Paus Paulus VI wist van misbruik

Uit een brief uit 1963 aan de toenmalige paus Paulus VI blijkt dat het Vaticaan op de hoogte was van seksueel misbruik door geestelijken in de Verenigde Staten. De brief werd gisteren in Los Angeles vrijgegeven door advocaten van slachtoffers van misbruik in Californië. Ondertussen liet een Oostenrijkse kardinaal gisteren weten dat de kerk schuld draagt in het seksschandaal.

In het epistel stelt het hoofd van de katholieke orde, die de behandeling van pedofiele priesters overzag, aan de paus voor om pedofiele priesters uit actieve dienst te halen. De brief is een samenvatting van de visie van de geestelijke Gerald Fitzgerald op probleempriesters. Het lijkt erop dat de paus zelf om de brief heeft verzocht.

De Oostenrijkse kardinaal Christoph Schönborn, een vertrouweling van paus Benedictus XVI, zei gisteren dat sommigen binnen de kerk misbruik maakten van het vertrouwen van kinderen, seksueel gewelddadig waren en het imago van kerk het belangrijkst achtten. Hij sprak zijn dank uit jegens slachtoffers die hun stilzwijgen hebben verbroken en zei dat er nog veel moet gebeuren om goed te maken wat fout is gegaan.