Cel en tbs voor oplichten bed and breakfasts

Een man is vandaag veroordeeld tot een celstraf die gelijk staat aan zijn voorarrest en tbs met voorwaarden voor oplichting, flessentrekkerij en diefstal. Volgens de rechtbank in Leeuwarden sloeg de man ruim 2,5 jaar lang op grote schaal toe bij vooral mensen die een bed and breakfast of kleinschalige vakantieaccommodaties exploiteerden.

De straf is vrijwel gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. De man beging zijn daden samen met een medeverdachte.

De man en zijn medeverdachte vroegen bij een bed of breakfast of andere kleine vakantieaccommodaties of ze een of twee nachten konden blijven slapen. Ze betaalden dan vooraf. Vervolgens werd gevraagd of er nog een paar dagen aan het verblijf kon worden toegevoegd.

Op de afgesproken vertrekdag gingen de man en zijn kompaan er zonder te betalen vandoor. In een aantal gevallen werden ook nog de bij de accommodatie behorende fietsen meegenomen.

De man heeft volgens de rechtbank door zijn handelen 'op zeer grove wijze misbruik gemaakt van het vertrouwen en de hulpvaardigheid van goedbedoelende mensen'.

Deskundigen stellen dat de man lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis en dat hij als licht verminderd toerekeningsvatbaar moet worden beschouwd. Omdat ze de kans op recidive als zeer groot inschatten, vinden ze dat de man behandeld moet worden. Deze behandeling zou plaats moeten vinden in het kader van een tbs met voorwaarden.

De rechtbank heeft de man onder meer als voorwaarde opgelegd dat hij zich voor, zolang de behandelaars dat nodig vinden, laat behandelen in een forensische psychiatrische kliniek.