FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 1 april 2010

Leger verlaat gevaarlijkste stad ter wereld

De politie krijgt het weer voor het zeggen in Ciudad Juárez, de gevaarlijkste stad ter wereld. Na een besluit van de regering van Mexico begon het leger vandaag met het terugtrekken van militairen uit de stad op de grens met de Verenigde Staten, waar vorig jaar meer dan 2600 mensen werden vermoord.

Ciudad Juárez is een knooppunt voor de drugshandel en machtige criminele bendes vechten al jaren bloedige conflicten met elkaar uit. De autoriteiten stuurden in de afgelopen jaren steeds meer politieagenten en militairen naar de circa 1,5 miljoen inwoners tellende stad. Op dit moment zijn circa 4500 militairen gelegerd in Ciudad Juárez.

Het leger is al tijden mikpunt van kritiek. Militairen zouden zich in Ciudad Juárez schuldig maken aan standrechtelijke executies en andere misdrijven. Daarom heeft de Mexicaanse regering besloten de militairen geleidelijk terug te trekken uit de stad, en de politie weer volledig verantwoordelijk te maken voor het handhaven van de openbare orde.

Alonso: "Mercedes zal terugkomen"

Fernando Alonso gelooft er in dat Mercedes Grand Prix dit jaar nog terug kan keren aan het front in de Formule 1. Nico Roberg en Michael Schumacher kenden niet de beste start van het jaar, maar nog twee races zijn ze nog zeker niet kansloos voor de titel.

"Mercedes mag dan op dit moment niet snel genoeg zijn ten opzichte van Red Bull en Ferrari, maar ik blijf denken dat Mercedes sterk terug zal komen in het kampioenschap misschien hier, misschien in China of in Barcelona. Het kampioenschap is lang, dus Michael zal zeker een tegenstander worden," zei Alonso aan de vooravond van de Grand Prix van Maleisië.

"McLaren, Red Bull en Mercedes zijn onze grootste tegenstanders en pas later dit jaar welke van de acht rijders echt mee gaan doen om het kampioenschap. Na twee races doet nog steeds iedereen mee in het kampioenschap, zelfs nu Red Bull op dit moment de snelste is. Zij zijn het die we in de gaten moeten houden, ondanks dat ze nog geen perfect weekend hebben gehad. Wanneer ze dat wel zullen doen, dan verwacht ik een één-twee, dus we moeten de auto blijven verbeteren, vooral omdat ik verwacht dat McLaren en Mercedes zich spoedig meer met het gevecht gaan bemoeien."

Uitslagen Europa League (01/04/2010)

Vandaag zijn de heenwedstrijden van de kwartfinales van de Europa League afgewerkt. Er waren zowel positieve als negatieve hoofdrollen voor Nederlanders. Zo wist Ruud van Nistelrooij het net te vinden, maar incasseerde Ryan Babel een rode kaart. Ook Dirk Kuijt, Joris Mathijsen en Hedwiges Maduro kwamen in actie.

Liverpool reisde af naar Lissabon voor het duel met Benfica. Coach Rafael Benítez had basisplaatsen ingeruimd voor Dirk Kuijt en Ryan Babel. De Engelsen kenden een uitstekende start. Al na negen minuten viel de openingstreffer in het Estádio da Luz, nadat Steven Gerrard een vrije trap laag over de grond richting Daniel Agger stuurde, waarop de Deen achter zijn standbeen binnenschoof. Babel eiste hierna een negatieve hoofdrol op, door Luisão in zijn gezicht te raken en een rode kaart te ontvangen.

Na de thee wisten de Portugezen te profiteren van het numerieke voordeel. Dat lukte niet met velddoelpunten, maar de Engelsen hielpen de thuisclub in het zadel door het weggeven van vrije trappen, en strafschoppen. Allereerst gaf Emiliano Insúa een penalty weg door een overtreding op Pablo Aimar. Tien minuten voor tijd beging Jamie Carragher een overtreding door de bal met de hand te beroeren. Beide strafschoppen werden genomen door Óscar Cardozo; de spits faalde niet.

SL Benfica

2 - 1

Liverpool FC

 59' Óscar Cardozo(pen)
 79' Óscar Cardozo(pen)
   9' Daniel Agger
 
 Gele kaart: Luisão, David Luiz, (SL Benfica), Emiliano Insúa, Pepe Reina, Jamie Carragher, (Liverpool FC)
 Rode kaart: Ryan Babel (30) (Liverpool FC)
 
Stadion: Estádio da Luz, Lissabon
Toeschouwers: 65.000
Arbiter: Jonas Eriksson (SWE)
 
Opstelling:   Opstelling:
J César
M Pereira (N Gomes/66)
Luisão
D Luiz
F Coentrão
J García
Ramires
C Martins (R Amorim/72)
Á Di María
P Aimar (Airton/87)
Ó Cardozo
  P Reina
G Johnson
J Carragher
D Agger
E Insúa
Lucas L
J Mascherano
D Kuijt
(Y Benayoun/90+1) S Gerrard
R Babel
(D N'Gog/82) F Torres

---------------------------

In Mestalla was er het Spaanse onderonsje tussen Valencia en Atlético de Madrid. Door de defensieve problemen bij de thuisclub was er een basisplaats voor Hedwiges Maduro. De Nederlander zag dat zijn team beter was in de eerste helft, maar de kansen voor Juan Mata en David Villa bleven onbenut. Ook Atleti kon in de counters niet profiteren van defensieve slippertjes. Kansen waren er in de eerste helft zeker. David Villa zag een goal worden afgekeurd, Pablo Hernández omspeelde doelman De Gea maar miste voor open doel en Simão zag een inzet terugkomen van het aluminium.

Na rust ging het eindelijk los in Valencia. Atlético ontsnapte en was met drie man vrij voor de goal. Sergio Agüero speelde af op Diego Forlán, die vrij kon intikken. Even later knalde Manuel Fernandes Valencia weer langszij, om zes minuten later Antonio López de 1-2 binnen te zien koppen. Uiteindelijk zou Valencia verlies weten te voorkomen. David Villa wist tien minuten voor tijd toch nog de gelijkmaker binnen te prikken.

Valencia CF

2 - 2

Atlético Madrid

 66' Manuel Fernandes
 82' David Villa
   59' Diego Forlán
 72' Antonio López
 
 Gele kaart: Bruno Saltor, Juan Mata, Pablo Hernández, (Valencia CF), Tomás Ujfalusi, Raúl García, (Atlético Madrid)
 
Stadion: Mestalla, Valencia
Toeschouwers: 55.000
Arbiter: Craig Thomson (SCO)
 
Opstelling:   Opstelling:
César S
Bruno S
H Maduro
Á Dealbert
J Alba
R Baraja
M Fernandes (N Zigic/81)
Pablo H (Joaquín/70)
D Silva
J Mata (Vicente/76)
D Villa
  D de Gea
L Perea
T Ujfalusi
Á Domínguez
A López
P Assunção
R García
(I Camacho/90+2) J M Jurado
Simão
S Agüero
(E Salvio/78) D Forlán

---------------------------

Het duel tussen Fulham en Wolfsburg was in de eerste helft niet hoogstaand. Buiten een goede poging van Clint Dempsey was er weinig te genieten. In het tweede bedrijf werden vooral de thuisfans aanzienlijk beter bediend. Bobby Zamora opende de score na een uur spelen de score, en stuurde vier minuten later Damien Duff weg voor de 2-0. Vlak voor tijd scoorde de Duitse kampioen de belangrijke uitgoal, die het Fulham alsnog lastig maakt als het volgende week naar Duitsland afreist.

Fulham FC

2 - 1

VfL Wolfsburg

 59' Bobby Zamora
 63' Damien Duff
   89' Alexander Madlung
 
 Gele kaart: Bobby Zamora, (Fulham FC), Alexander Madlung, (VfL Wolfsburg)
 
Stadion: Craven Cottage, Londen
Toeschouwers: 25.700
Arbiter: Damir Skomina (SVN)
 
Opstelling:   Opstelling:
M Schwarzer
S Davies
A Hughes
B Hangeland
P Konchesky
D Duff
D Murphy (C Baird/87)
D Etuhu
C Dempsey
Z Gera
B Zamora
  D Benaglio
(O Martins/74) P Pekarík
A Madlung
A Barzagli
M Schäfer
Josué
S Riether
(A Dejagah/84) C Gentner
Z Misimovic
E Dzeko
Grafite

---------------------------

Hamburger SV, met Joris Matijsen en Ruud van Nistelrooij in de basis, ontving het Belgische Standard de Liège. Van Nistelrooij was het eindstation van diverse Duitse aanvallen, maar had veel pech in de afronding, onder meer met een schot op de paal. Standard kwam toen plots op voorsprong na een half uur spelen, toen Dieumerci Mbokani vrij kon inkoppen. Vlak voor rust kreeg HSV een strafschop, die Mladen Petric binnenschoot. Van Nistelrooij was vervolgens nog voor rust trefzeker op een voorzet van Dennis Aogo.

Na rust kwamen de beide ploegen er af en toe gevaarlijk uit, maar verdere doelpunten bleven uit. Mbokani was heel dicht bij de gelijkmaker toen hij de bal over Frank Rost kopte, maar de lat voorkwam de goal en in de rebound schoot Goreux voorlangs. Ook de Duitsers hadden mogelijkheden tot scoren, maar vergaten uit te lopen op de Belgische concurrent, waardoor er volgende week in Luik nog genoeg werk te verzetten valt.

Hamburger SV

2 - 1

Standard de Liège

 42' Mladen Petric(pen)
 45' Ruud van Nistelrooij
   31' Dieumerci Mbokani
 
 Gele kaart: Ruud van Nistelrooij, Zé Roberto, (Hamburger SV), Marcos Camozzato, Victor Ramos, Eliaquim Mangala, (Standard Luik)
 
Stadion: HSH Nordbank Arena, Hamburg
Toeschouwers: 57.000
Arbiter: Martin Atkinson (ENG)
 
Opstelling:   Opstelling:
F Rost
G Demel
J Boateng
J Mathijsen
D Aogo
D Jarolím
Z Roberto
J Pitroipa
T Torun (P Trochowski/72)
M Petric (M Berg/72)
R van Nistelrooij
  S Bolat
M Camozzato
V Ramos
E Mangala
S Pocognoli
(G Grozav/76) R Goreux
A Witsel
M Carcela-González
I de Camargo
(M Traoré/90+3)M Jovanovic
D Mbokani

'The Real South Park' is 1-april grap

Ouders kunnen opgelucht ademhalen. 'The Real South Park' is geen echte tv-show, maar een 1-aprilgrap van Comedy Central. De comedyzender kondigde een paar weken geleden een echte versie aan van de tekenfilmserie 'South Park'.

Echte kinderen zouden in Amsterdam de avonturen van Stan, Cartman, Kyle en Kenny beleven. Ook de terugkerende leus 'O my God, they killed Kenny!' zou in 'The Real South Park voorbij komen. In 'South Park' overleeft Kenny menig aflevering niet.

Na de aankondiging kreeg Comedy Central veel kritiek over zich heen. Fans van 'South Park' vonden de echte variant een belediging voor het origineel. Gevreesd werd dat 'The Real South Park' te grof zou worden.

De comedyzender pakte de 1-april grap serieus aan. Vier jongens werden gecast en er werd een heuse persdag georganiseerd. In Veronica Magazine verscheen zelfs een fotoreportage over de opnames. Vandaag bleek dat het blad in het complot zat.

'The Real South Park' is 1-april grap (foto: Novum)

Cel en tbs voor oplichten bed and breakfasts

Een man is vandaag veroordeeld tot een celstraf die gelijk staat aan zijn voorarrest en tbs met voorwaarden voor oplichting, flessentrekkerij en diefstal. Volgens de rechtbank in Leeuwarden sloeg de man ruim 2,5 jaar lang op grote schaal toe bij vooral mensen die een bed and breakfast of kleinschalige vakantieaccommodaties exploiteerden.

De straf is vrijwel gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. De man beging zijn daden samen met een medeverdachte.

De man en zijn medeverdachte vroegen bij een bed of breakfast of andere kleine vakantieaccommodaties of ze een of twee nachten konden blijven slapen. Ze betaalden dan vooraf. Vervolgens werd gevraagd of er nog een paar dagen aan het verblijf kon worden toegevoegd.

Op de afgesproken vertrekdag gingen de man en zijn kompaan er zonder te betalen vandoor. In een aantal gevallen werden ook nog de bij de accommodatie behorende fietsen meegenomen.

De man heeft volgens de rechtbank door zijn handelen 'op zeer grove wijze misbruik gemaakt van het vertrouwen en de hulpvaardigheid van goedbedoelende mensen'.

Deskundigen stellen dat de man lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis en dat hij als licht verminderd toerekeningsvatbaar moet worden beschouwd. Omdat ze de kans op recidive als zeer groot inschatten, vinden ze dat de man behandeld moet worden. Deze behandeling zou plaats moeten vinden in het kader van een tbs met voorwaarden.

De rechtbank heeft de man onder meer als voorwaarde opgelegd dat hij zich voor, zolang de behandelaars dat nodig vinden, laat behandelen in een forensische psychiatrische kliniek.

Barrichello: "Hitte grootste probleem Williams"

Voor Rubens Barrichello is de hitte in Maleisië de grootste tegenstander voor Williams komend weekend. De Braziliaan erkent dat Williams er in Bahrein niet goed op voorbereid was en dat het team daardoor niet het maximale uit de FW32 heeft weten te halen. In Melbourne zat het team er beter bij met een achtste plaats voor de Braziliaan.

"Bahrein was erg lastig vanwege de hitte; we waren er niet helemaal op voorbereid. De auto werd tijdens het rijden te heet en ik denk niet dat we het maximale er uit hebben gehaald. Melbourne was een stuk eenvoudiger voor ons en omdat we er aan de auto konden hebben, hebben we er het maximale uitgehaald," zei Barrichello.

"De vraag zal zijn of we ons huiswerk gedaan hebben en de prestatie van Melbourne hier in Maleisië kunnen herhalen. Het zal een test zijn of Williams goed om kan gaan met de hitte, dat zal het belangrijkste worden," zei de coureur die wat hemzelf betreft weinig problemen vanwege de hitte en de vochtige omstandigheden verwacht. "Ik heb het geluk dat ik Braziliaan ben en dat thuis ook heb, dus ik voel me er goed bij."

Doden na explosie in Chinese mijn

Een gasexplosie in een mijn in het midden van China heeft twaalf kompels het leven gekost, 32 mijnwerkers kwamen onder de grond vast te zitten. Dat heeft persbureau Xinhua vandaag gemeld. Het is de tweede grote mijnramp in China deze week.

Vijftig kompels wisten te ontsnappen na de explosie gisteren, veroorzaakt door een ondergronds gaslek. Zo'n honderd mijnwerkers spoedden zich naar de plek van het ongeluk om te proberen hun collega's te bevrijden.

Mijnbaas Wang Guozheng was na de ramp verdwenen. De autoriteiten hebben zijn banktegoeden bevroren.

Ondertussen werd in een mijn in het noorden van het land hard gewerkt om water uit een ondergelopen mijnschacht te pompen. Zeker 153 kompels kwamen ondergronds vast te zitten. Reddingswerkers hebben nog altijd hoop dat zij levend bevrijd kunnen worden.

Regels in Amerikaans voetbal versoepeld

Om het niveau van het profvoetbal in de Verenigde Staten te verhogen heeft de Major League Soccer de regels voor het aantrekken van duurbetaalde spelers versoepeld. Met ingang van het nieuwe seizoen mogen er per club maximaal drie spelers onder contract staat die veel meer verdienen dan het gemiddelde salaris in de MLS.

In 2007 kwam al de toestemming om per club één duurbetaalde speler aan te trekken die buiten het salarisplafond valt. Zo kon Los Angeles Galaxy David Beckham naar de Verenigde Staten halen. Met een verdere versoepeling van de regels moeten meer sterren de oversteek gaan maken.

"Na drie seizoenen hebben we geconstateerd dat deze exclusieve spelers de kwaliteit van het voetbal in de MLS verhogen. Zij zorgen ook voor publiciteit en gespreksstof. Mede daardoor kunnen de clubs zich beter profileren. Daarom hebben we besloten deze regeling uit te breiden naar drie spelers per club," zei een woordvoerder van de MLS.

Olympia's Tour begint in Heerenveen

Olympia's Tour zal dit jaar op 17 mei starten in Heerenveen met een tijdrit over tien kilometer. Vijf dagen later word de etappekoers ook afgesloten met een tijdrit over die afstand.

De koninginnerit is de vierde etappe. Die gaat over 224 kilometer door de Limburgse heuvels. Er zijn inmiddels zestien teams zeker van deelname en er kunnen nog vier wildcards worden weggegeven. Onder de deelnemende teams zijn onder meer het continentalteam van Rabobank, RadioShack, Garmin, CT Jo Piels, Van Vliet-EBH en de nationale Poolse ploeg, die onder leiding staat van de Nederlandse oud baancoach Peter Pieters.

Het etappeschema:
Maandag 17 mei, proloog: Heerenveen 10 km (individuele tijdrit).
Dinsdag 18 mei, eerste etappe: Heerenveen - Meppel (156,1 km).
Woensdag 19 mei, tweede etappe: Meppel - Gendringen (159,4 km).
Donderdag 20 mei, derde etappe: Aalten - Reuver (178,7 km).
Vrijdag 21 mei, vierde etappe: Reuver - Buchten (224,3 km).
Zaterdag 22 mei, vijfde etappe: Hoofddorp - Hoofddorp (105,4 km). Zesde etappe: Hoofddorp - Hoofddorp individuele tijdrit (9,5 km).

Mulder: "Hoop dat trainer voor mij kiest"

Erwin Mulder lijkt dit seizoen definitief door te breken als keeper bij Feyenoord. Hij begon dit seizoen als derde keeper, maar maakte indruk in de laatste drie wedstrijden, waarin hij in de basis mocht starten door blessures bij Rob van Dijk en Darley.

Hoewel Van Dijk de groepstraining inmiddels heeft hervat, hoopt Mulder dat Mario Been hem zondag tegen NAC Breda laat staan. "Normaal gesproken moet je als derde keeper plaatsmaken als de eerste keeper weer fit is, maar ik denk dat ik het de trainer door mijn prestaties in de laatste weken aardig moeilijk heb gemaakt," aldus de 20-jarige keeper tegen Sportweek. "Ik hoop dus dat hij zondag voor mij kiest, al zou ik het ook begrijpen als hij voor Rob kiest."

Mulder heeft inmiddels een aanbieding van de Rotterdamse club gekregen om zijn in 2011 aflopende contract met twee jaar te verlengen. "Binnenkort gaan we praten. Ik denk dat we er wel uitkomen."

Donaties voor vader dode marinier VS

Van alle kanten hebben mensen geld gedoneerd aan een Amerikaanse vader van een gesneuvelde marinier die de juridische kosten moet betalen van een kerkgenootschap dat op de begrafenis van zijn zoon een anti-homodemonstratie hield. De man, Albert Snyder, verscheen vandaag in de tv-show 'Good Morning America' van ABC.

Snyder noemde het een belediging dat een hof van beroep hem had opgedragen 16.510 dollar te betalen aan Fred Phelps, een pastoor van de baptistenkerk in Westboro.

Leden van de kerk verstoorden de begrafenis van Snyders zoon Matthew, die in 2006 in Irak om het leven kwam. De kerk is ervan overtuigd dat Amerikaanse doden in Irak een straf van God zijn voor het tolereren van homoseksualiteit. Albert Snyder klaagde de kerk aan, maar het hof van beroep besliste tegen hem. Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft gezegd de zaak in overweging te zullen nemen.

Commentator Bill O'Reilly van Fox News liet weten de kosten op zich te willen nemen. Een Amerikaanse veteranenorganisatie zamelt donaties in voor Snyder.

Miley Cyrus als de dood voor kinderen

Miley Cyrus vindt kinderen behoorlijk eng. De actrice ziet het best zitten om over tien jaar getrouwd te zijn, maar kinderen passen absoluut niet in het plaatje. Cyrus, bekend van de kinderserie 'Hannah Montana', hoopt dat ze op haar 27e nog steeds films maakt. Dat vertelt ze aan het Britse persbureau Reuters.

De 17-jarige actrice speelt haar eerste grote filmrol in 'The Last Song'. Vanaf 15 april zijn haar acteerkunsten op het witte doek te bewonderen in Nederland. Op de set leerde ze haar huidige vriend Liam Hemsworth kennen. Met hem nam ze naar eigen zeggen het leukste stukje uit de film op.

De actrice voelde zich dankzij schrijver Nicholas Sparks erg vertrouwd op de set. "Hij vroeg me welke naam ik mooi zou vinden voor mijn personage. Ik koos voor Ronnie, omdat die naam me deed denken aan mijn grootvader Ronald." Er waren zeeschildpadden op de set, omdat Miley van dieren houdt. Ook was er een piano aanwezig, zodat het jonge tieneridool muziek kon maken.

Ondanks dat ze nog jong is, hoopt Miley dat ze een goed rolmodel is voor haar fans. "Ik wil niet iemand zijn die zegt wat goed is en wat fout. Ik wil geen perfect voorbeeld zijn. Dat zou oneerlijk zijn, omdat ik nog geen tijd heb gehad om dat zelf uit te vinden."

Miley Cyrus: 'Kinderen passen niet in dit plaatje' (foto: Novum)

Voorbeschouwing Grand Prix van Maleisië

Komend weekend staat al weer de derde race van het Formule 1-seizoen 2010 op het programma. De coureurs zullen na de spannende race in Australië nu hun ronden rijden in Maleisië waar het altijd warm en vochtig is. Wat kan Lotus in haar thuis Grand Prix laten zien en kan Sebastian Vettel eindelijk afrekenen met de pech en naar de overwinning rijden? Komende zondag zullen we het weten.

Het circuit in Maleisië staat sinds 1999 op de Formule 1-kalender. Sepang is sindsdien niet meer weg te denken van de kalender. De baan kent naast twee lange rechte stukken een serie van snelle en langzame bochten waar een foutje snel gemaakt is. Sinds vorig jaar wordt de race om 16:00 uur lokale tijd verreden, wat de kans op regenval vergroot.


