FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 14 mei 2013

Arrestaties Dam door slecht contact

Bij de aanhouding van een man en vrouw tijdens de troonswisseling in Amsterdam is geen sprake geweest van voorbedachte rade. Dat concludeert burgemeester Eberhard van der Laan na onderzoek.

Uit het feitenrelaas blijkt volgens Van der Laan dat de man die werd aangehouden, per ongeluk is aangezien voor een persoon die bekendstond als mogelijk gewelddadig. De foto van die persoon was opgenomen in een foto-overzicht. De agenten dachten de man van een van die foto's te herkennen, maar hij bleek het niet te zijn.

'Geen sprake van opzet aanhoudingen 30 april'
'Geen sprake van opzet aanhoudingen 30 april' (Foto: ANP)

Robson kan niet nog een Williams aan

Laura Robson heeft na haar zege op Venus Williams niet ook van Serena Williams kunnen winnen. In de tweede ronde van het WTA-toernooi in Rome was de Amerikaanse nummer één van de wereld ruim beter dan de Britse: 6-2 en 6-2.

Agnieszka Radwanska werd al in de tweede ronde uitgeschakeld. De Poolse nummer vier van de wereld verslikte zich in Simona Halep: 7-6 (2), 1-6 en 2-6. De Roemeense qualifier was in de eerste ronde in Rome al te sterk voor Svetlana Kuznetsova.

Petra Kvitova sloeg zich wel naar de derde ronde. De als achtste geplaatste Tsjechische had wel drie sets nodig om zich van Sabine Lisicki uit Duitsland te ontdoen: 6-4, 0-6 en 7-5.

[Premier League] Arsenal doet Wigan de das om

FA Cupwinnaar Wigan Athletic is de laatste degradant uit de Premier League. De ploeg van trainer Roberto Martinez was dinsdag niet opgewassen tegen Arsenal. In Londen werd het 4-1 voor de thuisploeg. Voor Wigan kwam er met de nederlaag een einde aan acht seizoenen op het hoogste Engelse niveau.

Arsenal en Wigan moesten dinsdag beiden winnen. De thuisploeg had een zege nodig om Tottenham Hotspur van de vierde plaats, de laatste plaats die recht geeft op een Champions Leagueticket, te verdringen. Wigan had een zege nodig om nog een realistische kans te hebben om degradatie te ontlopen.

Al snel leek dat de Latics niet gegeven. Lukas Podolski kopte na tien minuten binnen en Wigan had weinig in te brengen. Op slag van rust schoot Shaun Maloney echter verrassend een vrije trap raak: 1-1.

Met de onverwachte gelijkmaker op zak drong Wigan direct aan. James McCarthy leek de 2-1 te scoren, maar stond buitenspel. Even later zorgde Theo Walcott namens Arsenal wel voor een voorsprong. Podolski en Aaron Ramsey maakten de degradatie van Wigan vervolgens definitief.

Manchester City won op bezoek bij het al gedegradeerde Reading met 2-0. Sergio Agüero scoorde vlak voor rust de 1-0, Edin Dzeko besliste de wedstrijd aan het einde van de tweede helft. Door de zege is Manchester City definitief zeker van de tweede plaats.

Opgenomen hongerstaker vrijgelaten

Een van de asielzoekers die sinds vorige week niet meer eten en drinken, is dinsdag op vrije voeten gesteld. Het gaat om een van de twee asielzoekers die afgelopen weekeinde werden opgenomen in het justitieel medisch centrum in Den Haag. Dat zegt een woordvoerder van de Werkgroep Deportatieverzet.

De rechtbank in Rotterdam oordeelde dat de asielzoeker onrechtmatig vastzat en dat hij zijn procedure in vrijheid mag afwachten. Een woordvoerder laat weten dat het nog onduidelijk is of de man nu ook stopt met zijn honger- en dorststaking.

Ook weet ze niet hoe het met hem gaat. De tweede asielzoeker die nog in het gevangenisziekenhuis zit, is er volgens haar slecht aan toe. Over de toestand van de overige vijf hongerstakers is niets bekend.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie was dinsdagavond niet bereikbaar voor commentaar.

Anouk door naar finale Songfestival

Anouk is door naar de finale van het Eurovisie Songfestival. Het is voor het eerst sinds 2004 dat ons land vertegenwoordigd zal worden in de finale van het liedjesfestijn.

Anouk wist met het nummer Birds een plaats te behalen bij de beste 10 van de eerste halve finale. Samen met de landen Litouwen, Moldavië, Ierland, Wit-Rusland, Estland, Denemarken, België, Rusland en Oekraïne wist de Haagse zangeres de meeste punten te behalen. 50 procent van de stemmen is afkomstig van een vakjury. De andere helft is afkomstig van het publiek thuis.

Naast de top 10 van de eerste halve finale zal ook de top 10 van de halve finale van donderdag doorgaan. Samen met Spanje, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië en Zweden zullen zij zaterdag in de finale terug te vinden zijn.

Angry Birds-maker wordt publisher

Rovio, de makers van de immens populaire Angry Birds-games, gaan nu ook games van andere developers uitgeven. Met hun nieuwe Rovio Stars-divisie gaan ze proberen een succes te maken van potentiële topgames van kleinere developers.

De eerste twee titels die gaan verschijnen op het Rovio Stars-label zijn Icebreaker: A Viking Voyage en Tiny Thief. Van eerstgenoemde kun je hieronder de aankondigingstrailer bekijken.

rovio

Federer en Djokovic eenvoudig door

Roger Federer en Novak Djokovic hebben dinsdag simpel de derde ronde van het masterstoernooi in Rome bereikt. Federer was met 6-1 en 6-2 veel te sterk voor Potito Starace uit Italië. Djokovic moest de Spaanse qualifier Albert Montañes twee games meer toestaan: 6-2 en 6-3. Beide mannen hoefden in de eerste ronde niet in actie te komen.

Juan Martin del Potro bereikte ten koste van Andrey kuznetsov de derde ronde. De Argentijn (7) won met 6-3 en 6-2. Richard Gasquet (9) klopte Grigor Dimitrov met tweemaal 6-4. Marin Cilic (11) werd uitgeschakeld. de Kroaat boog voor het Zuid-Afrikaanse servicekanon Kevin Anderson: 3-6 en 6-7 (7).

Nicolas Almagro (12) en Tommy Haas (13) sneuvelden al in de eerste ronde op het Italiaanse gravel. Almagro boog voor Julien Bennetteau met 6-7 (2) en 4-6 terwijl Haas niet tegen Mikhail Youzhny was opgewassen. De Rus won met 6-4 en 6-3.

'Miljoenen aan huurtoeslagen onterecht uitgekeerd'

De Belastingdienst heeft vorig jaar mogelijk ruim vijftig miljoen euro ten onrechte aan huurtoeslagen uitgekeerd. Er zijn fouten gemaakt met de toekenning van de toeslagen, blijkt uit stukken van de Algemene Rekenkamer, waarover de NOS beschikt. De rapporten worden woensdag officieel gepresenteerd in het kader van Verantwoordingsdag.

De NOS heeft de stukken gepubliceerd op de website. Daaruit blijkt dat de fouten zijn veroorzaakt doordat onder meer verzoeken tot stopzetting van de toeslag niet zijn verwerkt. Ook gaat de Belastingdienst uit van verkeerde huur- en inkomensgegevens. Volgens de Rekenkamer is het probleem inmiddels bekend bij de betrokken ministeries.

De NOS heeft de rapporten naar eigen zeggen kunnen downloaden van de website van de Algemene Rekenkamer. Inmiddels zouden ze van de site zijn gehaald.

Weekers steekt zijn kop in het zand

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) betreurt de discussie die is ontstaan naar aanleiding van zijn reactie op de onthulling van fraude door Bulgaren met toeslagen van de Belastingdienst. Dat heeft Weekers dinsdagavond gezegd in de Tweede Kamer.

"Ik betreur dat de discussie zich vooral heeft toegespitst op de vraag van wie wist wat op welk moment", zei Weekers. Hij erkende dat zijn eigen optreden daaraan heeft bijgedragen, maar bleef erbij dat hij niets wist van de fraude met toeslagen door Bulgaren. Wel wist hij van toeslagfraude in het algemeen.

"Het brede fenomeen van identiteitsfraude en toeslagenfraude was mij bekend, maar dit was een nieuw fenomeen: dat een criminele organisatie in Bulgarije mensen op grote schaal invliegt om fraude te plegen", zei Weekers.

Weekers reageerde geschokt toen het tv-programma Brandpunt de Bulgaarse fraudezaak vorige maand aan het licht bracht. Dat wekte wrevel bij ambtenaren van de Belastingdienst, die stelden dat Weekers al langer op de hoogte was. Ook in de Tweede Kamer zijn veel vragen over de reactie van Weekers.

De Tweede Kamer debatteert dinsdag over de manier waarop Weekers fraude met toeslagen heeft aangepakt.

Ook assistent Mancini weg bij City

Manchester City neemt ook afscheid van assistent-trainer David Platt. De 46-jarige Engelsman bedankte voor het aanbod om bij de Citizens te blijven werken na het ontslag van manager Roberto Mancini maandagavond. Dat meldt City dinsdag.

Oud-voetballer Platt werkte sinds 2010 voor City. Daarvoor had hij jaren als voetbalanalist gewerkt. Eerder was hij eindverantwoordelijke bij Sampdoria, Nottingham Forest en Jong Engeland.

Mancini moest maandag het veld ruimen omdat City dit seizoen geen prijs won. In de Premier League werd de ploeg tweede en afgelopen weekeinde verloren de Sky Blues de finale van de FA Cup.

Zenit krijgt nul op rekest van CAS

Zenit Sint Petersburg krijgt de punten van een wedstrijd tegen Dynamo Moskou niet terug. Het sportarbitragehof CAS wees dinsdag een beroep van Zenit af. De Russische club kreeg in november een reglementaire nederlaag opgelegd nadat Dynamo-doelman Anton Shunin door vuurwerk gewond was geraakt.

Door de nederlaag bij het CAS is de kans op de titel voor Zenit zo goed als verkeken. De club staat vijf punten achter op koploper CSKA Moskou. Er zijn in de Russische competitie nog twee duels te spelen. CSKA kan zaterdag als het thuis tegen Kuban Krasnodar speelt de titel veiligstellen.

Van Gestel en Meppelink nummer één

Beachvolleybalsters Sophie van Gestel en Madelein Meppelink zijn de nummers één van de wereldranglijst. Dat meldt de Nederlandse volleybalbond Nevobo dinsdag. Het is de eerste keer dat een Nederlands koppel als beste van de wereld staat gerangschikt.

Meppelink en Van Gestel wonnen in het Turkse Antalya een Europees satellitetoernooi. Op de World Tour-toernooien in de Chinese plaatsen Fuzhou en Shanghai werden ze vervolgens twee keer vierde. "We zijn trots dat we eerste staan op de wereldranglijst. We hebben hard getraind en grote stappen vooruit gezet", verklaarde Meppelink.

Besteding belastinggeld vaag

Ministers informeren de Tweede Kamer in hun jaarverslagen onvoldoende of publiek geld wel effectief wordt besteed. Dat oordeelt de Algemene Rekenkamer in het rapport Staat van de rijksverantwoording 2012, dat de NOS heeft gepubliceerd. Het rapport wordt woensdag officieel gepresenteerd, maar de omroep wist het document al te downloaden.

De Rekenkamer heeft vijf beleidsthema's onderzocht om te kijken hoe het geld wordt besteed. Zo wil minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) crimineel vermogen effectiever kunnen afpakken. Hij heeft daarvoor tientallen miljoenen euro extra ter beschikking gesteld. De Rekenkamer constateert echter dat Opstelten vorig jaar niet wist of hij de gestelde doelen ging halen.

"De informatie die hij wel heeft, geeft hij op een versnipperde en inconsistente wijze weer", stelt de Rekenkamer. "De Tweede Kamer krijgt daardoor ook geen goed inzicht in het effect van het beleid en daarmee ook geen inzicht in de vraag of de burger op dit terrein 'waar voor zijn belastinggeld' krijgt."

Dat geldt ook voor het streven naar meer duurzame energie. In 2012 is daar ruim 727 miljoen euro aan uitgegeven, maar het is onduidelijk of het kabinet op koers ligt om de doelstelling van zestien procent duurzame energie in 2020 te halen. Ook van een project voor de jeugdzorg waar vorig jaar 220 miljoen euro beschikbaar voor was, is onduidelijk wat de resultaten zijn.

De Algemene Rekenkamer stelt dat de ministers het parlement beter kunnen informeren over de effectieve besteding van het geld. Ze zouden onder meer gebruik moeten maken van informatie die al beschikbaar is bij andere uitvoeringsorganisaties en het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Pac-Man hapt vanaf de herfst weer toe

Het wordt in de herfst weer volop happen, want Namco heeft Pac-Man and the Ghostly Adventures voor PlayStation 3, Wii U en Xbox 360 aangekondigd.

Het spel is gebaseerd op de geanimeerde serie gemaakt en geproduceerd door Avi Arad, directeur en oprichter van Marvel Studios, die deze zomer op Disney XD in Amerika wordt uitgezonden.

Pac-Man and the Ghostly Adventures draait om het universum van Pac-World, waar "Pacworlders leefden in vrede totdat de onderwereldspoken, geleid door hun boze leider Betrayus, ontsnappen uit hun macabere domein en met geweld de controle over Pac-Wereld hebben verkregen." De enige hoop ligt in de laatste vrije gele Pacworlder, en de beroemde happer moet weer in actie komen. Volgens Namco bevat de game een volledig vernieuwd universum, maar heeft het wel de klassieke elementen zoals de ontmoetingen met de spoken. De spookkauwende mechanieken zijn natuurlijk weer terug, maar dit keer met variaties. 

"Als een van de meest iconische en populaire videogamepersonages, is Pac-Man vrijwel het symbool van ons bedrijf geworden", zegt Olivier Comte, Senior Vice-President bij Namco Bandai Games Europe. "Als wens om de Pac-Manfranchise te vernieuwen en het naar de nieuwe generatie gamers te brengen, zijn we trots op een gloednieuw concept in het Pac-Man-universum, met PAC-MAN en de Ghostly Adventures".

Pac-Man and the Ghostly Adventures wordt deze herfst verwacht voor PlayStation 3, Wii U en Xbox 360. Er komt een aparte side-scrolling versie voor Nintendo 3DS.

Sony telt tot 1 miljoen jaar

Sony Japan heeft een vreemde countdownsite met een stream waar we kijken naar een kamer met een teller die naar het jaar 1.000.000 telt. De website heeft als titelnaam 'panopticon'.

Een panopticon is een soort cirkelvormige gevangenis waarin een wachter alle gevangenen kan zien vanuit een toren in het midden. Het ontwerp is zo dat de gevangenen niet weten of ze bekeken worden of niet. Of dit iets te maken met het aftellen is natuurlijk de vraag. Of het een spel is voor PlayStation3, PlayStation 4 of PlayStation Vita is ook nog niet bekend.

Gelukkig is het bijna 16 mei, dan weten we wat dit te betekenen heeft.

Aftellen

Grosjean steunt strafpuntensysteem

Romain Grosjean is voorstander van het strafpuntensysteem zoals dat ingevoerd zal worden in de Formule 1. Vorig jaar nog moest de Fransman de Grand Prix van Italië aan zich voorbij laten gaan, omdat hij vanwege zijn rijstijl voor een wedstrijd geschorst was.

Grosjean snapt dat het ironisch is dat juist hij het systeem steunt dat tot meer schorsingen kan leiden. Hij sprak hierover met RMC Sport. "Als er een goed systeem komt, waarom zou ik het dan niet steunen? Nu zijn het nog de stewards die het beslissen; het is net zoals in het judo of het boksen: willekeur."

Onder meer zijn landgenoot Jules Bianchi is tegen. De Marussia-coureur vindt dat het systeem nog steeds willekeur uitstraalt. Aan een overtreding van het reglement wordt een bepaalde straf gehangen, één, twee of drie punten. Dit kan inconsequentie oproepen.

Het hoogtepunt van het piratentijdperk

Ubisoft heeft naast een nieuwe trailer voor Rayman ook een nieuwe trailer voor Assassin's Creed 4: Black Flag online gezet. In deze video wordt vooral ingegaan op het tijdperk waarin de game zich afspeelt en zien we pas op het eind enkele in-game beelden.

Assassin's Creed 4: Black Flag verschijnt in de herfst voor vrijwel elk platform, inclusief de next-gen consoles van Sony en Microsoft.

'Klokkenluider moskee-internaat ontslagen'

De ambtenaar die uit de school klapte over de situatie bij een moskee-internaat in Rotterdam wordt mogelijk ontslagen. Leefbaar Rotterdam en de SP willen dit voorkomen en eisen dat de gemeenteraad zelf een oordeel velt over het handelen van deze klokkenluider. Dat maakten de twee partijen dinsdag bekend.

NRC Handelsblad schreef in november dat tientallen meisjes op de zolder van de Fatih-moskee in Rotterdam wonen. De moskee had hier geen vergunning voor, en de slaapplaatsen bleken niet brandveilig. De ambtenaar die dat naar buiten bracht wacht nu ontslag.

Leefbaar Rotterdam en de SP willen inzage in het integriteitsonderzoek naar de klokkenluider. De partijen willen op die manier dat de gemeenteraad zelf een oordeel velt over het handelen van de man. Ze willen dat 'tot die tijd geen onomkeerbare stappen genomen worden'.

De klokkenluider kreeg volgens Leefbaar Rotterdam en de SP binnen de gemeente geen voet aan de grond toen hij melding maakte van de acuut brandonveilige situatie in de moskee. Hij kreeg gewetensnood en besloot daarom de zaak naar buiten te brengen, stellen zij.

'ZombiU 2 in de maak'

Het lijkt erop dat ZombiU 2 in de maak is. Uit een Twitter-conversatie wordt door één van de developers verteld dat men bezig is met het werken aan een prototype van de game. Binnenkort zouden we meer informatie kunnen verwachten, mogelijk op de E3.

ZombiU was één van de exclusieve launchgames voor Wii U en scoorde een dikke 8 op FOK!games. Of een eventueel vervolg ook exclusief voor Wii U verschijnt is nog niet bekend, niet in de minste plaats omdat überhaupt dus nog niet bekend is of de game ook daadwerkelijk gaat verschijnen.

Rift wordt free-to-play

RIFT, de online game van Trion Worlds, wordt vanaf 12 juni free-to-play. Spelers zullen in staat zijn om de hele spelwereld, elke kerker, elke zone en elk niveau te ervaren en krijgen volledige toegang tot alle huidige en toekomstige game-updates.

