Goedemorgen!

Driek (DriekOplopers)

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over het ambtsgeheim van politiemensen van Marokkaanse komaf.

Volgende week moet de politieagent van Marokkaanse komaf, die twee jaar lang geheime informatie aan de Marokkaanse ambassade heeft doorgespeeld, voor de rechter verschijnen. De aanklacht luidt, dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan ambtelijke corruptie en schending van de geheimhoudingsplicht. Ik was verbijsterd toen ik het verweer van zijn advocaat las: “De agent is in Marokko geestelijk en lichamelijk onder druk gezet.” Ja? En?

Bij het werken bij de politie hoort, dat je de verantwoordelijkheid aankunt, nooit en te nimmer vertrouwelijke informatie door te spelen aan onbevoegden. De politiemensen die ik ken, zijn daar dus ook zeer zorgvuldig in. Maar de advocaat van de verdachte vindt dus dat die zorgvuldigheid niet geldt, wanneer een Marokkaanse agent in zijn vaderland onder druk wordt gezet? Want zo gaat dat nu eenmaal in Marokko hè? En dan geeft het niet? Niets aan te doen? Jammer maar helaas? Wat een baan, advocaat. De hele dag met droge ogen de verschrikkelijkste flauwekul uitkramen…

Kan deze advocaat mij even laten weten, of hij het met mij eens is, dat op grond van zijn argumentatie alle Marokkaanse politiemensen onmiddellijk uit hun ambt dienen te worden gezet?