Bron: FIA.com

Circuit lengte: 5,543 km
Aantal Ronden: 56
Race afstand: 310,408 km
Ronde record: 1:32,223 (Juan Pablo Montoya BMW-Williams FW26, 2004)

Coureus:

Pos. Rijder Team Punten
1 Fernando Alonso Ferrari 37
2 Felipe Massa Ferrari 33
3 Jenson Button McLaren-Mercedes 31
4 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 23
5 Nico Rosberg Mercedes GP 20
6 Robert Kubica Renault 18
7 Sebastian Vettel RBR-Renault 12
8 Michael Schumacher Mercedes GP 9
9 Vitantonio Liuzzi Force India-Mercedes 8
10 Mark Webber RBR-Renault 6
11 Rubens Barrichello Williams-Cosworth 5
12 Jaime Alguersuari STR-Ferrari 0
13 Pedro de la Rosa BMW Sauber-Ferrari 0
14 Adrian Sutil Force India-Mercedes 0
15 Heikki Kovalainen Lotus-Cosworth 0
16 Nico Hulkenberg Williams-Cosworth 0
17 Karun Chandhok HRT-Cosworth 0
18 Sebastien Buemi STR-Ferrari 0
19 Jarno Trulli Lotus-Cosworth 0
20 Timo Glock Virgin-Cosworth 0
21 Lucas di Grassi Virgin-Cosworth 0
22 Bruno Senna HRT-Cosworth 0
23 Vitaly Petrov Renault 0
24 Kamui Kobayashi BMW Sauber-Ferrari 0


Constructeurs:

Pos. Team Punten
1 Ferrari 70
2 McLaren-Mercedes 54
3 Mercedes GP 29
4 Renault 18
5 RBR-Renault 18
6 Force India-Mercedes 8
7 Williams-Cosworth 5
8 STR-Ferrari 0
9 BMW Sauber-Ferrari 0
10 Lotus-Cosworth 0
11 HRT-Cosworth 0
12 Virgin-Cosworth 0

 

De Grand Prix van Maleisië staat sinds 1999 op het programma en sinds die tijd zijn er al vele races geweest waarover lang nagepraat zal gaan worden. Zo keerde in het beginjaar Michael Schumacher terug in de Formule 1-wereld en pakte meteen poleposition. De Duitser zou de race niet winnen, want die eer was voor zijn om de wereldtitel strijdende teamgenoot Eddie Irvine. De Ferrari's werden na die race aanvankelijk gediskwalificeerd omdat de bardgeboards niet in orde waren, maar na een beroep werd deze straf teruggedraaid.

In het jaar 2001 zorgde regen ervoor dat de hele race op zijn kop werd gezet. Jos Verstappen reed met zijn inferieure Arrows Asiatech in de eerste ronde op een toen nog droge baan van plaats achttien naar plaats zes. Daarna barstte de regen al snel los en gleed zelfs de Ferrari van Schumacher van de baan. Verstappen klom op naar plaats twee achter David Coulthard, maar viel uiteindelijk toen de baan droger werd terug naar plaats zeven en daarmee net buiten de punten. Na afloop van de race prees Schumi de daden van zijn voormalige Benetton-teamgenoot die hem in zijn opmars terug naar voren nog lang op had weten te vangen.

Het jaar 2003 betekende een record in de Formule 1. Fernando Alonso pakte zijn eerste polepostion en leidde de eerste ronden van de race, waarmee hij tot dan toe de jongste coureur ooit werd die een race leidde. Hij won de race niet, want Kimi Räikkönen pakte zijn eerste overwinning in de F1.

In 2009 was Jenson Button oppermachtig. De Brit pakte met zijn Brawn GP niet alleen poleposition, maar won ook de race op overtuigende wijze. In de kwalificatie reed Jarno Trulli naar plaats twee, voor Sebastian Vettel die tien plekken teruggezet werd op de grid. De Duitser had namelijk in Australië Robert Kubica aangereden en dit werd beoordeeld als vermijdbare crash.

De start van de race was voor Nico Rosberg die vanaf plaats vier de leiding wist te pakken. Hij werd op de voet gevolgd door Trulli, Fernando Alonso en Button. Laastgenoemde kende een slechte start, maar wist zich te herstellen en Alonso al in de eerste ronde weer te verschalken, waarna hij door later te stoppen ook Trulli en Rosberg wist te pakken. Verder naar achteren liet Ferrari zich gelden door Kimi Räikkönen - omdat er regen voorspeld was - op regenbanden naar buiten te sturen terwijl het nog droog was.

Toen de regen wel losbarstte had de Fin zowel veel tijd verloren als versleten banden, waardoor hij alsnog naar binnen moest voor nieuw rubber. De coureurs haalden regenbanden, terwijl Timo Glock op zijn intermediates veel tijd pakte en naar plaats drie reed. Na 31 ronden werd de regenval zo hevig dat de coureurs de volledige regenbanden haalden en klaagden over het feit dat de baan niet meer te berijden was.

De race werd twee ronden later afgevlagd en uiteindelijk, na een uur pauze, wegens invallende duisternis niet meer herstart. De stewards besloten dat de stand in de 31e ronde de raceuitslag was. Hierdoor won Button voor Nick Heidfeld en Glock. Omdat niet 75% van de raceafstand was voltooid kregen de coureurs halve punten.


Vrijdag 2 april 2010

04:00 - 05:30 vrije training 1
08:00 - 09:30 vrije training 2

Zaterdag 3 april 2010

07:00 - 08:00 vrije training 3
10:00 - 11:00 kwalificatie

Zondag 4 april 2010

10:00 2010 Formula 1 Petronas Malaysian Grand Prix

Datum Tijd Programma
Za 3 april 09.55-11.15 uur RTL GP: Formule 1 - Maleisië - Kwalificatie
Zo 4 april 09.00-09.55 uur RTL GP: Formule 1 - Maleisië - Pre-show
Zo 4 april 09.55-12.00 uur RTL GP: Formule 1 - Maleisië - Race
Zo 4 april 18.00-19.00 uur RTL GP: Formule 1 - Maleisië - Samenvatting

Datum Tijd Programma
Za 3 april 09.00-11.30 uur BBC1: Formule 1 - Maleisië - Kwalificatie
Zo 4 april 09.00-11.00 uur BBC1: Formule 1 - Maleisië - Race
Zo 4 april 11.00-12.10 uur BBC2: Formule 1 - Maleisië - Race
Zo 4 april 20.00-21.00 uur BBC3: Formule 1 - Maleisië - Samenvatting
Nederlandse tijden

Dag Minimum Maximum Neerslagkans Weerbeeld
Vrijdag 24 °C 33 °C 60 % buien
Zaterdag 25 °C 33 °C 60 % buien
Zondag 25 °C 33 °C 60 % buien

Bron: The Weather Channel

Wil je verder over deze Grand Prix discussiëren kijk dan op het forum.

[Upd] Column Kesler is 1 april-grap

Henk Kesler, scheidend directeur betaald voetbal van de Nederlandse voetbalbond, heeft in zijn column op de website van de KNVB een opvallende uitspraak gedaan. Volgens hem zou de bekerfinale in de toekomst in de Grolsch Veste gespeeld moeten worden.

"Het zijn roerige tijden in de vaderlandse voetbalwereld. De clubs kampen met financiële perikelen In Eindhoven, Amsterdam en Enschede gieren de zenuwen door de keel in verband met de ontknoping van de Eredivisie. Een last but not least zorgt de gemeente Rotterdam ook nog voor enige commotie door stringente eisen te stellen aan de organisatie van de bekerfinale", is in de column van de bondsvoorzitter te lezen.

"Niet alleen is de KNVB daar teleurgesteld over zoals u ongetwijfeld al in de media hebt kunnen lezen, maar de KNVB beraadt zich uiteraard ook op de toekomst van de bekerfinale. Wellicht is het een idee de bekerfinale in de toekomst in de Grolsch Veste in Enschede te spelen."

Daarnaast zouden de verschillende overheden in het oosten van het land geen problemen met dit voorstel hebben. "Ik kan u verzekeren dat dat voor de burgemeester en de politie in Enschede geen enkel probleem zal opleveren. Het westen van het land heeft jarenlang de Johan Cruijff Schaal en de bekerfinale gehad. Het wordt tijd dat er nu ook eens iets naar het oosten komt."

Daarnaast steekt Kesler niet onder stoelen of banken dat hij in zijn laatste jaar als directeur betaald voetbal de kampioensschaal graag aan zijn jeugdliefde, FC Twente, zou willen uitreiken. De 61-jarige topman is namelijk geboren en getogen in Enschede en bekleedde voor de Tukkers verschillende functies op bestuursniveau.

Update:

De woorden van KNVB-directeur Henk Kesler om de bekerfinale voortaan in de Grolsch Veste te laten spelen zijn een 1 april-grap. Hij zei erbij hard gelachen te hebben om alle reacties.

Wat wél waar is, is dat de KNVB niet blij is met de manier waarop de gemeente Rotterdam omgaat met de bekerfinale. Zo is de begintijd van 18.00 uur omgezet naar 14.00 uur. "We zitten niet al vanaf 2 maart met elkaar om de tafel voor deze wedstrijd om, als het dan inderdaad Feyenoord-Ajax wordt, opeens van koers te veranderen", stelde KNVB-woordvoerster Renske Bruinsma eerder.

Schikking in voorkenniszaak Grolsch-aandelen

Een man die werd verdacht van handel met voorkennis in aandelen van Grolsch in november 2007 moet vijfenveertigduizend euro betalen. Het Openbaar Ministerie is een schikking overeengekomen met de man, meldt het OM vandaag. De verdachte moet tevens de tweehonderdduizend euro die hij met de handel verdiende afstaan.

De man beschikte over niet-openbare informatie over de overname van Grolsch door SAB Miller. Naar eigen zeggen had hij de informatie opgedaan in een café in Amsterdam. Vervolgens handelde hij in certificaten van aandelen Grolsch, waarmee hij twee ton verdiende. Dat het OM heeft besloten de man een schikking aan te bieden, komt door 'persoonlijke omstandigheden' van de verdachte.

Het onderzoek naar de handel en wandel van de man werd opgestart na een aangifte van de Autoriteit Financiële Markten. De man verleende volgens justitie volledige medewerking aan het strafrechtelijk onderzoek.

V. Williams eerste finaliste in Miami

Venus Williams heeft zich voor de derde keer in haar carrière geplaatst voor de finale van het tennistoernooi van Miami. De winnares van 1998, 1999 en 2001 was in de halve finale met 6-3 en 6-4 een maatje te groot voor de Française Marion Bartoli (13). In de eindstrijd treft ze de winnares van het Belgische onderonsje tussen Kim Clijsters en Justine Henin.

In de precies anderhalf uur durende partij leverde Williams in beide sets één keer haar service in. Omdat ze zelf telkens twee breaks plaatste, bleef ze toch aan de goede kant van de score. De partij was een herhaling van de Wimbledon-finale van 2007. Ook toen ging de overwinning in twee sets naar de Amerikaanse.

Uitstoot broeikasgas EU elf procent lager

De uitstoot van broeikasgassen door grote Europese vervuilers is vorig jaar met elf procent afgenomen, omdat door de economische recessie de vraag naar energie en fabrikaten daalde. Dat blijkt uit een rapport van Point Carbon, adviseur voor de handel in koolstofdioxide.

Europese bedrijven die deelnemen aan de ruilhandel in CO2-rechten stootten vorig jaar zo'n 1,89 miljard ton broeikasgassen uit, tegen 2,12 miljard ton in 2008. De Europese Commissie wilde niet op de bevindingen reageren, omdat de commissie volgende maand zelf een analyse publiceert.

Energiebedrijven en de zware industrie moeten emissierechten kopen als zij meer broeikasgassen willen uitstoten. Zij kunnen deze rechten verkopen als zij minder uitstoten. Critici zeggen dat de limieten niet streng genoeg zijn, bedrijven zouden niet geneigd zijn energie te besparen omdat zij toch wel onder de limiet uitkomen. De Europese Commissie heeft geprobeerd voor de periode tot 2012 strengere limieten in te stellen.

Mogelijke staatsgreep in Guinee-Bissau

Muitende militairen hebben vandaag het hoofd van de gewapende strijdkrachten van Guinee-Bissau gevangen genomen. De premier van het door staatsgrepen geplaagde Afrikaanse landje werd onder huisarrest geplaatst.

Honderden mensen verzamelden zich voor het kantoor van premier Carlos Gomes om hun afkeer over de ogenschijnlijke couppoging te uiten. Uit geluidsinstallaties klonk marsmuziek, in dit deel van de wereld het kenmerk voor een staatsgreep door het leger.

De premier en de legerchef werden meegenomen naar een militaire basis. Na verloop van tijd werd Gomes teruggereden naar zijn woning waar hij onder huisarrest werd geplaatst. Legerchef Zamora Induta bleef op de legerbasis achter.

De nummer 2 van het leger, Antonio Ndjai, leek de controle in handen te hebben. Op een persconferentie zei hij in dreigende taal dat 'als het volk op straat hun steun voor Gomes blijft uitspreken, ik hem zelf vermoord of iemand stuur om hem te vermoorden'.

Eerder op de dag waren de muitende soldaten naar een complex van de Verenigde Naties gegaan waar een legerleider, die is beschuldigd van een eerdere couppoging, zich al 95 dagen ophield. Admiraal Bubo Na Tchuto vertrok met de soldaten. Hij lijkt onder Ndjai het bevel te voeren en zei op een persconferentie: "Ik zat 95 dagen in het VN-complex. Waarom ging de bevolking toen niet de straat op? Waarom gaan ze nu wel de straat op voor Gomes?"

"Ik heb elf jaar gevochten voor de onafhankelijkheid van Guinee-Bissau. Gomes deed niet mee in die strijd. Als de bevolking de straat op blijft gaan, zal ik het leger sturen om de straten schoon te vegen."

Sinds de onafhankelijkheid van Portugal in 1974 wordt het West-Afrikaanse land geplaagd door staatsgrepen, militaire revoltes en politieke moorden. De wetteloosheid heeft de laatste jaren Zuid-Amerikaanse drugshandelaren aangetrokken, die Guinee-Bissau gebruiken als uitvalsbasis voor de cocaïnehandel naar Europa.

De laatste president van het land regeerde bijna een kwart eeuw tot hij op 2 maart 2009 werd vermoord, uren nadat ook de toenmalige legerchef de dood vond bij een bomaanslag. In de verkiezingen die drie maanden na de moorden werden gehouden kwam de partij van Gomes aan de macht.

Bezuinigingswijzer: haal ¤29 miljard op!

Financieel nieuwszender RTL Z heeft vandaag de Bezuinigingswijzer uitgebracht. Hierin kan men zelf de minister van Financiën spelen en aangeven hoe er bezuinigd moet worden en/of de lasten omhoog moeten. De Bezuinigingswijzer is ontwikkeld door het IOO (Instituut voor Onderzoek van Overheidsuitgaven) en Stratus Marktonderzoek.

Per departement kan er maximaal 40 procent bezuinigd worden, omdat de bezuinigingen volgens de wijzer wel 'politiek verkoopbaar' moeten blijven.

Ga hier naar de Bezuinigingswijzer.

Politie potte info vermissingszaak op voor tv

In het geval van een vermissing is in de regel haast geboden. Dat blijkt echter niet op te gaan voor de zaak rond een éénjarige peuter die al sinds 25 januari wordt vermist. Politie en justitie blijken de afgelopen twee maanden essentiële informatie en zelfs camerabeelden achter te hebben gehouden en opgepot voor Opsporing Verzocht. Het tv-programma besteedde eergisteren aandacht aan de zaak.

De zaak draait om een jongetje dat in een Dongense straat door een studente werd aangetroffen in de koffer van een Somalische vrouw. Het kind trok door zijn gehuil de aandacht van de studente, die de vrouw vervolgens dwong het kind uit de koffer te halen. Kort daarop verdween de Somalische met kind en koffer in een donkere auto zonder kentekenplaten. Later die dag is ze met haar koffer gefilmd door beveiligingscamera's in het Centraal Station van Tilburg.

De politie heeft de Somalische vrouw, op de camerabeelden 'uit privacyoverwegingen' onherkenbaar gemaakt, op kunnen sporen en aan kunnen houden. Ze heeft enige weken vastgezeten, maar is inmiddels weer in vrijheid gesteld. Het lot van de peuter is echter altijd nog volkomen onduidelijk. De politie sluit niet uit dat het jongetje verkocht is.

"We moesten eerst wat dingen duidelijk hebben, daarna duurt het meestal nog een paar weken voor zo'n reconstructiefilmpje voor Opsporing Verzocht is gemaakt. Bovendien zijn er nu eenmaal afspraken en contracten met de AVRO, dan komen we echt niet eerder met gegevens naar buiten", zo verklaart een woordvoerder van de Brabantse politie gisteren de keuze de beelden pas zo laat vrij te geven.

Van den Hurk start niet in Major League

Rick van den Hurk start niet in de Major League Baseball komend seizoen. De werper van de Florida Marlins zal zijn kunsten moeten vertonen in New Orleans, waar hij uit gaat komen voor de Zephyrs, het Triple-A team van de Marlins.

Van den Hurk was nog in de running om een van de vijf startende werpers te worden bij de Marlins, maar hij werd uiteindelijk niet verkozen, omdat de organisatie Nate Robertson aantrok als werper. Robertson begon zijn loopbaan ooit in Florida, maar werd daarna naar Detroit verscheept.

De Minor League is geen onbekend terrein voor Van den Hurk. Hij bracht er het afgelopen seizoen al geruime tijd door, mede door blessures aan zijn werparm. Het nieuwe seizoen in de MLB begint komende zondag.

FNV waarschuwt voor tweedeling

Het verlagen van het minimumloon en de bijstand met tien procent leiden tot een grotere tweedeling in Nederland. Dergelijke voorstellen op het moment dat schoonmakers actievoeren voor een paar dubbeltjes loon, horen niet thuis in een beschaafd land. Dat laat de vakcentrale FNV weten in reactie op de ambtelijke publicaties over de miljardenbezuinigingen.

Ook wijst de FNV een versobering van de sociale zekerheid van de hand. De vakcentrale hekelt het feit dat de voorstellen 'zonder enige visie en sturing over Nederland worden uitgekieperd'. Er is volgens de FNV sprake van een hoog 'Winkel-van-Sinkelgehalte': een 'uitdragerij' waaruit elke partij naar eigen willekeur een bezuinigingspakket kan samenstellen.

De andere grote vakcentrale CNV roept de politiek op om fatsoenlijk om te gaan met de meest kwetsbaren in de samenleving. "Zij mogen niet de dupe worden van bezuinigingen op sociale zekerheid en zorg." Op de 'menukaart met bezuinigingsopties' staat een aantal 'onsmakelijke opties' die juist mensen treffen die het al moeilijk hebben, aldus het CNV.

Bendes bestieren gevangenis Bosnië

Door een cultuur van geweld en intimidatie zijn het niet bewakers, maar bendes die de macht hebben in de grootste gevangenis van Bosnië. Dat staat in een vandaag gepubliceerd rapport van de commissie ter preventie van marteling van de Europese Raad.

Volgens de commissie is de gevangenis, in het Bosnische stadje Zenica, voor zowel personeel als gedetineerden niet veilig. De gevangenis is ernstig onderbemand. Slechts één persoon bewaakt de zwaar beveiligde eenheid, bij het luchten van vijfhonderd gevangenen houden maar twee bewakers een oogje in het zeil.

Een week voordat de onderzoekers de gevangenis bezochten werd een gevangene in het ziekenhuis opgenomen nadat hij was aangevallen door een bende. Een andere gedetineerde probeerde zichzelf te verhangen. Uit protest tegen de erbarmelijke omstandigheden demonstreerden twee gevangenen op het dak van de gevangenis en naaiden zes anderen hun lippen dicht.

De Bosnische autoriteiten beloofden vijftig extra bewakers naar de gevangenis te sturen en andere maatregelen te nemen om de veiligheid te verhogen.

Balkenende stuurt condoleancebrief aan Medvedev

Demissionair premier Jan Peter Balkenende (CDA) heeft deze week de Russische president Dmitri Medvedev een brief gestuurd, waarin hij zijn condoleances heeft overgebracht aan de nabestaanden van de slachtoffers die vielen bij de zelfmoordaanslagen in de Moskouse metro. Dat zei de premier vandaag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Bij de dubbele aanslag vielen 39 doden. Inmiddels heeft de Tsjetsjeense rebellenleider Dokoe Oemarov de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist.

"Ik hoop dat de verantwoordelijken worden gepakt", zei Balkenende. "Er is geen enkele rechtvaardiging voor dit soort misdrijven."

Militair mishandelt ex-vriendin

Een 22-jarige militair uit Hillegom heeft eergistermiddag zijn ex-vriendin mishandeld in Rijswijk. Hij zou de 29-jarige vrouw uit Delft met een mes hebben proberen te steken. Ze raakte lichtgewond, maar mocht het ziekenhuis snel weer verlaten. Dat meldt de marechaussee, die een onderzoek is begonnen.

De militair vluchtte na het incident, maar gaf zich even later aan bij de politie in Zoetermeer. Hij zit in de cel.

Minder ambtenaren populairste maatregel

Minder rijksambtenaren is onder Nederlanders de populairste van de vandaag gepresenteerde bezuinigingsvoorstellen. Ook het verminderen van ontwikkelingshulp kan rekenen op veel steun. Het verhogen van het eigen risico in de zorg tot 775 euro zien de meeste mensen juist niet zitten.

Dat meldt EenVandaag na onderzoek onder tienduizend leden van het opiniepanel van het televisieprogramma. Twintig werkgroepen van ambtenaren presenteerden vandaag voorstellen om 36 miljard euro per jaar te bezuinigen. Zo is onder meer versoepeling van het ontslagrecht en beperking van de hypotheekrenteaftrek voorgesteld.

De deelnemers aan het onderzoek mochten maximaal vijf bezuinigingsmaatregelen aankruisen. Twee op de drie kruisten minder overheidsdienaren aan. Daarnaast ziet 55 procent wel wat in het verminderen van de ontwikkelingshulp en vijftig procent in het inkrimpen van het leger.

Van de deelnemers gaf verder 68 procent aan niets te zien in de verhoging van het eigen risico in de zorg tot 775 euro. Beperking van het basispakket in de zorg ziet 58 procent niet zitten. De versobering van de AWBZ staat op de derde plek van impopulaire maatregelen. Van de deelnemers kruiste 38,6 procent dit voorstel aan.

Drukke avondspits door vakantiegangers

De avondspits had vandaag zoals verwacht te kampen met meer file dan normaal. Op het hoogtepunt rond 17.30 uur stond er 330 kilometer file, terwijl normaal hooguit 220 kilometer file staat in de spits van donderdagavond. Dat zegt een woordvoerder van de ANWB.

Maandag waarschuwde de ANWB al dat het vandaag drukker zou worden dan normaal door vakantiegangers die er wegens Pasen op uit trekken. Uiteindelijk stonden er veel files in het midden van het land. "Er was veel vakantieverkeer onderweg en dat was goed merkbaar." Ook vonden een aantal aanrijdingen plaats, waardoor een aantal fikse files ontstonden.

Rond 18.30 uur stond er nog 220 kilometer file. "Het gaat nu snel de goede kant op", aldus de woordvoerder van de ANWB.

