurs gingen direct de baan op omdat er later tijdens de sessie neerslag voorspeld werd. Aan het einde van de sessie was het Fernando Alonso die de snelste tijd op de klokken had gezet, gevolgd door Mark Webber en Sebastian Vettel. Adrian Sutil behoorde tot de zeven afvallers na deze sessie, naast de gebruikelijke zes namen.

In de tweede sessie zette Mark Webber de snelste tijd neer. Teamgenoot Sebastian Vettel reed de tweede tijd, met achter hem aan Robert Kubica, Lewis Hamilton en Michael Schumacher. Voor Jenson Button liep het niet zoals bij zou willen: hij reed de elfde tijd en behoorde daarmee tot de afvallers, net als Kamui Kobayashi, Nico Rosberg, Jaime Alguersuari, Sebastien Buemi, Nick Heidfeld en Vitantonio Liuzzi.

Tijdens de laatste sessie wisselde iedereen naar slicks. Niet iedereen kon hier meteen goed mee uit de voeten, getuige de vele uitglijders. In de laatste minuten was het er spannend wie er met de pole vandoor zou gaan, maar een paar seconden voor tijd wist Nico Hülkenberg de snelste tijd neer te zetten. Vele rijders probeerden hier in hun laatste ronde nog onder te duiken, maar dit lukte alleen de Duitser zelf: hij reed nog eens bijna een seconde van zijn tijd af.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Hülkenberg Williams 1:14.470
9
2 S. Vettel Red Bull 1:15.519 +0:01.049 8
3 M. Webber Red Bull 1:15.637 +0:01.167 8
4 L. Hamilton McLaren 1:15.747 +0:01.277 8
5 F. Alonso Ferrari 1:15.989 +0:01.519 9
6 R. Barrichello Williams 1:16.203 +0:01.733 8
7 R. Kubica Renault 1:16.552 +0:02.082 8
8 M. Schumacher Mercedes 1:16.925 +0:02.455 7
9 F. Massa Ferrari 1:17.101 +0:02.631 8
10 V. Petrov Renault 1:17.656 +0:03.186 8
11 J. Button McLaren 1:19.288
10
12 K. Kobayashi Sauber 1:19.385 +0:00.097 11
13 N. Rosberg Mercedes 1:19.486 +0:00.198 10
14 J. Alguersuari Toro Rosso 1:19.581 +0:00.293 10
15 S. Buemi Toro Rosso 1:19.847 +0:00.559 10
16 N. Heidfeld Sauber 1:19.899 +0:00.611 11
17 V. Liuzzi Force India 1:20.357 +0:01.069 10
18 A. Sutil Force India 1:20.830
13
19 T. Glock Virgin 1:22.130 +0:01.300 13
20 J. Trulli Lotus 1:22.250 +0:01.420 14
21 H. Kovalainen Lotus 1:22.378 +0:01.548 14
22 L. di Grassi Virgin 1:22.810 +0:01.980 13
23 C. Klien HRT 1:23.083 +0:02.253 15
24 B. Senna HRT 1:23.796 +0:02.966 15

Kinect doet het goed in de VS

Afgelopen week is Kinect in de VS verschenen en het ziet er naar uit dat het half miljard dollars dat Microsoft aan de marketing van Kinect heeft besteed zijn vruchten aan het afwerpen is. Vandaag is bekend geworden dat een hoop grote winkelketens geen Kinect meer op de planken hebben liggen.

De Kinect units die Amazon, Best Buy en Gamestop in stock hadden zijn op dit moment helemaal uitverkocht. Het ziet er dus naar uit dat Kinect een succes aan het worden is. Microsoft heeft eerder deze week hun voorspellingen al naar boven bijgewerkt en verwachten dat ze met de feestdagen meer dan vijf miljoen exemplaren zullen verkopen.

Kinect

Gordon Gertje

Wanneer je met enige weemoed over je eigen jeugd nadenkt, dan weet je dat je de lente van je leven achter je hebt gelaten. De zomertijd is aangebroken. Dat besef ik me maar al te goed. Ik zal dan ook voortaan niet meer om een plakje worst vragen als ik bij het slagersmeisje mijn boodschappen  afreken. De tijd van een plakje Bassieworst ligt reeds achter me. Ik kwam tot dit pijnlijke besef toen ik mijn postvak leegde. Het grote Intertoysboek had zijn weg weten te vinden naar mijn brievenbus. En dat terwijl ik een ‘nee-nee-nee-nee-sticker’ op mijn postgleuf heb geplakt!

Mulisch onder grote belangstelling begraven

Onder grote belangstelling is zaterdag op begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam Harry Mulisch begraven.

De kist met het lichaam van de schrijver kwam per boot bij de begraafplaats aan. Tijdens de boottocht verscheen een regenboog boven de Amstel. "Harry zou zijn vraagtekens hebben gezet bij de toevalligheid hiervan", aldus een spreker aan het graf.

Mulisch werd naar zijn laatste rustplaats begeleid door een orkest dat Jiddische liederen speelde.

Mulisch onder grote belangstelling begraven
Mulisch onder grote belangstelling begraven (Foto: ANP)

[NK] Wüst prolongeert titel 3.000m

Ireen Wüst heeft met succes haar Nederlandse titel op de 3.000 meter bij de vrouwen verdedigd. De schaatsster van TVM reed vanmiddag een tijd van 4.12,32 en bleef daarmee Marrit Leenstra  ruim twee seconden voor.

Na vijf van de tien ritten stond Marrit Leenstra bovenaan. Leenstra, die eerder vandaag de 1.000 meter won, reed een tijd van 4.14,71 en was daarmee twee seconden sneller dan Irene Schouten. Marije Joling, marathonrijdster Elma de Vries en Moniek Kleinsman beten zich na de dweilpauze stuk op de tijd van Leenstra.

In de eennalaatste rit leek de tijd van Leenstra te worden verbeterd toen Diane Valkenburg en Jorien Voorhuis op de baan kwamen. Ze reden lange tijd onder de tijd van Leenstra. Valkenburg kwam echter ten val en Voorhuis reed zich in de laatste ronde stuk. Ireen Wüst, vorig jaar kampioene op de 3.000 meter, moest het in de laatste rit opnemen tegen Yvonne Nauta. Wüst had weinig aan Nauta die ze al snel op achterstand reed. Tot aan de laatste ronde lag ze boven het schema van Leenstra, maar door een sterke eindsprint wist ze haar titel alsnog met succes te verdedigen.


Uitslag 3.000 meter, vrouwen:

# Naam schaatser Tijd
1 Ireen Wüst 4.12,32
2 Marrit Leenstra 4.14,71
3 Marije Joling 4.15,41
4 Irene Schouten 4.16,41
5 Moniek Kleinsman 4.17,00
6 Jorien Voorhuis 4.17,24
7 Lisette van der Geest 4.17,38
8 Carlijn Achtereekte 4.17,45

Uitslagen Topklasse zaterdagamateurs

Vanmiddag stond de twaalfde speelronde in de Topklasse bij de zaterdagamateurs op het programma. Deze speeldag stond vooral in het teken van de immer beladen derby in Spakenburg. Op de Westmaat ontvingen de Blauwen, Spakenburg, de Rooien van IJsselmeervogels. Voor 8.000 toeschouwers wist landskampioen IJsselmeervogels de koploper te verslaan. Daardoor staan beide teams nu gelijk.

Rijnsburgse Boys profiteerde. Door een zege in Barendrecht zijn de Uien de nieuwe koploper, ook al omdat de wedstrijd Katwijk - Capelle werd afgelast. Dit was de eerste afgelasting in de Topklasse ooit. Onderin wist Hoek opnieuw te winnen. De Zeeuwen hebben daardoor weer iets meer lucht gekregen, al zijn de problemen nog lang niet voorbij. Opvallend was verder dat vier duels in 1-1 eindigden.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslagen
ARC Flevo Boys Emmeloord 1-1
Barendrecht Rijnsburgse Boys 1-3
Excelsior '31 CSV Apeldoorn 1-1
SC Genemuiden Sparta Nijkerk 1-1
Hoek Harkemase Boys 1-0
Katwijk Capelle afg
FC Lisse HHC Hardenberg 1-1
Spakenburg IJsselmeervogels 2-3

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Rijnsburgse Boys 12 7 5 0 26 29 - 11
2 Spakenburg 12 7 3 2 24 38 - 17
3 IJsselmeervogels 12 7 3 2 24 20 - 13
4 Katwijk 11 7 2 2 23 19 - 11
5 SC Genemuiden 12 7 2 3 23 23 - 20
6 HHC Hardenberg 12 5 2 5 17 18 - 12
7 Flevo Boys E. 12 4 5 3 17 16 - 16
8 Excelsior '31 12 4 4 4 16 18 - 18
9 Capelle 11 4 3 4 15 13 - 13
10 Harkemase Boys 12 4 3 5 15 17 - 18
11 Barendrecht 12 4 2 6 14 10 - 16
12 Hoek 12 3 2 7 11 8 - 17
13 Sparta Nijkerk 12 3 2 7 11 13 - 23
14 CSV Apeldoorn 12 2 4 6 10 12 - 24
15 FC Lisse 12 1 4 7 7 12 - 23
16 ARC 12 1 4 7 7 12 - 26

Man (62) omgekomen bij verbouwing in Zundert

Een 62-jarige man is zaterdagmorgen om het leven gekomen nadat een muur was omgevallen. De man was in zijn woonplaats Zundert onder het puin terecht gekomen in een huis aan de Burgemeester Manderslaan nadat een 1,80 meter hoge muur omviel tijdens werkzaamheden bij een verbouwing. 

Om kwart voor elf rukte twee ambulances uit en kwam er ook een traumahelikopter bij. Er was nog geprobeerd om de man te reanimeren, maar de man overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. De Arbeidsinspectie en de technische recherche zullen onderzoek doen naar de oorzaak van het tragische incident.

Actie van krakers in Den Haag ten einde

De actie van krakers in Den Haag is zaterdagmiddag rond 15.00 uur op last van de politie beëindigd. Veertig krakers hadden op een terrein aan het Buitenom, waar voorheen het kraakpand De Blauwe Aanslag stond, een tentenkamp opgeslagen. De actie verliep zonder incidenten, meldt de politie. Wel was er ME aanwezig.

De krakers voeren dit hele weekeinde actie tegen kraakverbod dat sinds 1 oktober van kracht is. Ook zijn zij boos omdat de bouw van appartementen op het terrein van De Blauwe Aanslag nog steeds niet is begonnen. Het voormalig belastingkantoor werd in 2003 gesloopt.

Volgens de actievoerders vragen buurtbewoners al lang om een nuttige invulling van het terrein. Door het terrein nu te kraken, willen de krakers laten zien 'dat bewoners het heft in eigen hand kunnen nemen door gebouwen en terreinen te kraken'.

Voor zondagmiddag staat een demonstratieoptocht door de stad gepland. Volgens een politiewoordvoerder hebben de krakers toestemming voor die optocht. Of er tegen hen wordt opgetreden, omdat ze het kraakverbod aan hun laars lappen, kon de woordvoerder niet zeggen.

'Bompakketten gevonden door Saudische info'

Weken voor de vondst van bompakketten aan boord van twee vliegtuigen, die onderweg waren naar de Verenigde Staten, hadden westerse inlichtingendiensten uit Saudische inlichtingenkringen al een tip gekregen over de terreurplannen. Dat hebben bronnen binnen de Amerikaanse inlichtingendienst gezegd.

De informatie bevatte geen aanwijzing over vrachtvliegtuigen of andere details uit de terreurplannen, maar het was afdoende om westerse diensten een idee te geven waar ze zoeken moesten toen vorige week een nieuwe Saudische tip volgde.

"De afgelopen maanden hebben we informatie gekregen -die binnen de gehele regering werd gedeeld- van onze buitenlandse partners over dreigementen van AQAP (Al-Qaida op het Arabische Schiereiland, red.) en andere terreurgroeperingen", zei een woordvoerder van de CIA. "De Amerikaanse regering ontvangt dit soort informatie geregeld (...) Vorige week ontvingen we specifieke inlichtingen die de Verenigde Staten en onze bondgenoten in staat stelden het terreurplan te verijdelen."

[NK] Tuitert: "Gewoon een stomme regel"

Mark Tuitert was een van de schaatsers die zich het meest kwaadmaakte om de nieuwe lijnregel van de ISU. Tijdens de 1.000 meter voor mannen bij het Nederlands kampioenschap afstanden in Heerenveen ging Tuitert in de fout. Net als Jacques de Koning overschreed Tuitert de middenlijn en werd daarom gediskwalificeerd.

