CD: Jimmy Dumbbell - You Never Know When Jimmy Strikes Again

Bij Zeeland zullen velen aan klederdracht, BLØF, boterbabbelaars en bolussen denken. Het is echter ook de thuisprovincie van Jimmy Dumbbell, een bandje dat op eigenzinnige wijze Britpop met Americana weet te combineren, op haar eerste ep You Never Know When Jimmy Strikes Again.

Jimmy Dumbbell EP

Jimmy Dumbbell is een bandje dat eind 2011 in Bruinisse, op Schouwen-Duiveland, werd opgericht door Adriaan van den Berg (zang/gitaar), Ferry de Ronde (Bas), Willem de Leeuw (gitaar), Corné Flikweert (Drums) en Richard Krijger (toetsen). In het begin maakte de band vooral naam door fanatiek mee te doen aan diverse bandcontests. Sindsdien is het hard gegaan voor het jonge bandje. Zo deed de band een kleine herfsttour door Zuid-West Nederland, waarbij men lovende kritieken ontving. Dat de naam van Jimmy Dumbbell ook al buiten Zeeland bekend was, bleek toen ze op 15 april jongstleden te gast waren bij 3FM-dj Jim Vorwald. Ook speelden de Zeeuwen al als voorprogramma van Racoon.

Begin 2013 verliet Richard Krijger de band, maar hij is nog wel op twee van de nummers op deze ep te beluisteren. Op You Never Know When Jimmy Strikes Again treffen we vier uiteenlopende nummers aan. De ep opent met 'Shockwave Lover', een nummer dat mij vooral doet denken aan het opstuwende werk van de Golden Earring uit de zeventiger jaren. Het is een heerlijk uptempo nummer dat je na een paar keer beluisteren al mee gaat neuriën. "She's a shockwave lover. You better run for cover. She's a shockwave lover. Come On." Jimmy Dumbbell mag zichzelf dan als Britpop omschrijven, het doet mij toch echt meer Amerikaans aan. Dat geldt ook zeker voor het melancholische '2 Voices'. Bij de favoriete bands van Jimmy Dumbbell zien we onder meer dEUS en Buffalo Tom staan, bands die zeker bij hebben gedragen aan het tot stand komen van dit filmische rustige stukje muziek.

Op 'Liar’s Chair' worden we aangenaam verrast door het toetsenwerk van Richard Krijger. Ook in 'Liar’s Chair' staat de melancholie weer centraal. "Leave the kids upon the liar's chair. Get your story straight if you care. Leave the kids upon the liar's chair." Men heeft het in de professionele radiowereld wel eens over radiovriendelijke muziek. Daar zou ik dit nummer zeker onder willen rekenen, het is een liedje dat in je hoofd blijft hangen, als je 'm gehoord hebt. Oprechte popmuziek met een licht snufje grunge, gecombineerd met het fijne orgel en pianowerk van Krijger. De You Never Know When Jimmy Strikes Again ep is dan al weer toe aan het laatste nummer. 'Sister' swingt de pan uit als een heerlijk stuk alternatieve bluesrock in een modern jasje.

Jimmy Dumbbell

Met You Never Know When Jimmy Strikes Again heeft Jimmy Dumbbell een zeer geslaagd debuut gemaakt en is een bandje waar we vermoedelijk nog wel meer gaan horen. Deze vier nummers smaken zeker naar meer. Wil je meer over Jimmy Dumbbell weten, dan kan je op hun website terecht. Daarnaast heeft de band ook een eigen Facebook-pagina, waar je meteen kan kijken of deze band binnenkort nog bij jou in de buurt gaat spelen.