Arshavin en Gallas drie weken uitgeschakeld

Naast Cesc Fabregas moet Arsenal het de komende tijd ook stellen zonder William Gallas en Andrei Arshavin. Beide heren vielen woensdagavond uit met blessures.

Het blessurespook heeft zich dus vol overgave gemeld in het Emirates Stadium, waarvandaan Arsenal eerder vandaag meldde dat Fabregas de rest van het seizoen uitgeschakeld is met een breuk in zijn rechterkuitbeen.

Gallas en Arshavin kampen met verrekte spieren. Beide heren zijn drie weken zoet met revalideren, waardoor de return in Barcelona aan hun neus voorbij gaat. Voor Gallas is het de terugkeer van de blessure die hem eerder dit seizoen ook al parten speelde.

"Op het moment zijn wij een leger dat terugkomt van een zware slag", zegt manager Arsène Wenger over de vele kwetsuren in zijn ploeg. "We hebben wat blauwe plekken maar zullen moeten herstellen voor het volgende gevecht. Wie er dan beschikbaar zijn? Dat zal over een dag moeten blijken."

Dagzege Huzarski in Lombarije

De eerste etappe in de Ronde van Lombardije is gewonnen door Bartosz Huzarski. De Pool was na 135 kilometer koersen de sterkste van een kopgroep van drie man. Vanwege noodweer was de rit van vandaag ingekort.

Samen met zijn vluchtmakkers Michael Stevenson uit Zweden en de Italiaan Manuele Caddeo was de Pool na zestien kilometer koersen uit het peloton ontsnapt. Ze kregen een maximale voorsprong van ruim zes minuten. Bij de meet had het drietal vervolgens nog een halve minuut voorsprong op het peloton waarin Roberto Ferrari de sprint won.

Michele Scarponi, die de proloog gisteren won, behield de leiding in het algemeen klassement.

Commotie over glossy 'Gerda' krijgt staartje

Hoewel alle commotie rond de glossy 'Gerda' alweer bijna vergeten is, lijkt de kwestie alsnog een staartje te krijgen. De directeur communicatie van het ministerie van Landbouw is uit zijn functie ontheven en krijgt een andere baan. Dat bevestigt een woordvoerder van demissionair minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) vandaag.

De woordvoerder wil officieel niet bevestigen dat de personele wissel te maken heeft met de commotie rond de glossy 'Gerda'. "De directeur communicatie gaat andere communicatieopdrachten binnen de overheid uitvoeren", is het enige dat hij kwijt wilde. Hij blijft wel verbonden aan het ministerie.

De aankondiging komt een paar weken nadat Verburg een motie van treurnis aan haar broek kreeg, omdat de Tweede Kamer vond dat zij de regels voor overheidscommunicatie had geschonden met haar glossy, die naar alle lezeressen van de Libelle, Margriet en Flair was gestuurd.

De bewindsvrouw sierde niet alleen de cover; foto's en teksten van de minister waren op talloze plaatsen in het blad te bewonderen. Volgens de Kamer was hiermee sprake van persoonsverheerlijking, en dat mag niet.

Verburg zei de ontstane commotie rond het blad -dat ruim vier ton kostte- te betreuren. Het was bedoeld als ludieke actie om het 75-jarig jubileum van haar departement luister bij te zetten, stelde zij.

Ook premier Balkenende, verantwoordelijk voor de Rijksvoorlichtingsdienst, keurde de uitgave af. Het had aan de zogeheten voorlichtingsraad van zijn ministerie moeten worden voorgelegd, en dat was niet gebeurd. De 'Gerda' was daarnaast in strijd met de 'letter en de geest' van de gedragscode voor overheidscommunicatie. "Persoonsverheerlijking is niet de intentie geweest, maar de uitkomst is dat het wel erg veel Gerda is geworden", zei hij daarover.

PlayStation Store update 1 april: grappig veel aanbiedingen

Zoals elke week heeft Sony haar winkel weer geüpdatet. Dit keer zijn er vooral veel aanbiedingen te vinden, zeker voor de bezitters van de PlayStation Portable. Voor de PlayStation 3 is de eerste DLC voor Heavy Rain eindelijk beschikbaar.

 

Special Offers (Beschikbaar tot 15 april)
Outrun Arcade Online (van €9.99 voor €6.59)
Gunstar Heroes (van €4.99 voor €2.99)
TMNT: Turtles in Time Re-Shelled (van €9.99 voor €4.99)
Tom Clancy's H.A.W.X - Russian Falcons Pack (van €4.99 voor €2.99)
Tom Clancy's End War Escalation Expansion Pack (van €9.99 voor €4.99)
Dynogems (mini) (van €2.99 voor €1.99)
Driver 76 (PSP) (van €19.99 voor €9.99)
Asphalt: Urban GT 2 (PSP) (van €14.99 voor €7.99)
Mawaskes Puzzle (PSP) (van €19.99 voor €10.99)
Cover Girl (PSP) (van €29.99 voor €14.99)

PSP Favourites (Beschikbaar tot 15 april)
LittleBigPlanet (van €34.99 voor €17.99)
Gran Turismo (van €34.99 voor €17.99)
Jak and Daxter: The Lost Frontier (van €34.99 voor €17.99)
MotorStorm: Arctic Edge (van €34.99 voor €17.99)
Ghostbusters (van €24.99 voor €12.99)
God of War: Chains of Olympus (van €19.99 voor €9.99)
FIFA 10 (van €39.99 voor €19.99)
Grand Theft Auto: Chinatown Wars (van €34.99 voor €14.99)
Grand Theft Auto: Liberty City Stories (van €17.99 voor €10.99)
Grand Theft Auto: Vice City Stories (van €17.99 voor €10.99)
Soul Calibur: Broken Destiny (van €29.99 voor €14.99)
Tekken 6 (van €39.99 voor €19.99)
F1 2009 (van €29.99 voor €14.99)
Star Wars Battlefront: Elite Squadron (van €39.99 voor €19.99)
Need for Speed: Shift (van €39.99 voor €19.99)
IL-2 Sturmovik: Birds of Prey (van €34.99 voor €17.99)
Colin McRae DiRT 2 (van €29.99 voor €14.99)
Beaterator (van €29.99 voor €8.99)
Football Manager Handheld 2010 (van €34.99 voor €19.99)
Permanent Price Reductions
Inferno Pool (van €7.99 voor €2.99)
FIFA 09(PSP) (van €39.99 voor €19.99)
Need for Speed: Pro Street(PSP) (van €21.99 voor €19.99)
Tiger Woods PGA Tour 10(PSP) (van €39.99 voor €19.99)
Madden NFL 10(PSP) (van €39.99 voor €19.99)
NBA Live 10(PSP) (van €39.99 voor15€19.99)
Burnout Dominator(PSP) (van €21.99 voor €19.99)
Marvel Super Hero Squad(PSP) (van €34.99 voor €17.99)
WWE Smackdown vs Raw 2010(PSP) (van €39.99 voor €29.99)

Downloadable Games
Namco Museum Essentials (€9.99)
Prince of Persia 2: Rival Swords (PSP) (€19.99
Shinobido: Tales of the Ninja (PSP) (€19.99)

Pre-order Game Bundle
Sam and Max: The Devil's Playhouse (€21.99)
(Door deze bundel kun je alle vijf episodes reserveren voor een lagere prijs)

Game Bundle
Penny Arcade Adventures: On the Rainslick Precipice of Darkness
Episodes One and Two Bundle (€14.99)

Demo
Namco Museum Essentials Demo (gratis)

Add-On Game Content
Heavy Rain - Chronicle One: The Taxidermist (€3.99)
Army of Two: The 40th Day - Chapters of Deceit (€7.99)
Dragon Age: Origins
   Feastday Combo Pack (gratis)
   Feastday Gifts (gratis)
   Feastday Pranks (gratis)
LittleBigPlanet - Fragrances Costume Pack (gratis)

Dante's Inferno - Godlike Pack (€2.99)

Sonic & SEGA Allstars Racing
   Metal Sonic & Death Egg Zone (€5.99)
   Ryu Forklift Character Pack (€4.99)
Dragon Ball: Raging Blast
   Ultimate Warriors Pack 3 (gratis)
   Dynasty Warriors: Strikeforce - Additional Quests 3 (gratis)
EyePet
   Easter Styling Pack (€2.99)
   Lucky Dip Styling Pack 12 (gratis)
LittleBigPlanet
   Islands Theme Level Kit (€2.99)
   Islands Costume (gratis)
Buzz! Quiz World - National Geographic Safari Quiz (€3.99)
DJ Hero - Jay Z/Eminem Mix Pack (€7.99)

Rock Band-Axis - Bold as Love (Album) by The Jimi Hendrix Experience (€14.99)
Guitar Hero 5 -
Lynyrd Skynyrd Track Pack (€5.49)
Karaoke Revolution
   Heart Of Glass (€0.99)
   I Will Survive (€0.99)
   Irreplaceable (€0.99)
   Killing Me Softly With His Song (€0.99)
   Kiss Me (€0.99)
   Me And Bobby McGee (€0.99)
   Stand By Your Man (€0.99)
   You Can't Hurry Love (€0.99)

Videos
Battlefield: Bad Company 2 Launch Trailer
Battlefield: Bad Company 2 TV Trailer
Brink Official Trailer
Kane and Lynch 2 Welcome to Shanghai Trailer
Patchwork Heroes Warship Attack Trailer

Dynamic Themes
Warhawk Dynamic Theme (€1.99)

Themes
Patchwork Heroes City Theme

Rampennieuws maakt mensen ziek

Mensen gaan vaker naar de huisarts nadat er een ramp heeft plaatsgevonden. Dit blijkt uit onderzoek van het instituut de gezondheidszorg Nivel in Utrecht. Zij denken dat mensen ziek worden van het nieuws over rampen.

Bij het onderzoek werd gekeken naar verschillende rampen, zoals de vuurwerkramp in Enschede en de aanslagen van 11 september 2001. In de weken na deze rampen bleek dat meer mensen naar de huisarts zijn gegaan met verschillende klachten.

De resultaten van het Utrechtse onderzoek zullen worden gepubliceerd in het vaktijdschrift Journal of Traumatic Stress.

Terugkeer Michelin in F1 nabij

Het lijkt er op dat Michelin terug zal gaan keren in de Formule 1. Volgens Autosport is de Franse bandenfabrikant in zeer vergevorderde onderhandelingen met de autosportfederatie FIA over de terugkeer in de sport die het bedrijf eind 2006 verliet. Een aankondiging zou later deze maand al kunnen volgen.

Momenteel levert Bridgestone nog de banden aan alle Formule 1-teams, maar het Japanse bedrijf heeft aangekondigd om eind dit jaar de stekker uit het Formule 1-project te gaan trekken. Daarom is de FIA op zoek naar een andere fabrikant die het rubber wil leveren, waarbij Michelin een van de belangrijkste kandidaten is.

Michelin verliet eind 2006 de Formule 1, omdat het zich niet kon vinden in de plannen van de FIA om vanaf 2008 maar één bandenleverancier toe te staan. Mogelijk worden nu de bandenregels weer versoepeld, zodat elke fabrikant die wil Formule 1-banden kan gaan leveren. Bedrijven die worden genoemd om de concurrentie met het Franse bedrijf aan te gaan zijn Hankook en Kumho.

Michelin gaf in een eerder stadium aan dat het alleen nadacht over een terugkeer in de F1 als aan een aantal voorwaarden werd voldaan, waarbij een positieve bijdrage leveren aan duurzame mobiliteit. Ook moesten de banden bijdragen aan een groenere Formule 1. Nu het Franse bedrijf bijna overeenstemming met de FIA bereikt heeft lijkt een terugkeer op het hoogste niveau nabij.

Try before you die: pleeg bankoverval

Een 51-jarige vrouw had naar eigen zeggen wel een heel goede reden om een bank te beroven. Patricia Edwards uit DeLand, in de Amerikaanse staat Florida, heeft namelijk kanker. Een bankroof stond echter nog op de lijst van dingen die ze voor haar dood nog wilde doen.

Edwards stapte vorige week een bank binnen en overhandigde een medewerker een briefje met de eis om geld. Op camerabeelden is de kankerpatiënte te zien met honkbalpetje terwijl ze de Bank of America berooft. 

"Ik had helemaal geen plan van aanpak", bekent Edwards tijdens een interview. "Ik liep gewoon binnen, gaf een briefje om wat geld te krijgen en vertrok." Op de vraag waarom, antwoordt ze dat het op haar todo-list stond. "Ik vind dat iedereen een lijst zou moeten hebben met dingen die ze nog willen doen voor hun sterfdag."

De vrouw lijdt naar eigen zeggen aan leukemie maar het is niet terminaal. Daarnaast lijdt ze aan stemmingswisselingen en is ze net met haar medicatie gestopt. 

Nadat ze de bank had verlaten, ging ze naar vrienden toe die een hotelkamer hadden gehuurd. De politie van DeLand wist haar hier op te sporen en sloeg haar vrijdagavond in de boeien. 

Hoeveel ze heeft gestolen wil ze niet zeggen, maar wel wil ze kwijt dat ze spijt heeft van haar daden. "Ik betreur alles wat ik heb gedaan en ik neem de volledige verantwoording op me. Ik zal alle gevolgen aanvaarden." Dat is maar goed ook, want ze wordt nu aangeklaagd wegens bankroof. Haar borgsom is vastgesteld op 20.000 dollar.


Een filmpje met de zieke bankovervalster

Fàbregas zes weken uitgeschakeld

Cesc Fàbregas zal dit seizoen niet meer in de Premier League te zien zijn. De aanvoerder van Arsenal heeft namelijk een scheurtje in zijn kuitbeen. De Spanjaard zal tenminste zes weken nodig hebben om volledig te herstellen.

Fàbregas liep de kwetsuur gisteren, tijdens het Champions League-treffen met FC Barcelona, op. Saillant detail is dat voetballer na de botsing met Carlos Puyol, die daar overigens een rode kaart voor kreeg, nog een strafschop verzilverde.

De blessure van Fàbregas heeft overigens geen gevolgen voor zijn deelname aan het WK voetbal, dat in juni van start gaat.

F1-teams moeten spiegels aanpassen

Vanaf de Grand Prix van China gelden volgens Autosport strengere regels voor de spiegels die op de Formule 1-bolides gemonteerd zitten. Om de veiligheid op de baan te vergroten moeten deze nu verplicht vastgeschoefd zitten aan de cockpit.

Teams zoals Ferrari en Red Bull Racing maakten gebruik van de regels om de spiegels op de sidepots te zetten om zo meer aerodynamische winst te genereren. Omdat de coureurs klaagden dat ze regelmatig opgehouden omdat coureurs die voor hun reden hen niet zagen. Hierdoor zouden ook enkele incidenten veroorzaakt zijn. De FIA wil hier nu een eind aan maken door de spiegels op iedere bolide op de cockpit bevestigd te laten zijn.

'Seks met 12- en 13-jarigen geen pedofilie'

Bij de CNN-talkshow van Larry King was gisteravond niemand minder dan Bill Donohue te gast. De beste man probeerde tegenover zangeres Sinead O'Connor de misstanden met betrekking tot kindermisbruik in de katholieke kerk te vergoelijken. Volgens Donohue is het namelijk helemaal geen pedofilie als het misbruikte koorknaapje de leeftijd van twaalf of dertien jaar heeft bereikt.

"Zie, als de kinderen 12 of 13 jaar zijn, dan is het geen pedofilie meer", beweert de goedheiligman. "Op die leeftijd noemen we het gewoon homoseksualiteit. Dit betekent dat het niet de schuld is van de katholieke kerk, maar van homo's."

Zangeres Sinead was te gast bij Larry King omdat ze een goed stuk had geschreven over de misstanden in de katholieke kerk. Het stuk van de zangeres, die ooit een foto van de vorige paus verscheurde, verhaalt over de medeplichtigheid van het Vaticaan aan het kindermisbruik in Ierland. Het stuk is onlangs gepubliceerd in de gezaghebbende krant Washington Post.


Het bewuste interview tussen de twee kemphanen
Ook leuk voor pedofielen, een verjaardagstaart voor een meisje van 9 

Ajax nog in gesprek met Pantelic

Trainer Martin Jol sluit nog steeds niet uit dat Marko Pantelic ook volgend seizoen voor Ajax speelt. De leiding van de Amsterdamse club heeft in drie gesprekken geen overeenstemming over een nieuwe verbintenis voor de Serviër bereikt. Beide partijen hebben echter afgesproken nog een vierde keer met elkaar om de tafel te gaan zitten.

Pantelic mag van Ajax voor één seizoen tekenen. De 31-jarige spits opteert voor een driejarig contract. "Op mijn leeftijd wordt het tijd om aan mijn gezin te denken", zegt hij. "Ik kan niet altijd blijven voetballen en moet nu toch mijn geld verdienen. Maaréén ding is zeker. Ik zal tot de laatste minuut alles voor Ajax blijven geven. Ook als die laatste minuut aan het einde van dit seizoen al is aangebroken."

Pantelic kwam in het begin van deze voetbaljaargang transfervrij over van Hertha BSC. Hij maakte negen competitietreffers voor Ajax en bereidde zeven doelpunten van zijn club in de eredivisie voor.

Minder arbolasten voor kleine bedrijven

Bedrijven met minder dan 25 werknemers hoeven vanaf volgend jaar geen deskundige meer in de arm te nemen voor het inventariseren van de arbeidsomstandigheden. Dat heeft het kabinet vandaag besloten.

Wekgevers zijn verplicht een zogeheten risicoinventarisatie op te stellen, waarin staat welke risico's het werk met zich meebrengt en welke maatregelen daartegen worden genomen. Dat moet goede arbeidsomstandigheden garanderen.

Voor kleine bedrijven is het niet langer nodig dat hiervoor een deskundige wordt ingehuurd, vindt demissionair minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA). Kleine ondernemingen hebben doorgaans een goed zicht op de risico's en mogen het daarom zelf doen. Voorwaarde is wel dat zij gebruik maken van een erkend, standaard model voor het opzetten van zo'n risicoinventariatie.

Dit moet leiden tot minder administratieve lasten. De maatregel levert een besparing op van ongeveer 83 miljoen euro, aldus Donner.

Zoon giet po leeg over vader

De politie van Port St. Lucie, dat ligt in de Amerikaanse staat Florida, heeft een 52-jarige man opgepakt wegens een ranzig vergrijp. De man heeft zijn bloedeigen vader besmeurd met urine. De oude had nog wel enigszins het geluk dat het hier zijn eigen urine betrof.

Steven Andrew Plank liep zaterdagmiddag de keuken binnen en begon direct tegen zijn vader te schreeuwen. Plak was boos dat zijn vader de kachel gebruikte om daar een pot met aardappels op te koken. 

Vervolgens pakte de zoon de po van zijn vaders rollator en goot deze leeg boven het hoofd van zijn vader. Na de urine kreeg de oude man ook nog de pot met piepers over zich heen.

De politie heeft de gewelddadige zoon in de boeien geslagen en in de gevangenis gestopt. Hij zal worden aangeklaagd wegens geweldpleging tegen bejaarden. Voor een bedrag van 7500 dollar mag hij thuis de rechtszaak afwachten.

Plank
Zeikerd!

Politie VS gebruikt stroomstootwapen op kind

Twee politieagenten uit Martinsville, in de Amerikaanse staat Indiana, zijn geschorst omdat ze een stroomstootwapen hadden gebruikt op een onhandelbaar kind van 10 jaar. Dat heeft de politie vandaag bekendgemaakt.

De twee agenten kregen dinsdag een telefoontje dat het kind op de naschoolse opvang gewelddadig was geworden en andere kinderen en medewerkers probeerde te schoppen en te slaan. Na aankomst sloeg een van de agenten de jongen in het gezicht, terwijl de andere zijn stroomstootwapen op het kind toepaste.

De politiechef keurde de actie af en zei dat ze het 43 kilo wegende jongetje eenvoudig in bedwang hadden kunnen houden. Volgens de politiechef is het kind in orde.

Student vindt onafhankelijkheidsverklaring Haïti

Een student van de Amerikaanse Duke University heeft een document gevonden dat volgens deskundigen de enig overgebleven kopie is van de onafhankelijkheidsverklaring van Haïti. Dat heeft de universiteit vandaag gezegd.

De 26-jarige studente Julia Gaffield ontdekte het vergeelde document in februari toen ze in Londen in het nationale archief van Groot-Brittannië onderzoek deed.

De revolutionaire leiders van Haïti vaardigden de onafhankelijkheidsverklaring uit op 1 januari 1804 na strijd te hebben geleverd tegen slavernij en de Franse koloniale heerschappij. Zij stichtten daarmee de eerste zwarte republiek ter wereld.

Het Caribische land bewaarde echter geen kopie van de verklaring. Een Britse koloniale gouverneur van Jamaica deed dat wel. Het was zijn kopie die Gaffield aantrof.

Millar wint Driedaagse De Panne

Robert Millar heeft de Driedaagse De Panne op zijn naam geschreven. De Schot was in de afsluitende tijdrit over 14,75 kilometer de snelste. Bovendien maakte hij de achterstand op leider Luca Paolini ruimschoots goed.

Lieuwe Westra eindigde in de tijdrit knap als tweede. Zijn verschi met de top van het klassement was echter te groot om mee te kunnen strijden om de dagzege. Hij eindigde uiteindelijk als vijfde in het eindklassement.

Snelste straatauto ooit total loss

De snelste auto aller tijden die op de openbare weg mag rijden is total loss verklaard. Tijdens een zogeheten 'VMax Armageddon'-race raakte de supersnelle Porsche van de baan.

De bestuurder verremde zich met de 1135 PK sterke, unieke Porsche 9ff GT9-R. Zodoende kwam de bestuurder met de peperdure bolide, met een topsnelheid van maar liefst 414 kilometer per uur, naast de Engelse baan. Gelukkig raakte hierbij niemand gewond.

Bijzonder lullig voor de eigenaar is dat hij de blauwe supercar net te koop had gezet. Voor 823.529 euro zou deze van eigenaar wisselen. Bij de Nederlandse grens zouden er echter nog de nodige tonnen aan BPM overheen komen.

Nu deze auto niet meer onder ons is, is SSC Ultimate Aero weer de snelste auto voor op de openbare weg. Met een topsnelheid van 412 km/h is ook deze auto geen lachertje.


Hij is stuk :'(

Giel Beelen neemt Gerard Joling in de maling

Giel Beelen heeft Gerard Joling flink voor de gek gehouden. De zanger was vandaag op weg naar de 3FM-studio, toen de lift stil bleef staan. Joling kon echter niet zo lachen om de 1 aprilgrap van de radio-dj. De artiest bleek last van claustrofobie te hebben.

Beelen was niet de enige die 1 april aangreep om een goede grap uit te halen. De Britse krant The Sun presenteerde met trots een pagina met een smaakje. Lezers konden het ter plekke testen, maar allergisch aangelegde mensen moesten alert zijn, want de pagina 'kon resten van noten bevatten'.