"Ik zie de lijn helemaal niet. Zeker niet aan het einde van de race als ik kapot ga. Ik wil gewoon zo hard mogelijk schaatsen. Als dat op deze manier ontmoedigd wordt... Het is gewoon een stomme regel," aldus de olympisch kampioen op de 1.500 meter na afloop van de race.

FIA wil geldboetes verhogen

De vergadering van de World Motor Sport Council van de FIA heeft opgeleverd dat de autosportfederatie de mogelijkheid wil onderzoeken om de maximale boete die de stewards uit kunnen delen te verhogen naar 250.000 euro. Nu is dat nog 100.000 euro, een bedrag dat Ferrari dit jaar vanwege de teamorder in Duitsland moest betalen.

"Dat is toch geen straf voor een team met een budget dat vele, vele malen hoger is. Voor Ferrari maakt dat echt niet veel uit," zei Sir Jackie Stewart in Brazilië tegen Auto Motor und Sport.

Mochten de boetes inderdaad verhoogd worden dan zal dat niet meer voor dit jaar gaan gelden.

Djokovic weer in finale Basel

Novak Djokovic zal morgen de kans krijgen om zijn titel in Basel met success te verdedigen. In de Zwitserse stad was de Seviër in de halve finale te sterk voor zijn landgenoot Viktor Troicki met 7-6 (4) en 6-4.

De wedstrijd ging in de eerste set gelijk op, maar het was Troicki die op 5-5 een break plaatste. Nadat hij drie setpunten verspeelde, sloeg Djokovic terug en wist ook de daarop volgende tie-break te winnen.

In de tweede set had Djokovic aan één break genoeg om de finale te bereiken. Daarin treft hij de winnaar van de partij tussen Andy Roddick en de nummer één van de plaatsingslijst Roger Federer.

Journalist Rusland zwaar mishandeld

Een verslaggever van een grote Russische krant is zaterdag door twee mannen het ziekenhuis in geslagen. Daar wordt hij door zijn artsen kunstmatig in coma gehouden. Aanklagers denken dat de aanval in verband staat met het werk van Oleg Kasjin (30).

Volgens zijn collega's van de krant Kommersant is Kasjin zo zwaar mishandeld dat hij een hersenschudding en diverse botbreuken opliep; ondermeer aan zijn kaak en zijn linker onderbeen.

De laatste tijd vinden in Rusland steeds vaker mishandelingen plaats van journalisten en activisten. Sinds 2000 zijn achttien moorden op journalisten nog altijd niet opgelost.

Het Kremlin wekte deze keer echter de indruk de aanval gedegen aan te pakken. President Dmitri Medvedev heeft de Russische procureur-generaal de opdracht gegeven een onderzoek in te stellen en de aanvallers te arresteren.

Volgens een collega van Kasjin, Michail Michailin, ging het om een vergeldingsactie vanwege het werk van de journalist. "Ze braken zijn vingers," zei hij. "Het is volslagen duidelijk dat de mensen die dit deden niet gesteld waren op wat hij zei en schreef. Wat ze vooral niet zinde, weet ik niet, maar ik zie zeker een verband met zijn professionele activiteiten."

Kasjin zou onderzoek hebben verricht naar 'informele organisaties', maar welke dat zijn is onduidelijk.

[MotoGP] Uitslag kwalificatie Grote Prijs van Valencia

Casey Stoner vertrekt morgen van poleposition voor de Grote Prijs van Valencia in de MotoGP-klasse, de laatste race van het WK-seizoen.

De Australische motorcoureur, de laatste maanden in grootse vorm, noteerde vanmiddag tijdens de kwalificatietraining de beste rondetijd op zijn Ducati. De wereldkampioen van 2007 finishte na 1 minuut en 31,799 seconden.

Stoner was beduidend sneller dan de Spanjaard Jorge Lorenzo (1.32,13), die al zeker is van de titel, en de Italiaan Marco Simoncelli (1.32,244). Diens landgenoot Valentino Rossi werd vierde.

In de 125cc, waar de wereldkampioen nog niet bekend is, start Marc Marquez, leider in de stand, morgen vanaf pole. Zijn naaste belager Nicolaas Terol noteerde vanmiddag de tweede tijd. Het verschil in het algemeen klassement tussen de twee is zeventien punten.

[NK] Kuipers wint 1.000 meter, Otterspeer verrast

Simon Kuipers heeft vanmiddag de 1.000 meter, tijdens het NK afstanden in Heerenveen, op zijn naam geschreven. De schaatser van TVM wist Stefan Groothuis en Jan Bos achter zich te houden. Hein Otterspeer zorgde voor een grote verrassing door vierde te worden.

In de tweede rit zette Allard Neijmeijer de eerste richttijd neer. Hij was namelijk de eerste schaatsser, die onder de 1,11:00 bleef en reed bovendien drie seconden van zijn persoonlijk record af. Toch was de verwachting dat deze tijd geen stand zou houden.

Drie ritten later verscheen de eerste bekende naam op het ijs, namelijk Koen Verweij. Hij verloor de rit uiteindelijk van Pim Schipper, die 0,25 seconden sneller was. Bovendien was ook de tijd van Neijmeijer nu verbeterd. Toch hield de tijd van Schipper niet lang stand. In volgende rit maakte Hein Otterspeer namelijk korte metten met de beste tijd en klokte 1:09,83.

Sjoerd de Vries had in rit zeven een hele goede kans om de tijd van Otterspeer weer te verbeteren, maar moest op de finish slechts 0,06 seconden toegeven. Vervolgens was het de beurt aan Jan Smeekens en Jacques de Koning, die niet in de buurt van de beste tijd tot dan toe kwamen. De Koning werd bovendien gediskwalificeerd op basis van de 'Dokter Bibber'-regel.

Stefan Groothuis demonstreerde in de tiende rit, dat hij nog altijd een uitstekende vorm heeft. Hij reed bijna een seconde van de tijd van Otterspeer af, die daardoor naar de tweede plaats zakte. In de voorlaatste rit nam Simon Kuipers, die 0,12 seconden sneller was, het stokje van Groothuis over. Mark Tuitert eiste een voorlopig derde plaats voor zich op, maar werd vlak daarna eveneens gediskwalificeerd. Jan Bos en Ronald Mulder vormden in de laatste echter geen gevaar meer voor de top drie.



Uitslag 1.000 meter, heren:

# Naam schaatser Tijd
1 Simon Kuipers 1:08,87
2 Stefan Groothuis 1:08,99
3 Jan Bos 1:09,66
4 Hein Otterspeer 1:09,83
5 Sjoerd de Vries 1:09,89
6 Lars Elgersma 1:09,97
7 Ronald Mulder 1:10,01
8 Pim Schipper 1:10,08

[Video] Eigen doelpunt na veertien seconden

Ivo Ivanov werd afgelopen donderdag tijdens het Europa League duel tussen Levski Sofia en Lille in de 88e minuut ingebracht door zijn trainer, om zo de voorsprong van zijn ploeg te verdedigen. Amper veertien seconden later en één balcontact verder had hij al een doelpunt gemaakt, maar daar waren zijn teamgenoten en zijn trainer niet blij mee.

Ivanov kopte een vrije trap fraai binnen, maar helaas voor hem wel achter zijn eigen keeper. De 2-2 was ook de eindstand van de wedstrijd, waardoor Levski Sofia een kans onbenut liet om Lille te passeren in de stand. Na afloop van het duel zou Ivanov al huilend het veld hebben verlaten.

Record voor tennissende 'Bryan-broers'

Voor de zesde maal sluiten de Amerikaanse tennissers Bob en Mike Bryan het jaar af als nummer één van de wereld bij de dubbels. Dat is een record. De tweelingbroers verzekerden zich vanmiddag van die positie door de finale te bereiken van het toernooi in Basel. Ze kunnen niet meer worden ingehaald door de concurrentie.

In 2003, 2005, 2006, 2007 en 2009 sloten ze ook het jaar af als de beste dubbelspelers bij de mannen. Het Australische koppel Todd Woodbridge/Mark Woodforde deed dat vijf keer. "Aan het begin van het seizoen is het altijd ons ultieme doel om als nummer één te eindigen. Het voelt daarom geweldig om dat te bereiken, zeker omdat we sterke tegenstanders hebben,” aldus Bob Bryan.

Eerder dit jaar verbraken de broers al het aantal toernooi-overwinningen van Woodbridge en Woodforde. Dat stond op 61.

Advertentie draait uit op overval

Een advertentie op een veilingsite is vrijdagavond uitgedraaid op een gewapende overval in een woning in Tilburg, waarbij een nog onbekende man de 28-jarige bewoner twee smartphones afhandig maakte.

De overvaller had gereageerd op een advertentie op de veilingsite waarin het slachtoffer de telefoons te koop aanbood. Na het testen van beide apparaten trok de 'koper' niet zijn portemonnee maar zijn vuurwapen. Hij dwong de Tilburger op de grond te gaan liggen, waarna hij er met de telefoons vandoor ging, meldde de politie zaterdag.

Taart in gezicht aartsbisschop

De omstreden aartsbisschop André Léonard heeft tijdens een kerkdienst een taart in zijn gezicht gekregen. In de kerk in de Brusselse gemeente Ukkel rende een zwartgeklede persoon naar voren en duwde de aartsbisschop een taart in het gezicht.

Op een filmpje van de katholieke website Gloria TV is te zien hoe de aartsbisschop vervolgens rustig zijn bril poetst. Hij proeft ook van de taart. Léonard krijgt ook papieren zakdoekjes aangeboden, onder anderen van een non.

Het incident gebeurde maandag op Allerheiligen. ,,De aartsbisschop heeft de plechtigheid afgewerkt en heeft geen klacht willen indienen tegen zijn belager. We hebben helemaal geen idee wie het is en wat zijn bedoelingen waren", zei een woordvoerster van het aartsbisdom.

De aartsbisschop kreeg de laatste maanden kritiek op zijn conservatieve standpunten over homoseksualiteit.

Uitslag derde vrije training Brazilië

Robert Kubica heeft de snelste tijd op de klokken gebracht tijdens de derde vrije training voor de Braziliaanse Grand Prix. Onder natte omstandigheden reed de Pool een tijd van 1.19.191, waarmee hij drie tienden sneller was dan Sebastian Vettel en Lewis Hamilton.

Uitslag derde vrije training

Pos. Coureur Team Tijd Ronden
1 R. Kubica Renault 1:19.191 16
2 S. Vettel Red Bull Racing 1:19.500 17
3 L. Hamilton McLaren 1:19.536 19
4 F. Massa Ferrari 1:19.735 9
5 F. Alonso Ferrari 1:19.791 9
6 V. Petrov Renault 1:19.887 22
7 S. Buemi Scuderia Toro Rosso 1:20.009 24
8 N. Rosberg Mercedes 1:20.056 13
9 J. Button McLaren 1:20.164 24
10 R. Barrichello Williams 1:20.320 13
11 M. Webber Red Bull 1:20.337 6
12 M. Schumacher Mercedes 1:20.421 18
13 K. Kobayashi Sauber 1:20.452 22
14 N. Hulkenberg Williams 1:20.535 12
15 J. Alguersuari Scuderia Toro Rosso 1:20.541 27
16 V. Liuzzi Force India 1:20.546 20
17 A. Sutil Force India 1:20.613 20
18 N. Heidfield Sauber 1:20.985 25
19 J. Trulli Lotus 1:22.326 18
20 T. Glock Virgin 1:22.449 28
21 H. Kovalainen Lotus 1:22.874 20
22 L. di Grassi Virgin 1:23.194 22
23 B. Senna HRT 1:23.358 20
24 C. Klien HRT 1:23.650 19

"Feyenoord is veel minder dan vorig jaar"

Mads Junker ziet goede kansen voor Roda JC op een zege tegen Feyenoord in De Kuip. De Limburgers zijn ervaringsdeskundigen.

Roda JC wist dit seizoen Feyenoord uit het bekertoernooi te knikkeren na strafschoppen. "Je kan ook zien in die bekerwedstrijd, dat het een veel mindere ploeg is dan een jaar geleden", zei Junker tegen Eredivisie Live. De Deen is met zijn treffers een belangrijke schakel in de succesvolle ploeg van Harm van Veldhoven. Roda staat op dit moment vijfde.

De huidige positie van Feyenoord zorgt ervoor dat Roda als favoriet het duel ingaat. "Ik denk dat de ranglijst dat wel aangeeft, dat ze nu veertiende, vijftiende staan", aldus Junker, die beseft dat het geen walk-over wordt voor Roda. "Er zijn altijd talenten en zeker als je uit speelt, is het lastig.

