President Tanzania herkozen

De president van Tanzania, Jakaya Kikwete, heeft met 61 procent van de stemmen een tweede en laatste termijn van vijf jaar veiliggesteld. Dat heeft de Tanzaniaanse kiescommissie vrijdag bekendgemaakt. Kikwete's tegenstrever in de verkiezingen van vorig weekend, Wilbrod Slaa, bleef steken op 26 procent van de stemmen. Het percentage waarmee Kikwete de overwinning kan claimen is echter een stuk lager dan de tachtig procent van de stemmen die hij in 2005 kreeg.

Het was de eerste keer dat de oppositie een hevige politieke strijd voerde met de regerende partij. Die partij is al bijna vijftig jaar aan de macht en zal met ongeveer zeventig procent van de zetels de meerderheid in het parlement behouden.

Kikwete heeft verbetering en uitbreiding van de infrastructuur beloofd, evenals meer buitenlandse investeringen en een betere gezondheidszorg. "Ik zal mijn best doen om de beloftes na te komen en aan de verwachtingen van de Tanzanianen te voldoen nu ze me hun vertrouwen hebben gegeven door mij opnieuw te kiezen", zei hij. Verwacht wordt dat Kikwete zaterdag beëdigd wordt.


President Tanzania herkozen (Foto: Novum)