Nederland kwetsbaarder voor spionage

Technologische ontwikkelingen en de komst van hoogopgeleide kennismigranten hebben Nederland kwetsbaarder gemaakt voor spionage. Dat staat in een analyse van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Het kabinet wil graag hoogopgeleide kennismigranten binnenhalen, maar een ongewenst gevolg hiervan kan zijn dat buitenlandse inlichtingenofficieren zich voordoen als onderzoeker of student. Ook kleven risico's aan het uitbesteden van systeem- en serverbeheer. Dit kan ertoe leiden dat kwetsbare informatie wordt opgeslagen op servers in het buitenland, waardoor buitenlandse inlichtingendiensten er makkelijker bij kunnen.

Dat in Nederland wordt gespioneerd, is geen geheim. De AIVD heeft in kaart gebracht welke informatie van wetenschappelijke instellingen, overheden en bedrijven interessant kan zijn voor spionnen. Het is zaak dat zij maatregelen treffen, want de informatie is soms vrij gemakkelijk toegankelijk voor buitenlandse inlichtingendiensten, stelt de AIVD.

Zo schromen spionnen niet om telefoons af te luisteren of computers te hacken. De dienst is inmiddels een campagne gestart waarbij deze instellingen worden gewezen op de gevaren. Ook wordt uitgelegd welke maatregelen kunnen worden genomen om Nederland op lange termijn te beschermen tegen de risico's van spionage.