Junker hoopt op drie punten na twee teleurstellende remises tegen NEC en Willem II. "Aan de andere kant, we hebben ook veel punten gehaald die we niet hadden verwacht. Ik denk dat we er nog steeds heel goed voor staan, vijfde op de ranglijst. Hopelijk kunnen we die lijn blijven doortrekken en punten blijven pakken", besluit Junker.

iPad gebruikt als studiolicht voor fotoshoot

Jesse Rosten bedacht als eerste dat je een iPad ook aan het dashboard van je auto kan monteren met Velcro klitteband, van zijn idee maakte Apple zelfs een videoclip. Dat Rosten nog meer creatieve oplossingen heeft bedacht zal geen verrassing zijn, daarnaast is hij in het dagelijks leven ook nog fotograaf en filmmaker. Voor een fotoshoot heeft hij 9 iPads geleend van vrienden en monteerde ze per 3 stuks met metalen clips op houten plankjes.

[NK] Leenstra zegeviert op 1.000 meter

Marrit Leenstra heeft de 1.000 meter bij de vrouwen tijdens het NK afstanden, dat in Heerenveen wordt gehouden, gewonnen. Zij hield Margot Boer en Laurine van Riessen achter zich, die net te kort kwamen voor de eindzege.

Marit Dekker kwam in de tweede rit op het ijs en liet direct een prima tijd noteren. Zij deed over haar kilometer 1:18,18 en vestigde daarmee tevens een persoonlijk record. In de vierde rit deden ook Anice Das en Janine Smit goede zaken. Zij naderden de tijd van Dekker tot dan toe het meest door slechts 0,30 seconden toe te geven.

In rit vijf verscheen de eerste bekende naam op het ijs, namelijk Marrit Leenstra. Zij verpulverde vervolgens de tijd van Dekker en was bijna twee seconden sneller. Drie ritten later was het de beurt aan Laurine van Riessen. Zij was 0,40 seconden langzamer dan Leenstra en stond voorlopig op de tweede plaats.

Ook Natasja Bruintjes kwam dichtbij de tijd van Leenstra, maar ook zij strandde op enkele tienden van een seconde. Na Bruintjes was het de beurt aan twee vrouwen, die kans maakten op de titel, namelijk Ireen Wüst en Marianne Timmer. De ritzege ging uiteindelijk naar Timmer, waar Wüst terrein moest prijsgeven.

In de laatste rit was het namelijk nog de beurt aan Margot Boer en Lotte van Beek. Ook zij kwamen echter niet aan de tijd van Leenstra, die er uiteindelijk met de zege vandoor ging.



Uitslag 1.000 meter, vrouwen:

# Naam schaatsster Tijd
1 Marrit Leenstra 1:16,84
2 Margot Boer 1:17,26
3 Laurine van Riessen 1:17,28
4 Natasja Bruintjes 1:17,38
5 Ireen Wüst 1:17,80
6 Lotte van Beek 1:17,96
7 Roxanne van Hemert 1:18,08
8 Ingeborg Kroon 1:18,14

Riis: "Rasmussen verdient kans, maar niet per se bij ons"

Het gerucht dat Michael Rasmussen zal terugkeren naar de ploeg van Bjarne Riis speelt al een tijdje. De ploegleider van Saxo Bank zegt echter dat een transfer van de voormalig Rabobankrenner niet aan de orde is.

"Er is geen actie ondernomen van onze kant, er zijn geen onderhandelingen. Er is eigenlijk niets aan de hand," zo zei Riis tegen de Deense krant Politiken. "Ik blijf bij wat ik eerder gezegd heb. Hij hoort een nieuwe kans te krijgen, maar ik zeg niet dat het in mijn team moet zijn."

 

Brawn: "Nog geen motorreglement voor 2013"

Al tijdenlang gaat het gerucht de rondte dat er vanaf volgend seizoen met een 1,6 liter turbro met vier cilinders zal worden gereden. Ook een terugkeer van de KERS behoort tot de plannen. Leider van de technische werkgroep van de FOTA, Ross Brawn, heeft in Brazilië laten weten dat er nog steeds geen overeenkomst is bereikt tussen de teams binnen de Formule 1.

"Er wordt nog steeds veel gediscussieerd tussen de FIA en teams over wat de beste oplossing is voor de toekomst", aldus Brawn. "We moeten voorzichtig zijn, omdat we ook met het financiële aspect rekening dienen te houden. Iedereen werkt echter hard aan een goede oplossing, en deze zal zeker worden gevonden."

"Het is de vraag hoe groot Eredivisie blijft"

Het betaald voetbal verliest de komende jaren verschillende clubs, zo stelt prof. dr. Willem Vermeend in een interview met NRC Handelsblad.

Volgens Vermeend krijgen clubs om financiële redenen geen licentie meer of moeten ze noodgedwongen fuseren. Vermeend is voormalig staatssecretaris van Financiën en minister van Sociale Zaken. Hij deed eerder dit jaar onderzoek naar de financiële situatie van de clubs in de Ere en Eerste Divisie.

Clubs moeten voortaan een meerjarenbegroting overleggen met harde financiële garanties. "Er zullen contracten op tafel moeten komen met financiers", stelt Vermeend. "Voor optimistische verhalen is geen plaats meer. Het kan niet anders dat op basis hiervan slachtoffers gaan vallen. De vraag is hoe groot de eredivisie dan nog kan blijven."

Er blijven straks te weinig geldschieters over voor 36 clubs. Zij stellen zich door de recessie terughoudend op of zoeken naar alternatieven", vervolgt Vermeend.

Badmintonsters naar halve finales Boedapest

Judith Meulendijks en Patty Stolzenbach hebben vandaag de halve finales van het toernooi in Boedepest bereikt. Meulendijks, die als eerste geplaatst is, won van Kim Buss uit Duitsland met 21-9 en 21-9. Stolzenbach, die vierde staat op de lijst, won van de Zwitserse Nicole Schaller met 21-13 en 21-15.

De Nederlanders doen het ook goed bij het dubbelspel. Jacco Arends kwam met Jacco Arends in de halve finale terwijl hij met het gemend dubbel hetzelfde kunstje flikte met Selena Piek.

De halve finales worden later vandaag gespeeld.

"Ajax draait om Suárez en El Hamdaoui"

ADO Den Haag-trainer en oud-Ajacied John van den Brom weet waar de kracht ligt van Ajax. ADO gaat zondag op bezoek in Amsterdam.

Van den Brom verklaart dat hij zijn team niet teveel informatie meegeeft. "Hoe meer tijd en aandacht je aan de tegenstander geeft, hoe kleiner je je eigen ploeg maakt. Mijn besprekingen over de tegenstander duren niet langer dan vier, vijf minuten. Het heeft helemaal geen zin om Ajax dood te analyseren", zei de oud-Ajacied tegen het AD.

"De ploeg draait op Suárez en El Hamdaoui. Daar kun je natuurlijk hele trainingen aan wijden of er vijf man opzetten, maar als zij het op hun heupen krijgen, houdt het op. Zet daar dus twee man op. Zorg dat ze die middag beter zijn. We moeten zorgen dat die twee ver van ons doel blijven", vervolgt de oefenmeester van de Hagenaren.

Van den Brom staat op dit moment op een keurige achtste plaats met ADO. De huidige positie op de ranglijst zorgt voor vertrouwen bij de ploeg uit de residentie. ADO graaft zich niet in in tegen Ajax. "Als je gaat inzakken tegen Ajax, roep je het onheil over je af. Ik zit er dus aan te denken nóg verder van ons eigen doel te spelen"

Amsterdam bezuinigt 77 miljoen euro te veel

Naar nu blijkt bezuinigt de gemeente Amsterdam de komende jaren maar liefst 77 miljoen euro te veel. Dat komt doordat in de begroting rekening is gehouden met een fikse vermindering van het geld vanuit Den Haag.

Maar die megakorting komt er volgens het regeerakkoord toch niet. En dus heeft wethouder Lodewijk Asscher tot 2017 miljoenen meer te besteden dan gedacht. Asscher wil er echter niets van weten om een aantal van de aangekondigde bezuinigingen terug te draaien.

Gewonden bij bomaanslagen Irak

Bij een aanslag met drie autobommen in de noordelijke Iraakse stad Kirkuk zijn 27 burgers gewond geraakt. Dat heeft de Iraakse politie zaterdag gezegd. De bommen explodeerden na elkaar in een tijdsbestek van een half uur in drie aaneengrenzende Koerdische wijken.

Kirkuk ligt 290 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bagdad en biedt een thuis aan Arabieren, Koerden en Turkomenen, die allen het olierijke gebied rond de stad claimen. De Koerden willen Kirkuk bij hun autonome regio in het noorden voegen, maar de Arabieren en Turkomenen zijn hier tegen gekant.

D66 wil geldstromen politieke partijen zien

D66 roept het kabinet op een wet in te dienen om de financiën van politieke partijen transparant te maken. Dat deed partijvoorzitter Ingrid van Engelshoven zaterdag op het congres van haar partij in het Haagse congrescentrum World Forum.

Tijdens die bijeenkomst werd zij herkozen als partijvoorzitter. In haar toespraak nam ze de gelegenheid te baat te spreken over partij-financiering. Daarover werd door het vorige kabinet een wetsvoorstel gemaakt, maar dat werd nooit ingediend. Van Engelshoven hoopt nu op het nieuwe kabinet.

"Politieke partijen moeten zich publiekelijk verantwoorden: door wie ze worden gefinancierd? Nederland is ongeveer het enige EU-land waar niet alle giften aan politieke partijen openbaar gemaakt worden", aldus de voorzitter.

D66 wil geldstromen politieke partijen zien
D66 wil geldstromen politieke partijen zien (Foto: ANP)

Marine vernietigt piratenvaartuigen

De Nederlandse marine heeft zaterdag twee snelle vaartuigen van piraten voor de kust van Somalië vernietigd. Tijdens een patrouillevlucht werden vrijdag al de twee boten met een groot aantal personen, ladders en vaten brandstof ontdekt.

Tijdens een poging de piraten te stoppen kon echter niet voorkomen worden dat ze op de vlucht sloegen en het strand bereikten. Daarna zijn wel hun spullen vernietigd, zodat ze voorlopig hun piratenacties niet kunnen voortzetten.

Dat heeft het ministerie van Defensie zaterdag bekendgemaakt. Nederland doet momenteel in de wateren bij Somalië met het marineschip Hr. Ms. Amsterdam mee aan de antipiraterijmissie Atalanta van de Europese Unie.

VS en India sluiten miljardendeals

De Verenigde Staten en India sluiten handelsovereenkomsten ter waarde van tien miljard dollar. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama zaterdag tijdens zijn bezoek aan India gezegd. De president hoopt dat de overeenkomsten 54.000 nieuwe banen in de VS financieren. Daarnaast wil Obama nieuwe exportregels invoeren, zodat het voor Amerikaanse bedrijven eenvoudiger wordt handel te drijven met India.

In de nasleep van de Amerikaanse Congresverkiezingen, waarbij de Democraten een gevoelige nederlaag leden en werden afgerekend op de hoge werkloosheid in de VS, stelt het Witte Huis alles in het werk om de tiendaagse reis van Obama naar vier Aziatische landen toe te spitsen op het creëren van banen en het stimuleren van de Amerikaanse economie.

Onderdeel van de nieuwe handelsovereenkomsten is de verkoop van vliegtuigen en vliegtuigonderdelen aan de Indiase luchtvaartmaatschappij SpiceJet Airlines en de Indiase luchtmacht. De overeenkomsten waren al in de maak, maar het bezoek van Obama droeg ertoe bij dat ze ook werden beklonken.

Of er door de deals ook nieuwe banen ontstaan, is niet duidelijk, maar met het geld dat met de overeenkomsten is gemoeid worden duizenden banen betaald.

Obama arriveerde zaterdag in Mumbai, waar hij allereerst een bezoek bracht aan het hotel Taj Mahal, de plek die symbolisch werd voor de terreuraanslagen in de Indiase stad in 2008. "De Verenigde Staten en India staan verenigd", zei hij. "We zullen het nooit vergeten."


(Foto: Novum)

Krakers bezetten terrein in Den Haag

In het centrum van Den Haag heeft een groep van ongeveer veertig krakers een braakliggend terrein bezet. Dat meldt de politie zaterdag. De krakers hebben op het terrein aan het Buitenom, de plek waar vroeger het kraakpand De Blauwe Aanslag stond, een tentenkamp opgeslagen.

Zij protesteren tegen het kraakverbod dat sinds 1 oktober van kracht is en tegen het feit dat het terrein nog steeds niet is bebouwd. De Blauwe Aanslag, een voormalig belastingkantoor, werd in 2003 gesloopt omdat er luxe appartementen zouden worden gebouwd. Toen dat financieel niet haalbaar bleek, bleef het terrein zonder nieuwe bestemming.