"We hebben geluisterd naar de feedback van onze spelers en hebben gekeken naar de ontwikkelingen van de MMO-gemeenschap, en zijn nu klaar om RIFT te lanceren als een premium free-to-play ervaring", aldus Bill Fisher, Creative Director van RIFT. "Na het nemen van onze tijd en het plannen van een zorgvuldige overgang, zijn we zeer verheugd om een verbeterde game-ervaring voor iedereen te brengen, zonder beperkingen."

Alle spelers kunnen de hele wereld van Telara gratis verkennen en krijgen toegang tot de uitgebreide in-game RIFT-winkel waar diverse spullen en diensten te koop zijn: mounts, boosts, kleding en meer. Een optioneel abonnement is nog steeds beschikbaar. Dat geeft een hoop 'Patron'-voordelen en -bonussen aan de speler. Trion zal haar huidige en vroegere abonnees bedanken voor hun tijd die ze besteed hebben door ze in-game valuta en loyaliteitsbeloningen te geven.

Het wordt geen pay-to-win volgens Fisher: "Spelers zullen de mogelijkheid hebben om aanpassingen en boosts kopen om hun spelervaring te verhogen, maar de beste uitrusting in het spel zal altijd moeten worden verdiend door het spelen van RIFT."

RIFT komt tegelijkertijd met een grote content-update, Empyreal Assault geheten, die zal leiden tot een nieuwe zone, nieuw wereldevenement en nog veel meer. De update en de free-to-play is voor iedereen vanaf 12 juni beschikbaar.

Laat de biggen los!

Betogers, misschien enigzins geïnspireerd door Pink Floyd, hebben dinsdag bij het gebouw van het Keniaanse parlement enkele tientallen biggen losgelaten. De betogers zijn woedend over de enorme salarisverhoging die leden van het parlement hebben geëist. De biggen symboliseren de hebzucht van de parlementsleden.

Ongeveer 250 betogers droegen protestborden en spandoeken mee en trokken door het centrum van de hoofdstad Nairobi. Bij de toegang van het parlementsgebouw werden de biggen losgelaten. De politie zette traangas en waterkanonnen in en gebruikte de wapenstok om betogers uiteen te jagen. Daarna werd de jacht op Knir, Knor, Knar en soortgenoten ingezet.

De meeste biggen werden verjaagd, maar sommige beesten lieten zich niet zo makkelijk wegsturen en gedroegen zich als varkens in de bloemperken bij het parlementsgebouw.

Volgens Boniface Mwangi, een van de organisatoren van het protest en voor zover bekend geen bigamist, is hij samen met vijftien anderen opgepakt. "Ook al pakken ze ons vandaag op, we zullen terugkomen. We willen een betere toekomst voor onze kinderen", zei hij.

In 2010 nam Kenia een nieuwe grondwet aan. Daarin werd bepaald parlementariërs niet langer de bevoegdheid hebben om zelf hun salaris vast te stellen. In plaats daarvan wordt het salaris nu vastgesteld door een speciaal daartoe opgerichte commissie. Eerder dit jaar verlaagde die commissie het salaris van parlementsleden van omgerekend zo'n 96 duizend euro naar een krappe zestigduizend euro per jaar. Ter vergelijking: het minimumloon in Kenia ligt op iets boven de elfhonderd euro per jaar. Een van de parlementariërs diende daarop een petitie in waarin hij eist dat de leden van de commissie die de salarissen verlaagde worden ontslagen.

Sarah Serem, die voorzitter van de speciale commissie, zei maandag dat zelfs verlaagde salarissen nauwelijks zijn op te brengen. Volgens haar wordt de helft van de inkomsten van de overheid besteed aan 1,6 procent van de totale bevolking. "We menen daarom dat het onder de huidige omstandigheden (...) niet de tijd is om de salarissen en vergoedingen naar boven bij te stellen."

Zwemmen met Rayman

In de aanloop naar de release op 29 augustus blijft Ubisoft trailers uitbrengen voor Rayman Legends. Vandaag is er een video met de naam 20.000 Lums under the sea verschenen, waarin we een zwemmende Rayman kunnen zien in één van de onderwaterlevels.

Naast zwemmen is stealth ook belangrijk in deze levels vanwege vijanden die jou enkel zien als je in hun licht komt. De game verschijnt voor Wii U, PlayStation 3 en Xbox 360.

Mali krijgt 520 miljoen

De Europese Unie trekt de komende twee jaar 520 miljoen euro uit om van het West-Afrikaanse Mali weer een functionerende staat te helpen maken. Deze toezegging werd dinsdag gedaan aan de vooravond van een internationale donorconferentie in Brussel.

De autoriteiten in Mali hebben een plan van 4,3 miljard euro opgesteld voor 'een totale herlancering van het land'. Het plan voorziet in de wederopbouw van overheidsinstellingen en het leger, verkiezingen in juli, dialogen met de rebellen in het noorden, herstel van wegen en scholen en stimulering van de economie.

Mali hoopt ongeveer de helft van het benodigde bedrag los te krijgen van de internationale gemeenschap.

[EL] Chelsea mist Hazard in finale

Chelsea moet het morgenavond in de finale van de Europa League tegen Benfica doen zonder Eden Hazard. De Belgische spelmaker heeft te veel last van een hamstringblessure.

Hazard liep de blessure afgelopen zaterdag op het duel tegen Aston Villa. In dezelfde wedstrijd liep aanvoerde John Terry een enkelblessure op, zijn inzetbaarheid voor de finale is twijfelachtig. "Het is geen fijne blessure", aldus manager Rafael Benitez over de blessure van Terry. "We besluiten woensdag of John kan spelen." Terry miste vorig jaar de finale van de Champions League tegen Bayern München vanwege een schorsing.

Congo eert Lumumba met stad

Congo noemt een nieuwe stad naar Patrice Lumumba, de eerste premier van het land die meer dan vijftig jaar geleden werd vermoord.

Lumumbaville zal worden samengesteld uit verschillende bestaande gemeenschappen in de centrale provincie Kassai-Oriental, meer dan vijftienhonderd kilometer van de hoofdstad Kinshasa.

Regeringswoordvoerder Lambert Mende liet dinsdag weten dat Lumumbaville eer zal bewijzen aan de nagedachtenis aan 'een groot staatsman'. Lumumba werd tot premier gekozen toen België Congo in 1960 na bijna een eeuw koloniale overheersing onafhankelijkheid gunde. Het is nog altijd duister wie verantwoordelijk is voor zijn dood in 1961. Zoon Laurent Lumumba toonde zich blij met het eerbetoon aan zijn vader, maar riep de regering op eindelijk vast te stellen wie hem heeft vermoord.

Eerder vernoemde Urbanus zijn hondje al naar dit persoon.

Veel nieuws over Pokémon

De Pokémon-mania barst weer los, er is namelijk veel informatie en een nieuwe trailer vrijgegeven. Eerder deze week lieten we jullie al screenshots zien van enkele nieuwe Pokémon en de mogelijkheid om je trainer te customizen.

Deze keer is er veel achtergrond informatie over onder andere het nieuwe gebied in het spel. We leren de Engelse benaming van de eerder gelekte Pokémon. En alsof dat niet genoeg is, is er nog de box-art en een kersverse trailer.

Kalos
Kalos is de nieuwe regio en gebaseerd op Frankrijk. Het is een mysterieuze, stervormige regio waar de spelers prachtige bossen, bloeiende steden en veel tot nu toe onbekende Pokémon tegen gaan komen. Het centrum van deze regio is Lumiose City, een metropool met een toren die wel erg veel weg heeft van de Eiffeltoren.

De Engelse Namen van enkele Pokémon zijn:

  • Helioptile (type Normal en Electric) is de naam van de nieuwe electric Pokémon die onder andere de nieuwe move Parabolic Charge leert. Deze move zorgt ervoor dat Helioptile alle toegebrachte schade zelf als HP terugkrijgt.
  • Fletchling (type Normal en Flying) is de benaming voor het roodborstje-achtige Pokémon en is waarschijnlijk de nieuwe Pidgey van deze generatie
  • Pancham (type Fighting) is de Engelse naam voor de panda-achtige Pokémon. Hij kan de nieuwe aanval Parting Shot leren. Deze aanval maakt niet alleen de aanval en speciale aanval van een tegenstander onschadelijk, maar stelt Pancham ook in staat zich door een andere Pokémon in het team van de trainer te laten vervangen.
  • Gogoat (type Grass) is een geit. Deze Pokémon is een betrouwbare manier om in bepaalde delen van Lumiose City te reizen. Tijdens een gevecht kan hij Horn Leech gebruiken om het aantal HP op te waarderen met de helft van de schade die door deze aanval is toegebracht.

De Pokédex is dit keer weer wat aangepast. Deze is namelijk opgesplitst in drie gebieden: Central Karos, Coastal Karos en Mountain Karos. De trailer en box-art staan hieronder.

Box Art Pokemon X Box Art Pokemon Y

Veel informatie en weer genoeg om over te speculeren. Heb jij al zin in Pokémon? Of moet de Pokémon-mania bij jou nog losbarsten? Laat het weten in de comments.

FOK!filmtips van de dag: The Rundown

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

De burgemeester van Zonnedaal ziet kans van de familie Flodder af te komen; hij stuurt de asocialen op een internationale uitwisseling naar New York. Daar worden ze verward met een Russische medische delegatie en hun begeleider komt in de gevangenis terecht. Flodder in Amerika! Is te zien om 20.30 uur op RTL8.

Marni gaat op weg naar haar broer om zijn verloofde voor het eerst te ontmoeten. Wanneer ze erachter komt dat de aanstaande bruid het meisje is dat haar leven op de middelbare school tot een regelrechte nachtmerrie maakte, schrikt ze zich rot. Eenmaal aangekomen bij haar familie komt ze voor de nodige verrassingen te staan, net als haar moeder, die zelf ook met een oude schoolvijand geconfronteerd wordt.

In deze komedie, You Again, spelen Jamie Lee Curtis en Kristen Bell moeder en dochter. Daarnaast is Betty White te zien als de bijdehante oma. Te zien om 20.30 uur op NET5.

Beck is een premiejager die afreist naar de Amazone om een zekere Travis op te sporen. Eenmaal aangekomen ontdekt Beck dat Travis niet de slechte persoon is die hij had verwacht. Ze besluiten vervolgens samen op zoek te gaan naar de schatten in de verborgen mijnen van de Amazone. Onderweg pikken ze Mariana op, een inheemse vrouw die hen begeleidt richting de mijnen. Maar Hatcher, de gevaarlijke baas van de mijnen, is niet van plan zijn schatten aan deze huurlingen af te staan. The Rundown is een film met onder andere Dwayne Johnson, Seann William Scott, Rosario Dawson en Christopher Walken. Te zien om 20.30 uur op RTL7.

Mississippi 1964. Drie mensenrechtenactivisten worden op gruwelijke wijze vermoord. Reden genoeg voor onderzoek. Twee FBI-agenten, de jonge Ward, vertolkt door William Dafoe en de wat oudere, doorgewinterde Anderson, gespeeld door Gene Hackman, merken al snel dat ze niet welkom zijn in het stadje. Hoe meer bewijzen er naar boven komen, hoe meer huizen als waarschuwing in brand worden gestoken. Mississippi Burning is te zien om 00.40 uur op BBC1.

Inception was al eens FOK!filmtip van de dag op 04/03 jl.

Blue Demon en Lake Placid 2 zijn vanavond ook op de televisie te zien.

Seks met wespennest wordt man fataal

Een 35-jarige Zweed is onlangs op uiterst bizarre wijze de pijp uitgegaan. De beste man is door een kudde woeste wespen doodgestoken. Het leek hem wel een tof idee om seks te hebben met een wespennest.

Het nieuws dateert al van vorig jaar september, maar is vandaag pas opgepakt door diverse internationale nieuwssites. Persoon in kwestie is ene Hasse, een boer uit het dorpje Ystad.

Op maandag 17 september rukten hulpdiensten massaal uit. Hasse lag bewusteloos in zijn boerderij. Reddingspogingen mochten niet meer baten: de boer werd een uur later doodverklaard.

Tijdens sectie bleek Hasse maar liefst 146 keer te zijn gestoken door de wespen. Maar liefst 54 wespensteken werden aangetroffen op zijn genitaliën, waaronder zijn scrotum. Na een inspectie van de politie op en rond de boerderij, stuitte CSI Ystad op spermasporen op enkele wespen. Ook werden schaamharen bij de ingang van het wespennest aangetroffen.

De politie kan dan ook maar een conclusie trekken: seks met het wespennest is de Zweed fataal geworden. De dood en het seksueel misbruik van wespen heeft tot een storm van protest geleid.

'Anouk haalt de finale niet'

Anouk zal vanavond de finale niet halen. Dat denkt in ieder geval vijftig procent van de stemmers op onze speciale Songfestivalpoll.

Een kleine 38 procent denkt van wel, de rest heeft geen mening. Vanavond zingt Anouk het nummer Birds. Of Anouk daarmee ook zaterdag nog aan de bird komt? User SickPuppiesNeedLove2 heeft er een hard hoofd in: "Welke bevriende landen zouden ons dan die punten moeten geven? België ?... en verder ?"

User Grazz weet echter zeker dat ze doorgaat: "LOL , kan niet wachten tot vanavond. De meerheid heeft het mis. Anouk staat zaterdag in de finale."  

Ook stemmen? 

Stephens volgende opponente Bertens

Kiki Bertens neemt het in de tweede ronde van het WTA-toernooi in Rome op tegen Sloane Stephens. De als zestiende geplaatste Amerikaanse was dinsdag Flavia Pennetta de baas: 6-3 en 6-3. Bertens bereikte maandag de tweede ronde al door Francesca Schiavone met 7-6 (5) en 6-1 naar huis te sturen.

Voor Caroline Wozniacki (10) en Ana Ivanovic (15) viel het doek al in de eerste ronde. De Deense Wozniacki ging in drie sets ten onder tegen Bojana Jovanovski uit Servië: 6-2, 4-6 en 6-7 (5). Jovanovski's landgenote Ivanovic was niet opgewassen tegen Urszula Radwanska uit Polen: 6-3, 2-6 en 6-2.

Koopzondag zaak van gemeenten

Gemeenten kunnen voortaan zelf bepalen of en hoe vaak de winkels binnen hun grenzen op zondag open mogen. De initiatiefwet hiervoor van D66 en GroenLinks koerste dinsdag in de Eerste Kamer naar een meerderheid, doordat VVD en PvdA in de Senaat er ook wel wat in zien.

Indiener Kees Verhoeven (D66) telt zijn zegeningen al: "We zijn al ruim 20 jaar bezig om de winkeltijden te verruimen. Nu is het eindelijk gelukt. Ondernemers zullen er blij mee zijn en veel mensen die op zondag boodschappen willen doen, ook. Daarbij geeft het de economie en werkgelegenheid een boost.”

Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) vindt ook dat gemeenten hun eigen keuze moeten maken: ,,Inwoners van Staphorst willen iets anders dan Amsterdammers."

Ben 10: Omniverse 2 in de maak

Dit najaar komt uitgever D3Publisher met een nieuw spel rond de animatieserie Ben 10. Ben 10: Omniverse 2 is in de maak voor verschillende spelcomputers. Dat heeft de uitgever dinsdag bekendgemaakt. De tekenfilmreeks is te zien op Cartoon Network.

Spellen uit de Ben 10-reeks bieden een mix van avonturenspellen, waarbij gamers moeten springen en puzzelen, en actiegames. De games worden sinds 2007 verkocht. In totaal zijn grofweg elf miljoen spellen binnen de serie verkocht.

De game volgt het verhaal van de 16-jarige Ben Tennyson, maar bevat meerdere speelbare personages. Het is nog niet bekend of het spel hetzelfde verhaal volgt als de tv-serie.

AEK Athene wil bankroet aanvragen

AEK Athene wil zich failliet laten verklaren. De Griekse club, die vorige maand voor het eerst in zijn bestaan degradeerde uit de hoogste afdeling, is getroffen door de crisis en kampt met flinke schulden. Na een bestuursvergadering op 7 juni moet het bankroet worden aangevraagd.

AEK liet dinsdag weten door de financiële problemen in ieder geval niet in de tweede divisie te gaan spelen. De elfvoudig landskampioen hoopt een doorstart te maken op het derde niveau.

[Confed. Cup] Scolari laat Ronaldinho en Kaká thuis

Brazilië zal het op de Confederations Cup moeten stellen zonder Kaká en Ronaldinho. De spelers van respectievelijk Real Madrid en Atlético Mineiro zijn door bondscoach Luiz Felipe Scolari niet in de 23-koppige selectie opgenomen.

Beide spelers kregen sinds december de kans om zich te bewijzen voor de nationale ploeg. Scolari wilde weten of de oude garde een toegevoegde waarde zou kunnen hebben met het oog op het wereldkampioenschap volgend jaar. Scolari heeft wel de ervaren doelman Júlio César en aanvaller Fred geselecteerd.

Voor het overige deel geeft Scolari een nieuwe generatie internationals de kans om op een internatinaal toernooi te spelen. Zo zijn Paris Saint-Germain-verdediger Thiago Silva en Santos-vedette Neymar van de partij. De Confederations Cup begint op 15 juni. In aanloop van dat toernooi zal de ploeg nog oefenen tegen Engeland en Frankrijk. Brazilië zal op het toernooi eerst aantreden tegen Aziatisch kampioen Japan. Daana volgen wedstrijden tegen Italië en Mexico. In Groep B strijden Nigeria, Spanje, Tahiti en Uruguay om twee plekken in de halve finales.

De complete selectie

Doel: Diego Cavalieri (Fluminense), Jefferson (Botafogo) en Júlio César (Queens Park Rangers, Eng).

Verdediging: Daniel Alves (Barcelona, Spa), Dante (Bayern München, Dui), David Luiz (Chelsea, Eng), Filipe Luís (Atlético Madrid, Spa), Jean (Fluminense), Marcelo (Real Madrid, Spa), Réver (Atlético Mineiro) en Thiago Silva (Paris Saint-Germain).

Middenveld: Fernando (Grêmio), Hernanes (Lazio, Ita), Jádson (São Paulo), Luiz Gustavo (Bayern München, Dui), Oscar (Chelsea, Eng) en Paulinho (Corinthians).

Aanval: Bernard (Atlético Mineiro), Fred (Fluminense), Hulk (Zenit Sint-Petersburg, Rus), Leandro Damião (Internacional), Lucas Moura (Paris Saint-Germain) en Neymar (Santos).

Zorgen apothekers over tekort medicijnen

Veel apothekers maken zich zorgen over het toenemende tekort aan medicijnen. Veel veelgebruikte medicijnen zijn steeds vaker niet meer beschikbaar. Zo is sinds deze week het antibioticum doxycycline niet meer te krijgen. Brancheorganisatie KNMP wil dat er snel een oplossing komt.

