Q-koortsbacterie na vaccinatie in melk dieren

Redactie

De bacterie die Q-koorts veroorzaakt kan na vaccinatie van dieren wel degelijk in melk terechtkomen. Dat is een voorlopige conclusie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis na een kleinschalig onderzoek hiernaar.

De uitkomsten van het onderzoek staat lijnrecht tegenover beweringen van de overheid, die stelt dat na vaccinatie de bacterie Coxiella burnetti DNA uit het vaccin niet in melk terecht kan komen.

Het ziekenhuis tekent wel aan dat vanwege het kleinschalige karakter van het onderzoek nog geen definitieve conclusies kunnen worden getrokken. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis vindt dat de resultaten echter wel aanleiding zijn voor een grootschalig onderzoek door een veterinair onderzoeksinstituut.

Het onderzoek werd opgestart nadat vanuit de GGD Hart voor Brabant vragen kwamen of het ziekenhuis geiten kan testen op de aanwezigheid van DNA van de bacterie. Geitenboeren die waren benaderd vroegen vervolgens of het ziekenhuis ook kon testen of de bacterie na vaccinatie van geiten in de melk terechtkomt.

Voor het onderzoek werd de melk van zes geiten die voor vaccinatie vrij waren van Coxiella burnetti DNA bekeken. Na de vaccinatie werden kleine hoeveelheden Coxiella burnetti DNA gevonden in de melk van alle zes geiten. Bij twee geiten die niet waren gevaccineerd, was dit niet het geval.