Volgens de actievoerders vragen buurtbewoners al lang om een nuttige invulling van het terrein. Door het terrein nu te kraken, willen de krakers laten zien 'dat bewoners het heft in eigen hand kunnen nemen door gebouwen en terreinen te kraken'.

De actievoerders zijn van plan het hele weekend op het terrein te bivakkeren. Voor zondagmiddag staat een demonstratie-optocht door de stad gepland. Volgens een politiewoordvoerder hebben de krakers toestemming voor die optocht. Of er tegen hen wordt opgetreden, omdat ze het kraakverbod aan hun laars lappen, kon de woordvoerder niet zeggen.

Boukhari komt belofte aan Maaskant na

Met dank aan Nourdin Boukhari heeft trainer Robert Maaskant weer wat krediet bij Wisla Krakow. Boukhari maakte gisteravond diep in blessuretijd het enige doelpunt in de beladen stadsderby tegen Cracovia (1-0).

De Rotterdamse aanvaller kwam daarmee zijn belofte aan Maaskant na. "Als je me in de laatste twintig minuten inbrengt, maak ik een doelpunt voor je", had Boukhari een dag voor het duel gezegd.

Maaskant verruilde begin dit seizoen NAC Breda voor Wisla Krakow. De resultaten vallen voorlopig tegen bij de Poolse topclub, waardoor de Nederlandse coach onder druk kwam te staan. Een groep supporters drong eerder deze week het stadion in om te benadrukken dat alleen met een zege op Cracovia genoegen werd genomen. "We speelden niet geweldig, maar dat kwam mede door de enorme druk", zei Maaskant na afloop op de website van Wisla.

Marcelo heeft begrip voor keuze Douglas

PSV-verdediger Marcelo droomt van een toekomst als international van Brazilië, maar heeft begrip voor de keuze van Douglas.

"Het is mijn grote droom om voor de Braziliaanse nationale ploeg uit te komen", vertelt hij in AD Sportwereld. "Mijn kansen zijn groter nu ik voor PSV speel. Deze club is groot in Brazilië." Marcelo speelde in Brazilië voor Santos en kwam afgelopen zomer over van het Poolse Wisla Krakau.

Hij begrijpt de keuze van zijn landgenoot Douglas, die voor Oranje wil uitkomen. "Douglas doet dit echt niet alleen maar omdat hij zo graag in het Nederlands elftal wil voetballen. Hij zal een warm gevoel hebben bij dit land. Bij mij ligt dat anders. Ik ben hier net."

Hij hoopt met hulp van Fred Rutten, die bij Twente ook Douglas onder zijn hoede had, te groeien. "Alles valt of staat dan met de vraag of je wilt leren en open staat voor de informatie die de trainers aandragen. Douglas bewijst dat hij dit heeft gedaan. Wat bij mij beter kan? Alles een beetje."

Vulkaan Filipijnen braakt as en rook uit

De vulkaan Bulusan in de Filipijnen braakt sinds kort rook en as uit, maar volgens wetenschappers is het niet waarschijnlijk dat hij ook tot uitbarsting komt. Dat heeft het Filipijnse Instituut voor Vulkanologie en Seismologie zaterdag gezegd.

De activiteit van de vulkaan zou voortkomen uit het in contact komen van grondwater met heet gesteente, maar niet met magma. De as steeg tot een hoogte van zeshonderd meter en dwarrelde tot op tien kilometer afstand neer. Rond de top van de vulkaan is tot vier kilometer afstand een gevarenzone ingesteld.

Meer nieuws over natuurgeweld kun je vinden in De Elementen.

Gewonden na aardbeving in westen Iran

Bij een aardbeving met een kracht van 4,9 in het westen van Iran zijn zeker honderd mensen gewond geraakt. De bevind vond zaterdag plaats in het stadje Dorood. Veel gebouwen liepen schade op.

Van de gewonden moesten er zeker 25 in het ziekenhuis worden opgenomen. De anderen konden na kleine behandelingen weer naar huis. Uit vrees voor naschokken ontvluchtten veel inwoners hun huizen.

Meer nieuws over natuurgeweld kun je vinden in De Elementen.

IRA-dissident op fiets verwondt agenten

Een fietsende IRA-dissident heeft drie agenten verwond door een granaat naar hen te gooien. Dat heeft de politie van Noord-Ierland bekendgemaakt. Eén van de agenten moest zaterdag in het ziekenhuis een operatie aan zijn arm ondergaan.

Na een melding van een overval in een gokhal in het katholieke westen van Belfast kwamen de agenten poolshoogte nemen. De fietser gooide op straat vervolgens de granaat naar hen toe.

Splintergroeperingen hebben zich afgescheiden van de IRA, nadat de beweging had besloten het geweld af te zweren en niet langer te proberen Noord-Ierland los te maken uit het Verenigd Koninkrijk.

Evra wil na dit seizoen naar Real

Patrice Evra wil na dit seizoen weg bij Manchester United en hoopt op een overgang naar Real Madrid. Het contract van Evra loopt in 2012 af en beide partijen zijn in onderhandeling over een nieuwe verbintenis. De 29-jarige verdediger, die in 2006 overkwam van het Franse AS Monaco, geeft echter de voorkeur aan een nieuw avontuur.

"Patrice wilde aanvankelijk in januari weg, maar vindt het nu goed om te blijven en aan het einde van dit seizoen te vertrekken", aldus een bron binnen Manchester United aan Goal.com.

"Hij maakt zich zorgen over waar de club heengaat en ziet spelen voor Real Madrid, een club die hij bewondert, als een uitdaging." Afgelopen zomer toonde Real ook al interesse in de linksback.

Vrouw probeert kleinkind te verkopen

Een vrouw en haar vriend in de Amerikaanse staat Florida zijn voor het gerecht gedaagd omdat zij zouden hebben geprobeerd hun kleinzoontje te verkopen voor dertigduizend dollar (21.000 euro). Dat heeft het departement voor wetshandhaving van de staat gezegd.

Patty Bigbee (45) en Lawrence Works (42) werden vrijdag gearresteerd nadat zij in contact waren gekomen met een agent die zich voordeed als potentiële koper. Beiden zijn aangeklaagd wegens het op illegale wijze verkopen van een kind.

Vorige maand werd een onderzoek ingesteld nadat een informant de autoriteiten had ingelicht dat de vrouw probeerde het kind te verkopen. Aanvankelijk wilde de vrouw 75.000 dollar, maar de prijs daalde al vlug naar dertigduizend.

Het jongetje is inmiddels overgedragen aan jeugdzorg.

[F2] Coureurs krijgen in 2011 meer tijd op de baan

Volgend jaar zullen de coureurs in de Formule 2 voor minder geld meer tijd op de baan krijgen. Beide trainen zullen worden verlengd naar 45 minuten en de tweede race gaat van 30 naar 45 minuten. De eerste race duurde al sinds het begin van het seizoen drie kwartier.

Vandaag bevestigde Jonathan Palmer, Formule 2-baas, de plannen. "Het doel van de Formule 2 is om talentvolle coureurs een betaalbare raceklasse te geven", aldus de Brit. "We hebben de aparte kwalificatie voor de tweede race behouden, zodat een slechte eerste kwalificatie geen invloed heeft op het hele raceweekend.

"Komend seizoen zal zonder twijfel ons beste ooit worden" ,ging hij verder. "We hebben het budget verlaagd naar 225.000 pond (iets meer dan 250.000 euro, red.) en coureurs weten dat ze voor dat bedrag een auto krijgen waarmee ze een kampioenschap kunnen winnen. We twijfelen er niet aan, dat we net als in 2009 te veel inschrijven zullen ontvangen."

Uitslagen Jupiler League speelronde 12

Gisteravond werd de elfde speelronde in de Jupiler League afgewerkt. Hieronder vind je alle uitslagen en de vernieuwde stand.

FC Zwolle en FC Volendam hebben zich definitief losgemaakt van de achtervolgers. Koploper Zwolle was met 1-2 te sterk voor FC Eindhoven. Nummer twee Volendam versloeg op eigen veld sc Cambuur (2-1). Zwolle en Volendam komen door de overwinningen op 28 punten. De formatie van Art Langeler boekte in Eindhoven een regelmatige zege. De drie punten werden al voor de pauze binnengehaald. Ars en Van den Berg hielpen de bezoekers aan een 0-2 ruststand. De tegentreffer van Van Kruijssen kwam te laat om de zege van Zwolle te voorkomen.

Volendam wist in eigen huis te winnen van sc Cambuur, dat door de nederlaag in de middenmoot blijft steken. Aanvaller Kramer opende de score in de 33e minuut. Cambuur probeerde na de achterstand nog terug te komen. Van der Heide bracht de Friezen kort voor tijd op gelijke hoogte, maar Kramer bezorgde Volendam in 93e minuut alsnog de drie punten.

Nummer drie RKC Waalwijk en nummer vier Helmond Sport wisten niet te winnen. RKC liet BV Veendam ondanks een 0-2 voorsprong terugkomen tot 2-2. Nadat Braber alsnog de winnende treffer leek te maken, bezorgde Shayesteh de thuisploeg een late gelijkmaker (3-3). Helmond Sport kwam bij Sparta Rotterdam niet verder dan 1-1. De achterstand met Zwolle en Volendam loopt voor beide ploegen op tot acht punten.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslagen
Go Ahead Eagles Fortuna Sittard 3-0
RBC Roosendaal FC Den Bosch 2-2
FC Dordrecht MVV Maastricht 1-0
FC Eindhoven FC Zwolle 1-2
Almere City FC Telstar 0-0
BV Veendam RKC Waalwijk 3-3
Sparta Rotterdam Helmond Sport 1-1
AGOVV Apeldoorn FC Emmen 2-2
FC Volendam SC Cambuur 2-1

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Zwolle 12 9 2 1 28 28 - 9
2 FC Volendam 12 8 4 0 28 24 - 12
3 RKC Waalwijk 12 5 6 1 21 27 - 15
4 Helmond Sport 12 6 3 3 21 18 - 14
5 FC Den Bosch 12 5 5 2 20 28 - 21
6 Sparta Rotterdam 12 5 4 3 19 34 - 20
7 Go Ahead Eagles 12 6 1 5 19 27 - 13
8 FC Eindhoven 12 5 4 3 19 19 - 13
9 SC Cambuur 12 5 2 5 17 17 - 15
10 FC Dordrecht 12 5 1 6 15 16 - 22
11 RBC Roosendaal 12 4 2 6 14 17 - 17
12 BV Veendam 12 3 6 3 11 17 - 21
13 AGOVV Apeldoorn 12 5 1 6 10 20 - 25
14 FC Emmen 12 2 4 6 10 17 - 28
15 Telstar 12 1 5 6 8 13 - 21
16 Almere City FC 12 2 2 8 5 11 - 40
17 Fortuna Sittard 12 1 2 9 3 14 - 32
18 MVV Maastricht 12 2 4 6 2 12 - 21

Voor meer statistieken kijk je op de speciale Jupiler League-pagina.

'Maradona in beeld als bondcoach Iran'

Diego Maradona is in beeld om bondscoach van Iran te worden, zo meldt de Iraanse sportkrant Khabar Varzeshi. Maradona heeft een goede verstandhouding met de Iraanse leider Mahmoud Ahmadinejad en vandaar dat in Iran de wildste geruchten de ronde doen. Eerder werd al gesproken van een bezoek van Maradona aan Iran voor het WK, maar daarvan kwam het uiteindelijk niet.

Khabar Varzeshi meldt nu dat een manager van Maradona het land gaat bezoeken en dat hij gaat praten met Ali Kaffashian, president van de Iraanse bond. In dat gesprek kijgt Maradona mogelijk een aanbod.

Maradona zit na zijn ontslag als bondscoach van Argentinië zonder werk. Hij werd al met meerdere landen in verband gebracht, waaronder China en Portugal.

Beruchte Mexicaanse drugsbaron gedood

Mexicaanse mariniers hebben in een urenlang vuurgevecht nabij de grens met de Verenigde Staten de leider van het zogenaamde Golf-kartel, tevens een van de meest beruchte drugsbaronnen in het land, gedood. Antonio Ezequiel Cardenas Guillen, ook bekend als 'Tony Tormenta' of 'Tony de Storm', werd vrijdag doodgeschoten.

Het vuurgevecht vond plaats in de stad Matamoros. Naast Cardenas Guillen kwamen nog vier van zijn kornuiten en drie mariniers om het leven, deelde de marine mee. In een aan het vuurgevecht gerelateerd incident vonden een soldaat en een verslaggever de dood.