"Wij maken ons ernstige zorgen over deze kwestie en over de problemen rondom de beschikbaarheid van medicijnen in het algemeen", zegt voorzitter Rik van der Meer in een verklaring. "Patiënten hebben er, terecht, geen begrip voor dat veel voorgeschreven middelen, in een welvarend land als Nederland niet beschikbaar zijn."

Doxycycline wordt normaal gesproken zo'n twintigduizend keer per week voorgeschreven. Het middel wordt onder meer gebruikt voor de behandeling van acne en luchtweginfecties zoals longontsteking, acute bronchitis, oorontsteking, bijholteontsteking en keelontsteking. Het duurt vermoedelijk enkele weken voordat het middel weer beschikbaar is.

Eerder dit jaar waren al problemen met de levering van het veelgebruikte antibioticum amoxicilline voor kinderen en was het hartmedicijn digoxine tijdelijk niet beschikbaar. Volgens de KNMP kunnen apothekers al die branden niet blijven blussen. "Zij zijn bovendien veel te veel tijd kwijt met het zoeken naar alternatieven wanneer er weer een medicijn niet beschikbaar is. Een enorme verspilling van de zorgcapaciteit van apothekers", aldus Van der Meer.

De tekorten zijn vermoedelijk voor een deel het gevolg van doorgeschoten prijsregulering. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) heeft toegezegd snel om de tafel te willen met de KNMP om te praten over mogelijke oplossingen.

[Giro] Uran wint etappe, tijdverlies Gesink

Rigoberto Uran heeft dinsdag de eerste bergetappe in de Giro d'Italia gewonnen. De Colombiaan van Sky sprong in de 167 kilometer lange tiende rit op de slotklim weg uit de groep met favorieten.  Op de top van de Altopiano del Montasio hield hij twintig seconden over op zijn landgenoot Carlos Betancur (AG2R). Bradley Wiggins en Robert Gesink verloren tijd.

Vincenzo Nibali, de leider in het klassement, eindigde als derde met vlak achter zich Cadel Evans. In het algemeen klassement heeft Nibali nu een voorsprong van 41 seconden op Evans. Urán volgt op plek drie met een achterstand van 2.04 minuten. Gesink staat op plek vijf en moet 2.12 minuten zien goed te maken.

Verdachte kopschopper uitgeleverd

De Belgische verdachte Brett S. (19 jaar) wordt definitief aan Nederland uitgeleverd vanwege zijn betrokkenheid bij de geruchtmakende schoppartij in januari in Eindhoven. Het Openbaar Ministerie in Den Bosch heeft dinsdag een beslissing van het hof van cassatie in Brussel bevestigd. De verwachting is dat de verdachte binnen 10 dagen in Nederland is, aldus een woordvoerster.

Het hof van cassatie beslist over twee weken over uitlevering van de minderjarige hoofdverdachte Brent L. (17 jaar).

De twee maakten deel uit van een groep van acht jongeren die op 4 januari op de Vestdijk een 22-jarige jongeman in elkaar sloegen en schopten. Het slachtoffer werd bewusteloos achtergelaten. De zaak leidde tot grote commotie nadat een filmpje van de mishandeling op internet was verschenen.

Drie verdachten meldden zich bij de Nederlandse politie, vijf verdachten bij de Belgische. Het uitleveringsverzoek voor drie van de vijf verdachten werd ingetrokken omdat zij niet actief bij de mishandeling betrokken zijn geweest.

'Barre winter maakt eind aan recessie'

De Nederlandse economie kruipt in het eerste kwartaal waarschijnlijk uit een recessie door het barre winterweer. Het energieverbruik steeg in het eerste kwartaal fors, maar verder bleef de economische situatie zwak. Dat blijkt uit een rondgang van ABM Financial News langs economen, voorafgaand aan de bekendmaking woensdagochtend van de groeicijfers over het eerste kwartaal door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Economen van de drie grote banken ABN AMRO, ING en Rabobank verwachten gemiddeld een economische groei van 0,1 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar. In het vierde kwartaal kromp de economie nog met 0,4 procent. Doordat de economie ook in het derde kwartaal al met een procent was gekrompen, kwam Nederland daardoor in een recessie.

Nederlanders gebruikten in het eerste kwartaal fors meer energie vanwege het koude weer. Volgens het KNMI was de winter van 2012/2013 met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 2,9 ten opzichte van het langjarige gemiddelde van 3,4 graden vrij koud. De maand maart 2013 behoorde tot de tien koudste maartmaanden sinds 1901, aldus het KNMI.

"Groei door een energie-effect is een groei die je liever niet ziet", zegt Maarten Leen, econoom bij ING. Econoom Nico Klene van ABN AMRO spreekt van een 'eenmalige meevaller' voor de economie.

Het Europese statistiekbureau Eurostat maakte dinsdag bekend dat de Nederlandse industrie in maart met 11,1 procent het snelste steeg van alle landen in de Europese Unie. Dat kwam geheel door de delfstofwinning.

Het CBS hanteert een andere definitie voor de industriële groei waarbij de aardgaswinning niet wordt meegerekend. Volgens die definitie kromp de industrie in maart juist met 5,3 procent. De productie is daarmee op het laagste niveau in drie jaar tijd uitgekomen.

De kou is echter niet voor alle sectoren in de economie positief. Zo rapporteerde het beursgenoteerde bouwbedrijf Heijmans vorige week een omzetdaling over het eerste kwartaal vanwege het weer en de woningmarkt, die verder in het slop raakte.

De detailhandel had in ieder geval geen goed eerste kwartaal achter de rug. De verkopen daalden met 3,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Vooral maart was een erg slechte maand. Non-foodwinkels zagen de omzet die maand met 11,9 procent dalen.

Vader broers schreef afscheidsbrief

Op de computer van de vader van de vermiste broertjes Ruben en Julian is een afscheidsbrief gevonden. Dat meldt de politie dinsdag. In de brief wordt niet gerept over de beide jongens, die sinds vorige week maandag spoorloos zijn. De vader van de kinderen werd vorige week dinsdag dood gevonden in een recreatiegebied bij Doorn.

De politie gaat uit van een voorbereide actie van de vader. Hij vertelde zijn omgeving dat hij met de jongens van 7 en 9 jaar op vakantie zou gaan naar Luxemburg. Maandag om 16.20 uur schreef hij een afscheidsbrief op zijn computer. Iets na 20.00 uur vertrok hij richting Limburg, maar keerde weer terug naar Doorn, waar hij 's nachts een einde aan zijn leven maakte.

De zoektocht naar de jongens heeft tot nu toe niets opgeleverd. Dinsdagavond wordt verder gezocht in Leersum. Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond aandacht aan de vermissing

PVV vraagt naar gezag Weekers

De PVV wil weten of staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) nog wel de aangewezen persoon is om de toeslagenfraude hard aan te pakken. Dat zei Kamerlid Roland van Vliet dinsdag tijdens het debat over de kwestie.

"De volgende vraag is volledig gerechtvaardigd: hoeveel gezag heeft Weekers bij de Belastingdienst?", vroeg Van Vliet. "Hoe toont hij aan dat hij de juiste persoon is om deze fraudeduivel uit te drijven." Weekers kreeg recentelijk de nodige kritiek te verduren van zijn ambtenaren, die al veel eerder aan de bel trokken over de fraude. Daar gebeurde echter niets mee.

Om de fraude aan te pakken is een krachtige leiding nodig waarbij Weekers en de top van de Belastingdienst elkaar moeten kunnen vertrouwen. "Ik verwacht een sterk onderbouwde visie op dit cruciale punt", zei Van Vliet. De PVV'er wilde verder weten wat er nu concreet wordt gedaan om de onterecht betaalde toeslagen terug te vorderen, zodat Nederland niet langer een 'toeslagenwalhalla' is.

Ook de ChristenUnie vraagt zich hardop af of Weekers de juiste man op de juiste plaats is. "Het is terecht dat er veel vragen zijn over zijn functioneren", stelde ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten. Ze wil van hem horen of hij zichzelf in staat acht 'op een overtuigende manier' te zorgen voor de aanpak van toeslagenfraude.

Oorlogs-MMO in de maak voor PS4

Gaijin Entertainment heeft vandaag bekendgemaakt dat ze bezig zijn met een oorlogs-MMO genaamd War Thunder: Ground Forces. De game is momenteel in open bèta voor pc en moet dit najaar voor pc uitkomen. Of de game dan ook voor PlayStation 4 uitkomt is nog niet bekend.

De game, een RTS, is makkelijk te besturen met de DualShock 4-controller. Het zal voor spelers ook makkelijk zijn om zelfgemaakte gameplayfilmpjes te uploaden en naar vrienden te versturen. De game zal daarnaast volledig gebruik gaan maken van de PlayStation Cloud.

De rode knop is ingedrukt voor Metro: Last Light

Deep Silver geeft vandaag de launchtrailer vrij van Metro: Last Light. Het spel is vanaf 17 mei 2013 beschikbaar in Europa voor PlayStation 3, Xbox 360 en Windows pc.

Metro: Last Light speelt zich af in het jaar 2034, een tijd waarin een nucleaire oorlog de wereld heeft veranderd. In Moskou leven mensen ondergronds in de metrotunnels. Een burgeroorlog breekt uit terwijl mutanten op de deur kloppen. De speler speelt in Metro: Last Light de held die de mensheid van de ondergang moet redden.

Drogba haalt uit naar Fenerbahçe-fans

Didier Drogba heeft via Facebook flink uitgehaald naar de fans van Fenerbahçe. De supporters van de Turkse club hadden het zondag op de Ivoriaanse spits van Galatasaray gemunt. Ze gooiden onder meer een banaan naar de ploeggenoot van Wesley Sneijder en maakten oerwoudgeluiden.

"Jullie noemen mij een aap, maar jullie huilden toen Fenerbahce in 2008 werd verslagen door mijn toenmalige club Chelsea", liet Drogba via Facebook weten. De spits vervolgde: "Jullie noemen mij een aap, maar jullie sprongen op voor de televisie toen ik de Champions League won. Jullie noemen mij aap, maar jullie waren boos toen ik kampioen werd met Galatasaray."

En daarmee was het nog niet gedaan. "Het allerergste is nog dat jullie wel stonden te juichen toen mijn 'aap'-broer tweemaal voor Fenerbahce scoorde. En jullie noemen je echte fans?", aldus Drogba, die met 'aap-broer' aanvaller Pierre Webo uit Kameroen bedoelde. Hij scoorde tweemaal tegen Galatasaray. Fener won met 2-1.

[Video] Alien begluurt slapend ventje

Ongemerkt houden vele aliens aardbewoners goed in de gaten. Meestal komen deze buitenaardse wezens hiermee weg, maar ditmaal is een onoplettende alien toch tegen de lamp gelopen. De gluurder is namelijk op de gevoelige plaat vastgelegd, terwijl hij toekeek hoe een jongetje op de achterbank lag te slapen.

De alien is gefotografeerd tijdens een autorit in Florida. Een gezin reed onlangs over de 'Tropical Trial' in Melborne aldaar, toen ze plots pech kregen. Met een oververhitte motor werd het vehikel aan de kant gezet.

De kinderen begonnen uiteraard te jengelen, en men deed z'n best om hen een beetje rustig te krijgen. Ook wordt een foto genomen van een de kinderen, die op de achterbank prinsheerlijk lag te slapen.

Eenmaal thuis besloot het gezin de foto's eens te bekijken. Tot ieders grote schrik bleek op een van de kiekjes een alien zichtbaar te zijn, door de achterruit naar het kereltje zit te kijken. De fotograaf in kwestie gaat er prat op dat met de foto geen geintjes zijn uitgehaald. Sterker nog: het gezin is doodsbang geworden en durft nooit meer over de bewuste weg te rijden...

Ook aliens houden van kleine jongetjes...

Vermeulen klopt Stroetinga en Wippert in sprint

Jeff Vermeulen heeft dinsdag de eerste etappe van Olympia's Tour gewonnen. De Nederlander van Metec Cyclingteam was na een rit van Noordwijkerhout naar Hoofddorp over 180,1 kilometer de snelste in de sprint. Hij bleef landgenoten Wim Stroetinga en Wouter Wippert voor.

De witte leiderstrui blijft om de schouders van Coen Vermeltfoort, die maandag de proloog op zijn naam schreef. Woensdag gaat de tweede etappe van Rhenen naar Alkmaar. Olympia's Tour duurt nog tot en met zaterdag.

Hogeschool verbiedt uitprinten 3D-pistool

Het college van bestuur van de Hogeschool van Amsterdam heeft dinsdagmiddag het printen van een 3D-pistool verboden. Op last van het college is de stekker uit de printer getrokken, laat de school in een verklaring weten.

Betrokken docenten wilden met het printen van het pistool een ethische discussie rondom vrijheid van informatie met hun studenten aangaan. Het college juicht dat toe maar 'acht het onwenselijk om met de 3D-printer voor onderwijsdoeleinden (delen van) wapens te fabriceren'.

Een van de leraren had het ontwerp voor het pistool van internet gehaald. Een Amerikaan lukte het vorige week voor het eerst om met een pistool te schieten dat is gemaakt met een 3D-printer. Hij zette de blauwdrukken vervolgens online.

Utrechter rijdt 147 km/u door bebouwde kom

Een 52-jarige man uit Utrecht is dinsdagochtend in Loosdrecht met 147 kilometer per uur langs radarapparatuur gereden. Hij deed dat binnen de bebouwde kom, waar 50 de maximumsnelheid is.

De man werd rond 09.30 uur gesnapt tijdens een radarcontrole op de Veendijk. De snelheidsovertreding bleek na correctie 92 kilometer per uur. De man moest zich op het politiebureau melden, waar zijn rijbewijs is ingenomen.

De Utrechter hangt een boete van minimaal negentienhonderd euro en een rijontzegging van minimaal vier maanden boven het hoofd, meldt de politie. De officier van justitie bepaalt de strafmaat.

'Maak zorghypotheek makkelijker'

Het moet gemakkelijker worden voor mensen om hun zorg te betalen door in te teren op de waarde van hun huis. Dat stelt de Taskforce Verzilveren, een initiatief van maatschappelijke organisaties, financiële partijen en overheidsinstellingen. De taskforce vindt het zonde dat mensen een flink vermogen in bakstenen hebben zitten, maar dat niet kunnen inzetten om noodzakelijke aanpassingen te maken aan hun woning, of om hun eigen bijdrage aan de zorg te betalen.

Huiseigenaren moeten volgens de taskforce bijvoorbeeld gemakkelijker een extra hypotheek kunnen krijgen, of hun woning verkopen en weer terughuren van de nieuwe eigenaar. Ook wil de taskforce dat het mogelijk wordt om een voorschot te nemen op het pensioen. Daardoor krijgen mensen in een keer een zak geld, maar wordt hun pensioenuitkering vervolgens gekort.

De taskforce stelt dat veel mensen die op latere leeftijd ziek worden niet het benodigde geld hebben om de noodzakelijke aanpassingen aan hun woning te maken. Daardoor moeten zij in sommige gevallen verhuizen naar een instelling, terwijl zorg aan huis eigenlijk goedkoper is. Honderdduizenden huishoudens van boven de 65 jaar hebben volgens de taskforce weinig financiële buffer. 65-plussers hebben in totaal echter wel 214 miljard euro aan overwaarde in hun huis zitten.

Tot nu toe zijn er weinig financiële producten beschikbaar waarmee mensen hun overwaarde kunnen verzilveren om hun zorg te betalen. De taskforce wil daarom dat financiële partijen meer van dergelijke producten op de markt gaan brengen. Omdat het echter vaak om ingewikkelde producten gaat, roept de taskforce de overheid op om samen met de banken en verzekeraars goede voorlichting te geven aan mensen.

De taskforce wordt geleid door oud-PvdA-Kamerlid Paul Tang en wordt onder meer gesteund door het ministerie van Binnenlandse Zaken, Vereniging Eigen Huis, Rabobank en Achmea.

R. Sneijder mag vertrekken bij RKC

Rodney Sneijder mag transfervrij vertrekken bij RKC Waalwijk. Dat laat de 22-jarige middenvelder dinsdag weten op Twitter. Hij heeft nog een contract tot medio 2014 bij de Brabantse eredivisionist, maar beide partijen vinden het beter om uit elkaar te gaan.

Sneijder kwam afgelopen zomer over van FC Utrecht, dat hem huurde van Ajax. Hij begon sterk met twee doelpunten in de eerste wedstrijd van het seizoen tegen PSV. De laatste maanden werd hij echter steeds vaker op de bank gezet door trainer Erwin Koeman.

Rus verliest in eerste ronde Saint-Gaudens

Arantxa Rus is dinsdag weer uitgeschakeld in de eerste ronde van een tennistoernooi. De Monsterse verloor op ITF-niveau van Ekaterina Bychkova. In Saint-Gaudens werd het 6-3, 6-4 voor de Russin. Rus, de mondiale nummer 84, was als eerste geplaatst in de Franse stad. Haar tegenstander staat 181e op de wereldranglijst.

De 22-jarige Rus boekte vorige week in Cagnes-sur-Mer pas haar eerste overwinning van het jaar. Toen was de tweede ronde echter het eindstation.

Nvidia Shield volgende maand in Noord-Amerika

Nvidia komt volgende maand met de draagbare Shield-spelcomputer. Shield wordt in eerste instantie voor 349 dollar aangeboden in de Verenigde Staten en Canada. De spelcomputer is vanaf volgende week maandag te bestellen. Dat heeft het techbedrijf bekendgemaakt.

Het is niet bekend wanneer Shield in Europa op de markt komt.

Het draagbare apparaat beschikt over een 720p HD-ready beeldscherm. Nvidia gebruikt de eigen Tegra 4-processor om het apparaat aan te sturen. Het apparaat maakt gebruik van het besturingssysteem Android, waardoor naast diverse spellen allerlei apps ook moeten werken. Zo maakte gamestudio Double Fine het rollenspel Costume Quest en het avonturenspel Broken Age voor Shield.

Naast het spelen van games gemaakt voor Shield is het ook mogelijk om spellen te streamen. Hiervoor moet de pc wel beschikken over een Geforce GTX grafische processor. Via een HDMI-kabel kunnen spellen voor het apparaat ook gespeeld worden op een televisie.