BBC's radioprogramma 'Today' onthulde dat de moeder van de Britse dichtende trots William Shakespeare een Française bleek te zijn. En volgens de collega's van de Daily Mail vloog hun koningin Elizabeth met budgetmaatschappij Easy Jet, inclusief bewijsmateriaal in de vorm van een foto.

Diverse BN'ers zijn ook in de ban van de datum. Patty Brard, Fiona Hering en Evert Santegoeds ontvingen ieder een mysterieus boeket. Op het kaartje bij de bloemen, die afkomstig zijn uit Helmond, staat slechts geschreven 'dit is geen 1 aprilgrap'. Het houdt de gemoederen van de sterren flink bezig, zo blijkt op Twitter.

Alle zeven partijen vormen coalitie Leusden

De zeven politieke partijen in de nieuwe gemeenteraad van Leusden (provincie Utrecht) zullen ook samen het college gaan vormen. De zeven fractievoorzitters tekenden daartoe gisteravond het coalitieakkoord.

"Een uitzonderlijke situatie", zei Eddy Habben Jansen van het Instituut voor Publiek en Politiek vandaag. "Brede colleges met daarin alle partijen worden wel vaker gevormd, maar ik heb nog niet eerder gezien dat zo'n groot aantal partijen tot overeenstemming is gekomen", aldus Habben Jansen.

VVD en CDA zijn de twee grootste partijen in Leusden en zullen twee wethouders leveren. De derde wethouder zal de overige vijf partijen, van GroenLinks tot aan SGP vertegenwoordigen. "Uit gesprekken van de informateur met alle partijen kwamen geen breekpunten naar voren, dus hebben we gekozen voor volledige samenwerking", aldus wethouder Erwin Jansma (VVD).

'Staking schoonmakers langste sinds 1933'

De staking van schoonmakers is de langste staking sinds 1933. Volgens stakingsdeskundige bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis Sjaak van der Velden is het uitzonderlijk dat een staking zo lang duurt. "Sectorbreed is dit de langste staking sinds de staking in de visserijsector van 1933." Dat meldt FNV Bondgenoten vandaag.

De schoonmakers staken inmiddels zes weken. Vandaag voerden zeshonderd schoonmakers opnieuw actie op Schiphol. Ze gaven topman van Schiphol Jos Nijhuis een cadeaubon van 25 euro. Nijhuis kreeg over 2009 de maximale bonus van ruim 178 duizend euro naast zijn vaste salaris van ruim 375 duizend euro. Zijn bonus is volgens de bond tien keer zo hoog als een schoonmaker op Schiphol per jaar verdient.

De schoonmakers willen onder meer zowel dit als volgend jaar twee procent loonsverhoging, zodat ze er niet in koopkracht op achteruitgaan. De werkgevers wilden niet verder gaan dan een procent loonsverhoging in juli en anderhalf procent loonsverhoging volgend jaar.

Maandag werd geprobeerd het vastgelopen overleg over een nieuwe cao weer vlot te trekken. Het bemiddelingsgesprek duurde tot in de avond, maar een 'finale conclusie' kwam er niet. Wel bleek dat de vakbonden, werkgevers en opdrachtgevers als NS en Schiphol met de overheid willen overleggen over verbetering en het professionalisering van de sector.

Ook waren de partijen het erover eens dat in de cao een intentie moet komen over een 'breed gedragen' sectoroverleg. Dat moet leiden tot afspraken over de manier waarop contracten tot stand komen bij de aanbesteding van schoonmaakprojecten en over de arbeidsverhoudingen.

AEX door de 350 punten

Door meevallend economisch nieuws staat de Amsterdamse beursgraadmeter de AEX op het hoogste niveau in anderhalf jaar tijd. Vanochtend werd met een plus van ongeveer 1,5 procent de 350-punten grens bereikt.

Uit de VS kwamen positieve cijfers over de arbeidsmarkt. De werkloosheidsaanvragen zijn vorige week op het laagste niveau in 19 maanden beland. De inkoopmanagersindex liet in maart zelfs de sterkste verbetering sinds medio 2004 aantekenen.

Technisch analist Nico Bakker is positief over de beurs: "Wat de AEX betreft is dus best een terugslag mogelijk naar wellicht 330, maar dat verandert de technische conditie niet. Naar boven toe zie ik ruimte tot circa 380 of 390. Al zigzaggend kan de beursbarometer daar naar toe zwiepen. Wat mij betreft liggen de krijtstrepen van het grotere speelveld dus op 330 en 380."

Edward Loef, analist bij Theodoor Gilissen, is wat voorzichtiger: "Het vorig jaar door mij afgegeven koersdoel is deze week bereikt. Het zou me niet verbazen als we nu met een valse uitbraak van doen hebben."

Grazers Oostvaardersplassen lusten hooi niet

De grote grazers in het natuurgebied de Oostvaardersplassen tonen weinig interesse in de balen schraal hooi, die daar onder druk van de Tweede Kamer zijn uitgestrooid. Dat verklaarde demissionair minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) vandaag na afloop van de ministerraad. "Het loopt geen storm."

De konikpaarden hebben 'geen belangstelling' voor het hooi, slechts één edelhert heeft toegehapt en verder komen 'een paar heckrunderen' iedere ochtend langs voor een hapje van het hooi, verklaarde de bewindsvrouw. "We gaan nog even kijken hoe lang we dit moeten blijven doen." Als verklaring voor het eetpatroon van de dieren voert de minister het aanbreken van de lente aan. "Het is nog koud, maar het gras groeit wel."

Verburg voert met het bijvoeren van de uitgehongerde dieren een motie uit van de Tweede Kamer. Verschillende fracties waren geschrokken van het feit dat de winter 65 heckrunderen, 230 konikpaarden en 520 edelherten het leven heeft gekost. Het is het beleid om de natuur zijn gang te laten gaan in de Oostvaardersplassen, maar dit is te gortig, oordeelde de Kamer vorige week.

Behalve de Oostvaardersplassen besloot de Kamer dat ook de grazers in de Veluwezoom extra te eten moeten krijgen. Dit is echter niet gebeurd. Natuurmonumenten heeft geoordeeld dat dit niet nodig was, aldus Verburg.

Taylor: "Van Barneveld doet te weinig"

Phil Taylor heeft verbaasd gereageerd op de magere resultaten van Raymond van Barneveld. Dit deed The Power tijdens een tv-interview. Barney staat op dit moment op de voorlaatste plaats in de Premier League Darts en won slechts twee van de zeven wedstrijden.

"Hij is momenteel niet de Barney die we kennen", aldus een kritische Taylor tegenover Sky Sports. "Hij zal er nu echt hard voor moeten gaan werken. Hij doet minder dan hij normaal altijd doet en komt in de problemen als de andere spelers goed tegen hem spelen."

Mocht Van Barneveld er niet in slagen om zijn goede vorm terug te vinden, dan denkt Taylor dat onze landgenoot in de play-offs terecht zal komen.

Volledige albums spelen in Green Day: Rock Band

Green Day: Rock Band geeft je de mogelijkheid volledige albums te spelen. De complete tracklist van American Idiot en Dookie is aanwezig en spelers krijgen de mogelijkheid om het derde downloadable album 21st Century Breakdown te importeren.

Green Day: Rock Band is een game waarin de rockband Green Day centraal staat. Met 47 hits van de Californische rockers, digitaal nagemaakte bandleden en toegang tot Green Day-content belooft Green Day: Rock Band een behoorlijk uitgebreid pakket voor fans te worden.

De hits die je in Green Day: Rock Band terug vindt, zijn onder andere American Idiot, Brain Stew en Jaded. Alle nummers kunnen geëxporteerd worden naar andere games als Rock Band, Rock Band 2 en het recent aangekondigde, maar nog niet getoonde, Rock Band 3.

Green Day: Rock Band ligt vanaf 8 juni in de winkel.

Volledige albums spelen in 'Green Day: Rock Band'
Volledige albums spelen in Green Day: Rock Band

Marcellis speelt het liefst bij PSV

Dirk Marcellis spreekt tegen dat hij uit is op een vertrek bij PSV. De jonge verdediger, die dit seizoen nauwelijks aan spelen toekomt in Eindhoven, zou zijn loopbaan willen voortzetten bij een andere club vanwege zijn huidige situatie.

Op de website van de Eindhovense club weerlegt Marcellis deze geruchten. "In de VI stond een stuk, maar ik heb helemaal niet met ze gesproken", nuanceert de verdediger de berichtgeving. "Dat kan dus ook niet van mij afkomen. Dit jaar heb ik weinig gespeeld. Maar ik speel het liefste mijn wedstrijden voor PSV."

"Natuurlijk heb ik er moeite mee gehad en voelde ik me niet happy omdat ik niet speelde," geeft de tweevoudig international toe. "Je moet het alleen niet te ver laten komen. Het is voetbal en dat is belangrijk, maar er zijn belangrijkere dingen in het leven."

Jol: "Afwachten met ADO Den Haag"

ADO Den Haag heeft een paar roerige dagen achter de rug. Enkele dagen geleden werd trainer Raymond Atteveld op non-actief gezet. De Haagse formatie speelt komend weekend tegen Ajax. Martin Jol, trainer van de Amsterdammers, denkt dat de onrust bij de tegenstander niet in het voordeel van zijn ploeg is.

"Dat hoeft niet per definitie zo te zijn. Dat verschilt per club", aldus Jol. "Kijk bijvoorbeeld naar sc Heerenveen en Willem II, waar de trainer tijdens de competitie vervangen is. De resultaten zijn niet veel beter. Het is dus afwachten hoe het voor Den Haag uitpakt."

Daarnaast ging Jol ook nog kort in op de strijd om de landstitel, die nog tussen Ajax, FC Twente en PSV gaat. "Ik heb er altijd vertrouwen in gehad dat we met een lange adem in de buurt konden komen", zegt de oefenmeester. Toch realiseert hij zich ook dat FC Twente de beste papieren heeft. "Wat dat betreft zijn we dichter bij bekerwinst, dan bij een kampioenschap. De beker is een finale; één wedstrijd. In de competitie ligt dat voor ons toch wat anders."

Oh nee!

Soms heb je van die momenten dat je een bepaalde uitdrukking zoekt. Als je aandelen opeens dramatisch kelderen, als je per ongeluk je browser vol interessante tabs wegdrukt of als je Word document vol met onopgeslagen tekst opeens de melding geeft "reageert niet".

(Of zoals ik net per ongeluk op een bladwijzertab drukte bij deze ingevulde onopgeslagen blog.. weg blog.. noooooh)

Druk dan snel op de Noooooooooooh button.

Zie ook de [pa dam tiss-rimshot] en de [zielige trombone].

Aanvrager 'IM GAY'-kenteken dood gevonden

Een man uit de stad Norman, in de staat Oklahoma, is gisterochtend dood aangetroffen. De 28-jarige kreeg enige bekendheid omdat hij het maar niet voor elkaar kreeg om met de tekst 'IM GAY' op zijn kentekenplaten rond te rijden.

Keith Kimmel klaagde op 10 februari de staat aan om de overheid te dwingen gehoor te geven aan het verzoek. Enige tijd later haakte hij echter af, naar eigen zeggen omdat hij een andere advocaat zocht en elders opnieuw de zaak wilde indienen.

Volgens de politie van Norman is de man gisterochtend door een vriend dood aangetroffen in diens appartement. Kimmel had de nacht bij hem doorgebracht. Of hij door een misdrijf om het leven is gekomen, is nog niet bekend.

Button tempert verwachtingen voor Maleisië

Het zelfvertrouwen van Jenson Button is na de winst in de Grote Prijs van Australië flink toegenomen. De Brit zette de concurrentie op achterstand na een goed getimede bandewissel. Toch heeft de regerend wereldkampioen nog geen hoge verwachtingen voor de Grand Prix van Maleisië.

"We hebben gewonnen in Melbourne, maar dat wil niet zeggen dat we ook winnen in Sepang", begon Button zijn relaas. "Zo werkt het niet, hoewel de zege in Melbourne natuurlijk een enorme stimulans is voor het team. Maar we weten ook dat het circuit in Sepang waarschijnlijk niet zo geschikt is voor onze bolide."

Button gaf toe dat McLaren niet de snelste bolide van dit seizoen heeft. De coureur is van mening dat de wagen van Red Bull Racing sneller is. Dit demonstreerden Sebastian Vettel en Mark Webber in de eerste twee races van het nieuwe seizoen ook al, aangezien zij de hoogste pure snelheid hadden. "Als Red Bull zijn zaakjes op orde heeft, zijn ze bijzonder snel en heel moeilijk te verslaan", aldus Button, waarmee hij naar de mechanische pech voor Red Bull Racing refereerde.

"Het is nog vroeg in het seizoen en veel zal ook afhangen van de kracht van teams om verbeteringen aan te brengen in de auto. De Formule 1 is ook een ontwikkelingsstrijd en McLaren is daar sterker in dan andere teams", ging Button verder. "Vorig jaar liet McLaren al zien hoe snel zij veranderingen kunnen doorvoeren. Voor mij was dat een reden om in gesprek te gaan met het team."

Button verwacht op tijdens de Grand Prix van Sepang, die komend weekend wordt verreden, weer mee te strijden om de punten. "Het is een prachtig circuit dat alles in zich heeft. Je moet er netjes en precies kunnen rijden, maar op sommige stukken ook vol gas durven gaan. Ik ben een fan van Sepang en denk zeker dat ik hier mijn wagen weer beter ga leren kennen."

Moordpoging op Dennis Hopper

De vrouw van Dennis Hopper heeft geprobeerd haar man te vermoorden. Dat beweert althans de assistente van de ernstig zieke acteur. Hoe echtgenote Victoria dat zou hebben willen doen, is niet duidelijk. Het echtpaar ligt momenteel in scheiding.

In het juridische gevecht rondom de scheiding beschrijft Hoppers assistente in een verklaring dat zijn echtgenote Victoria 'hem heeft geprobeerd te doden'. In de juridische papieren, waar entertainmentwebsite TMZ de hand op wist te leggen, wordt niet ingegaan op de manier waarop de vrouw te werk wilde gaan.

De 73-jarige acteur lijdt aan prostaatkanker. Volgens zijn advocaat is hij opgegeven door de artsen. Ondanks zijn slechte gezondheid gaf Hopper in januari aan te willen scheiden van zijn vrouw. Zij zou zich ten onrechte miljoenen dollars hebben toegeëigend. Eerder beschuldigde de vrouw Hopper nog van doodsbedreiging. Het stel heeft samen een 6-jarig dochtertje.

'Echtgenote probeerde Dennis Hopper te vermoorden'
'Echtgenote probeerde Dennis Hopper te vermoorden' (Foto: Novum)

Man ontvlucht brandende auto en sterft alsnog

Een 35-jarige man is in Zuid-Afrika overleden naar aanleiding van een bizar ongeluk. Bij een botsing vloog zijn auto in brand. Ondanks dat hij zich hieruit wist te bevrijden, is hij toch op de plaats van het ongeval overleden.

Het ongeluk vond gisteravond plaats in Primose. Hoe het ongeluk exact is ontstaan, is nog niet bekend. Men vermoedt dat slecht zicht door hevige regenval een belangrijke rol heeft gespeeld in de botsing tussen de man en een 21-jarige vrouw.

Door de botsing vloog de Opel Corsa van de man spontaan in brand. Het lukte het slachtoffer zich uit zijn benarde positie te bevrijden. Hij had echter te vroeg gejuicht, want toen de politie eenmaal ter plaatse was, stuitte men er op het ontzielde lichaam van de man. 

Voetbalsters Oranje op valreep langs Slowakije

De Nederlandse voetbalsters hebben in de kwalificatiereeks voor het komende WK een moeizame zege geboekt op Slowakije. Door een doelpunt in blessuretijd van Annemieke Kiesel-Griffioen won Oranje in het Slowaakse Senec met 1-0. Nederland heeft nu tien punten uit vijf wedstrijden en houdt daarmee een kleine kans op het bereiken van het WK.

De wedstrijd betekende het afscheid van Vera Pauw. De bondscoach besloot onlangs na een verschil van inzicht met de KNVB op te stappen. De zoektocht naar een opvolger is nu gaande. De voetbalbond gaf aan voorkeur te hebben voor een vrouw.

Echt rooskleurig ziet het er voor de voetbalsters ondanks de overwinning niet uit. Noorwegen behaalde uit vier wedstrijden de volle score van twaalf punten. Alleen de groepswinnaar maakt kans op een WK-ticket.

Balkenende: Doemscenario's bij niet ingrijpen

Demissionair premier Jan Peter Balkenende waarschuwt voor doemscenario's als een nieuw kabinet niet fors ingrijpt om de overheidstekorten en de staatsschuld terug te dringen.

"Forse ombuigingen zijn onvermijdelijk. De rekening van de crisis gaat niet vanzelf voorbij, niets doen is geen optie. We kunnen niet ongestoord doorgaan, want dan wordt het onbeheersbaar en zou de staatsschuld exploderen", aldus Balkenende vandaag na afloop van de wekelijkse ministerraad.

Balkenende zei dat de politiek de komende tijd moeilijke keuzes moet maken. "Het is mijn overtuiging dat we na het stimuleren van de economie op de korte termijn nu echt moeten werken aan financieel saneren op de lange termijn." De twintig rapporten van ambtelijke werkgroepen bieden volgens de premier 'heel veel inzicht' in de bezuinigingsmogelijkheden. "Nu is het aan politieke partijen om aan te geven wat ze er wel of niet mee willen doen."

Het huidige kabinet kan geen knopen doorhakken omdat het demissionair is. Over structurele hervormingen moeten wel met enige spoed besloten worden, want anders blijft de staatsschuld oplopen en drukken rente en aflossingen steeds meer op de rijksbegroting. Dat is het doemscenario dat volgens Balkenende vermeden moet worden. "Als de schuld hoger wordt, zal de prijs een keer moeten worden betaald."

Hij zei verder dat Nederland er na de internationale financiële crisis in Europa relatief gezien niet slecht voorstaat. De werkloosheid en het begrotingstekort zijn lager dan in veel andere EU-landen. "We doen het internationaal helemaal niet slecht."

Vijf jaar cel voor overval op juwelier

Een 21-jarige man uit Litouwen is veroordeeld tot vijf jaar cel voor een overval op een juwelier in Den Haag en het voorbereiden van een overval in Maastricht. Volgens justitie trok de man met een even oude landgenoot door het hele land langs juweliers en waren ze alleen in Nederland om overvallen te plegen.

het Openbaar Ministerie in Den Haag eiste twee weken geleden 4,5 jaar cel tegen de man. Tegen de medeverdachte wordt op een later moment uitspraak gedaan. Zijn advocaat kondigde tijdens de vorige zitting aan ermee op te houden, waarna de zaak werd aangehouden.

De mannen gingen volgens de rechter eind september een juwelier in Den Haag binnen. De netjes geklede overvallers gaven aan op zoek te zijn naar een collier. Toen een winkelmedewerkster naar de etalage liep, werd ze door de mannen gegrepen en tegen de grond gewerkt.

De overvallers bonden de vrouw vast met tiewraps en bedreigden haar met een pistool. Ze gingen er met haar portemonnee, laptop, fotocamera en met tassen vol sieraden vandoor.

Kort daarna bleken de mannen bij diverse andere juweliers in de buurt te zijn geweest. Een daarvan had de mannen op camerabeelden vastgelegd. Toen die werden vertoond in Opsporing Verzocht bleken ze in het hele land bij juweliers langs te zijn geweest.

De twee werden aangehouden nadat een juwelier in Maastricht begin oktober alarm sloeg. Ze hadden een revolver, tiewraps en hamers bij zich.

Tribunaal weigert Karadzic uitstel

Het genocideproces van de voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic wordt 13 april voortgezet. Een verzoek van Karadzic om de zaak tot 17 juni uit te stellen is afgewezen. Het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag heeft dit vandaag meegedeeld.

Karadzic is aangeklaagd voor Servische oorlogsmisdaden in de Bosnische oorlog van 1992-1995. Volgens de aanklagers is Karadzic onder meer verantwoordelijk voor de moord op achtduizend mannelijke moslims uit Srebrenica. Als hij schuldig wordt bevonden kan hij levenslang gevangenisstraf krijgen.

Berisping voor discriminatiepraktijken AH to go

Bij de exploitant van de AH to go-winkels op stations werd gediscrimineerd. Enkele vestigingsmanagers vroegen NS-dochter Servex om geen Marokkaanse medewerkers meer te sturen. Door deze verzoeken niet direct af te wijzen, maakte Servex zich schuldig aan discriminatie, oordeelt de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) vandaag.

De verzoeken van de drie bedrijfsleiders aan het hoofdkantoor kwamen vorige zomer aan het licht. Naast de wens om geen Marokkaans winkelpersoneel meer te krijgen, werd ook gevraagd geen oude werknemers te sturen. Een 22-jarige sollicitant werd ook daadwerkelijk afgewezen omdat hij te oud zou zijn.

Volgens de CGB heeft Servex, een dochteronderneming van de NS die winkels in de stations exploiteert, zich schuldig gemaakt aan discriminatie op afkomst en op leeftijd. De commissie spreekt alleen een oordeel uit, maar verbindt daar verder geen consequenties aan.

De commissie is wel te spreken over de maatregelen die inmiddels bij AH to go zijn genomen. Zo hebben de betrokken managers een waarschuwing gekregen en zijn alle managers naar een cursus over diversiteit en normen en waarden gestuurd.

Nederland kwetsbaarder voor spionage

Technologische ontwikkelingen en de komst van hoogopgeleide kennismigranten hebben Nederland kwetsbaarder gemaakt voor spionage. Dat staat in een analyse van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Het kabinet wil graag hoogopgeleide kennismigranten binnenhalen, maar een ongewenst gevolg hiervan kan zijn dat buitenlandse inlichtingenofficieren zich voordoen als onderzoeker of student. Ook kleven risico's aan het uitbesteden van systeem- en serverbeheer. Dit kan ertoe leiden dat kwetsbare informatie wordt opgeslagen op servers in het buitenland, waardoor buitenlandse inlichtingendiensten er makkelijker bij kunnen.

Dat in Nederland wordt gespioneerd, is geen geheim. De AIVD heeft in kaart gebracht welke informatie van wetenschappelijke instellingen, overheden en bedrijven interessant kan zijn voor spionnen. Het is zaak dat zij maatregelen treffen, want de informatie is soms vrij gemakkelijk toegankelijk voor buitenlandse inlichtingendiensten, stelt de AIVD.

Zo schromen spionnen niet om telefoons af te luisteren of computers te hacken. De dienst is inmiddels een campagne gestart waarbij deze instellingen worden gewezen op de gevaren. Ook wordt uitgelegd welke maatregelen kunnen worden genomen om Nederland op lange termijn te beschermen tegen de risico's van spionage.