Cardenas Guillen (48) zou samen met Jorge Eduardo Costilla Sanchez leiding hebben gegeven aan het Golf-kartel, dat cocaïne en marihuana de grens over smokkelde naar de VS. De Amerikaanse autoriteiten hadden een beloning uitgeloofd van vijf miljoen dollar voor informatie die tot zijn arrestatie zou leiden. De Mexicaanse autoriteiten loofden een beloning van twee miljoen dollar voor hem uit.

Honderdvijftig mariniers, drie helikopters en zeventien militaire voertuigen namen deel aan de operatie in Matamoros, die volgde op een periode van zes maanden van inlichtingenwerk. De troepen werden door Cardenas Guillen met granaten en zwaar machinegeweervuur ontvangen. Vanaf de ochtend vonden in de hele stad vuurgevechten plaats. Bij een daarvan kwam een plaatselijke verslaggever om. In totaal duurden de schotenwisselingen twee uur.

De dood van Cardenas Guillen is een flinke opsteker voor president Felipe Calderon en zijn oorlog tegen de drugskartels. "We hebben vandaag opnieuw een belangrijke stap gezet richting het ontmantelen van criminele groeperingen die ons land zoveel schade toebrengen", zei zijn woordvoerder.

Sinds de president de georganiseerde misdaad in 2006 de oorlog verklaarde, zijn 28 duizend Mexicanen van het leven beroofd.

Animatiefilm Rango wordt officieel ook game

Electronic Arts (EA) heeft bekendgemaakt dat het bedrijf de game rond de animatiefilm Rango in maart 2011 uitgeeft. In de film verzorgt Johnny Depp de stem van een tamme kameleon die moet overleven in de wildernis. Of Depp ook de stem van het gamepersonage inspreekt, is niet bekend.

Geruchten rond de game Rango ontstonden deze zomer toen enkele ontwikkelaars het spel hadden vermeld in hun online cv. Het spel was echter niet officieel aangekondigd en ook was het onduidelijk welk bedrijf de uitgever was.

De game rond de animatiefilm moet echt een kindergame worden. "We weten dat kinderen gek zullen zijn op Rango", zegt een woordvoerder van EA. In het spel komen spelers allerlei personages, actiemomenten en humor tegen.

Rango wordt gemaakt door gamestudio A2M. Deze gamestudio werkte eerder aan de actiegame Naughty Bear. Het spel verschijnt in maart op de Xbox 360, Playstation 3, Nintendo Wii en Nintendo DS.

Tweede Silent Hill-film in productie

Michael J. Bassett gaat plaatsnemen op de regisseursstoel van de tweede verfilming van de gameserie Silent Hill. Er moet nog een producent worden gestrikt, maar Bassett heeft zijn naam er alvast definitief aan verbonden. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Shock Till You Drop. Bassett maakte eerder Death Watch en Solomon Kane.

De eerste film was zeer losjes gebaseerd op het gelijknamige computerspel uit 1999. Het is de vraag of de vervolgfilm een van de games uit de serie, inmiddels acht delen sterk, als basis voor het scenario neemt.

Silent Hill: Revelations, zoals de film gaat heten, wordt in 3D opgenomen en vertelt het verhaal van Heather Mason die aan de vooravond van haar achttiende verjaardag geplaagd wordt door nachtmerries. Uiteindelijk blijken die verband te houden met de verdwijning van haar vader, waarop ze besluit op onderzoek te gaan in het verlaten stadje Silent Hill.

Silent Hill: Revelations staat gepland voor volgend jaar.


(Foto: Novum)

Ook donkere mensen kunnen Kinecten

Afgelopen week verscheen Kinect met veel bombarie op de Amerikaanse markt. Sindsdien gaan er geruchten dat mensen met een donkere huidskleur niet door de camera herkend kunnen worden. Komende week zal Kinect ook in Europa verschijnen en gelukkig is nu naar buiten gekomen dat gamers met een donkere huidskleur gewoon van Kinect kunnen gaan genieten.

Consumer Reports heeft getest of de geruchten dat mensen met een donkere huidskleur niet herkend zouden worden door de gezichtsherkenning van Kinect waar zouden zijn. Ze hebben verschillende experimenten gedaan met gamers met een lichte en een donkere huidskleur. Uit de tests kwam naar voren dat beiden even goed herkend werden door Kinect.

Essentially, the Kinect recognized both players at light levels typically used in living rooms at night and failed to recognize both players when the lights were turned down lower. So far, we did not experience any instance where one player was recognized and the other wasn’t under the same lighting conditions.

Uit de experimenten bleek dat Kinect wel moeite zou kunnen hebben met het herkennen van mensen als de omgeving niet goed verlicht is. Toch komt dit probleem voor bij mensen met lichte en met donkere huidskleur. Daarnaast blijft het mogelijk bestaan om games met Kinect te kunnen spelen in een minder goed verlichte kamer omdat de camera het lichaam met infrarood licht kan detecteren.

 Kinect

Fable III bovenaan verkooplijst

Fable III doet het goed in de Nederlandse winkels. De actie-avonturengame heeft de eerste plaats in de top tien veroverd en laat het gezelschapsspel Wii Party achter zich. De uitbreiding De Sims 3: Na Middernacht komt op de derde plaats, gevolgd door het voetbalspel FIFA 11 voor de Playstation 3 en het puzzelavontuur Professor Layton en de Verloren Toekomst. Dat heeft marktonderzoeksbureau GfK vrijdag bekendgemaakt.

Het succes van Fable III komt niet uit de lucht vallen. Het is een van de exclusieve games voor de Xbox 360 waar fans twee jaar op hebben moeten wachten. De eerste positie van Fable III betekent de eerste topnotering voor een Xbox 360-game sinds Halo: Reach eind september op de markt kwam.

Naast Fable III is op de zesde plaats de tweede nieuwkomer terug te vinden. Star Wars: The Force Unleashed II voor de Playstation 3 is Medal of Honor voor dezelfde spelcomputer en FIFA 11 voor de Xbox 360 voorbijgegaan. De Xbox 360-versie van de gelijknamige game staat op de negende plaats, terwijl de tiende plaats wordt ingenomen door New Super Mario Bros voor de Nintendo Wii.


[Video] Samenvattingen Jupiler League 05-11

Al enige tijd kun je op FOK!sport de samenvattingen van de Jupiler League vinden. Ook vandaag zetten we alle wedstrijden van gisteren weer op een rijtje, zodat je niks hoeft te missen van de Jupiler League.

FC Volendam – SC Cambuur

BV Veendam – RKC Waalwijk

Sparta Rotterdam - Helmond Sport

RBC Roosendaal - FC Den Bosch

Go Ahead Eagles - Fortuna Sittard

FC Eindhoven - FC Zwolle

FC Dordrecht - MVV

Almere City FC - Telstar

AGOVV - FC Emmen

 

Oud-topman Telefónica gaat HRT helpen

De oud-topman van Telefónica Juan Villalonga gaat aan de slag bij Hispania Racing. Hij moet als adviseur er voor zorgen dat het noodlijdende Spaanse team nieuwe sponsoren binnenhaalt. Hierdoor kan het team stappen naar voren gaan maken.

"De Formule 1 wordt altijd geassocieerd met innovatie, onderzoek en technologie. Hispania Racing moet ook op dit niveau gaan acteren met tegelijkertijd een stabiel leiderschap. Het belangrijkste is de kwaliteit van de sponsors, niet de kwantiteit," zei Villalonga die een zware taak staat te wachten.

Geschorste Pechstein overwoog zelfmoord

Claudia Pechstein heeft vorig jaar bijna de stap genomen om samen met haar man Marcus Bucklitsch zelfmoord te plegen. In haar biografie Van goud en bloed onthult de 38-jarige Duitse dit. Verschillende Duitse media publiceerden vandaag al enkele passages, terwijl het boek pas maandag officieel in de winkels ligt.

Vanwege abnormale bloedwaarden werd Pechstein vorig jaar geschorst. Door deze schorsing kan zij tot februari 2011 geen enkele wedstrijd meer rijden en mist hierdoor de Olympische Winterspelen in Vancouver. De vijfvoudig olympisch kampioen ging naar eigen zggen door een diep dal. Dit mondde uit in het feit dat ze in maart 2009 overwoog van een viaduct af te springen. "Een sprong, een val in de diepte, een harde botsing. En dan is het voorbij".

Uiteindelijk besloot Pechstein, dankzij manager Ralf Grengel, toch niet te springen.

'PvdA en GL praten over samenwerking'

PvdA-leider Job Cohen en GroenLinks-leider Femke Halsema hebben in oktober vertrouwelijke gesprekken gevoerd over vergaande politieke samenwerking tussen hun partijen. Dat meldt NRC Handelsblad zaterdag. De partijen zouden in de toekomst een permanente politieke alliantie willen aangaan, waaraan mogelijk ook SP en D66 deelnemen.

Aanleiding voor het overleg is de bezorgdheid en frustratie van veel oppositiepartijen over de richting die het kabinet kiest. Door samenwerking willen PvdA en GroenLinks komen tot een versterking van 'het progressieve geluid', aldus PvdA-voorzitter Liliane Ploumen. "Wij willen een vrij land dat trots is op zijn beschaving en vooruit wil in de wereld."

Ploumen bevestigt in de krant de gesprekken. Zij is bij het overleg betrokken, evenals haar GroenLinks-ambtgenoot Henk Nijhof. Ook initiatiefnemer Halsema bevestigt volgens de NRC dat er verkennende gesprekken worden gevoerd.

Aan deze gesprekken doen SP en D66 niet mee, maar de partijen zijn wel aanwezig bij het maandelijkse overleg van de directeuren van de wetenschappelijke bureaus van de vier partijen. Tijdens dit 'Broodje progressief' wordt ook over de mogelijkheden van politieke samenwerking gediscussieerd.

'Phinney niet naar WK baanwielrennen'

Het ziet er naar uit dat Taylor Phinney zijn wereldtitel op de achtervolging niet zal gaan verdedigen. De Amerikaan zegt dat het nog niet helemaal zeker is, maar dat het er wel naar uit ziet dat hij niet naar Apeldoorn zal afreizen, waar in maart het WK wordt gehouden.

"Helemaal zeker is het nog niet, maar zoals het er nu naar uitziet, laten we dit WK schieten," zei de Amerikaan aan Velo News. Phinney, die dit jaar zijn profdebuut op de weg maakt bij BMC, zegt dat hij een uitdaging mist, omdat de achtervolging geen olympisch onderdeel meer is.

Bulgaar in tranen na negatief record

De Bulgaarse voetballer Ivo Ivanov had veertien seconden nodig om in de recordboeken terecht te komen. Afgelopen donderdag, in de Europa League-wedstrijd van Levski Sofia tegen Lille, viel de verdediger in en kopte de bal meteen in eigen doel. De wedstrijd eindigde in 2-2.

Volgens de Bulgaarse voetbalbond heeft Ivanov, ploeggenoot van Dustley Mulder en Serginho Greene, het snelste eigen doelpunt als invaller ooit gemaakt tijdens een Europese wedstrijd. "Dit is het slechtste moment uit mijn leven”, treurde Ivanov.

Britse recordboeken melden dat het snelste eigen doelpunt ooit op naam staat van Pat Kruse. In 1977 passeerde de verdediger van Torquay United na acht seconden zijn eigen doelman tijdens een competitiewedstrijd.

Herdenking Mulisch in Stadsschouwburg

In de Stadsschouwburg op het Leidseplein in Amsterdam is zaterdag de herdenkingsdienst begonnen ter ere van Harry Mulisch. Enkele honderden familieleden, vrienden, bekenden, collega-auteurs, cabaretiers, tv-presentatoren en prominenten bewijzen er de laatste eer aan de gelauwerde schrijver, die een week geleden op 83-jarige leeftijd overleed.

Een deel van het Leidseplein is tijdelijk afgezet voor de besloten afscheidsbijeenkomst. De kist met het lichaam van Mulisch werd vanuit zijn huis aan de Leidsekade overgebracht naar de Stadsschouwburg. Naaste familie en vrienden volgden de kist. Deze werd gedragen door zes dragers en op de kist lag een bloemstuk. Voor de kist liep een orkest in witte pakken. Zij speelden Jiddische liederen.

Buiten aanschouwden tientallen belangstellenden het tafereel. In de ontvangsthal van de schouwburg kunnen mensen het condoleanceregister tekenen

De dienst wordt bijgewoond door onder anderen minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs en staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra. Directeur Robbert Ammerlaan van uitgeverij De Bezige Bij, goede vriend Marcel van Dam en burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan zijn enkele van de sprekers.