Nvidia Shield volgende maand in Noord-Amerika

True Grit-actrice speelt wraaklustige tiener

Hailee Steinfeld zal te zien zijn als tiener die de moord op haar ouders en broertje wil revancheren in het drama For the Dogs. Het personage van de True Grit-actrice schakelt daarbij de hulp in van een huurmoordenaar, die wordt gespeeld door Sam Worthington. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Het meisje in For the Dogs wordt steeds actiever, terwijl de huurmoordenaar steeds meer op zoek gaat naar vrede en vergeving. Het drama wordt geregisseerd door de Australische regisseur Phillip Noyce, bekend van de actiefilm Salt en het misdaaddrama The Bone Collector. Het scenario is gebaseerd op een boek van Kevin Wignall.

De 16-jarige Steinfeld timmert flink aan de weg in Hollywood. Zo is ze later dit jaar als Juliet te zien in een filmbewerking van Romeo and Juliet. Daarnaast heeft de puber nog acht films op de planning.


True Grit-actrice speelt wraaklustige tiener (Foto: Novum)

Schoenaerts naast Rapace in misdaaddrama

Matthias Schoenaerts gaat een oud-gevangene van Guantanamo Bay spelen in het drama Alive Alone. De Belgische acteur heeft de hoofdrol naast de Zweedse actrice Noomi Rapace, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Alive Alone gaat over de relatie van een getroebleerde terrorist, gespeeld door Schoenaerts, die twijfelt over zijn terreurplannen. Hij ontmoet in Londen een vrouw, de rol van Rapace, die op de vlucht is voor een zware misdadiger. Het drama is geschreven door Khurram Longi, die ook de regie voor zijn rekening gaat nemen. De film moet in januari worden opgenomen in New York.

De 35-jarige Schoenaerts brak in 2011 internationaal door met zijn rol in het drama Rundskop, dat werd genomineerd voor een Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Vorig jaar was de Vlaming te zien in het drama De Rouille et d'Os en dit jaar komt Blood Ties uit met Mila Kunis en Zoe Saldana. Rapace werd bekend door haar rol als Lisbeth Salander in de Zweedse verfilmingen van de Millenium-trilogie.


Schoenaerts naast Rapace in misdaaddrama (Foto: Novum)

Ruffalo accepteerde rol voor overleden broer

Mark Ruffalo speelde zijn rol in The Kids Are All Right uit eer voor zijn overleden broer Scott. Het personage deed de acteur sterk denken aan Scott, die in 2008 werd doodgeschoten in zijn huis in Beverly Hills. Dat zegt hij in een interview met het Amerikaanse blad Men's Journal.

In de film speelt Ruffalo een zaaddonor die anoniem twee lesbische vrouwen, gespeeld door Annette Bening en Julianne Moore, heeft geholpen. De rol leverde hem een Oscar op voor beste mannelijke bijrol, een prijs van acteursgilde SAG en een New York Film Critics Circle Award. Het is duidelijk dat Ruffalo erg opkeek tegen zijn jongere broer, een kapper in Beverly Hills.

"Ik weet nog dat ik als 30-jarige acteur voorstellingen gaf in kleine achteraftheatertjes en dat hij zo ongeveer de burgemeester van Beverly Hills was", vertelt de 45-jarige Ruffalo. "Jarenlang kwamen mensen op me af en zeiden: Ben jij de broer van Scott? Hij is echt geweldig."

"Toen hij werd doodgeschoten, had ik het scenario van The Kids Are All Right al gelezen", gaat Ruffalo verder. Het personage deed hem op meerdere vlakken denken aan Scott. "Zijn charme, gevoel voor humor en durf. Hoe goed hij was met vrouwen. Hoe hij zo ongeveer het leven verslond. In de film zie je maar een klein gedeelte van hoe Scott kon zijn, maar ik vind het een mooie ode aan hem. Hij was een prachtige vent."

Hoewel Ruffalo nog dagelijks last heeft van het verlies van zijn broer, heeft hij al lang besloten er op een 'gezonde' manier mee om te gaan. "Je raakt er nooit overheen, je went er alleen aan. Misschien wordt je iets harder, iets gevoellozer, daar moet je voor oppassen. Maar je moet zo'n tragedie omvormen tot iets met betekenis."

Ruffalo maakte vorig jaar furore met zijn vertolking van de Hulk in The Avengers. Aan het eind van Iron Man 3, die momenteel in de bioscoop draait, duikt hij nog even op als Bruce Banner, het alter ego van het groene monster. Vanaf juni is Ruffalo te zien in het drama Now You See Me, waarin hij een undercoveragent speelt die vier rovende goochelaars moet opsporen.


Mark Ruffalo accepteerde rol voor overleden broer (Foto: Novum)

Google viert verjaardag van Breakout

Vandaag is de klassieke Atari-game Breakout 37 jaar. Google viert dit door een speelbare versie in haar zoekmachine te stoppen. Het spel dat in 1976 uitgebracht werd door Atari werd later ook uitgebracht op andere platformen zoals de Atari 2600.

Zodra je naar de website van Google gaat en bij afbeeldingen de zoekterm "Atari Breakout" gebruikt, zie je allerlei afbeeldingen die als blokken bij elkaar gezet worden. Je krijgt een balkje met een balletje dat begint te verplaatsen en het spel is gestart.

In de Google versie van Breakout heb je vijf levens. Zodra al je vijf levens op zijn, is het spel afgelopen. De score die je haalt met het spel kun je delen via Google+. Het is ook mogelijk om het spel weg te klikken als je alleen de zoekresultaten wilt zien.

'Ook Ng Ser Miang wil Rogge opvolgen'

Ng Ser Miang uit Singapore lijkt zich in de strijd te mengen om de opvolging van Jacques Rogge bij het IOC. Volgens meerdere officials van het internationaal olympisch comité stelt hij zich donderdag in Parijs kandidaat. Dat laten zij weten aan persbureau AP. De 64-jarige Miang heeft in elk geval concurrentie van de Duitser Thomas Bach.

Miang is momenteel, net als Bach, vicevoorzitter van het IOC. Hij leidde het organisatiecomité van de Olympische Jeugdspelen in Singapore in 2010. Hij kan worden gezien als de Aziatische kandidaat voor het voorzitterschap. Bach maakte zijn kandidatuur vorige week donderdag al bekend in Frankfurt.

In navolging van Miang en Bach dienen zich waarschijnlijk nog enkele leden aan die Rogge willen opvolgen. De Belg, die sinds 2001 aan het hoofd staat van het IOC, doet op 10 september een stapje terug.

Menzo aan de slag als trainer Lierse

Stanley Menzo is de nieuwe hoofdtrainer van Lierse SK. De voormalige sluitpost heeft dinsdag een contract voor twee seizoenen getekend bij de Belgische club. Hij komt over van Vitesse, waar hij sinds 2010 assistent was en nog tot volgend jaar zomer vastlag.

De 49-jarige Menzo is geen onbekende van de club uit Lier. Hij verdedigde er eind jaren negentig drie seizoenen het doel. In 1997 werd hij kampioen met Lierse. Eerder stond de oud-speler van onder meer Ajax en PSV aan het roer bij AGOVV Apeldoorn, FC Volendam en Cambuur Leeuwarden.

'Real biedt op Rooney, ManU wil Fàbregas'

Real Madrid hoopt te profiteren van de situatie tussen Wayne Rooney en Manchester United. De Madrilenen zouden volgens El Mundo Deportivo een bod van veertig miljoen euro hebben uitgebracht op de Engelsman.

De aanvaller is ontevreden, sinds hij in de Champions League-wedstrijd tegen Real Madrid op de bank moest beginnen. Afgelopen weekend werd Rooney door manager Alex Ferguson zelfs op de tribune gezet vanwege zijn transferverzoek.

Manchester United hoopt op hun beurt de selectie te versterken met Cesc Fàbregas. ManU is dringend op zoek naar een versterking voor het middenveld. Paul Scholes is gestopt, Anderson wordt waarschijnlijk verkocht, Darren Fletcher is vaak geblesseerd en Michael Carrick (31) wordt een dagje ouder.

De Spanjaard verruilde twee jaar geleden Arsenal vor FC Barcelona, maar kon bij de Catalaanse club nauwelijks imponeren. Trainer Tito Vilanova geeft op het middenveld de voorkeur aan Sergio Busquets, Xavi en Andrés Iniesta. Daardoor staat Fàbregas niet negatief tegenover een eventuele terugkeer naar de Premier League.

Probleem voor Manchester United is wel dat Arsenal een eerste optie tot koop heeft. Deze deal wisten The Gunners te bedwingen toen zij de Spanjaard verkochten aan FC Barcelona.

Haatbaarden bedreigen België

In vrijwel het hele Midden-Oosten maken moslims elkaar een kopje kleiner. De verschillende sektes onderdrukken en vermoorden elkaar naar hartelust. Genoeg te doen dus, voor fundamentalisten die hun geloofsbroeders willen helpen. Maar volgens twee beruchte Britse haatbaarden is er een vorm van onrecht die hun aandacht meer verdient dan moord en onderdrukking. Daarom hebben ze België 'gewaarschuwd'.

België heeft namelijk een tijd geleden Fouad Belkacem gearresteerd. Fouad, ook bekend als Abu Imran, heeft een hele reeks celstraffen gekregen wegens dingen als discriminatie van en aanzetten tot haat tegen niet-moslims, maar was nog op vrije voeten. Onlangs werd hij toch gearresteerd toen bekend werd dat Sharia4Belgium, waarvan hij de leider was, jongeren ronselde om in Syrië te gaan vechten.

De Britse haatpredikers en leiders van Sharia4UK Abu Abdullah Al-Britani en Anjem Choudary vinden dat echter religieuze vervolging. In twee videoboodschappen proberen ze allebei de Belgen te overtuigen om Belkacem vrij te laten. Daarbij hebben ze teruggegrepen naar het enige argument dat ze lijken te kennen: de bedreiging.

Choudary zegt: "De moslims in Europa zijn al ontwaakt. En de moslims in België ook. En is het hun taak om op te staan en hun broeder Abu Imran helpen en het is hun taak om zijn vrijlating af te dwingen." Hij maakt direct duidelijk wat hij bedoelt: "Als je de moslims onderdrukt, zal er een serieuze reactie komen, en de mensen zullen in opstand komen. En alleen Allah zal weten wat de gevolgen zullen zijn voor België."

Al-Britani is iets minder subtiel. Volgens de Gazet van Antwerpen (GvA) eindigde hij zijn video, die ondertussen van YouTube verwijderd is, met de woorden: "België, we komen u vernietigen."

De Belgische veiligheidsdiensten zijn op hun hoede. Een bron vertelde aan de GvA: "Zo deden ze dat ook in 2005. Ze organiseren nooit zelf een aanslag, maar hopen dat iemand de boodschap oppikt en uitvoert." Ook expert op het gebied van moslimterrorisme Peter Velle vindt de filmpjes 'verontrustend': "[Choudary] is een fundamentalist en heeft banden met veroordeelde terroristen. Hij was ook de mentor van de daders van de zelfmoordaanslagen in Londen van 7 juli 2005."

Choudary heeft overigens nog een jaar celstraf tegoed van de Belgische overheid, wegens het aanzetten tot haat en discriminatie. Ook Belkacem heeft in het buitenland nog een celstraf open staan. In Marokko moet hij nog 6 of 10 jaar de bak in wegens drugshandel.

Angelina Jolies verhaal gerespecteerd door sterren

Angelina Jolie krijgt alle lof voor haar openhartige verhaal over haar borstamputatie. De actrice en regisseuse lichtte haar keuze voor een preventieve amputatie dinsdag toe in een opiniestuk in The New York Times. Het duurde niet lang voordat ze trending topic op Twitter was.

Sterren roemen Jolies moed en openheid. "Ik prijs Angelina Jolie voor haar moed en bedachtzaamheid in het delen van haar verhaal. Zo dapper", reageerde zangeres Sheryl Crow, die zelf borstkanker had. Ook presentatrice Giuliana Rancic moest onder het mes vanwege de ziekte. Zij zegt trots te zijn op Jolie omdat ze vrouwen iets bijbrengt.

Ook BN'ers reageren op Jolies verhaal. "Wat een stoere vrouw. Opmerkelijk verhaal van Angelina Jolie over haar borsten", twitterde Claudia de Breij. "Heel knap dat ze het zo bespreekbaar maakt. Respect!", vindt Kim Kötter.

Vreetzak vreet zich vol in supermarkt VS

Een gulzige Amerikaan is aangehouden in de Amerikaanse staat Kentucky omdat hij zichzelf had laten opsluiten in een supermarkt en daar een feestmaal voor zichzelf bereidde.

Toen de manager van de ValuMarket maandag op zijn werk aankwam vond hij 57 lege slagroombussen bij het vuilnis. De 30-jarige veelvraat Trevor Runyon werd door de politie gevonden in het plafond, waar hij zich had verstopt.

Runyon deed zich niet alleen tegoed aan slagroom. Hij bakte en verorberde ook zes steaks en spoelde zijn avondmaal weg met enkele biertjes. Als toetje werkte hij nog een partij garnalen en een verjaardagstaart weg.

Moskou heeft het warm

Is het in Nederland te koud voor de tijd van het jaar, in Moskou is het erg warm. Dinsdag om 13.00 uur werd een temperatuur van 28,7 graden geregistreerd. Dat is voor 14 mei een record. Tot nu toe was 14 mei 1996 het warmst: het werd toen in de Russische hoofdstad 28,4 graden. Dat meldde het Russische KNMI.

Voor de vijfde achtereenvolgende dag is de maximumtemperatuur hoger dan 25 graden. Nog maar 2 maanden geleden was het in Moskou juist erg koud. Er viel in maart meer sneeuw dan ooit is geconstateerd sinds de registratie van het weer 130 jaar geleden begonnen. De temperatuur was in maart gemiddeld 5 graden onder normaal.

Pirelli niet blij met kritiek op banden

Pirelli is niet blij met de voortdurende kritiek op de banden in de Formule 1. De Italiaanse rubbermaker zegt dat het banden levert waar de sport om gevraagd heeft Motorsportbaas. Paul Hembery vindt dan ook dat er meer consensus in de sport moet komen.

Zo heeft met name Red Bull Racing veel kritiek op de banden, zodanig veel zelfs dat Red Bull-baas Dietrich Mateschitz in Spanje hard uithaalde naar Pirelli. De Oostenrijkse renstal kan met de huidige banden minder goed om gaan dan met het rubber van vorig jaar en kreeg in Spanje dan ook een forse draai om haar oren. Volgens Hembery gaan aanpassingen van de banden in het voordeel van Red Bull werken. "Het lijkt er een beetje op dat iedereen wil dat we Red Bull helpen om kampioen te worden, want dat is het team dat ervan zou profiteren als we veranderingen maken."

Mede op verzoek van Formule 1-baas Bernie Ecclestone worden de banden vanaf Silverstone aangepast, zodat ze iets langer meegaan. Anderen zoals Lotus en Ferrari hadden de werking van de banden in Spanje afgelopen weekend juist wel onder controle en zijn niet blij met de stap.

Hembery kan de verschillende kampen in de sport in ieder geval niet meer volgen. "Wat wil iedereen nu eigenlijk? Zeggen jullie het maar, dan zorgen wij ervoor. Wij begrijpen hoe dan ook niet waar de ophef in de media vandaan komt. We doen namelijk precies hetzelfde als de afgelopen twee seizoenen." De Brit zegt dat Pirelli zich volgens opdracht richt op de Grand Prix van Canada in 2010 toen er veel actie in de race was. De Italianen proberen te voorkomen dat de wedstrijd een optocht wordt waarin de coureurs slechts eenmaal hoeven te stoppen.

Heerenveen zonder Kums tegen Utrecht

Sc Heerenveen-middenvelder Sven Kums mist de twee wedstrijden tegen FC Utrecht in de play-offs om Europees voetbal. De 25-jarige Belg liep zondag in het duel bij Roda JC een spierblessure in zijn bovenbeen op. De ontmoetingen met Utrecht van donderdag en zondag komen te vroeg. Of hij er in een mogelijke finale bij is, is niet bekend.

De inzetbaarheid van Arnold Kruijswijk, die liesklachten heeft, is nog twijfelachtig. Mogelijk kan de verdediger zondag in de return in Utrecht meespelen. Trainer Marco van Basten mist naast Kums in elk geval Filip Djuricic. De Serviër kampt met twee gebroken ribben en komt niet meer actie voor de Friezen.

Tof cadeau: 20 kg coke in je koffer

Een Frans stel trof bij terugkomst van hun reis naar Ecuador een wel heel opmerkelijk geschenk aan. Bij het openen van de koffer in hun huis in Toulouse stuitten de zestigers op maar liefst 20 kilogram cocaïne.

De oudjes waren zondag teruggekomen van een boeiende reis naar het Zuid-Amerikaanse land. Toen zij een van hun koffers openden om enkele foute souvenirs uit te pakken, bleek er iets heel anders in de koffer te zitten.

Maar liefst 20 kilootjes sos, keurig verpakt in verschillende plastic zakken, lachten het stel toe. In plaats van dankbaar te zijn met dit cadeau en naar de lokale dealer te gaan om het wit te verpatsen of zelf hun neus te poederen, besloten de vakantiegangsters zich tot de plaatselijke politie te wenden.

De koddebeiers zullen nu gaan uitzoeken hoe de drug ongemerkt in hun koffer is terechtgekomen en in Frankrijk is beland. Waarschijnlijk kunnen de babyboomers binnenkort bezoek verwachten.

'Ontwikkeling nieuwe generatie spellen duurder'

Het ontwikkelen van games voor de nieuwe generatie spelcomputers gaat veel geld kosten. Dat zei topman Strauss Zelnick van Take-Two Interactive maandagnacht in een gesprek met investeerders. In november zei hij nog dat het maken van spellen goedkoper kan worden. Waarom hij op zijn uitspraak is teruggekomen is onduidelijk.

"Het wordt er niet gemakkelijk op een game te maken die geldt als vaandeldrager van de nieuwe generatie spelcomputers", zei Zelnick. Voor PlayStation 4 en de volgende week dinsdag te onthullen nieuwe Xbox-spelcomputer werkt Take-Two aan spellen gebaseerd op bestaande series en helemaal nieuwe gamereeksen.

Ondanks de uitdaging denkt de topman dat zijn bedrijf goed is voorbereid. "Wij willen altijd kwaliteit brengen", zei hij. Zelnick denkt dat het moederbedrijf in het huidige boekjaar, maar ook in de daaropvolgende jaren, winst gaat maken. Het afgelopen boekjaar werd afgesloten met 31,2 miljoen dollar verlies.


'Ontwikkeling nieuwe generatie spellen duurder' 

Gerard Joling 'te oud' voor Songfestival

Gerard Joling ziet zichzelf niet snel nog eens deelnemen aan het Eurovisie Songfestival. "Ik vind mezelf er iets te oud voor", vertelde Joling, die Nederland in 1988 vertegenwoordigde met Shangri-La, dinsdag in Koffietijd.

