Terugleverkosten zonnepanelen soms hoger dan besparing
Zonnepaneeleigenaren betalen sinds kort terugleverkosten voor stroom die ze niet zelf gebruiken. Dit geldt bij vrijwel alle energieleveranciers en is bedoeld om de kosten voor het verwerken van zonnestroom te dekken. Ondanks deze heffingen verdienen de meeste eigenaren nog steeds aan hun panelen, dankzij de salderingsregeling die tot 2027 loopt. Hiermee mogen klanten hun teruggeleverde stroom verrekenen met hun eigen verbruik. Toch is er een kleine groep klanten die onbedoeld de dupe is en netto moet betalen voor hun teruggeleverde energie.
Bij Essent en dochterbedrijf Energie Direct speelt dit probleem voor klanten die meer stroom terugleveren dan ze verbruiken. Zij hebben bijvoorbeeld meer panelen dan nodig of een laag energieverbruik. Uit een analyse blijkt dat deze groep tientallen tot honderden euro’s per jaar kwijt is aan terugleverkosten, terwijl ze tegelijkertijd minder of geen vergoeding krijgen. Volgens Essent betreft dit slechts 3 procent van de klanten, met een gemiddelde extra last van 20 euro per jaar.
Essent en Energie Direct erkennen dat deze situatie ‘onwenselijk’ is en komen met een coulanceregeling. Klanten die hier last van hebben, krijgen binnenkort bericht en eventuele financiële nadelen worden rechtgezet. Hiermee hopen de bedrijven de schade voor getroffen klanten te beperken. Daarnaast wordt de terugleververgoeding binnenkort verhoogd, wat ervoor moet zorgen dat klanten in de toekomst niet meer in de min eindigen.
De vraag blijft echter hoe deze situatie zich ontwikkelt na 2027, wanneer de salderingsregeling verdwijnt. Vanaf dat moment zullen eigenaren van zonnepanelen minder kunnen profiteren van hun teruggeleverde stroom. Het kabinet wil voorkomen dat terugleverkosten de voordelen van zonnepanelen volledig tenietdoen, maar volgens ministeriële uitspraken kan een verbod op deze kosten ‘onmogelijk’ worden ingevoerd.
De Consumentenbond luidt inmiddels de noodklok en roept met een petitie op tot een nieuw subsidiestelsel. Hiermee zouden zonnepanelen ook zonder salderingsregeling aantrekkelijk blijven voor consumenten. Ondertussen blijft de energierekening voor zonnepaneeleigenaren een complexe rekensom, waarin kosten en opbrengsten nauwgezet in balans moeten worden gehouden.
Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)