Koster verlengt contract bij Club Brugge

Adrie Koster heeft zijn contract als trainer bij Club Brugge verlengd tot medio 2012. De Nederlander is sinds vorig jaar coach bij de Belgische club.

"Zijn aanpak, keuzes en stijl hebben gewerkt voor Club Brugge", aldus voorzitter Pol Jonckheere. Ook Koster zelf is erg positief. "We gaan voor het maximale. We kunnen als Club Brugge niet tevreden zijn met een tweede of derde plaats. Dat mag ook niet het doel van de spelers zijn. We gaan voor de uitdaging. Ik ga nu verder kijken hoe ik de ploeg stapje voor stapje verder vooruit kan helpen."

Club Brugge staat in de Belgische competitie tweede achter koploper Anderlecht.

'Bezuinig door herinvoering dienstplicht'

Herinvoering van de dienstplicht kan leiden tot een bezuiniging van 92 miljoen euro per jaar op het leger. Dat staat in de bezuinigingsvoorstellen die twintig ambtelijke werkgroepen vandaag hebben gepubliceerd.

Volgens de ambtenaren kan een kwart van de manschappen worden vervangen door dienstplichtigen. Die krijgen zesduizend euro 'zakgeld' per jaar, in plaats van de 25 duizend euro die een gemiddelde militair nu verdient.

De ambtenaren zien ook nadelen aan herinvoering van de opkomstplicht, die begin jaren negentig werd afgeschaft. Zo kost het veel geld om de dienstplichtigen op te leiden, terwijl ze minder lang in het leger blijven. Ook is sprake van oneerlijkheid, omdat lang niet alle dienstplichtigen ook daadwerkelijk het leger in moeten. Daarnaast kan het op de lange termijn meer kosten geven dan dat het in het begin scheelt.

Verder kan er op het leger maximaal 2,1 miljard euro worden bezuinigd door het aantal militairen met 23.500 terug te brengen en jachtvliegtuigen en mijnenjagers te verkopen.

Legaliseren softdrugs scheelt miljoenen

Door softdrugs te legaliseren kan de overheid tientallen miljoen besparen. Er zou een totale besparing gerealiseerd kunnen worden van 160 miljoen euro, alleen al doordat er geen kosten meer gemaakt hoeven te worden om wiettelers op te sporen en te vervolgen.

Dit blijkt uit één van de bezuinigingsvoorstellen die vandaag zijn gepubliceerd door twintig werkgroepen van ambtenaren. De werkgroep merkt wel op dat het lastig kan zijn om de softdrugs te legaliseren. De kans is aanwezig dat buurlanden tegen een dergelijke legalisatie zijn.

Zelfs als er geen complete legalisatie kan plaatsvinden, kan er nog steeds worden bezuinigd. Dit kan door bijvoorbeeld de wietteelt voor coffeeshops te gedogen. Ook dat scheelt politie en justitie veel werk.

Vrouwen bedreigd om gestolen fiets

Twee vrouwen, een 41-jarige moeder en haar dochter, zijn gisteren bedreigd door twee jongemannen. De vrouw zag namelijk de gestolen fiets van haar zoon staan en wilde deze meenemen. Hierop kwamen twee mannen naar buiten en begonnen de vrouwen te bedreigen.

Eén van de twee mannen is opgepakt. De 22-jarige Brunsummer verklaarde dat hij de fiets van iemand had gekocht. Zijn zeventienjarige metgezel loopt nog steeds vrij rond. De 41-jarige vrouw liep met haar dochter door Brunssum toen het voorval plaatsvond.

Game april!

Na een nogal hulpeloze poging zelf iets origineels te verzinnen (waaronder Pokémon PoepBruin) voor 1 april, hebben we het maar opgegeven. De rest van het internet is veel beter dan wij in dat soort dingen. Dus, omdat het mijn verjaardag is, sommen we vandaag alle 1 april-grappen van de (games-)sites even op.


Algemeen

* Duke Nukem Forever Demo
* Splinter Cell Rabbids
* Ecco Water Wars 2
* iPad Arcade
* iPhone naar iPad Converter
* Epic's Sesamstraat
* Razer Venom Infuuspack
* Flight Control training
* Extreme Diplomacy in Civilization V
* Sarlacc Enforcer in SW:TOR

Blizzard

* BlackThorne 2 en Queen's Quest
* De Diablo Extreme Gamer Blanket, Deckard Cain GPS stem, Diablo 3 kussen
* Battle.net Neural Interface
* WoW Equipment Potency EquivalanE Number (E-PEEN)

Internet

* Xfire's nieuwe look
* Google Animal Translate

* Youtube gaat ASCII (selecteer TEXTp in resolutie)

Nederland

* GameKings' Mooie Xbox 360 Slim

Haagse drugsbende opgerold

De politie in Den Haag heeft tien mensen opgepakt voor betrokkenheid bij drugshandel in de Schilderswijk. De probleemwijk werd vorige week woensdag schoongeveegd door de politie. Er werden bij doorzoekingen in zeven woningen diverse, waarschijnlijk gestolen, goederen in beslag genomen.

Naast de mobiele telefoons, autoradio's, laptops en navigatieapparatuur werd ook drugs gevonden. Zo nam het onderzoeksteam een halve kilo heroïne, een kilo amfetamine en poeders en goederen voor de bewerking van drugs mee. Ook werden een auto en een vuurwapen met munitie in beslag genomen.

Tijdens de doorzoekingen sprong een man van de eerste verdieping uit het raam in een poging aan de politie te ontkomen. De man bleef ongedeerd, maar werd wel ingerekend. Hij bleek 46 valse en gestolen paspoorten op zak te hebben. De man is overgedragen aan de politie.

Zes verdachten zitten nog vast. Deze zes worden gezien als de kern van de bende. De andere vier zijn inmiddels vrij, maar worden wel nog gezien als verdachte.

Doden bij treinbotsing Slowakije

Bij een treinongeluk in het oosten van Slowakije zijn vandaag drie mensen om het leven gekomen en zeker elf gewond geraakt. Bij het station van Spisska Nova Ves reed een locomotief op een stilstaande passagierstrein.

Drie bemanningsleden van de locomotief kwamen om het leven en één raakte ernstig gewond. Tien reizigers in de personentreinen raakten overwegend licht gewond. Een woordvoerder van de Slowaakse spoorwegen heeft dit meegedeeld.

Naar de oorzaak van het ongeluk wordt een onderzoek ingesteld.

EMI op randje van faillissement

EMI Group verkeert in grote financiële moeilijkheden. De Britse platenmaatschappij had gehoopt de distributierechten voor Noord-Amerika tegen betaling uit te lenen, maar kon geen overeenstemming bereiken over de prijs.

Een bron meldt vandaag dat de onderhandelingen van EMI met Universal Music Group en Sony Music op niets zijn uitgelopen, omdat de partijen het niet eens konden worden over de prijs. EMI had gehoopt tweehonderd miljoen pond, ruim 225 miljoen euro, bij elkaar te krijgen door de concurrenten vijf jaar lang hun Noord-Amerikaanse distributierechten te laten huren. De platengigant heeft onder meer de Beatles, Pink Floyd, Lily Allen, en Coldplay in de stal.

EMI moet nu voor medio juni honderdtwintig miljoen pond, ruim 135 miljoen euro, bij elkaar zien te krijgen, anders kan het de betalingsverplichtingen aan de Amerikaanse bank Citigroup niet nakomen.

EMI is momenteel in handen van de private investeerder Terra Firma Capital Partners, onder leiding van de Brit Guy Hands. Hij kocht de platenmaatschappij in 2007 voor 4,2 miljard pond. Hands klaagt nu Citigroup aan omdat de bank de prijs voor EMI kunstmatig verhoogd zou hebben door te beweren dat er meerdere potentiële kopers waren, terwijl Hands de enige geïnteresseerde was. Citigroup heeft de beschuldigingen ontkend.

EMI was niet bereikbaar voor commentaar.

EMI op randje van faillissement
EMI op randje van faillissement (Foto: Novum)

Blessure Rooney valt mee

Engeland haalt vooralsnog opgelucht adem. De enkelblessure van sterspeler Wayne Rooney blijkt mee te vallen. Een scan wees vandaag uit dat de aanvaller van Manchester United niets gebroken heeft en slechts "lichte schade aan de gewrichtsband" heeft, meldde de club uit de Premier League.

Hoewel Manchester United niets zei over de duur van het herstel, is de 24-jarige Rooney naar verwachting enkele weken uit de roulatie. Hij zal in dat geval zeker op tijd fit zijn voor het WK voetbal in juni. Manager Alex Ferguson maakt morgen bekend hoeveel wedstrijden Rooney moet overslaan. Hij mist waarschijnlijk de competitietopper tegen Chelsea op zaterdag en de return tegen Bayern München op woensdag.

Rooney liep de kwetsuur dinsdag op in het eerste kwartfinaleduel met Bayern München in de Champions League. De Engelse international, die dit seizoen al 34 keer scoorde, verdraaide zijn enkel en strompelde van het veld.

Islamitische geestelijken veroordelen terrorisme

Islamitische geestelijken hebben hun veroordeling uitgesproken over 'alle daden van terrorisme'. Zij riepen jonge moslims op om wereldwijd een 'gematigde en tolerante islam' aan te hangen. Dit gebeurde op een internationale conferentie in Saoedi-Arabië.

De geestelijken roepen in een persbericht op om het geweld af te zweren en redelijk te zijn. Ook zouden de extremisten berouw moeten tonen. De dood van alle onschuldigen wordt door de geestelijken betreurd.

Ribéry kan wel leven met sterrenstatus Robben

Franck Ribéry was de afgelopen twee jaar de absolute vedette van Bayern München. De Fransman kent nu een minder goed seizoen, maar vindt het niet erg dat Arjen Robben in de Allianz Arena tegenwoordig de show steelt.

"Ik ben zeer gelukkig dat Robben in München speelt en in uitstekende vorm is. De eerste twee jaar bij Bayern waren voor mij geweldig, maar daarna kreeg ik steeds blessures. Dit is het moeilijkste seizoen uit mijn carrière", vertelt Ribéry tegenover TZ.

Mede dankzij Robben is Bayern nog altijd in de race voor drie hoofdprijzen. Ribéry: "Het stoort me dan ook totaal niet dat ik niet langer de enige ster ben. Een club als Bayern heeft spelers van wereldklasse als Arjen nodig om alle doelen te bereiken."

Robben was dinsdag afwezig toen Bayern in eigen stadion Manchester United aan de kant zette: 2-1, met Ribéry als uitblinker. De Duitsers hebben daardoor een goede uitgangspositie om woensdag op Old Trafford de halve finale van de Champions League te halen.

Friese wateren vol uitwerpselen

De waterkwaliteit rond aanlegplaatsen in Friesland is ondermaats omdat recreatievaarders hun toiletwater overboord gooien. Het waterschap Friesland waarschuwt voor ziekte en roept watersporters op hun toiletwater te lozen bij de hiervoor ingerichte loosplaatsen.

Op enkele populaire aanlegplaatsen is vorig jaar de kwaliteit van het water onderzocht. De verontreiniging was op sommige plaatsen zo groot dat er eigenlijk niet gezwommen zou mogen worden. Zwemmers kunnen last krijgen van darm- en maagklachten, luchtwegen of gehoorgangen.

Sinds vorig jaar is het verboden om toiletwater te lozen, maar toch gebeurt dit nog regelmatig. Het waterschap gaat watersporters dit jaar nog meer voorlichten over het gevaar van het lozen van toiletwater. "We hopen op een bewustwording onder de recreatievaarders en het stoppen met lozen. Want het is echt vies om in andermans uitwerpselen te zwemmen of ziek te worden van zwemwater", aldus Wietze de Haan, lid van het dagelijks bestuur van het Friese waterschap.

Dick Maas krijgt oeuvreprijs

Regisseur Dick Maas krijgt de oeuvreprijs van het Imagine: Amsterdam Fantastic Film Festival. De Nederlander die onder meer 'Amsterdamned' en 'Flodder' regisseerde, neemt de prijs persoonlijk in ontvangst tijdens de openingsavond van de 26e editie van het festival.

De 58-jarige regisseur maakte zijn bioscoopdebuut met 'De Lift', waarvoor hij in 1983 een Gouden Kalf kreeg. Naast regisseur treedt Maas vaak op als producent en schrijver van films. Daarnaast componeert hij ook filmmuziek. Eerdere winnaars van de oeuvreprijs zijn Peter Jackson, Terry Gilliam en Tim Burton. Ook Paul Verhoeven kreeg in 2002 een prijs voor zijn films.

Dick Maas is momenteel bezig met zijn nieuwste film 'Sint'. De film gaat over een bloeddorstige bisschop die op 5 december kinderen ontvoert en vermoordt. 'Sint' gaat in november in première. Het Fantastic Film Festival begint op 14 april.

"Crysis 2 bezit beste graphics ooit"

Ontwikkelaar Crytek heeft geclaimd dat Crysis 2 de mooiste graphics zal hebben die je ooit hebt gezien. Een saillant detail is dat de studio recentelijk nog heeft aangegeven dat ze moeite hadden om de CRYEngine 3 werkend te krijgen op de consoles. 

Verder zei executive producer Nathan Camarillo het volgende over hun game die in september moet verschijnen: "We're aiming to set the graphical benchmark. Why would anyone not want to play a game with the best graphics they have ever seen, great gameplay, some engaging fiction, challenging AI, killer weaponry and a complete gaming experience like no other?"

Wat denken jullie, blaast Camarillo te hoog van de toren of zal hij zijn beloftes nakomen? Crysis 2 komt uit op de PC, Xbox 360 en Playstation 3.

Aanhoudingen na cocaïnevangst op snelweg

De politie heeft afgelopen nacht in Amsterdam zes verdachten van drugshandel aangehouden. Agenten hebben ruim twee kilo cocaïne, telefoons en computers in beslag genomen.

Verkeersagenten controleerden op de A2 bij Ouder Amstel een auto met twee inzittenden. In de auto lag een boodschappentas met naar schatting 2,5 kilo cocaïne. De bestuurder bleek nog een boete van 1182 euro open te hebben staan. Zijn passagier werd door de Amerikaanse autoriteiten gezocht wegens smokkelpraktijken.

Hierna werd een woning in Amsterdam doorzocht, waar twee mannen en twee vrouwen en een 'hoeveelheid' cocaïne werden aangetroffen. De vrouwen van 24 en 55 uit Amsterdam zijn vermoedelijk bolletjesslikkers en zijn naar het speciaal hiervoor ingerichte cellencomplex op Schiphol gebracht.

De andere arrestanten zijn twee mannen van 34 en 37 jaar zonder vaste woon- en of verblijfplaats en twee mannen van 44 en 57 jaar uit Amsterdam.

Langeveld zelfbewust van start in Ronde van Vlaanderen

Sebastian Langeveld is tijdens de Ronde van Vlaanderen van komend weekend samen met Nick Nuijens en Lars Boom kopman van Rabobank. In een voorbeschouwing zegt Langeveld dat hij zondag zelfbewust van start zal gaan.

Langeveld maakte in 2008 zijn debuut in 'Vlaanderen Mooiste.' Toen zette hij, overigens zonder succes, op de Bosberg solo de jacht in op de ontsnapte Stijn Devolder. Vorig jaar kon hij door pech en een mislukte planning geen potten breken. Over zijn kansen dit jaar is hij duidelijk. "Ik hoor niet bij de topfavorieten, maar ik kan winnen."

"Mijn indruk van Sebastian is goed. Er zit een duidelijk stijgende lijn in zijn rijden," alus Erik Dekker, ploegleider van Rabobank.

Twee keer dronken rijden: rijbewijs inleveren

De ministerraad heeft vandaag ingestemd met een voorstel om bestuurders die binnen vijf jaar tijd twee keer betrapt worden op beschonken rijden hun rijbewijs af te nemen. Volgens demissionair minister van Verkeer Camiel Eurlings moet er bij de tweede keer dan wel een promillage van tenminste 1,0 gemeten worden.

Volgens Eurlings is dit voorstel 'een goede stok achter de deur voor een kleine groep die zich hardnekkig nergens wat van aan trekt.' Volgens Eurlings wordt een kwart van de verkeersdoden veroorzaakt door 'een paar rotte appels.'

Het nieuwe voorstel geldt niet alleen voor beginnende bestuurders, maar ook voor mensen die al wat langer in bezit zijn van hun rijbewijs. Iedereen die binnen vijf jaar twee keer betrapt wordt op rijden onder invloed mag opnieuw gaan proberen om het rijexamen te halen. "Twee keer geel is rood, niet alleen op het voetbalveld, maar ook in het verkeer," zo luiden de woorden van Eurlings.

Het voorstel moet wel nog worden goedgekeurd door de Raad van State.

Bacterie in vaginale mousse Kruidvat

Kruidvat heeft een aantal producten van de Kruidvat Intieme Zeepvrije Mousse uit de schappen gehaald. In een beperkt aantal verpakkingen is een bacterie aangetroffen die schadelijk kan zijn voor mensen met een verzwakte weerstand. Gezonde mensen lopen geen enkel risico, meldt de drogisterijketen vandaag.

Er zijn geen klachten van consumenten binnengekomen bij Kruidvat. Het gaat om producten met de streepjescode 8717333068325 en batchcode 710-0020.

Kruidvat vraagt klanten de artikelen niet langer te gebruiken en terug te brengen naar de winkel. Het aankoopbedrag wordt dan vergoed. De keten biedt verontschuldigingen aan voor het ongemak.

Pelé verwacht niet dat Ronaldinho naar WK gaat

Ronaldinho is komende zomer niet te zien op het WK in Zuid-Afrika. Althans, dat denkt voetballegende Pelé. Volgens de Braziliaan is de speler van AC Milan te lang uit vorm geweest.

"We moeten niet vergeten dat Ronaldinho een jaar geleden in een slechte periode zat", vertelt Pelé in de Zuid-Amerikaanse media. "Ook al speelt hij nu weer goed, het is voor bondscoach Dunga te laat om hem nog erbij te halen."

De mening van Pelé is duidelijk. "Ik verwacht niet dat hij de definitieve WK-selectie gaat halen." In Brazilië gaan veel geluiden op om Neymar (18) en Paulo Henrique Ganso (21) mee te nemen. Het duo kent een uitstekend seizoen bij Santos.

Pelé vindt het echter nog te vroeg om de twee jongelingen een kans te geven in Zuid-Afrika. "Ze hebben buiten Brazilië nog geen ervaring opgedaan. Ze zijn gewoon te onervaren om op een WK te spelen."

[NBA] Cleveland nipt langs Milwaukee

De basketballers van Cleveland Cavaliers hebben een krappe zege behaald op Milwaukee Bucks. De ploeg met de meeste overwinningen dit seizoen in de NBA won met 101-98.

LeBron James was topschutter voor de Cavaliers met 23 punten, Mo Williams maakte er 21. Bij de Bucks was Nederlander Dan Gadzuric uit de ploeg gehouden. Topscorer was John Salmons met 28 punten.

NBA-titelverdediger Los Angeles Lakers leed opnieuw een nederlaag, nu tegen Atlanta Hawks: 92-109. Joe Johnson was het meest productief bij Atlanta met 25 punten. Kobe Bryant maakte er 28 voor de Lakers.

Solliciteren is een kunst

“Jij schrijft toch columns? Volgens mij zou je hier een serie van kunnen maken,” verzucht mijn baas als de zoveelste sollicitante het kantoor heeft verlaten. We kijken elkaar aan in opperste wanhoop. Maar als we het gesprek evalueren om te kijken of we deze dame door laten gaan voor een tweede gesprek, krijgen we bijna de slappe lach. Het is echt niet te geloven, wat we allemaal meemaken met die sollicitanten.

Sega kondigt The Conduit 2 aan

Sega heeft woensdag bekendgemaakt dat The Conduit 2 in de herfst uitkomt. Het schietspel wordt ontwikkeld door High Voltage en zal alleen op de Nintendo Wii uitkomen.

The Conduit 2 borduurt voort op het origineel en voert spelers naar de verre uiteinden van het universum om een buitenaardse invasie te stoppen. Eigenlijk wordt het dus gewoon knallen. Je kunt vechten in solomodus of online gevechten met meerdere spelers aangaan.

Ook is er Team Invasion, een coöperatieve modus waarin spelers het zij aan zij op hetzelfde scherm kunnen opnemen tegen maximaal vier andere spelers via het internet. Daarnaast bevat 'The Conduit 2' ook een mogelijkheid om met twaalf spelers online te spelen.

Sega kondigt 'The Conduit 2' aan
Sega kondigtThe Conduit 2 aan

Activision bevestigt nieuwe Spider-Man-game

Activision heeft bevestigd dat er wordt gewerkt aan een nieuwe Spider-Man-game. De aankondiging van Spider-Man: Shattered Dimensions komt niet uit de lucht vallen. Geruchten over de game gingen al langer.

In Spider-Man: Shattered Dimensions reis je door vier werelden als vier compleet verschillende Spider-Mans, elk uit een ander Marvel-universum. Fans van de comic-serie zullen onder andere 'The Amazing Spider-Man' en 'Spider-Man Noir' herkennen. Elk universum heeft zijn eigen Spider-Man, vijanden, gameplay, en grafische stijl.

Het verhaal van Spider-Man: Shattered Dimensions is geschreven door de bekroonde Marvel-comicsschrijver Dan Slott en neemt je mee op een missie om de magische energie te verzamelen van het in stukken gebroken 'Tablet of Order and Chaos'. De stukken en de energie zijn verspreid over vier parallelle universa. Tijdens deze missie om de realiteit te herstellen, word je uitgedaagd om te vechten tegen populaire vijanden zoals Kraven en een nooit eerder vertoonde Noir-versie van Hammerhead.

Spider-Man: Shattered Dimensions is ontwikkeld door Beenox Studios en verschijnt in september op diverse spelcomputers.


Activision bevestigt nieuwe Spider-Man-game

Itagaki misschien exclusief op Xbox 360

Tomonobu Itagaki en zijn nieuwe bedrijf Valhalla Game Studios werken aan een game voor de Xbox 360, suggereert de website GoFanboy. Itagaki heeft recentelijk Valhalla Games Studios opgericht, maar de creatieve gamevisionair heeft nog geen nieuwe projecten onthuld.

Promethium doet, volgens GoFanboy, PR- en marketingwerkzaamheden voor Valhalla Game Studios. Berichten rond Promethium suggereren dat Itagaki op het podium zal verschijnen bij de perspresentatie van Microsoft op de Electronic Entertainment Expo (E3) in juni in Los Angeles.

De aanwezigheid van Itagaki bij de presentatie van Microsoft zou kunnen beteken dat hij bezig is met een Xbox 360-game. In het verleden werkte Itagaki ook al aan Xbox 360-games, waaronder Ninja Gaiden 2 en Dead or Alive 4.

