'Barre winter maakt eind aan recessie'

static

De Nederlandse economie kruipt in het eerste kwartaal waarschijnlijk uit een recessie door het barre winterweer. Het energieverbruik steeg in het eerste kwartaal fors, maar verder bleef de economische situatie zwak. Dat blijkt uit een rondgang van ABM Financial News langs economen, voorafgaand aan de bekendmaking woensdagochtend van de groeicijfers over het eerste kwartaal door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Economen van de drie grote banken ABN AMRO, ING en Rabobank verwachten gemiddeld een economische groei van 0,1 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar. In het vierde kwartaal kromp de economie nog met 0,4 procent. Doordat de economie ook in het derde kwartaal al met een procent was gekrompen, kwam Nederland daardoor in een recessie.

Nederlanders gebruikten in het eerste kwartaal fors meer energie vanwege het koude weer. Volgens het KNMI was de winter van 2012/2013 met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 2,9 ten opzichte van het langjarige gemiddelde van 3,4 graden vrij koud. De maand maart 2013 behoorde tot de tien koudste maartmaanden sinds 1901, aldus het KNMI.

"Groei door een energie-effect is een groei die je liever niet ziet", zegt Maarten Leen, econoom bij ING. Econoom Nico Klene van ABN AMRO spreekt van een 'eenmalige meevaller' voor de economie.

Het Europese statistiekbureau Eurostat maakte dinsdag bekend dat de Nederlandse industrie in maart met 11,1 procent het snelste steeg van alle landen in de Europese Unie. Dat kwam geheel door de delfstofwinning.

Het CBS hanteert een andere definitie voor de industriële groei waarbij de aardgaswinning niet wordt meegerekend. Volgens die definitie kromp de industrie in maart juist met 5,3 procent. De productie is daarmee op het laagste niveau in drie jaar tijd uitgekomen.

De kou is echter niet voor alle sectoren in de economie positief. Zo rapporteerde het beursgenoteerde bouwbedrijf Heijmans vorige week een omzetdaling over het eerste kwartaal vanwege het weer en de woningmarkt, die verder in het slop raakte.

De detailhandel had in ieder geval geen goed eerste kwartaal achter de rug. De verkopen daalden met 3,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Vooral maart was een erg slechte maand. Non-foodwinkels zagen de omzet die maand met 11,9 procent dalen.