Toch sluit Joling niet helemaal uit dat hij deelneemt aan het jaarlijkse zangfestijn. "Als je met een heel goed liedje komt dat staat als een huis, dan denk ik: het gaat om het liedje." Qua stem kan de 53-jarige Joling nog prima naar het Songfestival, vindt hij zelf. "Mijn stem is nog steeds goed en dat is het belangrijkste."

Joling gunt Anouk, die dinsdagavond knokt voor een finaleplaats, alle succes. Toch houdt hij zijn hart nog vast. "Ik vraag me af of ze daar vanavond echt gaat staan. Het is echt zo'n type dat ineens zegt: ik ben er klaar mee en ga naar huis."

'Justin Bieber laat aap stikken'

Het lijkt erop dat Justin Bieber niet van plan is achter zijn aapje aan te gaan. Het beest werd in maart in beslag genomen in Duitsland, omdat Bieber niet de juiste papieren had. Het tieneridool heeft tot vrijdag om zijn administratie te regelen.

"Biebers advocaten hebben aangegeven dat ze het aapje achterlaten", vertelt een woordvoerder van het opvangcentrum waar Biebers aap Mally sinds maart verblijft aan persdienst Reuters. Vorige maand doken geruchten op dat de Canadese zanger, die de komende weken zijn tournee onderbreekt, Mally aan een dierentuin wilde schenken.

Het dierencentrum waar Mally verblijft, had dat liever eerder gehoord. "De aap is hier in goede handen, maar niet bij andere apen van zijn soort." De kapucijnaap is volgens het dierencentrum te vroeg weggehaald bij de moeder en had verzorging van een dierenarts nodig. "Maar nu gaat het goed. Mally springt rond, leert langzaam klimmen en leert zijn staart te gebruiken."

Mally wordt van het dierencentrum overgebracht naar een dierentuin in Duitsland. Welk park Biebers aap gaat huisvesten, wordt niet bekendgemaakt. "We maken ons zorgen om de hype rond de aap", legt een woordvoerder van een natuurorganisatie uit. "We willen het beestje op z'n gemak laten integreren in een groep kapucijnapen."

Man beschoten in woning Goes

In Goes is maandagavond een 47-jarige man in zijn woonkamer beschoten. Hij hoorde een harde knal en voelde direct pijn in zijn bovenlijf. Ambulancemedewerkers hebben de bewoner onderzocht, maar behandeling was niet nodig, de verwonding was klein, meldt de politie.

De man had direct de politie gebeld. Agenten zetten na het incident rond 22.15 uur in de Rooseveltlaan de toegangswegen in de wijk De Goese Polder af gedurende een halfuur. Al het inkomend en uitgaand verkeer werd gecontroleerd.

Agenten hebben de aangifte van de man opgenomen en getuigenverklaringen van zijn huisgenoten genoteerd. Onderzoek heeft nog niet geleid tot de aanhouding van een verdachte.

Toekomst 1 en 2 eurocenten ongewis

De euromunten van 1 en 2 cent kunnen verdwijnen. Dat is een van de vier voorstellen van de Europese Commissie dinsdag. De productie en de verspreiding van de muntjes zijn verlieslatend en bovendien betalen slechts weinigen met de eurocenten.

Vier mogelijke scenario's zijn opgesteld. Zo zou de productie van de muntjes goedkoper gemaakt kunnen worden door bijvoorbeeld andere materialen te gebruiken. Een andere optie is het in een kort tijdbestek uit de markt halen van de muntjes. Dan zou er vanaf een afgesproken datum niet meer met de eurocenten betaald kunnen worden.

Het uit de markt halen zou ook gefaseerd kunnen. Dan stopt de productie van de nieuwe muntjes en zo zouden de eurocenten langzaamaan verdwijnen. Een laatste optie is dat er helemaal niets verandert.

Een voorkeur voor een van de opties heeft het dagelijks bestuur van de EU nog niet. De commissie gaat in overleg met verscheidene partijen en hoopt zo een besluit te kunnen nemen.

Het gebruik van de eurocenten verschilt ook per euroland. Zo ronden winkels in Nederland bedragen af op 5 cent, maar in België worden prijzen nog op de cent precies afgerekend.

Toekomst 1 en 2 eurocenten ongewis
Verfoeide en graflelijke muntjes (Foto: ANP)

Proces tegen vader tennisser Tomic uitgesteld

Het proces tegen de vader van de Australische tennisser Bernard Tomic, die wordt beschuldigd van mishandeling, is uitgesteld tot oktober. Het slachtoffer, de voormalige sparringpartner van Bernard, kon dinsdag niet aanwezig zijn bij de zitting in Madrid.

Een ruzie tussen John Tomic en Thomas Drouet liep twee weken geleden uit de hand in de straten van Madrid. Ze verbleven voor het masterstoernooi in de Spaanse hoofdstad. De sparringpartner hield naar eigen zeggen een gebroken neus over aan een kopstoot van Tomic senior.

John Tomic, die zijn zoon coacht, is in afwachting van het proces al in de ban gedaan door de tennisorganisatie ATP. Ook op Roland Garros moet Bernard het zonder zijn vader stellen.

Nieuwe Phoenix Wright dit najaar te downloaden

Het vijfde spel in de Phoenix Wright-reeks is dit najaar te downloaden voor Nintendo 3DS. Dat heeft uitgever Capcom bekendgemaakt. Phoenix Wright Ace Attorney: Dual Destinies draait om het oplossen van rechtszaken in en buiten de rechtbank. Het is de eerste keer dat een spel in de serie niet in de winkel komt te liggen.

Hoewel Dual Destinies in Europa alleen als downloadbaar spel verkrijgbaar zal zijn, komt het over twee maanden in Japan wel in de winkel te liggen. Waarom dit onderscheid wordt gemaakt, is niet bekend.

De nieuwe Phoenix Wright-game wordt voorzien van een hogere kwaliteit audio en tussenfilmpjes. De rekenkracht van Nintendo 3DS zorgt ervoor dat Capcom meer werk kan stoppen in de presentatie van het spel.

In Phoenix Wright Ace Attorney: Dual Destinies maakt de advocaat Phoenix Wright zijn terugkeer. Samen met zijn collega Apollo Justice moet onder meer een zaak ontrafeld worden rond de verwoeste rechtbank. Hierbij moeten spelers de verdachten ondervragen, gezichtsuitdrukkingen analyseren en bewijsmateriaal verzamelen en in de rechtbank presenteren.


Nieuwe Phoenix Wright dit najaar te downloaden

Rithy Panh te gast op IDFA

De Cambodjaanse regisseur Rithy Panh is door de organisatie van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) gevraagd een top 10 van beste documentaires samen te stellen voor de komende editie van het festival. Naast zijn persoonlijke top 10 vertoont het Amsterdamse filmfestival ook een retrospectief van Panhs eigen werk.

De 49-jarige regisseur brak in 2003 door met de documentaire S21, The Khmer Rouge Killing Machine, over voormalige gevangenen en bewakers uit een strafkamp van de Rode Khmer.

Panh licht tijdens het festival zijn keuze voor de tien documentaires toe in een masterclass.

De 26e editie van het IDFA heeft plaats van 20 november tot en met 1 december op verschillende locaties in de hoofdstad.

Rithy Panh te gast op IDFA
Rithy Panh te gast op IDFA (Foto: ANP)

Iran wil 'constructieve houding' van EU

Iran wil een 'constructieve' houding van de Europese Unie bij het overleg woensdag in Istanbul. Dat heeft het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken dinsdag gezegd. Het overleg is bedoeld om te bekijken of er voldoende raakvlakken zijn voor hervatting van een bredere dialoog waarbij ook de Verenigde Staten en andere wereldmachten betrokken zijn.

Het ministerie liet via een woordvoerder weten te hopen op een 'positieve' kijk van EU-buitenlandchef Catherine Ashton op het gesprek met Saeed Jalili, de hoogste Iraanse onderhandelaar. Verdere details wilde het ministerie niet geven, maar in het verleden heeft Iran onder andere geëist dat zijn 'recht' op het verrijken van uranium wordt erkend.

Status Quo dit najaar in Den Bosch

Status Quo keert dit najaar terug naar Nederland. De Britse rockband, die volgende maand op Retropop in Emmen staat, verzorgt op zondag 24 november een concert in de Brabanthallen in Den Bosch. De kaartverkoop voor die show start zaterdagochtend, maakte concertorganisator Mojo dinsdag bekend.

Status Quo, dat vorig jaar na bijna dertig jaar ruzie weer in de originele samenstelling bij elkaar kwam, komt volgende maand met een nieuw album. Bula Quo! is niet alleen de nieuwe plaat van de rockers, de heren maken hun speelfilmdebuut in de gelijknamige actiefilm. Die film werd vorig jaar zomer opgenomen en moet in juli in de bioscopen gaan draaien.

Snelweg Oostenrijk dicht na aardverschuiving

Een groot stuk van een snelweg die de Oostenrijkse provincie Tirol met de stad Salzburg verbindt is dicht na een enorme aardverschuiving. Dat hebben de Oostenrijkse autoriteiten dinsdag gemeld. Reddingswerkers vrezen dat een auto door het puin is bedolven.

Tonnen aarde en steen zijn vermoedelijk losgekomen door smeltende sneeuw en dinsdag in alle vroegte op de tweebaansweg terechtgekomen. Volgens de politie was een auto uit Wenen in het gebied toen de aardverschuiving plaatshad. Er zal met honden naar mogelijke slachtoffers worden gezocht, zodra het gebied door geologen veilig wordt geacht en wordt vrijgegeven.

Minder verlies Take-Two dankzij Borderlands

De verkoop van onder meer het schietspel Borderlands 2 en de bijbehorende uitbreidingen heeft gezorgd voor minder verlies en meer omzet in het afgelopen boekjaar van Take-Two Interactive. Het moederbedrijf van 2K Games en Rockstar haalde 1,2 miljard dollar binnen en noteerde 31,2 miljoen dollar verlies. Dat blijkt uit jaarcijfers die maandagnacht zijn vrijgegeven.

Ondanks het verlies presteert Take-Two Interactive beter dan het voorgaande jaar. Toen werd vierhonderd miljoen dollar minder omzet gedraaid en was het verlies met 107 miljoen dollar ruim drie keer zo hoog. Naast Borderlands 2 hadden ook de Grand Theft Auto-reeks, het basketbalspel NBA 2K13 en het strategiespel XCOM: Enemy Unknown een grote bijdrage aan de gestegen omzet.

Ook het schietspel Bioshock Infinite is goed verkocht. De game is sinds eind maart 3,7 miljoen keer over de toonbank gegaan. Niet alle verkochte exemplaren tellen echter mee met de cijfers van het eind maart afgelopen boekjaar, omdat het spel pas sinds de laatste dagen van die maand in de winkel ligt.

Take-Two Interactive heeft grote verwachtingen van zijn het lopende boekjaar. Het bedrijf rekent op grofweg 1,8 miljard dollar omzet. Dat zou vooral gedragen moeten worden door de actiegame Grand Theft Auto 5 die 17 september in de winkel ligt voor Xbox 360 en PlayStation 3.


Minder verlies Take-Two dankzij Borderlands 

Oude Mannetjes

Geregeld zie je ze voorbij schuiven: oude mannetjes. Oude mannetjes met hangende schouders, oude mannetjes die met bibberende handjes de laatste stuiver uit hun portemonnee willen halen terwijl er een enorme rij achter hen staat, oude mannetjes die net niet grappige grapjes maken tegen wildvreemden waardoor zij iedereen met lichte verbazing en veel medelijden achter zich laten. Oude mannetjes zijn de grootste ergernis en de grootste hilariteit in onze maatschappij. Dit is hun verhaal.

Lubach en Bervoets in literatuurprogramma Lowlands

Onder andere Arjen Lubach, Hanna Bervoets, Özcan Akyol en rapper Unorthadox betreden het literaire podium van Lowlands. Het festival in Biddinghuizen maakte dinsdag het eerste deel van zijn literatuurprogramma bekend.

Tijdens Lowslands Bookstore, het literaire programma, kunnen festivalgangers onder meer een 'literaire paringsdans tussen schrijvers' bijwonen, persoonlijke liefdesgedichten laten schrijven en luisteren naar auteurs die uit eigen werk voorlezen. Lowlands biedt naast literatuur ook een podium aan dansgroepen, (straat)theater en kunst.

De 21e editie van Lowlands vindt plaats van 16 tot en met 18 augustus op het evenemententerrein Walibi Holland in Biddinghuizen in Flevoland. Onder anderen Slayer en Bullet For My Valentine treden op. De kaarten voor het festival waren in februari binnen twee uur uitverkocht.

Pretparken paaien bezoekers voor Pinksteren

Veel attractieparken bieden in de aanloop naar Pinksteren flinke kortingen op toegangsprijzen. Mede hierdoor verkocht de ANWB tot en met april al 35 procent meer tickets dan vorig jaar. Vooral de Efteling en de Keukenhof zijn populair, aldus een woordvoerder van de ANWB dinsdag.

Voor de Keukenhof telt bovendien mee dat het bloemenpark dit jaar voor het laatst open is in het pinksterweekeinde, aldus de woordvoerder. Ook de musea in Amsterdam en het TT-circuit in Assen merkt hij aan als populaire uitjes. De ANWB verwacht verder drukte bij evenementen als de pinksterraces op het circuit van Zandvoort, de Opwekking 2013 in de Flevopolder en de Elfstedentocht voor wielrenners en motoren.

Volgens de ANWB loopt het op de weg vooral vrijdagmiddag vast rondom Amersfoort en Utrecht. Ook naar het zuiden en richting de kust wordt het druk op de wegen. De piek ligt tussen 16.00 en 18.00 uur. Op zaterdag en eerste pinksterdag verwacht de ANWB geen files. Op tweede pinksterdag wordt het vanaf het middaguur drukker.

Het zomerse weer van vorig jaar hoeven we dit pinksterweekeinde niet te verwachten, meldt weeronline.nl. Vooral op zaterdag komt het met bakken uit de hemel. Tweede pinksterdag kan het plaatselijk wel droog blijven en loopt het kwik op tot 18 graden.

Asielzoekers drinken nog steeds niet

Twee asielzoekers die uit protest in dorststaking zijn gegaan drinken nog steeds niet. Zij krijgen nog geen dwangvoeding, zegt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag.

Een vochtweigeraar werd zondag opgenomen in het gevangenisziekenhuis in Den Haag omdat zijn toestand dusdanig was dat extra zorg nodig was. De andere asielzoeker volgde maandag.

Hoelang de dorststakers al niet meer drinken is niet bekend. "Wij hebben geen toegang tot deze mensen", zegt een woordvoerder van Vluchtelingenwerk. "Ik heb wel gehoord dat een van hen al bijna een week niet meer drinkt."

Een dorststaking loopt vrijwel altijd binnen een week dodelijk af als die wordt doorgezet. "Het gaat een stuk sneller dan een hongerstaking omdat organen zonder vocht al snel uitvallen."

Of en wanneer tot dwangvoeding wordt overgegaan, kon de woordvoerder van het ministerie niet zeggen. "Het is aan de arts om dat te beslissen en die maakt per individueel geval een afweging."

Naast de dorststakers zijn er vijf hongerstakers die nog altijd niet eten. Ze zijn het er niet eens met dat ze worden behandeld als criminelen. Oorspronkelijk deden meer dan honderd asielzoekers mee. Afgelopen zaterdag waren er nog vijftien over, van wie er negen niet meer aten en zes ook niet dronken.

Op Schiphol waren ook asielzoekers in hongerstaking gegaan. ZIj protesteerden tegen het beleid waarbij vreemdelingen die op de luchthaven binnenkomen hun asielaanvraag in gevangenschap moeten afwachten. Deze asielzoekers beëindigden hun hongerstaking vorige week.

[Video] De magische 20 seconden van Watford

Afgelopen zondag beleefden Gianfranco Zola en de spelers van Watford waarschijnlijk één van hun meest memorabele momenten uit hun sportloopbaan. "Het was absoluut ongelooflijk. Een droom komt uit", liet middenvelder Jonathan Hogg weten.

Maar wat gebeurde er nu precies in die laatste slotminuten? Watford kreeg in de tweede wedstrijd van de play-offs om promotie naar de Premier League tegen Leicester City bij een gelijke stand in de 96e (!) minuut een strafschop tegen. De droom over promotie naar het hoogste niveau leek uit te draaien op een nachtmerrie.

Wonder boven wonder wist Watford-goalie Manuel Almunia tot tweemaal toe in de weg te staan voor de spelers van Leicester City. Eerst miste Anthony Knockaert vanaf elf meter en ook in de rebound was de voormalig doelman van Arsenal niet te kloppen.

In de razendsnelle counter wist Watford vervolgens via Troy Deeney wel tot scoren te komen. "Het waren twintig magische seconden", aldus de matchwinnaar. Op 27 mei zal Watford het op Wembley opnemen tegen Crystal Palace. De winnaar van dit duel promoveert naar de Premier League.

Hieronder de beelden.


De slotminuut van Watford - Leicester. Hier doe je het voor! (Video: YouTube)

Seizoen voorbij voor Messi

Lionel Messi komt dit seizoen waarschijnlijk niet meer in actie voor Barcelona. De sterspeler van de Catalanen heeft de hamstring van zijn rechterbeen verrekt. Onderzoek wees dinsdag uit dat hij twee tot drie weken buitenspel staat, meldt de club. De 25-jarige Messi viel zondag uit in de kampioenswedstrijd tegen Atletico Madrid.

De Argentijn is er in ieder geval niet bij tegen Real Valladolid en Espanyol. Of hij het treffen tegen Malaga van 1 juni haalt, is nog de vraag. Messi heeft al sinds begin april problemen met zijn rechterdij. Hij miste daardoor onder meer de return tegen Bayern München in de halve finale van de Champions League.

Barcelona werd zaterdag zonder zelf te spelen kampioen van Spanje. Door een gelijkspel van Real Madrid bij Espanyol was de ploeg van coach Tito Vilanova al niet meer te achterhalen. Een dag later werd de titel kracht bijgezet in het duel tegen Atletico.

Arnold Schwarzenegger in remake horrorkomedie

Arnold Schwarzenegger heeft zijn oog laten vallen op een rol in The Toxic Avenger. De film is een remake van de gelijknamige horrorkomedie uit 1984.

Welke rol de 65-jarige acteur voor zijn rekening neemt is nog niet duidelijk. Het gaat in ieder geval niet om de titelrol, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

The Toxic Avenger gaat over een conciërge van een sportclub die dagelijks wordt getreiterd door klanten. Het loopt uit de hand als hij door een raam springt en in een vat vol chemisch afval terechtkomt en ernstig verminkt raakt. Hij weet te overleven, maar verandert in een supermens die uit is op wraak.

