Politie potte info vermissingszaak op voor tv

In het geval van een vermissing is in de regel haast geboden. Dat blijkt echter niet op te gaan voor de zaak rond een éénjarige peuter die al sinds 25 januari wordt vermist. Politie en justitie blijken de afgelopen twee maanden essentiële informatie en zelfs camerabeelden achter te hebben gehouden en opgepot voor Opsporing Verzocht. Het tv-programma besteedde eergisteren aandacht aan de zaak.

De zaak draait om een jongetje dat in een Dongense straat door een studente werd aangetroffen in de koffer van een Somalische vrouw. Het kind trok door zijn gehuil de aandacht van de studente, die de vrouw vervolgens dwong het kind uit de koffer te halen. Kort daarop verdween de Somalische met kind en koffer in een donkere auto zonder kentekenplaten. Later die dag is ze met haar koffer gefilmd door beveiligingscamera's in het Centraal Station van Tilburg.

De politie heeft de Somalische vrouw, op de camerabeelden 'uit privacyoverwegingen' onherkenbaar gemaakt, op kunnen sporen en aan kunnen houden. Ze heeft enige weken vastgezeten, maar is inmiddels weer in vrijheid gesteld. Het lot van de peuter is echter altijd nog volkomen onduidelijk. De politie sluit niet uit dat het jongetje verkocht is.

"We moesten eerst wat dingen duidelijk hebben, daarna duurt het meestal nog een paar weken voor zo'n reconstructiefilmpje voor Opsporing Verzocht is gemaakt. Bovendien zijn er nu eenmaal afspraken en contracten met de AVRO, dan komen we echt niet eerder met gegevens naar buiten", zo verklaart een woordvoerder van de Brabantse politie gisteren de keuze de beelden pas zo laat vrij te geven.