Balkenende: Doemscenario's bij niet ingrijpen

Demissionair premier Jan Peter Balkenende waarschuwt voor doemscenario's als een nieuw kabinet niet fors ingrijpt om de overheidstekorten en de staatsschuld terug te dringen.

"Forse ombuigingen zijn onvermijdelijk. De rekening van de crisis gaat niet vanzelf voorbij, niets doen is geen optie. We kunnen niet ongestoord doorgaan, want dan wordt het onbeheersbaar en zou de staatsschuld exploderen", aldus Balkenende vandaag na afloop van de wekelijkse ministerraad.

Balkenende zei dat de politiek de komende tijd moeilijke keuzes moet maken. "Het is mijn overtuiging dat we na het stimuleren van de economie op de korte termijn nu echt moeten werken aan financieel saneren op de lange termijn." De twintig rapporten van ambtelijke werkgroepen bieden volgens de premier 'heel veel inzicht' in de bezuinigingsmogelijkheden. "Nu is het aan politieke partijen om aan te geven wat ze er wel of niet mee willen doen."

Het huidige kabinet kan geen knopen doorhakken omdat het demissionair is. Over structurele hervormingen moeten wel met enige spoed besloten worden, want anders blijft de staatsschuld oplopen en drukken rente en aflossingen steeds meer op de rijksbegroting. Dat is het doemscenario dat volgens Balkenende vermeden moet worden. "Als de schuld hoger wordt, zal de prijs een keer moeten worden betaald."

Hij zei verder dat Nederland er na de internationale financiële crisis in Europa relatief gezien niet slecht voorstaat. De werkloosheid en het begrotingstekort zijn lager dan in veel andere EU-landen. "We doen het internationaal helemaal niet slecht."