Tegenover de Amerikaanse website 1up heeft Itagaki gezegd dat zijn nieuwste game het meest grootschalige project is waar hij ooit aan heeft gewerkt. "Valhalla zal zich richten op de mainstream, verpakte games", zegt Itagaki.

Op dit moment wordt er bij Valhalla alleen gewerkt aan dat ene project. De geruchten gaan dat het spel dus tijdens de E3 onthuld zal worden als Xbox 360-exclusive. Maar Itagaki beseft wel dat het niet handig is om slechts met één project bezig te zijn: "We zullen met een nieuwe game beginnen tegen het eind van het huidige project. Op lange termijn is het niet logisch voor ons om aan slechts één project te werken, en daarom kijken we nu ook naar voorbereidingen op nieuwe projecten voor de komende jaren."

Itagaki misschien exclusief op Xbox 360
Itagaki misschien exclusief op Xbox 360

Playlogic maakt beweegspellen voor Playstation

De Nederlandse game-uitgever Playlogic heeft onthuld dat de interne gamestudio, Playlogic Game Factory, uit Breda werkt aan games voor Sony's nieuwe bewegingscontroller. De spellen die Sony's nieuwe Playstation Move ondersteunen, worden ontwikkeld in samenwerking met Sony Computer Entertainment Europa.

Rogier Smit, de voorzitter van het in Amsterdam gevestigde Playlogic, stelt dat het aantal medewerkers omhoog is gegooid om de nieuwe projecten te kunnen realiseren. "In het verleden hebben we ook al bewezen dat wij de vaardigheden hebben die Sony nodig heeft", vult hij aan.

Playlogic Game Factory werkte eerder aan games als EyeToy Play: PomPom Party voor de Playstation 2, Aqua Vita, Mesmerise en Tori Emaki voor de Playstation 3. Recentelijk kwamen voor de Playstation 3 virtuele huisdieren tot leven dankzij EyePet.

Playlogic maakt beweegspellen voor Playstation
Playlogic maakt beweegspellen voor Playstation

Speel het WK in Zuid-Afrika na

Electronic Arts en Coca-Cola Zero hebben een project opgezet rond het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. De gebeurtenissen op het WK kunnen een paar uur na het eindsignaal herbeleefd worden op de Xbox 360 en Playstation 3.

"Deze ambitieuze en unieke aanpak is compleet nieuw voor voetbalgames", zegt uitvoerend producent Kaz Makita. "In de eindronde van de 2010 FIFA World Cup beleven de deelnemende landen natuurlijk veel hoogte- en dieptepunten. Ons ontwikkelteam zorgt ervoor dat je binnen een paar uur na het eindsignaal van de echte wedstrijd, het verhaal van die wedstrijd in de game kunt naspelen, en misschien zelfs de geschiedenis (virtueel) kunt herschrijven."

Deze nieuwe spelmodus wordt gratis beschikbaar gesteld aan de bezitters van 2010 Fifa World Cup South Africa. De spelmodus draagt de naam 'Coca-Cola Zero Eindronde'. Het nieuwe voetbalspel zal vanaf 29 april in de winkel liggen.

Speel het WK in Zuid-Afrika na
Speel het WK in Zuid-Afrika na

Actrice wil meer game-porno

Pornofilms gebaseerd op beroemde films, boeken en stripfiguren zijn er genoeg, maar wat betreft pornofilms over games valt er bar weinig te beleven. Hier wil pornoactrice 'Belladonna' verandering in brengen.

"Ik had het daar laatst met mijn vriend over", aldus de winnares van de 'Dirtiest Girl In Porn' award in gesprek met de website Original Gamer. "Ik zou me graag als mijn Priest uit 'World of Warcraft' verkleden en een spannende scène opnemen."

Volgens Belladonna gaat de seksindustrie niet creatief genoeg met games om. "Ik heb ooit een scène met Kimberly Kane gedraaid waarin we verkleed als nerds op een Nintendo Wii aan het spelen waren. Al moesten we de controllers aan de kant gooien toen de seks begon. Dat vond ik jammer. Er viel zoveel meer uit te halen."

Actrice wil meer game-porno
Actrice wil meer game-porno

SimBin komt met nieuwe GTR

De Zweedse gamestudio SimBin is bezig met een nieuwe racegame in de GTR-serie. De studio laat weten dat de nieuwe GTR de serie weer terug moet brengen naar de roots.

De nieuwe GTR hanteert de bekende gameplay-filosofie 'easy to play, hard to master'. Iedereen moet kunnen racen, maar om een ware kampioen te worden moet je flink oefenen. SimBin belooft de fans dat het spel flink verbeterd zal worden op basis van het realisme en de visuele aspecten.

GTR zal in 2011 uitkomen. Gamestudio SimBin wil de game uitrusten met nieuwe online mogelijkheden en blijvend ondersteunen met extra downloadbare content.

SimBin heeft niet bekendgemaakt op welke platformen de nieuwe GTR zal verschijnen. De laatste game van SimBin, Race On, is verkrijgbaar voor de PC en Race Pro verscheen op de Xbox 360. Daarnaast heeft SimBin al jaren lang goede ervaringen met het ontwikkelen van racegames voor op de PC.

SimBin komt met nieuwe 'GTR'
SimBin komt met nieuwe GTR

Farrar sprint naar zege in De Panne

Tyler Farrar heeft het eerste deel van de derde etappe van de Driedaagse De Panne gewonnen. Na 112 kilometer koersen, met start en finish in De Panne, was de Amerikaan van Garmin in de sprint Robert Wagner en Kenny van Hummel te snel af.

Luca Paolini kwam als de nummer zes over de meet en de Italiaan behield de leiding in het algemeen klassement. De Driedaagse wordt later vandaag afgesloten met een individuele tijdrit over 14,75 kilometer.

Omniworld wordt Almere City FC

FC Omniworld heeft al voor de tweede maal binnen een paar weken tijd voor een andere naam gekozen. De club wilde aanvankelijk de naam AFC Almere City gaan gebruiken, maar deze naam stuitte op veel bezwaren van supporters. Daarom is nu voor de naam Almere City FC gekozen.

"Het zijn vooral de jongere supporters die moeite hebben met de afkorting AFCA. Die is gelijk aan de naam van een supportersgroep van Ajax. Onze supporters willen daar niet mee worden vergeleken," zei de voorzitter van de Raad van Commissarissen van Omniworld René ter Borgh vandaag.

Volgens hem heeft de nieuwe naamswijziging niets te maken met de druk die de supporters op het bestuur uitgeoefend hebben. "Ze hebben steekhoudende argumenten. Als je dan niet meer wilt veranderen, dan vind ik dat arrogant en niet de manier waarop we dingen moeten doen. We hebben ons daar in eerste instantie in vergist," vervolgt hij. "Wij zijn er van overtuigd dat dit goed is en verwachten geen problemen meer. Dit wordt volgens ons namelijk breed gedragen."

Overheid opent klachtenlijn voor het mbo

Studenten en ouders die klachten hebben over het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) kunnen vanaf vandaag terecht bij de Ombudslijn MBO. Deze lijn is door demissionair staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) ingesteld na aanhoudende kritiek van studenten over de kwaliteit van het onderwijs op een aantal mbo-scholen.

De Ombudslijn moet de afhandeling van klachten in het mbo verbeteren en het inzicht in de aard en omvang van de klachten vergroten. "Er zijn jongeren op een aantal roc's die niet de onderwijskwaliteit krijgen waar ze recht op hebben. Daar moet een einde aan komen", aldus Van Bijsterveldt.

De onderwijsinstellingen blijven echter zelf verantwoordelijk voor een goede klachtenafhandeling en de aanpak van de problemen in het beroepsonderwijs, benadrukt de staatssecretaris. De mbo'ers worden de komende week via posters en flyers geïnformeerd over de Ombudslijn. Er is ook een aparte website gelanceerd: ombudslijnmbo.nl.

Van de ruim elfduizend mbo-opleidingen die van het ministerie van Onderwijs geld krijgen, heeft de Inspectie van het Onderwijs er 44 als zeer zwak aangemerkt. Daarnaast zijn er 98 mbo-opleidingen waarvan de examinering onder de maat is. Het mbo-onderwijs telt ruim 537.000 studenten.

Organisatoren illegale lotto opgepakt

De politie in Utrecht heeft half februari drie mannen aangehouden die ervan worden verdacht een fortuin te hebben verdiend met het organiseren van een illegale lotto. Met de opbrengsten van de loterij in Utrecht, Bussum, Huizen, IJmuiden, Amsterdam, Almaar en Groningen zouden de mannen vastgoed hebben gekocht in Utrecht.

Hoe groot de opbrengsten precies zijn, moet nog worden onderzocht, maar de politie denkt dat er vele miljoenen omgingen in het door de verdachten georganiseerde gokspel. Het Openbaar Ministerie is van plan de criminele winsten terug te vorderen via de pluk-ze-regeling.

De twee hoofdverdachten van 48 en 50 jaar uit Nieuwegein en Houten waren actief in de vastgoedsector. De Belastingdienst heeft beslag gelegd op twintig panden van de mannen, voornamelijk in Utrecht, en op hun banktegoeden. Ook is een naheffing van anderhalf miljoen euro aan misgelopen kansspelbelasting opgelegd.

De mannen gebruikten de reguliere, legale lotto als leidraad. Deelnemers konden geld verdienen door in horecagelegenheden geld in te zetten op de winnende nummers. Er werd volgens de politie ook daadwerkelijk uitbetaald, maar de grootste verdiensten verdwenen in de eigen zak van de verdachten.

De politie pakte de drie mannen na een tip en uitgebreid onderzoek uiteindelijk op 16 februari op. De aanhoudingen zijn vandaag pas bekendgemaakt. Bij de aanhouding zijn vijf panden doorzocht. Bij de hoofdverdachten werden zeven vuurwapens, twaalfduizend euro cash en twee luxe auto's in beslag genomen.

De twee hoofdverdachten zitten nog vast. De derde verdachte, een 53-jarige man uit Utrecht die de twee zou hebben geholpen, is wel op vrije voeten gesteld. De politie heeft nog twintig andere verdachten verhoord voor betrokkenheid bij de lotto, maar verder niemand aangehouden. De politie verwacht verder geen arrestaties meer.

De zaak komt op 21 mei voor het eerst voor de rechter in een procedurele zitting.

Lampre krijgt definitieve PT-licentie voor dit seizoen

De internationale wielerunie UCI heeft de voorlopige licentie van Lampre als ProTour-team omgezet naar een definitieve voor dit seizoen. Dit heeft de UCI vandaag bekend gemaakt.

Aan het begin van dit seizoen kende de Italiaanse wielerploeg, waarvoor onder meer Damiano Cunego en Alessandro Petacchi voor rijden, nog 'administrative problemen.' Nu alles wel in orde is, kan het team dit seizoen actief blijven in het peloton. De voorlopige licentie liep gisteren af.

Niet studeren zonder 'stufi'

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) heeft vandaag de resultaten vrijgegeven van de enquête 'wiljijstufi.nl'. Uit die enquête blijkt dat ongeveer twintig procent van de studenten zal stoppen met hun studie als de studiefinanciering zal verdwijnen. Naast dat één op de vijf studenten en scholieren zal stoppen, geeft 42 procent van de MBO'ers aan niet door te zullen studeren na hun opleiding.

De LSVb zegt dat ongeveer 14.000 mensen het vragenformulier hebben ingevuld. Het leeuwendeel van de deelnemers was student, zo'n 12.000. De andere groep van 2.000 mensen bestond vooral uit ouders, scholieren en MBO'ers.

Doordat het kabinet Balkenende IV is gevallen, zijn er momenteel geen duidelijke plannen over dit onderwerp. Toch gaan er stemmen op in Den Haag om wederom te bezuinigen op het onderwijs en de studenten. De tegenstanders van deze plannen vragen zich af welk effect nieuwe bezuinigingen gaan hebben op de positie van Nederland als kenniseconomie.

Kabinet richt pijlen op growshops

Het kabinet opent de aanval op growshops en andere partijen die betrokken zijn bij de grootschalige productie van hennep. Een maximum gevangenisstraf van drie jaar moet helpen de groothandel en export van softdrugs aan te pakken. Alle handelingen die de hennepteelt steunen worden strafbaar, schrijft minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) in een wetsvoorstel.

Volgens de minister zijn vooral growshops vaak de spil in de cannabisproductie. De winkels verkopen legaal zaadjes en lampen voor de thuisteelt, maar halen ook een deel van hun omzet uit het leveren aan illegale plantages, zou blijken uit verschillende onderzoeken.

Zo verkopen growshops illegaal stekjes en planten aan grotere wietkwekerijen en regelen ze bijvoorbeeld ook andere voorziening voor de wietteelt, zoals elektriciens om illegaal stroom af te tappen. Ook kopen ze de drugs op, organiseren de teelt en wassen de opbrengsten wit, stelt Hirsch Ballin.

Met de nieuwe wet moet het makkelijker worden om op te treden tegen growshops en andere betrokkenen. Nu zijn de mogelijkheden om in te grijpen volgens de minister nog te beperkt.

Volkstelling India van start

Ongeveer 2,5 miljoen medewerkers zijn vandaag het Indiase land ingetrokken voor de tienjaarlijkse volkstelling, een van 's werelds grootste administratieve exercities. Voor de eerste keer worden van alle burgers ook biometrische gegevens opgenomen: elke burger vanaf 15 jaar wordt gefotografeerd en moet zijn vingerafdruk laten nemen.

"Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid wordt geprobeerd om 1,2 miljard mensen te identificeren, te tellen en in het bevolkingsregister op te nemen, zodat iedereen eindelijk een identiteitsbewijs kan worden verschaft", zei de Indiase minister van binnenlandse zaken, Palaniappan Chidambaram. In India was het lange tijd niet gebruikelijk om een identiteitsbewijs te hebben.

De volkstelling duurt naar verwachting ongeveer zes maanden.

De Jager wil geen CDA-leider worden

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) is niet beschikbaar voor het partijleiderschap van het CDA. De Jager wil nog maximaal één kabinetsperiode in de politiek blijven.

"Ik heb er lang over nagedacht en ik heb besloten dat ik nog één periode verder wil", zegt De Jager in een interview met het Nederlands Dagblad. "Nu is Balkenende partijleider. Zo bezien kan ik dus geen leider meer worden van het CDA. Na de volgende kabinetsperiode ga ik het bedrijfsleven in."

De Jager geldt als een van de grote talenten van het CDA, en een van de mogelijke toekomstige partijleiders. Onlangs liet ook een andere potentiële CDA-kroonprins, minister van Verkeer Camiel Eurlings, weten dat hij de politiek verlaat.

De Jager wil geen CDA-leider worden
De Jager wil geen CDA-leider worden (Foto: Novum)

Arsenal mist ook Arshavin door blessure

Arsenal zal enkele weken geen gebruik kunnen maken van de diensten van Andrei Arshavin. De Russische aanvaller viel gisteren uit in het met 2-2 gelijkgespeelde duel in de Champions League tegen FC Barcelona. Eerder vandaag werd al duidelijk dat de ploeg uit Londen Cesc Fàbregas en William Gallas enige tijd missen.

"Ik denk dat ik twee tot drie weken nodig heb om te herstellen," meldt Arshavin op zijn website. Hij prijst de mentaliteit van Arsenal, omdat de ploeg na een 0-2 achterstand knap terugkwam tot 2-2. Hierdoor is de halve finale in de Champions League nog binnen bereikt. "Ik kan alleen zeggen dat de jongens veerkracht hebben getoond. We hebben nu nog een wedstrijd om door te gaan."

Beenhakker voorzitter Coaches Betaald Voetbal

Leo Beenhakker is benoemd tot voorzitter van de Coaches Betaald Voetbal. De leden van de belangenvereniging kozen gisteren tijdens de ledenvergadering unaniem voor de technisch directeur van Feyenoord.

Beenhakker is de opvolger van Foppe de Haan, die besloten heeft nog een jaar langer te blijven in Zuid-Afrika als trainer van Ajax Cape Town. De Haan was voorzitter vanaf 2001. "We zijn verguld met Leo Beenhakker als nieuwe voorzitter. We hechten aan een man met aanzien en gezag", aldus Gerard Marsman, directeur van de CBV. Het bestuur onderging nog een wijziging. Ron Jans, trainer van FC Groningen, is uit het bestuur getreden. Zijn plaats is overgenomen door Pieter Huistra, trainer van Jong Ajax.

Schoenmaker aangesteld als technisch adviseur bij ADO

Lex Schoenmaker is tot het eind van dit seizoen technisch adviseur bij ADO Den Haag, meldt Voetbal International. De oud-coach moet het interim-trainersduo Maurice Steijn en Bob Kootwijk bij gaan staan.

Schoenmaker is door Steijn gevraagd om weer aan de slag te gaan bij ADO. "Onze jonge trainer heeft gevraagd of hij zo af en toe eens bij mij terecht kan voor advies", legt de 62-jarige Hagenaar uit. "Natuurlijk was ik al als technisch adviseur bij de club betrokken, alleen nu ga ik me iets nadrukkelijker met het eerste elftal bemoeien."

De rol van Schoenmaker beperkt zich voorlopig tot het geven van advies. "Ik kom net weer bij het ziekenhuis weg voor mijn heup. Dat gaat goed, maar op het trainingsveld kom ik niet. Ik zit gewoon op mijn kantoortje op het oude Zuiderpark en zal af en toe eens met de spelers gaan praten."

ADO stelde deze week trainer Raymond Atteveld tot het eind van dit seizoen op non-actief. De coach en enkele spelers kunnen niet meer met elkaar overweg. Schoenmaker: "Het voordeel dat ik heb, is dat ik als speler en trainer al eens in een situatie als deze heb gezeten, dus kan ik met mijn ervaring iets betekenen."

Wet in de maak voor terugvorderen bonussen

Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) werkt aan een wet om bedrijven de mogelijkheid te geven om bonussen of delen daarvan terug te vorderen. De raad van commissarissen van een naamloze vennootschap kan met de nieuwe regeling ingrijpen als de bonussen niet in het belang van de onderneming en de samenleving zijn.

De minister heeft de brief met zijn plannen vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd. De wet is een aanvulling op de bestaande gedragscode uit 2008 en huidige wetgeving over bonussen.

Volgens de minister hebben bedrijven te grote risico's genomen door buitensporige bonussen uit te keren. Het bonusbeleid was mede de oorzaak van de financiële crisis. In de financiële sector moesten bedrijven die het moeilijk kregen, worden gered door de overheid.

Wet in de maak voor terugvorderen bonussen
Wet in de maak voor terugvorderen bonussen (Foto: Novum)

'Ambtenaar slecht beschermd tegen agressie'

Ambtenaren worden nauwelijks beschermd tegen agressie. De Arbeidsinspectie schat dat zestig tot zeventig procent van de werkgevers in de publieke en semipublieke sector de regels aan de laars lapt, schrijft het AD.

Vooral in het openbaar vervoer, de ambulancezorg en bij de sociale diensten schiet de bescherming van werknemers tekort. De Arbeidsinspectie noemt onder meer agressietrainingen, het installeren van alarmknoppen, het inzetten van bewakers en nazorg als maatregelen die werkgevers kunnen nemen om hun personeel te beschermen.

Onlangs lanceerde de Arbeidsinspectie een campagne die werkgevers moeten wijzen op de bestrijding van agressie tegen ambtenaren. Het programma omvat inspecties en verschillende voorlichtingsactiviteiten.

Man slaat ei stuk op hoofd parkeerwachter

Een parkeercontroleur is op opmerkelijke wijze mishandeld in Boxtel. Een onbekende man sloeg een ei kapot op het hoofd van de vrouw. De politie is op zoek naar getuigen van het incident.

De vrouw was op 19 maart aan het werk op de Markt toen ter hoogte van café Le Temps plotseling een man kwam aanlopen. Hij gooide eerst een ei in de richting van de parkeercontroleur. Vervolgens sloeg hij met kracht een ei kapot op haar hoofd en maakte zich uit de voeten. De vrouw viel op de grond en was duizelig. Ze heeft nog steeds last van hoofdpijn.

Haïti krijgt 7,3 miljard voor wederopbouw

Een kleine vijftig landen en hulporganisaties hebben op een internationale donorconferentie in New York 7,3 miljard euro toegezegd voor de wederopbouw in Haïti na de verwoestende aardbeving in januari. Dat heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon gisteren gezegd.

Het toegezegde bedrag is veel meer dan de 2,8 miljard euro waar de Haïtiaanse regering om had gevraagd. Van de hulp is 850 miljoen euro afkomstig van de Verenigde Staten en 1 miljard euro van de Europese Unie.

De Haïtiaanse president René Préval bedankte de donateurs. Het hoofd van het humanitaire bureau van de Verenigde Naties, John Holmes, sprak de hoop uit dat de Haïtiaanse bevolking vertrouwen put uit de belangstelling van de internationale gemeenschap en 'dat er een plan is voor de toekomst'.

Hulporganisaties toonden zich sceptischer. Een woordvoerder van Oxfam zei dat na de orkaan Mitch in 1998 aan het getroffen gebied in Midden-Amerika ruim zes miljard euro werd toegezegd, waarvan nog geen derde daadwerkelijk werd verstrekt. "Deze beloften zullen snel in concrete vooruitgang moeten worden omgezet", zei woordvoerder Philippe Mathieu.

Door de aardbeving op 12 januari is de hoofdstad Port-au-Prince verwoest en zijn tussen de 217.000 en 300.000 mensen omgekomen. Het merendeel van de naar schatting 1,3 miljoen mensen die dakloos raakten, verblijft in tentenkampen. Préval riep de donateurs op zich te richten op onderwijs en de negen miljoen inwoners van zijn land te helpen zichzelf te redden.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton, co-voorzitter van de conferentie, riep de leiders van Haïti op tot 'een transparant herstel'. Zij zei ook dat de internationale gemeenschap de in het verleden ontstane praktijk moet loslaten om de Haïtiaanse regering te passeren.

Voor de coördinatie van de hulp en de verdeling van de gelden is in Haïti een commissie in het leven geroepen, die de zorg van de donateurs over corruptie en politieke instabiliteit in Haïti moet wegnemen. De commissie staat onder leiding van de Haïtiaanse premier Jean-Max Bellerive en de Amerikaanse oud-president Bill Clinton, de speciale gezant van de VN voor Haïti.

Natte paasdagen voorspeld

Tijdens het paasweekeinde wordt het guur weer. Het KNMI verwacht vooral zaterdag en zondag veel buien en er staat redelijk wat wind. Maandag wordt het weer naar verwachting iets beter.

Goede Vrijdag begint nog zonnig, maar in de loop van de dag trekken buien vanuit het zuidwesten het land binnen. De wind is matig tot vrij krachtig, langs de kust kan windkracht 6 ontstaan. Zaterdag wordt een natte dag, met flinke hoeveelheden neerslag.

