Commotie over glossy 'Gerda' krijgt staartje

Redactie

Hoewel alle commotie rond de glossy 'Gerda' alweer bijna vergeten is, lijkt de kwestie alsnog een staartje te krijgen. De directeur communicatie van het ministerie van Landbouw is uit zijn functie ontheven en krijgt een andere baan. Dat bevestigt een woordvoerder van demissionair minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) vandaag.

De woordvoerder wil officieel niet bevestigen dat de personele wissel te maken heeft met de commotie rond de glossy 'Gerda'. "De directeur communicatie gaat andere communicatieopdrachten binnen de overheid uitvoeren", is het enige dat hij kwijt wilde. Hij blijft wel verbonden aan het ministerie.

De aankondiging komt een paar weken nadat Verburg een motie van treurnis aan haar broek kreeg, omdat de Tweede Kamer vond dat zij de regels voor overheidscommunicatie had geschonden met haar glossy, die naar alle lezeressen van de Libelle, Margriet en Flair was gestuurd.

De bewindsvrouw sierde niet alleen de cover; foto's en teksten van de minister waren op talloze plaatsen in het blad te bewonderen. Volgens de Kamer was hiermee sprake van persoonsverheerlijking, en dat mag niet.

Verburg zei de ontstane commotie rond het blad -dat ruim vier ton kostte- te betreuren. Het was bedoeld als ludieke actie om het 75-jarig jubileum van haar departement luister bij te zetten, stelde zij.

Ook premier Balkenende, verantwoordelijk voor de Rijksvoorlichtingsdienst, keurde de uitgave af. Het had aan de zogeheten voorlichtingsraad van zijn ministerie moeten worden voorgelegd, en dat was niet gebeurd. De 'Gerda' was daarnaast in strijd met de 'letter en de geest' van de gedragscode voor overheidscommunicatie. "Persoonsverheerlijking is niet de intentie geweest, maar de uitkomst is dat het wel erg veel Gerda is geworden", zei hij daarover.