Haïti krijgt 7,3 miljard voor wederopbouw

Een kleine vijftig landen en hulporganisaties hebben op een internationale donorconferentie in New York 7,3 miljard euro toegezegd voor de wederopbouw in Haïti na de verwoestende aardbeving in januari. Dat heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon gisteren gezegd.

Het toegezegde bedrag is veel meer dan de 2,8 miljard euro waar de Haïtiaanse regering om had gevraagd. Van de hulp is 850 miljoen euro afkomstig van de Verenigde Staten en 1 miljard euro van de Europese Unie.

De Haïtiaanse president René Préval bedankte de donateurs. Het hoofd van het humanitaire bureau van de Verenigde Naties, John Holmes, sprak de hoop uit dat de Haïtiaanse bevolking vertrouwen put uit de belangstelling van de internationale gemeenschap en 'dat er een plan is voor de toekomst'.

Hulporganisaties toonden zich sceptischer. Een woordvoerder van Oxfam zei dat na de orkaan Mitch in 1998 aan het getroffen gebied in Midden-Amerika ruim zes miljard euro werd toegezegd, waarvan nog geen derde daadwerkelijk werd verstrekt. "Deze beloften zullen snel in concrete vooruitgang moeten worden omgezet", zei woordvoerder Philippe Mathieu.

Door de aardbeving op 12 januari is de hoofdstad Port-au-Prince verwoest en zijn tussen de 217.000 en 300.000 mensen omgekomen. Het merendeel van de naar schatting 1,3 miljoen mensen die dakloos raakten, verblijft in tentenkampen. Préval riep de donateurs op zich te richten op onderwijs en de negen miljoen inwoners van zijn land te helpen zichzelf te redden.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton, co-voorzitter van de conferentie, riep de leiders van Haïti op tot 'een transparant herstel'. Zij zei ook dat de internationale gemeenschap de in het verleden ontstane praktijk moet loslaten om de Haïtiaanse regering te passeren.

Voor de coördinatie van de hulp en de verdeling van de gelden is in Haïti een commissie in het leven geroepen, die de zorg van de donateurs over corruptie en politieke instabiliteit in Haïti moet wegnemen. De commissie staat onder leiding van de Haïtiaanse premier Jean-Max Bellerive en de Amerikaanse oud-president Bill Clinton, de speciale gezant van de VN voor Haïti.