Ook zondag is het regenachtig. Op tweede paasdag wordt het iets beter: de kans op regen neemt dan af en ook de temperatuur gaat iets omhoog. Volgende week wordt iets warmer lenteweer verwacht.

Dode man gevonden in Amsterdam

In het Florapark in Amsterdam is vanochtend een dode man gevonden. Rond 06.20 uur werd het lijk aangetroffen in het gras nabij de Johan van Hasseltweg in Amsterdam-Noord. De politie sluit een misdrijf niet uit. De identiteit van het slachtoffer is nog onbekend.

De plek waar het stoffelijk overschot werd gevonden is afgezet. Een politiehelikopter is ingezet voor het maken van beeldmateriaal.

Sauber test verder met F-duct

In Melbourne werkte de F-duct, het systeem dat overgenomen werd van McLaren, nog niet zoals het zou moeten. In Malesië zal het team van Sauber daarom verder gaan met het testen van het systeem dat bestaat uit een sleuf die geopend kan worden om de rijwind beter langs de achtervleugel te kanaliseren.

Tijdens de persconferentie op donderdag zei Pedro de la Rosa: "We zullen het morgen verder testen. Het is een gemodificeerde versie en we proberen hem te perfectioneren. Het is geen eenvoudig systeem en er wordt keihard gewerkt in Hinwil om het aan te passen en we zullen het morgen zien. Als het werkt, prima. Als het niet werkt, zullen we moeten wachten op de volgende race. Maar we werken hier heel hard aan."

Langeler blijft hoofdtrainer FC Zwolle

Art Langeler is ook gedurende het seizoen 2010-2011 de hoofdtrainer van de eerste selectie van FC Zwolle. Daarmee blijft de huidige technische staf ook het volgende seizoen intact.

Langeler was in het verleden trainer van de A-jeugd van FC Zwolle en vervulde anderhalf jaar, in samenwerking met Hans van Dijkhuizen, de functie van Hoofd Opleidingen. Daarnaast was hij de trainer/coach van de Zwolse C-jeugd. Vanaf 1 januari 2010 is hij de hoofdtrainer van het eerste elftal van FC Zwolle.

Bleszinski's game wordt onthuld bij Jimmy Fallon

Cliff Bleszinski zullen de meeste gamers wel kennen van Epic, de studio achter de Gears of War-serie. Eerder meldde hij al dat hij zijn nieuwe project zou presenteren als het weer warmer zou worden. Nu is warm een lekker subjectief begrip, maar Bleszinski lijkt de lente in gedachte te hebben gehad.

Jimmy Fallon, wie een 'Late Night Show' heeft op de Amerikaanse televisie liet via Twitter weten dat het spel volgende week gepresenteerd gaat worden in zijn show. In zijn eigen woorden: "Game designer Cliff Bleszinski debuts his new game on Late Night next Thur. Set your TiVos! And your Xboxes."

Hoogstwaarschijnlijk zal het gaan over Gears of War 3. Niet alleen is dat de meest logische keus, ook lieten de geruchten al weten dat de eerste beelden van deze game rond april zouden gaan verschijnen. Gears of War 3 zal naar verwachting pas volgend jaar uitkomen.

Kaartverkoop GP van Zuid-Korea gestart

De Grand Prix van Zuid-Korea is vandaag weer een stap dichterbij gekomen. De organisatie is begonnen met de kaartverkoop voor de race die op 24 oktober op het programma staat. Toch bestaan er nog steeds twijfels of het project in de provincie Zuid-Jeolla op tijd gereed zal zijn.

"We zijn nu voor 70% klaar met het werk aan de baan die voor zowel coureurs als toeschouwers tevreden zal gaan stellen," zei Kang Man-ho die toezicht moet houden op de bouw tegen het Franse persbureau AFP.

De gouverneur van de regio waar het Yeongam-circuit gebouwd wordt is blij dat de kaartverkoop losgebarsten is. "De ceremonie van vandaag is een voorbode van de virtuele start van de Formule 1-race."

De organisatie van de eerste Grand Prix in Zuid-Korea hoopt 140.000 toeschouwers naar het spektakel te lokken.

Studiegroep: 18 miljard bezuinigen in 2015

Het nieuwe kabinet zou maatregelen moeten nemen die op termijn 29 miljard euro opleveren, waarvan minimaal 15 miljard al in 2015. Beter is het als er dan al voor 18 miljard euro is bezuinigd.

Dat adviseert de Studiegroep begrotingsruimte vandaag. De groep ambtenaren brengt voor de dertiende keer advies uit over hoe in de toekomst het begrotingsbeleid eruit zou moeten zien.

Om toekomstige generaties niet de rekening te laten betalen van oplopende schulden, vindt de studiegroep ingrijpende maatregelen en fundamentele hervormingen onvermijdelijk. Een 'substantieel deel' moet in de komende kabinetsperiode al tot besparingen leiden.

Eerder kwam ook het Centraal Planbureau (CPB) met het advies om 29 miljard te bezuinigen om de overheidsfinanciën op langere termijn op orde te krijgen en te houden. Door de economische crisis zijn er grote begrotingstekorten terwijl door een stijgende levensverwachting de financiële opgaven in de toekomst alleen maar toenemen.

De al aangekondigde maatregelen, zoals een verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar, moeten doorgaan, stellen de ambtenaren in hun advies. "Waar mogelijk in aangepaste en versnelde vorm." Verder zijn maatregelen nodig in de zorg, op de woningmarkt, bij de pensioenen en op de arbeidsmarkt.

De studiegroep wil verder dat de begrotingsregels worden aangescherpt, zodat een financiële buffer kan worden opgebouwd. Na 2015 moet er gestreefd worden naar een overschot op de begroting.

Dansgame op Wii groot succes

Ubisoft is zeer tevreden over de verkoop van de Nintendo Wii-game Just Dance. De dansgame wist eerder in het Verenigd Koninkrijk al Call of Duty: Modern Warfare 2 tijdelijk achter zich te laten in de verkooplijsten. Sinds de release in november 2009 zijn er ruim twee miljoen exemplaren verkocht.

Met twee miljoen verkochte exemplaren is Just Dance een van de bestverkochte games ooit op de Nintendo Wii die niet door Nintendo zelf gemaakt zijn. De grootste hits op de Nintendo Wii zijn doorgaans van Nintendo zelf, neem Mario Kart en New Super Mario Bros. Wii als voorbeeld. Maar zo nu en dan scoren andere uitgevers ook een grote hit. Waaronder Mario & Sonic op de Olympische Spelen van uitgever Sega en nu dus ook Just Dance.

"De feedback van de consument op Just Dance is ongelooflijk", zegt Tony Key, senior vicepresident verkoop en marketing bij Ubisoft U.S. "Met het succes van Just Dance zien we een vernieuwing op het vlak van muziek video games aangezien dit echt een game is die toegankelijk en leuk is voor iedereen."

In Just Dance dient de speler 'mee te dansen' met de instructies op het beeldscherm. In het spel is muziek terug te vinden van onder andere Katy Perry, de Spice Girls en MC Hammer.

Dansgame op Wii groot succes
Dansgame op Wii groot succes

Sepang geen favoriet van Hülkenberg

Nico Hülkenberg, die dit jaar debuteert binnen de Formule 1, heeft tot nu toe nog geen punten weten te scoren, maar hij is vastbesloten daar in Maleisië verandering in te gaan brengen, ook al is het circuit van Sepang niet één van zijn favorieten. 

De jonge Duitser verklaarde: "Ik heb hier natuurlijk nog nooit gereden in een Formule 1-auto, maar ik ken het circuit uit de tijd dat ik A1GP reed. Melbourne was een zeer frustrerende race voor me en ik ben blij dat ik een week later de baan alweer op kan, zodat we voor een beter resultaat kunnen gaan. Maleisië is niet mijn favoriete circuit, maar het is prima. Bochten vijf en zes zijn ontzettend snel, daar ga je met 250 kilometer per uur doorheen, dus dat deel van het circuit is leuk. Het zal warm worden, maar ik heb in januari een paar weken in Maleisië getraind, dus ik ben goed voorbereid. Ik kijk uit naar een goede race."

[NHL] Avalanche moeten vrezen voor playoffplaats

De Colorado Avalanche hebben met 2-5 van de Anaheim Ducks verloren en moeten nu vrezen voor hun playoffplaats. Van de laatste zeven wedstrijden werden er zes verloren, waardoor de Calgary Flames die op de negende plaats staan slechts twee punten achter staan. Wel hebben de Flames een wedstrijd meer gespeeld. De twee teams spelen vrijdagnacht nog tegen elkaar.

De Avalanche begonnen het seizoen sterk en draaiden lang mee in de top van de Western Conference. Met de playoffs in zicht is de jonge ploeg echter steeds minder gaan presteren. Coach Joe Sacco denkt niet dat de matige prestaties komen doordat de ploeg bang is om de playoffs te missen: "Ik denk niet dat het de zenuwen zijn. Het hele seizoen speelden we consequent met passie en veel energie, en dat ontbreekt er de laatste twee wedstrijden aan. Als we zorgen dat we dat weer oppakken zouden we het alsnog moeten halen. Er staat veel op het spel, maar we hebben alles nog in eigen hand. We spelen nog niet zoals we willen spelen, maar in zo'n lang seizoen loop je altijd tegen obstakels aan."

De Ducks-line met Jason Blake, Saku Koivu en Teemu Selanne maakte tezamen drie goals en gaven acht assists. Jason Blake maakte de meeste punten: een goal en vier assists. Selanne staat inmiddels op 601 goals, evenveel als de Finse topscorer aller tijden Jari Kurri. Beide Finnen staan hiermee op de zeventiende plaats in de complete lijst. Verder speelde Curtis McElhinney erg sterk; hij maakte 27 reddingen.

De Ducks stonden na de eerste periode met 2-0 voor. Verdediger Steve Eminger opende de score na een kwartier spelen met een hard afstandsschot dat via de handschoen van rookie Matt Duchene van richting veranderde. Vier seconden voor het einde van de periode maakte Koivu de 2-0. In de tweede periode kwamen de Avalanche op 2-1 door een powerplay-goal van Milan Hejduk. De Ducks sloegen echter laat in de tweede periode weer toe. Verdediger Scott Niedermayer maakte dertig seconden voor tijd de 3-1 nadat een schot van Koivu van de boarding terugstuiterde voor de voeten van de oude rot.

De Ducks liepen in de derde periode nog verder uit na goals van Teemu Selanne en Jason Blake. Darcy Tucker deed na dertien minuten spelen nog iets terug, maar het was veel te laat om de Ducks nog zenuwachtig te maken. De Ducks staan nog zeven punten achter op de Avalanche, dus het halen van de playoffs lijkt ondanks deze overwinning uitgesloten.

Uitslagen NHL

Thuis Uit Uitslag
Colorado Avalanche Anaheim Ducks 2-5
Buffalo Sabres Florida Panthers 6-2
Montreal Canadiens Carolina Hurricanes 1-2
Pittsburgh Penguins Tampa Bay Lightning 0-2
Minnesota Wild Chicago Blackhawks 0-4
Dallas Stars San Jose Sharks 5-1
Calgary Flames Phoenix Coyotes 2-1

Moskou begraaft slachtoffers aanslagen

De eerste begrafenissen van Moskovieten die maandag om het leven kwamen door aanslagen in de metro vinden vandaag plaats in de Russische hoofdstad. Moskou betaalt de begrafeniskosten van de slachtoffers, berichtte het Russische persbureau Itar-Tass.

De aanslagen kosten tot dusver aan 39 mensen het leven. Zestien stoffelijke overschotten zijn overgedragen aan familieleden in allerlei windstreken van Rusland en in Tadzjikistan.

De verantwoordelijkheid voor de dubbele zelfmoordaanslag werd gisteren in een video opgeëist door de Tsjetsjeense rebellenleider Dokoe Oemarov. Het zou een vergeldingsactie zijn geweest voor "de moord op arme Tsjetsjenen en Ingoesjeten, die op 11 februari knoflook aan het plukken waren in het dorp Arsjti".

Oemarov waarschuwde voor meer aanslagen.

Pozzato onzeker voor Vlaanderen

Het is onzeker of Filippo Pozzato zondag zal meedoen in de Ronde van Vlaandere. De renner van Katusha, een outsider voor de zege, heeft last van een griepje. Gisteren moest de Italiaan al opgeven tijdens de tweede etappe van de Driedaagse De Panne.

"Hij zal vandaag hoogstens twee uurtjes achter de auto kunnen rijden," aldus ploegleider Jef Braeckevelt tegen Sporza. "Voor de rest moet hij uitzieken in het rennershotel." Naast Pozzato is ook zijn ploeggenoot Segei Ivanov, vorig jaar winnaar van de Amstel Gold Race, ziek. Hij heeft last van diarree.

Leger Mexico slaat aanval drugsbendes af

Het Mexicaanse leger heeft aanvallen van drugsbendes op twee garnizoenen in de noordelijke deelstaten Tamaulipas en Nuevo Leon afgeslagen. Achttien aanvallers werden doodgeschoten, twee verwond en zeven gearresteerd. Aan de kant van het leger raakte één soldaat gewond

De aanval betekent een aanzienlijke escalatie van de drugsoorlog in Mexico, waarin president Felipe Calderon het leger en de federale politie heeft ingezet omdat de gewone politie onbetrouwbaar is. Patrouillerende militairen worden dikwijls beschoten, maar aanvallen op legerbases zijn zeldzaam, zeker in de omvang als die van dinsdag.

Met handgranaten en machinepistolen gewapende bendeleden in kogelvrije SUV's en trucks voerden zeven afzonderlijke aanvallen uit op het leger, waaronder drie blokkades. Generaal Edgar Luis Villegas sprak van 'wanhopige reacties van criminele bendes op de vooruitgang die door de federale autoriteiten wordt geboekt'.

Xbox 360 krijgt geen webbrowser

Op de PlayStation 3 kan het al een tijdje, maar op de Xbox 360 is het (native) nog niet mogelijk: browsen op het web. Tegenwoordig kan je overal op internet. Is het niet via je laptop dan is het wel via je mobiel, en zelfs op je game-console of TV.

De Xbox product director, Aaron Greenberg, is er echter niet enthousiast over. Hij heeft ook aangegeven dat deze feature niet naar de Xbox 360 zal komen. De reden is simpel: browsen via een console geeft niet de juiste ervaring.

"No disrespect, there's things I love about the PS3, but that's not one of them. We want the online experience to be fun and optimised for the living room, and we'll continue to add more applications to get more richness."

Wie toch wil internetten via zijn Xbox 360 moet even hier kijken.

Wildcards Cervélo en BMC voor Ronde van Romandië

De oprganisatie van de Ronde van Romandië heeft de eerste twee wildcards vergeven voor de Pro-Tour-wedstrijd. De eerste wildcards gaan naar Cervélo en BMC Racing.

Cervélo rijdt op een Zwitserse licentie en is daarom een logische keuze. Ook de wildcard voor BMC is niet verrassend. Wereldkampioen Cadel Evans traint veel in Zwitserland en daarnaast heeft de ploeg via geldschieter Andy Rihs een Zwitserse link.

De 64e editie van de Ronde van Romandië start om 27 april.

UEFA eist miljoen van Servische tv

De Europese voetbalbond UEFA eist 1 miljoen euro van de Servische staatszender RTS wegens het niet uitzenden dinsdagavond van het Champions Leagueduel tussen Bayern München en Manchester United. Dat berichtten Servische media.

Volgens de UEFA was RTS contractueel verplicht de wedstrijd rechtsreeks uit te zenden op de televisie en mag de bond een geldstraf opleggen. De Servische staatszender besloot dinsdag de voorkeur te geven aan een urenlang debat in het parlement over de massale moordpartij in de enclave Srebrenica in 1995.

Benieuwd hoe de film van je leven eruit ziet?

Als ze van jouw leven een film zouden maken, hoe zou deze er dan uitzien? Op die vraag weet een website nu eindelijk het antwoord. Typ enkele Engelse woorden die een belangrijk aandeel vormen in je leven (beer, sex, tits bijvoorbeeld) en voer het in het scherm in. Wat je krijgt voorgeschoteld, is een filmpje met psychedelische beelden en dito geluiden dat een film van jouw leven zou moeten voorstellen.

Zelf proberen? De website vind je hier

PS: Een uitgebreide uitleg over de werking hiervan kun je hier lezen

nrc.next verschijnt eenmalig als broadsheet

De krant nrc.next is vandaag op groot formaat uitgekomen. Het is een eenmalige actie. De krant komt normaal op tabloidformaat uit.

Titia Ketelaar, chef redactie, vond het leuk om in de week dat twee kranten van broadsheet naar tabloid overstapten nrc.next een keertje groot te maken.

"We hebben wel eerder iets verrassends gedaan met de krant. Op 5 december alle koppen op rijm en nrc.next is ooit ook al eens alleen in beeld verschenen." Het viel de krant mee op op groot formaat te maken. "Wij hebben wel geprobeerd ons eigen gezicht te bewaren", aldus Ketelaar.

Vanaf nu tijdschriftenreviews op FOK!

Vanaf vandaag kun je op de FOK!frontpage, naast de welbekende reviews van films, DVDs, boeken en CD's, ook reviews van tijdschriften vinden.

We beginnen met het tijdschrift NWT, Natuurwetenschap & Techniek, maar in de loop van het jaar zullen er nog vele volgen. De eerste tijdschriften review kan je hier vinden!

Een goed idee of helemaal niks? Welke tijdschriften wil jij absoluut wel of zeker niet op de FP zien? Laat het ons weten! Je kan feedback hierover kwijt in dit topic op het FOK!forum.

Vermaelen: "We mogen blij zijn met een gelijkspel"

Een realistische Thomas Vermaelen stond gisteren na afloop van het Champions League-duel tussen Arsenal en Barcelona voor de camera's van de NOS.

"Laten we eerlijk zijn. Kijkend naar de eerste helft komen wij hier goed weg met een gelijkspel." Het eerste uur van de wedstrijd moesten de Britten hun meerdere erkennen in Barcelona. Het was dan ook een klein wonder dat beide ploegen halverwege met een 0-0 stand gingen rusten.

"De eerste helft waren zij fantastisch. Zij kregen een aantal goede kansen, maar wisten ze niet te benutten." Voor de return, komende dinsdag, ziet de Belg nog genoeg kansen voor zijn ploeg. "Natuurlijk kun je betere uitslagen bedenken voordat je aan een wedstrijd begint, maar al met al kunnen wij tevreden zijn over de uitslag. Wij toonden vandaag aan dat wij zowel mentaal als fysiek erg sterk zijn en daardoor is alles nog mogelijk. Wij zullen daar wel voor de winst moeten spelen, of op een 3-3 gelijkspel inzetten," besloot de Belg met een knipoog.

 

[Sitenews] Vanaf nu tijdschriften reviews op FOK!

Vanaf vandaag kun je op de FOK!frontpage, naast de welbekende reviews van films, DVDs, boeken en CD's, ook reviews van tijdschriften vinden.

We beginnen met het tijdschrift NWT, Natuurwetenschap en techniek, maar in de loop van het jaar zullen er nog vele volgen. De eerste tijdschriften review kan je hier vinden!

Een goed idee of helemaal niks? Welke tijdschriften wil jij absoluut wel of zeker niet op de FP zien? Laat het ons weten! Je kan feedback hierover kwijt in dit topic op het FOK!forum.

Tweede 'Eiffeltoren' in Londen

Londen wil een toren bouwen die zich qua attractiviteit kan meten met de Eiffeltoren in Parijs. Het stalen gebouw moet verrijzen in het olympische park in Stratford (Oost-Londen). De toren moet de Olympische Spelen symboliseren. Londen won de strijd om de OS 2012 van Parijs, en wil nu ook met een vergelijkbare attractie de strijd aanbinden met Parijs.

Het gedurfde ontwerp is van de hand van kunstenaar Anish Kapoor. Hij won de wedstrijd die Londen had uitgeschreven. Kapoor omschrijft zijn kunstwerk als een lange slingerende spiraal die de ambitie heeft om boven de wolken te reiken. "Diegenen die de toren beklimmen, zullen van een spectaculair zicht over Londen kunnen genieten", aldus de winnaar.

Indien de staalgigant ArcelorMittal het materiaal voor het bouwwerk aanlevert, zal de toren de naam ArcelorMittal Orbit gaan dragen. De toren zal overigens wel in de schaduw van de Eiffeltoren blijven staan, aangezien de laatste 324 meter hoog is, en het bouwwerk in Londen slechts 122 meter hoog zal worden.

Een afbeelding van de toren en zijn ontwerper kun je hier vinden. 

Arrestaties tijdens actie in Rotterdam

De politie heeft gisteravond in Rotterdam zeker acht auto's in beslag genomen en vier mensen gearresteerd voor drugsrunnen. Ze deed dat tijdens een gezamenlijke actie van politie, deelgemeente Kralingen-Crooswijk, de douane, stadstoezicht, de Belastingdienst en het Openbaar Ministerie.

Een bestuurder had 37.000 euro aan boetes en belastingschuld openstaan. Ook hielden de diensten twee alcomobilisten aan.

Tijdens de actie zette de politie een zogeheten backscatter in, een scanner waarmee voorwerpen in een auto kunnen worden opgespoord. Daardoor kon in een auto een tas met xtc-tabletten worden onderschept. Het was voor het eerst dat dit apparaat, dat normaal gesproken in de haven wordt gebruikt om containers te controleren, werd ingezet bij voertuigen.

De actie heeft de hele nacht geduurd.

Guardiola meer dan tevreden

Barcelona gaf gisteren in de slotfase van de Champions League-wedstrijd tegen Arsenal een 0-2 voorsprong uit handen waardoor de eindstand 2-2 werd. De coach van de Catalanen, Josep Guardiola, is desalniettemin meer dan tevreden.

"Vorig seizoen wonnen we alles wat er te winnen viel, maar haalden we nooit zo’n hoog niveau als vandaag in de eerste helft. Dit was het beste Barcelona onder mijn leiding. We hebben een uitstekend uitzicht op de halve eindstrijd. Het is wel jammer dat we de ontmoeting niet vanavond al hebben beslist, maar we zijn blij met dit resultaat," aldus Guardiola tegen de BBC.

Generaal VS niet ontslagen om homo-opmerkingen

Een Amerikaanse generaal wordt niet ontslagen en krijgt ook geen officiële waarschuwing voor zijn aandringen bij militairen en hun familieleden zich uit te spreken tegen openlijke homoseksualiteit in het leger. Dat heeft de Amerikaanse minister van het leger, John McHugh, gisteren gezegd.

President Barack Obama wil het verbod op openlijke homoseksualiteit in het leger opheffen en iedere poging hem hierin tegen te werken kan beschouwd worden als insubordinatie.

Toch wordt generaal Benjamin Mixon niet ontslagen, hem is slechts duidelijk gemaakt dat zijn optreden ongepast was. Daarmee is de zaak af, aldus McHugh.

