Ministers gaan seksueel misbruik onderzoeken

Ministers André Rouvoet (Jeugd en Gezin) en Ernst Hirsch Ballin (Justitie) stellen een onderzoek in naar mogelijk seksueel misbruik van kinderen die onder verantwoordelijkheid van de overheid zijn geplaatst in rijksjeugdinrichtingen en particuliere jeugdinrichtingen. Aanleiding voor het besluit zijn meldingen van seksueel misbruik van kinderen die in de jaren vijftig en zestig door de kinderbescherming in katholieke instellingen werden geplaatst.

In het onderzoek komt onder meer aan de orde of de meldingen bekend waren bij de Raad voor de Kinderbescherming. Ook wordt bekeken hoe met die meldingen, als ze er waren, is omgegaan. De precieze opzet van het onderzoek wordt volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op korte termijn uitgewerkt.

Oud-minister Wim Deetman bereidt momenteel een onafhankelijk onderzoek naar seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke kerk voor. Rouvoet heeft vanwege de meldingen gesproken met Deetman. Tijdens dit gesprek werd duidelijk dat Deetman niet gaat kijken of de Raad voor de Kinderbescherming meldingen heeft ontvangen en zo ja, hoe hiermee is omgegaan.