Herdenking Mulisch in Stadsschouwburg
Herdenking Mulisch in Stadsschouwburg (Foto: ANP)

KNVB ondersteunt uitlatingen Rummenigge niet

De KNVB sluit zich niet aan bij de woorden van Karl-Heinz Rummenigge ten aan zien van de zaak Robben. Bayern München wil geld zien voor de absentie van Arjen Robben. De Nederlandse international raakte vlak voor het WK geblesseerd, maar kwam dankzij een op het oog wonderbaarlijk snelle genezing toch in actie in Zuid-Afrika. Bij terugkomst in Duitsland bleek hij geblesseerd.

Sindsdien hebben Bayern en de KNVB onenigheid over de verantwoordelijkheid voor de blessure. Rummenigge, voorzitter van Bayern, liet vrijdag in Duitse kranten weten dat ''De KNVB heeft erkend een verantwoordelijkheid te dragen''.

''In de niet al te verre toekomst hebben we een tijd afgesproken om de zaak verder te bespreken. Ik ben voorzichtig optimistisch dat we eruit zullen komen'', vervolgde Rummenigge.

De KNVB laat in een reactie aan het ANP weten dat ten aanzien van erkenning van verantwoordelijkheid "zeker geen woorden van dergelijke strekking zijn geuit''.

[Video] Van der Wiel aangevallen door fans

Gregory van der Wiel heeft het op Twitter zwaar te verduren gekregen na de verloren wedstrijd tegen Auxerre.

Een aantal Ajax-fans viel de verdediger aan omdat hij na het duel boos wegliep tijdens het bedanken van de meegereisde supporters.

Van der Wiel ging na het laatste fluitsignaal samen met aanvoerder Luis Suarez naar het vak met Ajax-supporters. Die gaven de twee allesbehalve een warm applaus, waarna beiden boos wegliepen. Op aandringen van financieel directeur Jeroen Slop kwam Suarez later alsnog terug, maar Van der Wiel bleef achter in de kleedkamer.

Dat kwam hem op Twitter op de nodige boze reacties te staan. "Wij betalen ook elk jaar seizoenskaart om jouw slecht verdedigende ass te zien spelen! Ren is wat vaker op die ball SUKKEL!", zo twitterde iemand. Een ander vroeg boos "Waarom doe je in godsnaam zo, het zijn jouw supporters, Ajax is niks zonder supporters."

Van der Wiel reageerde met: "If u GIVE respect, u will GET respect.. remember that! thats how i live!" Toen iemand hem daarop toebeet "Wij zijn Ajax, niet jij!", antwoordde Van der Wiel droogjes "succes zondag dan."

Jarige Ivanovic naar finale Bali

Ana Ivanovic heeft op haar verjaardag de finale bereikt van het WTA-toernooi in Bali. Ivanovic, vandaag 23 jaar geworden, versloeg de 17 jaar oudere Kimiko Date Krumm met 7-5, 6-7 en 6-2.

In de eerste set werkte Ivanovic twee setpoints weg toen Krumm op 5-3 stond. Vervolgens trok ze setwinst zelf naar zich toe. In de tweede set kwam Ivanovic met 5-3 voor te staan en serveerde ze voor de wedstrijd. Ditmaal was het echter de Japanse die terugkwam.

In de derde en beslissende set was de tank bij Krumm echter leeg en trok Ivanovic alsnog eenvoudig de wedstrijd naar zich toe.

Dubai betwijfelt aanslagclaim al-Qaeda

De luchtvaartautoriteiten van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) betwijfelen sterk of al-Qaeda verantwoordelijk is voor een vliegtuigongeluk in september in Dubai. De islamitische terreurorganisatie Al-Qaeda had vrijdag gemeld een aanslag te hebben gepleegd op de Boeing 747 van de Amerikaanse pakketbezorger UPS, op weg naar Keulen.

De onderzoekers gingen steeds uit van een brand aan boord. "Tot dusver hebben we geen bewijs dat er een verband is tussen het UPS-ongeluk en een terroristische aanval. Er is geen bewijs dat er explosieven aan boord zijn", zei directeur-generaal Saif al-Suwaidi van de VAE-luchtvaartdienst in Dubai. Hij zegt de claim van al-Qaeda wel te onderzoeken.

"Het voornaamste bewijs dat we hebben, is dat de luchtdruk in het toestel niet veranderde. Ik denk niet dat zoiets mogelijk is bij een explosie, want dan zou er plots een drukverschil zijn", zei Suwaidi. "Het bewijs toont dat er aan boord een brand was en geen explosie."

De bemanning had gemeld dat er rook en vuur in de cockpit was. Kort daarop stortte het toestel in Dubai neer. De tweekoppige bemanning kwam om het leven.

Dubai betwijfelt aanslagclaim al-Qaeda
Dubai betwijfelt aanslagclaim al-Qaeda (Foto: ANP)

Voetganger doodgereden op Ketelbrug

Op de A6 is een voetganger doodgereden. Dat gebeurde zaterdag rond 06.45 uur op de Ketelbrug, meldt de politie. Het slachtoffer, een vrouw van wie de identiteit nog niet bekend is, liep vermoedelijk op de rijbaan.

De vrouw werd aangereden door een auto en vervolgens door twee andere auto's overreden, aldus een politiewoordvoerder. Waarom de vrouw op de snelweg liep, is niet bekend. De politie onderzoekt de zaak.

In de buurt van het ongeval is een auto aangetroffen. Onderzocht wordt of het voertuig van het slachtoffer was.

Vanwege het ongeval is de A6 richting Lelystad afgesloten tussen Urk en Lelystad-Noord. Het verkeer wordt omgeleid.

'Sparta heeft verkoop Strootman nodig'

Sparta Rotterdam staat open voor een vertrek van Kevin Strootman in de winterstop. Commissaris technische zaken Rob Baan liet aan RTV Rijnmond weten dat de club gezien de financiële situatie een vertrek van de middenvelder goed kan gebruiken. Baan erkent dat de kans op promotie daarmee wel aanzienlijk afneemt.

Sparta bezet na twaalf wedstrijden de zesde plaats in de Jupiler League. De Rotterdammers speelden vrijdag met 1-1 gelijk tegen Helmnd Sport.

Strootman heeft een contract tot de zomer van 2012. Een transfer naar FC Utrecht ketste eerder af. De twintigjarige aanvoerder scoorde dit seizon vier keer in twaalf competitieduels.

Racefiets van Gesink geveild

De racefiets van Robert Gesink, die afgelopen Tour de France als zesde eindigde, zal aanstaande donderdag worden geveild tijdens het Nationale Gala voor de Gehandicaptensport. Dit evenement vindt donderdag plaats in het Olympisch Stadion.

Het startbod voor de fiets is gesteld door Rabobank, de werkgever van Gesink, en ligt op 4.000 euro. Het geld wat de fiets opbrengt komt geheel ten goede aan de gehandicaptensport.

Brawn: "Dit jaar veel geleerd over ontwikkeling"

De ontwikkeling is bij het team van Mercedes vroeg gestopt dit seizoen, toch zijn de resultaten behoorlijk goed, vooral op het einde van het seizoen. Teambaas Ross Brawn denkt dat dit te maken heeft met het feit dat het gebruik van de nieuwe onderdelen niet meteen duidelijk was, maar dat het volgend jaar anders zal gaan.

"Wanneer je nieuwe onderdelen op de auto zet, zeker wanneer testen niet is toegestaan, dan worden je vrijdagen en zaterdagen behoorlijk lastig. We hebben veel nieuwe onderdelen op de auto gezet gedurende het seizoen en het werkte niet altijd goed", aldus Brawn tijdens een persconferentie in Brazilië. "In de toekomst zullen we misschien eerder geneigd zijn ons beter voor te bereiden wanneer we nieuwe onderdelen introduceren."

"Toen testen nog was toegestaan, zouden we nieuwe onderdelen dagenlang evalueren en erachter komen dat iets niet werkte zoals verwacht", besloot de Brit. "Nu kan dat niet meer, en we hebben er veel van geleerd."

Preud'homme begrijpt vertrekwens Janssen

FC Twente-trainer Michel Preud'homme begrijpt de wens van Theo Janssen om de club in de winterstop of volgend jaar te verlaten. Janssen verlengde zijn contract bij Twente eerder dit jaar tot medio 2014. Onlangs liet hij zich echter ontvallen een buitenlands avontuur te ambiëren. In Nederland heeft Ajax belangstelling.

"Het is logisch dat Janssen over een heel mooie transfer droomt", aldus Preud'homme in De Telegraaf. "Ik vind het normaal, dat hij zichzelf de vraag stelt of hij niet op het heel hoger niveau zou kunnen voetballen."

"Er komt altijd een moment, waarop het voor alle partijen het beste is om een speler te verkopen. Bij Standard Luik heb ik dat ook enkele keren meegemaakt. Als zich de juiste club meldt voor een speler, is het goed om daaraan mee te werken", besloot de coach.

'Arsenal in pole-position voor Afellay'

Arsenal heeft de grootste kans om Ibrahim Afellay te strikken, zo bericht de Engelse site Mail Online. Volgens de website van de krant Daily Mail heeft Arsenal er alle vertrouwen in om de middenvelder van PSV binnen te slepen. Afellay is aan het einde van dit seizoen transfervrij. Tegen betaling aan PSV kunnen clubs zich nu al verzekeren van een contract met Afellay vanaf komende zomer.

Ook Real Madrid heeft naar verluidt belangstelling voor de gewilde international en eerder kwamen al verhalen naar buiten over interesse van FC Barcelona.

In Engeland zijn Liverpool, Manchester United en Everton de andere kapers op de kust. Arsenal heeft al jaren interesse in Afellay en wellicht werkt dat in het voordeel van de Gunners.

Heerkes geeft fans compliment

Willem II-coach Gert Heerkes had na de 1-4 nederlaag tegen VVV-Venlo goede woorden over voor de fans.

Door spreekkoren jegens arbiter Kevin Blom werd het duel van gisteravond in Tilburg in de tweede helft enige tijd gestaakt. "Ik heb een dubbel gevoel over de fans, dat stil leggen was natuurlijk ook terecht", aldus Heerkes tegenover De Telegraaf.

Over het algemeen was de coach echter positief. "Zij zijn steeds achter onze ploeg blijven staan." De vroege rode kaart voor Arjan Swinkels en de daaropvolgende strafschop vond hij overdreven. "Ik heb het teruggezien, zag geen hand naar de bal gaan."

Doo de nederlaag blijft Willem II op twee punten staan en werd het verschil met VVV al zeven punten. "We moeten met zijn allen strijdbaar blijven," besloot Heerkes.

Politie lost schoten bij aanhouding snelweg

De politie heeft zaterdagochtend op de A12 ter hoogte van Waddinxveen een 18-jarige Duitser aangehouden die eerder had geprobeerd een agent omver te rijden. Hij zit vast op verdenking van poging tot doodslag. Bij de aanhouding zijn door een agent schoten gelost. Niemand raakte gewond, meldde een woordvoerster van de politie.

De politie had de man laten stoppen omdat hij in zijn auto tussen Woerden en Den Haag 180 kilometer per uur had gereden. Eenmaal gestopt, reed hij vervolgens plotseling hard op een uitgestapte agent in. Deze schoot verscheidene malen op de auto. De Duitser stapte uit en kon worden ingerekend.

Blom blijft achter beslissing staan

Kevin Blom blijft bij zijn oordeel om rood te geven aan Arjan Swinkels in het Eredivisieduel tussen Willem II en VVV-Venlo (1-4) van gisteravond.

Blom gaf Swinkels rood nadat de verdediger een schot van VVV'er Ahmed Musa tegen zijn hand kreeg. Ruud Boymans benutte de toegekende penalty en de bezoekers liepen uit naar 1-4. De beslissing leidde tot protest bij spelers en fans van Willem II.

"Ik constateerde dat hij met zijn hand een scoringskans ontnam", verklaarde Blom na afloop tegen Eredivisie Live. "Daarop staat maar één straf, dat is helaas een strafschop en een rode kaart. Het is niet anders. Ik kan er niet meer van maken. Mijn assistent riep ook datgene wat ik zag."

Blom legde het duel na rust even stil na spreekkoren van de fans van Willem II. "Ik moet heel eerlijk zeggen, ik vond het erg lang duren. Ik heb het ook een aantal keren aangegeven richting de vierde man of er nog wat ging gebeuren. Uiteindelijk gingen ze, gelukkig, over tot staken."