De film uit 1984 flopte in eerste instantie, maar werd uiteindelijk een culthit. De komedie kreeg drie vervolgfilms, een musical en een stripboek. De nieuwe film wordt geregisseerd door Steve Pink, bekend van de komedie Hot Tub Time Machine.

Schwarzenegger richt zich sinds het einde van zijn gouverneurschap van Californië in 2010 weer op het maken van actiefilms. Zijn comeback The Last Stand werd echter matig ontvangen en werd geen commercieel succes. Hij heeft net de opnames afgerond van de actiethriller Ten en is later dit jaar naast Sylvester Stallone te zien in de actiefilm Escape Plan.


Arnold Schwarzenegger in remake horrorkomedie (Foto: Novum)

Pinkpop is 'heilige graal' voor Kensington

Kensington kijkt uit naar zijn optreden op Pinkpop. "Het is natuurlijk wel een fenomeen", vertelt drummer Nils Vandenberg aan Spits. "Het is een soort heilige graal", vindt zanger Eloï Youssef.

Vandenberg hield het niet droog toen hij te horen kreeg dat zijn band op Pinkpop mocht spelen. "Het is het beroemdste festival van Nederland; er is niks hoger denkbaar. Ik heb echt wel een traantje weggepinkt toen we gevraagd werden." Youssef stelt dat hij na volgende maand vredig kan sterven. "Als het helemaal niks meer wordt met de band, hebben we straks tenminste wel Pinkpop gedaan."

Naast Pinkpop kijken de heren, die doorbraken met de hit Home Again, uit naar het Hongaarse Sziget. "Daar maken we een soort minivakantie van, een echte roadtrip", weet Youssef al. "En daarna weer snel terug van Boedapest naar De Ossefeesten in Maasbree."

Politie China mishandelt sekswerkers stelselmatig

Vermoedelijke sekswerkers worden in China stelselmatig geslagen, gemarteld en op onduidelijke gronden ingerekend. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een dinsdag gepubliceerd rapport.

Vrouwen worden in China soms enkel en alleen opgepakt omdat ze condooms bij zich hebben. Dat zorgt ervoor dat sekswerkers die uit handen van de politie willen blijven afzien van het gebruik van het voorbehoedsmiddel en het risico op de verspreiding van hiv toeneemt, zegt HRW. De mensenrechtenorganisatie heeft felle kritiek op het onderwerpen van sekswerkers aan verplichte hiv-tests en het vrijgeven van testresultaten aan derde partijen.

Het aanbieden van en betalen voor seks is verboden in China. Desondanks tiert de prostitutie welig en worden seksuele handelingen openlijk aangeboden in massagesalons, karaokebars en nachtclubs.

HRW sprak met vrouwen die door de politie mishandeld waren en werden aangehouden nadat ze seks hadden gehad met agenten in burger. Een vrouw vertelde hoe zij en twee collega's werden 'vastgebonden aan bomen'. Agenten gooiden vervolgens ijswater over hen heen en sloegen hen.

Andere problemen die HRW vaststelde zijn de willekeurige detentie van sekswerkers en de tegenwerking die zij ondervinden als ze zelf aangifte willen doen.

'Falcao voor zestig miljoen naar Monaco'

AS Monaco promoveerde afgelopen weekend naar de Ligue 1 en willen daar volgend seizoen geen flater slaan. Met de Russische miljardair Dmitri Rybolovlev gaat dit waarschijnlijk ook niet gebeuren. Franse media lieten weten dat de club al een principe-akkoord zou hebben met topspits Radamel Falcao.

De Colombiaanse doelpuntenmachine zou voor maar liefst zestig miljoen euro overkomen van Atlético Madrid.  Ook Carlos Tévez is benaderd door Monaco. De Argentijnse spits van Manchester City kan in Zuid-Frankrijk een bedrag van maar liefst tien miljoen euro netto per jaar verdienen.

Ook Patrice Evra (Manchester United) Joao Moutinho (FC Porto), Jeremy Menez, Mamadou Sakho (PSG), Nicolas Isimat-Mirin (Valenciennes), Aurelien Chedjou (Lille), Nicolas Nkoulou (Marseille) kunnen rekenen op de belangstelling van Monaco.

22 mei heeft de Franse club een overleg met de Franse bond FFF. Daarbij wordt de administratieve situatie van de club besproken. Dan zal duidelijk worden of Monaco daadwerkelijk de miljoenen van Rybovlev kan uitgeven.

'De Bruyne volgt Götze op bij Dortmund'

Volgens Bild heeft Borussia Dortmund met Chelsea een akkoord bereikt over een transfer van Kevin de Bruyne. De Belgische middenvelder kan in Dortmund een contract voor vijf seizoenen ondertekenen. Hij moet de opvolger worden van Mario Götze .

Götze maakte vorige maand bekend dat hij vanaf volgend seizoen in het shirt van Bayern München te bewonderen is. Bij deze transfer was een bedrag van 37 miljoen euro gemoeid. Van dit bedrag zou Dortmund vijftien miljoen euro aan De Bruyne willen spenderen.

De Duitse ploeg moet nog wel met Chelsea overeenstemming zien te bereiken. De Bruyne werd afgelopen seizoen verhuurd aan Werder Bremen.

Ook Christian Eriksen was lange tijd in beeld om Götze op te volgen in Dortmund. Het is niet bekend of de Duitse ploeg nog altijd interesse heeft in de Deense middenvelder van Ajax.

'Bayern stunt met komst Neymar'

Neymar, het toptalent van Santos, werd de laatste maanden voortdurend in verband gebracht met een transfer naar FC Barcelona. Vicente Cascione, ex-vicevoorzitter van Santos, weet echter zeker dat hij voor een andere club gaat kiezen; Champions League-finalist en Duits kampioen Bayern München.

"Ik kan het nieuws nu wel wereldkundig maken, de deal is rond", aldus Cascione. "Neymar gaat naar Bayern München". Cascione heeft in zijn tijd als vicevoorzitter bij Santos lange tijd samengewerkt met de jonge Braziliaanse aanvaller.

"Dit zijn geen speculaties", vervolgt Cascione op zijn website. "De informatie is echt waar. In augustus 2013 zal Neymar deel uitmaken van de selectie van Bayern München. En iedereen die hier aan twijfelt, moet maar afwachten. Jullie zullen wel zien."

Santos hoopte Neymar graag te behouden tot het begin van het WK 2014 in eigen land, maar zal toch moeten buigen onder de grote buitenlandse interesse.


'Neymar op weg naar Bayern München' (Foto: Pro Shots)

Pornoverslaving rukt op

Het is zo gemakkelijk tegenwoordig. Je zet je pc aan, surft naar Xhamster en geeft er een slinger aan. Vele mannen (en vrouwen) doen dit, maar 1 op de 10 vindt er geen ruk aan. Zij zijn namelijk pornoverslaafde dwangrukkers.

Seksverslaving is een groeiend probleem. Steeds meer mensen met deze stoornis trekken het niet meer en melden zich bij een dokter of een therapeut. Volgens wetenschappers komt het oprukken van pornoverslaving door de toenemende toegankelijkheid van porno. De hele dag kunnen wij naar vieze plaatjes en filmpjes kijken op onze pc, smartphone of tablet.

"Het probleem wordt onderschat en is vaak fout omschreven", licht seksverslavingstherapeut Chris Knorrren toe. "Seksverslaafden zijn niet verslaafd aan de seks maar aan het proces dat voorafgaat. Het proces zorgt voor een roes, te vergelijken met innemen van drug."

Plensbuien verwacht in pinksterweekeinde

De regen gaat in het pinksterweekeinde met bakken tegelijk naar beneden komen. Een scheiding tussen warme lucht ten oosten van Nederland en koele lucht ten westen van Nederland zorgt het komende weekeinde voor flinke plensbuien, verwacht weeronline.nl.

Vorig jaar verliep Pinksteren nog 'heerlijk zomers'. "Dat gaan we dit jaar in ieder geval niet meemaken", schrijft het weerbureau. Vooral zaterdag kunnen stevige buien over het land trekken. Plaatselijk kan dan tot twintig millimeter vallen, wat neerkomt op twee volle emmers per vierkante meter.

Voor vakantiegangers die hun kampeerpret niet laten bederven door een grasveld vol regenplassen gloort er echter hoop aan de horizon. Zondag valt minder regen en maandag kan het plaatselijk helemaal droog blijven. Het wordt dan 14 tot 18 graden.

Vorig jaar vielen alleen enkele lokale buien en werd het op pinksterzondag in Rotterdam zelfs 27,5 graden. Nu wordt het zondag ruim 10 graden kouder.

Ree gespot op onbewoond Waddeneiland

Op het vrijwel onbewoonde eiland Rottumeroog in de Waddenzee hebben vogelwachters een ree gespot. Een dag nadat het dier was gezien werd het dood aangetroffen, zegt vogelwachter Henk Mellema op RTV Noord.

Mellema was verbaasd de reebok op het eiland aan te treffen tijdens zijn ronde, vertelt hij. "Dat je dan een reeënspoor tegenkomt, dat is niet het eerste dat in je opkomt." Het spoor kwam uit zee en Mellema denkt dat de ree tijdens laagtij lopend of zwemmend naar het eiland, op zo'n tien kilometer van de Groningse kust, is gekomen.

Rottumeroog is geen plek voor reeën om te wonen. Op het Waddeneiland is geen drinkwater en de vegetatie is er 'tamelijk schraal', aldus Mellema.

Het is niet voor het eerst dat een ree op Rottumeroog is gezien. Sinds 1988 is het de vierde waarneming.

'Mariah Carey heeft weer geld nodig'

Mariah Carey heeft weer plannen voor een tournee. Volgens ingewijden overweegt Carey weer de wereld over te trekken nu ze hoogstwaarschijnlijk niet terugkeert als jurylid van American Idol.

"Vanwege het enorme succes van #Beautiful vragen veel fans om een tournee", vertelt een ingewijde aan het Amerikaanse blad Us Weekly. Carey zou al bezig zijn met het plannen van concerten.

De 43-jarige zangeres toerde bijna tien jaar geleden voor het laatst de wereld rond met de Charmbracelet-tournee. Destijds deed ze ook Nederland aan, in oktober 2003 verzorgde ze een concert in Ahoy. Dat was pas haar tweede Nederlandse show, in 1996 trad Mariah voor het eerst op in Nederland. In 2010 gaf Carey nog een aantal concerten in de Verenigde Staten, Egypte, Brazilië en Singapore.

A2 bij Maastricht omhoog gekomen

Een deel van de A2 in Maastricht is afgelopen nacht omhoog gekomen. Waarschijnlijk komt dat door werkzaamheden aan een tunnel die de snelweg uiteindelijk onder de stad door moet voeren, zeggen woordvoerders van de ANWB en Rijkswaterstaat.

Rijkswaterstaat heeft maandagnacht aan de tunnel gewerkt. Tegen het eind van de spits werd de verhoging opgemerkt en is een rijstrook afgesloten. Dat er nog maar twee rijstroken beschikbaar waren leidde tot files, maar die zijn inmiddels opgelost. Het gaat om de rijbaan in noordelijke richting.

De rijstrook blijft in ieder geval de hele dinsdag nog afgesloten. "Na de avondspits proberen we de schade te repareren", zegt de woordvoerder van Rijkswaterstaat. "We hopen dat de rijstrook woensdagochtend weer open is, maar omdat de omvang van de schade nog niet duidelijk is kunnen we hier nog geen zekerheid over geven."

De woordvoerder van de ANWB denkt dat er scheuren in het asfalt zijn ontstaan. "Dat kan haast niet anders als het wegdek omhoog komt."

Schoolhoofd China nam meisjes mee naar hotel

In China zijn een schoolhoofd en een ambtenaar gearresteerd, omdat ze er ongepaste verhoudingen met zes minderjarige meisjes op na zouden hebben gehouden. Dat heeft het staatspersbureau Xinhua dinsdag gemeld. De twee mannen zouden elkaar niet kennen.

De meisjes, vriendinnen onder de 14 jaar uit de stad Wanning in de zuidelijke provincie Hainan, waren op 8 mei niet in de klas verschenen. Leerkrachten, ouders en politie zetten een zoekactie op touw en vonden de meisjes twee dagen later.

Vier meisjes hadden de nacht van 8 op 9 mei met het schoolhoofd doorgebracht in een hotel. Een van hen vertelde de politie dat er tussen de man en haar intimiteiten hadden plaatsgevonden. Volgens de politie ging het niet om seksuele handelingen, maar werden de meisjes onderworpen aan 'medische controles'. Het schoolhoofd werd nadien op non-actief gesteld.

De ambtenaar, een medewerker van een plaatselijke woningbouwvereniging, nam de twee andere meisjes diezelfde nacht mee naar een ander hotel.

Kraanverhuurder niet vervolgd voor bouw muur Israël

Kraanverhuurder Riwal wordt niet vervolgd voor betrokkenheid bij de bouw van de Israëlische afscheidingsmuur rond de Westelijke Jordaanoever. Verder onderzoek naar de ingewikkelde kwestie is niet nodig omdat het bedrijf bezig is de activiteiten in Israël af te bouwen, meldt het Openbaar Ministerie dinsdag.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemde het in 2007 al 'ongewenst' dat Riwal aan de omstreden muur en Israëlische nederzettingen meebouwde, maar stelde toen dat een verbod niet mogelijk is. Het bedrijf verhuurde kranen aan bedrijven en daarmee hield de verantwoordelijkheid volgens het ministerie op. Riwal zou niet verantwoordelijk zijn voor wat die bedrijven met de kranen doen.

Onder meer de mensenrechtenorganisatie Al-Haq denkt daar anders over. Die concludeerde dat Riwal oorlogsmisdrijven begaat en deed aangifte. Het OM deed op verschillende locaties doorzoekingen, waaruit bleek dat de kranen inderdaad aan de muur hebben meegewerkt. De bouw in bezet gebied is onder meer door het Internationaal Gerechtshof aangemerkt als schending van het internationaal humanitair recht.

Nederlandse bedrijven mogen niet betrokken zijn bij het schenden van mensenrechten. De vraag of Riwal in dit geval bij zulke schendingen betrokken was is volgens het OM complex. Zonder verder onderzoek zou die vraag niet met zekerheid te beantwoorden zijn. Het OM vindt zo'n groot onderzoek niet nodig omdat Riwal na de aangifte 'vergaande stappen' heeft gezet om de activiteiten in Israël te beëindigen. Riwal had de Israëlische vestiging in 2006 al verzocht niet meer aan het project mee te werken.

Ook speelt mee dat Riwal een 'beperkte bijdrage' heeft geleverd aan de bouw van de barrière en de nederzettingen. De verhuurde kranen en hoogwerkers zouden incidenteel enkele dagen zijn ingezet.

Malaise in de uitzendbranche houdt aan

De omzet en het aantal gewerkte uren in de uitzendbranche daalden in de laatste weken van maart en de eerste week van april. Een opleving laat vooral op zich wachten in de medische sector, die de uren en de omzet zag dalen met twintig procent. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van brancheorganisatie ABU.

De administratieve sector deed het relatief goed. Het aantal uren daalde met twee procent, de omzet met een. Zowel de industriële als de technische sector boekte zwaardere verliezen. Daar liep de omzet met respectievelijk vier en vijf procent terug.

Voor de uitzendbranche in zijn geheel geldt dat de omzet daalde met drie procent. Het aantal uitzenduren nam af met vijf procent. Het economisch bureau van ABN AMRO sprak eind vorig jaar de verwachting uit dat de uitzendbranche nog niet herstelt in de eerste helft van 2013.

'Rebel Syrië eet hart regeringssoldaat'

Human Rights Watch is in bezit gekomen van een video waarin een Syrische rebellencommandant de borstkas van een dode regeringsmilitair opensnijdt en het hart en de lever verwijdert. Hij steekt het hart in zijn mond en lijkt er een hap uit te nemen. HRW spreekt van een oorlogsmisdrijf.

De man wordt in de video Abu Sakkar genoemd. Zodra hij de organen heeft verwijderd zegt hij in de camera: "Ik zweer bij Allah, soldaten van Bashar, jullie honden - we zullen jullie harten en levers verslinden! Takbir! Allah is machtig! O, helden van Baba Amr, slacht de alawieten en verwijder hun harten en verslind ze!"

HRW gaat ervan uit dat het inderdaad om een commandant gaat die zich Abu Sakkar noemt. Dat zou de alias zijn van een voormalige bevelhebber van de Al-Farouq Brigade uit de wijk Baba Amr in de stad Homs.

Deze Abu Sakkar duikt ook op in een video waarin hij sjiitische dorpen in Libanon met raketten onder vuur neemt. In een andere video staat hij bij de lijken van wat hij Hezbollah-strijders noemt.

iPhone 5s verwacht in september

Een nieuw concept voor een volgende iPhone ligt op de plank. De iPhone 5s komt op zijn vroegst in september uit. Marktanalist Peter Misek van Jefferies & Co vertelt in een interview dat de productie van de volgende iPhone nog niet gestart is.

Misek vertelt: "Er zijn gewoonlijk zestig tot negentig dagen productie nodig voordat de telefoon in de verkoop gaat". Misek verwacht dat de productie van de iPhone 5s eind juni of begin juli gestart wordt. De nieuwe iPhone komt mogelijk in meerdere kleuren op de markt, en gaat misschien zelfs een vingerafdrukscanner hebben.

De 5s zal niet veel anders zijn dan de iPhone 5. Een snellere processor en een twaalf megapixel-camera zijn dingen die we kunnen verwachten van de nieuwe iPhone. Er zal een vier inch retinascherm en een plastic behuizing aanwezig zijn in de 5s. 

Uit onderzoek dat Misek verricht heeft, heeft hij geconcludeerd dat er dit jaar geen iPhone komt met een groter beeldscherm. Volgens Misek zal Apple medio 2014 pas een iPhone op de markt brengen met een groter scherm dan de 5s.

[EL] Aké met Chelsea mee naar Amsterdam

Morgenavond staat in de Amsterdam ArenA de finale van de Europa League tussen Chelsea en Benfica op het programma. Chelsea-manager Rafael Benítez heeft de pas 18-jarige Nederlandse middenvelder Nathan Aké in zijn wedstrijdselectie opgenomen.

Aké, die twee jaar geleden werd weggeplukt uit de jeugdopleiding van Feyenoord, mag zo hopen op speelminuten in de eindstrijd om de Europa League. Eind vorig jaar debuteerde de jonge middenvelder in de Premier League en mocht ook al zijn opwachting maken in de Europa League.

