Politie China mishandelt sekswerkers stelselmatig

Redactie

Vermoedelijke sekswerkers worden in China stelselmatig geslagen, gemarteld en op onduidelijke gronden ingerekend. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een dinsdag gepubliceerd rapport.

Vrouwen worden in China soms enkel en alleen opgepakt omdat ze condooms bij zich hebben. Dat zorgt ervoor dat sekswerkers die uit handen van de politie willen blijven afzien van het gebruik van het voorbehoedsmiddel en het risico op de verspreiding van hiv toeneemt, zegt HRW. De mensenrechtenorganisatie heeft felle kritiek op het onderwerpen van sekswerkers aan verplichte hiv-tests en het vrijgeven van testresultaten aan derde partijen.

Het aanbieden van en betalen voor seks is verboden in China. Desondanks tiert de prostitutie welig en worden seksuele handelingen openlijk aangeboden in massagesalons, karaokebars en nachtclubs.

HRW sprak met vrouwen die door de politie mishandeld waren en werden aangehouden nadat ze seks hadden gehad met agenten in burger. Een vrouw vertelde hoe zij en twee collega's werden 'vastgebonden aan bomen'. Agenten gooiden vervolgens ijswater over hen heen en sloegen hen.

Andere problemen die HRW vaststelde zijn de willekeurige detentie van sekswerkers en de tegenwerking die zij ondervinden als ze zelf aangifte willen doen.