Seksverslaafde pastoor ontslagen

Het bisdom van Göteborg heeft donderdag een pastoor uit zijn ambt gezet. De Zweedse geestelijke werd door de politie betrapt terwijl hij een hoertje wilde oppikken. In een brief aan het bisdom heeft de pastoor bekend te kampen met een enorme seksverslaving.

De kerk besloot hierop de geestelijke uit het West-Zweedse Sjuhärad te schorsen en zijn licentie in te trekken. "Dit houdt in de praktijk in dat hij niet meer aan de slag kan als pastoor", zo heeft een advocaat van het bisdom verklaard.

De beste man werd onlangs door de politie betrapt met een hoertje uit Göteborg. Volgens de politie had de pastoor juist een condoom omgedaan. Omdat hij vijf jaar geleden al eens porno surfte met de computers van de kerk, is de maat nu echt vol bij het bisdom.

In een brief heeft de geestelijke verklaard seksverslaafd te zijn. Hij zegt dat hij samen met een eveneens overmatig geile collega zich wil laten helpen aan deze gezonde verslaving. Het bisdom zegt te overwegen de pastoor weer in dienst te nemen als de behandeling succesvol blijkt.

[NBA] Gadzuric verslaat Elson

Golden State Warriors, met Dan Gadzuric, heeft in de NBA het Utah Jazz van Fransisco Elson verslagen. Golden State won met 87-78.

Gadzuric speelde twaalf minuten mee en scoorde daarin zes punten. Elson stond ruim een kwartier in het veld en kwam tot twee punten en drie rebounds.

De verrassing was echter het verlies van Miami Heat. New Orleans Hornets was met 96-93 te sterk voor het sterrenteam. David West zorgde voor de beslissing met twee benutte vrije worpen op zeven tellen van de buzzer. Bij Miami scoorde Dwyane Hade 28 punten waarvan twaalf in het laatste kwart.

Eindhoven in magisch licht

De stad Eindhoven is vanaf zaterdag letterlijk het decor van lichtkunstfestival Glow. Verscheidene gebouwen en objecten in de binnenstad worden tot en met 13 november op een artistieke wijze uitgelicht. Het festival in de lichtstad wordt voor de vijfde keer gehouden.

De route voert langs bekende plekken in Eindhoven zoals de Markt en het Stadhuis. Maar ook langs een bouwterrein, een voormalige luciferfabriek, pleinen, kerken en doodlopende steegjes. Ook alle straatlantaarns langs de route zijn voorzien van een sfeervol rood filter.

In 2009 trok het gratis toegankelijke festival 150.000 bezoekers.

Museumnacht Amsterdam mikt op jongeren

Ruim veertig Amsterdamse musea en instellingen openen zaterdagavond tijdens de museumnacht hun deuren. De officiële opening is zaterdagavond in het Tropenmuseum in aanwezigheid van burgemeester Eberhard van der Laan.

Het is de elfde keer dat de musea in de hoofdstad 's nachts openblijven om vooral jongeren te trekken. Jaarlijks trekt het nachtelijke evenement 26.000 bezoekers. De musea hopen dat velen overdag nog eens terugkomen voor een bezoekje.

Lichtkunstenaar Meeus van Dis geeft in het Tropenmuseum, dat honderd jaar bestaat, met dj Aardvarck een audiovisueel optreden. Ook in veel andere musea zijn dj's actief. Voor de ingang van het Rijksmuseum staat een eetbare interpretatie van De Nachtwacht van Rembrandt, die bestaat uit 60.000 lolly's.

Museumnacht Amsterdam mikt op jongeren
Museumnacht Amsterdam mikt op jongeren (Foto: ANP)

Robots dansen en vechten op festival

Robots kregen een staande ovatie van toeschouwers bij 's werelds grootste robotfestival dezer dagen in de stad Ilsan in Zuid-Korea. Robots gaven een dansvoorstelling. Andere speelden een voetbalwedstrijd, waarbij de winnaars juichend in de lucht sprongen bij een goal. Andere vielen elkaar aan met wedstrijdjes taekwondo.

Zo'n 120.000 toeschouwers bij het jaarlijkse festival Robot World zagen hoe robots steeds meer op mensen lijken. "De techniek is zeker een stuk verbeterd vergeleken met vorig jaar", vindt Hyun Yun-Duk, leraar van de Incheon hogere technische school. Zuid-Korea steekt al jaren veel geld en energie in de ontwikkeling van robottechniek.

"Verbazingwekkend hoe hoog het niveau van de robots hier is. Dit is moeilijk voor te stellen in Spanje", zei Spanjaard Sergi Hernandez van het bedrijf IRI, dat robots had ingestuurd die de macarena dansten.

[WK volleybal] Oranje verslaat Cuba

De volleybalsters van Oranje zijn de tweede fase van het WK in Japan begonnen met een knappe 3-1 overwinning op Cuba: 25-12, 22-25, 25-12, 25-20.

Nederland heerste in de eerste en derde set met service en blok, raakte even uit balans in de derde set, maar presteerde uitstekend in set nummer vier.

Niet alleen Manon Flier en Ingrid Visser, maar ook Maret Grothues scoorde aan de lopende band. Dat was knap van laatstgenoemde, want in de tweede set kende de linkshandige buitenaanvalster enkele zwakke momenten. Na afloop gaf ze dat zelf ook toe. ,,In de tweede set ging ongeveer alles fout wat er maar fout kon gaan. Maar toen heb ik mezelf even goed toegesproken. En er kwam ook en prima tip van Ingrid Visser die zei dat ik bij de aanval mijn arm wat feller door moest halen."

"Het zit supergoed in het team", wist aanvoerster Manon Flier na afloop. "Ook na die tweede set tegen Cuba was er geen paniek. We hebben vertrouwen in onze kwaliteit en onze veerkracht."

IMF hervormt: China nummer 3

Het bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is vrijdag akkoord gegaan met de hervorming van het IMF. China spurt Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk voorbij en wordt na de VS en Japan de derde machtigste natie binnen het orgaan.

Europa heeft twee zetels opgegeven in het bestuur van het 24 zetels tellende IMF. Ook de opkomende economieën Brazilië, Rusland en India hebben meer invloed gekregen.

Een jaar geleden was tijdens een G20-top al afgesproken dat de invloed van de opkomende economieën met 6 procent zou worden uitgebreid. De Verenigde Staten, het belangrijkste land binnen het IMF, hadden ingezet op nog meer zetelverlies voor Europa. Twee weken geleden bereikten de ministers van Financiën van de G20-landen in Zuid-Korea al een akkoord over de hervorming.

Bos toetste overgang naar KPMG bij ministerie

Oud-minister van Financiën Wouter Bos heeft zonder problemen de overstap naar accountantsorganisatie KPMG kunnen maken. In de Volkskrant zegt Bos zaterdag dat hij zelf aan Financiën heeft gevraagd of zijn overstap tot conflicten zou kunnen leiden, omdat hij in zijn nieuwe functie de financiële sector adviseert. Uit intern onderzoek van het ministerie is gebleken dat er geen belemmeringen waren.

Bos wilde zeker weten dat zijn overstap niet tot problemen zou leiden. "Ik gooi mijn eigen integriteit te grabbel als ik daar verkeerd mee omga." Bos was van 2007 tot 2010 minister van Financiën. In die turbulente periode was hij betrokken bij een aantal steun- en reddingsoperaties die hem kennis hebben opgeleverd, waarover niemand anders beschikt. Toch moet dat volgens Bos niet worden overschat. "Toen we op het ministerie steunoperaties aan banken bespraken, wisten mijn medewerkers alle vertrouwelijke details en ik niet. Dat doe je op het niveau van een minister helemaal niet."

Het ministerie van Financiën heeft een intern onderzoek gedaan, omdat er volgens een woordvoerder 'geen richtlijnen bestaan voor dit soort situaties'. De uitkomst was dat er geen conflicterende belangen waren. "Ik hoefde geen geheimhoudingsverklaringen te tekenen", zegt Bos.

De voormalige bewindsman begon op 1 oktober bij KPMG. Daar gebruiken collega's die bezig zijn met banken, verzekeraars en pensioenfondsen hem 'om te klankborden of met klanten in gesprek te raken'.


(Foto: Novum)

Keniaanse rechtbank laat piraten gaan

Een Keniaanse rechtbank heeft zeventien Somaliërs vrijgelaten die werden beschuldigd van piraterij. Dat zegt de Keniaanse advocaat die de zeventien vertegenwoordigt. De mannen werden vorig jaar mannen opgepakt door de Amerikaanse marine.

Volgens Jared Magolo heeft een rechtbank in de Keniaanse kustplaats Mombasa bepaald dat er te weinig bewijs is dat de mannen de MV Amira, een schip dat onder Egyptische vlag voer, in mei 2009 hebben aangevallen. De aanklager legt de schuld van het verlies van de zaak bij de VS, omdat die niet het belastende beeldmateriaal beschikbaar hebben gesteld waarvan ze zeiden dat ze het hadden.

Somalische piraten kapen geregeld schepen in de Golf van Aden, een van de drukste vaarroutes ter wereld. Ze verdienen miljoenen dollars aan losgeld en lopen relatief weinig risico omdat Somalië al negentien jaar geen goed werkende regering heeft.

Nalbantoglu kijkt uit naar derby tegen N.E.C.

De Graafschap-aanvoerder Muslu Nalbantoglu stond lange tijd onder contract bij N.E.C. Nijmegen, de tegenstander van vandaag.

"Het wordt een mooi weerzien", zei Nalbantoglu tegen Omroep Gelderland. De verdediger van De Graafschap weer waar de kwaliteiten liggen van zijn voormalige werkgever N.E.C. Nalbantoglu ziet de vele positiewisselingen als het grootste gevaar van de kant van de Nijmegenaren.

"We moeten dus erg goed communiceren achterin en in principe met je man meegaan. Maar dat zien we in de wedstrijd wel", vervolgt de rechtsback, die vier seizoenen onder contract stond bij N.E.C.. Na een seizoen bij het Turkse Kayserispor vertrok hij naar Doetinchem.

Nalbantoglu kent nog veel spelers bij N.E.C. "Een mooi weerzien voor mij met jongens als Otten, Sibum en Davids. Maar we kunnen boven N.E.C. komen. Het zou geweldig zijn als ons publiek dat zaterdag kan scanderen. Het wordt een mooi duel."

 

Ontsnapte tbs'er wordt harder aangepakt

Tbs'ers die tijdens hun verlof op de vlucht slaan, mogen voortaan zeker een jaar niet meer de kliniek verlaten. De Telegraaf schrijft dat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) het verlofbeleid vanaf volgend jaar fors aanscherpt.

Teeven wil met de maatregel bereiken dat 'de tbs-sector maximaal veilig' is. "We geven duidelijkheid naar de slachtoffers en de samenleving toe dat tbs absoluut veilig moet zijn en onttrekkingen daar niet bij horen."

Dit jaar zouden al 31 tbs'ers de benen hebben genomen tijdens een verlof. Van de tbs'ers die vorig jaar ontsnapten, mocht driekwart binnen een jaar weer de kliniek verlaten voor een uitstapje. Teeven vindt dat onaanvaardbaar.

De aanscherping van het verlofbeleid was al in het regeerakkoord aangekondigd. Nu vervalt ook al de toestemming om met verlof te gaan als iemand ontsnapt, maar de termijn van een jaar bestond nog niet. Teeven hoopt dat de aanscherping een afschrikwekkend effect heeft. "Als je ervandoor gaat, moet je weten dat de overheid zegt: tot hier en niet verder", aldus de staatssecretaris.


(Foto: Novum)

Harry Mulisch naar laatste rustplaats gevaren

Harry Mulisch wordt zaterdagmiddag per boot naar zijn laatste rustplaats gebracht op de Amsterdamse begraafplaats Zorgvlied. De markante schrijver overleed zaterdagavond op 83-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker in zijn woning aan de Leidsekade in de hoofdstad.

De afscheidsbijeenkomst voor Harry Mulisch begint om 11.00 uur in de grote zaal van de Stadsschouwburg. Hier wordt de geboren Haarlemmer herdacht in aanwezigheid van onder anderen cultuurminister Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart, haar staatssecretaris Halbe Zijlstra en veel collega-auteurs en vrienden en bekenden van de familie. Onder de sprekers zijn burgemeester Eberhard van der Laan en Marcel van Dam, die met Mulisch bevriend was.

Reinbert de Leeuw en Louis Andriessen verzorgen de muziek en Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr schreef voor de gelegenheid een gedicht. Ook worden fragmenten van documentaires vertoond. De NOS verzorgt van 10.45 uur tot 12.30 uur een uitzending.