Jarig Teletekst nog altijd populair

Teletekst bestaat vandaag dertig jaar. Op 1 april 1980 werd Teletekst door schaker Max Euwe in gebruik gesteld. Het medium is nog altijd populair: vorig jaar werd NOS Teletekst door elf miljoen mensen geraadpleegd.

De populairste pagina van NOS Teletekst is 101, waarop het laatste nieuws te zien is. Vorig jaar werd die pagina door tien miljoen mensen geraadpleegd. Ook de tv-gids en de sportberichten worden veel bekeken, meldt de NOS.


'Wachtlijst tbs'ers verdampt'

Het aantal tbs'ers is de afgelopen jaren sterk gedaald. Vorig jaar legden rechters 107 keer verplichte behandeling in een forensische psychiatrische kliniek op. In 2004 gebeurde dit nog 226 keer. De wachtlijst voor tbs'ers is verdampt, meldt de Volkskrant.

Volgens een nog niet gepubliceerd rapport helpt de nadruk op veiligheid het systeem om zeep. Zo zijn de verlofregelingen sterk aangescherpt na de ontsnapping van enkele tbs'ers. Uit angst voor herhaling is de gemiddelde behandelingstijd opgelopen van vier naar acht tot twaalf jaar.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over het ambtsgeheim van politiemensen van Marokkaanse komaf.

Volgende week moet de politieagent van Marokkaanse komaf, die twee jaar lang geheime informatie aan de Marokkaanse ambassade heeft doorgespeeld, voor de rechter verschijnen. De aanklacht luidt, dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan ambtelijke corruptie en schending van de geheimhoudingsplicht. Ik was verbijsterd toen ik het verweer van zijn advocaat las: “De agent is in Marokko geestelijk en lichamelijk onder druk gezet.” Ja? En?

Moslims verstoren lezing Barnard

Gisteravond wilde de schrijver Benno Barnard een lezing houden aan de Universiteit van Antwerpen (UA). De lezing zou gaan over de politieke islam en had de titel 'Leve God, weg met Allah'. Nog voor de schrijver goed en wel begonnen was met de lezing, werd deze verstoord door een aantal moslims.

"Normaal zou ik vanavond een lezing geven voor een vijftigtal studenten. De lezing over de politieke islam draagt de ironische titel 'Leve God, weg met Allah' en dat was voor enkele extremisten voldoende om ze te verstoren nog voor ik drie zinnen had gezegd", zegt Barnard. "Tot mijn grote verbazing zaten er bij aanvang van de lezing een hele hoop moslims in de zaal. Al snel bleek dat zij niet enkel om te luisteren naar de aula in de Rodestraat waren afgezakt. Via sms en de website sharia4belgium was er opgeroepen om de lezing te verstoren."

Volgens de rector Alain streeft de UA actief naar een klimaat waarin alle meningen, geloven en overtuigingen naast elkaar kunnen bestaan binnen de universiteit. De UA wil alle meningen de ruimte geven om tot een dialoog te komen. "Ik vind het jammer dat die kans tot dialoog er niet was omdat de lezing al verstoord werd na enkele minuten."

De Antwerpse politie heeft, na dat zij ingelicht waren, ongeveer twintig moslims uit het gebouw begeleid. Er zijn echter geen arrestatie verricht.


Moslims laten Barnard niet aan het woord

Sibon verbaasd over besluit

Gerald Sibon is verbaasd dat hij weg moet bij zijn club Heerenveen. Het aflopende contract van de spits wordt door de Friezen niet verlengd.

"Ik ben zeker verbaasd dat ik weg moet, maar aan de andere kant begrijp ik het ook wel. Heerenveen is op zoek naar een nieuwe spits en heeft met Michal Papadopulos en Samir Fazli al twee spitsen in huis voor volgend seizoen. Aangezien ik een aflopen contract heb, kunnen ze gemakkelijk van mij af."

"Het is jammer dast ik op zo'n manier de club moet verlaten. Ik had liever zelf die keuze gemaakt. Het grootste gedeelte van mijn carrière heb ik bij Heerenveen gespeeld en dat is een ontzettend leuke tijd geweest."

De 35-jarige spits is over twee periodes gezien bezig aan zijn vijfde seizen bij Heerenveen. Mede dankzij negen treffers van Sibon hebben de Friezen na de winterstop  de degradatiezone verlaten. Sibon zal zijn carrière voortzetten aan de andere kant van de wereld. "Ik wil graag een avontuur aangaan. Australië of Amerika is wat dat betreft een optie. Ik ben fris en fit genoeg om in elk geval nog een jaar door te gaan." Maar ook een langer verblijf in de eredivisie sluit hij niet helemaal uit. "Zeg nooit nooit."

Henin treft Clijsters in Miami

De Belgische tennissters Kim Clijsters en Justine Henin treffen elkaar voor de tweede keer sinds hun comeback. Ze staan tegenover elkaar in de halve finales van het masterstoernooi in Miami.

Clijsters overmeesterde de Australische Samantha Stosur met 6-3 en 7-5. Henin won eerder van de Deense Caroline Wozniacki met 6-7, 6-3 en 6-4,.Het Belgische topduo speelde dit jaar eerder tegen elkaar in de finale van het toernooi in Brisbane. Clijsters won toen van haar landgenote.

KNVB heroverweegt 'De Kuip'

De gemeente Rotterdam en Stadion Feyenoord dreigen de bekerfinale kwijt te raken. De KNVB is niet te spreken over het eisenpakket dat de gemeente heeft neergelegd bij de KNVB voor de finale van 25 april aanstaande.

Vooral de eis dat de wedstrijd om 14 uur gespeeld moet worden is bij de voetbalbond in het verkeerde keelgat geschoten. "Wij hebben al jaren een convenant met de gemeente Rotterdam over zaken als het aanvangstijdstip van de bekerfinale en gaan na 25 april evalueren wat die afspraken waard zijn. De vraag of de finale wel in De Kuip moet blijven, zal daarvan een onderdeel zijn," zegt Renske Bruinsma, woordvoerder van de KNVB.

De bond is verbolgen over de koerswijziging van Rotterdam. "We zitten niet al vanaf 2 maart met elkaar om de tafel voor deze wedstrijd om, als het dan inderdaad Feyenoord-Ajax wordt, opeens van koers te veranderen."

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb liet eerder deze week weten dat beide clubs maximaal 10.000 kaarten krijgen. Hij waarschuwde dat de finale onder zeer strikte voorwaarden gespeeld zal worden. De binnenstad wordt drooggelegd en "de tolerantie van de politie ligt in de buurt van nul."

Wenger: "Fàbregas was klaar om te spelen"

Arsenal behaalde gisteren in het Emirates Stadium een 2-2 gelijkspel tegen een superieur Barcelona. Francesc Fàbregas, die vooraf een vraagteken was, viel geblesseerd uit. Manager Arsène Wenger vertrouwde erop dat 'Cesc' fit aan het duel begon.

"Je moet vertrouwen op de medische staf en op wat de speler zegt. Cesc is 's ochtends getest en men zei dat hij klaar was om te spelen", aldus Wenger op de clubwebsite. Fàbregas liep in de slotfase, toen hij Arsenal met een strafschop op 2-2 had gezet, een zware blessure op. Hoe lang hij uit de roulatie is, moet nog blijken.

Wenger gaat er vanuit dat de aanvoerder zaterdag (thuis tegen Wolverhampton) in ieder geval afwezig is. De Spanjaard mist dinsdag de return tegen zijn oude club vanwege een schorsing. In de eerste helft van de kraker tegen Barça vielen William Gallas en Andrei Arshavin al uit met een kuitblessure.

"Voor William is het seizoen denk ik voorbij. Ik heb met hem een gok genomen en dat pakte niet goed uit. Daar heb ik wel spijt van", zegt Wenger. De Fransman ziet ondanks de slechte uitgangspositie genoeg kansen voor Arsenal om in Camp Nou te stunten. "Aan de bal konden we vaak voor gevaar zorgen, dus daar moeten we dinsdag ook voor gaan."

Nadal eenvoudig naar halve finale Miami

Rafael Nadal heeft de halve finale bereikt van het ATP-toernooi in Miami. De Spanjaard versloeg de Fransman Jo-Wilfried Tsonga in de kwartfinale met 6-3 en 6-2.

Nadal, die in de halve eindstrijd nu Andy Roddick treft, was tevreden na de zege. "Ik speelde goed vandaag. Tsonga serveerde goed als altijd, maar ook mijn eigen service liep lekker. Tegen Roddick zal ik weer heel scherp moeten zijn."

Paus Paulus VI wist van misbruik

Uit een brief uit 1963 aan de toenmalige paus Paulus VI blijkt dat het Vaticaan op de hoogte was van seksueel misbruik door geestelijken in de Verenigde Staten. De brief werd gisteren in Los Angeles vrijgegeven door advocaten van slachtoffers van misbruik in Californië. Ondertussen liet een Oostenrijkse kardinaal gisteren weten dat de kerk schuld draagt in het seksschandaal.

In het epistel stelt het hoofd van de katholieke orde, die de behandeling van pedofiele priesters overzag, aan de paus voor om pedofiele priesters uit actieve dienst te halen. De brief is een samenvatting van de visie van de geestelijke Gerald Fitzgerald op probleempriesters. Het lijkt erop dat de paus zelf om de brief heeft verzocht.

De Oostenrijkse kardinaal Christoph Schönborn, een vertrouweling van paus Benedictus XVI, zei gisteren dat sommigen binnen de kerk misbruik maakten van het vertrouwen van kinderen, seksueel gewelddadig waren en het imago van kerk het belangrijkst achtten. Hij sprak zijn dank uit jegens slachtoffers die hun stilzwijgen hebben verbroken en zei dat er nog veel moet gebeuren om goed te maken wat fout is gegaan.

Advocaat VS wil paus dagvaarden over misbruik

De Amerikaanse advocaat William McMurry wil paus Benedictus XVI laten dagvaarden om hem onder ede te ondervragen over seksueel misbruik door katholieke priesters. Hij heeft hiertoe een verzoek ingediend bij een rechtbank in de Amerikaanse staat Kentucky, zo liet hij gisteren (plaatselijke tijd) weten.

McMurry staat drie mannen bij die zeggen dat zij als kind door katholieke priesters seksueel zijn misbruikt. Volgens de advocaat heeft de toenmalige kardinaal Joseph Ratzinger de zaak in de doofpot gestopt om de reputatie van de kerk te beschermen.

Benedictus is niet alleen geestelijk leider van de Rooms-Katholieke Kerk, maar ook staatshoofd van de soevereine en onafhankelijke Staat Vaticaanstad. In die functie geniet hij volgens het internationaal recht immuniteit voor nationale rechters. Een poging van een Franse onderzoeksrechter om de president van Djibouti te dagvaarden, leidde in 2006 tot een rechtszaak bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

'WAO'er niet langer aan werk geholpen'

WAO'ers worden niet langer geholpen in hun zoektocht naar werk. Uitkeringsinstantie UWV moet stevig bezuinigen en kan arbeidsongeschikten daarom niet langer actief aan werk helpen. Dat schrijft Trouw vandaag.

Vorig jaar kostte de begeleiding van WAO'ers naar nieuw werk 127 miljoen euro. Daar is niet langer geld voor. De versobering van de re-integratie staat los van de aanbevelingen van de ambtelijke werkgroepen die vandaag gepresenteerd worden.

Het aantal WAO'ers stijgt weer, na een lange periode van daling. In Nederland zijn nu 830 duizend arbeidsongeschikten.

Q-koortsbacterie na vaccinatie in melk dieren

De bacterie die Q-koorts veroorzaakt kan na vaccinatie van dieren wel degelijk in melk terechtkomen. Dat is een voorlopige conclusie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis na een kleinschalig onderzoek hiernaar.

De uitkomsten van het onderzoek staat lijnrecht tegenover beweringen van de overheid, die stelt dat na vaccinatie de bacterie Coxiella burnetti DNA uit het vaccin niet in melk terecht kan komen.

Het ziekenhuis tekent wel aan dat vanwege het kleinschalige karakter van het onderzoek nog geen definitieve conclusies kunnen worden getrokken. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis vindt dat de resultaten echter wel aanleiding zijn voor een grootschalig onderzoek door een veterinair onderzoeksinstituut.

Het onderzoek werd opgestart nadat vanuit de GGD Hart voor Brabant vragen kwamen of het ziekenhuis geiten kan testen op de aanwezigheid van DNA van de bacterie. Geitenboeren die waren benaderd vroegen vervolgens of het ziekenhuis ook kon testen of de bacterie na vaccinatie van geiten in de melk terechtkomt.

Voor het onderzoek werd de melk van zes geiten die voor vaccinatie vrij waren van Coxiella burnetti DNA bekeken. Na de vaccinatie werden kleine hoeveelheden Coxiella burnetti DNA gevonden in de melk van alle zes geiten. Bij twee geiten die niet waren gevaccineerd, was dit niet het geval.

Ministers gaan seksueel misbruik onderzoeken

Ministers André Rouvoet (Jeugd en Gezin) en Ernst Hirsch Ballin (Justitie) stellen een onderzoek in naar mogelijk seksueel misbruik van kinderen die onder verantwoordelijkheid van de overheid zijn geplaatst in rijksjeugdinrichtingen en particuliere jeugdinrichtingen. Aanleiding voor het besluit zijn meldingen van seksueel misbruik van kinderen die in de jaren vijftig en zestig door de kinderbescherming in katholieke instellingen werden geplaatst.

In het onderzoek komt onder meer aan de orde of de meldingen bekend waren bij de Raad voor de Kinderbescherming. Ook wordt bekeken hoe met die meldingen, als ze er waren, is omgegaan. De precieze opzet van het onderzoek wordt volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op korte termijn uitgewerkt.

Oud-minister Wim Deetman bereidt momenteel een onafhankelijk onderzoek naar seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke kerk voor. Rouvoet heeft vanwege de meldingen gesproken met Deetman. Tijdens dit gesprek werd duidelijk dat Deetman niet gaat kijken of de Raad voor de Kinderbescherming meldingen heeft ontvangen en zo ja, hoe hiermee is omgegaan.

Inval Fiod bij VVD'er Ton Hooijmaijers

De Fiod-ECD heeft een inval gedaan bij VVD'er Ton Hooijmaijers. Dit meldt De Telegraaf. De voormalig wethouder van Amsterdam en gedeputeerde van Noord-Holland zou verdacht worden van ambtelijke omkoping. De afgelopen tien jaar zou hij betaald lobbywerk hebben gedaan voor bouwbedrijven.

Volgens De Telegraaf zijn er ook huiszoekingen gedaan bij de moeder van Hooijmaijers, zijn fiscalist en een aannemersbedrijf. Volgens bronnen gaat het om een 'bijvangst' in een grote bouwfraudezaak.

Hooijmaijers zegt in de krant dat hij geschrokken is. Hij ontkent dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten.

Benson trefzeker bij debuut in Chinese competitie

Fred Benson heeft bij zijn nieuwe club Shandong Luneng meteen succes geboekt. De huurling van RKC Waalwijk scoorde eenmaal bij zijn debuut bij de Chinese club. De 25-jarige speler was met Shandong met 4-2 te sterk voor Hangzhou Lucheng.

Shandong heeft hoog ingezet op Benson. De kampioen van 2006 en 2008 wil met de oud-speler van onder meer Vitesse in de gelederen dit seizoen kampioen worden. Mede door het doelpunt van Benson staat de ploeg aan kop in China.

Melchiot vertrouwt op goede afloop bij Wigan

Wigan Athletic ging afgelopen maandag met 3-0 ten onder op bezoek bij Manchester City. Door deze nederlaag moet de club van verdediger Mario Melchiot de laatste duels flink aan de bak.

De Nederlander is vol vertrouwen dat Wigan ook volgend seizoen actief is in de Premier League. "Iedereen weet dat we een geweldige ploeg hebben", aldus Melchiot op de clubwebsite.

"We hebben ook allemaal vertrouwen in een goede afloop. Het enige probleem is dat het ontbreekt aan een klein beetje geluk, terwijl dat op dit niveau nodig is om te krijgen wat we verdienen."

Wigan moet nog zes duels bikkelen. "We hebben alles nog wel in eigen hand en dat is het belangrijkste. Dat is eveneens een uitgangspositie die je wilt hebben op het einde van de competitie."

In het restant van de competitie neemt de equipe van trainer Roberto Martinez het nog op tegen Hull City, Portsmouth, West Ham United, Fulham, Arsenal en Chelsea. The Latics staan vier punten boven de fatale streep, maar nummer achttien Hull heeft nog een duel tegoed.

Boek: Harmen Lustig - Lef

Harmen Lustig schreef eerder drie romans en een verhalenbundel. De verhalen die in Lef gebundeld zijn verschenen eerder in Hard Gras, AvantGardeMen en Penthouse Magazine. Van dat laatste blad is Lustig hoofdredacteur. De verhalen in zijn stoere verhalen, met als titels: Da Pig Panna, Bartje Bolus, Mira slaapt, De Oude Meester, Dikke Shit, Lef, Moslimverf, Snoepjes, De Hoogste Staat, Miama Morgue Master Mystery. De lezer wordt meegenomen in de wereld van voetbal, vrouwen, kickboksen, reizen, uitgaan. Machismo gaat hand in hand met ontroering en afzien met hedonisme.

cover Lef

 

HSV'er Demel: "Onze droom is de finale in eigen huis"

Hamburger SV vervolgt vandaag zijn missie in de Europa League: het bereiken van de finale in eigen huis. De ploeg van Ruud van Nistelrooy, Eljero Elia, Joris Mathijsen en Romeo Castelen moet daarvoor in de kwartfinale Standard Luik verslaan. Ploeggenoot van de Nederlanders, Guy Demel, wil de droomfinale in Hamburg door niemand af laten pakken.

"We hebben binnen onze ploeg allemaal dezelfde droom en ambitie we willen de finale halen in Hamburg, en dan uiteraard winnen", zegt de Ivoriaan tegenover UEFA.com. "Geen enkele ploeg zal die droom van ons afpakken. Zeker niet in eigen huis door Standard Luik", blikt Demel met vertrouwen vooruit op het duel.

Het belangrijkste is volgens de verdediger om de 'nul' te houden in het heenduel. "We moeten compact spelen en vertrouwen hebben in een goede afloop. Het geloof is er zeker. Het is belangrijk dat we thuis geen tegendoelpunten krijgen. Dat zal geen makkelijk opgave worden", aldus Demel.

De WK-ganger voor Ivoorkust beschouwt het tweeluik met de regerend Belgisch kampioen Standard als een zware klus. "We kijken uit naar de kwartfinale van de Europa League. Het is altijd een mooi om Europees voetbal te spelen. Standard heeft een zeer sterk team. Het zal zwaar worden om hen te verslaan."

Van der Sar: "We kunnen blessure Rooney opvangen"

Edwin van der Sar verwacht dat Manchester United de absenstie van Wayne Rooney op kan vangen voor de cruciale ontmoetingen in de komende weken. De aanvalsleider van de formatie van Sir Alex Ferguson staat door een enkelblessure vier weken buitenspel.

United-doelman Van der Sar denkt niet dat de koploper in de Premier League in de problemen komt door de blessure van Rooney. "Tegen Bolton Wanderers hebben we ook met veel andere spelers gespeeld. Dit kan voorkomen in een seizoen", verklaart de voormalig keeper van Oranje tegen Skysports.

"Tuurlijk wil je altijd kunnen beschikken over de beste spelers. Maar we weten dat we goede alternatieven hebben binnen de selectie", aldus Van der Sar. De Nederlandse sluitpost moet zaterdag met United op bezoek bij Chelsea zonder Rooney. De return tegen Bayern München komt ook te vroeg.

De Engels international raakte dinsdagavond geblesseerd aan zijn enkel in de kwartfinale van de Champions League tegen Bayern. Ferguson zag Rooney door zijn enkel gaan na een luchtduel met Mario Gomez. United gaf in de slotfase een voorsprong uit handen in de Allianz Arena (2-1, verlies).

Ingame beelden van Final Fantasy XIV

Square Enix heeft een filmpje online gezet van de aankomende Final Fantasy MMO. Dit keer geen filmscènes, maar ingame beelden. Deel veertien zal zich in de wereld van Eorzea afspelen. Je zult verschillende beroepen zoals smid, mijnwerker en gladiator kunnen beoefenen en klasses als mensen, elven en katachtigen kunnen kiezen.

De beta van de PC-versie zal volgende maand beginnen, maar wanneer de beta voor de PlayStation begint is nog niet bekend. Square Enix stelt ons geduld in ieder geval op de proef door onderstaande video.

Politiechef ontslagen na gevangenisstraf

Een Londense politiechef is gisteren officieel ontslagen, bijna twee maanden nadat hij in de gevangenis was beland wegens het aanvallen en op valse gronden arresteren van een zakenrivaal na een ruzie over geld.

De 47-jarige Ali Dizaei werd veroordeeld voor wangedrag in een openbare functie en het belemmeren van de rechtsgang. Hij behield echter zijn bevoegdheden als politiecommandant totdat de Metropolitan Police Authority hem gisteren formeel ontsloeg.

James Cleverly van de Metropolitan Police Authority zei dat 'de enige passende straf ontslag bij de politiedienst was'. Dizaei zei dat hij tegen zijn veroordeling en straf in beroep gaat, maar heeft niet gezegd op welke gronden.

'China bereid tot sancties tegen Iran'

China is bereid bepaalde sancties tegen Iran te overwegen. Dat hebben Amerikaanse regeringsmedewerkers, die anoniem wensten te blijven, gisteren gezegd. De toezegging biedt perspectief voor het aannemen van een resolutie in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties die Iran moet dwingen zijn atoomprogramma in te tomen.

President Barack Obama zei eergisteren te hopen binnen enkele weken nieuwe sancties tegen Iran uit te vaardigen. Dat leek tamelijk onwaarschijnlijk gezien China's terughoudendheid om sancties te bespreken.

Gisteren belden vertegenwoordigers van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad en Duitsland echter met elkaar. De Chinese vertegenwoordiger gaf daarbij aan dat zijn land bereid is specifieke sancties tegen Iran te willen bespreken.

Roddick halvefinalist in Miami

Andy Roddick staat bij de laatste vier van het ATP-toernooi in Miami. Op het hardcourt was de Amerikaan, als zesde geplaatst, aanmerkelijk beter dan Nicolas Almagro (33) uit Spanje. Na 79 minuten was de 6-3, 6-3 eindstand bereikt. Roddick miste op de opslag van Almagro drie matchpunten voor hij alsnog toesloeg.

In de halve eindstrijd treft Roddick Jo-Wilfried Tsonga of Rafael Nadal. De nummers acht en vier van de plaatsingslijst strijden vannacht om een plaats in de halve finale.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.