De Europese finale in Amsterdam heeft veel Nederlandse invloeden. Zo zit Boudewijn Zenden als assistent van Benítez op de bank bij Chelsea, terwijl Ola John bij Benfica op een basisplaats mag hopen. De wedstrijd staat morgen onder leiding van de Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers.


Nathan Aké mag hopen op speelminuten in EL-finale (Foto: Pro Shots)

"Natuurlijk is het leuk zo'n finale op bekend terrein”, liet Zenden weten. "Ik heb heel veel aanvragen gehad van familie en vrienden voor kaartjes. Lang niet iedereen kon ik blij maken. Kuipers zal ik nog wel even spreken, maar ik verwacht geen cadeautjes hoor.”

Mocht Chelsea morgenavond de finale winnen, dan wordt het de vijfde club die alle grote Europese bekers in de prijzenkast heeft staan. Juventus, FC Barcelona, Bayern Munchen en Ajax gingen The Blues voor.

De eerste keer dat er in Amsterdam een Europese finale werd afgewerkt, was in 1962. Benfica won de finale om de Europa Cup 1 door een 5-3 overwinning op Real Madrid. Voor Benfica-speler Salvio is de finale om de Europa League inmiddels een jaarlijks terugkerend evenement. Hij kan morgenavond voor de derde keer in vier jaar de Europa League winnen.

Renners klagen over warme etappe in Californië

Het wielerpeloton was niet blij na afloop van de tweede etappe van de Ronde van Californië. Op sommige plekken werd boven het asfalt een temperatuur gemeten van 53 graden Celcius, iets wat zowel de renners als hun ploegleiders onmenselijk en ongezond vonden.

Eén van de slachtoffers was geletruidrager Lieuwe Westra. De Fries zag bergop vijf kilometer van de meet het licht uit gaan en moest daarna rustig aan doen om nog op een fatsoenlijke manier binnen te kunnen komen.

 De Belg Pieter Serry stortte in de laatste kilometer volledig in en moest zelfs naar het ziekenhuis afgevoerd worden. Dit gold niet voor zijn landgenoot Philippe Gilbert die ter verkoeling uiteindelijk het zwembad maar opzocht.

Nokia kondigt Lumia 925 aan

Nokia heeft zojuist tijdens een persconferentie een nieuwe smartphone aangekondigd, de Nokia Lumia 925. Qua grootte en design lijkt de telefoon op zijn voorganger en het besturingssysteem is en blijft vooralsnog Windows Phone 8.

Het design is aangepast met een metalen rand die volledig rond het toestel loopt. Naast een mooier design, althans volgens de mensen van Nokia, zorgt deze rand ook voor een betere ontvangst. De rand gaat namelijk ook fungeren als antenne voor het toestel.

Een verbetering waar Nokia zich met de Lumia 925 het meest op lijkt te richten is de camera. De Lumia 925 heeft een 8,7 megapixel-camera voorzien van Carl Zeiss-lens. Ook krijgt de telefoon een aantal extra camerafuncties zoals Smart Camera. Hiermee kun je tien foto's van vijf megapixel achter elkaar nemen en zo de beste foto uitkiezen om te gebruiken.

Er is nog niet veel duidelijk over beschikbaarheid en prijs. Wel is aangegeven dat er in de komende weken meer informatie naar buiten wordt gebracht over wanneer het toestel in de verschillende landen te koop zal zijn.

CD: Young Galaxy - Ultramarine

Young Galaxy bestaat al een behoorlijke tijd (sinds 2005) en brak in 2011 door bij een groter publiek na de release van hun derde plaat: Shapeshifting. Hierop lieten Stephen Ramsay (vocalen/gitaar), Catherine McCandless (vocalen/keyboards) en Stephen Kamp (basgitaar/vocalen) een mengeling van electro-pop en shoegaze horen. Shapeshifting kreeg mede vorm door hun samenwerking met de Zweedse producer Dan Lissvik die de plaat, nadat de opnames plaats hadden gevonden in Montreal, in Göteborg bewerkte. Via Skype hield Lissvik de band maandenlang op de hoogte van de vorderingen. Een minder spontaan en dynamisch proces dan gewenst waarschijnlijk en daarom trok het drietal ditmaal naar Zweden om de nieuwe plaat 'Ultramarine' in Zweden op te nemen in de studio van Lissvik, waarna hij ook weer aan de slag kon voor de productie.
 
 

[Upd] Angelina Jolie liet borsten verwijderen

Angelina Jolie heeft haar borsten preventief laten verwijderen. Dat schrijft ze in een opiniestuk in The New York Times, waarin ze haar keuze toelicht.

Jolie wijst erop dat haar moeder Marcheline Betrand na een tienjarige strijd tegen borstkanker op 56-jarige leeftijd overleed. "Ze hield het lang genoeg vol om haar eerste kleinkinderen in haar armen te houden, maar mijn andere kinderen zullen nooit ervaren hoe liefdevol ze was."

Jolies kinderen hebben haar gevraagd of hetzelfde met haar kan gebeuren. "Ik heb ze altijd gezegd dat ze zich geen zorgen hoeven te maken, maar de waarheid is dat ik een sterk verhoogde kans op borstkanker en eierstokkanker heb." De kans op borstkanker werd op 87 procent geschat en die op eierstokkanker op vijftig procent.

Toen de actrice dit te horen kreeg, besloot ze het risico 'zo klein te maken als ik kon'. "Ik besloot bij de borsten te beginnen omdat het risico op borstkanker hoger is dan het risico op eierstokkanker."

Op 27 april kwam er een einde aan de medische procedure die er bij de borstamputatie komt kijken. "Ik heb het voor mezelf kunnen houden en ben doorgegaan met mijn werk. Ik schrijf er nu over omdat ik hoop dat andere vrouwen hier baat van kunnen hebben." De actrice wijst erop dat mensen niet weerloos zijn tegen kanker en zelf actie kunnen ondernemen.

Het onderhuidse weefsel van de borsten van Jolie is inmiddels vervangen door implantaten. "De laatste jaren is grote vooruitgang geboekt en de resultaten kunnen prachtig zijn." De beslissing om haar borsten te laten verwijderen was volgens haar niet gemakkelijk, 'maar ik ben blij dat ik hem heb genomen'. De kans dat Angelina borstkanker krijgt is gedaald van 87 procent naar vijf procent. "Ik kan mijn kinderen vertellen dat ze niet bang hoeven te zijn dat ze mij verliezen aan borstkanker."

Jolie schrijft verder dat ze boft met haar partner Brad Pitt, die haar steunt. "Iedereen met een vrouw of vriendin die dit doormaakt moet weten dat hij een belangrijke rol bij deze ingreep speelt." Ze roept vooral vrouwen bij wie borstkanker in de familie voorkomt op na te gaan hoe groot de kans is dat zij het zelf krijgen.

De test hiervoor kost in de Verenigde Staten drieduizend dollar. "Dat blijft voor veel vrouwen een obstakel", schrijft de actrice. Ze hoopt vrouwen te overtuigen die uit vrees met een voortdurende angst te leven niet willen weten of ze een verhoogde kans op kanker hebben. "Ik hoop dat ze hierdoor weten dat ze mogelijkheden hebben."

Angelina Jolie liet borsten verwijderen
Angelina Jolie liet borsten verwijderen (Foto: ANP)


Bericht is aangepast om 11u05.

Microsoft valt Google Docs aan

Microsoft heeft weer eens de aanval geopend op concurrent Google. Deze keer is Google Docs het doelwit.

In twee reclamespotjes drijft Microsoft de spot met de dienst van de zoekmachine. In de eerste video vergelijkt Microsoft de dienst met een casinospel. In de video wordt duidelijk dat het maar de vraag is hoe Word-bestanden in de dienst worden gepresenteerd en of deze op de juiste manier worden geconverteerd.

In de andere video valt de softwaregigant de 'teamplay' van de dienst aan, een van de punten waar Google hoog op in zet bij de promotie van Docs. Zo zou er volgens Google gemakkelijk met meerdere mensen tegelijk aan een document gewerkt kunnen worden. In het filmpje wordt door middel van een basketbaltraining duidelijk gemaakt dat dit verre van efficiënt is omdat Docs afwijkend gedrag vertoont.

Het is niet voor het eerst dat Microsoft Google aanvalt. Eerder werd er campagne gevoerd tegen onder andere de vergelijkingsdienst, Gmail, en de advertenties van de zoekmachine, die een wereldwijd marktaandeel heeft van ruim 80%. Vorige week kaapte Microsoft nog de Youtube-app voor Windows Phone, waarin het advertenties weg liet en een mogelijkheid tot het downloaden van video's toevoegde.

Whitmarsh: "Geen teamorders in Spanje"

Tijdens de Grand Prix van Spanje heeft Sergio Perez de opdracht gekregen om zijn banden te sparen. Er gingen geruchten dat er teamorders waren gegeven. Teambaas Martin Whitmarsh ontkent echter in alle toonaarden.

“Aan het einde van de race waren de banden van Sergio helemaal aan gort gereden. We zagen aan de slijtage dat hij het mogelijk niet zou halen op zijn banden”, aldus Whitmarsh. “In zijn jacht op Button had hij zijn wielen al een paar keer geblokkeerd. Wat ons betreft mag hij gewoon aanvallen, maar zo spannend als in Bahrein was het niet en wat we niet wilden, was dat zijn banden helemaal kapot zouden gaan door het gevecht. Die radioboodschap werd dus vooral om praktische redenen gegeven.”

Van Bommel: "Opluchting overheerst"

Mark van Bommel heeft zondag zijn laatste officiële wedstrijd gespeeld. Na de 3-1 nederlaag tegen FC Twente kondigde de vedette aan dat hij stopt met voetballen.

"De opluchting dat het hoge woord eruit is, overheerst", vertelt Van Bommel aan het Algemeen Dagblad. De captain van PSV kan zich nu met andere dingen gaan bezighouden. "We waren sowieso vrij vandaag met PSV. Ik heb de kinderen naar school gebracht en ben daarna even op de bouw wezen kijken, bij ons nieuwe huis."

Van Bommel gaat de komende weken rustig afbouwen richting zijn afscheidswedstrijd. "Dinsdag trainen we en vrijdag spelen we nog een oefenwedstrijd, uit tegen Gemert. Op kunstgras, dus ik moet een beetje op mijn knie letten, maar ik speel in principe wel gewoon mee. Ik ben oud, maar dat moet nog wel lukken."

PSV's nieuwe hoofdtrainer Philip Cocu heeft Van Bommel niet gevraagd om toch door te gaan. "Daar hebben we het nooit op die manier over gehad, nee. Maar dat hoeft ook niet. Phillip heeft het aan het eind van zijn loopbaan zelf meegemaakt. Die heeft ook zijn eigen beslissing genomen, de trainer had daar echt niets meer aan kunnen veranderen. Je kunt het ook als een vorm van respect zien. Misschien wilde hij me gewoon zelf laten beslissen."

[NBA] Miami Heat neemt afstand van Chicago Bulls

Miami Heat is dicht bij een plek in de finale van de Eastern Conference. Dankzij een overtuigende 88-65 zege op Chicago Bulls leidt de regerend NBA-kampioen met 3-1 in de best-of-sevenserie. LeBron James was met 27 punten de uitblinker bij Miami, dat halverwege al een marge van elf punten had.

De Bulls maakten niet eerder zo weinig punten in een play-offwedstrijd. Het oude record stond op 69 punten. De basketballers van Miami kunnen zich woensdag voor eigen publiek plaatsen voor de conferencefinale.

Oklahoma City Thunder balanceert tegen Memphis Grizzlies op de rand van uitschakeling. De verliezend finalist van vorig jaar ging maandag met 103-97 onderuit en kijkt daardoor tegen een 3-1 achterstand aan. De Grizzlies kwamen terug van een achterstand van zeventien punten om een verlenging af te dwingen.

Mike Conley was met 24 punten topscorer voor de formatie uit Tennesee. Bij Oklahoma maakte Kevin Durant 27 punten, maar in de verlenging gingen al zijn vijf pogingen mis. Oklahoma moet uitschakeling woensdag thuis zien te voorkomen.

'Belasting heffen over gewelddadige media'

De Amerikaanse vicepresident, Joe Biden, heeft in een gesloten vergadering aangegeven dat er geen reden is waarom ze bedrijven die gewelddadige media, zoals films en games, maken extra belasting kunnen laten betalen.

De uitspraak deed Biden nadat dominee Franklin Graham had gevraagd of dit mogelijk zou kunnen zijn. Met de opgehaalde belastingen zouden slachtoffers van gewelddadige delicten geholpen kunnen worden. Er is nog geen onderzoek geweest dat definitief heeft vastgesteld of gewelddadige media ook zal leiden naar gewelddadige delicten. Of de belasting doorgevoerd gaat worden, is nog niet bekendgemaakt.

'Vacansoleil stopt als hoofdsponsor wielerploeg'

Vacansoleil stopt aan het einde van dit jaar als hoofdsponsor van de gelijknamige wielerploeg. Dat bericht De Telegraaf dinsdag. Het campingbedrijf was sinds 2009 de naamgever van het team van manager Daan Luijkx. De kans is groot dat Vacansoleil de ploeg, die inmiddels uitkomt op het hoogste niveau, wel als subsponsor blijft steunen.

Luijkx, die dinsdag wordt bijgepraat over de verdere plannen van Vacansoleil, is al in gesprek met verschillende andere potentiële hoofdsponsors. Volgens de ochtendkrant hoopt de Brabander eind deze week een nieuwe naam bekend te maken. Fietsleverancier Bianchi zou al gevraagd zijn om financieel bij te springen.

DCM liet maandag weten niet verder te gaan als cosponsor van het team. Het bedrijf, dat milieuvriendelijke mest produceert, heeft zijn doelen naar eigen zeggen bereikt.

AZ meldt zich bij NAC voor Gudelj

Nemanja Gudelj speelt met ingang van komend seizoen mogelijk voor AZ. De Alkmaarders houden rekening met een vertrek van Adam Maher.

AZ heeft bij NAC geïnformeerd naar de middenvelder bevestigt technisch directeur Earnest Stewart aan Voetbal International. "Ik ken de vraagprijs nog niet. We hebben dit bod gedaan om te kijken of we zaken kunnen doen."

Gudelj is al jaren een vaste waarde in Breda. Hij zou voor drie miljoen euro mogen vertrekken bij de Brabanders. Dat bedrag kan AZ straks ophoesten als Maher wordt verkocht. De international staat op het verlanglijstje van verschillende clubs uit binnen- en buitenland.

Ook Gudelj houdt een buitenlands avontuur in zijn achterhoofd. Vorige zomer lag een transfer naar Fiorentina nog in het verschiet. Uiteindelijk bleef hij bij NAC, waar hij dit seizoen met zijn vader Nebojsa aan het roer op de dertiende plaats eindigde.

Broer bezwangert 14-jarig zusje

In Maleisië wordt een 17-jarige jongen beschuldigd van een grof staaltje incest. De knaap heeft zijn 14-jarige zusje zwanger gemaakt.

Het meisje meldde zich onlangs bij haar moeder. Ze was al enkele maanden niet ongesteld geworden. Haar moeder bracht het kind naar het ziekenhuis. Na een grondig onderzoek werd haar verteld dat ze over vijf maanden oma zou worden.

Het meisje bleek dus al vier maanden zwanger. Omdat ze nog maar minderjarig is, werd de zaak overgedragen aan de politie. Daar vertelde de aanstaande moeder dat haar broer haar een tijdje geleden had verkracht toen hun ouders weg waren.

Van Bronckhorst: "Goed voor ervaring"

Giovanni van Bronckhorst heeft veel opgestoken van zijn dienstverband bij Feyenoord. Hij nam maandagavond met een ruime zege afscheid van het belofteteam.

"Ik heb geleerd om voor een groep te staan, wedstrijdbesprekingen te doen en te coachen vanaf de bank. Dat is goed voor mijn ervaring als trainer", aldus Van Bronckhorst op de officiële website van Feyenoord.

"De entourage en de sfeer is bij de beloften natuurlijk heel anders dan bij het eerste. Toch hebben bepaalde jongens hun wedstrijden in de beloften nodig gehad om te kunnen presteren in Feyenoord één. Dat is natuurlijk ook de rol die dit elftal heeft."

De oud-verdediger was vooral tevreden over de toppers die Feyenoord dit seizoen uitvocht. "Tegen Ajax, PSV en FC Twente hebben we onze beste wedstrijden gespeeld. We hebben Ajax twee keer verslagen en uit van PSV gewonnen. Tegen Twente hebben we ook twee keer goed gespeeld, alleen zonder te winnen. Maar uiteindelijk gaf het mij als coach van dit elftal een beter gevoel als we goed speelden zonder te winnen, dan wanneer we wonnen zonder goed te spelen."

'Vlees Selten naar 900 restaurants'

Het mogelijk met paardenvlees vermengde rundvlees van vleesverwerker Willy Selten uit Oss is aan meer dan negenhonderd restaurants verkocht. Ook 159 winkels en 25 slagerijen namen vlees van Selten af, concludeert de NOS dinsdag uit gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Om welke bedrijven het gaat wil de NVWA niet zeggen. Vorige maand riep de NVWA vijftig miljoen kilo vlees terug. Het gaat om vlees dat tussen 2011 en dit jaar door heel Europa via de groothandel is verkocht aan 132 vleesverwerkers. Die hebben het weer doorverkocht aan horecabedrijven, winkels en slagerijen. Al het vlees dat aan horecabedrijven is verkocht is waarschijnlijk al opgegeten.

Van de 132 vleesverwerkers die moesten nagaan waar hun vlees precies is terechtgekomen lieten er vijf niets weten. Vier van die bedrijven kregen een boete, bij een ander bedrijf bleef het bij een waarschuwing. Eind deze maand meldt de NVWA aan minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) wat de rest van het onderzoek heeft opgeleverd. Uit de administratie van Selten concludeerde de NVWA eerder dat er paardenkarkassen binnenkwamen. Maar over paardenvlees dat eruit ging was niets terug te vinden. De NVWA sluit niet uit dat het vlees van duizenden paarden is verkocht als rundvlees. Voormalig werknemers van het bedrijf stelden vorige maand in EenVandaag dat ook bedorven stinkend vlees bij het rundvlees werd gemengd. Het bedrijf werd vorige maand failliet verklaard. Drie werknemers hadden om het bankroet gevraagd, omdat ze sinds februari geen loon meer hadden ontvangen.

Truckers in actie tegen liberalisering wegtransport

Eurocommissaris Siim Kallas kan dinsdag heel veel telefoontjes verwachten. FNV Bondgenoten heeft vrachtwagenchauffeurs opgeroepen om de Estse commissaris verantwoordelijk voor transport massaal op te bellen uit protest tegen de verdere liberalisering van de transportmarkt.

