Strip: Elsje - Verzamelalbums

Robbert Willegers

Elsje: de razendpopulaire strip die kranten en weekbladen terroriseert. Het lijkt een braaf meisje, met haar korte beentjes, brave rokje en smoezige haren. Maar het blijkt dat ze een unieke kijk op de wereld heeft die vaak genoeg hilarische momenten oplevert.

Elsje driemaal daags verwennen  voorkomt ongewenste bijwerkingen

Voor deze recensie bekijken we twee verzamelalbums van dit jonge Nederlands icoon.  De eerste heet Driemaal daags verwennen voorkomt ongewenste bijwerkingen en bundelt haar stroken uit de kranten van afgelopen jaar. De strips bestaan uit drie plaatjes en vormen ieder een grap. Wel zijn er door het boek heen thema’s te vinden waar Elsje zich met haar vrienden Gait-Jan en Nadia vaak mee bezighoudt. Zo is Elsje nieuwsgierig naar de puberteit, maar trekt Nadia ook eindelijk haar boerka uit. Ook blijkt iedereen verslaafd te zijn aan Twitter en ontmoet Elsje een pinguïn. Eén van de hoogtepunten is een serie middeleeuwse grappen. De onderwerpen brengen de nodige humor met zich mee, maar omdat veel onderwerpen vaak terugkomen kan het in één ruk lezen van dit boek leiden tot voorspelbare grappen.

Elsje - Een Uniek Exemplaar

De tweede, Een Uniek Exemplaar, biedt een bundel van haar éénpagina-gags die eerder werden gepubliceerd in het stripblad Eppo. Deze zijn iets langer, waardoor de grappen uitgebreider kunnen worden opgebouwd. In dit boek zit minder herhaling dan in het eerst besproken boek, maar als je deze hebt gelezen komen een aantal onderwerpen toch weer terug.

De strips van Elsje zijn ontzettend leuk om te lezen. De strip lijkt echter het beste te werken in een dagelijkse portie van drie plaatjes of één pagina in een tweewekelijks blad. Als je de verzamelalbums in één ruk leest worden de thema’s (hoewel erg leuk) te herkenbaar, waarmee de grappen ook voorspelbaar worden.