Tweede 'Eiffeltoren' in Londen

Londen wil een toren bouwen die zich qua attractiviteit kan meten met de Eiffeltoren in Parijs. Het stalen gebouw moet verrijzen in het olympische park in Stratford (Oost-Londen). De toren moet de Olympische Spelen symboliseren. Londen won de strijd om de OS 2012 van Parijs, en wil nu ook met een vergelijkbare attractie de strijd aanbinden met Parijs.

Het gedurfde ontwerp is van de hand van kunstenaar Anish Kapoor. Hij won de wedstrijd die Londen had uitgeschreven. Kapoor omschrijft zijn kunstwerk als een lange slingerende spiraal die de ambitie heeft om boven de wolken te reiken. "Diegenen die de toren beklimmen, zullen van een spectaculair zicht over Londen kunnen genieten", aldus de winnaar.

Indien de staalgigant ArcelorMittal het materiaal voor het bouwwerk aanlevert, zal de toren de naam ArcelorMittal Orbit gaan dragen. De toren zal overigens wel in de schaduw van de Eiffeltoren blijven staan, aangezien de laatste 324 meter hoog is, en het bouwwerk in Londen slechts 122 meter hoog zal worden.

Een afbeelding van de toren en zijn ontwerper kun je hier vinden.