'Spoeddebat over Gouda'

De PVV wil een spoeddebat met minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) over de 'uit de hand gelopen straatterreur' in Gouda. Dat meldt de partij van Geert Wilders vrijdag.

Aanleiding zijn berichten dat het opnieuw mis is in de Goudse wijk Oosterwei. Bewoners worden belaagd, met stenen en eieren bekogeld, beroofd en uitgescholden door Marokkaanse jongeren, schrijft De Telegraaf vrijdag. De gemeente zou weinig doen met klachten van bewoners. Kamerlid Sietse Fritsma (PVV) wil de minister daarom ter verantwoording roepen.

Onlusten met Marokkaanse jongeren in de wijk leidden er twee jaar geleden nog toe dat buschauffeurs besloten de wijk te mijden. Ze waren de intimidatie door hen zat. Dit leidde tot grote ophef in de Tweede Kamer over de problematiek. PVV-leider Geert Wilders stelde destijds voor om het leger in te zetten in de stad. Zijn collega Hero Brinkman stelde deze week in het weekblad Vrij Nederland dat het leger nog deze kabinetsperiode inderdaad wordt ingezet in probleemwijken.

De gemeente Gouda laat weten dat Marokkaanse jongeren zich inderdaad weer misdragen. De stad is 'verbijsterd' over de manier waarop dat is gebeurd. Omdat de daders veelal jonger dan 12 zijn, is het niet mogelijk om ze strafrechtelijk te vervolgen.

Niettemin wil de gemeente dat ze worden opgepakt en met hun ouders worden ontboden op het politiebureau voor een goed gesprek. Zo mogelijk worden de kosten voor de schade die zij hebben veroorzaakt, verhaald op de ouders.

Gouda verklaart verder dat de situatie de afgelopen jaren wel degelijk is verbeterd, maar dat de problematiek nog steeds 'fors is'. "En wijkbewoners die dagelijks last hebben van treitergedrag, hebben er weinig aan om te zien dat de cijfers een positieve ontwikkeling laten zien."