RDM-topman ook verdacht van meineed

Het Openbaar Ministerie verdenkt zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen nu ook van meineed en het voorhanden hebben van een vals paspoort. Een woordvoerder van het functioneel parket van het Openbaar Ministerie bevestigt vrijdag een bericht hierover in NRC Handelsblad.

Het OM moet nog beslissen of de oud-topman van de omgevallen Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM) daadwerkelijk zal worden vervolgd voor meineed en het valse paspoort, benadrukt de woordvoerder. Volgens de krant begint het strafproces tegen Van den Nieuwenhuyzen eind maart. De woordvoerder kan dit niet bevestigen.

Van den Nieuwenhuyzen werd al verdacht van faillissementsfraude. Ook zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan omkoping van oud-directeur van het Rotterdamse Havenbedrijf Willem Scholten. Scholten werd medio vorige maand veroordeeld tot acht maanden cel voor valsheid in geschrifte, corruptie en oplichting. Het OM had drie jaar cel geëist en is in beroep gegaan tegen het vonnis.

De beschuldiging van meineed heeft volgens de woordvoerder betrekking op zaken die Van den Nieuwenhuyzen in augustus heeft verteld aan de faillissementsrechter rond het faillissement van RDM-dochter SPO Aerospace. Toen zou hij een verklaring hebben afgelegd die niet klopt. De woordvoerder van het OM wil niet verder ingaan op wat Van den Nieuwenhuyzen zou hebben verklaard. "Dat komt wel aan bod als de zaak voor de rechter komt."