FNV waarschuwt voor tweedeling

Redactie

Het verlagen van het minimumloon en de bijstand met tien procent leiden tot een grotere tweedeling in Nederland. Dergelijke voorstellen op het moment dat schoonmakers actievoeren voor een paar dubbeltjes loon, horen niet thuis in een beschaafd land. Dat laat de vakcentrale FNV weten in reactie op de ambtelijke publicaties over de miljardenbezuinigingen.

Ook wijst de FNV een versobering van de sociale zekerheid van de hand. De vakcentrale hekelt het feit dat de voorstellen 'zonder enige visie en sturing over Nederland worden uitgekieperd'. Er is volgens de FNV sprake van een hoog 'Winkel-van-Sinkelgehalte': een 'uitdragerij' waaruit elke partij naar eigen willekeur een bezuinigingspakket kan samenstellen.

De andere grote vakcentrale CNV roept de politiek op om fatsoenlijk om te gaan met de meest kwetsbaren in de samenleving. "Zij mogen niet de dupe worden van bezuinigingen op sociale zekerheid en zorg." Op de 'menukaart met bezuinigingsopties' staat een aantal 'onsmakelijke opties' die juist mensen treffen die het al moeilijk hebben, aldus het CNV.