Na de herdenkingsbijeenkomst wordt de schrijver per boot over de Amstel vervoerd naar Zorgvlied, waar hij wordt begraven. De begrafenis heeft een openbaar karakter en is voor iedereen toegankelijk.

Mulisch was een van de beroemdste Nederlandse schrijvers van de twintigste eeuw en schreef naast verhalen, gedichten, theaterstukken en artikelen meer dan tien romans. De gelauwerde auteur vereenzelvigde zich als enig kind van een 'foute' Oostenrijks-Hongaarse vader en Duits-joodse moeder met de Tweede Wereldoorlog.

Hij was de laatste nog levende schrijver van 'de grote drie', tot wie ook Willem Frederik Hermans en Gerard Reve behoorden. "Het einde van een tijdperk", viel alom te horen na Mulisch' overlijden.

Uitgeverij De Bezige Bij liet afgelopen week weten dat Mulisch' boeken sinds zijn overlijden over de toonbank vliegen. De uitgeverij noemde zijn oeuvre 'weergaloos en onnavolgbaar'. Mulisch heeft onder meer de P.C. Hooftprijs en de Nederlandse Staatsprijs voor Letterkunde gekregen.

In de Openbare Bibliotheek op de Oosterdokskade bij het Centraal Station werd maandag in de Ontdekking van de Hemelzaal een condoleanceregister voor Mulisch geopend, dat tot zondag is te tekenen. De familie en de gemeente Amsterdam bekijken of Mulisch kan worden geëerd met bijvoorbeeld een museum in de hoofdstad.

Sniper: Ghost Warrior komt naar de PS3

De sluipschuttersgame Sniper: Ghost Warrior wordt geport naar de PlayStation 3. Ontwikkelaar City Interactive heeft bekend gemaakt dat de game begin volgend jaar op de console van Sony verschijnt. Die versie zal een patch bevatten die later ook op de Xbox 360- en PC-versie uitkwamen en waarschijnlijk ook het DLC pakket.

Verder zal de game grafisch een update krijgen, extra singleplayer missies, meer multiplayer modes en maps. Ten slotte worden er twee nieuwe wapens toegevoegd en komt er een challenge modus. Wij van FOK!games waren niet te spreken over de Xbox 360-versie van de game, maar misschien kunnen deze toevoegingen dit veranderen.

Jol legt zich neer bij keuze Emanuelson

Martin Jol denkt dat Urby Emanuelson definitief vertrekt bij Ajax. De multifunctionele linkspoot komt er niet uit met de clubleiding.

Jol baalt enorm van de keuze van Emanuelson om zijn aflopende contract niet te verlengen. Ajax heeft diverse malen geprobeerd om de allrounder langer te binden, maar de linksbenige Ajacied ziet meer in een nieuw avontuur buiten Amsterdam.

"Ik wil hem er graag bij hebben en we hebben alles geprobeerd om hem te houden, maar als hij elders wil spelen dan kan ik hoog of laag springen maar dat heeft geen zin", verklaart teleurgestelde trainer Jol op de clubsite van Ajax.

De oefenmeester verklaart dat Ajax geen nieuwe pogingen meer gaat wagen bij Emanuelson. "Hij heeft zijn beslissing genomen. Urby heeft hier vanaf de jongste jeugd gespeeld, speelt al zeven jaar in het eerste. Dan is het vervelend als hij de deur uitloopt."

Multiplayer uitgelegd in AC: Brotherhood video

Ubisoft heeft een nieuwe Developer Diary vrijgegeven die ons inzicht geeft in de multiplayer van de Assassin's Creed: Brotherhood. In de onderstaande video praten de ontwikkelaars over de multiplayer characters, sommige gamemodes en wat achtergrondinformatie over het verhaal. De game komt 19 november uit voor de Xbox 360, PlayStation 3. De PC-versie verschijnt volgend jaar pas.

'Lotus wordt 1Malaysia in 2011'

Het lijkt er op dat Lotus Racing de teamnaam in 2011 niet verandert in Team Lotus maar in 1Malaysia Racing. Aanleiding voor deze vermoedens is een persbericht waarin de motorendeal van Renault met het team bekend werd gemaakt, maar waar de naam Lotus niet in voor kwam.

Renault bracht vervolgens naar buiten dat het een deal had met 1Malayasia Racing Team dat eigendom is van Tune Group en Naza Group in samenwerking met de Maleisische overheid en enkele entrepreneurs.

Mocht de naamsverandering een feit worden dan zou het de weg vrij maken voor Proton en enkele investeerders om het Formule 1-team Renault om te dopen in Lotus Racing.

Kolles: "Nieuwe financier voor HRT"

Volgens teambaas Colin Kolles zal Hispania Racing binnenkort bekend gaan maken dat het een nieuwe financier heeft. Eerder zei Formule 1-baas Bernie Ecclestone op Interlagos in Brazilië al dat iemand van zijn contacten het worstelende Spaanse team zal gaan steunen.

"Er zal erg snel een persbericht naar buiten gebracht worden. Meneer Ecclestone weet wat hij zegt," zei Kolles vrijdag vanuit Brazilië. Wat de berichten rond HRT precies zullen zijn wilde de Duitser niet zeggen. De geruchten op de paddock variëren van een samenwerking met Toyota tot het contracteren van Williams-testrijder Valterri Bottas voor volgend seizoen.

Linkdump Zaterdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer:      

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Gooi jouw bijdrage maar in onze submit.

'El Hamdaoui op de radar van Chelsea'

Chelsea heeft volgens talkSPORT zijn vizier gericht op Ajacied Mounir El Hamdaoui, die eerder al actief was in de Premier League.

El Hamdaoui is uitstekend in vorm bij Ajax. De Marokkaanse international scoort de afgelopen weken de ene na de andere wonderschone treffer. De aanvaller staat tot nu toe op dertien competitietreffers voor Ajax. De Amsterdammers staat derde op de ranglijst.

De goede prestaties van El Hamdaoui zijn volgens talkSPORT ook opgevallen bij Chelsea. De koploper in Engeland ziet in de 26-jarige Ajacied een welkome versterking voor de dunbezaaide aanvalslinie. El Hamdaoui stond eerder onder contract bij rivaal Tottenham Hotspur.

De Marokkaan speelde één seizoen voor Spurs, maar wist niet door te breken in de Premier League. Na zijn mislukte Engelse avontuur keerde El Hamdaoui weer terug naar Nederland. Na Willem II en AZ vertrok de spits afgelopen zomer naar Ajax.

Twaalf doden in dorp Zuid-Rusland

Onbekenden hebben in een huis in een dorp in het zuiden van Rusland twaalf mensen om het leven gebracht, de meesten met messteken. De moordenaars hebben vervolgens geprobeerd het huis in brand te steken, maar het vuur is gedoofd voordat de vlammen de lichamen konden verteren. De autoriteiten hebben dit vrijdag gemeld.

De moordpartij vond plaats in Koesjtsjevaskaja, een boerendorp in de regio Krasnodar. De slachtoffers waren bijeen voor een familiefeest. Het motief voor de slachtpartij is onbekend.

Suriname bijna malariavrij

Door een hechte samenwerking van deskundigen en beleidsmakers zijn de dorpen in het Surinaamse binnenland inmiddels vrijwel geheel vrij van malaria. Dat stelde de Pan American Health Organisation (PAHO), een regionale divisie van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Alleen op de goudvelden komt de ziekte nog voor, onder de veelal Braziliaanse goudzoekers.

Marthelise Eersel, directeur op het Surinaamse ministerie van Volksgezondheid, is opgetogen. ,,We werken al bijna zestien jaar aan de eliminatie van malaria. Dit is een geweldige erkenning", zei ze vrijdag op de Surinamse site starnieuws.com. Malaria wordt veroorzaakt door parasieten die via een muggenbeet in het lichaam komen. De ziekte kan dodelijk zijn, terwijl ze al met klamboes en antimuggenmiddelen te voorkomen is.

Suriname bijna malariavrij
Suriname bijna malariavrij (Foto: ANP)

Omgekomen Nederlanders werkten bij scheepswerf

De drie Nederlanders die zijn omgekomen bij de vliegtuigcrash in Cuba waren werknemers van Damen Shipyards uit Gorinchem. De onderneming condoleert in een bericht op de website vrijdag de nabestaanden van hun omgekomen medewerkers en de andere slachtoffers van het ongeluk.

Meer informatie wil het bedrijf niet geven over de drie Nederlandse slachtoffers. Volgens diverse media gaat het om mannen van 60, 31 en 25 jaar. Twee zouden medewerkers zijn geweest, de derde een stagiair.

In totaal zaten 61 passagiers en zeven bemanningsleden in het toestel. Geen van de veertig Cubanen en 28 buitenlanders heeft het ongeluk overleefd. Het vliegtuig, een ATR-72-212, maakte een binnenlandse vlucht van Santiago de Cuba naar Havana en stortte donderdag rond middernacht Nederlandse tijd neer bij Guasimal. De oorzaak van het ongeluk is nog onbekend.

Berlusconi: prostituees Italië uitzetten

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi wil harder optreden tegen straatprostitutie in zijn land. Buitenlandse dames van lichte zeden die hun seksuele diensten aanbieden langs de Italiaanse wegen, lopen daardoor het risico het land te worden uitgezet. Tot nog toe kwamen de prostituees er vanaf met een geldboete.

Het plan, dat de premier vrijdag presenteerde, leidde tot hilariteit bij zijn tegenstanders. Berlusconi is op dit moment onder meer verwikkeld in twee seksschandalen. Een vrouw claimt dat ze 10.000 euro ontving in ruil voor seks met Berlusconi. Ook zou ze drugs hebben gekregen in een villa van de regeringsleider.

"We verwachtten een liberalere aanpak van deze expert op het gebied van betaalde seks", reageerde Donatella Poretti namens de oppositionele Democratische Partij.

Berlusconi wil prostituees Italië uitzetten
Berlusconi wil prostituees Italië uitzetten (Foto: ANP)

Geld in België raakt op

Steeds meer geldautomaten in België zijn leeg. Oorzaak is een staking bij waardetransporteur Brink's. Bij de grootste bank van België, BNP Paribas Fortis, zit nu een op de zeven automaten zonder bankbiljetten.

De automaten verwijzen klanten door naar andere apparaten, die nog wel voorzien zijn van geld. Dit weekend zal het aantal lege machines wellicht nog oplopen.

Bij de supermarkten hebben vooral winkels van Delhaize last van de staking. De kassa's hebben steeds vaker gebrek aan wisselgeld. Ze bulken daarentegen juist wel van de bankbiljetten. Minister Annemie Turtelboom (Binnenlandse Zaken) heeft de politie gevraagd een oogje in het zeil te houden op plaatsen waar veel cash blijft liggen.

Geld in België raakt op
Geld in België raakt op (Foto: ANP)

Dreamliner geland op Schiphol

Het nieuwste passagierstoestel van Boeing, de 787 Dreamliner, is vrijdag aan het begin van de avond geland op luchthaven Schiphol. Het testtoestel kwam uit Parijs en zal tot zaterdag eind van de middag in Amsterdam blijven staan.

De vlucht van Seattle naar Parijs en Amsterdam maakt deel uit van het testprogramma en is een kans voor Boeing om het toestel te tonen aan potentiële klanten, zoals Air France en KLM.

Boeing en de Europese concurrent Airbus maakten in de jaren negentig bekend beide in het begin van de nieuwe eeuw met een revolutionair toestel te komen. Voor Airbus was dat de A380, het grootste passagierstoestel ter wereld, dat na vertraging in de oplevering inmiddels iets meer dan drie jaar commercieel vliegt. De veel kleinere Dreamliner van Boeing had zo veel tegenslagen in de productie en testfase dat het toestel nu pas bezig is aan zijn testvluchten.

Test Drive Unlimited 2

Een middagje naar de fabriek van het automerk Donkervoort om de nieuwe Test Drive Unlimited 2 te gaan testen. Tof! Donkervoort is een automerk dat auto's nog met de hand maakt. Geen lopende banden, geen robots die alles automatisch in elkaar zetten, niets hier lijkt op een fabriek. Zoals Bert van den Dool, onze bekende gids tijdens dit uitje, het mooi verwoordt: 'dit is een atelier'.

Dag, dag, Cherso

Wie zich ook blootgaven? Een stelletje doorgeslagen pubers uit Den Haag. Slim bekeken, door de programmamakers. Het concept was simpel. Bied een stel geile jongeren een gratis vakantie aan en film alles wat er gebeurt. Dat is eigenlijk alles. Alleen ging het in dit programma niet om doorsnee jongeren. Zij werden uitgekozen op uiterlijk en IQ. Inderdaad, qua IQ het liefst zo dom mogelijk. Dom en naïef.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.