'Staking schoonmakers langste sinds 1933'

De staking van schoonmakers is de langste staking sinds 1933. Volgens stakingsdeskundige bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis Sjaak van der Velden is het uitzonderlijk dat een staking zo lang duurt. "Sectorbreed is dit de langste staking sinds de staking in de visserijsector van 1933." Dat meldt FNV Bondgenoten vandaag.

De schoonmakers staken inmiddels zes weken. Vandaag voerden zeshonderd schoonmakers opnieuw actie op Schiphol. Ze gaven topman van Schiphol Jos Nijhuis een cadeaubon van 25 euro. Nijhuis kreeg over 2009 de maximale bonus van ruim 178 duizend euro naast zijn vaste salaris van ruim 375 duizend euro. Zijn bonus is volgens de bond tien keer zo hoog als een schoonmaker op Schiphol per jaar verdient.

De schoonmakers willen onder meer zowel dit als volgend jaar twee procent loonsverhoging, zodat ze er niet in koopkracht op achteruitgaan. De werkgevers wilden niet verder gaan dan een procent loonsverhoging in juli en anderhalf procent loonsverhoging volgend jaar.

Maandag werd geprobeerd het vastgelopen overleg over een nieuwe cao weer vlot te trekken. Het bemiddelingsgesprek duurde tot in de avond, maar een 'finale conclusie' kwam er niet. Wel bleek dat de vakbonden, werkgevers en opdrachtgevers als NS en Schiphol met de overheid willen overleggen over verbetering en het professionalisering van de sector.

Ook waren de partijen het erover eens dat in de cao een intentie moet komen over een 'breed gedragen' sectoroverleg. Dat moet leiden tot afspraken over de manier waarop contracten tot stand komen bij de aanbesteding van schoonmaakprojecten en over de arbeidsverhoudingen.