Vijf jaar cel voor overval op juwelier

Een 21-jarige man uit Litouwen is veroordeeld tot vijf jaar cel voor een overval op een juwelier in Den Haag en het voorbereiden van een overval in Maastricht. Volgens justitie trok de man met een even oude landgenoot door het hele land langs juweliers en waren ze alleen in Nederland om overvallen te plegen.

het Openbaar Ministerie in Den Haag eiste twee weken geleden 4,5 jaar cel tegen de man. Tegen de medeverdachte wordt op een later moment uitspraak gedaan. Zijn advocaat kondigde tijdens de vorige zitting aan ermee op te houden, waarna de zaak werd aangehouden.

De mannen gingen volgens de rechter eind september een juwelier in Den Haag binnen. De netjes geklede overvallers gaven aan op zoek te zijn naar een collier. Toen een winkelmedewerkster naar de etalage liep, werd ze door de mannen gegrepen en tegen de grond gewerkt.

De overvallers bonden de vrouw vast met tiewraps en bedreigden haar met een pistool. Ze gingen er met haar portemonnee, laptop, fotocamera en met tassen vol sieraden vandoor.

Kort daarna bleken de mannen bij diverse andere juweliers in de buurt te zijn geweest. Een daarvan had de mannen op camerabeelden vastgelegd. Toen die werden vertoond in Opsporing Verzocht bleken ze in het hele land bij juweliers langs te zijn geweest.

De twee werden aangehouden nadat een juwelier in Maastricht begin oktober alarm sloeg. Ze hadden een revolver, tiewraps en hamers bij zich.