De voorzitter van de vakcentrales FNV en CNV, Ton Heerts en Jaap Smit, trappen de actie om 09.00 uur af. Een hele stoet chauffeurs vertrekt vervolgens vanuit Amersfoort naar onder meer Papendrecht en Zoetermeer. In die laatste plaats is verladersorganisatie EVO gevestigd, die juist voor een vrij transportverkeer is.

Kallas werkt momenteel aan een voorstel om de nationale transportmarkten binnen de Europese Unie verder vrij te stellen voor buitenlandse spelers. Nu mogen chauffeurs van buitenlandse bedrijven per week niet meer dan drie binnenlandse ritten in een ander land maken.

Volgens de Europese Commissie levert een verdere openstelling een efficiëntere transportmarkt op. De vakbonden vrezen echter dat binnenlandse chauffeurs worden verdrongen door goedkopere buitenlandse chauffeurs.

'Schalke houdt Siem de Jong in de gaten'

Siem de Jong maakt deze zomer mogelijk een transfer naar de Bundesliga. De middenvelder annex aanvaller staat op een schaduwlijst van Schalke 04. Dat meldt Voetbal International. Volgens het blad heeft Schalke De Jong op het oog als de opvolger voor Julian Draxler. Die wordt in verband gebracht met een transfer naar een Europese topclub.

Ajax is al enige tijd bezig met eventuele opvolgers voor de gewilde transfertargets. Naast De Jong is dat bijvoorbeeld ook Christian Eriksen, die door Borussia Dortmund, Liverpool en Everton zou worden begeerd. Adam Maher en Marco van Ginkel worden genoemd als voornaamste kandidaten om naar Amsterdam te vertrekken.

De Jong vervult al vier seizoenen een belangrijke rol in de hoofdmacht van Ajax. Dit seizoen miste hij geen duel bij de Noord-Hollanders. Hij vond twaalf keer het net. Daarmee schroefde hij zijn totaal aantal competitiedoelpunten in dienst van Ajax op naar vijftig.

Anouk naar finale songfestival?

De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier. Vandaag is de dag waar Songfestivalfanaten al het hele jaar naar uitkijken. Gaat Anouk door naar de finale van het songfestival?

Anouk zal bij de beste tien van de zestien acts moeten behoren om naar de finale te gaan. Mocht dat gebeuren dan zal Nederland voor het eerst sinds 2004 weer eens in de finale zijn te vinden. In dat jaar vertegenwoordigde Re:Union ons land voor het laatst in de eindstrijd van het liedjesfestijn.

Voor de fans van het festival is het erop of eronder. Anouk wordt door vele gezien als dé kans om Nederland weer eens in de finale te krijgen. Als het aan de aanwezige pers in Malmö ligt zal het de Haagse zangeres wel lukken. Zij plaatsen Nederland in de top 5 vlak achter topfavorieten Denemarken en Oekraïne.

Birds is het nummer waarmee Nederland wordt vertegenwoordigd. Het nummer kan al sinds de presentatie in maart rekenen op verdeelde reacties. Zo noemt de een het nummer te traag en saai voor het festival. Terwijl anderen het juist een opvallend nummer vinden tussen de vele klonen van het winnende liedje van vorig jaar, Euphoria. Volgens Songfestivalkenner Cornald Maas is het in ieder geval de "beste inzending ooit".

Songfestivalfans op het FOK!forum zien de avond vol goede moed tegemoet. "Als ik realistisch denk, heeft ze zeker een kans, een grote zelfs. Maar dit is het Eurovisie Songfestival. Dat is een hysterische fantasiewereld met reuzen en glitter waar opera-ballads naast Montenegrijnse dubstep-rap staat. Alles kan gebeuren...", aldus een van de fans. Een ander praat alvast een mogelijke domper goed, "En als we niet doorgaan, dan gaan we op naar het tienjarig faaljubileum!".

Het Songfestival is vanavond vanaf 21:00 uur te zien op Nederland 1. Anouk zal als achtste aan de bak moeten, vlak voor de pauze. Of we haar zaterdag terug zien in de finale, zal rond een uur of 11 moeten blijken wanneer de uitslag bekend wordt gemaakt.

FOK! wat een weer... Fris en wat regen

Goedemorgen! Ook gisteren verliep overwegend bewolkt en verspreid over het land vielen er nog een aantal buien. In het westen bleef het in de middag overwegend droog. In de avond trokken er opnieuw een aantal buien over en dit dan vooral in de noordelijke helft. Hier zaten trouwens een paar stevige onweersbuien bij en het kwam ook tot hagel. De minimumtemperatuur lag rond de 7 graden.

Vandaag beginnen we nog met een aantal opklaringen, maar geleidelijk aan neemt de bewolking weer toe en uiteindelijk volgt er ook weer wat regen. Het is een uiterst kille dag met temperaturen die niet hoger klimmen dan een graad of 12. De zuidwestenwind neemt in de loop van de dag wel wat af en draait later naar het zuiden toe. Eigenlijk blijft het de rest van de week wel wisselvallig. Tijdelijk wordt het wel iets zachter, maar in het weekend zakken de temperaturen weer. Geregeld valt er regen en op slechts enkele momenten zien we even een glimp van de zon.

Waar is het dan wel lekker weer? In Moskou is het nu behoorlijk warm en dat is ook in delen van de Balkan het geval. Toch zijn er ook daar gebieden met buien aanwezig. Het meest droge weer vinden we terug in Portugal en het noordwesten van Spanje. 

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Mieren
 KlapMongeaul stuitte in het bos op op veel bedrijvigheid van deze kleine bewoners.

 Zingende vogel
Deze vogel zingt het hoogste lied. KlapMongeaul wist er weer een prachtig plaatje van te maken.

 

Machtsgreep Acevedo in loodzware rit Californië

De Colombiaan Janier Acevedo is de nieuwe geletruidrager in de Ronde van Californië. De kopman van de Jamis-Hagens-ploeg won maandag de tweede etappe van de Amerikaanse rittenkoers. Hij kwam 12 seconden voor Tejay van Garderen (BMC) boven op de slotklim in Palm Springs. Lieuwe Westra, die zondag de eerste rit won, gaf in de laatste vijf kilometer 9.40 minuten toe.

De bijna tweehonderd kilometer lange etappe was loodzwaar door de voor het seizoen bijzonder hoge temperaturen. Vier renners die op avontuur gingen, met in hun midden Sylvain Chavanel (Omega Pharma-Quick-Step), kregen dan ook alle ruimte.

Met een maximale voorsprong van iets meer dan twaalf minuten reed het kwartet vrijwel de hele dag vooruit. Pas in de slotfase, toen al door Palm Springs werd gekoerst en de temperaturen boven de veertig graden lagen, werden de vluchters teruggegrepen.

Toen volgde nog de slotklim naar de voet van een kabelbaan. De acht kilometer klimmen eiste meteen slachtoffers. Westra moest net binnen de laatste vijf kilometer de kopgroep laten gaan en de Vacansoleil-renner deed het daarna rustig aan.

Philip Deignan (United Healthcare) trok als eerste ten strijde uit de kopgroep. Het venijn zat hem echter in de staart want in de bijzonder steile laatste kilometer werd hij door Acevedo en Van Garderen gepasseerd.

Vervolgens druppelden de renners een voor een binnen om direct op de streep stil te vallen. Dinsdag krijgt het peloton het iets makkelijker. Dan zijn de laatste dertig kilometer heuvelaf en krijgen de sprinters een kans in finishplaats Santa Clarita.

Wilders en de gulden middenweg

Het is natuurlijk een walgelijk pedante onderbuik-eigengeiler, maar die Wilders had het een tijd geleden wel mooi bij het rechte eind. Over die grabbelbulgaren en dito Polen, weet u nog? Jammer is dat, want ik gun die vent echt helegaar niets. Nu roept die blonde weer dat de ziekenhuisdirecties de bak in moeten wegens het frauderen met zorgpremies. Heeft 'ie ook weer een punt. Je zou 'm bijna mogen. Maar gelukkig staat er ook in dezelfde tweet 'zo lang mogelijk' en toont Geert wederom aan eigenlijk helemaal niet Den Haag thuis te horen.

Begrafenis en herdenkingsdienst voor Wiels

Helmin Wiels wordt dinsdag begraven. Zowel op Curaçao als in Nederland is er aandacht voor de uitvaart van de vorige week zondag neergeschoten politicus.

Op Curaçao wordt er in een sportstadion in Willemstad een uitvaartdienst gehouden, omdat er veel publieke belangstelling wordt verwacht. Ook in het parlement is er een herdenkingsdienst voor Wiels. Daar zal onder anderen de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk bij aanwezig zijn. Ambtenaren op Curaçao zijn vanaf 11 uur vrij. De vlaggen bij alle overheidsgebouwen hangen halfstok.

In Nederland zal om half 7 dinsdagavond een herdenkingsdienst in de Rotterdamse kerk Heilige Drie-Eenheid worden gehouden. Het zal een oecumenische dienst zijn, ook al was Wiels zelf een katholiek. Volgens een woordvoerster van het Kabinet van de Gevolmachtigde Minister van Curaçao in Den Haag zullen er geen bekende sprekers komen. Iedereen die Wiels kende of sympathie voor hem had is welkom; er is plek voor zo'n 800 mensen.

Begrafenis en herdenkingsdienst voor Wiels
Begrafenis en herdenkingsdienst voor Wiels (Foto: ANP)

Asscher kaart vrije verkeer van werknemers EU aan

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken wil de problemen die ontstaan door het vrije verkeer van werknemers in de EU in Brussel aankaarten. De verdringing van Nederlandse werknemers door goedkopere buitenlandse arbeidskrachten moet op de Europese agenda komen.

Asscher zei dat maandagavond in De Balie in Amsterdam, waar hij in debat ging met de Britse integratiedeskundige David Goodhart.

Asscher maakt zich zorgen over oneigenlijke constructies die bedrijven gebruiken om personeel uit andere EU-landen in te huren tegen lagere lonen."We worden geconfronteerd met de nadelen van een van de belangrijkste pijlers onder de EU: het vrije verkeer van personen.’

In de Tweede Kamer leven veel zorgen over het grote aantal met name Oost-Europese werknemers dat naar Nederland komt. De vrees bestaat dat het probleem nog groter wordt als volgend jaar de grenzen ook opengaan voor Roemenen en Bulgaren.

Opstelten tegen bewapenen Brink's

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) ziet niets in het pleidooi van geldtransportbedrijf Brink's om medewerkers te bewapenen om zichzelf te kunnen verdedigen bij een overval. Dat laat een woordvoerder van Opstelten maandag weten.

"Het geweldsmonopolie rust bij de overheid", stelt het departement. "Er is en komt geen mogelijkheid voor personeel van geld- en waardetransporteurs om een wapen te dragen."

Brink's doet de oproep maandagavond bij monde van hoofd beveiliging Sjouke de Graaf in het programma Eenvandaag. Volgens het bedrijf kan de overheid de veiligheid onvoldoende garanderen. Brink's werd in de afgelopen twee jaar meermalen met bruut geweld overvallen. Zo drongen criminelen gelddepots binnen met explosieven en namen ze op de vlucht de politie onder vuur met zware wapens.

Volgens Opstelten beschikt de politie echter over voldoende middelen en instrumenten om te kunnen optreden tegen deze vorm van criminaliteit. Zo zijn er snelle interventieteams, die speciaal getraind zijn voor het zogeheten zwaarste geweldsspectrum.

Bovendien zijn er de afgelopen tijd goede afspraken gemaakt tussen de overheid en de branche, die eerder deze maand nog zijn aangescherpt. Als die afspraken goed worden nageleefd, vermindert dat de kans op een overval of wordt de pakkans van criminelen verhoogd, stelt het ministerie.

De Graaf opperde ook om het leger in te zetten, omdat hij de indruk heeft dat de politie aan het einde van hun mogelijkheden zit. Opstelten laat weten dat de politie een beroep kan doen op de inzet van het leger, als dat nodig wordt geacht. "Maar het is en blijft primair de taak en verantwoordelijkheid van de politie om op te treden tegen criminaliteit. Niet van het leger."

Kerktoren Rhenen afgezet om losse stenen

De gemeente Rhenen heeft maandag de directe omgeving van de Cunerakerk in het stadje afgezet omdat grote stukken steen in de toren los blijken te zitten. Uit voorzorg zijn hekken om de toren gezet, meldt de Utrechtse gemeente.

De losse stenen werden ontdekt tijdens een inspectie. De situatie bleek zo ernstig dat een ruim gebied rondom de toren werd afgezet. De loszittende delen zijn inmiddels verwijderd. De afzetting blijft volgens de gemeente voor de zekerheid enkele weken staan totdat de restauratie begint. De gemeente bekijkt nog hoe de kerkbezoekers veilig de kerk in en uit kunnen.

Drie arrestaties voor Brabantse plofkraken

De politie in Brabant heeft in de afgelopen week drie arrestaties verricht in een onderzoek naar plofkraken. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt.

De verdachten, drie mannen van 17, 20 en 25 jaar uit Teteringen en Breda, probeerden in april in Klundert, Hooge Mierde en Veldhoven hun slag te slaan. De kraken mislukten. De daders gingen er zonder buit vandoor, de gebouwen liepen wel schade op. De drie zitten voorlopig vast.

Al twintigduizend klachten op eerste dag examens

Op de eerste dag van de eindexamens op de middelbare scholen zijn al meer dan twintigduizend klachten binnengekomen bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). Het regende vooral klachten over het vwo-examen Nederlands. Bijna veertienduizend scholieren beklaagden zich erover. De meestgehoorde klacht was volgens het LAKS dat er te veel open vragen waren.

De havisten hadden vooral moeite met het examen Management & Organisatie (M&O). Zo vonden veel scholieren dat het examen te lang was en was er bovendien onduidelijkheid over welk btw-tarief er werd gehanteerd. De examenmakers hadden er 'merkwaardig genoeg' voor gekozen om het oude btw-tarief van negentien procent te hanteren. Het LAKS noemt dat 'onhandig'.

De telefonische klachtenlijn sloot om 19.00 uur. Toen waren er ruim twaalfduizend klachten binnengekomen. Via internet kwamen daar in de loop van de avond nog eens duizenden bij. Het LAKS liet eerder al weten in totaal ruim 125.000 klachten te verwachten.

In totaal doen zo'n 207.000 middelbare scholieren examen. De examens duren nog tot eind mei.

Relletjes Parijs bij huldiging Paris Saint-Germain

In Parijs zijn bij de huldiging van Paris Saint-Germain relletjes uitgebroken. De spelers van de club die zondag de eerste Franse titel sinds 1994 greep verschenen een uur te laat bij het Trocadéro en werden vervolgens na enkele minuten al weer weggeleid door beveiligers.

Direct daarna begonnen groepjes ME'ers op te trekken naar de verzamelde mensenmassa. Een deel van de fans reageerde daarop door stenen en andere voorwerpen naar de agenten te gooien. Die reageerden met traangas.

Nog twee uur na de huldiging waren er vervolgens vechtpartijtjes tussen agenten en fans. Ook supporters onderling gingen op de vuist en op de Champs Élysées sneuvelden winkel- en autoruiten. De geplande boottocht van PSG op de Seine werd afgelast.

PSG heeft jarenlang grote problemen gehad met supportersgeweld. Na een sterfgeval in 2010 gooide de club het systeem van kaartverkoop radicaal op de schop en dat leek te helpen.

Tweede dorststakende asielzoeker opgenomen

Een tweede asielzoeker die uit protest niet meer eet en drinkt is maandag opgenomen in het gevangenisziekenhuis in Den Haag. Zijn toestand was dusdanig dat extra zorg nodig was, zegt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Zondag werd ook al een dorststaker overgebracht naar het justitieel medisch centrum.

Naast de twee dorststakers zijn er in totaal nog vijf andere asielzoekers die niet meer eten. Ze zijn het er niet eens met dat ze worden behandeld als criminelen. Oorspronkelijk deden meer dan honderd asielzoekers mee. Afgelopen zaterdag waren er nog vijftien over, van wie er negen niet meer aten en zes ook niet dronken.

Manchester City zet trainer Mancini op straat

Manchester City heeft trainer Roberto Mancini ontslagen. Dat maakte de nummer twee van de Premier League maandagavond bekend. Mancini leidde City vorig jaar naar de landstitel, maar kon die titel dit seizoen niet verdedigen. Zaterdag werd bovendien de finale van de FA Cup verloren van Wigan Athletic.

Manchester City claimt dat de beslissing om Mancini te ontslaan een moeilijke was. "Het is de uitkomst van een gepland evaluatieproces aan het einde van het seizoen dat door recente speculatie en uit respect voor Roberto naar voren is gehaald."

De club wijst er verder op dat de doelen voor dit jaar, met uitzondering van plaatsing voor de Champions League van komend seizoen, niet gehaald zijn. Daarnaast wil de club een nieuwe 'holistische aanpak voor alle voetbalaspecten' ontwikkelen.

Mancini, die sinds eind 2009 in dienst was bij de Citizens, won in 2011 al de FA Cup met de ploeg. Destijds was dat de eerste prijs in 35 jaar. Mancini's assistent Brian Kidd neemt de taken van de Italiaan over voor de laatste twee competitieduels en de tour door de Verenigde Staten die daarna gepland staat.

Benschop wil terug naar Eredivisie

Charlison Benschop neemt na een seizoen afscheid van Stade Brest. De aanvaller hoopt op een terugkeer naar de Eredivisie.

De aanvaller degradeerde met Brest uit de hoogste Franse competitie. "Het is níét de bedoeling dat ik in de Ligue 2 gaat voetballen", zegt hij tegen Voetbal International. "Stade Brest moet door de degradatie van spelers af en ik behoor tot de grootverdieners. Mijn voorkeur gaat uit naar een terugkeer naar de Eredivisie. Ook in Nederland kan ik me nog steeds doorontwikkelen."

Hoewel Benschop vorig jaar een vierjarig contract tekende in Frankrijk, stuurt hij nu al aan op een vertrek. "Dit seizoen heb ik minder gespeeld dan in mijn laatste jaar bij AZ. Maar verschillende keren is voor een ander spelsysteem gekozen. Na de winter kwam ik weinig aan bod, doordat Stade Brest met één spits voetbalde. Een vertrek is het beste. Gezien de positie van de club zal ze geen al te hoge transfersom voor mij vragen."

"De degradatie had ik absoluut niet verwacht. De eerste seizoenshelft was heel behoorlijk. Maar niet alle neuzen stonden dezelfde kant uit. Tijdens de winter hadden de twee clubvoorzitters onenigheid over de verkoop van een speler. Mede door die twee kampen binnen de club gingen de laatste negen duels verloren. Stade Brest moet voor volgend seizoen nog wel wat orde op zaken stellen."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.