Zorgen apothekers over tekort medicijnen

Redactie

Veel apothekers maken zich zorgen over het toenemende tekort aan medicijnen. Veel veelgebruikte medicijnen zijn steeds vaker niet meer beschikbaar. Zo is sinds deze week het antibioticum doxycycline niet meer te krijgen. Brancheorganisatie KNMP wil dat er snel een oplossing komt.

"Wij maken ons ernstige zorgen over deze kwestie en over de problemen rondom de beschikbaarheid van medicijnen in het algemeen", zegt voorzitter Rik van der Meer in een verklaring. "Patiënten hebben er, terecht, geen begrip voor dat veel voorgeschreven middelen, in een welvarend land als Nederland niet beschikbaar zijn."

Doxycycline wordt normaal gesproken zo'n twintigduizend keer per week voorgeschreven. Het middel wordt onder meer gebruikt voor de behandeling van acne en luchtweginfecties zoals longontsteking, acute bronchitis, oorontsteking, bijholteontsteking en keelontsteking. Het duurt vermoedelijk enkele weken voordat het middel weer beschikbaar is.

Eerder dit jaar waren al problemen met de levering van het veelgebruikte antibioticum amoxicilline voor kinderen en was het hartmedicijn digoxine tijdelijk niet beschikbaar. Volgens de KNMP kunnen apothekers al die branden niet blijven blussen. "Zij zijn bovendien veel te veel tijd kwijt met het zoeken naar alternatieven wanneer er weer een medicijn niet beschikbaar is. Een enorme verspilling van de zorgcapaciteit van apothekers", aldus Van der Meer.

De tekorten zijn vermoedelijk voor een deel het gevolg van doorgeschoten prijsregulering. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) heeft toegezegd snel om de tafel te willen met de KNMP om te praten over mogelijke oplossingen.